دانلود تحقیق مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

Word 103 KB 31568 31
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت: ۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده:

    استقلال و امنیت هر کشور و دولت، اعم از داخلی و خارجی در پرتو قدرت نظامی، تأمین می گردد. مقابله با متجاوزان خارجی یا کسانی که در داخل کشور با نقض قوانین، امنیت اجتماعی را مختل می سازند یا باعث ایجاد خسارت می شوند، جز با توان نظامی و قهر و غلبه ای که آنها دارند حل نمی شود.

    ملزم شدن افراد نیز به جبران خساراتی که ایجاد می کنند، جز با نیرویی برتر که دارای اقتدار و پشتوانه دولتی باشد، امکان پذیر نیست. اما زمانی که خود این افراد، در حین انجام وظیفه، عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی یا عدم مهارت خساراتی را به کسی وارد سازند، چه کسی مسئول است؟

    با توجه به شغل حساس و پر مخاطره ای که نیروهای مسلح دارند، قطعاً مسئولیت حرفه ای و شغلی، مسئولیت آنها را سنگین تر می کند.

    مهمترین هدف مسئولیت مدنی جبران خسارت است. جبران خسارت از طریق بازگرداندن زیان دیده به وضع پیشین و یا جبران خسارت از طریق دادن معادل امکان پذیر است.

    واژه گان کلیدی: نیرو های مسلح، مسئولیت مدنی، مسئولیت شغلی و حرفه ای، مسئولیت سازمانی، زیان دیده و جبران خسارت

     

    مقدمه:

    استقلال و امنیت هر کشور و دولت، اعم از داخلی و خارجی در پرتو قدرت نظامی تأمین می گردد. مقابله با متجاوزان خارجی یا کسانی که در داخل کشور با نقض قوانین، امنیت اجتماعی را مختل می کنند، جز با توان نظامی حل نمی شود. از این رو کشورها بدین منظور تشکیل و سازماندهی نیروهای مسلح را در راستای دفع خطرهای داخلی و خارجی طرح می کنند و با تشکیل سازمان ها و نهادهای نظامی خاص، افراد کارآمد و توانا را به استخدام در می آورند.

    گسترده بودن نیرو های نظامی و وظایف آنها و سروکار داشتن آنها با وسای خطرناک و حادثه ساز مانند تفنگ و مواد منفجره و ... گاه باعث ورود خسارت به افراد بی گناه می شود که لزوم بررسی مسئولیت مدنی نیروهای مسلح را می رساند.

    در طول سالیان متمادی، احکامی در خصوص اقسام و شرایط ضرر قابل جبران و ارکان و آثار آن، وضع و مورد شناسایی قرار گرفته که از آن با عنوان«قواعد عمومی مسئولیت مدنی» یاد می شود. مسئولیت مدنی نیروهای مسلح هم در بسیاری از موارد از این قواعد پیروی می کند، اما در کنار قواعد عام مذکور، قواعد اختصاصی دیگری نیز مطرح شده است.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    بخش اول:

    مفاهیم، مبانی و ارکان مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

     

     

     

    فصل اول:

    مفاهیم و مبانی مسئولیت مدنی نیروهای مشلح

    مبحث اول:

    بررسی مفاهیم کلی در زمینه مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

    گفتار اول:

    تعریف نیروهای مسلح

     

    اصل 171 قانون اساسی در مورد رسیدگی به جرایم نظامیان، برخی از سازمان ها و نهادهای مسلح را بر می شمرد. این اصل مقرر میدارد:

    «برای رسیدگی به جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی، اعضای ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، محاکم نظامی طبق قانون تشکیل می گردد ولی جرایم عمومی آنان با جرایمی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب می شوند، در محاکم عمومی رسیدگی می شود.»

    بر اساس ماده 18 و 19 آیین نامه انضباطی نیروهای مسلح، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به مجموعه وزارت دفاع و کلیه مؤسسات، سازمانها و شرکتهای تابع آن اطلاق می گردد. این وزارتخانه تابع قوانین و مقررات نیروهای مسلح است و بخشی از دولت است که مسئولیت پشتیبانی نیروهای مسلح را در قالب قوانین و تدابیر مقام معظم فرماندهی کل قوا بر عهده دارد.

