مقدمه به دلیل افزایش بی رویه سایت های اینترنتی در جهان، روز به روز رقابت سایت ها در جذب کاربران بیشترمی شود.
در این میان سایت هایی که علاوه بر ظاهری زیبا، تعامل بیشتری با کاربر داشته اند موفق تر بوده اند.
100 سایت نخست اینترنت نشان داده است که بیشتر این سایت ها از تبلیغات، انیمیشن دو بعدی و سه بعدی استفاده کرده ند.
شبکه را به عنوان مکانی تصور کنید که از طریق آن می توانید در فضاهای سه بعدی گام برداشته، اجسام را بردارید، آنها را تماشا کنید و با عبور از فضاها به مکانهای دیگر بروید.
از طریق وب سه بعدی میتوانید این محیط را تجربه کنید چکیده : ما در این ارائه وب سه بعدی را مورد بررسی قرار دادیم که استفاده از ان میتواند مزایای زیر را داشته باشد: - در این محیط کاربر امنیت بیشتری احساس می کند : به عنوان مثال یک فرد که می خواهد به صورت اینترنتی خرید کند با وب سه بعدی می تواند کالایش را از جهت ببیند و با اطمینان بیشتری خرید کند.
- در اغلب موارد هزینه طراحی و پیاده سازی کمتری دارد : فردی که می خواهد کالایی را به نمایش بگذارد از طریق وب سه بعدی می تواند این کار را انجام دهد و دیگر نیازی نیست که مکانی را برای نمایش کالای خود در نظر گیرد.
- انعطاف پذیر است یعنی می توانیم آن را به راحتی بر اساس شرایط و اهداف تغییر دهیم - کاربرهای واقعی وتوان بالقوه فوق العاده ای دارد : یعنی کاربران می توانند مدل شبیه زندگی را تجربه کنند در عین حال روی آن محیط کنترل داشته باشند در واقعیت ممکن است چنین چیزی محال باشد ....
و موارد بسیاری که شما میتوانید برای آن تصور کنید در صفحات بعدی توضیح بیشتری راجع به تکنولوژی وب سه بعدی و کاربردهای آن خواهیم داد.
تاریخچه فناوری پشتیبان کاربردهای سه بعدی در وب ، زبان مدلسازی واقعیعت مجازی VRML می باشد.
”زبان مدل سازی واقعیت مجازی"، استاندارد جدیدی برای توصیف دنیا و اشیاء سه بعدی است و به عنوان نوعی زبان متنی این امکان را می دهد که دنیای مجازی همراه با اشیاء و اشکال سه بعدی با تمام رنگها و بافت ها، منابع نور، مه، سایه، انیمیشن و حتی جلوه های صوتی به منظور ظاهر واقعی دادن به آنها با استفاده از دستورالعملهای ساده به راحتی ایجاد شوند.
VRML در می 1994 توسط مارک بسکی، تن پاریسی و گاوین بل نوشته شد.
VRML مثل زبان برنامه نویسی مانند C++ و Java نیست VRML بیش تر شبیه به HTML است فرمت های فایل ها در VRML بیشتر شامل قابل خواندن بودن توسط انسان و قابل ویرایش مانند اسکی است VRML : دارای دو ورژن است : VRML1 , VRML2 صحنه های ساخته شده توسط VRML1 ایستاست در حالی که VRML2 قابلیت حرکت و نیز ارتباط با کاربر را دارد و مهم ترین تفاوتشان این است که VRML2 پذیرفته شده برای کل دنیاست که توسط موسسه جهانی استاندارد به تصویب رسیده نسل بعدی VRML را د3D X نامیده اند که همانند XML ساده تر گسترش می یابد.
زبان های دیگری برای خلق تصاویر سه بعدی در یک صفحه HTML وجود دارد برخی از آنها عبارتند از : KML 3DMLW GOLLADA کسب و کارهایی چون هتلداری، رستوران ها، نمایشگاه ها، مراکز تجاری، موزه هاو ...
علی رغم صرف هزینه های بسیار درطراحی دکور،قادرنیستند یک نمایش همه جانبه از محیط خود را ارائه دهند.
فروشگاه ها و کارخانجات تولیدی نمی توانند یک نمایش کامل هندسی را از محصولات خود را روی وب ارائه نمایند.
با به کارگیری تکنولوژی وب سه بعدی مشکلاتی ازاین قبیل را میتوان مرتفع ساخت.
وب سه بعدی چیست ؟
صفحات وب سه بعدی تکنولوژی جدیدی است که بوسیله آن می توان صفحاتی داشت که در آن اجسام برروی مرورگر کاربر بصورت کاملا سه بعدی دیده شوند وکاربربتواند با حرکت دادن ماوس جسم داخل صفحه را از هرجهت وهر زاویه دلخواه ببیند در واقع وب سه بعدی فضایی است که میتوانید بدون نیاز به حرکت از پشت کامپیوتر ، درون آن قدم بزنید به طور کلی ابزارهای تولید دنیای مجازی شامل موارد زیر می باشد.
زبان صفاحات وب سه بعدی که قبلاً با آن آشنا شدیم نرم افزاره ای گرافیکی نرم افزارهای نمایش دنیای مجازی به عنوان مثال می توانیم یک فضای سه بعدی را با Directx , VRML , Flash , Ouick time, java پیاده سازی می کنیم.
(Ouick time : یک سری اجزای نرم افزاری که برای ویرایش اطلاعات چندرسانه ای مورد استفاده قرار می گیرد این برنامه ویدئو، انیمیشن و گرافیک را می تواند پخش کند.) (java یک زبان شی گراست) (Directx : یک واسط بین سخت افزار و کامپیوتر شخصی و خود ویندوز، واسطه ای که وظایف برنامه ریزی خاصی را بسیار ساده تر می سازد) در واقع وب سه بعدی ترکیب دو نیروی قدرتمند اینترنت و گرافیک های سه بعدی میباشد از طریق وب سه بعدی میتوانید به طور مجازی به جاهای ناشناخته که تا کنون نرفته اید سفر کنید Google Earth را میتوان نمونه ای از همین وب سه بعدی دانست.
عوامل و امکانات موثر جهت رشد فضای سه بعدی تاکنون کاستی هایی موجب ناگستردگی سیستم ها در شبکه شده است که امروزه به سرعت از میان می رود.
از جمله عواملی که رشد صنعت فضای سه بعدی را راحت تر کرده اند عبارتند از: افزایش CPU ها، شتاب دهنده های گرافیکی افت بهای CPU های سریع و پر قدرت پیشرفت زبان های استاندارد وب مانند VRML , PGML حافظه Ram و ارتقاء آن افزایش پهنای باند افزایش پهنای باند کاربردها بیشترین کاربرد ها ی وب سه بعدی در یکی از این دو مقوله جا می گیرد: شبیه سازی : به معنای وانمودن، حل کردن، نقلیه چیزی است.
دنیای مجازی برگردان دنیای واقعی اند مانند شبیه سازی پرواز میط های مثل محیط فضایی از آنجایی که تمرین واقعی پرواز بسیار پرهزینه خطرناک است واقعیت مجازی بسیار راه گشا است.
تجسم : به معنای مجسم کردن، قابل مشاهده ساختن به خصوص در ذهن دنیاهای مجازی که با نشان دادن اطلاعات به صورت تصاویر سه بعید آسان تر فهمیده شود.
مثل تجسم های مجازی از فعالیتهای پزشکی و آموزشی از وب سه بعدی به منظور ارتقاءکاتالوگهای خرید آنلاین ،برای نمایش طرح های مهندسی،جهت مدل سازی مجموعه داده های پیچیده ،یا مدل سازی طرح بهره برداری از خانه سازی جدید و موارد بسیاری که شما میتوانید برای ان تصور کنید.
پر کاربرد ترین موارد وب سه بعدی از قرار زیر میباشند که به اختصار هر یک را توضیح میدهیم: 1.فروشگاهای مجازی : دیگر نیازی نباشد مشتریان برای دیدن یک مدل از کالایی زمانی را صرف کنند تا با مراجعه حضوری از نزدیک به مشاهده ی آن کالا بپردازند که این امر در مواردی که بین ارائه کننده ی کالا و مشتری فاصله وجود دارد بسیار کارآمد می باشد.
بدین نحو که مشتری با مراجعه به اینترنت می تواند به مشاهده ی کالا بپردازد و مانند دنیای واقعی از تمامی زوایا به مشاهده ی جسم بپردازد و مشخصات آن را بررسی کنند و در صورت لزوم اقدام به سفارش کالا بپردازد.
همچنین امکان به وجود آوردن یک فروشگاه مجازی را داشته باشیم یعنی بدون اینکه جا و مکانی را برای نشان دادن محصولات تهیه کنیم به این امر بپردازیم.
2- کنفرانس های مجازی : می توانیم بیشتر در اجلاسهای مجازی شرکت کنیم و کمتر وقت خود را صرف رفتن به جلسات واقعی کنیم.
استفاده از کاربردهای برگزاری کنفرانس در آینده با پیشرفت هایی از قبیل تشخیص چهره به همراهی پیکرهای شبیه انسان دارای چهره ی واقعی، می تواند بیشتر از برگزاری ویدئو کنفرانس با تصاویر پرده ای چند قسمتی از شرکت کنندگان واقعی به نظر برسد.
3- موزه ها : گوگل در پروژه ی جدید خود با راه اندازی گوگل آرت تماشای معروف ترین موزه های دنیا به صورت سه بعدی را امکان پذیر کرد.
