مقدمه در عصر حاضر هر روز ما شاهد تغییر و تحولاتی در سطح جهان هستیم که این تغییرات بر روی افراد آن جامعه اثر می گذارد.
افراد می خواهند به نوعی، از تغییر و تحول جهان خود آگاه شوند که در این راستا رسانههای گروهی می توانند به ما کمک بنمایند و از طریق این رسانه ها بسیاری از اطلاعات را بدست آوریم یکی از این دسته رسانه ها تلویزیون میباشد که هر روز بیشتر و بیشتر جای خود را در میان باز کرده است.
کمتر خانه ای را شاهد هستیم که در آن تلویزیون نباشد و افراد خانواده از برنامه های آن استفاده نکنند.
در میان بییندگان و تماشاکنندگان تلویزیون فرزندان خانواده بیننده پر و پا قرص تلویزیون هستند تلویزیون می تواند اثرات بسیاری را بر روی دانش آموزان بگذارد که در بین دختران و پسران و همچنین سنین مختلف متفاوت است.
اما چگونگی استفاده از این رسانه و کیفیت برنامه های تلویزیون می تواند موضوع مهمی باشد مسئولین سینما نیز در نظر دارند با بالا بردن کیفیت برنامه های خود اطلاعات مفید و مناسبی در گروههای سنی مختلف بر جای بگذارند، اما گاه با زیاده روی در تماشای این وسیله و استفاده نامطلوب، آثار منفی را بر جای میگذارد این آثار میتواند دانش آموزان را از انجام تکلیف و یا به موقع خوابیدن باز دارد و بچه ها نتوانند در دروس خود موفقیت حاصل کنند.
در این تحقیق که کنکاشی است پیرامون «تأثیر تماشای تلویزیون بر کیفیت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی سعی شده است واقعیات موجود، بدون تعصب و اظهارنظر شخصی مورد مداقه قرار گیرد.
باید اذعان نمود که کار مذکور خالی از اشکال نخواهد بود ولی حداقل توجهی است به این موضوع که میتوان مسائل را با برخورد علمی و پژوهشی مورد بررسی قرار داد.
1- عنوان تحقیق « تأثیر تماشای تلویزیون بر کیفیت تحصیلی دانش آموزان چهارم و پنجم ابتدائی پسرانه و دخترانه ناحیه 2 یزد.» 2- تعریف و تحدید موضوع تحقیق نظر به اینکه تلویزیون یک رسانه گروهی است که اکثر مردم کشور ما و بخصوص کودکان از آن استفاده می کنند لذا بر آن شدیم تا تأثیراتی که این رسانه مهم در کیفیت تحصیلی دانش آموزان دارد، در کلاسهای چهارم و پنجم ابتدایی ناحیه 2 یزد (دخترانه و پسرانه) بررسی کنیم.
3- تعریف مسئله مورد پژوهش تلویزیون به عنوان یکی از وسایلی است که تا به حال توانسته تعداد زیادی از افراد را به خود جلب نماید و اثرات مثبتی بر جای بگذارد اما به نظر می رسد در کنار آن مشکلاتی را هم ایجاد نموده است از قبیل (انجام دادن تکالیف در حین تماشای تلویزیون – تماشای مداوم تلویزیون - کم تحرکی – دیر خوابیدن) پس برآنیم تا این مسئله بررسی شود.
1- برنامه زمانی دانش آموزان را به گونه ای تنظیم نمود که حتی المقدور ساعات اختصاص یافته مثل برنامه کودکان را تماشا کنند و بقیه ساعات را به کارهای دیگر خود بپردازند.
2- این تحقیق میتواند موجب کنجکاوی و روحیه جستجوگری و اجتماعی دانش آموزان را تقویت کند.
3- از طریق این تحقیق می توان به آنها فهماند که بسیاری از اطلاعات را میتوان از طریق تلویزیون کسب کرد.