    گفتار دوم: مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

    برای شناخت مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح باید ابتدا به تعریفی از((مسئولییت مدنی))پرداخت همچنین شناخت مسئولیت کیفری و قراردادی نیروهای مسلح ما را در شناسایی مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح کمک خواهد کرد. بنابراین به طور مختصر به ارائه تعریف و مفهومی از این عناوین می پردازیم:

    بند اول: تعریف مسئولیت مدنی

    از مسئولیت مدنی تعریف های زیادی شده است، از جمله گفته اند ؟«در هر مورد که شخصی مؤظف به جبران خسارت دیگری است، می گویند: مسئولیت مدنی دارد یا ضامن است.»[1]

    بند دوم:مسئولیت مدنی و کیفری نیروهای مسلح

    در قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب1382 موارد متعددی دیده می شود که به مسئولیت کیفری پرسنل نظامی پرداخته است و در برخی از موارد نیز به لزوم جبران خسارت و نحوه آن اشاره شدهاست از این موارد می توان به ماده 41-45-49-51-53-78-85-اشاره کرد.

    بند سوم: مسئولیت قهری و قراردادی نیروهای مسلح

    مسئولیت قراردادی در نتیجه اجرا نکردن تعهدی که از عقد ناشی شده است به وجود می آید. کسی که به عهد خود وفا نمی کند و بدینوسیله باعث اضرار هم پیمانش می شود، باید از عهده خساراتی که به بار آورده است برآید.[2]

    البته باید توجه داشت که برای اینکه کسی از لحاظ قراردادی مسئول شناخته شود، شرایط ذیل لازم است:

    1- یک قرارداد نافذ بین طرفین وجود داشته باشد.

    2- خسارتی به وجود آمده باشد.

    3- خسارت ناشی از تأخیر یا عدم انجام صحیح قرارداد باشد.

    4- خسارت در طول مدت قرارداد ایجاد شده باشد.

    در هر حال امروزه با وجود این که مسئولیت های قراردادی افزایش زیادی پیدا کرده اما در مورد اعمال و اقدامات نیروهای مسلح، معمولاً مسئولیت قهری صادق است، و مسئولیت قراردادی به ندرت اتفاق می افتد، زیرا وظایف و مسئولیت های شغلی نیروهای مسلح در ارتباط با حفظ جامعه و صیانت شهروندان و دفاع از تجاوز بیگانگان، مسبوق به وجود قراردادی میان شهروندان و نیروهای مسلح نیست، تا امکان استناد به مسئولیت قراردادی وجود داشته باشد.

    بند چهارم: مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

    اگر چه نیروهای مسلح به عنوان حافظ و نگاهبان، جان و مال و عرض مردم شناخته شده هستند، اما گاهی ممکن است در انجام وظایف و تکالیفی که بر عهده دارند، خساراتی را خواسته یا ناخواسته به دیگران وارد سازند. سروکار داشتن این افراد با وسایل خطرناک که همه ساله جان میلیون ها نفر را در سرتاسر دنیا می گیرد،  از جمله اسلحه و مواد منفجره و وجود قوانین خاص در استفاده از آن، اهمیت خاصی به موضوع می دهد.

     

     

    مبحث دوم: مسئولیت مدنی نیروهای مسلح

    حقوقدانان در مورد مبنا و منشأ مسئولیت مدنی نظریات متفاوتی ابراز داشته اند، برخی تحقق آن را بر مبنای تقصیر، برخی بر مبنای خطر و گروهی بر پایه تضمین حق پذیرفته اند. نظریه های مختلط و واسطه هم جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. بر اساس مطالب فوق، مسئولیت مدنی نیروهای مسلح را نیز می توان بر دو مبنای نظری و قانونی مورد بررسی قرار داد که در ادامه به تفصیل آن خواهیم پرداخت.[3]

     

    گفتار اول: مبانی نظری

    بند اول: نظریه تقصیر

    در موارد زیادی از قوانین ما، از کلمه ی تقصیر استفاده شده است و مسئولیت را متوجه شخص مقصر دانسته است، از جمله ماده 334 قانون مدنی، مسئولیت مالک حیوان را مبتنی بر تقصیر دانسته است. طبق ماده 7 قانون مسئولیت مدنی کسی که نگهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر، قانوناً یا برحسب قرارداد بر عهده او می باشد، در صورت «تقصیر» در نگهداری یا مواظبت مسئول خواهد بود.

    عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی نیز در تبصره ماده 336 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 مجمع تشخیص مصلحت نظام از مصادیق تقصیر شمرده شده است.[4]

    بند دوم: نظریه خطر

    طبق این نظریه هر کس از عمل خطرآفرین او خساراتی ببار آمد، خواه در انجام آن عمل مرتکب تقصیری شده یا نشده باشد، مسئول بوده و باید خسارات وارده را جبران نماید.[5]

    در قوانین ما مسئولیت اغلب بر مبنای نظریه تقصیر است اما در موارد خاصی تحت شرایطی از نظریه خطر پیروی کرده است، از جمله:

    1- «ماده یک قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمین در مقابل اشخاص ثالث»

    به موجب این ماده: «کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی، و انواع یدک و تریلر متصل به وسایل مزبور و قطارهای راه آهن اعم از این که اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، مسئول جبران خسارت بدنی و مالی هستند که از حوادث مزبور یا محصولات آنها به اشخاص ثالث وارد می شود».

    2- ماده 323 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 و ذکر همین امر در ماده 332 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375.

    در این ماده چنین آمده است: «هرگاه ثابت شود که مأمور نظامی یا انتظامی در اجرای دستور آمر قانونی تیراندازی کرده و هیچ گونه تخلف از مقررات نکرده است، ضامن دیه مقتول نخواهد بود و جزء مواردی که مقتول و یا مصدوم مهدورالدم نبوده، دیه به عهده بیت المال خواهد بود.»

    3- ماده 12 قانون سئولیت مدنی مصوب1339 که مسئولیت  کارفرمایان را مبتنی بر نظریه خطر قرار داده است.[6]

     گفتار دوم: مبانی قانونی

    ماده 307 قانون مدنی، ضمان قهری را به غصب، اتلاف و تسبیب و استیفا اختصاص داده است. در اعمال و اقدامات نیروهای مسلح، استیفا و غصب که چهره ای خاص از مسئولیت مدنی است، معمولاً موضوعیت نمی یابد، ولی اتلاف و تسبیب، مصداق دارد.

    بر همین اساس مبنای قانونی مسئولیت مدنی نیروهای مسلح را در دو عنوان اتلاف و تسبیب، مورد بررسی قرار خواهیم داد.

    بند اول: اتلاف

    هر گاه شخصی مستقیماً مال دیگری را تلف کند، قواعد اتلاف و هر گاه تلف با واسطه ای صورت پذیرد، قواعد تسبیب حاکم خواهد بود. در تحقق اتلاف فرقی میان عمد و غیر عمد وجود ندارد و هر کسی مال دیگری را تلف کند، مسئول جبران خسارت وارده خواهد بود.

  • فهرست:

     

    چکیده. ‌د

    مقدمه.. 1

    بخش اول.. 2

    مفاهیم، مبانی و ارکان مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 2

    فصل اول.. 3

    مفاهیم و مبانی مسئولیت مدنی نیروهای مشلح... 3

    مبحث اول.. 3

    بررسی مفاهیم کلی در زمینه مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 3