شاید برای بسیاری از افراد گردش و مراجعه به معروفترین موزه های دنیا به یک رویا باشد، اما گوگل با ارائه سرویس جدید خود، رویای آنها را به واقعیت بدل کرد، البته ایرانی ها مراجعه به این سرویس با پیامی مواجه می شوند که می گوید کاربر گرامی دسترسی به سرویس مذکور برای شما امکان پذیر نیست.
با راه اندازی این سرویس آثار 17 موزه بزرگ جهان در گوگل آرت به صورت سه بعدی قابل مشاهده است به این ترتیب کاربران اینترنت می تواند به طور مجازی به موزه های مختلف از جمله آرمیتاژ دسترسی داشته باشند.
موزه ملی برلین، موزه ی اسمیتسونیان در واشنگتن دی سی، مجموعه فریک در نیویورک، موزه هنرهای نوین نیویورک ، موزه رینا سوفیا در اسپانیا، موزه کاخ ور سای فرانسه ، ...
از جمله موزه هایی هستند که با طرح گوگل آرت همکاری داشته اند.
در وب سایت گوگل آرت، آثار موزه ها با شفافیت بسیار بالایی به نمایش درآمده اند، کاربران می توانند آثار این موزه ها را در محیط کاذب سه بعدی به صورت 360 درجه چرخانده و تماشا کنند.
گوگلی ها برای راه اندازی این وب سایت،18ماه زمان صرف کرده اند .
عکس هایی که برای ایجاد این موزه های مجازی مورد استفاده قرار گرفته اند، عکس های 7 میلیارد پیکسلی هستند که کیفیت آنها هزار برابر بیشتر از عکس های معمولی است.
در ایران اولین موزه مجازی، موزه مجازی سه بعدی صنایع دستی و گردشگری استان خراسان شمالی می باشد.
در حال حاضر این موزه سه بعدی به آدرس www.mhenkh.net قابل دسترسی می باشد.
4- آموزش های مجازی: (مانند دانشگاه های مجازی) به عنوان مثال یک دانشجوی دانشگاه مجازی می تواند به طور مجازی در داخل دانشگاه خود قدم بزند و در کلاسها شرکت کند با اساتید خود ارتباط متقابل داشته باشد و در آزمونها به صورت مجازی شرکت کند.
در حالت پیشرفته یک دانشجو میتواند از طریق پیکر سه بعدی در محیط مجازی دانشگاه خود حضور پیدا کند.
5- نقشه های سه بعدی تکنولوژی سه بعدی در www برای دیدن نقشه های سه بعدی وزین بکار می رود و استفاده از مناظر، نقشه سه بعدی ساختمان را بسیار واقعی تر می کند و لذا درک کاربر از آن را راحت تر می کند این کاربرد Geo-Viewer نام دارد.
در حال حاضر GOOGLE EARTH این امکان را برای کاربران فراهم میکند.
به عنوان مثال شما هم اکنون از طریق GOOGLE EARTH می توانید بر روی شهر سیاتل کلیک کنید و ساختمان های مرتفع آن را ببینید در حالی که شما واقعا به سیاتل سفر نکرده اید.
نتیجه گیری برخی بر این باورند که با پیشرفت شبیه سازی و کاهش هزینه ی آن دیگر کسی میل به ترک دنیای خیالی خود نخواهد کرد و بنابراین شاید این پدیده آخرین اختراع بشر باشد اما باید پذیرفت که واقعیت مجازی در زندگی بشر وارد شده و به طرز خیره کننده ای در حال پیشرفت است.
خوشبختانه کشور ما از نظر نیروی انسانی جوان ، دارای پشتوانه خوبی است و در نتیجه ، وظیفه ارگانهای دولتی و غیر دولتی ، وارد کردن این تکنولوژی به کشور و تشکیل دادن گروههای کاری ، برای کار کردن بر روی این تکنولوژی جدید است .شاید عده ای فکر کنند که چه لزومی دارد کشور ما که هنوز در مرحله اولیه ورود به دنیای اینترنت است ، وارد عرصه ای شود که کشورهای دیگر هنوز راه آن را به طور کامل نپیموده اند .
باید توجه داشت که سرمایه گذاری مالی و زمانی برروی زمینه ای که در آینده اینترنت ، حرف اول را خواهد زد، مطمئنا باعث پویایی اقتصاد کشور خواهد شد منابع www.web3d.org/x3d/specifications/vrml/ISO_IEC_14772-2/index.html http://library.thinkquest.org http://www-vrl.umich.edu http://www.graphcomp.com http://en.wikipedia.org/wiki/Web3D Consortium http://sourceforge.net www.zhafe.com www.youtube.com konjkav.com