مقدمه :
اسلام تنها دینی است که معجزه اش (کتاب) ، نام کتابش (خواندنی )، نخستین پیامش (بخوان) و بزرگترین ستایش خدایش (کار تعلیم دادن با قلم ) است .
در جهان امروز دیگر نمیتوان مطالعه و خواندن را کاری تفننی و فقط برای گذراندن اوقات بیکاری و تفریح دانست . در جامعه فردا هیج مهارتی برای بشر پر ارزش تر از مهارت دز خواندن و مطالعه و سود جستن از آن نخواهد بود .
در آینده نزدیک کسی که نتواند به سرعت و دقت مطالعه کند و علاقه مند به مطالعه خواندنیهای غیر تفننی و تفریحی یعنی مطالب جدی علمی ، فنی و حرفه ای نباشد ، در کارو زندگی خود با شکست مواجه خواهد شد ، زیرا مشاغل به سرعت افزایش مییابند و شاخه شاخه میشوند و کارهای فنی ، حرفه ای و صنعتی رو به کمال میروند. بدین ترتیب بیگمان متصدیان مشاغل در آینده نزدیک از میان کسانی انتخاب خواهند شد که در خواندن به ویژه خواندن مطالب جدی و علمی مهارت دارند .
اکثر افرادی که دچار انحرافات مختلف میشوند و حتی اکثر افراد محروم ، بیکار ، یا بیسوادند و یا در خواندن و بهره گیری از مطالعه ، ذوق و مهارتی ندارند .
بیشتر کودکانی که برای همیشه تحصیل خود را در سنین کودکی و نوجوانی ترک میکنند ، کسانی هستند که به میزان کافی در خواندن مهارت نیافته اند ، زیرا :
کتاب ابزار اساسی انتقال دانش است و مطالعه بهترین راه استفاده از آن .کسی که عادت به مطالعه دارد و در این امر به حد کافی مهارت یافته است ، راهی مستقیم و روشن پیش رو دارد . او به آسانی و به سرعت میتواند دانش مورد نیاز خود را از کتاب ها و نوشته ها به دست آورد ، در زندگی و کار خود از متاب ها و نوشته ها بهره میگیرد و راه موفقیت را هموار نماید . گذشته از این ، گنجینه گرانبهایی از دانش و بینش به دست میآورد که به هنگام گفت و شنود با دیگران از آن استفاده میکند و مصاحبتش برای افراد دیگر فرح انگیز است و پر فایده . ارزش چنین کسی را جامعه به خوبی میشناسد ، زیرا از خرمن دانش هایی که از راه مطالعه اندوخته است ، نه تنها خود بهره مند میسازد و به رشد معنوی ، اجتماعی و اقتصادی جامعه کمک میکند .
دوران کودکی دوران نقش بندی صفت ها و عادت هاست . عادت به مطالعه باید در دوران کودکی ایجاد شود .
کتاب و کتاب خوانی در آیینه رهنمود های مقام معظم رهبری :
کتاب ، میراثی ماندگار ، پدیده ای شکوهمند و با ارزش ، و عنصری رشد آفرین و روشنگر در پهنه ی زندگانی بشر است .
افتخار ما نیز در این است که فرهنگ باور های دینی ما – یعنی آیین مقدس اسلام – مبتنی بر ارزش بینش و دانش و ارجمندی کتاب و نگارش است و خداوند منان معجزه ابدی آخرین و محبوب ترین فرستاده اش را یک « کتاب » قرار داده است : قرآن کریم ؛ سر آمد همه کتابهای عظیم .
همچنین پیشه فرهنگی ما و شمار کتاب ها و کتابخانه ها در عصر شکوفایی تمدن اسلامی و اهتمام دانشمندان اسلامی و ایرانی در پدید آوردن آثار ارزشمند و جهانی ، همه . همه ناظر بر اهمیت کتاب و کتابخوانی است سوگمندانه ، با سهم سترگس که از این دیدگاه در تاریخ و فرهنگ و تمدن جهان داریم . و علی رغم وجود آثار برجسته یی که چونان خورشید در گستره کتابهای دنیا و بر چکاد آنها و به چکاد میدرخشند ، جامعه امروزین ما هنوز بر پدیده شکوهمند کتاب و کتابخوانی ، به دیده یک نیاز مطرح دایمی نمیاندیشند و هنوز آمار کتاب و کتابخوانی در جامعه ما اسف انگیز است