دانلود تحقیق بانک های اطلاعاتی

Word 47 KB 3197 16
مشخص نشده مشخص نشده کامپیوتر - IT
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • در اصلاحنامه کتابداری (سلطانی ، 1365) در تعریف پایگاه اطلاعاتی آمده است : واحدی است از سوابق و بایگنیهای قابل خواندن با ماشین که برای یک کاربرد واحد تعبیه نشده ، بلکه به منزله یک مجموعه متجانس برای مقاصد مختلف به کار می رود.

    در فرهنگ کاربران کامپیوتری تعریف پایگاه داده ها چنین است : مجموعه ای از اطلاعات مرتبط درباره یک موضوع که به صورتی مفید سازمان یافته اند و پایگاهی برای روالهایی چون بازیابی اطلاعات ، تصمیم گیری و نتیجه گیری در اختیار قرار میدهند.

    هر مجموعه اطلاعات که این هدفها را تأمین کند قابلیت یک پایگاه داده ها را دارد ، حتی اگر اطلاعات در کامپیوتر ذخیره نشده باشد ،000 اصلاح پایگاه داده ها در فرهنگ تشریحی اصلاحات کامپیوتری میکروسافت (سماوی ، 1373) به شرح زیر توصیف شده است : مجموعه ای از داده ها ، فایلی شامل تعداد رکورد (یا جدول) متشکل از چند نوع فیلد (ستون) ، در کنار عمل کننده هایی [1] که جستجو ، 2 مرتب سازی 3 و عملیات مشابه را سهولت می بخشد.

    یک پایگاه اطلاعات اغلب به مجموعه کامپیوتری سازمان یافته و مرتبط داده ها 4 ، رکوردها5 ، فایلها6 (مجموعه رکوردها) ، یا اطلاعاتی کلی اطلاق می شود.

    تعریف پایگاه اطلاعات در دائره المعارف تکنولوژی اطلاعات (استوک ، 1983) بدین شرح است : پایگاه اطلاعات عبارت است از نظامی برای ذخیره ، پردازش و دستیابی به مقادیر فراوان اطلاعات که ممکن است توسط چند برنامه کاربردی مورد استفاده قرار گیند.

    یک نظام اطلاعات کامل ، از اطلاعات و نرم افزارهایی تشکیل شده است که ذخیره ، پردازش و دسترسی به این اطلاعات را ممکن میسازد.

    بانک اطلاعاتی ، مجموعه ای است ازداده های ذخیره شده (در مورد انواع موجودیتهای یک محیط عملیاتی و ارتباطات آنها) به صورت مجتمع و مبتنی بر یک ساختار ، تعریف شده به طور صوری ، با حداقل افزودنگی ، تحت کنترل متمرکز ، مورد استفاده یک یا چند کاربر ، به طور اشتراکی و همزمان.

    « بانک اطلاعاتی عبارت از مجموعه ای اطلاعات در یک یا چند موضوع خاص است که هر یک از مجموعه های نرم افزاری ، بین مجموعه فایلهای مجزا از هم (بانکهای اطلاعات) ارتباط برقرار شود به صورتی که کاربران و استفاده کنندگان نهایی بتوانند به آسانی از اطلاعات تمام این مجموعه ها (فایلها) استفاده کنند ، آن را پایگاه اطلاعاتی می نامند» مزایای استفاده از بانک اطلاعاتی سرعت عملیات ذخیره و بازیابی اطلاعات ، تهیه گزارشهای مورد نیاز با اطمینان از صحت آنها ، استفاده مؤثر و مطلوب از حافظه رایانه ، مدیریت بهینه اطلاعات موجود در بانک ، مفاهیم اولیه در بانکهای اطلاعاتی داده برای این اصلاح ansi دو تعریف ارائه کرده است نمایش واقعیات ، پدیده ها ، مفاهیم ، یا معلومات ، به شکل صوری و مناسب برای برقراری ارتباط ، تفسیر، یا پردازش توسط انسان یا امکانات خودکار.

