مقدمه:
دنیای امروز دنیای ارتباطات و رسانه هاست بشر از دیدگاه قدرت تبادل پیامها و اندیشه ها،قله های بلندی را فتح کرده و ایستگاههای مخابراتی،رادیوئی و تلویزیونی خود را بر سقف بلند آسمان آویخته و به حرکت درآورده است.مشکل اصلی انسان در روزگار ما فقدان محتوا،هدف،ایمان و محرومیت از نظام عقیدتی،اخلاقی متکی بر عقل و وحی و فطرت است،مسأله تبلیغ و تبلیغات با اهداف و انگیزه های سیاسی و به معنای تبلیغ برای رونق بازار سیاست،آنچنان رشد دم افزون و حیرت انگیزی دارد که طرح و بررسی شناخت بشر،هرگز به گرد راه آن نمی رسد.
پیشینه تبلیغات:
تبلیغات پیشینه ای به قدمت خود تمدن دارد.در ویرانه های مصر باستان،کاشفان پوستر هایی از پاپیروس پیدا کرده اند که در آن برای بازگرداندن برده های فراوان جایزه تعیین شده بود.
تقریباً در همه تلاش های بشر در زمینه های مختلف از ساختن یک سوزن تا فرود در کره ماه علاوه بر دلایل مادی،انگیزه های روانی،ارضای تمایلات،برتری جویی و کسب اعتبار و منزلت اجتماعی و غیره دخالت دارد بنابراین می توان با اطمینان گفت که تبلیغات در سراسر زندگی تاریخی بشر وجود داشته و هرگز از فضای حیات او بیرون نخواهد رفت.
در گذشته های دور تبلیغات به وسیله پیامهای شفاهی و به طریق چهره به چهره و اقوال کوچه و بازار صورت می گرفته است.بعدها کتاب مهمترین وسیله نشر اطلاعات و تبلیغات گردید.تبلیغات مذهبی بوسیله مساجد،منابر و مناره ها و گلدسته ها،کلیسا ها،معابد و مدرسه و کتاب انجام می گرفت پیشرفت علوم و صنایع و هنر و ادبیات و تکنولوژی های مدرن باعث شد تا تبلیغات نیز مجهز به ابزار و شیوه های جدید بشود.گو اینکه ابزار سنتی نیز در شاخه هایی از جلوه های تبلیغی حضور خود را حفظ نموده است.
تحقیق:
امروزه سهم بسیار مهمی از بودجه دولتها در کشورهای پیشرفته صرف امور تحقیقاتی می شود.مراکز فراوانی سرمایه عظیمی را به تبلیغات اختصاص می دهند و نتایج حاصله از تبلیغات سیاسی بر افکار و اعتقادات مردم تأثیر می گذارد.سهم سیاست در تبلیغات از اهمیت فراوانی برخوردار است و محور اساسی آن آشنایی با وضعیت روانی افکار،علایق افراد است که به صورت عناصر مفید و فعال قرار می گیرد.وظیفه و مشکلات اساسی مبلغان سیاسی یا همه کسانی که با تبلیغات سیاسی سر و کار دارند این است که مسائل و افکار و مشکلات عام و خاص در این زمینه را بدرستی دریابند و با روشهایی در حل این مشکلات اقدام نمایند.
اهداف تحقیق:
هر پژوهشی اهدافی را به دنبال دارد که به واسطه آن می توان به اطلاعات دقیق و کاملی دست یافت لذا در این تحقیق هدف این است که آیا تبلیغات در سیاست نقش دارد یا نه؟
تاریخ ابتدایی تبلیغات:
اجازه دهید با اولین فعالیت تبلیغاتی مدرن حکومت سخن آغاز کنیم و به دوره ریاست جمهوری وودراو ویلسون1 برگردیم.در سال 1916،ویلسون از موضع «صلح بدون پیروزی» به پست ریاست جمهوری انتخاب شد.درست در اواسط جنگ جهانی اول بود.مردم کاملاً آرامش طلب بودند و هیچ دلیلی برای شرکت در یک جنگ اروپایی نمی دیدند.اما حکومت ویلسون مصمم به جنگ و خونریزی بود و لاجرم می بایست در این زمینه کاری انجام می داد.مبلغان جنگ طلب ویلسون یک کمیسیون تبلیغات دولتی به نام کمیسیون کریل2 به راه انداختند که موفق شد در عرض شش ماه آن مردم صلح خواه و آرامش طلب را به جماعتی به گونه ای جنون آمیز جنگ طلب تبدیل کند که خواستار انهدام همه چیز آلمان بودند و فریاد برمی آوردند که باید اعضای بدن آلمانی ها را قطعه قطعه کرد.باید به جنگ رفت و جهان را نجات داد.تبلیغاتی بود موفق برای گشودن راه به سوی پیروزی های بیشتر.
و از تبلیغات درسی آموختند : زمانی که تبلیغات دولتی تحت حمایت طبقه تحصلکرده ی جامعه باشد و زمانی که هیچ مجوز رهایی داده نشود،تأثیری عظیم از خود به جای می گذارد.این درسی بود که توسط هیتلر و خیلی های دیگر داده شد و تا به امروز نیز کشیده شده است.
مروری بر تاریخچه ابزار تبلیغ:
همان گونه که تبلیغات را نمی توان از حیات فکری و اقتصادی جامعه انسانی جدا دانست،ابزار تبلیغ را نیز نباید جدای از حیات فکری،اعتقادی و اجتماعی انسان پنداشت.
از این رو انسان به عنوان یک موجود زنده ای که دارای اندیشه و عقیده است و به گسترش افکار و عقائد خویش علاقمند می باشد،برای این منظور همواره ابزارهایی را به خدمت می گرفته است.
ابزار تبلیغ در هر عصری متناسب با آن عصر بوده و پا به پای تکامل نوع بشر تکامل یافته است.در آن زمان که بشر تنها به ابزارهای طبیعی دسترسی داشت و به وسائل مدرن دست نیافته بود،ابزارهای طبیعی و انسانی را به استخدام می گرفت و بدان وسیله ایده ها و آرمانهای خویش را منتقل می کرد.
در آن روزگاران نه تنها خط و زبان و هنر و داستان و بالاخره خطابه و شعر و امثال،وسیله پیام رسانی بودند،بلکه عوامل طبیعی و انسانی دیگری نیز مورد استفاده قرار می گرفته است.مانند:دود در بلاد هند.آتش در صحرای عرب،طبل در آفریقا و غیره و مسجمه ها و احجاز منقوش و قبور و پرچم ها و دیگر علائم.
با این حال ابزار تبلیغ در صورت اولیه و طبیعی و به شکل ساده آن منحصر به اینها نیست.مثلاً رنگ ها می تواند عامل و ابزاری برای تبلیغ باشند.فی المثل،چینی ها رنگ زرد را نشانه دشمنی و خشم می دانند و رنگ کبود را نشانه بی سعادتی،در خاورمیانه و خاور دور رنگ قرمز نشانه و مرتبط به سعادت می دانند.
همان گونه که رنگ سرخ علامت عزا و سبز نشانه شادی و سفید نشانه صلح است و بالاخره هر قومی به نوعی به رنگ با دیده خاصی می نگرد که کاربرد آن در امر تبلیغ تأثیر ویژه خود را دارد.
اهمیت تبلیغات:
تبلیغات به طور جدایی ناپذیر در تار و پود جامعه ها تنبیده شده است.گروهی بر این باورند که تبلیغات سطح زندگی را بالاتر می برد و به انسان رفاه و آسایش بیشتری می بخشد.