دانلود تحقیق سیاست های پولی و مالی

Word 603 KB 32084 96
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

       بررسی عرضه، تقاضا و تعادل در بازار پول می تواند نرخ بهره و پول رایج در اقتصاد را تعیین کند. بازار پول مانند بازار هر کالای دیگری شامل عرضه، تقاضا و تعادل می باشد. همانطور که برای ترسیم منحنیهای عرضه و تقاضا در مورد همه کالاها قیمت کالا روی محور عمودی و مقدار کالا روی محور افقی نشان داده می شود در بازار پول نیز هزینه فرصت نگهداری پول[1] که همان نرخ بهره است به عنوان قیمت پول تلقی شده و روی محور عمودی نشان داده می شود و محور افقی مقدار یا حجم پول را نشان می دهد.

     

     پول

        اولین سؤالی که ممکن است به ذهن برسد، این است که در جامعه چه نیازی به پول هست؟ می دانیم که مبادله (داد و ستد) بین افراد در هر جامعه امری ضروری است به دلیل اینکه، هر فرد نمی تواند ، همه نیازمندیهای خود را تولید کند، بنابراین هر فردی که در تولید کالایی مهارت و تخصص پیدا می کند و آن کالا را با کیفیت بهتر و هزینه ارزانتر تولید می کند و مازاد برمصرف خود از آن کالا را با دیگران مبادله می کند و از این طریق نیازمندیهای دیگر خود را تأمین می کند بنابراین مبادله باعث تخصص و مهارت (به دلیل تقسیم کار) و مهارت و تخصص نیز باعث بهبود کیفیت کالاها و پایین آمدن هزینه های تولید خواهد شد.

        هر چه مبادله در جامعه امکان پذیرتر و آسان تر باشد، تخصص بیشتر شده و در نتیجه رشد آن جامعه، سریعتر صورت می گیرد.مبادلات افراد جامعه در ابتدا به شکل پایاپای انجام می گرفت یعنی کشاورز، اگر به پارچه احتیاج داشت گندم اضافی خود را به کسی که پارچه اضافی داشت و به گندم احتیاج داشت، می داد و به ازاء آن پارچه دریافت می کرد.

        این نوع مبادله مشکلات زیادی داشت مانند نیاز متقابل، (یعنی اگر کشاورز، به پارچه احتیاج داشت می باشد کسی را پیدا کند که پارچه اضافی داشته باشد و به گندم کشاورز نیز احتیاج داشته باشد) تعداد مبادلات غیرضروری ، حمل و نقل کالاها، غیر قابل تقسیم بودن برخی کالاها، فسادپذیری برخی از کالاها و ... باعث شد که افراد به فکر اختراع پول[2]  بیفتد. پول تاکنون شکلهای متعددی داشته است که به بررسی آن می پردازیم:

     

    تاریخچه تکامل پول

        توسعه اقتصادی کشورها همواره با تکامل نظام پولی آنها همراه بوده است. تغییر و تحولات اقتصادی در چند قرن گذشته «نظام پول فلزی» و در حال حاضر «نظام پول الکترونیکی» نه تنها تکامل نظام پولی و خدمات بانکی در بازارهای جهانی را به دنبال داشت بلکه جوامع بشری را با این واقعیت آشنا ساخت که اقتصاد بر محور اعتماد و همکاری استوار است. همچنین حفظ ارزش پول و تثبیت قدرت خرید خانوارها برای جذب و هدایت منابع مالی به سمت بخش های مختلف اقتصاد و انجام پروژه های سرمایه گذاری حائز اهمیت است.

    پول تاکنون شکلهای مختلفی از ابتدای پیدایش خود، داشته است، که در قسمت زیر نشان داده شده است.

    پول الکترونیکی                   پول تحریری (چک)         پول کاغذی(اسکناس)       پول فلزی               پول کالایی

    پول کالایی

        اولین شکل پول، پول کالایی بود، یعنی هر کسی مازاد تولیدش را به کالایی که مورد قبول همه بود، تبدیل می کرد و سپس با این کالا، نیازهای خود را خریداری می نمود. کالایی که نقش پول را بازی می کرد می بایست مورد اعتماد همه باشد، یعنی همه مردم آن را به عنوان پول، قبول داشته باشند، به عنوان مثال، کالاهایی که در مناطق مختلف نقش پول را بازی می کردند، عبارت بودند از: نمک، صدف، ماهی خشک، تنباکو و تخم مرغ و ... پول کالایی هر چند در مقایسه با مبادلات پایاپای پیشرفت بزرگی بود ولی به دلیل اینکه پول کالایی، مشکلاتی مانند فسادپذیری ، عدم تقسیم پذیری به اجزاء کوچک، هزینه تولید بالا، مشکلات حمل و نقل، امکان تقلب در آن و ... را دارا بود[3]، بشر در فکر این بود که پولی اختراع کند و مشکلات فوق را نداشته باشد؛ بنابراین پول فلزی را ایجاد نمود.