    هر نمایشی ، اعم از کاراکتری یا کمیتهای آنالوگ ، که به آن معنای منتسب است و یا باید منتسب شود ، و به طور کلی عملیاتی که روی داده یا اقلام داده ای انجام می گیرد تا در مورد یک واحد (موجودیتentity) اطلاعاتی تهیه شود.

    داده ها ، جمع کلمه لاتین datum به معنای موردی از اطلاعات است.

    طبق قاعده یک مورد از اطلاعات «داده» و بیش از یک مورد «داده ها» گفته می شود ؛ اما در عمل ، کلمه data به شکل جمع و مفرد به کار می رود.

    بیت شکل خلاصه شده binary digit و مقدار یک یا صفر در سیستم عددی دودویی است.

    در پردازش و ذخیره سازی ، بیت کوچکترین واحد اطلاعت است که رایانه مورد استفاده قرار میدهد ، و به طور فیزیکی به وسیله پالسی که به یک مدار ارسال می شود یا به شکل نقطه کوچکی روی دیسک مغناطیسی ، که قابلیت ذخیره سازی یک یا صفر را دارد ، مشخص می وشد بیت ها کمترین اطلاعات قابل فهم را برای انسان ارائه می کنند.

    بیتها در گروههای هشت تایی ، بایت ها را تشکیل می دهند که برای ارائه تمام انواع اطلاعات ، از جمله حروف الفباء رقمهای صفر تا 9 علایم دستور زبان ، علایم ریاضی مورد استفاده قرار می گیرند.

    بایت شکل خلاصه شده binary term و واحد اطلاعات است که از 8 بیت تشکیل می شود.

    در پردازش و ذخیره سازی رایانه ، بایت معادل یک کارکتر مثل یک حرف ، عدد یا علامت است.

    چون بایت نشان دهنده مقدار اطلاعات بسیار کمی مگابایت (104576 بایت) ، گیگابایت 000 اندازه گیری می شود.

    بیت در ثانیه حرف اختصاری BPS (بیت در ثانیه) مقیاسی است برای سنجش سرعت مخابره داده ها توسط ابزاری مانند مودم.

    فیلد برای ضبط اطلاعات در مورد نمونه های مختلف یک موجودیت باید برای هر صفت خاصه یک حوزه نمایش در نظر گرفت که به این حوزه فیلد گفته می شود.

    بدیهی است مجموعه فیلدها یک رکورد را تشکیل می دهند.

    رکورد یک ساختار داده ای است که مجموعه ای از فیلدها (عناصر) با نامها و انواع داده ای مجزا می باشد.

    یک رکورد یا به شکل مجتمعی از عناصر و یا به طور تک تک مورد دستیابی و استفاده قرار می گیرد.

    رکورد مجموعه اطلاعاتی است که در مورد یک نوع موجودیت از یک محیط عملیاتی گردآوری و ذخیره می شود.

    محیط عملیاتی در اصل محیطی است که می خواهیم سیستم ذخیره و بازیابی ماشینی برای آن ایجاد کنیم ، و نوع موجودیت مصداق کلی پدیده ، فرد ، شی ء ، یا مفهومی است که می خواهیم در مورد آن اطلاع داشته باشیم.

    برای مثال کتابخانه را در نظر می گیریم.

    انواع موجودیتها در کتابخانه عبارت است از : بخش مرجع ، فهرست نویسی و رده بندی ، تهیه و سفارش ، امانت ، مراجعه کننده ، کتاب ، نشریه ، و000 انواع موجودیتها توسط صفات خاصه مشخص می شود که باید با توجه به نیازهای اطلاعاتی محیط ، از بین آنها تعدادی را برگزید.

    مثلأ در مورد موجودیت نشریه در کتابخانه صفات خاصه زیر موجود دارد: عنوان ، دوره ، شماره ، مقاله ، سردبیر ، سازمان مسئول و000 یا در مورد مراجعه کننده ، نام و نام خانوادگی ، شماره عضویت ، نشانی ، رشته تحصیلی و000 فایل مجموعه ای از نمونه های مختلف یک نوع رکورد با ساختار مشخص درونی را فایل یا پرونده می نامند در یک فایل ، رکوردها با نظم خاصی کنار هم قرار گرفته اند.