    گفتار اول.. 3

    تعریف نیروهای مسلح... 3

    گفتار دوم: مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 4

    بند اول: تعریف مسئولیت مدنی.. 4

    بند دوم:مسئولیت مدنی و کیفری نیروهای مسلح... 4

    بند سوم: مسئولیت قهری و قراردادی نیروهای مسلح... 5

    بند چهارم: مفهوم مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 6

    مبحث دوم: مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 7

    گفتار اول: مبانی نظری.. 7

    بند اول: نظریه تقصیر. 7

    بند دوم: نظریه خطر. 8

    گفتار دوم: مبانی قانونی.. 9

    بند اول: اتلاف... 9

    بند دوم: تسبیب... 9

    فصل دوم. 11

    ارکان مسئولیت مدنی نیروهای مسلح... 11

    مبحث اول: ورود خسارت... 12

    گفتار اول: مفهوم و انواع خسارت... 13

    بند اول: ضرر مادی.. 14

    بند دوم: ضررهای جسمانی.. 15

    بند سوم: ضررهای معنوی.. 15

    گفتار دوم: شرایط ضرر قابل مطالبه.. 16

    بند اول: ضرر باید مسلم باشد.. 16

    بند دوم: ضرر باید مستقیم باشد.. 17

    بند سوم: ضرر باید جبران نشده باشد.. 17

    بند چهارم: ضرر قابل پیش بینی باشد.. 18

    بند پنجم: ضرر با اقدام زیان دیده توسعه نیافته باشد.. 18

    بخش دوم. 19

    بررسی مسئولیت های نیروهای مسلح و عوامل معافیت از آن. 19

    فصل اول.. 20

    مسئولیت شغلی و سازمانی و مسئولیت ناشی از بکارگیری اشیاء. 20

    گفتار اول: مسئولیت شغلی و حرفه ای نیروهای مسلح... 21

    گفتار دوم: مسئولیت مدنی ناشی از نقص اداری (مسئولیت سازمانی) 21

    مبحث دوم: مسئولیت ناشی از بکارگیری اشیاء. 23

    گفتار اول: مسئولیت مدنی ناشی از بکارگیری سلاح.. 23

    گفتار دوم: مسئولیت مدنی ناشی از بکارگیری از وسایل نقلیه موتوری زمینی.. 24

    گفتارسوم: مسئولیت ناشی از بکارگیری وسایل هوایی.. 24

    گفتارچهارم: مسئولیت مدنی ناشی از وسایل دریایی.. 25

    فصل دوم. 26

    آثار و عوامل معافیت نیروهای مسلح... 26

    مبحث اول: جبران خسارات نیروهای مسلح... 26

    گفتار اول: جبران خسارت از طریق اعاده به وضعیت سابق.. 26

    بند اول: بازگرداندن عین مال.. 26

    بند دوم: از بین بردن منبع ضرر 27

    مبحث دوم: عوامل معافیت نیروهای مسلح... 28

    گفتار اول: دخالت عوامل توجیه کننده عمل زیان بار 28

    بند اول: اعمال حاکمیت... 28

    بند دوم: حکم قانون. 28

    بند سوم: دستور مقام صالح... 29

    بند چهارم: دفاع مشروع. 29

    بند پنجم: تحذیر (هشدار) 29

    بند ششم: اجبار و اکراه. 30

    بند هفتم: رضایت زیان دیده. 30

    گفتار دوم: دخالت اسباب خارجی.. 30

    نتیجه گیری.. 31

    منابع.. 32

     

     

    منبع:

     

    1-کاتوزیان-ناصر-حقوق مدنی-1371-اعمال حقوقی-چاپ دوم

    2-محقق داماد-سید مصطفی-1374قواعد فقه-چاپ اول

    3-مذاکرات و آرای هیات عمومی دیوان عالی کشور-1380

    4-میشل لورسا-1375مسئولیت مدنی-ترجمه محمد اشتری-

    5-واحدی-جواد-1385ترجمه قانون تعهدات سوئیس-چاپ اول-

    6-بهرامی-حمید وهمکاران-کنوانسیون بیع بین الملل کالا

    7-صفایی-سیدحسین-1385-مسئولیت مدنی موسسات عمومی-مجله حقوق تطبیقی

سازمان بین‌المللی کار (آی ال او) سازمانی درون تشکیلات سازمان ملل متحد است که در زمینهٔ مسائل کارگری فعالیت می‌‌کند. دفتر مرکزی این سازمان در ژنو، سوئیس است. در سال 1901 در شهر بال سوئیس، اتحادیه بین المللی حمایت قانونی از کارگران به وجود آمد. به دنبال جنگ جهانی اول، در صلح ورسای، نمایندگان دولت و نمایندگان اتحادیه های کارگری و کارفرمایی تصمیم به تأسیس سازمان بین المللی کار ...

پیشگفتار مسئولیت مدنی در حقوق تعهدات عنوانی است برای بیان الزام قانونی جبران ضررهای ناروا خواه این ضرر از عهد شکنی و نقص پیمان باشد یا از تخطی از تکلیف عمومی عدم اضرار به غیر بر این اساس مسئولیت مدنی دو شاخه مهم دارد: مسئولیت قرار دادی و الزامات خارج از قرار داد. هدف از مسئولیت جبران ضرر ناروا می‌باشد و ضرر ناروا ضرری است که در مبانی نظری مسئولیت از آن سخن می‌رود و معیار آن ...

چکيده : اين مقاله به بررسي يکي از عوامل مهم نگهداري کارکنان يعني ايمني و سلامت حرفه‌اي مي‌پردازد. در ابتدا تعريف و مفاهيم مربوط ارائه مي‌شود و سپس روش‌هاي متداول بررسي و اقدام در زمينه بهداشت و ايمني محيط کار نام برده شده و به قوانين ايمني

امنیت شغلی با رویکرد ایمنی و سلامت و نقش آن در نگهداری کارکنان سازمان این مقاله به بررسی یکی از عوامل مهم نگهداری کارکنان یعنی ایمنی و سلامت حرفه‌ای می‌پردازد. در ابتدا تعریف و مفاهیم مربوط ارائه می‌شود و سپس روش‌های متداول بررسی و اقدام در زمینه بهداشت و ایمنی محیط کار نام برده شده و به قوانین ایمنی و سلامت حرفه‌ای در ایران اشاره می‌گردد. همچنین فرهنگ، سخت افزار و سیستم‌ها که ...

بروز خسارت و نحوه جبران آن در حقوق اسلام چکيده: مسأله بروز خسارات و نحوه جبران آن از ديرباز بشريت را به فکر اين انداخت تا نسبت به ايجاد منبع تامين کننده خسارات به خصوص در موارديکه با تنگدستي و ناتواني يا مجهول بودن و عدم دسترسي به عامل ورود زيان

به نام خدا خلاصه تاريخ ايران زمان ميلادي زمان هجري سلسله پادشاه رويدادها پايتخت حدود 720 تا 550 پيش از ميلاد مادها ديا اکو ديااکو هفت قبيله آريايي را در

نظارت و کنترل یکی از ارکان مدیریت به شمار می آید و مدیر به عنوان یکی از وظایف اصلی خود باید شیوه ها، امکانات و عملیات گوناگون تشکیلات را زیر پوشش نظارتی قرار می دهد تا حرکت دستگاه ها به انحراف و امکانات موجود به هرز نرود. مدیر در حیطه نظارت، کلیه فعالیت ها را با برنامه و اهداف تعیین شده می سنجد و در صورت تطابق شیوه ها و مقدار و نوع فعالیت ها با برنامه، سلامت دستگاه مربوطه اعلان ...

ماهيت حقوقي خسارت : خسارت به طور کلي در حقوق مدني تحت دو عنوان بررسي مي شود : الف) خسارت ناشي از قرارداد ب) خسارت غير قراردادي و به عبارت ديگر مسئوليت قراردادي و غير قراردادي در تميز اين دو نوع مسئوليت قراردادي بايد گفت که مسئوليت در صورتي

امنیت شغلی با رویکرد ایمنی و سلامت و نقش آن در نگهداری کارکنان سازمان چکیده این مقاله به بررسی یکی از عوامل مهم نگهداری کارکنان یعنی ایمنی و سلامت حرفه‌ای می‌پردازد. در ابتدا تعریف و مفاهیم مربوط ارائه می‌شود و سپس روش‌های متداول بررسی و اقدام در زمینه بهداشت و ایمنی محیط کار نام برده شده و به قوانین ایمنی و سلامت حرفه‌ای در ایران اشاره می‌گردد. همچنین فرهنگ، سخت افزار و ...

مطالعه ادبیات و سوابق مسئله در مورد مقایسه سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران ، پاکستان ، عربستان و قطر تاکنون درکشور ایران کسی به بررسی چنین مسئله ای نپرداخته است و نمی توان منبع معتبری را در این مورد پیدا نمود ، اما درمورد سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران اساتیدی همچون دکترگلدوزیان ، دکتر ولیدی ، دکتر نوربها ، دکتر اردبیلی ، دکترشام بیاتی و . . . به تحقیق و بررسی پرداخته اند و هرکدام ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول