در برنامه توسعه دوم اقتصادی اجتنماعی _ فرهنگی کشور ، مرکز تحقیقات مخابرات ایران با هدف تنوع بخشیدن به فعالیت های تحقیقاتی خود با اخذ مصوبه شورای گسترش آموزش عالی به پژوهشکده تبدیل شد و توانست با استفاده و بهره گیری از مقررات حاکم بر دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی ، همکاری خود را با دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی وپژوهشی ، مراکز تحقیقاتی و مراکز صنعتی گستزش ببخشد و تعدادی از پروژههای پژوهشی مصوب خود را از طریق عقد قرارداد پژوهشی با اینگونه مراکز اجرا نماید . از ابتدای برنامه 5 ساله سوم توسعه اقتصادی اجتماعی فرهنگی کشور فعالیت هایی جهت تبدیل مرکز تحقیقات مخابرات ایران به پژوهشگاه در حال انجام است که در صورت تحقق ، مرکز تحقیقات مخابرات ایران به هدف خود که ایجاد نهادی ملی و مرجعی عالی برای دانش و فناوری مخابرات و ارتباطات است ، نزدیکتر خواهد شد .
مرکز تحقیقات مخابرات ایران می باید همگام با تحولات فناوری مخابرات و ارتباطات در جهان، باجامع نگری به مقولات تحقیق و توسعه در حوزه های فناوری های جدید برخورد کند و نقش بارزی را در سیاست گذاری افزایش توان علمی و توسعه فناوری در حوزه مخابرات ، ارتباطات و اطلاعات در بخش های دولتی و غیر دولتی ایفا نماید .
درساختار جدید مرکز ، پروژه های تحقیقاتی زیر نظر یکی از گروه های تخصصی ذیل انجام میشود:
گروه تحقیقات فناوری فضایی
گروه سیستم ها و فناوری رادیویی
گروه سیستم ها و فناوری نوری
گروه مخابرات سیار
گروه تحقیقات آنتن و انتشار امواج
گروه جامعه اطلاعاتی
گروه پشتیبانی فنی طرح های مخابراتی و تدوین استانداردها
گروه مدیریت شبکه و کنترل کیفیت
گروه سیستم های سوئیچ
گروه شبکه دیتا
گروه پردازش سیگنال
چهار چوب فعالیت های مرکز تحقیقات ، طی برنامه پنج ساله سوم ، به شرح ذیل پیش بینیشده است:
سیستم های سوئیچ با تأکید بر سوئیچ ATM و کاربردهای چند رسانه ای ، سوئیچ مالتی پروتکل و
شبکه های مخابراتی دیتا با تأکید بر طراحی معماری شبکه ، شبکه مدیریت مخابرات(TMN) ، ارزیابی شبکه و کیفیت سرویس دهی ( QOS ) ، شبکه های هوشمند (IN ) و سرویس های مربوطه ، امنیت شبکه ، اینترنت ( IP ) بر روی ATM و اینترنت ( IP ) بر روی SDH .
مخابرات سیار با تأکید بر فناوری دستیابی چند گانه با تقسیم بندی کد ( CDMA ) ، مخابرات سیار ماهواره ای و نسل سوم مخابرات سیار شامل GPRS و IMT- 2000 .
مطالعات آنتن و انتشار امواج با تأکید بر مدیریت کنفرانس ، آنتن های پیشرفته ،تداخل فرکانس در باندهای فرکانسی مختلف ، توسعه امکانات آزمایشگاهی در روش های اندازه گیری دامنه زمان .
زیر ساختار انتقال با تأکید بر ماکس SDH ، مودم DLC و مسائل مختلف پردازش سیگنالهای صوتی و تصویری .
سیستم ها و فناوری رادیویی باتأکید بر رادیو های بالاتر از 8 گیگاهرتز ، مدارات مایکروویو ، باند میلی متریک ، سیستم های مخابراتی زمینی در IMT- 2000 و تحقیقات رادیویی SDH .
سیستم ها و فناوری مخابرات نوری با تأکید بر جذب و انتقال فناوری قطعات نوری، SDH نوری، DLC نوری و WCDMA نوری و WDM .
جذب و انتقال فناوری فضائی با تأکید بر تجهیزات زمینی سیستم ماهواره ملی ، ماهواره های کوچک و کاربردهای آنها ، جذب و انتقال فناوری ماهواره زهره و ایجاد آزمایشگاه تحقیقات فضائی .
سیستم ها و فناوری IT و چند رسانه ای با تأکید بر کاربردهای Web در شبکه مخابرات و استفاده بهینه از تجهیزات انتقال جهت ارسال صدا ، تصوبر و دیتا .
تحقیقات پیرامون مبانی فناوری اطلاعات و آثار اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و فنی فناوریهای جدید مخابراتی باتأکید بر مقولاتی از قبیل مطالعات پیرامون نحوه گذر از وضعیت فعلی به وضعیت جدید مخابرات در قرن بیست و یکم ، ارائه روش های اجرایی جهت ایجاد جامعه اطلاعاتی ، تحقیقات پیرامون سرویس های از راه دور ، تحقیقات توسعه صنعت نرم افزار و مهندسی نرم افزار .
پشتیبانی فنی طرح های مخابراتی با تأکید بر توسعه و بهبود خدمات اطلاع رسانی، مستندسازی و تهیه اسناد مورد نیاز طرح ها و ارائه خدمات فنی به طرح ها .
تهیه و تدوین استانداردهای ملی مخابراتی با تأکید بر مقولات مطالعات در چار چوب گروههای APT,ETSI,ITU و تدوین استاندارهای طراحی ، آزمایش و کنترل کیفیت سیستم ها .
گفت و گو با چند مسئول مخابرات
30 دى 1383 - همشهری - شرکت مخابرات اخیرا در اطلاعیه اى به دارندگان تلفن همراه در مناطق مرزى هشدار داده بود که در صورت اتصال تلفن آنان به آنتن کشورهاى همسایه هزینه تماس هاى داخلى آنان ارزى محاسبه مى شود و هزینه بیشترى را باید بپردازند.
این اطلاعیه در واقع هشدارى است به شرکت مخابرات و از آینده اى حکایت دارد که توسعه فناورى هاى مخابراتى مرزها را درنوردد، مشابه آنچه که در تلفن ثابت و تماس صوتى از طریق اینترنت رخ داد و موجب شد تا نرخ مکالمات بین المللى کاهش یابد. اگر با فناورى روز هماهنگ نشویم دور نیست که خرید و فروش تلفن هاى همراه کشورهاى همسایه در داخل رایج شود.همانگونه که امروز در مناطق مرزى این مسئله رخ مى دهد. براى آگاهى از شرایطى که امروز بر مخابرات کشور حاکم است با محمد کرم پور مدیرعامل شرکت مخابرات گفت وگو کرده ایم.
در این گفت وگو حسین سنگتراش معاون مالى، مهدى نبى زاده مدیرکل طرح و برنامه و داود زارعیان مدیرکل روابط عمومى نیز شرکت داشتند.
ما تکلیف خصوصى سازى در مخابرات براساس برنامه پنج ساله توسعه سوم تولید تجهیزات و ایجاد شبکه هاى موازى را پذیرفته ایم و در تلاشیم هر چه بتوانیم توان کیفى تولید داخلى را بالا ببریم، تا با تولیدات جهانى توانایى رقابت داشته باشند