    این نظم بسته به محیط عملیاتی فرق می کند ؛ مانند ساختار ترتیبی (به ترتیبی که رکوردها وارد رایانه شده اند) ، ساختار شاخص بندی شده (مثل نمایه عنوان ، نمایه مؤلف ، نمایه شماره ثبت000) برنامه رایانه مجموعه1 دستورالعملهایی است که به یکی از زبانهای رایانه ای نوشته شده وبرای انجام گرفتن عمل خاصی ، در رایانه به اجرا در می آید.

    سخت افزار2 اجزای فیزیکی یک سیستم رایانه ای و تجهیزات جانبی مانند چاپگر ، مودم ، ماوس و000 است.

    نرم افزار3 برنامه های رایانه ای و دستور العملهایی هستند که باعث می شوند سخت افزارها (ماشینها) کاری انجام بدهند.

    نرم افزارها بر اساس کاری که انجام میدهند به گروههای متعددی تقسیم می شوند : دو گروه اول نرم افزارها ، سیستمهای عامل (نرم افزار سیستمی) و نرم افزار کاربردی هستند که به ترتیب ، کار رایانه را کنترل کرده و امور مورد نظر کاربران رایانه ای را انجام می دهند.

    دو گروه دیگر نرم افزارهای شبکه ای و نرم افزارهای زباین هستند که به ترتیب امکان ارتباط بین گروهی از رایانه ها را فراهم می سازند.

    و ابزاری را برای نوشتن برنامه ها در اختیار برنامه نویسان قرار میدهند.

    ورودی داده ها4 روند نوشتن داده ها در حافظه رایانه ، بخصوص از طریق صفحه کلید.

    پردازش اطلاعات.5 دریافت ذخیره سازی ، اصلاح و نمایش داده ها (بویژه ) به وسیله دستگاههای الکترونیکی (رایانه).

    بازیابی اطلاعات.6 روند یافتن سازماندهی و نمایش اطلاعات (بویژه) به وسیله رایانه.

    شبکه7 گروهی از رایانه ها و وسایل مربوط که به وسیله امکانات ارتباطی به هم متصل می شوند.

    شبکه می تواند به کوچکی یک شبکه محلی باشد 1 (LAN) که از چند رایانه ، چاپگر و تجهیزات دیگر تشکیل می شود ویا می تواند از تعداد زیادی رایانه کوچک و بزرگ در یک ناحیه جغرافیایی وسیع2 (WAN) تشکیل گردد.

    شبکه ، چه کوچک و چه بزرگ ، یک وسیله ارتباطاتی و تبادل اطلاعات اکتریکی در اختیار هستند و برخی دیگر از چندین رایانه تشکیل می گردند که به طور مشترک عملیاتی را انجام می دهند و به عبارت دیگر پردازش اشتراکی دارند.

    روند ایجاد بانک اطلاعاتی روند ایجاد به کارگیری و استفاده از بانک اطلاعات می تواند در پنچ مرحله صورت گیرد : طرح برنامه ریزی برای دستیابی به موارد مشخص ، مانند ظرفیت ، روشهای کار و پیشرفت کار ، دستیابی.

    دستیابی به اطلاعات ، تکنیکها و امکانات مورد نیاز ، فراهم آوری.

    شناسایی منابع مدارک ، گردآوری تجزیه و تحلیل ، کد گذاری ، پردازش.

    .

    تبدیل داده ها (منابع ، چکیده ها000) به فرم رایانه ای مناسب ، به کارگیری.

    کار با سیستم رایانه ای به کمک متخصص رایانه و کتابدار آشنا به شیوه ها ذخیره و بازیابی.

    ساختار پایگاه اطلاعاتی پایگاه داده ها یا پایگاه اطلاعاتی مجموعه ای است از داده ها ذخیره شده به صورت مجتمع ، فاقد افزونگی و مورد استفاده چند کاربر به طور همزمان (روحانی رانکوهی ، 1372) در این تعریف اصلاحاتی به کار رفته است که برای آشنایی با آنها توضیحات مختصری داده می شود.

    نوع واحد (موجودیت).

    مفهوم کلی پدیده ، شی ء ، فرد که در مورد آنها می خواهیم اطلاع داشته باشیم.

    در طراحی پایگاه داده ها ، این اصلاح به موضوعی اطلاق می شود که داده ها بر اساس آن گردآوری می شوند.

    موجودیت را می توان به عنوان مجموعه ای از ویژگیهای یک موضوع دانست.

    صفت خاصه : ویژگی جداساز یک موجودیت از موجودیت دیگر را صفت خاصه می نامند.

    در یک محیط عملیاتی انواع متعددی از موجودیتها (واحدها) وجود دارد همه عناصر مجموعه صفات خاصه لزومأ مورد نیاز کاربران محیط عملیاتی نیستند ، بلکه تعدادی از آنها مورد نیاز است و البته مشترکاتی هم ممکن است وجود داشته باشد.

    مجتمع بودن.

    یعنی کل داده های عملیاتی محیط مورد نظر کاربران مختلف ، در کادر یک ساختار مشخص ، به صورت یکجا ذخیره شده باشد.

    به بیان دیگر مجتمع بودن یعنی اینکه پراکندگی در ذخیره سازی داده های محیط وجود نداشته باشد.منظور این است که کلیه داده های عملیاتی به طور یکجا در سیستم واحد ذخیره سازی ، گردآمده باشند.

    چنین تجمعی فقط در صورت وجود ساختاری منظم ممکن است.

    محیط عملیاتی و ارتباط آنها.

    انواع متعددی از موجودیتها در یک محیط عملیاتی وجود دارند.

    تعدادی از آنها مورد نظر کاربران محیط هستند ؛ مثلأ محیط عملیاتی دانشگاه یک مجموعه از انواع موجودیتها است.

    ارتباط موجودیتها.

    موجودیتهای هر محیط عملیاتی با یکدیگر ارتباط دارند.

    این ارتباطات از نقش یا عملکردی که هر نوع موجودیت در محیط عملیاتی ایفا می کند ، با توجه به نسبتی که با سایر موجودیتها دارد ، مشخص می شود ؛ به طور کلی می توان گفت بین دو نوع موجودیت ، مجموعه ای از ارتباطات وجود دارد که لزومأ همه آنها برای پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی کاربران است و تنظیم این ارتباطها از وظایف طراح بانک اطلاعات است.

    حداقل افزونگی.

    افزونگی یعنی تکرار مقادیر یک یا چند صفت خاصه در نمونه های مختلف یک نوع رکورد از یک فایل به بیان دیگر ، ذخیره سازی آن مقادیر در بیش از یک نقطه از فایل.

    حداقل افزونگی یعنی تجمع و وحدت ذخیره سازی که کاهش میزان افزونگی است.

    بدین معنی که هر اطلاعی در مورد یک پدیده ، یک موجودیت تا حد ممکن یک بار در بانک ذخیره شود.

    پایگاه دادها موظف است خواسته همه کاربران را تأمین کند ؛ لذا وقتی داده ها به صورت مجتمع و بدون افزونگی ذخیره شد باید مدیریتی قوی برای نظام وجود داشته باشد تا بتواند به هر کاربر به اندازه نیازش اطلاع خدماتی ارائه دهد نه بیشتر.

    اشتراکی و همزمان : یکی دیگر از خصوصیات پایگاه اطلاعاتی را تشکیل داده اند داده هاست ؛ بعلاوه کاربران مختلف می توانند به طور همزمان با پایگاه کار کنند ، و هر کاربری این احساس را دارد که دارای پایگاه و بانک اطلاعاتی خاص خود است.

    پردازش در پایگاههای اطلاعاتی در پایگاهها اطلاعاتی ؛ داده ها به صورت «مجتمع» پردازش می شوند.

    بحث مهم ، یکسان سازی و هماهنگی فیلدها و فایلهاست که در روشهای دیگر به این شکل وجود ندارد.

    این روش ، اطلاعات به صورت یکپارچه ذخیره سازی می شوند ،لذا یک سیستم پردازش پایگاه اطلاعاتی این داده ها یکپارچه را بخوبی مدیریت می کند و آنها را در آن واحد در خدمت «برنامه های کاربردی» متعددی ، که کاربران مختلف در اختیار دارند ، قرار می دهد.

    انواع بانکهای اطلاعاتی بانکهای اطلاعاتی مرجع1 بانکهای اطلاعاتی مرجع بانکها و پایگاههایی هستند ، حاوی اطلاعات محدودی مثل نام ، آدرس یا مشخصات کتابشناختی مدرک که استفاده کننده با دریافت این اطلاعات به منابع دیگری برای دریافت اطلاعات کامل مراجعه می کند.

    این نوع بانکهای اطلاعاتی ، در واقع منابع ردیف دوم عمل می کنند و انواع آن عبارتند از : بانکهای اطلاعاتی کتابشناختی.

    بیشتر بانکهای اطلاعاتی علمی موجود به ارائه اطلاعات کتابشناختی مدارک می پردازند.

    منبع یا مدرکی که مقاله در آن ارائه شده ، زبان مدرک و000 است.

    بانکهای اطلاعاتی ارجاعی2 اطلاعاتی که در این نوع بانکها تدوین شده است بیشتر شامل نام ، یا آدرس اشخاص و یا نام و مشخصات سازمانهای دولتی ، تجاری ، صنعتی ، 000 هستند که اطلاعاتی در حد نام ، آدرس ، شماره تلفن و بعضأ نوع فعالیت و نوع تولیدات صنعتی را به اختصار در اختیار می گذارد.

    بانکهای اطلاعاتی منبع بانکهای اطلاعاتی منبع ، بانکها و پایگاههایی هستند ، مثل منابع ردیف اول حاوی اطلاعات کامل از منبع معرفی شده که استفاده کننده نهایی با مراجعه به این نوع بانکها ، به طور مستقیم به اطلاعات مورد نیاز خود دست می یابد.که شامل بانکهای اطلاعاتی زیر است : 1) بانکهای اطلاعاتی عددی آماری 1 ، 2) بانکهای اطلاعاتی متنی آماری 2 ، 3) بانکهای اطلاعاتی خواص (شیمیایی)3 ، 4) بانکهای اطلاعاتی تصویری4 ، 5) بانکهای اطلاعاتی متن کامل5 ، 6) بانکهای اطلاعاتی چند رسانه ای6.

    رکورد داده ها رکورد داده ها یعنی دسته ای از اقلام اطلاعاتی که مربوط به یک موجودیت است ، مثلا اطلاعات درباره یک دانشجو ، یک کتاب ، یک مقاله یا یک عضو کتابخانه و 000 که هر کدام از این موجودیتها دارای ویژگیهای خاصه خود هستند.

    در این صورت این رکورد رکورد اصلی نامده می شود؛ چناننچه رکورد شامل اطلاعات ویژه ای درباره یک موجودیت باشد ، به آن رکورد تفضیلیب می گویند.

    پرونده های ترتیبی مجموعه ای از رکورهای داده هاست که طبق ترتیب از قبل تعیین شده سازمان داده شده اند و میتوان بر اساس آن ترتیب ، به آنها دسترسی یافت.

    به این روش دستیابی سریال نیز گفته می شود این روش یک روش مرتب سازی و بازیابی داده هاست که در آن برنامه ، باید خواندن را از ابتدا شروع کند تا داده های مورد نظر را بیابد.

    پرونده های تصادفی یا مستقیم در این نوع پرونده ها تعدادی از رکورد داده ها به ترتیبی قرار گرفته اند که مستقیمأ بر اساس آدرس فیزیکی محل آنها در پرونده ، در دسترس هستند.

    سازماندهی پرونده ها به صورت تصادفی برای ان طراحی شده است که بتوان به یک رکورد پرونده با سرعت و بدون آنکه خواندن رکوردهای قبل لازم باشد ، دست یافت.

    به همین دلیل این روش را دسترسی مستقیم به پرونده می گویند.

    پرونده های ترتیبی شاخص دار روشی است به منظور کاهش زمان لازم برای یافتن رکوردی از داده ها در پایگاه یا بانک داده های بزرگ در این روش یک کلید منحصر به فرد برای رکوردها تعیین می گردد.

