روش اجرا
پس از انتخاب نوع سازه نگهبان موقت، ابعاد پی سازه و طول شمع و جزئیات اجرائی و طراحی آن مطابق روشی که در بخشهای قبلی این قبل این فصل بیان شد و پس از آماده کردن کلیه ابزار و مصالح لازم، عملیات اجرا باید در یک مرجله به شرح زیر انجام شود:
1-برای احداث عضو قائم اولین خرپا از سازه نگهبان موقت، باید در روی زمین طبیعی که هیچگونه عملیات گودبرداری بر روی آن شروع نشده چاهی به قطر یک متر در محل مربوط حفر شود. عمق این چاه برابر خواهد بود با جمع ارتفاع سازه و طول شمع.
2-قفسه آرماتورهای مورد نیاز شمع و کف آن، مطابق نقشه آرماتورگذاری آماده شده و سپس در محل خود قرار داده شود. پس از آن عضو قائم خرپا داخل چاه مستقر گردد و پس از شاغول کردن آن بتون ریزی شمع با استفاده از پمپ بتون یا هر وسیله مناسب دیگر انجام شود. برای کنترل بتون مورد نیاز شمع، بتون لازم را می توان با توجه به ارتفاع شمع و قطرچاه و محاسبه حجم آن، مشخص کرد و بتون ریزی را به همان مقدار انجام داد.
3-گودبرداری باید پس از نصب عضو قائم، با شیب مطمئنی آغاز شود.(شیب پایدار خاکبرداری باید بر اساس عوامل مکانیک خاک و شرایط ویژه هر پروژه محاسبه شود. این شیب در تهارن بطور معمول 1 افقی به 2 قائم است.) گودبرداری تا رسیدن به تراز زیر پی ادامه خواهد یافت و چون عضو مایل خرپا با شیب 1 به 2 انتخاب شده، پس محل استقرار پی عضو مایل، قابل دسترسی خواهد بود.
4-در این مرحله می توان پی عضو مایل را بعد از آرماتورگذاری اجرا کرد.
پس از اجرای پی، عضو مایل را بعد از آرماتور گذاری اجرا کرد.
5-پس از اجرای پی، عضو مایل خرپای سازه نگهبان موقت نصب شود.
6-پس از نصب عضو مایل خرپا، باید خاک باقیمانده که به صورت گوه است، بطور مرحله ای برداشته شود و با رسیدن به رقوم نصب اولین بادبندی، این عضو در محل خود نصب و سپس عملیات ادامه داده شود تا به ترتیب عضوهای بعدی نیز نصب شوند. در صورت لزوم به منظور جلوگیری از ریزش خاک، به موازات گودبرداری، باید بین خرپاهای سازه نگهبان موقت الوارهای چوبی یا تیرگرد چوبی و پانلهای پیش ساخته بتنی قرار داده شود.
7-پس از اتمام عملیات برداشتن گوه خاک، برای تأمین صلبیت جانبی و به حداقل رساندن طول کمانش اعضای قائم و مورب، از هر 3 دهانه خرپاها یک دهانه باید بادبندی شود.
8-شناژ بین پی، عضو مایل خرپا و شمعها باید طوری اجرا شود که رقوم روی این شناژ برابر رقوم زیر پی اصلی باشند.
مراحل ذکر شده در فوق به شمل نمایشی در صفحات بعد نشان داده شده اند.
الف- توضیحات درباره نکات اجرائی:
1-الوارها باید به موازات انجام گودبرداری در محل خود نصب شوند.
2-به منظور پایداری عضو قائم و نیز جلوگیری از ریزش خاک به درون چاه، می توان پس از نصب عضو قائم، داخل چاه را با ملات ضعیف پر کرد.
شناژ بین پی و شمعها در پایان عملیات گودبرداری اجرا شوند.
4-پس از اجرای کلیه خرپاها در یک ردیف، به منظور تأمین صلبیت جانبی و برای آنکه طول کمانش اعضای قائم و مورب به حداقل برسد، توصیه می شود از هر سه دهانه، یک دهانه بادبندی شود.
در ضمن باید اعضای قائم نیز به همین نحو به یکدیگر بادبندی شوند.
ب- توضیحات درباره نقشه های اجرائی سازه نگهبان موقت:
همچنانکه قبلاً توضیح داده شد سازه های نگهبان موقت برای گودهائی به عمق 4 متر، 7 متر، 10 متر، 13 متر و 16 متر که معرف 1،2،3،4 و 5 طبقه زیر زمین هستند در نظر گرفته شده است برای هر یک از عمق های ذکر شده بر حسب شرایط مقاومتی خاک کارگاه سه تیپ سازه طراحی شده که بنام سازه های تیپ I و تیپ II و تیپ III نامگذاری شده اند (در واقع تیپ صفر مربوط به خاکهای بسیار مقاوم است که نیاز به سازه نگهبان موقت نداشته لذا برای این گروه از خاکها سازه ای نیز طراحی نشده است) برای هر عمق مشخص، نقشه های اجرائی سه تیپ سازه با مقیاس های بزرگ شامل نقشه قاب اصلی سازه، اتصالات، نما و برش مشخص شده و از آنجائیکه با افزایش عمق گود، سازه نگهبان میز مفصلتر می شود لذا تعدد نقشه های اجرائی نیز متفاوت میشود. در حاشیه سمت چپ و بالای نقشه های اجرائی عمق گود و تیپ های سه گانه سازه نگهبان جهت سهولت مراجعه مشخص شده اند. بخش اول نقشه های اجرائی بشرح زیر است:
1-نقشه های اجرائی برای یک طبقه زیر زمین و یا گود 4 متری
سازه های تیپ I و II و III هر یک از 2 برگ جمعاً 6 برگ
2-نقشه های اجرائی برای 2 طبقه زیرزمین و یا گود 7 متری
سازه تیپ I و II و III هریک در 4 برگ جمعاً 12 برگ
3-نقشه های اجرائی برای 3 طبقه زیرزمین و یا گود 10 متری
سازه های تیپ I و II و III هر یک در 5 برگ جمعاً 15 برگ
4-نقشه های اجرائی برای 4 طبقه زیرزمین و یا گود 13 متری
سازه های تیپ I و II و هر یک در 9 برگ و تیپ III در 10 برگ جمعاً در 28 برگ
5-نقشه های اجرائی برای 5 طبقه زیرزمین و یا گود 16 متری
سازه های تیپ I و II هریک در 10 برگ و تیپ III در 14 برگ جمعاً در 34 برگ
بخش دوم نقشه های اجرائی شامل نقشه های جزئیات زیر است:
- جزئیات اتصال عضو قائم به شمع در 2 برگ
- جزئیات پی و میلگرد گذاری پی در 2 برگ
- جزئیات میلگرد گذاری شمع و پی در 1 برگ
- جزئیات مهاربندی اعضای مایل در 1 برگ
- جزئیات مهاربندی اعضای قائم در 1 برگ
- جدول مشخصات شمع- پی و اعضای مهاری در 1 برگ
بخش سوم
چک لیست ایمن سازی جداره گودبرداری و سازه نگهبان موقت است در این چک لیست اطلاعات مربوط به مالک، مهندس ناظر، اطلاعات مربوط به گودبرداری، خاک محل، سیستم سازه نگهبان موقت تهیه شده است. این چک لیست در 2 برگ است