5- هدف تحقیق 1- عادت دادن و ملزم کردن دانش آموزان به دیدن برنامه های مخصوص خود 2- بررسی و اثر برنامه های تلویزیون در بالا بردن سطح آموزش دانش آموزان 3- بررسی و اثر برنامه های تلویزیون در پایین آوردن سطح آموزش دانش آموزان 4- پرورش روحیه کنجکاوی و اجتماعی در دانش آموزان.
5- بررسی مسائل و مشکلات دانش آموزان که در اثر تماشای مداوم تلویزیون ایجاد شده است از قبیل (کم تحرکی – دیر خوابیدن – بی دقتی در تکالیف) 6- فرضیه ها الف – تماشای تلویزیون باعث افزایش معلومات دانش آموزان میشود.
ب – تماشای تلویزیون باعث حس کنجکاوی میشود.
ج – تماشای تلویزیون باعث پیشرفت در زبان آموزی و گنجینه لغات دانش آموزان میشود.
د- در صورتیکه دانش آموزان مدت زمان خاصی را به تماشای تلویزیون بگذرانند میتواند اثر مثبت داشته باشد.
ه – اگر دانش آموزان برنامه خاصی را انتخاب کنند میتواند مثمرثمر باشد.
و- تنوع و جذابیت برنامه های تلویزیون باعث می گردد تا دانش آموزان درس را در درجه دوم اهمیت قرار دهند.
ز – تماشای مداوم تلویزیون باعث کم توجهی و کم دقتی در تکالیف دانش آموزان میشود.
ح – تماشای مداوم تلویزیون باعث خستگی و کم تحرکی و در نتیجه تأثیرات منفی در یادگیری میشود.
ط – با تماشای مداوم تلویزیون بهترین موقعیتهای یادگیری از دست میرود.
7- محدودیتها و مشکلات تحقیق الف – نداشتن اطلاعات کافی از مسائل آماری ب- مشکلات مالی ج – در بعضی از مدارس مدیران آن همکاری لازم را نداشتهاند.
د- بعلت برخورد با انتخاب ثلث دوم مدیران و معلمین رضایت چندانی به اینکه دانش آموز وقت صرف پرکردن به سؤالات پاسخنامه کنند نداشتند و دانش آموزان در تکمیل پرسشنامه صداقت .
8- تعریف واژه ها و اصطلاحات - تلویزیون: دستگاهی است که تصاویر اشخاص و اشیاء را از مسافت دور به وسیله امواج الکتریسیته انتقال میدهد.
- فراوانی: عده افرادی که در هر طبقه یا دسته قرار می گیرند فراوانی آن طبقه یا دسته نامیده میشود اگر از هر 100 نفر دانش آموزان دختر مقطع ابتدائی 20 نفر کلمه تازه ای را از تلویزیون یادگرفته باشد فروانی این طبقه 20 و کسانیکه کلمه ای را یاد نگرفته اند فراوانی آن 60 میشود.
درصد : درصد به سبب سادگی آن از لحاظ مفهوم و از نظر محاسبه درآمار زیاد مصرف میشود تعبیر درصد این است که در مقایسه طبقه های مختلف عدد 100 را مبنا قرار می دهیم اگر فراوانی کل طبقه را N و فراوانی گروه خاصی را که میخواهیم درصد آن را نسبت به فراوانی کل محاسبه کنیم با n و درصد را با p نشان دهیم برحسب تعریف این فرمول به دست میآید.
- فرضیه بیان مبتنی بر حدس یا یک پیشنهاد موقتی درباره رابطه بین دو یا چند متغیر و به عبارتی فرضیه یک قانون بررسی نشده و یا میتوان گفت فرضیه پیش بینی نتیجه تحقیق است.
زمینه و پیشینه تحقیقات انجام شده این تحقیق هنوز در سطح استان یزد انجام نشده است.
اما تحقیقات انجام شده در این راستا که در جاهای مختلف انجام شده و در فصلنامه تربیتی در مرکز تحقیقات و برنامه ریزی اداره کل آموزش و پرورش موجود می باشد که عناوین آن به شرح ذیل میباشد.(1) - نظری اجمالی بر نتایج تحقیقات در زمینه تأثیر تلویزیون بر کودکان و نوجوانان - مطالعه درباره رابطه تلویزیون با کودک در ایران - کاربرد وسایل ارتباط جمعی (تلویزیون) در امر یادگیری در مدارس راهنمایی شیراز - مطالعه و مقایسه نگرش دو گروه اجتماعی از دانش آموزان دوره راهنمایی در مورد برنامه های تلویزیون در تهران - آموزش تلویزیونی - بررسی اثرات برنامه های تدریس علوم تجربی توسط تلویزیون از نظر دانش آموزان دوره راهنمایی مدارس تهران - رسانه ها و وظایف جدید در تربیت معلم - رادیو و تلویزیون در کشورهای مختلف جهان - سنجش علاقه دانش آموزان دختر و پسر به برنامه های تلویزیون 1- بیان روش تحقیق در این پروژه از روش توصیفی استفاده خواهد شد.
هدف محققین از این پژوهش بیان چه هست و چه خواهد بود و به منظور توصیف عینی و تحلیل شرایط موجود و ترسیم دقیق خصوصیات و صفات یک موقعیت با یک موضوع است به عبارتی دیگر پژوهشگران در این ت حقیقات سعی دارند تا آنچه هست را بدون هیچگونه دخالت یا استنتاج ذهنی گذارش دهند و نتایج عینی از موقعیت بگیرند.
2- تعیین جامعه آماری و روش نمونه گیری شهرستان یزد که مرکز این استان نیز هست شامل دو ناحیه آموزش و پرورش می باشد.
ناحیه (2 و 1 ) .
که ما برای انجام تحقیق خود ناحیه 2 این شهرستان را انتخاب نموده و از دو گروه دختر و پسر در پایه های چهارم و پنجم که اسامی آنها به شرح ذیل می باشد برای تکمیل پرسشنامه تحقیق خود استفاده نمودیم که جمع دختران در این جامعه آماری 338 نفر وجمع پسران در این جامعه آماری 340 نفر می باشد.
دبستانهای دخترانه شامل : مهدیه (2 و 1 ) توحید – ادب – میرکافیان فهرج دبستانهای پسرانه شامل : قدس – خسروی – دکتر خانعلی – مهدی – فهرج دبستانهای پسرانه شامل : قدس – خسروی – دکتر خانعلی – مهدی – فهرج جدول شماره 1 آمار دانش آموزان کلاسهای چهارم و پنجم ابتدایی ناحیه 2 یزد در سال تحصیلی 74-73 را نشان می دهد در جدول شماره 2 جامعه آماری مورد نظر مشخص شده است.
جدول شماره 1 جدول شماره 2 در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است که پس از کنکاش و جستجو درباره تأثیر تماشای تلویزیون بر کیفیت تحصیلی دانش آموزان کلاسهای چهارم و پنجم مقطع ابتدایی دخترانه و پسرانه 10 آموزشگاه در ناحیه 2 یزد ، نتایج حاصله به کل دانش آموزان آن ناحیه تعمیم داده شده است.
3- توصیف ابزارها و وسایل جمع آوری داده ها در اغلب موارد تماس مستقیم با آزمودنیها که اساس جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه است وقت گیر است و یا گران تمام میشود و گاهی غیرممکن.
به همین لحاظ در این گونه موارد محققان برای دستیابی به حقایق مربوط به گذشته، حال و یا پیش بینی وقایع و شرایط آینده از پرسشنامه استفاده می کنند در مقایسه با مصاحبه پرسشنامه در اغلب شرایط عملی تر و آسانتر است و به محقق امکان می دهد تا نمونه های بزرگتر را مطالعه و بررسی کند از دیگر محاسن آن یکنواخت بودن آموزشی است که برای تکمیل کردن پرسشنامه به آزمودنیها داده می شود همچنین یکسانی تقریبی شرایط آنان در موقع تکمیل کردن پرسشنامه است.
در این تحقیق جهت جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه که مشتمل بر سؤالات بازپاسخ و بسته پاسخ می باشد استفاده خواهد شد.
از طریق این پرسشنامه اطلاعات مورد نظر با توجه به فرضیه های مطرح شده کسب خواهد شد.
4- روش آماری در تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از شاخصهای آماری توصیفی خلاصه و طبقه بندی شده است و داده های جمع آوری شده را با تهیه و تنظیم جدول توزیع فراوانی و درصد خلاصه گردیده است.
بررسی و ارزیابی فرضیه «الف» «تماشای تلویزیون باعث افزایش معلومات دانش آموزان می شود.» اطفال، تلویزیون را بیش از اندازه دوست می دارند و از میان کلیه وسایل ارتباط جمعی، این تنها وسیله ای است که از دست دادن آن را فراوان احساس خواهند کرد.
پس امروزه تلویزیون یکی از اجزای جداناپذیر در زندگی روزمره افراد مخصوصاً کودکان است.
به نظر می رسد تلویزیون میتواند در افزایش معلومات کودکان مؤثر باشد.
این تأثیر در مورد امور غیر آموزشی در اطلاعات عمومی و میزان لغات بینندگان آشکار می شود.
کودکان قبل از اینکه به سن مدرسه برسند اطلاعات زیادی را از پیرامون خود می دانند و از هر موضوعی تا حدودی سر در می آورند با دیدن اشیاء و حیوانات و دیگر چیزهایی که بر اثر تماشای برنامه های تلویزیون با آن آشنا شده اند بهتر از سایر افرادی که از این وسیله محروم هستند محیط را شناخته و در درک کردن بین اجزاء امور بسیار سریع تر عمل می کنند.
شاید بتوان این موضوع را به جنبه های مختلف ربط داد و از بعد اجتماعی باعث تقویت آداب اجتماعی – نحوه برخورد با افراد دیگر – حس احترام و همکاری در کودک می گردد از بعد فردی کودک را خود ساخته بار می آورد و او را موظف می سازد که در امور شخصی خود مثل مسواک کردن – خوابیدن – بیدار شدن – پوشیدن لباس وسواس خرج دهد.
از بعد علمی و آموزشی نظم و هماهنگی را دریافته و به نظم فکری او کمک می کند و با دید باز پیرامون خود را نظاره می کند.
جدول شماره 3 با توجه به پرسش شماره (1) “به دست آوردن اطلاعات از تلویزیون” کودکان و نوجوانان هر روز ساعاتی از وقت خود را صرف تماشای تلویزیون می کنند که در ضمن تماشای تلویزیون می توانند اطلاعاتی را از برنامه های مختلف به دست آورند.
با توجه به جدول فوق که تأثیر به دست آوردن اطلاعات از تلویزیون و اینکه آیا میتواند به آنها کمک کند مشاهده میشود که در مورد دختران تلویزیون میتواند در حدود 88% در به دست آوردن اطلاعات به آنها کمک کند و در مورد پسران تلویزیون می تواند در حدود 94% در به دست آوردن اطلاعات به آنها کمک کند.
اما 12% دختران جواب منفی داده بودند و 5% از پسران گفته اند که تلویزیون نمی تواند تأثیری در به دست آوردن اطلاعات داشته باشد و همچنین 1% از دانش آموزان پسر جوابی به این سؤال نداده بودند.
پس می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان بسیاری از اطلاعات خود را از طریق تلویزیون می توانند به دست بیاورند.
بررسی و ارزیابی فرضیه «ب» « تماشای تلویزیون باعث حس کنجکاوی می شود» کودکی که ساعتها وقت خود را صرف تماشای تلویزیون می کند بی تردید با انواع برنامه های جور واجور روبرو می گردد این برنامه ها ممکن است در محیطی که او زندگی می کند بسیار مأنوس و یا نامأنوس باشد.
در هر حال کودک به خاطر داشتن حس کنجکاوی به فکر فرو می رود و سعی می کند جهان اطراف خود را با موضوع مورد علاقه اش وفق دهد می کوشد جهان را بهتر بشناسد.
پس وجود حس کنجکاوی و دیگر اینکه برنامه ها حس کنجکاوی را تحریک می کند باعث می شود که در مجموع تلویزیون به عنوان یک وسیلهای که باعث حس کنجکاوی می گردد تلقی گردد و این امر نظم فکری – نظم و هماهنگی در محیط و آشنایی او با محیطهای دور از دسترس را امکان پذیر سازد و میتواند گسترش یابد و همه امور و موارد را در برگیرد که در حدود سن ده یازده سالگی به بعد، بخاطر اینکه کنجکاویهای خود را در مورد دنیای غریبه و ناآشنای بزرگسالان ارضا کنند، تماشای برنامه هایی را که در اصل برای آنها تهیه نشده دنبال می کنند.
برای اینکه بتوان از برنامه های تلویزیونی برای فعالیتهای ابتکاری و فکری استفاده کرد لازم است بعنوان جزئی از یک تشکیلات صحیح و منظم مورد بهره برداری قرار گیرند.
جدول شماره 10 با توجه به پرسش شماره (8) “پیش آمدن سؤال در هنگام تماشای تلویزیون” در بسیاری از مواقع هنگامیکه به سخنان دیگران گوش می دهیم سؤالاتی به ذهن ما می رسد دانش آموزان نیز در هنگام تماشای تلویزیون سؤالاتی به ذهن آنها می رسد که در افراد مختلف متفاوت است که این در همه مواقع نیست.
جدول شماره 10 نشان می دهد پسران در مقایسه با دختران بیشتر سؤال به ذهن آنها می رسد دختران 69% بیان نمودند که گاهی در ضمن تماشای تلویزیون برایشان سؤال پیش میآید و پسران که بیش از دختران می باشد این رقم در حدود 8% است.
یافته های اصلی و نتیجه گیریها از دیدگاه علمی نمی توان تلویزیون را برای کودکان و نوجوانان به طور کلی یک پدیده اجتماعی خوب یا بد دانست هر گاه قرار باشد تأثیر تلویزیون را بر روی کودکان و نوجوانان (و حتی سایر طبقات اجتماعی) مورد بحث و بررسی قرار گیرد سه عامل جداگانه بطور معین و مشخص باید در نظر گرفته شود.
این سه عامل عبارتند از: - نوع برنامه تلویزیونی - کودک یا نوجوان مورد نظر (گیرنده پیام ) - موقعیت بخصوصی که کودک یا نوجوان تحت شرایط آن تماشاگر برنامه تلویزیونی بوده است.
کودک وجود غیر فعال نیست که تلویزیون به تنهایی بتواند روی او عمل کند او بر عکس عامل فعالی است که از میان برنامه های تلویزیونی آنچه را که مناسب با علائق و احتیاجات اوست انتخاب می کند بنابراین می تاون اینطور بیان کرد که : الف – یک برنامه معین تلویزیونی نمی تواند بر روی تمام اطفال که آن را مشاهده می کنند به یک صورت تأثیر گذارد.
ب – یک کودک معین از تمام برنامه های تلویزیونی که مشاهده می کند به یک صورت و اندازه متأثر نمی شود حال این مسئله که تلویزیون در یادگیری تحصیلی دانش آموزان چه نقشی می تواند داشته باشد.
1- اگر دانش آموزان در هنگامی که می خواهند به تکالیف درسی خود برسند اتاقی جدا از محل اجتماع افراد خانواده داشته باشند می توان آنها را وادار ساخت بدون توجه به روشن بودن تلویزیون به کارهای درسی خود بپردازند در غیر اینصورت اگر اتاق یا محل کار طفل و نوجوان به اتاق نشیمن نزدیک است و در نتیجه صدای تلویزیون ایجاد مزاحمت می کند مشکل اصلی به جای خود باقی است.
2- تماشای مداوم تلویزیون تا حدی وقت خواب و ساعت به رختخواب رفتن آنها را تغییر داده و می تواند موجب خستگی های بعدی در کلاس و در نتیجه یادگیری دانش آموزان شود.
3- دانش آموزان که به دلایل مختلف شوق و رغبت کافی برای پیگیری درس در منزل ندارند و نمی خواهند یا نمی توانند تکالیف خود را با علاقه انجام دهند به دنبال فرصتها و بهانه های مناسبی هستند تا خود را مشغول دارند آنها از هر وسیله ای که بتوانند برای سرگرمی و گریز از انجام تکالیف استفاده می کنند وقتی تلویزیون در اختیار آنها نیست، به بازی های مختلف می پردازند.
البته تلویزیون به دلیل کشش و جذابیت بیشتر، سرگرمی آنها را فراهم می نماید و در نتیجه وقتی کودک یا نوجوان آماده درس خواندن نیست و شور و شوق این کار را ندارد زودتر به دام تلویزیون می افتد.
4- دانش آموزان چه دختر و چه پسر دوست ندارند فقط برنامه مخصوص به خود را تماشا کنند و همینطور که بیان شده بود فقط دیدن برنامه خودشان اطلاعات کافی را به آنها نمی دهد و یا سؤال برانگیز نیست و می خواهند تمام برنامه های تلویزیونی به صورت کامل یا نیمه کامل تماشا کنند که این در صورتی می تواند مؤثر و مفید باشد که دانش آموزان ساعت به خصوصی را به تماشای تلویزیون بپردازند و برنامه زمانی خاص را برای خود بعد از مدرسه داشته باشند.
5- دانش آموزان در سنین چهارم و پنجم دبستان (دختر- پسر) تشنه فراگیری مطالب جدید هستند همچنین گنجینه لغات آنها در این سنین به سرعت گسترده می شود آنها نه تنها از تلویزیون بلکه از والدین- معلمین و حتی با خواندن کتاب های مختلف اطلاعات را به دست می آورند اگرچه تلویزیون می تواند در کسب اطلاعات کمک مهمی به آنها کرده اما آنها دوست دارند اطلاعاتی را که به دست می آورند و یا سؤالی که به ذهنشان می رسد بلافاصله به جواب آن برسند پس معلمین- والدین و اشخاصی که دانش آموز سریع تر می تواند به آن دسترسی داشته باشد منبع بهتری می باشد.
6- وقتی پدر و مادر تلوزیون را به صورت مشکلی در محیط خانواده احساس می کنند لازم است مسؤلیت اصلی و اساسی را تنها خود بر عهده بگیرند و از چارچوب های بیثمر پرهیز کنند، پدران و مادران مسؤل محیط روانی و فیزیکی زیست و گذران فرزندان خود هستند و با اینکه تلوزیون تنها بخش کوچکی از این محیط را به خود اختصاص داده، اما باید تحت کنترل و نظارت آنها باشد آنها نمی توانند نسبت به وجود تلوزیون در خانه بی اعتنا باشند پس اولاً: باید بچه ها را مقید به دیدن آنچه به خود آنها تعلق دارد ساخت و ثانیاً: اگر می توانند برنامه های دیگر را نیز مشاهده کنند این کار باید با آگاهی و دقت کامل صورت گیرد و نوع و زمان برنامه معلوم باشد بنابراین پدران و مادرانی که وجود تلوزیون را در محیط خانواده ها تابع مقررات و مطابق با مسائل زندگی خود می دانند به فرزندان خود قبولانده اند که از این وسیله تفریحی باید منطقی، عاقلانه و با توجه به برنامه کلی خانواده استفاده کرد و بهره مند شد (در صورت استفاده بجا میتوان طوری از آن استفاده کرد که نه لطمه ای به درس آنها بزند و برعکس بتوانند حداکثر بهره از آن را ببرند و به عنوان یک راهنما و راهگشا در حل مسائل و سؤالات خود بدانند که این ممکن نمی شود مگر با نظارت والدین).
