بسمه تعالی
پیشگفتار
استاندارد ویژگیهای پودر پر ( خوراک دام و طیور ) که به وسیله کمیسیون فنی خوراک دام و طیور تهیه و تدوین شده و در هفتاد و هشتمین کمیته ملی استاندارد فرآوردههای کشاورزی و غذایی مورخ 67/12/21 مورد تأیید قرار گرفته , اینک به استناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذر ماه 1349 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی صنایع و علوم استانداردهای ایران در مواقع لزوم و یا در فواصل معین مورد تجدید نظر قرار خواهند گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ وتجدید نظرآنها استفاده نمود .
در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه بشرایط موجود و نیازهای جامعه حتی المقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است:
Edition 1984 Feed stufls Ingredient Analysis Tabls-1
ویژگیهای پودر پر مورد مصرف در خوراک دام وطیور
1 هدف
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیها , بسته بندی , نشانه گذاری , نمونه برداری و روشهای آزمون پودر مورد مصرف در خوراک دام و طیور است .
2 دامنه کاربرد
کاربرد این استاندارد در مورد پودر هیدرولیز شده مرغ و خروس 1 است که عمدتا " در تغذیه طیور بکار میرود .
3 تعریف
پودر پر محصولی است که از پرهای تمیز , سالم و فاسد نشده عاری از سایر مواد حاصله از کشتارگاه طیور که به کمک فشار و بخار 2 آب هیدرولیز شده باشد بدست میآید محصول به دست آمده بایستی عاری از مواد اضافی باشد لازم به تذکر است که در تهیه پودر پر نباید از مواد تسریع کننده عمل هیدرولیز استفاده شود .
4 طرز تهیه
برای تبدیل پر به پودر عمل هیدرولیز نقش تعیین کننده دارد این عمل در دیگ پخت دو جداره که در داخل مجهز به بهم زن و همچنین دارای دو دریچه یکی در بالا برای ریختن پر به داخل آن و دیگری در زیر به منظور خروج محصول است میباشد . معمولا " پر در داخل دیگ تحت فشار 3 اتمسفر و در حرارت 150 درجه سلسیوس همراه با بخار آب و به مدت نیم ساعت تبدیل به پودر قابل هضم میشود که پس از خشک شدن از دریچه زیرین خارج شده و قابل مصرف میگردد .
5 ویژگیها
5-1 ویژگیهای فیزیکی :
5-1-1- رنگ : رنگ پودر بر حسب نحوه تهیه و رنگ پر از نخودی روشن تا قهوهای روشن متغیر میباشد .
5-1-2- بو : پودر پر دارای بوی مخصوص به خود است .
5-1-3- اندازه : درشتی ذراتپودر پر باید به اندازهای باشد که از الک با قطر چشمههای 2/8 میلیمتر عبور کند .