داراییها به شخص احساس گرمی میدهند ولیکن موجه وجه نقد نیستند.
والتدریستون امروزه اولین سئوالی که از متقاضیان وام پرسیده میشود این است که نقطه سر به سر نقدی شما چقدر است؟
جریانهای نقدی و چارچوب نظری چارچوب نظری تدوین شده توسط هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی دارای موضعی صریح و روشن در ضرورت تهیه و افشاء اطلاعات مربوط به گردش وجوه نقد است.
این موضع با تعریف نیازهای استفاده کنندگان بالقوه از اطلاعات مالی آغاز می گردد.
فرض شده است که تصور سرمایهگذاران، وام دهندگان و کارکنان از بنگاه، منبعی از وجه نقد است که منجر به تقسیم سود، پرداخت بهره، افزایش در ارزش بازار اوراق سرمایه، بازپرداخت وامها، پرداخت بهای کالا و خدمات و یا حقوق و دستمزد میگردد.[1] به همین لحاظ، هدف اصلی گزارشگری مالی که منعکس کننده علایق مشترک همه استفادهکنندگان بالقوه صورتهای مالی است، بر روی توانایی بنگاه در تأمین در تأمین جریانهای نقدی مطلوب متمرکز گردیده است.
بیانیه شماره 1 مفاهیم حسابداری مالی است، بر روی توانایی بنگاه در تأمین جریانهای مقدس مطلوب متمرکز گردیده است.
بیانیه شماره 1 مفاهیم حسابداری مالی در این زمینه گفته است: گزارشگری مالی باید اطلاعاتی در مورد چگونگی تحصیل یا پرداخت وجه نقد، استقراض و بازپرداخت آن، معاملات مربوط به حقوق صاحبان سرمایه شامل تقسیم سود نقدی و سایر موارد توزیع منافع بنگاه بین صاحبان آن و سایر مواردی که ممکن است بر نقدینگی و قدرت پرداخت دیون آن تأثیر میگذارد، فراهم نماید.
.
اطلاعات مربوط به جریانهای نقدی یا سایر جریانهای وجوه می تواند در آشنایی با عملیات بنگاه، ارزیابی فعالیتهای تأمین مالی، ارزیابی نقدینگی، قابلیت پرداخت دیون و تفسیر اطلاعات تهیه شده مفید و سودمند باشد.
این بیانیه نشان دهنده این مطلب بود که هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی توجه خود را به گزارشگری جریانهای نقدی و در نهایت انتشار بیانه شماره 95 معطوف نموده است.
این حرکت هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی ناشی از برخی باورها و اعتقادات اعای آن به شرح زیر بود: این بیانیه نشان دهنده این مطلب بود که هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی توجه خود را به گزارشگری جریانهای نقدی و در نهایت انتشار بیانیه شماره 95 معطوف نموده است.
این حرکت هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی ناشی از برخی باورها و اعتقادات اعضای آن به شرح زیر بود: «ارزیابی بازار از موفقیت قابل پیش بینی یک بنگاه در تحصیل جریانهای نقدی مطلوب بر قیمتهای بازار اوراق بهادار آن تأثیر میگذارد، اگر چه ارزش بازار این اوراق تحت تأثیر عوامل گوناگونی چون شرایط عمومی اقتصادی، نرخهای بهره، روانشناسی بازار و غیره نیز قرار دارد که مربوط به یک بنگاه به خصوص نمیباشد:[2] همچنین جالب است به این نکته توجه شود که هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه شماره 5 مفاهیم حسابداری ویژگیهای مثبتی را که صورت گردش وجوه نقد میبایست در بر داشته باشد، بیان نموده است.
اطلاعات سودمندی را در مورد فعالیتهای بنگاه در تحصیل وجه نقد از طریق عملیات جاری به منظور بازپرداخت بدهیها، تقسیم سود یا سرمایهگذاری مجدد به منظور حفظ یا توسعه ظرفیت عملیاتی، در مورد فعالیتهای تأمین مالی چه از طریق استقراض و چه از طریق صاحبان سرمایه و همچنین در مورد فعالیتهای سرمایهگذاری یا پرداختهای نقدی ارائه میکند.
استفاده های مهم از اطلاعات مربوط به دریافتها و پرداختهای نقدی جاری به منظور کمک کردن به دستیابی به عواملی همچون نقدینگی بنگاه، انعطاف پذیری مالی، سودآوری و ریسک می باشد.[3] بر همین اساس، هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی در بررسیهای اولیه خود در سال 1980، صورت گردش وجوه نقد را به عنوان اطلاعاتی مطلوب که میبایست به همراه سایر صورتهای مالی ارائه شود، معرفی نمود.
دلایل پشتوانه این نظریه توسط هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی به شرح زیر بیان شده است: 1- تعیین اطلاعات بازخورد جریانهای نقدی واقعی 2- کمک به تعیین رابطه بین سود حسابداری و جریان های نقدی 3- تهیه اطلاعاتی در مورد کیفیت سود[4] 4- بهبود قابلیت مقایسه اطلاعات در گزارشگری مالی 5- کمک به ارزیابی انعطاف پذیری و قابلیت تبدیل دارائیها به وجه نقد 6- کمک به پیش بینی جریانهای نقدی آتی.
[5] در یک جمله میتوان گفت که تمامی دلایل فوق، ناشی از محدودیتهای حسابداری تعهدی است.
علیرغم وجود این محدودیتها، نمیتوانت گفت که اطلاعات تهیه شده بر مبنای حسابداری تعهدی بدون ارزش میباشند، بلکه در عوض میتوان ادعا کرد که اطلاعات مربوط به گردش وجوه نقد، در کنار ترازنامه و صورت حساب سود و زیان گزارش شده میتواند منجر به ارائه بهتر اطلاعات مالی بنگاه شود.
بر اساس فلسفه اصل افشاء میبایست کلیه اطلاعات که به طور بالقوه سودمند می باشند، در صورتی که منافع ناشی از ارائه آنها به مراتب بیش از هزینه تهیه و گزارش آنها باشد، بر اساس صورت گردش وجوه نقد به عنوان یکی از مبانی اطلاعاتی سودمند مطرح است که هزینه تهیه و ارائه آن نیز بسیار اندک است، زیرا اطلاعات مندرج در این صورت مالی چیزی بیش از تلخیص و طبقهبندی مجدد اطلاعات حسابداری مربوط به یک دوره مالی به شکل دیگر نیست.
مهیت صورت گردش وجوه نقد صورت گردش وجوه نقد بر آن است تا اطلاعاتی در مورد تغییرات در وجه نقد و معادل نقد در طی یک دوره حسابداری ارائه نماید.
این اطلاعات میتواند در ارزیابی نقدینگی، انعطاف پذیری مالی، توانائیهای عملیاتی و ریسک بنگاه مفید باشد.
منظور از معادل نقد، سرمایه گذاری کوتاه مدت و قابل تبدیل سریع به وجه نقد است که دارای دو ویژگی به شرح زیر باشد: 1- به راحتی قابل تبدیل به مبالغ مشخص وجه نقد باشد.
2- به حدی به سررسید نزدیک باشد که ریسک ناشی از تغییر در ارزش آن به لحاظ تغییر در نرخ بهره، جزئی باشد.[6] صورت گردش وجوه نقد، جریانهای ورودی و خروجی وجه نقد را در سه بخش عملیاتی، سرمایهگذاری و تأمین مالی طبقهبندی می کند.
این طبقهبنید ناشی از این استدلال هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی است که انجام تجزیه و تحلیل توسط استفادهکنندگان خارج از سازمان به منظور پیش بینی مبلغ، زمانبندی و ابهام د مورد جریانهای نقدی آتی مستلزم ارائه اطلاعات مالی تفکیک شده در قالب گروههای مشابه است.[7] در نتیجه صورت گردش وجوه نقد باید به طور واضح نشان دهنده اطلاعات مالی در قالب گروههای زیر باشد: 1- خالص وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی 2- گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری 3- گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای تأمین مالی 4- خلاص افزایش یا کاهش در وجه نقد 5- تطبیق مانده ابتدای دوره وجه نقد با مانده آن در پایان دوره 6- جدول ضمیمه مربوط به گزارش فعالیتهای عمده سرمایه گذاری و تأمین مالی غیر نقدی.
صورت گردش وجوه نقد را می توان به یکی از دو روش مستقیم یا غیرمستقیم تهیه نمود.
در روش مستقیم، جریانهای نقدی خروجی ناشی از فعالیتهای عملیاتی از جریانهای ورودی ناشی از فعالیتهای عملیاتی کسر شده و در نتیجه خالص وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی محاسبه میشود.
در روش غیر مستقیم، سود خالص از بابت تفاوتهای میان جریان سود و جریان وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی تعدیل و در نتیجه خالص وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی تعیین میگردد.
بیانیه شماره 95 هیأت تدوین استاندارهای حسابداری مالی لازم دانسته است که جدول تطبیق سود خالص و خالص وجه نقد ناشی از فعالیتهای وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی، تهیه و به همراه صورت گردش وجوه نقد ارائه گردد.
شکل صورت گردش وجوه نقد نمونهای از فرمت پیشنهادی صورت گردش وجوه نقد مربوط به شرکت شیرین در زیر ارائه گردیده است.
شرکت شیرین یک شرکت تولیدی است و صورت گردش وجوه نقد آن برای سال مالی منتهی به 29 اسفند 1×13 با استفاده از روش مستقیم در تعیین خالص وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی، تهیه گردیده است.
2- گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری 3- گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای تأمین مالی 4- خلاص افزایش یا کاهش در وجه نقد 5- تطبیق مانده ابتدای دوره وجه نقد با مانده آن در پایان دوره 6- جدول ضمیمه مربوط به گزارش فعالیتهای عمده سرمایه گذاری و تأمین مالی غیر نقدی.
افشاء رویه حسابداری در تهیه صورت گردش وجوه نقد، شرکت کلیه اسناد دریافتنی را که سررسید آنها کمتر از یک ماه میباشد، به عنوان معادل نقد تلقی نموده است.
بررسی استاندارد شماره 95 هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی نورنبرگ و مانتر ایراداتی را در مورد ساختار صورت گردش وجوه نقد مطرح می کنند.
به نظر نورنبرگ طبقهبندی صورت گردش وجوه نقد به سه بخش عملیاتی، سرمایهگذاری و تأمین مالی منطبق با متون مدیریت مالی بوده و فرض گردیده است که این طبقهبندی م تواند اطلاعات سودمندی را در مورد تصمیمات سرمایهگذاری یا اعطای اعتبار فراهم نمایید.
مانتر معتقد است طبقهبندی صورت گردش وجوه نقد بر اساس طبقهبندی های ترازنامه و روشهای شناسایی اقلام در صورت حساب سود و زیان است.
نورنبرگ می گوید انطباق ساختار کلی گردش وجوه نقد با متون مدیریت مالی، طبقهبندی بهره و سود سهام دریافتنی و بهره پرداختی در صورت گردش وجوه نقد منطبق با این متون نیست.
این اقلام در صورت گردش وجوه نقد به ترتیب تحت عنوان جریانهای نقدی ورودی و خروجی ناشی از فعالیتهای شرکت شیرین صورت گردش وجوه نقد تلفیقی برای سال مالی منتهی به 29 اسفند 1371 افزایش (کاهش) در وجه نقد و معادل نقد گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی: وجه نقد دریافت شده از مشتریان 13.850 ریال وجه نقد پرداخت شده به کارکنان و فروشندگان کالا و خدمات (12.000) سود سهام دریافت شده از شرکتهای وابسته 20 بهره دریافت شده 55 بهره پرداخت شده (خالص پس از کسر مبالغی که به حساب (220) دارائی منظور شده است) مالیات بر درآمد پرداخت شده (325) وجه نقد حاصل از پرداخت خسارت توسط بیمه 15 مالیات بر درآمد پرداخت شده (30) خالص وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی 1.365 ریال گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری: وجه نقد حاصل از فروش اموال 600 گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری: وجه نقد حاصل از فروش اموال 600 وجه نقد حاصل از اسناد دریافتی سر رسید شده که قبلاً در قبال فروش ماشینآلات دریافت شده بود 150 مخارج سرمایهای (1000) خالص وجه نقد پرداخت شده برای خرید شرکت الف پس از کسر وجه نقد عاید شده (925) خالص وجه نقد مصرف شده در فعالیتهای سرمایهگذاری (1.175) ریال گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای تأمین مالی: خالص وجه نقد استقراض شده بر اساس توافق حد اعتبار (اضافه برداشت) 300 اصل مبلغ پرداخت شده از بابت تعهدات اجاره سرمایهای (125) وجه نقد حاصل از انتشار سهام عادی 250 وجه نقد حاصل از صدور اوراق قرضه 450 خالص وجه نقد حاصل از فعالیتهای تأمین مالی 875 خالص افزایش در وجه نقد و معادل نقد 1.065 وجه نقد و معادل نقد در ابتدای سال 600 وجه نقد و معادل نقد در پایان سال 1.665 ریال جدول تطبیق سود خالص به خالص وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی: جدول ضمیمه مربوط به فعالیتهای سرمایهگذاری و تأمین مالی غیرنقدی: 2- تعهدات اجاره سرمایهای به مبلغ 850 ریال از بابت اجاره تجهیزات جدید ایجاد شده است.
همچنین سهم عادی اضافی در مقابل تأدیه بدهیهای بلند مدت به مبلغ 500 ریال منتشر گردیده است.
عملیاتی منعکس میگردند، لیکن در متون مدیریت مالی بهره و سود سهام دریافتنی به عنوان فعالیتهای سرمایهگذاری و بهره پرداختنی به عنوان فعالیتهای تأمین مالی تلقی می گردد.
علاوه بر این نورنبرگ معتقد است که صورت گردش وجوه نقد در برخی از موارد فاقد یکنواختی است.
به عنوان مثال وجه نقد حاصل از واگذاری دارائیهای عملیاتی در صورت گردش وجوه نقد تحت سرفصل فعالیتهای سرمایهگذاری طبقهبندی می گردد؛ در حالیکه سود یا زیان حاصل از واگذاری دارائیهای غیرعملیاتی در محاسبه سود به کار می رود.
نورنبرگ در مورد مالیات پرداخت شده نیز نظرات مشابهی دارد.
به نظر وی گردش وجوه نقد گردش وجوه نقد منعکس شوند.
به عبارت دیگر هنگامی که فروش دارائیهای عملیاتی منجر به کسب سود می شود، میبایست جریانهای نقدی ناشی از آن پس از کسر وجوه پرداخت شده از بابت مالیات در بخش گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری گزارش شوند.
به طول متقابل، جریانهای نقدی ناشی از فروش دارائیهای عملیاتی در صورتی که منجر به زیان شود، میبایست پس از اضافه نمودن رقم صرفهجوئی مالیاتی ناشی از آن پس از کسر وجوه پرداخت شده از بابت مالیات در بخش گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری گزارش شوند.
به طول متقابل، جریانهای نقدی ناشی از فروش دارائیهای عملیاتی در صورتی که منجر به زیان شود، میبایست پس از اضافه نمودن رقم صرفه جوئی مالیاتی ناشی از آن در صورت گردش وجوه نقد گزارش شوند.
در این حالت میتوان گفت که روشی یکنواخت در مورد مالیات در صورت حساب سود و زیان و صورت گردش وجوه نقد بکار گرفته شده است.
مانتر نیز ایرادات مشابهی را مطرح نموده است.
اگر بهره پرداخت شده بر اساس اصول پذیرفته شده حسابداری به حساب دارائی منظور شده باشد، بجای انعکاس در بخش فعالیتهای عملیاتی، میبایست به عنوان جزئی از بهای تمام شده تحصیل دارائیهای ثابت در بخش گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایهگذاری طبقهبندی شود.
در اینجا این سؤال مطرح میشود که رویدادهای مالی باید بر اساس ماهیت اولیه دریافت یا پرداخت آن (پرداخت بهره) در صورت گردش وجوه نقد طبقهبندی شوند یا بر اساس هدف نهایی ناشی از آن (تحصیل دارائی).
این حالت در مورد اجارههای عملیاتی و اجارههای سرمایهای نیز وجود دارد.
در مورد اجارههای عملیاتی، کلیه مخارج نقدی تحت سرفصل گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی منعکس می گردند، در حالی که در اجارههای سرمایهای، بهره پرداخت شده تحت سرفصل گردش وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی و اصل مبلغ پرداخت شده در بخش فعالیتهای تأمین مالی منعکس میگردد.
لذا میتون گفت این مسأله که انعکاس رویدادهای مالی در صورت گردش وجوه نقد باید بر اساس ماهیت اولیه آنها باشد یا بر مبنای هدف نهائی ناشی از وقوع این رویدادها، هنوز بدون پاسخ باقی مانده است.
تحقیقات انجام شده در مورد جریان نقدی انجام پذیرفته است.
دو تحقیق مهم در این مورد توسط پروفسور لاوسون و پروفسورلی انجام پذیرفته است.
به نظر این دو محقق گزارشات جریانهای نقدی برای ارزیابی عملکرد بنگاه ضروری است.
لی به طور صریح گفته است که جریانهای نقدی نتیجه غائی فعالیت بنگاه است و نه سود.
سود یک مفهوم مجازی است در حالی که وجه نقد یک منبع فیزیکی است: این دو محقق در مورد اینکه گزارشگری بر مبنای جریانهای نقدی بهتر از صورتهای مالی تعهدی است یا اینکه باید به عنوان یکی از اجزای مهم صورتهای مالی تعهدی تلقی شود، هیچگاه نظر صریحی بیان نکردهاند.
اگر به متون مدیریت مالی و اقتصاد نیز مراجعه شود، مدل ارزیابی جریانهای نقدی مبنای تعیین ارزش بنگاه شناخته شده است و نه سود بر مبنای حسابداری تعهدی.
مدل ارزیابی تقسیم سود که توسط پروفسور مایرون گوردون ارائه گردیده نتیجه یکی از این تحقیقات است.
مدل گوردون بیانگر این است که ارزش یک بنگاه از نظر صاحبان آن برابر ارزش فعلی مبالغی است که پیش بینی میشود در آینده بین آنان تقسیم شود.
پروفسور ویلیام بیور نیز از مدل تقسیم سود به منظور فرموله کردن نقش سود حسابداری در تعیین ارزش بنگاه استفاده نموده است.
در مدل وی ابتدا ارزش فعلی اوراق سرمایه بنگاه به عنوان تابعی از تقسم سود آتی آن تعریف میشود.
سپس تقسیم سود آتی نیز به عنوان تابعی از سودآوری آتی بنگاه تلقی میشود.
در نهایت سود حسابداری نیز به عنوان قرینهای از سودآوری (و تقسیم سود) آتی تعریف میگردد.
در این مدل جریانهای نقدی ناشی از تقسیم سود آتی به عنوان عامل مستقیم در تعیین ارزش بنگاه سناسایی شده است.
سود حسابداری نیز در این مدل به علت نقشی که در دستیابی به رقم تقسیم سود مورد انتظار در آینده دارد، به طور غیرمستقیم دارای ارزش است.
یکی دیگر از تحقیقات انجام شده در این مورد توسط پروفسور مودیلیانی و پروفسور میلر انجام پذیرفته است.
به نظر آنان سیاسیاستهای تقسیم سود تأثیری بر ارزش بنگاه ندارد.
صرف نظر از آثار مالیاتی، آنها نشان دادند که ارزش بنگاه معادل ارزش فعلی خالص جریانهای نقدی آتی آن است و خالص جریانهای نقدی هر دوره نیز مساوی با جریانهای نقدی ناشی از عملیات منهای سرمایهگذاری نقدی دارائیها است.
همان طور که در بخش مربوط به جریانهای نقدی و چارچوب نظری این مقاله نیز گفته شد، هیأت تدوین استانداردهای حسابداری مالی امریکا به طور صریح مدل ارزیابی جریانهای نقدی را پذیرفته و این نکته را تصریح نموده است که سیستم حسابداری تعهدی و رقم سود تعهدی در مقایسه با سیستم حسابداری نقدی مبنای بهتری برای ارزیابی جریانهای نقدی آتی بنگاه است.
باید توجه داشت که برخی تحقیقات مربوط به بازار سرمایه نیز به این نتیجه رسیدهاند که حسابداری تعهدی اطلاعات مفیدی نسبت به اطلاعات دقیق جریانهای نقدی در تعیین ارزش بنگاه ارائه میدهد.
به موجب این تحقیقات تغییر در سودآوری دوره جاری، در صورتی که سرمایهگذاران به این نتیجه برسند که آثار این تغییرات بلند مدت و دائمی است ، بر ارزش بنگاه و ارزیابی بازار از آن تأثیر می گذارد.
نتیجه یکی از این مطالعات که در سال 1968 منتشر گردید نشان داد که تغییر ر سود حسابداری دارای ارتباط و همبستگی مثبت با ارزش بنگاه می باشد.
برخی تحقیقات نیز نشان دادهاند که ارائه اطلاعات جریانهای نقدی و تعهدی در کنار یکدیگر بسیار سودمندتر خواهد بود تا اینکه به تنهایی گزارش شوند.
به موجب این تحقیقات هر دو این اطلاعت در ارزیابی عملکرد و وضعیت آتی و بنگاهها امید هستند.
بر این اساس، صورت جریانهای نقدی، مکمل صورتهای مالی تهیه شده بر مبنای تعهدی است و این اطلاعات مالی جدید از طریق اطلاعات تهیه شده بر مبنای تعهدی بدست میآید.
برخی دیگر از تحقیقات نیز بیانگر این است که بسیاری از سرمایهگذاران و تحلیل گران معتقدند اگر چه اطلاعت جریانهای نقدی برای تجزیه و تحلیلهای سرمایه گذاری استفاده می شود، اما سود سنتی مبتنی بر اطلاعات تعهدی تصویر بهتری از قابلیت تحصیل وجه نقد بنگاه را نشان می دهد.
با این همه به موجب تحقیقات انجام شده اهمیت جریان وجوه نقد روز به روز در حال افزایش بوده و در مقابل، اهمیت اطلاعات تعهدی رو به کاهش است.
تمامی این موارد بیانگر این است که جریانهای نقدی اگر چه دومین، اما مهمترین و شاید بیشترین وظیفه را در ارزیابی و تعیین وضعیت کلی بنگاه ایفا میکند.
خلاصه و نتیجهگیری صورت گردش وجوه نقد یکی از صورتهای مالی است که در سالهای اخیر جایگزین صورت تغییرات در وضعیت مالی گردیده است.
در صورت گردش وجوه نقد، مفهوم وجوه به عنوان وجه نقد و معادل نقد تعریف شده است.
این صورت مالی منتج از سایر صورتهای مالی است زیرا بر مبنای اطلاعاتی که همگی در ترازنامه و صورت حساب سود و زیان ارائه شدهاند، تهیه میشود.
با این حال این صورت مالی اطلاعات جدیدی را که ناشی از تلخیص و طبقهبندی مجد اطلاعات تعهدی است، در قالب جریانهای نقدی عملیاتی، جریانهای نقدی سرمایهگذاری و جریانهای نقدی تأمین مالی ارائه می کند.
این اطلاعات جدید میتواند در ارزیابی جریانهای نقدی آتی، قدرت پرداخت دیون و قابلیت انعطاف مالی بنگاهها مؤثر باشد.
با توجه به مراتب فوق، به طور طبیعی انتظار بر این است که این صورت مالی جدید درجه بالایی از یکنواختی بین بنگاههای اقتصادی را ایجاد و اطلاعاتی را که برای مقاصد پیش بینی سودمندتر است ارائه و قابلیت مقایسه این اطلاعات را افزایش دهد.
برخی تحقیقات انجام شده در این مورد بیانگر این است که مطلوبیت اطلاعات مبتنی بر جریانهای نقدی در امر پیشبینی و تصمیمگیری به مراتب بیشتر از اطلاعات تعهدی است.
در قالب جریانهای نقدی عملیاتی، جریانهای نقدی سرمایه گذاری و جریانهای نقدی تأمین مالی ارائه میکند.
این اطلاعات جدید می تواند در ارزیابی جریانهای نقدی آتی، قدرت پرداخت دیون و قابلیت انعطاف مالی بنگاهها مؤثر باشد.
برخی تحقیقات انجام شده در این مورد بیانگر این است که مطلوبیت اطلاعات مبتنی بر جریانهای نقدی در امر پیش بینی و تصمیمگیری به مراتب بیشتر از اطلاعات مبتنی بر جریانهای نقدی در امر پیشبینی و تصمیمگیری به مراتب بیشتر اطلاعات تعهدی است.
برخی دیگر از تحقیقات نیز عکس این مطلب را تأیید میکند.
تحقیقات دیگری نیز به این نتیجه رسیده است که ارائه اطلاعات نقدی و تعهدی در کنار یکدیگر به مراتب سودمندتر خواهد بو د تا اینکه فقط یکی از آنها گزارش شود.
همچنین قابل ذکر است که انتقاداتی نیز بر نحوه طبقهبندی و گزارشگری صورت گردش وجوه نقد از سوی برخی صاحبنظران مطرح گردیده است.
حال این سؤال مطرح میشود که با در نظر گرفتن کلیه جوانب فوق، آیا صورت گردش وجوه نقد دارای محتوای اطلاعاتی لازم میباشد؟
در پاسخ می توان گفت از آنجائی که جریانهای نقدی نتیجه نهائی فعالیت یک بنگاه اقتصادی است و از سوی دیگر بر مبنای اصل افشاء میبایست کلیه اطلاعاتی که بالقوه سودمند بوده و منافع ناشی از ارائه آنها بیش از هزینه تهیه این اطلاعات باشد، افشا شوند، صورت گردش وجوه نقد به عنوان یکی از مبانی اطلاعاتی سودمند در پیش بینی جریانهای نقدی که هزینه تهیه و ارائه آن بسیار اندک است، باید به عنوان یکی از صورتهای مالی در کنار سایر صورتهای مالی تهیه شده بر مبنای تعهدی، تهیه و افشاء شود و البته باید توجه داشت که این امر نباید مانع از انجام مطالعات و تحقیقات بیشتر به منظور بهبود کیفیت اطلاع رسانی آن شود.
سود خالص760تعدیلات مربوط به تبدیل سود خالص به خالص وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی:تعدیلات مربوط به تبدیل سود خالص به خالص وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی:استهلاک445ذخیره در نظر گرفته شده برای مطالبات مشکوک الوصول200سود حاصل از سرمایهگذاری در شرکتهای فرعی(80)وجوه دریافت شده از بابت اسناد دریافتنی اقساطی فروش کالا(25)خالص تغییر در دارائیها و بدهیها پس از حذف100اثرات ناشی از خرید شرکت (الف):افزایش در حسابهای دریافتنی(215)کاهش در موجودی کالا205افزایش در پیش پرداخت هزینه(25)کاهش در حسابهای پرداختنی و هزینههای معوق(250)افزایش در بهره و مالیات بر درآمد پرداختنی50افزایش در ذخیره مالیات150افزایش در سایر بدهیها50 .جمع تعدیلات605 ریالوجه نقد و معادل نقد در پایان سال1.365 ریال ارزشی بازار دارائیهای تحصیل شده1.580 ریالوجه نقد پرداخت شده برای سهام عادی(950) ریالبدهی ثبت شده630 ریال