پیشنهادات الف- پیشنهادات عملی: 1- پدران و مادران در مورد جلوگیری از اثرات نامناسب برنامه های تلوزیونی باید سعی کنند از طرق مختلف احساس محبت و اطمینان خاطر را در فرزندان خود به وجود بیاورند و در ضمن به ایشان کمک کنند تا با همسالان خود روابط صمیمانه برقرار سازند.
2- اطفال بیشتر به منظور سرگرم شدن و از سنین ده، یازده سالگی به بعد، به خاطر اینکه کنجکاوی های خود را در مورد دنیای غریب و ناآشنای بزرگسالان ارضا کنند، تماشای برنامه هایی را که در اصل برای آنها نشده دنبال می کنند، پس باید به کنجکاوی های آنها توجه و در جهت صحیح ارضا شود.
3- برای اینکه بتوان از برنامه های تلوزیونی برای فعالیت های ابتکاری و فکری استفاده کرد لازم است به عنوان جزئی از یک تشکیلات صحیح و منظم مورد بهره برداری قرار گیرند.
4- استفاده از تلوزیون در تمام ساعات شب و روز بی تردید افراد را از مطالعه، نوشتن و سایر امور لازم باز می دارد.
در حالی که انتخاب یکی دو برنامه مناسب در روز به سایر فعالیت های ثمربخش زندگی نیز تنوع و تازگی می بخشد پس چه بهتر که از همان اوایل کنترل و نظمی در کار باشد و از همان ابتدا مورد توجه قرار گیرد، در صورتی که پدر و مادر و بچه ها بی جهت تلویزیون را جانشین سایر فعالیت های زندگی خود سازند جبران آن در آینده مشکل و غیر ممکن خواهد بود.
5- چه خوب است که انجام پروژه و تکالیف منظور گردد، بعد از اینکه تماشاگران خردسال متوجه شدند برنامه ها چیست و با چه هدف هایی از تلویزیون اجرا می شود باید از آنها خواست در طول هفته اسامی و مشخصات کلیه برنامه هایی را که با این خصوصیات از کانال ها پخش می شود بر روی کاغذ بیاورند و در حقیقت لیست جامعی از آنها تهیه کنند و می توان روش نمایش و ایفای نقش را که دارای منافع مهم روانی و تربیتی است به کار گرفت، سعی شود موضوع از میان برنامه های مورد علاقه اطفال انتخاب شده و به پیشنهاد اکثریت شرکت کنندگان باشد.
6- برنامه های تلویزیونی آنچه را که به کودکان عرضه می کنند، ممکن است با الگوهایی که از پدر و مادر و اطرافیان خود به دست می آورند تفاوت داشته باشد تأثیر تلویزیون بیشتر در موارد و موقعیت هایی می باشد که والدین، اطفال خود را نسبت به محتوای برنامه ها روشن و آگاه نکرده و تماشاگران خردسال دارای تجربیات کمی هستند، باید کوشش کرد به جای استفاده از طریق منع و مجازات، در مورد تماشای تلویزیون از راههای مثبت و ثمربخشی وارد شد و بهره برداری کرد.
7- تا آنجا که امکان دارد سعی شود دانش آموزان تکالیف خود در حین تماشای تلویزیون انجام ندهند، انجام تکالیف خواندن درس همزمان با تماشای تلویزیون میتواند باعث کندی پیشرفت آنها در دروس و نامرتب شدن تکالیف آنها شود.
