تاریخچه تلفن
اختراع تلفن نیز مانند هر اختراع مهم دیگر مبتنی بر کوششها و تجربیات گذشتگان و نتیجهٔ رسیدن پیشرفتهای علمی و فنی به مرحلهای معین بود.
به اصطلاح بعضی از مورخان تاریخ علوم، تلفن نیز دارای نیاکان و اجدادی است.
یکی از این پدران یا اجداد، لوله صوتی گوتی Gauthey است که در سال 1782 اختراع شد و صوت را تا فاصله هشتصد متری انتقال میداد.
جد دیگر تلفن هوک بوده است که با نخ کار میکرد.
اما تلفن در شکل تکامل یافتهاش به وسیله الکساندر گراهام بل Graham Bell امریکایی (1847-1922) اختراع شد.
تلفن فرستادن پیام و دریافت آن را بدون آن که نیاز به جدولی مانند الفبای مورس باشد ممکن ساخت.
با استفاده از تلفن، مردمی که فرسنگ ها از یکدیگر دورند، تقریباً مانند مواقعی که رو به روی یکدیگر قرار دارند، میتوانند صحبت کنند.
گراهام بل در آغاز بیشتر به تحقیق در مورد ناشنوایان میپرداخت اما بعدها بطور کامل به علم و تکنیک روی آورد.
بل در سال 1877 شرکت بل تلفن Bell Telephone Association را تأسیس کرد که هنوز هم بزرگترین کمپانی سازنده تلفن در جهان است.
بعد از ظهر روز دوم ژوئن سال 1875 میلادی مصادف با 11 خرداد 1254 شمسی گراهام بل با همکاری دوستش واتسن موفق به اختراع تلفن شد و در ژانویه 1876 میلادی دستگاه تلفن بل به کار افتاد.
دهم مارس 1876 میلادی برابر با 1255 شمسی، بل از اتاق خود بهوسیله این دستگاه به دستیارش در اتاق دیگر گفت: آقای واتسن بیایید با شما کار دارم.
تلفن، پس از اختراع کامل توسط بل به سرعت اشاعه یافت و سیمهای آن از شهری به شهر دیگر کشیده شد.
چهارده سال بعد از اختراع تلفن یعنی در سال 1890 میلادی استروجر سیستم تلفن خودکار را بنا نهاد.
در سال 1891 ارتباط تلفنی بین لندن و پاریس برقرار گردید.
دو قاره اروپا و امریکا تحت محاصره شبکه ای درآمد که روز به روز گسترش مییافت.
روزی که بل درگذشت (سال 1922)، به احترام او ارتباط تلفنی بر روی شبکه وسیعی که دارای هفده میلیون تلفن بود به مدت یک دقیقه قطع شد.
تلگراف و تلفن ارتباط سریع و فوری از راه دور را میان نقاطی که میتوانند سیمکشی بشوند، ممکن ساخت.
اما از سال 1896 دانشمندان توانستند میان دو نقطه که حتی سیمکشی نشده بود ارتباط سریع و فوری برقرار سازند (تلگراف بیسیم، تلفن بیسیم یا رادیو تلفن).
تلفن در ایران
در سال 1265 شمسی مصادف با 1886 میلادی، برای اولین بار در ایران، یک رشته سیم تلفن بین تهران و شاهزاده عبدالعظیم به طول 7/8 کیلومتر توسط بوآتال بلژیکی که امتیاز راه آهن ری را داشت کشیده شد ولی در واقع مرحله دوم فناوری مخابرات در تهران از سال 1268 شمسی یعنی 13 سال پس از اختراع تلفن با برقراری ارتباط تلفنی بین دو ایستگاه ماشین دودی تهران و شهر ری آغاز شد.
پس از آن بین کامرانیه در منطقه شمیران و عمارت وزارت جنگ در تهران و سپس بین مقر ییلاقی شاه قاجار در سلطنت آباد سابق و عمارت سلطنتی تهران ارتباط تلفنی دایر شد.
وزارت تلگراف در سال 1287 شمسی با وزارت پست ادغام و به نام وزارت پست و تلگراف نامگذاری شد.
در سال 1302 شمسی قراردادی برای احداث خطوط تلفنی زیرزمینی با شرکت زیمنس و هالسکه منعقد شد و سه سال بعد در آبان ماه 1305 شمسی تلفن خودکار جدید بر روی 2300 رشته کابل در مرکز اکباتان آماده بهرهبرداری شد.
در سال 1308 شمسی امور تلفن نیز تحت نظر وزارت پست و تلگراف قرار گرفت و به نام وزارت پست و تلگراف و تلفن نامگذاری شد.
مرکز تلفن اکباتان در سال 1316 شمسی به 6000 شماره تلفن رسید و دو سال بعد بهرهبرداری شد و در سال 1337 به 13 هزار شماره توسعه یافت.