    کلید مزبور ، فیلدی در رکورد است که برای ارجاع به آن رکورد مورد استفاده قرار می گیرد.

    پرونده های بدون ترتیب این نوع پرونده ها تعدادی از رکورد داده هاست که بدون ترتیب خاصی پشت سر هم قرار گرفته اند ، به گونه ای که یکی پس از دیگری قابل دسترسی است.

    رکوردهای این نوع پرونده ها ، دارای مشخصه خاصی نیستند ، بنابر این راهی برای دسترسی به یک رکورد بخصوص از پرونده ، وجود ندارد.

    جستجو در بانکهای اطلاعاتی یکی از اهداف اصلی ایجاد بانکها یا پایگاههای اطلاعاتی دستیابی سریع و دقیق به اطلاعات مورد نیاز جستجوگر ، پژوهشگر یا هر مراجعه کننده ای است که به دلیل در پی دریافت اطلاعات مورد نیاز خود می باشد.

    در اینجا منظور از فرایند پرسش از نظامهای رایانه ای برای پاسخگویی به سوالات متقاضیان ، جستجویی است که معمولا به وسیله صفحه کلید و صفحه نمایش یک رایانه ، که با یک بانک یا پایگاه اطلاعاتی محلی یا راه دور در ارتباط است ، انجام می شود.

    فرایند جستجو 1 جستجو مراحلی دارد که هر کدام به نوبه خود دارای اهمیت ویژه ای است باید برای حصول به نتیجه خوب و مناسب آنها را بدقت مورد توجه و ملاحظه قرار داد.

    هارتلی (1990) برای فرایند جستجو به پنچ مرحله قائل است که عبارند از : 1) تشخیص دقیق اطلاعات درخواستی ، 2) گزینش منبع یا منابع اطلاعاتی ، 3) آمادگی برای انجام جستجو ، 4) هدایت یا رهبری جستجو ، 5) گزارش نتایج جستجو ، انواع نظام جستجوی مستقیم نظام جستجوی مستقیم انواع گوناگونی دارد که در اینجا به چهار نوع اصلی آن اشاره می شود : 1) خدمات نظام جستجوی خارجی ، 2) نظامهای جستجوی دیسک فشرده ، 3) نظامهای جستجو در پایگاههای محلی ، 4) نظامهای ویدئو تکس یا تله تکس ، عناصر اصلی یک جستجوی مستقیم یک جستجو مستقیم می تواند به 9 عنصر اصلی تقسیم شود : جستجوگر ، عبارت جستجو ، ورودی عبارت جستجو ، ایستگاه-کاری رایانه ای ، اتصال به سیستم رایانه ای ، نرم افزار جستجو ، مخزن یا منبع اطلاعات ، موارد بازیابی شده و چاپگر (هارتلی ، 1990) جستجوگر.

    فردی است که جستجو را انجام میدهد.

    این فرد ممکن است در واقع همان شخصی باشد که نیازمند اطلاعات است (اغلب با عنوان استفاده کننده نهایی به او اشاره می شود) ، یا جستجوگر می تواند یک فرد رابط (میان جستجو و پایگاه اطلاعاتی) باشد.

    عبارت جستجو.

    در خواست جستجو ممکن است به طرق مختلف فرمولبندی شود.

    بعضی از نظامهای بازیابی مستقیم منتظر دریافت فرمانهایی از طرف جستجوگر هستند ، که معمولا این فرمانها از طریق صفحه کلید رایانه داده می شود.

    ممکن است بعدأ عبارات دیگری با استفاده از عملگرهای ویژه که به نام عملگرهای بول معروف است باهم ادغام شوند.

    این عملگرها عبارتند از : AND , OR , NOT , WITH ورودی عبارت جستجو.

    عبارتهای جستجوی فرمولبندی شده که معمولأ به آن ورودی گفته می شود ، از طریق صفحه کلید رایانه یا موشواره (ماوس) در نظامهای گزینش ، انجام می گیرد.

    کاراکترهای وارد شده به کدهای مناسبی ترجمه می شود و به پردازنده مرکزی رایانه انتقال می یابد ، سپس پاسخ فرمانها روی صفحه نمایش رایانه ظاهر می شود.

    ایستگاه – کاری.

    در اوایل شروع فعالیت جستجوی مستقیم از رایانه ، جستجوها معمولأ از طریق پایانه (ترمینال) که به یک نظام رایانه متصل بود انجام می شد.

    در کار رایانه انجام می گیرد.

    جستجو ممکن است در خود ایستگاه – کار انجام شود (از اطلاعات ذخیره شده روی دیسک فشرده و یا حافظه رایانه)یا می توان به عنوان یک پایانه برای اتصال به نظام رایانه راه دور مورد استفاده قرار گیرد.

    انتخاب بانک اطلاعاتی در این انتخاب ملاحظه موارد زیر ضرورت دارد : شناسایی نیازهای اطلاعاتی جامعه استفاده کننده ، بررسی و انتخاب پایگاههای اطلاعاتی ، شیوه استفاده از پایگاههای اطلاعاتی منتخب.

    1- شناسایی نیازهای اطلاعاتی جامعه استفاده کننده اولین گام شناخت نیاز جامعه استفاده کننده از مرکز اطلاع رسانی است.

    این شناسایی تا حدودی از ساختار تخصصی سازمان مربوط به دست می آید ، ولی برای بررسی دقیقتر لازم است ابتدا با استفاده کنندگان ، متخصصین موضوعی و اعضای هیأت علمی آن سازمان مصاحبه شود و سپس برای جمع آوری اطلاعات بیشتر درباره شناخت جامعه ازپایگاههای زمینه های موضوعی مربوط پرسشنامه ای تنظیم گردد.

    در آخر برای کسب اطلاعات بیشتر و شناخت دقیقتر نیازهای پژوهشگران و متخصصین سازمان متبوعه پاسخهای داده شده تجزیه و تحلیل شود تا پس از تعیین نیازها و اولویتها به فراهم آوری پایگاههای اطلاعاتی اقدام گردد.

    2.

    بررسی و انتخاب پایگاههای اطلاعاتی با مشخص شدن اولویتهای نیاز اطلاعاتی پژوهشگران ، انتخاب پایگاه اطلاعاتی با دید بازتری صورت می گیرد.

    برای دقت در انتخاب پایگاه مورد نیاز و صرف بودجه به صورت بهینه عواملی را در این انتخاب باید در نظر گرفت که عبارتند از : 1) پوشش موضوعی ، 2) جامعیت ، 3) روزآمدی ، 4) همپوشانی ، 5) محتوای رکورد ، 6) نمایه سازی 7) نوع منابع ، 8) هزینه.

    3.

    شیوه استفاده از پایگاه اطلاعاتی منتخب همان طور که قبلأ نیز اشاره شد ، جستجو ازپایگاه اطلاعاتی یا به کمک یک رابط ، که معمولأ در مراکز اطلاع رسانی و کتابخانه ها یک کتابدار آشنا با بانکهای اطلاعاتی و شیوه های جستجوی آن بانکهاست ، صورت می گیرد و یا مستقیمأ توسط استفاده کننده نهایی.

    استاد کلاس واحد درس دانشکده دانشجو گروه آموزش

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

دادِگان (پايگاه داده‌ها يا بانک اطلاعاتي) به مجموعه‌اي از اطلاعات با ساختار منظم و سامانمند گفته مي‌شود. اين پايگاه‌هاي اطلاعاتي معمولاً در قالبي که براي دستگاه‌ها و رايانه‌ها قابل خواندن و قابل دسترسي باشند ذخيره مي‌شوند. البته چنين شيوه ذخيره‌سازي

چکیده پیچیدگی، تنوع وحجم انبوه اطلاعات جغرافیایی ازیک سو و توانایی‌های رایانه درعرصه اطلاعات ازسوی دیگر، فلسفه وجودی سیستم‌‌های اطلاعات جغرافیایی(جی‌آی‌اس) را تبیین می‌کند. ازآنجاکه بخش عمده اطلاعات علوم زمین موجود در پایگاه‌های مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران، شامل اطلاعات مکانی وتشریحی است، مناسب ورود به سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی می‌باشد و می‌توان این اطلاعات را آماده ...

