مقدمه عوارض دیابت
اولین چیزی که شما باید بدانید این است که فقط به خاطر اینکه شما دچار دیابت هستید عوارض آن لزوما ایجاد نمی شود . تحقیقات جدید نشان داده است که هر چه شما بیشتر میزان قند خونتان را کنترل نمایید ،احتمال کمتری دارد که به عوارض و مشکلات آن گرفتار شوید . با دانستن این مطالب بسیاری از افراد می کوشند که بیشتر مراقب میزان قند خونشان باشند .در کنار کنترل خوب میزان قند خون ،عدم اشتعمال سیگار نیز می تواند احتمال بروز عوارض را کاهش دهد .تمام عوارضی که در صفحات بعد گفته می شوند در افراد سیگاری بیشتر دیده می شوند به همین دلیل افراد سیگاری باید هر چه سریعتر از استعمال آن خودداری نمایند تا دچار این عوارض نگردند.
فصل 1: عوارض چشمی
دیابت می تواند به راههای مختلفی چشمهای شما را گرفتار نماید که می تواند از تار شدن موقتی بینایی تا مشکلات شدید تری مثل : رتینوپاتی صدمه به لایه حساس به نور در چشم باشد.
فصل 2: رتینو پاتی
هر دو نوع دیابت می توانند باعث گرفتاری پرده شبکیه در چشم شوند . قسمت مرکزی شبکیه (ماکولا)باعث دیدن رنگها و جزئیات می شوند در حالیکه قسمت های محیطی شبکیه در دیدن اجسام سیاه و سفید و دیدن در تاریکی به شما کمک می کنند.
رگهای خونی کوچک که به شبکیه خونرسانی می کنند ،بر اثر دیابت دچار مشکل می شوند . این امر احتمالا به علت تجمع قند در دیواره رگهای خونی می باشند که آنها را ضعیف می سازند . این رگها گاهی اوقات پاره شده و ایجاد خونریزی های کوچکی می کنند .
گاهی اوقات ،عروق خونی ممکن است نشست کرده و باعث تجمع مایع در سطح شبکیه گردد که به آن اصطلاحا اگزودای سخت گفته می شود . این نشستی معمولا نشانه آن است که خونرسانی آن منطقه به خوبی انجام نمی شود . وقتی رتینوپاتی به مرحله پیشرفته تری می رسد ،رگهای خونی جدید می توانند رشد کرده و خونرسانی را بهبود ببخشد . این رگهای خونی جدید ،شکننده بوده و ممکن است پاره شده و خونریزی شدیدی ایجاد نماید . این وضعیت می تواند به طور جدی بینایی را مختل کند .
درمان رتینو پاتی:
خوشبختانه درسالهای اخیر ،لیزر درمانی توانسته است در ترسیم صدماتی که در رتینوپاتی دیبتی ایجاد شده است ،کمک های فراوانی نمایند .
لیزر به قسمت محیط شبکیه تابیده می شود ،توسط آن اگزودای سخت برداشته شده و از رشد رگهای جدید جلوگیری می گردد. هر چه زودتر درمان صورت پذیرد ،موفقیت بیشتر خواهد بود و به همین دلیل است که افراد دچار مرض قند باید حداقل سالی یکبار به چشم پزشک مراجعه کنند تا چشمهایشان معاینه گردد . تعداد کمی از مبتلایان به مرض قند دچار نوعی رتینوپاتی می شوندکه به آن اصطلاحا ماکولوپاتی گفته می شود .این عارضه به خصوص در افراد سالخورده بیشتر دیده می شود . در ایت وضعیت ،رگهای خونی در قسمت مرکزی شبکیه کاهش پیدا می کنند و باعث اختلال در دیدن رنگها و جزئیات دقیق می شود .متاسفانه لیزر درمانی در ماکولوپاتی چندان موفقیت آمیز نمی باشد . اگر شما نیاز به لیزر درمانی داشته باشید ،باید به یک متخصص چشم مراجعه نمایید.