8- مسؤلین و دست اندرکاران پخش برنامه های تلویزیون می توانند تذکراتی را در جهت استفاده مناسب از تلویزیون به دانش آموزان بدهند.
ب- پیشنهاد به محققان بعدی 1- دانش آموزان گاه به علت ترس از معلمین ممکن است به جواب ها بهتر از آنچه هست و یا بدتر از آن جواب دهند و برای اینکه این مسئله به وجود نیاید می توان در مقطع ابتدایی مخصوصاً اگر در کلاس های پایین تر می خواهیم این تحقیق انجام گیرد دو پرسشنامه تهیه شود، که هم به والدین و هم به دانش آموزان داد تا با مقایسه آنها به جواب صحیح تری دست یافت.
2- محققین بعدی می توانند این تحقیق را در بین دانش آموزانی که تلویزیون را تماشا می کنند و آنهایی که تلویزیون را تماشا نمی کنند انجام دهند تا فواید و مضرات آن روشن تر شود اگرچه دانش آموزانی که تلویزیون تماشا نمی کنند به ندرت در دسترس قرار می گیرند و همه از این رسانه استفاده می کنند.
خلاصه تحقیق موضوع تحقیق نقش و اهمیت تلویزیون در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه 2 شهرستان یزد بود.
هدف از تحقیق بررسی و اثر برنامه های تلویزیون در بالا یا پایین بردن سطح آموزش- عادات صحیح به وجود آوردن در کودکان و همچنین پرورش روحیه کنجکاوی و اجتماعی در دانش آموزان بیان شده است از روش توصیفی.
آماری و داده ها را با تهیه و تنظیم جدول توزیع فراوانی و درصد به دست آوردیم جامعه آماری ما 10 مدرسه (دختر و پسر) ناحیه 2 یزد بود.
در این تحقیق آنچه از کل جداول برمی آید پاسخگویی به سؤالات خوب بوده است و درصد کمی به آن جواب نداده اند.
آنچه ضروری به نظر می رسد این است که این رسانه باید بیش از هر چیز تحت کنترل درآمده و بی خود و بی جا مثبت یا منفی تلقی نگردد بلکه باید نگرش صحیح نسبت به آن داشت تا توانست حداکثر استفاده را از آن برد.
از جمله پیشنهادات ارائه شده در این تحقیق این است که احساس محبت و اطمینان و ارضاء صحیح کنجکاوی ها- دادن پروژه و تکلیف و مطابق کردن کودک با واقعیت های زندگی می تواند بسیار مثبت و سازنده باشد.
از خانواده ها خواسته می شود فرزند خود را به عنوان یک امانت الهی پذیرفته و سعی در حفظ و نگهداری این امانت نموده و آنطور که خداپسندانه است عمل نمایند و در پایان از مسؤلین خواستاه می شود با توجه به روحیه و شخصیت کودکان برنامه ریزی نمایند تا خلاقیت صورت پذیرد.
فهرست منابع 1- رشید پور- ابراهیم «تلوزیون و اطفال، دفتر انتشارات رادیو تلویزیون ملی ایران، چاپ دوم، سال 1354».
2- درخشان – مجید «تلوزیون و کودک، ناشر واحد انتشارات مطبوعات روابط عمومی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، چاپ و نشر سال 1372، جلد دوم».
عنوانصفحه گروهها پایهچهارمپنجمدختر57026030پسر30203254 گروههاتعداددختران338پسران340 گروهها گزینهگروهها گزینهبلیخیرجمعدخترفراوانی29840338دختردرصد88%12%100%پسرفراوانی31721338پسردرصد94%5%99% گروهها گزینهگروهها گزینههمیشهگاهیبندرتهرگزجمعدخترفراوانی502352426335درصد15%69%7%8%99%پسرفراوانی22270377336درصد6%80%11%2%99%