خطوط تلفن جدید یا کاریر نیز پس از شهریور 1320 مورد بهرهبرداری قرار گرفت و ارتباط تلفنی بین تهران و سایر شهرها گسترش یافت و مراکز تلفنی تهران یکی پس از دیگری تأسیس شد.
وزارت پست و تلگراف و تلفن در سال 1383 به نام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تغییر نام یافت.
شبکه های تلفن خصوصی در ایران
نخستین شبکه تلفن خصوصی ایران بنام تالیا در بهار 1384 هجری خورشیدی آغاز بکار کرد.
شبکه تالیا که تنها سرویس تلفن همراه اعتباری را ارائه میکند، در فاز اول بهرهبرداری در شهر تهران فعال شده است و بر طبق برنامه در فازهای بعدی در شهرهای مشهد ، اصفهان ، تبریز ، فارس، قم و اهواز و سپس در سایر شهرهای ایران فعال خواهد بود.
تلفن اینترنتی
یک نوع ارتباط تلفنی است که از طریق یک سرویسدهنده اینترنتی یا Voice Over Internet Protocol صورت میپذیرد.
VOIP عبارت است از انتقال صوت، از طریق بستههای آدرس پروتکل اینترنت (IP) و اینترنت.
در واقع یک مجموعه از سختافزار و نرمافزار است که ما را قادر میکند تا از اینترنت به عنوان واسط انتقالی برای تماسهای تلفنی استفاده کنیم.
این روش به علت حذف مراکز تلفن راه دور از دایره تماس، از نظر هزینه بسیار به صرفه است.
در تلفن ثابت "هویت " مشترک مشخص است ِ از کجا؟
از آنجایی که مخابرات با کشیدن دو رشته سیم مسی تا در منزل یا محل کار و دادن بوق این کار برای مشترک کرده است.پس مرحله اول در شبکه مخابرات "هویت" یا شناسایی معتبر بودن مشترک است .
"مکان" مشترک نیز دقیقا مشخص است و این دیگر نیاز به توضیح ندارد یعنی سوییچ هنگامی که کسی با این مشترک کار دارد راحت آن را پیدا کرده و به آن زنگ می زند.
قسمت بعدی " محل ثبت charging" است یعنی مشترک هرچقدر با تلفن خود به دیگران زنگ بزند هزینه آن در کجا ثبت می شود؟
جواب مشخص است - در سوییچی که به آن متصل است .
قسمت بعدی " ارائه سرویسهای جانبی " است مثل نمایشگر شماره تلفن و انتقال مکالمه و ...
که این هم در سوییچی که تلفن به آن متصل شده است انجام می گیرد.
پس به طور خلاصه شبکه تلفن ثابت مشخصات زیر را دارا می باشد:
1- هویت یا شتاسایی مشترک
2- مکان مشخص جهت تماس گرفته شدن با آن
3- محل ثبت charging
4- ارائه سرویسهای جانبی
در شبکه موبایل ما یک وسیله به نام گوشی موبایل داریم که بدون سیم است و از لحاظ فیزیکی به جایی متصل نیست و هرلحظه مکان خود را تغییر می دهد و ممکن در یک روز در نقاط مختلف کشور (و حتی جهان) حرکت کند.
حالا سوال این است که چگونه باید جهار مشخصه بالا را برای آن پیاده کنیم ؟
قبل از هر چیز ذکر این مورد ضروری است که گوشی موبایل با روش بدون سیم (wireless) از طریق امواج الکترو مغناطیسی با آنتی که به آن BTS گفته می شود(در آینده مفصل در باره آن صحبت خواهیم کرد) ارتباط دارد و از طریق آن به شبکه موبایل وصل می شود(به جای دو رشته سیم مسی).
1- تعیین هویت:
در موبایل به علت تغییر مکان مشترک (مستقل از مکان بودن) نیاز به مرکزی داریم که اطلاعات تمام مشترکین یک کشور و یا یک شرکت ارائه دهنده سرویس موبایل در آن ثبت شود تا هر وقت شبکه نیاز داشت در اختیار شبکه قرار گیرد(این کار در تلفن ثابت در همان مرکز سرویس دهنده به شما انجام می گیرد) به این مرکز HLR گفته می شود(Home Location Register) این مرکزها به صورت متمرکز در یک یا بعضا در نقاط محدودی از یک کشور ایجاد می شود.
و برای اینکه یک مشترک امکان استفاده از شبکه را داشته باشد به مشترک کارتی به نام SIM (Subscriber Identity Module) کارت داده می شود که این کارت وسیله شناسایی مشترک در شبکه است - پس اگر SIM کارت در گوشی موبایل قرا رگیرد و تعاریف مخصوص آن در HLR ثبت گردد مشترک می تواند هر کجا از کشور که برود امکان تماس گرفتن و یا تماس گرفته شدن را دارا می باشد.
2- مکان مشترک در شبکه موبایل
هنگامی که یک مشترک در شبکه حرکت می کند با تکنیکهایی که در آینده در باره آن صحبت خواهیم کرد آخرین مکان آن در HLR ثبت می شود بنابرابن هر کس بخواهد به یک موبایل زنگ بزند آخرین مکان آن از HLR پرسیده می شود و بعد به موبایل زنگ می خورد.
3- ثبت charging
ثبت مقدار هزینه مکالمه موبایل در آخرین سوییچی که به موبایل سرویس می دهد انجام می گیرد .
مثلا مشترکی از تهران به سمت مازندران رفته و از آنجا به مشهد می رود ودر طی مسیر چندین بار به نقاط مختلف تماس گرفته است هنگامی که در محدوده تهران بوده در سوییچهای تهران charging ثبت شده و در ملزندران در سوییچ مازندران و در مشهد هم در سوییچ مشهد ثبت می شود.
در آخر کلیه هزینه مکالمات از سراسر کشور به مرکزی در تهران که مرکز صورتحساب است ارسال می شود و بعداز جمع بندی و محاسبه برای مشترک صورتحساب ارسال می شود(در تلفن ثابت تمام هزینه های مکالمه در مرکز سرویس دهنده ثبت می شود)
4- ارئه سرویسهای جانبی
این سرویس ها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده به موبایل از طریق HLR سوال می شود که چه سرویسهایی باید در اختیار مشترک گذاشته شود مثل انتفال مکالمه - انتظار مکالمه - نمایشگر شماره و ..
و سپس آن سرویس ها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده در اختیار مشترک قرار می گیرد.(در تلفن ثابت همان سوییچ محلی که تلفن به آن وصل اشت این کار را انجام می دهد
این سرویسها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده به موبایل از طریق HLR سوال می شود که چه سرویسهایی باید در اختیار مشترک گذاشته شود مثل انتفال مکالمه - انتظار مکالمه - نمایشگر شماره و ..
و سپس آن سرویس ها توسط آخرین سوییچ سرویس دهنده در اختیار مشترک قرار می گیرد.(در تلفن ثابت همان سوییچ محلی که تلفن به آن وصل اشت این کار را انجام می دهد تاریخچه شرکت ارتباطات سیار ________________________________________ فناوری های جدید و دو دهه اخیر تاثیرات بسیاری بر زندگی ما داشته اند و تا حد زیادی سبک زندگی را تغییر داده اند، تلفن همراه فیزیکی از انواع پدیده هایی است که زندگی جوامع بشری را تحت الشعاع قرارداده است.
در همین راستا، نخستین مرحله از راه اندازی سیستم تلفن همراه در سال 73 با دایری 9200 شماره در شهر تهران آغاز به کار کرد.
بنابراین با توجه به نیاز و تقاضای مردم به این پدیده فعالیت هایی متناسب با جهت گیری جهانی برای توسعه شبکه تلفن همراه در اهداف عالی مجموعه مخابرات کشور قرارگرفت.
در پایان سال 82، این شبکه دارای 3 میلیون و 450 هزار مشترک بود که این تعداد، با عملکردی معادل یک میلیون و 630 هزار شماره در سال 83 به 5 میلیون و 75 هزار شماره، در حال حاضر، رسیده است.
اکنون شبکه تلفن همراه علاوه براین، افزایش بیش از 25هزار کیلومتر جاده و 851 شهر تحت پوشش این سیستم را پیش رو دارید.
بر این اساس در طول برنامه سوم 4 میلیون و 590 شماره تلفن همراه واگذار شد.که با 934.8 در صد رشد رو به رو بوده است و ضریب نفوذ تلفن همراه از 0.78 در ابتدای برنامه سوم به 7.50 در انتهای برنامه افزایش پیدا کرد و سه استان اول از نظر ضریب نفوذ در پایان برنامه سوم تهران، اصفهان و یزد بودند و نیز از نظر عملکرد واگذاری تلفن همراه تهران، اصفهان و فارس اول بودند.
در راستای توسعه تلفن همراه، وزارت ارتباطات و اطلاعات شرکت مخابرات ایران قرارداد واگذاری 2میلیون شماره تلفن همراه اعتباری را نیز با بخش خصوصی امضا کرده که تاکنون بیش از 426 هزار شماره از حجم قرارداد واگذار شده و همچنین در نظر دارد، با اپراتور دوم وسوم نیز قرارداد توسعه شبکه تلفن همراه را منعقد کند.
سرویسهای ویژه تلفن همراه که مشترکین از آنها بهرهمند میشوند، شامل انتقال و انتظار مکالمه، نمایشگر شماره، سرویس FDN، امکان دسترسی محدود، اتصال به نمابر و دیتا، سرویس SMS و VMS (صندوق صوتی) و سرویس رومینگ بینالمللی باشد.
رومینگ بینالملل اکنون با 78 کشور ارتباط برقرار میکند و در آینده نیز رو به افزایش است.
سیر و تحول تلفن همراه در جهان امروز در جهان ارتباطات، تلفن به عنوان یک وسیله ی ارتباط شخصی بیشترین موارد استفاده را داراست.
فکر متحرک یا سیار کردن تلفن و به کارگیری آن در مکان های مختلف به منظور بهره گیری بیشتر از این وسیله، از دهه ی 1960 میلادی در کشور های اسکاندیناوی ( سوئد، نروژ، دانمارک، فنلاند ) پا گرفت و در اواخر آن دهه، اولین تلفن نقطه به نقطه به کار گرفته شد که نقطه ى عطفی در روند مخابراتی به شمار آمد و این ایده ی انسان به تحقق پیوست.
این فناوری در سال 1975 میلادی از سوی کشور های اسکاندیناوی با سیستم آنالوگ به بازار عرضه شد.
اولین شبکه ی تلفن متحرک NMT) Nordic Mobile Telephone ) نیز از سوی همین کشورها راه اندازی گردید.
در اوایل سال 1980 میلادی، استفاده از تلفن های دیجیتالی در اتومبیل مورد توجه قرار گرفت.
در سال 1977 میلادی کانادا اولین شبکه ی اطلاعات عمومی را طراحی و راه اندازی کرد.
شبکه های عمومی اطلاع رسانی جهانی با استفاده از کامپیوتر، ماهواره و گیرنده ها و فرستنده های میکروویو به وجود آمده است.
در سال 1983 میلادی امریکا سیستم NMT) Nordic Mobile Telephone ) را وارد بازار کرد.
ژاپن نیز سومین کشور در جهان بود که سیستم سیار خود را با ویژگی های دو نوع اسکاندیناوی و امریکایی به نام HCMS عرضه کرد و سپس سیستم NTT با قابلیت اتصال به شبکه را ایجاد نمود.
انگلستان در سال 1985 میلادی با عرضه ی سیستم TACS بود، به گروه دارندگان تلفن سیار پیوست و سپس ایرلند نیز این سیستم را پذیرفت.
پس از این تاریخ، سیستم NMT با فرکانس 450 مگا هرتز در کشورهای دانمارک، نروژ، سوئد و فنلاند مورد استفاده قرارگرفت.
فادور نیز به شبکه ی استفاده کنندگان از این سیستم پیوستند.
هلند، لوکزامبورگ و بلژیک با تغییر جزئی آن را پذیرفتند و در سال 1989 قبرس نیز به این شبکه پیوست.
در این زمان بود که کانادا سیستم AMPS آمریکا را پذیرفت.
در سال 1985 میلادی انستیتو ETSI - EUROPEAN TELECOMMUNICATIONSTANDARD INSTITUTE متشکل از 17 کشور اروپایی درصدد طراحی و ابداع یک استاندارد مشترک برای تاسیس شبکه ی سلولی برآمد تا این استاندارد به صورت هماهنگ، طرح تلفن سیار دیجیتال را اجرا کند، این استاندارد GSM نام گرفت.
در حال حاضر، استاندارد GSM شامل سه سیستم است که عملکردهای اساسی کاملاُ یکسانی دارند ولی باند فرکانس آنها متفاوت است.
در سال 1986 میلادی شبکه ی جهانی اطلاع رسانی اینترنت، فراگیرترین شبکه ی اطلاع رسانی بین الملل، راه اندازی شد و در سال 1987 میلادی طرح باند باریک انتخاب شد و در همان تاریخ 13 کشور اروپایی یادداشت تفاهمی تحت عنوان MOU) MEMORANDUM OF UNDER STANIG ) امضا کردند، مبنی بر اینکه هر عضو متعهد شد تمام مشخصات GMS را رعایت کند.
همچنین با موافقت این 13 کشور بازار بزرگی نیز برای فعالیت های تجاری در این زمینه باز شد.
با گسترش شبکه های اطلاع رسانی عمومی در کنار شبکه های تلفنی، نیاز به یکپارچه سازی آنها در دهه ی 1980 میلادی احساس شد و منجر به ایجاد شبکه ی ISDN گردید.
شبکه ی ISDN در پی تحقیقات و تلاش های دانشمندان در زمینه ی فناوری دستگاه های رقمی یا دیجیتال در دهه ی 1960 بوجود آمد.
در سیستم دیجیتال، ارتباط قطعات ، دستگاه ها و تجهیزات، براساس دیجیت ( اعداد) است و کار مکانیکی در آن بسیار کم و فاقد صدا و حرکت است.
شبکه ی ISDN ( شبکه ی رقمی خدمات مجتمع ) در اواسط این دهه به منظور مطالعه به اتحادیه بین المللی ارتباطات دور ارائه شد.
این شبکه که تا کنون درچندین کشور راه اندازی شده است، نوعی شبکه ی کلید ی بسته ای است که در آن، خدمات صدا و داده از طریق وسایل کلیدرنی(سوتیچینگ) ارائه می شود.
این فناوری در تبادل اطلاعات با حجم بالا و کثرت تقاضا در مورد ارتباط تلفنی، کامپیوترهای مادر، پایانه های کامپیوتری و خدمات دیگری که مستلزم سازگاری با شبکه های دیگر است، قابلیت انعطاف و کارایی بیشتر و هزینه ی کمتری دارد.
از جمله دیگر فناوری هایی که در دهه های اخیر مورد استفاده قرار گرفته است، ویدئوکنفرانس و شبکه های چند منظوره ( مولتی مدیا ) است که در دهه ی 1970 توسط شرکت ATST در نیویورک عرضه شد.
در این شبکه ها با بهره گیری از فناوری های سوئیچ TDM همگام با انتقال صورت برروی یک زوج سیم ، تصویر و داده نیز منتقل می شود در امکان کنترل از راه دور فراهم می گردد.
نسل اول تلفن های همراه در سال 1979 میلادی برای استفاده ی تجاری در امریکا و ژاپن به کار گرفته شد.
این تلفن ها که از سیستم مخابرات سلولی استفاده می کردند، بعد ها تکامل پیدا کردند که این تکامل منجر به پیدایش نسل دوم تلفن همراه و سیستم های دیجیتالی شد.
تکامل این سیستم نیز که امکان شنود در آن کمتر بود و افزایش تعداد مشترکان را به همراه داشت، باعث پدید آمدن نسل سوم تلفن همراه شد، به طوریکه ْارتباطات سیار بین المللی 2000 ْ دیدگاه ITU در مورد ارتباطات سیار در قرن بیست و یکم است.
IMT-2000 یک ارتباط موبایل پیشرفته برای تهیه ی سرویس های مخابراتی در مقیاس جهانی بدون در نظر گرفتن مکان شبکه و ترمینال استفاده شده است.
با یکپارچگی سیستم های موبایل زمینی و ماهواره ای، انواع مختلفی از دسترسی بی سیم به صورت جهانی، شامل سرویسهای موجود در شبکه ی مخابراتی ثابت و سرویس هایی که برای استفاده کنندگان موبایل تعیین گردیده است، عملی خواهد گردید .
IMT-2000 استفاده از انواع ترمینال های موبایل را که با شبکه های زمینی یا ماهواره ای در ارتباط می باشند و همچنین ترمینال هایی را که برای کاربری ثابت و یا سیار طراحی گردیده است، امکان پذیر می نماید.
سیر و تحول تلفن همراه در ایران و وضعیت موجود هیئت وزیـــران درجلسه مـورخ 14/5/83 بنا بــه پیشنهــاد شماره 13897/100 مورخ 14/5/83 وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات و به استناد مواد(2) و (4) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1379 ومصوبه شماره 76016/1901 مورخ 24/4/82 شورایعالی اداری دراجرای بند ب ماده 1 قانون مذکور ، باتجدید سازمان و تغییرنام واصلاح اساسنامه مرکز سنجش از دور ایران به شرکت ارتباطات سیار موافقت کرد.
بهره برداری از اولین فاز شبکه ی تلفن همراه کشور در مرداد ماه سال 1373 در شهر تهران با استفاده از 176 فرستنده و گیرنده در 24 ایستگاه رادیویی و با ظرفیت 9200 شماره آغاز شد.
به دنبال استقبال غیرمنتظره مشترکین از این پدیده ، شرکت مخابرات ایران در صدد گسترش پوشش آن از تهران به کل کشور بر آمد، به طوری که در سال 1374 تعداد تلفن های دایری به 15907 شماره افزایش یافت و افزون بر تهران ، شهرهای مشهد، اهواز، تبریز، اصفهان و شیراز نیز زیر پوشش شبکه ی تلفن همراه قرار گرفت.
گسترش شبکه ی ارتباطات سیار در سالهای بعد نیز ادامه یافت، به طوری که در سال 1375 علاوه بر شهرهای یاد شده 28 شهر دیگر به این شبکه پیوست، ضمن آنکه تعداد تلفن های دایر شده در این سال به 59967 شماره بالغ گشت و در پایان سال 1382 به 3449878 شماره رسید.
در همین خصوص و در راستای سیاست برخورداری کلیه ی اقشار کشور، اعم از ساکنین شهرهای کوچک و بزرگ از امکانات ارتباطی ، تعداد شهرهای تحت پوشش تلفن همراه از 134 شهر در آغاز سال 76 به 667 شهر در پایان سال 82 رسیده است.
هم اکنون شبکه ارتباطات سیار کشور دارای هشت میلیون و 510 هزار مشترک، 999 شهر و 26 هزار کیلومتر جاده تحت پوشش، ضریب نفوذ معادل 12.43 درصد، ارتباط رومینگ بین الملل با 78 کشور جهان، بهره مندی 8.5 میلیون مشترک از سرویس SMS و 220 هزار مشترک از سرویس VMS می باشد.
کنترل از طریق خط تلفن یک کاناله با قابلیت فرمان از طریق خطوط داخلی با امکانات نرم افزاری بسیار بالا در نصب آی سی رگولاتور چنان عمل شود که طرف فلزی آن بطرف عبارت REGقرار گیرد .
(شماره روی بدنه اش بطرف خازن C3قرار گیرد ) کوپل نوری این کیت از نظر شکل مشابه آی سی بوده و دارای 4پایه است .این قطعه از طرف شرکت وبطور صحیح در محل خود نصب شده است ولذاآن را از مدار از مدار جدا نکنید .(جهت اطلاع ،یک طرف این قطعه تورفتگی کوچکی دارد که باید بطرف مقاومت R7قرار گیرد) مقاومت رژه ای در محل RXنصب میشود وبطوری که ملاحظه میشود ،برروی بدنه این مقاومت یک طرف آن با علامت یک نقطه رنگی وحرف T مشخص شده که همین طرف باید بر روی فیبر در خانه ابتدایی که بشکل مربع است ( نزدیک RX) قرار گیرد.این قطعه 9پایه است.
در نصب 3 آی سی مدار حتماً از سوکت در نظر گرفته شده استفاده شود و سپس آی سی ها چنان در مکانهای خودشان بر روی آی سی نصب شوند که تو رفتگی لبه آنها بر شکلهای مشابه روی فیبر منطبق شوند .
دو کانکتور موجود در بسته بندی به منظور اتصال تغذیه و ورودی خط تلفن می باشد.پس از اتمام کار و قبل از اقدام به تست مدار، لازم است یک مرحله کلیه موارد مونتاژ و ساخت کیت کنترل شود و از درستی کار مطمئن شوید.
تغذیه مورد نیاز این مدار 12 ولت است و حتماً باید از یک آداپتور استاندارد تامین و با رعایت قطب مثبت و منفی به محل BAT متصل شود.
طریقه استفاده : ابتدا خط تلفن توسط دو رشته سیم و بطور موازی به محل TEL متصل شود .
توجه شود که اگر دیود نورانی LED1 روشن نشد ، لازم است جای دو سیم تلفن را عوض کنید تا این دیود روشن شود .
پس از این کار ، تغذیه به مدار متصل شود.اکنون لازم است برای یک بار کلید فشاری SW را فشار دهید تا رمز اولیه به مدار داده شود.
با فشار دادن این کلید عدد 12345 به طور اتوماتیک و بعنوان رمز اولیه انتخاب و به حافظه آی سی 24C16 داده میشود .
پس اینک رمز مدار عدد 12345 است .
(دوارده هزار و سیصدو چهل و پنج) .
حال از یک خط تلفن دیگر به خطی که مئار به آن متصل است ، تماس بگیرید.
پس از 6 بار شنیدن بوق آزاد ، مدار برای شما یک بوق تائید مبنی بر اینکه دستگاه با خط تلفن ارتباط برقرار کرده ، پخش می کند.
اینک ارتباط مدار با خط تلفن بر قرار شده و ابتدا رمز 12345 و سپس کلید # را بزنید .
اکنون دستگاه رمز صحیح را با یک بوق تائید میکند و اکنون میتوانید با زدن کلید 1 رله دستگاه را فعال کنید و یا با زدن کلید صفر ، رله دستگاه را قطع کنید .
در صورت زدن کلید1 مدار پس از روشن کردن دستگاه مورد نظر شما ، یک آژیر کوتاه پخش میکند که به معنی انجام صحیح عملیات است و در صورت زدن کلید 1 مدار پس از روشن کردن دستگاه مورد نظر شما ، یک آژیر کوتاه پخش می گندکه به معنی انجام صحیح عملیات است و در صورت زدن کلید صفر نیز پس از خاموش شدن دستگاه مورد نظر ، یک بوق تائید وسپس بوق ممتدپخش میشود.
با برنامه ریزی جدید این امکان به مدار اضافه شده است که با فشار دادن کلید 2 ، رله وصل و با رها کردن آن رله قطع شود .
( مادامی که دست شما بر روی کلید شماره 2 باشد رله مدار هم وصل خواهد بود ) در مورد قرار دادن تلفن در وضعیت TONE : اگر سیستم مخابراتی که شما از آن استفاده می کنید امکان شماره گیری در حالت TONE را دارد، بهتر است که از ابتدا دستگاه تلفن خود را در وضعیت TONE قرار دهید.
ولی اگر سیستم مخابراتی شما هنوز حالت TONE را ساپورت نمی کند ، لازم است پس از شماره گیری و شنیدن6بوق آزادوبوقهای تائید اولیه ،تلفن خود را در وضعیت TONEقرار دهید وسپس ادامه عملیات در این وضعیت انجام شوند .(بدیهی است تلفنی که توسط آن شماره گیری میکنید ، باید مجهز به کلید TONEباشد .
امروزه اکثر تلفن ها از این امکان برخوردار ند والبته در برخی با دادن کدهائی میتوان تلفن را در حالت TONEقرارداد).
طریقه عوض کردن شماره رمز : برای این منظور ابتدا بایدتوسط تلفن یک ارتباط برقرار وپس از شنیدن بوق های اولیه به شرح زیر عمل نمود: ابتدا باید کلید (*)، سپس رمز قبلی (12345)سپس کلید# زده شود.
اینک دستگاه در صورتی که کد رمز قبلی را صحیح وارد کرده باشید ، بوق تائید زده و به شما اجازه میدهد اقدام به تغییر رمز نمائید .
اینک عدد رمز جدید را توسط شماره گیر تلفن انتخاب کنید ، سپس کلید #وباز هم مجدد رمز جدید تکرار شده وسپس کلید #زده شود .
اینک دستگاه با آلارم مخصوص تغییر رمز تائید میکند.
توجه :در کلیه مراحل تغییر رمز ،چنانچه کلیدی اشتباه زده شود یا رمز قبلی درست داده نشود، پس از زدن کلید # بوق تائید پخش نمیشود .
مجدد روش تغییر رمز بصورت زیر بیان میشود : 1- کلید ستاره (*)زده شود 2- عددرمز قبلی زده شود 3- کلید # رابزنید 4- عدد رمز جدید انتخاب شود 5- کلید # را بزنید 6- مجدد عدد رمز جدید تکرار شود 7- کلید #رابزنید اینک مدار با بوق تائید ، تغییر رمز را اعلام میکند .
عدد رمز انتخابی میتواند یک عدد یک تا5 رقمی انتخاب شود ومحدودیتی در انتخاب اعداد تکراری وصفر وجود ندارد.
برای این مدار یک سری امکانات امنیتی در نظر گرفته شده که در زیر به 2 مورد آن اشاره میشود .
الف) قطع اتوماتیک در صورت مکث یا وارد کردن رمز اشتباه این مدار چنان برنامه ریزی شده که در هنگام وارد کردن کد رمز ، چنانچه بین ارقام مکث شود ، دستگاه ابتدا یک بوق ممتد پخش وسپس ارتباط با خط را بطور اتوماتیک قطع میکند .
ب) کار کلید SWچیست ؟
تغذیه به مدار،لازم است این کلید برای یکبار فشار داده شود تا عدد رمز اولیه ای برای مدار ایجاد شود .
این عدد در برنامه ریزی آی سی میکروکنترلر 12345انتخاب شده و با یکبار فشار این کلید ، این عدد بعنوان رمز اولیه انتخاب خواهد شد .
کاربرددیگراین کلیددرموقعی است که شما آخرین عددرمزدستگاه فراموش کرده باشید دراینگونه موارد با فشار دادن لحظه ای این کلید ، مدار RESET میشود و عددرمزبه 12345تبدیل میشودواینک میتوانید مجدداقدام به تغییررمز نمائید.
توجه داشته باشید که این مسئله برای سازنده محرمانه باقی بماند و تنها برای موارد اضطراری در نظر گرفته شده است .
توصیه میشودپس از آزمایش مدار ،دستگاه را داخل قاب مناسب جاسازی نمائید و حتی میتوانید کلید فشاری را از روی مدار باز کنید.
برای اتصال این کیت به وسائل برقی بر روی مدار یک رله در نظر گرفته شده که کنتاکتهای آن با عبارات NO-C-NCمشخص شده و نقطه Cمشترک است.شما می توانید از کنتاکتهای خروجی در نظر گرفته شده ، استفاده و آن را در مسیر تغذیه وسیله برقی مورد نظرتان نصب کنید.بطور مثال میتوانید NCو Cرا در مسیر یکی از سیمهای تغذیه وسیله برقی مورد نظرتان قرار دهید.
میکروکنترلر AT89C2051 & EEprom 24C16 مقدمه ای درباره آی سی های میکروکنترلر : شرکت اینتل سازنده اولین میکروپروسسور ( 8085 ) در حدود 30 سال پیش اولین میکرو کنترلر خود با شماره 8051 و سری MCS-51 را به بازار ارائه داد .
میکرو کنترلر 80C51 بر اساس میکروپروسسورها ساخته شده است و از آنجا که میکرو پروسسور تنها یک CPU است و برای راه اندازی آن نیاز به سخت افزارهای زیادی از جمله اوسیلاتور ، حافظه Ram و Rom و آی سی های رابط دیگری وجود دارد ، لذا ساخت یک میکروکنترلر که دارای ROM , RAM , CPU داخلی و تایمر ، پورت سریال و پورت های I/0 و .
.
باشد و ارتباط دهی آنها به سهولت و بوسیله نرم افزار انجام شود ، منطقی خواهد بود .
به همین دلیل امروزه استفاده از میکروکنترلرها افزایش یافته و مدلهای مختلفی توسط شرکتهای ( فیلیپس – موتورولا – زیمنس – هیتاچی و .
) ارائه شده است .
البته میکروکنترلرهای خانواده اتمل ( ATMEL ) بخاطر دارا بودن حافظه EEPROM با سری 89 کاربرد بسیار بیشتری پیدا کرده است .
اینک ، شرکت مهندسی مشهد کیت با توجه به گسترش این تکنولوژی در جهان و بدلیل برخورداری دانشجویان محترم ، صنعتگران و عموم علاقمندان از این تکنولوژی ، اقدام به طراحی کیت های جدید با استفاده از آی سی های میکروکنترلر نموده است .
این مدار از دو قسمت اصلی تشکیل شده که در زیر به شرح مختصری درباره آن میپردازیم : 1 – بخش تشخیص زنگ این قسمت عمل برقراری ارتباط مدار با خط تلفن را بعهده دارد .
در این قسمت آی سی Mt8870 به ازای ورودی های تُن ، معادل BCD آن را بصورت 4 بیت تولید کرده و به میکروکنترلر منتقل میکند .
IC2 نیز یک کوپل نوری است که وظیفه آن تشخیص سیگنالهای زنگ میباشد و REL2 نیز نقش برقراری ارتباط مدار با خط تلفن را بعهده دارد ( مشابه سازی عمل برداشتن گوشی و برقراری ارتباط مدار با خط تلفن ) 2 – کنترل نرم افزاری مدار این قسمت شامل آی سی های AT89C2051 و 24C16 میشود .
آی سی 89C2051 از خانواده اَتمل بوده و بر اساس برنامه نویسی که برای آن انجام داده ایم ، نقش کنترل کامل عملیات را بعهده دارد .
آی سی 24C16 نیز از نوع حافظه EEPROM است .
این آی سی قابلیت آن را دارد که به دفعات بسیار زیاد رایت شده و در صورت قطع برق قادر است اطلاعات خود را تا یکصد سال نگهداری نماید .
بنابراین مدار قادر است ، حتی در صورت قطع برق نیز آخرین کد رمز را تا یکصد سال در حافظه اش نگهداری نماید .
لیست قطعات موجود در بسته بندی در مونتاژ به موارد زیر توجه نمائید 1 – در نصب خازنهای الکترولیت به پایه منفی آنها توجه شود .
( محل پایه منفی آنها با علامت حلال سفید مشخص شده است ) 2 – در بسته بندی 3 عدد خازن 100 نانوفاراد وجود دارد که یکی از آنها از نوع پلیستر است که مربوط به محل C3 است .
3 – در نصب دیودهای یکسوساز و زینر چنان عمل شود که نوار رنگی روی بدنه انها بر نوار سفید شکل روی فیبر منطبق شود .
4 – در نصب دیودهای نورانی چنان عمل شود که پایه کوتاهتر آنها در محل پخ خورده قرار گیرد .
5 – در نصب آی سی رگولاتور چنان عمل شود که طرف فلزی آن بطرف عبارت REG قرار گیرد .
( شماره روی بدنه اش بطرف خازن C3 قرار گیرد ) 6 – کوپل نوری این کیت از نظر شکل مشابه آی سی بوده و دارای 4 پایه است .
این قطعه از طرف شرکت و بطور صحیح در محل خود نصب شده است و لذا آن را از مدار جدا نکنید .
( جهت اطلاع ، یک طرف این قطعه تورفتگی کوچکی دارد که باید بطرف مقاومت R7 قرار داشته باشد ) 7 – مقاومت رژه ای در محل RX نصب میشود و بطوری که ملاحظه میشود ، بر روی بدنه این مقاومت یکطرف آن با علامت یک نقطه رنگی و حرف T مشخص شده که همین طرف باید بر روی فیبر در خانه ابتدائی که بشکل مربع است ( نزدیک RX ) قرار گیرد .
این قطعه 9 پایه دارد .