فصل 3: عوارض کلیوی
کلیه ها به عنوان یک فیلتر و تصفیه کننده ،خون را تصفیه نموده و آب اضافی و مواد زائد رااز آن جدا می کند و به صورت ادرار از بدن خارج می سازد. در افراد دیابتی ،به علت تجمع قنددر رگهای کوچک کلیه ،کلیه ها دچار صدمه می گردند . این وضعیت شبیه به ایجاد یک سوراخ بزرگ در چای صاف کن می باشد در این حالت،موادی که باید به طور طبیعی در بدن حفظ می شوند . از طریق این تصفیه صدمه دیده ،از طریق ادرار از بدن خارج می شوند .یکی از موادی که در هنگام خرابی کلیه ها در ادرار ظاهر می گردد،پروتئین می باشد. یک پروتئین ویژه به نام آلبومین در مراحل اولیه صدمه به کلیه ها در ادرار دیده میشوند. بنابراین انجام آزمایش ادرار همراه با آزمایش قند خون می تواند بسیار با اهمیت باشد گاهی اوقات ممکن است بر اثر عفونت ادراری ،در ادرار آلبومین دیده شود که می توان این حالت را از وضعیت قبلی تشخیص داد .
فصل 4: گرفتاری اعصاب
دیابت می تواند به دو طریق باعث صدمه به اعصاب شود :اول اینکه ممکن است با اختلال در خونرسانی آنها موجب آسیب به عصب شود مثل چشمها و کلیه ها و دیگر اینکه با وارد آوردن صدمه مستقیم به عصب به علت بالا بودن قند خون ،باعث آن شود. هر گونه آسیب عصبی را اصطلاحا نوروپاتی می گویند. بر اساس اینکه کلام یک از سه نوع عصب آسیب می بیند ،نتیجه آن متفاوت خواهد بود.
اعصاب حرکتی :اعصاب حرکتی حامل پیغامهای عصبی از مغز به عضلات می باشد و به این طریق باعث انقباض عضلات می گردد. آسیب به این نوع اعصاب را اصطلاحا نوروپاتی حرکتی می نامند و می تواند منجر به از دست رفتن فعالیت عضلات کوچک دستها یا پاها شود در چنین مواردی انگشتان پاها به سمت بالا چنگ می شوند و انگشتان دستها هم ضعیف می گردند.
اعصاب حسی:
اعصاب حسی موجب شناسایی حس های درد،لمس ،حرارت و سایر حسها شده واین پیغامها را به سمت مغز می فرستند. نوروپاتی حسی میتواند ابتدا باعث حساس شدن و درد پاها شود اما به تدریج پاها بی حس شده و هیچ حسی را متوجه نمی شوند.
اعصاب خودکار :
اعصاب خودکار یا اتونومیک مسئول کنترل عملکردهای خودکار بدن، فعالیت روده ها و مثانه ها می باشد. نوروپاتی خودکار نسبتا نا شناخته بوده و بیشتر در روده ها و مثانه ها اختلال ایجاد می کند . این نوع نوروپاتی می تواند باعث یبوست یا استهال شود وگاهی اوقات شخص ممکن است از استفراغ های مکرر رنج ببرد،همچنین در مرد ها ممکن است مشکلاتی در توانایی جنسی آنها ایجاد شده و این توانایی کاهش یابد. با این حال اکثر این مشکلات را می توان با دارو درمانی بهبود بخشید.
فصل 5:توانایی جنسی
توانایی مردان به یک نعوظ طبیعی ،بستگی به خونرسانی خوب شریانهایی که آلت تناسلی را خونرسانی می کنند و نیز اعصابی که باعث انقباض و دیدهای آن میشوند ،دارد.
با این حال اهمیت زیادی که به خاطر داشته باشیم که ناتوانایی جنسی می تواند به غیر از مشکلات بدنی ،به علت مشکلات روانی نیز ایجاد شود،خواه شما به دیابت مبتلا باشید یا نباشید. بنابراین تمام مشکلات جنسی خود را با پزشک در میان بگذارید تا او بتواند درمان مناسب را برای شما انتخاب نماید .