چکیده این مقاله سیستم‌های اطلاعات مدیریت MIS را پوشش می‌دهد. از آنجا که MIS ترکیبی از سه پدیده سیستم، اطلاعات و مدیریت می‌باشد ابتدا این موارد را بررسی میکند. به علت تأثیرات قابل توجه سیستمهای اطلاعاتی بر روی MIS مبحث دیگر مقاله، درباره آن می‌باشد. متخصصان اطلاعاتی شامل تحلیل‌گر سیستمها، مدیران پایگاههای داده، متخصصان شبکه، برنامه‌نویس‌ها و اپراتورها در قسمت بعدی بررسی شده است. ...

پيچيدگي، تنوع وحجم انبوه اطلاعات جغرافيايي ازيک سو و توانايي‌هاي رايانه درعرصه اطلاعات ازسوي ديگر، فلسفه وجودي سيستم‌‌هاي اطلاعات جغرافيايي(جي‌آي‌اس) را تبيين مي‌کند. ازآنجاکه بخش عمده اطلاعات علوم زمين موجود در پايگاه‌هاي مرکز اطلاعات و مدارک علم

copy (نمایش دائمی، مثل اطلاعات روی کاغذ، فیلم عکاسی و موارد مشابه) 2) Soft copy (نمایش روی صفحه نمایش کامپیوتری ) 3) Electronic (خروجی در فرمت الکترونیکی شامل فایل های کامپیوتری می باشد) نمونه ای ازخروجی اطلاعات به صورت Hard Copy مراحل ایجاد و برپاییGIS درقالب پروژه: ایجاد و برپاییGIS درقالب یک پروژه شامل مراحل ورودی داده ها، مدیریت داده ها، تجزیه و تحلیل و پردازش داده ها ...

بخش 1 : مقدمه 1-1 مقدمه اي بر بانک اطلاعاتي دادِگان (پايگاه داده‌ها يا بانک اطلاعاتي) به مجموعه‌اي از اطلاعات با ساختار منظم و سامانمند گفته مي‌شود. اين پايگاه‌هاي اطلاعاتي معمولاً در قالبي که براي دستگاه‌ها و رايانه‌ها قابل خواندن و قابل

تا چندین سال قبل فقط کسانی که به سیستم های بزرگ و گران قیمت دسترسی داشتند، می توانستند از برنامه های مدیریت بانک اطلاعاتی استفاده کنند ولی با پا به عرصه گذاشتن کامپیوتر های شخصی در نوع ، اندازه و سرعت های مختلف ، برنامه های متعددی هم ، همراه اینان وارد میدان شدند که هر کدام دارای خصوصیات منحصر به فرد خود بودند. در این میان dBASE می توانست جلوگیری از بسیاری از مشکلات مدیران و ...

پایگاه داده ها بازیابی اطلاعات از منابع - با استفاده از Connection بازیابی اطلاعات از منابع - با استفاده از Connection برای بازیابی اطلاعات یک جدول از پایگاه داده میشه از خود شی Connection استفاده کرد. شی Connection یک متدی رو در اختیار ما قرار می ده به اسم Execute که از اسمش پیداست یعنی اجرا کن. این متد از ما یک دستوری رو برای بازیابی اطلاعات می خواد که می شه از Store Procedure ...

? پايگاه داده ها بازيابي اطلاعات از منابع - با استفاده از Connection بازيابي اطلاعات از منابع - با استفاده از Connection براي بازيابي اطلاعات يک جدول از پايگاه داده ميشه از خود شي Connection استفاده کرد. شي Connection يک متدي رو در اختيار ما قرار م

مقدمه استاندارد بین المللی ISO / IEC 17025 که در نتیجه تجربیات وسیع حاصل از اجرای ISO / IEC Guide 25 و استاندارد اروپایی EN 45001 تهیه گردیده است , اکنون جایگزین هر دو آنها شده است . استاندارد ایران – ایزو – آی ای سی 17025 که بر اساس استاندارد بین المللی فوق تدوین شده است , شامل کلیه الزاماتی است که آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون باید آنها را برآورده سازند تا بتوانند اثبات ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول