چکیده: مطالب این مقاله مجموعه ای از اطلاعات درزمینه ی خانواده ی دلفین ها می باشدو دربرگیرنده ی کلیاتی پیرامون رده بندی؛ فیزیولوژی؛ بیولوژی؛ رفتارهای آنهاومعرفی بعضی گونه های این خانواده وبخصوص گونه هایی که درخلیج فارس یافت می شوندوافسانه هاواسطوره های مربوط به آنهااست.
- مقدمه: دراولین نگاه یک دلفین بسیار شبیه یک ماهی می باشد.اما دلفین هاهمانندماپستاندار هستند؛خون گرم(HOMOEOTHERMIK) بوده وبه بچه های خودشیرمی دهند.
فیلسوف بزرگ یونانی ارسطو2400 سال قبل وال هارا جزءپستانداران معرفی کرد.ارسطوحتی دریافته بود که وال ها به بچه های خودشیر می دهندوازهواتنفس می کنند.
شباهت زیادی بین جمجمه ی کشف شده ازprosqualodon dovidi که 25میلیون سال پیش زندگی می کرد وجمجمه ی یک دلفین امروزی وجوددارد.سوراخ بینی dovidi دربالای سرش می باشد.
گروه معینی از cetaceasهاکه نامشان ازلغت یونانی ketasبه معنی هیولای دریایی گرفته شده شامل دلفین هاویورپویزهامی باشند.
دلفین هابا17جنس و36 گونه بزرگترین خانواده ی وال هابوده که درهمه ی اقیانوس ها به جزآبهای سرد اقیانوس منجمد شمالی وجنوبی زندگی می کنند.
دلفینهایک جفت اندام پیشین پارویی داشته امافاقداندام های عقبی اند.دلفین ها شنا گران پر قدرتی هستند؛بابدن دوکی ودم لنگری قوی که با حرکات بالاوپایین آن حرکت می کنند.
این حرکات نیرویی را تولید کرده که به یک باره شتاب زیادی می یابندوسرعت آنها گاهی بهkm\h40می رسد.
درمیان وال ها ؛ دلفین ه اباله ی پشتی مشخصی دارندودراین میان دلفین های رودخانه ای باله ی پوششی کوژدارند.
تفاوت جالب شاید ازفاصله ی دور دلفین هاوکوسه هاتقریبا مشابه هم باشنداماشکل دم دلفین هاوبه طورکلی نهنگ ها مسطح بوده وحرکت دم روبه بالاوپایین است درحالی که دم کوسه ماهی هاعمودی ومانندسایرماهی هاحرکت باله ی دمی آنهابه صورت جانبی است.
درجمجمه ی دلفین هامنقارکاملامشخص می باشدوهمه ی دلفین ها به استثنایrissos منقار دارند.استخوان بینی پیش فکی وفکی تاحدودی نامتقارن هستندودرهرفک تعدادزیادی دندان کوچک ونوک تیزوجوددارد که تعدادآنهادرهر نیمه فک 40تا50عددمی باشدودرفک بالامعمولاَتعداددندان هابیشتراست ودربعضی گونه هاتعداددندان هابه 260عددنیزمی رسد.فاقدمینااست وبهآنهاجوردندان یاهمودونت می گویند.
تعداددندان هاوتیزی آنهادلفین هارا برای تغذیه ازماهی هاسازگارساخته ودندان های دلفین هابرای جویدن طراحی نشده اندوآنهابا ضربه ی زبان خود ماهی رادرسته قورت می دهند.
دلفین هاگروهی زندگی می کنند وگله های بزرگی ازآنها برای شکار ماهی دورازساحل وگاهی نزدیک ساحل می شوند .مراسم شکارشان بسیاردیدنی است.
دلفین ها درمسیر امواج به دور گله های ساردین حلقه زده ویکی ازآنها ماهی هارابه طرف بقیه می فرستد وسپس جای خودرابادیگری عوض می کند.ماهی هابه هواپریده ودرست به دهان دلفین ها می افتند مراسم شکار در پایان مُد خاتمه می یابد.پوست بدن دلفین ها معمولا صاف وبرهنه است .
اپیدرمشان چند لایه بوده ودرزیردرم لایه ی هیپودرم قراردارد لایه ی چربی در همین قسمت است ضخامت این لایه گاهی تا50سانتی مترهم می رسد این لایه به حفظ گرماوشناوری آنها کمک می کند.
سوراخ بینی دلفین هاووال هادر بالای سرشان قرارگرفته که وال های دندان دار فقط یک سوراخ بینی دارند اما وال های فیلتر کننده دو سوراخ بینی دارند.
هواازبینی وارد ریه های آن ها می شود وبه قفسه ی سینه ی ارتجاعی آنهاامکان تنفس های عمیق را می دهد.
سوراخ بینی دلفینها به صورت هلالی بوده و تا زمانی که در حال نفسگیری است باز و زمانی که به داخل آب شیرجه میروند به وسیله نیروی ماهیچهای بسته میشود در واقع نفس خود را حبس کرده و حدود 2 ساعت نیز میتوانند زیر آب بمانند و هنگامی که دوباره برای نفسگیری به سطح میآیند به علت برخورد هوای گرم درون ششها و هوای سرد خارج فوارههایی ایجاد میشود که از فاصله دور نیز دیده میشود.
1- دلفینها هم می رقصند!
قبل از جفتگیری دلفینها؛مرحلهای برای ابراز عشق در بین آنها وجود دارد.
آنها ساعتها همدیگر را دنبال کرده و به نوازش هم میپردازند به صورتی که شکمهایشان در تماس با هم میباشد در واقع میتوان گفت که دلفینها حیوانات بیبند و باری هستند آنها با هم جفت نمیشوند و در عوض هر دلفین در دفعات زیاد با یکی بعد از دیگری جفتگیری میکنند.
جفتگیری معمولاً در تابستان و یا پاییز صورت میگیرد و دوره آبستنی تقریباً حدود 10 ماه میباشد.
بیضهها به صورت کشیده و در محوطه شکمی قرار دارند.
آلت تناسلی نر در جیب پوستی مخصوصی قرار دارد که در هنگام تحریک خارج میشود.
تولهها از دم متولد میشوند و بلافاصله بعد از قطع بند ناف نوزاد باید برای اولین نفس کشیدن به سطح آب بیاید.
تولههای متولد شده نمیدانند چه کاری باید انجام دهند،اما مادران به تولههای خود کمک کرده و آنها را به طرف سطح هل میدهند.
تولهها که بعد از تولد 95cm طول دارند و میتوانند شنا کنند به همراه مادر خود به هر جایی میروند و از شیر پرچرب مادر خود که 10 برابر شیر یک گاو ارزش کالریک دارد مینوشند و در عرض 1 هفته دو برابر میشوند.دلفین مادر گاهی تا 1 سال و 6 ماه به توله خود شیر میدهد.
تولهها زمانی که مادر شنا میکند شیر میخورند البته در این هنگام مادر آهسته حرکت میکند؛پستانهای مادر 1 جفت بوده و در ناحیه شکمی در نزدیکی مهبل در داخل جیب پوستی (pauch) قرار دارد.
تنها در زمان شیردهی نوک پستانها خارج میشود و مادر برای اینکه زمان شیردهی کوتاهتر شود به مخزن مخصوص ذخیره شیر خود فشار وارد میکند ، تا توله سریعتر برای تنفس به سطح آب باز گردد.
دلفینها ی دیگر زمانی که تولهای به گلّه اضافه میشود به دقت از آن محافظت میکنند و زمانی که مادر توله به جستجوی غذا میرود دور بچه دیوار دفاعی تشکیل میدهند تا از گزند حمله کوسهها در امان باشند حتی این حس فراتر رفته و سعی در نجات تولهها از تورهای ماهیگیری نیز می کنند.
سوراخ گوش دلفین ها به فاصله کمی در پشت چشمانشان قرار گرفته و این قسمت در پایین محل اتصال آرواره به جمجمه میباشد.
گوش میانی دارای سه استخوانچه چکشی، سندانی و رکابی است.
(در دوزیستان خزندگان، پرندگان 1 عدد به نام کلوملا) دلفینها فرکانسهایی حدود 5 تا 150 کیلوهرتز را تولید کرده و فرکانسهای تا 80 کیلوهرتر را میشنوند و در واقع قدرت شنوایی آنها 4 برابر انسان است آنها با ایجاد اصوات و دریافت انعکاس آنها دقیقاً همه چیز را بررسی میکنند به این عمل Echo- location میگویند.
صدای آنها همانند وزوز کردن و گاهی غژغژ کردن در میباشد این صداها در حفره بینی در زیر سوراخ بینی و بخشی هم توسط جنجره تولید میشود و در حنجره ماهیچههای ظریفی برای کنترل امواج عبوری از آن وجود دارد صدای آنها همانند وزوز کردن و گاهی غژغژ کردن در میباشد این صداها در حفره بینی در زیر سوراخ بینی و بخشی هم توسط جنجره تولید میشود و در حنجره ماهیچههای ظریفی برای کنترل امواج عبوری از آن وجود دارد Echo- locate حس فوقالعاده قوی میباشد به طوری که دلفینها به راحتی با چشم بسته فرق میان دو توپ را کمی اندازه آنها با هم فرق داشته باشد تشخیص میدهند و با استفاده از این حس قوی مکان دقیق ماهیها را تعیین میکنند دلفینها برای دریافت صدا از آرواره تحتانی خود استفاده میکنند و اعتقاد دانشمندان بر این است که آرواره تحتانی دلفینها و نهنگهای دنداندار توخالی و شامل پوسته استخوانی بسیار نازک است در اطراف حفره ای پر از روغن قرار دارد که برای انتقال صوت مناسب است.
بخش عقبی آرواره پایینی به گوش میانی خیلی نزدیک است.
(شکل2) وزن مغز دلفینها تقریباً برابر وزن مغز انسان میباشد البته این تشابه به معنی هوش برابر با انسان نیست اما در این که دلفینها حیوانات باهوشی هستند شکی وجود ندارد.
دلفینها از آموختن لذت میبرند و برای آنها آموختن سرگرم کننده و جالب است.
(شکل3) 2-پریدن برای بازی گوشی: قرنهاست که انسان توسط مناظر سحرانگیز و بینظیر دلفینهای در حال پریدن و شنا کردن مجذوب گشته.
به این پرشها زمان شنا کردن Porpoising میگویند.
دلفینها به صرف شوخی و بازی به هوا میپرند و اغلب کشتیها را تعقیب میکنند و ممکن است تا عمق m70 هم به داخل آب شیرجه بزنند.
یکی از راههای تعیین سرعت دلفینها اندازهگیری بلندی پرش آنهاست برای مثال: در پرش 5/5 متری سرعتی معادل Km/h36 دارند.
آنها برای افزایش سرعت نمیپرند آنها به قصد بازی و سرگرمی این کار را انجام میدهند.
جامعه دلفینها بسیار پیچیده است هر کدام از آنها نامی دارند و همدیگر را با نامهای خود صدا میزنند.
دلفینها به هم احترام گذاشته و با هم تصمیمگیری میکنند.
مانند هر حیوان اجتماعی دلفینها نیز اختلافاتی پیدا میکنند و برای حل آن روبهروی هم با دهانهای باز به نوبت جیغ میزنند و تصمیم میگیرند.
این اختلافات به ندرت به درگیرهای فیزیکی ختم میشود.
3-دلفینها آب نمینوشند!
پستانداران دریایی از جمله دلفینها آب موردنیاز خود را از غذا و از رطوبت هوایی که تنفس میکنند بدست میآورند آنها کلیههای پر قدرتی برای خلاصی از نمکی که بهطور اجتنابناپذیر همراه غذا وارد بدنشان میشود دارند.
4-دلفین ها هم می خوابند!
دلفین ها بطور گروهی و غوطه ور در زمان های کوتاه می خوابند بطوریکه در هر دفعه نیمی از مغز آنها خوابیده ، به عبارت دیگر نیمکره های مغز آنها به نوبت استراحت می کند.
5-تعیین سن : والهای دندان دار مانند دلفین ها بر روی دندانهای شان حلقه های طولی درست شبیه حلقه های تنه درخت وجود دارد ، بطوریکه حلقه های جدید در جلوی حلقه های قدیمی می باشد.
با برش طولی دندان و شمارش دندان سن دلفین ها را تعیین کرده از روی ظاهر حلقه ها به درجه ی کیفیت غذا و سلامتی وال ها در طول زندگی شان پی می برند.
6-خطر دوستی: در بخشی از شرق اقیانوس آرام ماهیان تّن و دلفین ها با هم شنا می کنند.
برای صید تن ها صیادان از تورهای گوش گیر استفاده کرده که در طول 30 سال گذشته حدود شش میلیون دلفین با این تورها کشته شده اند .
بطور کلی میزان صید جهانی دلفین ها هر ساله پانصد هزار رأس می باشد که ده درصد آن توسط ژاپنی ها صورت می گیرد.
به نظر می رسد اقدام جهانی بر علیه ژاپن ضروری می باشد.
زیرا ژاپنی ها به هر بهانه ای مثل نجات ماهیها و در هر فرصتی مثل به گل نشستن وال ها آنها رامی کشند.
7-دلفین تراپی: دلفین تراپی برای اولین بار در سال 1978 توسط یک روانپزشک به نام nathanson توسعه یافت و در چند سال اخیر در میان مردم جایگاه خاصی باز کرده است.
این روش در ارتباط با تراپی های بین المللی مثل فیزیوتراپی و خواب تراپی استفاده می گردد.
دلفین تراپی بهترین روش اصلاح رفتار بوده و برای بهبود بچه هایی با مشکلات معلولیت ، سندرم دان ، عقب ماندگی ذهنی و اوتیسم بکار می رود.
محققین ادعا می کنند که صداهای دلفین ها می تواند امواج مغزی انسان را تغییر داده و باعث تقویت سیستم عصبی شود.
8- معرفی بعضی ازگونه ها: 1-8-دلفین معمولی: دلفین معمولی نهنگی است با جثه کوچک که اندازه آن به ندرت به 5/2 متر میرسد.
این دلفینها زیبا و بازیگوش بوده و در گلههای بزرگ 100 تایی یا بیشتر با هم مسافرت میکنند و در 2 نوع باله ی پشتی آنها به طرف عقب خمیدگی دارد.
این دلفینها دارای پوزه ی باریک و منقاری هستند،که به2گروه منقار بلند و منقار کوتاه تقسیم میشوند.
دلفین معمولی در خلیج فارس وجود دارد.
دوره ی آبستنی این دلفینها 11-10 ماه میباشد.
2-8- دلفین پوزه بطری: صمیمیترین دلفین با انسان : دلفین پوزه بطری بزرگتر از دلفین معمولی میباشد و طول آن به m5/3 میرسد این دلفینها رابطه ی بسیار صمیمانهای با انسان داشته و فوقالعاده باهوش هستند و در اغلب باغ وحشها و پارکهای دریایی نگهداری میشوند.وزنی حدود250تا600کیلوگرم دارند.
دلفینهای پوزه بطری در دستههای کوچک سفر میکنند و به 2 نوع ساحلی کوچکتر و دور از ساحل بزرگتر تا طول4 متر یافت میشود این دلفین ها در خلیجفارس وجود دارند.هر2 سال یک باربچه دارمی شوندو دوره ی آبستنی آنها 13ـ12 ماه است.عمری معادل 26 تا30سال دارند.
3-8-دلفین سربی: قهرمان پرش در بین دلفینها؛ این دلفینهای کوچک که اندازه ی آنها در زمان بلوغ m5/2 میباشد بلندترین پرشها را در بین دلفینها انجام میدهند.
رنگ بدن آنها به طور یکنواخت خاکستری سربی است و فقط زیر فک پایین سفید است؛ این دلفینها گلههای 4 تا 6 رأسی تشکیل میدهند و زیستگاه آنها در آبهای ساحلی میباشند.
در خلیجفارس نیز دلفینهای سربی یافت میشوند و دوره آبستنی آنها 9ـ8 ماه است.
4-8- دلفین ساعت شنی : علت نام این دلفین الگوی رنگی سفید و سیاه کنارههای بدنش میباشد با آنکه این دلفین ها خجالتی نیستند ولی اطلاعات زیادی راجع به آنها بدست نیامده و در آبهای دور دست اقیانوسی زندگی می کنند.
5-8-دلفین سیاه : دلفین سیاه گونه ای ازخانواده ی نهنگ های خلیج فارس می باشد که رنگ تیره ی بدن؛ وی راازسایرگونه های این خلیج جدامی سازد.رنگی بین خاکستری تیره مایل به سیاه دارد.
البته بسیاری از دلفین هاپس از مرگ رنگ پوست رابااین رنگ تعویض می کنند که شاید موجبات اشتباه را فراهم کند.
دلفین سیاه به دندان هایی با قطربیش از25میلیمترمجهزندکه به نوعی دربرخی مواردامکان حمله ی این گونه به دیگر دلفین ها را فراهم می آورداما عمدتابه علت سرعت کمتر نا کام می ماند.از نظر پراکندگی در اکثر دریاهای گرم ازجمله خلیج فارس یافت می شود.
6-8-دلفین شامی: تنها گروه دلفینها که فاقد منقار هستند.
آنها در گلههای بزرگ زندگی میکنند و دائماً توسط دیگران خراشیده و گاز گرفته میشوند.
حیوانات مسنتر سفید بهنظر میآیند که درواقع دارای هزاران نشانه و خطوط متقاطع میباشند.
7-8-دلفینهای رودخانهای: این دلفینها در رودخانههای بزرگ آسیا و جنوب آمریکا یافت میشوند ، مثل: Boto در اُرینوکو، آمازون و جنوب آمریکا؛ Baiji در یانگتسه و چندگونه که در ایندوس و گانگ (platanista gangetica ) هستند.
این دلفینها همه کوچکاند و آهسته شنا کرده و منقار باریک و بلندی دارند ، فاقد باله پشتی بوده و به جای آن کوژ دارند و تقریباً کور هستند.
این دلفینها بهطور کامل صورتی هستند و آنها یک منقار دراز با تعداد زیادی دندان دارند.
ولی چشمهای دلفینهای رودخانه بسیار کوچک و بعضی کاملاً کور هستند.
و توسط echo – location ماهیها را ردیابی کرده و شکار میکنند.
دلفینهای رودخانه ای فاقد باله ی پشتی هستند و به جای آن کوژ دارند.
همچنین دارای تعدادی مو روی پوزه و آرواره ی پایینی هستند.
یکی از نادرترین مخلوقات روی زمین دلفین رودخانهای در چین بنام Baiji دومین مورد در لیست گونههای در معرض خطر انقراض IUCN میباشند.
آنها حیوانات بسیار خجالتی بوده و فقط حدود 150 تا 200 رأس از Baiji باقی ماندهاند و در رودخانه Yangsize زندگی میکنند.و تا اعماق m600 نیز میتوانند شیرجه روند.
8-8-دلفین یونس(نهنگ یونس) : نوعا گونه ی منزوی شناخته میشود،دارای طولی معادل 3تا4متر میباشد وزنی حدود 400 تا430کیلوگرم،دارای مجموعا 9دندان ،با رنگ خاکستری تیره که به مرور در اثر افزایش سن روشنتر میگرددو به همراه خطوطی نا منظم بروی پوست.روایت میکنند که یونس پیامبر توسط نهنگی بلعیده شد.دلفینها توجه بسیاری از پژوهش گران و دانشمندان را به خود جلب کرده اند و تحقیقات و مطالعات بسیار روی آنها صورت گرفته است.علاوه بر این مردم عادی نیز دلفینها را بسیار دوست دارند .دیدن پرش دلفین بیرون از آب تا ارتفاع بالا ،باعث میشود که مردم در هر سنی که باشند،شادمانه فریاد بزنند.شاید علت این همه علاقه و توجه این است که بحث دلفین درمانی به میان می آید زیرا: -کسانی که از آب وحشت دارند در کنار دلفینها کاملا احساس آرامش میکنند.
9-دلفین ودلفین درمانی: دلفینها دنیای شگفت انگیزی دارند.آنها موجوداتی باهوش،مهربان،دوست داشتنی وهمانند بچه ها عاشق بازی هستند ،چنانکه عده ای از پژوهشگران معتقدندروانشناسی دلفینها شبیه روانشناسی کودکان است.همچنین دلفینها برخلاف بسیاری از جانوران دیگر نه تنها ازانسانها گریزان نیستند، بلکه در ایجاد ارتباط مشتاق و پیش قدم هستند.
محققان معتقدند که قسمت اعظم مغز دلفینها برای برقراری ارتباط مورد استفاده قرار میگیرد.
دلفینها با سیستم اکولوکشین(Echolocation ) یا محل پژواک با دیگر موجودات و محیط اطراف ارتباط بر قرار می کنند.
اگر چه دلفینها دارای یک زبان رسمی هستند،اما از صدای سوت مانندی که در حکم امضاست برای شناساندن خود بهره میبرند.دلفینها به کمک سونار(sonar )یا ردیابی صوتی در زیر آب ،محیط پیرامون،اشیاءودیگرموجودات را بررسی می کنند.بدین گونه که با فرستادن امواج صوتی به سوی جسم مورد نظر و بازتابش،شکل،اندازه وفاصله ی آن را حدس میزنند.دلفینها دارای توانایی های بسیارزیادی در یادگیری هستند و طبق پژوهشهای علمی بعد از انسان باهوشترین موجود زمین میباشند.دلفینها طی آموزشهایی توانسته اند بعضی اصوات را که شنیده ی چند کلمه در زبان انسانها است ادا کنند.دانشمندان بعید نمیدانند که روزی دلفینها بتوانند با زبان بشر با او رابطه برقرار کنند.تعداد دلفینهانسبت به بقیه ی پستانداران دریائی بیشتر است به طوری که در آبهای ژاپن جمعیتشان بین 30هزار تا50هزار عدد تخمین زده می شود.بعضی گونه ها در دسته های صدتایی سفر میکنند.
-افرادی که با دلفین ها شنا میکنند،امواج مغزی شان الگوی یکسان و هماهنگی پیدا میکنند،همانند کسانی که مدتها مدی تیشن کرده اند حتی اگر سابقه ی آنرا نداشته باشند.
دلفین ها می توانند مثل یک پرستار خوب و مهربان باشند .اغلب مربیان تصدیق می کنند که دلفین ها از حیوانات سیرک فهیم ترند و این مربیان حداقل یک تجربه ی روحی یا استثنایی با دلفین ها داشته اند.در طی قرن ها ، بارها گزارش شده است که دلفین ها جان ماهی گیران را در دریا نجات و یا محل ماهی ها را به آنان نشان داده اند.
در قبیله ای در آفریقا نقشه ی جالبی از مو قعیت ها ی ستاره ها وجود دارد که بدون هیچ گونه ابزاری برای رصد کردن تهیه شده است .
افراد این قبیله در پاسخ به این پرسش که چگونه چنین چیزی ممکن است می گویند طبق افسانه های قبیله،این دانسته ها توسط دلفین ها در ذهن اجدادشان تداعی شده است.
در کشور یونان خانه های وقف شده ای وجود دارد که به خانه ی دلفین معروفند.
در استرالیا یک گروه بومی خود را رویای دلفین می نامند.
بعضی افراد معتقدند که با این مو جودات دریایی ، تله پاتی دارند و آنها حامل پیام های گوناگونی در مورد مسایل زیست محیطی و تغییرات فراگیر آن برای بشریت هستند.
تاکارا که سال های مدید راجع به دلفین ها کتاب نوشته معتقد است دلفین ها به سه روش دیداری، شنیداری و حسی پیام هایشان را به انسان انتقال می دهند : 1) وقتی شخص نزدیک آنهاست و در حال تماشا یا شنا کردن با آنهاست.
2) از طریق رویا هنگامی که شخص در خواب است .
3) زمانی که امواج مغزی فرد در حالت آلفا ( مدی تیشن ) یا تتا( تمرکز عمیق ) است.
نوشته های زیادی راجع به احساس عشق،شعف و آرامش تجربه شده وجود دارد که توسط کسانی نوشته شده که در طبیعت آنها با دلفین ها مواج شده اند.همچنین برخی از دانشمندان به طور جدی به شرح تصاویر پرداخته اند که ارسالش را به دلفین ها نسبت داداه اند.
بعضی نیز گزارش می دهند هنگامی که با دلفین ها شنا می کنند بطور واضح صدایی می شنوند مثل اینکه کسی به شما بگوید سلام؛ و وقتی اطرافتان را نگاه می کنید کسی را در آن حوالی نمی بینید !
جدا شوک آور است!
ارتباط دلفین ها با شعور هستی ،عقیده ای است که برخی به آن باور دارند و برخی دیگر هم می گویند دلفین ها موجوداتی آبزی از جهان و سیاره ای دیگرند (یکی از قمر های سیاره ی ژوپیتر ) که به زمین آمده اند و در کالبد فیزیکی دلفین زندگی می کنند.
به هر شکل دلفین ها با انسان بویژه کودکان رابطه ی بسیار خوبی دارند ، شواهد حاکی از نتایج مفید کار با دلفین ها به خصوص در مورد کودکان است که نیازهای ویژه ای دارند .
دلفین ها می توانند ناتوانی بچه های کوچک را احساس کنند و بسیار مهربان و مراقب برخورد نمایند و این امر به بچه ها کمک می کند که در کوتاه ترین زمان به معالجه ی کامل تری برسند .
به عنوان مثال بچه هایی که نمی توانند حرف بزنند ،بعد از فقط دو جلسه چندین کلمه بر زبان می آورند .و همین طور اینکه وقتی کودکان ناشنوا به دلفین ها گوش می دهند ،اصوات جدیدی می شنوند ،امواج مافوق صوت (اولتراسونیک) که در صدای دلفین هاست؛ و بدین ترتیب دلفین ها به کودکان نا شنوای کامل کمک می کنند که بشنوند.
به نظر می رسد در ارتباط بین دلفین ها و کودکان،مرز بین انسان و حیوان از بین می رود .
در آنها عشق ،همدردی، درک و تفاهم و حس مشترک بازی و شعف دیده می شود.
10-افسانهها و اسطورهها : 1-10ـ منجی انسان: در افسانه ها دلفینهای تنها در اطراف جهان در جستجوی انسانها هستند در میان داستانهای تاریخی قصههای زیادی از نجات انسانهای در حال غرق شدن به وسیله دلفینها گفته شده که احتمالاً از حقیقت منشاء میگیرند.
2-10ـ دوست نپتون در یک سفالینه باستانی تصویر یک دلفین در حال حمل کردن نیزه ی سه سر نپتون؛ خدای دریاها دیده میشود.
در این سفالینه نپتون به صورت انسانی با پاهای اسب و دم ماهی نشان داده شده است.
3-10ـ orion در یک اسطوره ی یونانی خدای اریون سوار بر پشت یک دلفین در آسمان حمل میشود و خدایان به او سه ستاره میدهند که صورت فلکی اریون اینگونه ایجاد میشود.
4-10ـ لقب Le dauphin پسر ارشد لوئی شانزدهم پادشاه فرانسه ملقب به Le dauphin بود.
او بهخاطر تصویر 3سر دلفین بر روی بازوی کتش به dauphin ملقب گشت.
این لقب برای لردهای فرانسه استفاده میشود.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ 11= بیش از هفتاد دلفین در نزدیکی شهرستان " جاسک " استان هرمزگان دست به یک خودکشی دسته جمعی زدند و لاشه های خود را به خشکی سپردند !
جالب آنجاست که ساکنان محلی بعضی از دلفین های نیمه جان را دوباره به آب سپردند اما دلفین های نیمه جان پس از ساعتی دوباره خود را به خشکی زدند و تلف شدند .کارشناسان زیست محیطی معتقدند که به دلیل تغییر شرایط زیستی و اکولوژیستی زندگی این حیوانات و نامناسب شدن شرایط زیستی آنها ، دلفین ها در یک خودکشی دسته جمعی خود را به خشکی رسانده و خود را تلف کرده اند و مهم تر آنکه که یک ماه پیش نیز لاشه هفتاد و نه دلفین در سواحل شهرستان جاسک پیدا شده بود که هنوز دلایل مرگ آنها مشخص نشده است.
به گفته ی کارشناسان تفاوت این گروه از دلفین ها با گروه قبلی این است که دلفینهای قبلی در یک نوار ساحلی 15 کیلومتری پیدا شده بودند اما لاشه این دلفینها در یک محل پیدا شده است.(شکل4) (شکل4) دلایل مرگ و میر دسته جمعی این دلفین ها کاملا مشخص نیست و به گفته ی کارشناسان محیط زیست این پدیده عادی نبوده و ممکن است با توجه به این که از بینی و دهان خونریزی داشتهاند ، نوعی مسمومیت باشد.
برخی نیز بر این باورند که دلفین ها به خاطر آلودگی های نفتی مرده اند اما احتمال آلودگی نفتی بسیار کم است؛ چون هیچ جاندار دیگری در آن منطقه نمرده است.
(شکل5)