    پول فلزی

        پول فلزی در حقیقت کالایی است که کالای آن فلزات قیمتی مثل طلا و نقره بود. طلا و نقره به دلیل فسادناپذیری، قابلیت تقسیم به اجزاء کوچک تر ، کمیابی آن و ... در مقایسه با کالاهای دیگر پول کالایی مناسبتری بود.

    پول کاغذی (اسکناس)

        پول کاغذی در مقایسه با پول فلزی ، به دلیل حجم و وزن کم آن، هزینه تولید کم آن، امکان تولید نامحدود آن و ... برتریهایی را دارا بود.

    پول تحریری (چک)

        پول تحریری که پول اعتباری هم نام دارد، همان حساب جاری یا اعتباری اشخاص است که به وسیله چک به دیگران منتقل می شود. این نوع پول در مقایسه با اسکناس برتری هایی را دارد زیرا، در ورقه چک می توان از یک ریال تا یک میلیارد ریال و یا بیشتر هم نوست، امکان تقلب آن کمتر و هزینه تولید آن پایین تر می باشد.

        آخرین شکل پول که تاکنون بشر اختراع کرده است، پول الکترونیکی است. پول الکترونیکی یا همان کارتهای الکترونیکی وظایف پول را به بهترین نحو انجام می دهند، امکان تقلب درآنها کم است، سرعت انتقال پول سریع است، وزن، حجم و هزینه تولیدی کمی دارند و ...

    انتقال و واگذاری نقش پول از کالا به فلزات مانند نقره و طلا را می توان قبل از هر چیز در قابل قبول و عامه پذیر بودن نقره و طلا در مبادلات بین اقوام و ملل مختلف توضیح داد. حفظ و نگهداری طلا و نقره به عنوان پول و تبدیل آن به کالاهای دیگر به مراتب آسانتر، سریع تر و نتیجتاً با هزینه کمتری از نظام تجاری پول کالا صورت می گرفت.[4]

    در کل می توان کشورها را از نظر رژیم های پول فلزی به سه دسته تقسیم کرد:

    · کشورهای دارای سیستم تک فلزی پایه نقره (: Silver standard:)

    · کشورهای دارای سیستم پولی دو فلزی طلا و نقره (:Bimetallism)

     ·کشورهای دارای سیستم تک فلزی پایه طلا (:Gold standard)

     

     کشورهای دارای سیستم تک فلزی پایه نقره ( Silver standard:)

        قرن های شانزدهم تا نوزدهم میلادی سالهایی بودند  که در آن دولتهای بسیاری شکل گرفتند و دوران تکامل خود را از نظر سیاسی و اقتصادی پیمودند. اتحاد و پیوند سیاسی شهرستانها و استانها با یکدیگر که دارای فرهنگ و زبان مشترک بودند باعث شد تا کشورهای مستقل تشکیل گردند و مرزهای جغرافیایی به وجود آیند. از نظر اقتصادی روند تکامل در این کشورها نه تنها پیشرفت های ناشی از انقلاب کشاورزی و صنعتی را شامل می شد بلکه رشد و تحول نظام پول و بانکی را نیز دربرمی گرفت. بدین معنی که همگام با گسترش، بازارهای کالا و توسعه تجارت داخلی و خارجی زمینه برای افزایش سطح تولیدات، امکان نقل و انتقال سرمایه و همچنین هماهنگی جهانی نظام های پولی با یکدیگر فراهم آمد. اکثر کشورها تا اوایل قرن نوزدهم میلادی از نظان پول فلزی استاندارد نقره برخوردار بودند و سکه های نقره پول رایج محسوب می شدند. به تدریج با افزایش تولید نقره و نوسان قیمت نقره در بازارهای بین المللی، سکه های طلا در کنار سکه های نقره رواج پیدا کردند.

     

     کشورهای دارای سیستم پولی دو فلزی طلا و نقره ( :Bimetallism)

    منظور از نظام پولی دو فلزی طلا و نقره رابطه ای است که بر اساس آن سکه های طلا و نقره به عنوان پول رایج جریان داشتند و به نسبت معینی قابل تبدیل به یکدیگر بودند. مثلاً ارزش یک سکه طلا برابر بود با 15 سکه نقره، مهمترین هدفی که کشورها در به کارگیری سیستم پولی دو فلزی طلا و نقره داشتند تثبیت قیمتها به خاظر حفظ ثبات اقتصادی و جلوگیری از کاهش مداوم ارزش نقره بود.

     

    [1] - هزینه فرصت نگهداری پول همان نرخ بهره ای است که می توانست حداقل با بودن پول در حساب پس انداز حاصل گردد ولی با نگه داری پول به صورت نقد، از دست می رود.

    [2] - گروهی، اختراع پول را یکی از بزرگترین اختراعات بشر دانسته اند، زیرا اختراع پول، باعث گسترش مبادله و روابط اجتماعی افراد شد و مبادله نیز به تقسیم کار و تقسیم کار نیز منجر به مهارت، تخصص و نوآوری شده است هر چه شکل پول کامل تر باشد، فواید ناشی از آن بیشتر ظاهر می شود.

    [3] - پول مناسب، پولی است که حجم و وزن آن کم، حمل و نقل آن آسان، امکان تقلب در آن کم، فساد پذیر و هزینه تولید آن کم باشد همچنین قابلیت تقسیم پذیری به اجزاء کوچک تر را دارا باشد.

    [4] - به گفته باستان شناسان یونان (گزنفون و هردون) لیدی ها اولین ملتی بودند که در قرن هفتم قبل از میلاد ( 2700 سال پیش) سکه زدند و از مسکوک طلا و نقره در نظام تجاری خود استنفاده کردند. در ایران باستان داریوش برای اولین بار دست به ضرب سکه های طلا و نقره نمود. سکه های طلا را دری و سکه های نقره را شکل می نامیدند (یک دری برابر بود با 5/13 شکل).

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

اگر مبنای ارزیابی خط و شدت فقر در ایران را با توجه به درآمدهای کشور بومی کرده و از فقر مطلق و فقر نسبی و دیگر شاخص های فقر (که از زوایایی متفاوتی به این موضوع می پردازد) بهره بگیریم، آن گاه تحقق اهدافی چون کاهش و به نصف رسانیدن جمعیت زیر خط فقر و بهبود توزیع درآمدها با توجه به سیاست های جاری به چالشی اساسی بدل خواهد شد. سیاست های پولی نبود رشد اقتصادی مناسب و مستمر نقشی اساسی در ...

بسته پولی زیر ذره بین بخش خصوصی چرا استقبال از اوراق مشارکت کاهش یافت؟ دنیای اقتصاد – رییس کل بانک مرکزی با اشاره به کاهش نرخ سپرده قانونی ضمن رد ادعای انقباضی بودن سیاست های پولی اعلام کرد که این سیاست ها تا حدودی انبساطی نیز هست. البته وی نگفت که درصورت رسمی شدن نرخ بهره اعلام شده، این سیاست ها کاملاانبساطی و تورم زا خواهد شد. سیاست های بانک مرکزی منطقی است نه انقباضی رییس کل ...

در طول دهه های 70 و80 میلادی ، تغییرات مهمی در عملکرد سیاست پولی به وجود آمد . برای دستیابی مؤثر و کارا به اهداف ، یک دلیل عمده ای برای چنین تغییراتی ، لزوماً طرح عواملی مانند اعتبار ( credibility ) و شفافیت برای دستیابی مؤثر و کارا به اهداف سیاست گذاری بوده و در این راستا ، استقلال بانک های مرکزی در اتخاذ سیاست های پولی نیز افزایش یافته است . در دهه 90 میلادی ، شیلی ، زلاندنو و ...

- پول ، بهره و درآمد 1-1- سیاست پولی ... فدران رزرو از طریق سیاست بومی بر مقدار پول و نبابراین میزان بهره تاثیر می گذارد. در عملیات بازار باز، بانک مرکزی اقدام به خرید اوراق قرضه می کند و بنابراین ذخیره پول را افزایش می دهد یا آنکه اوراق قرضه را در عرض فروش می نهد و در مقابل پول دریافت می کند که بدین گونه سبب کاهش ذخیره، پول می شود. منظور از عملیات بازار باز، تغییر نسب موجود ...

چکیده : سیاستهای پولی به مجموعه تدابیر و تصمیم هایی اطلاق می شود که از طریق بانک مرکزی برای کنترل حجم پول گرفته می شود تا از طریق تغییرات عرضه پول و نرخ بهره ، جریان مخارج جامعه را تحت تأثیر قرار دهد و در نتیجه نیل به اهداف اقتصادی تسهیل گردد معمولاً سطح قیمتها، میزان اشتغال، میزان تولید واقعی، صادرات، واردات به عنوان مهمترین متغیرهای هدف در اقتصاد کلان مطرح می باشند که افزایش ، ...

تاثیر سهمیه بندی بنزین بر تورم اگر افزایش قیمت بنزین همراه با سیاستهای پولی مناسب انجام شود، آثار کمی بر نرخ تورم خواهد داشت، اما زمانی که مصرف بنزین به صورت سهیمهبندی کنترل میشود، بدان معنی است که به میزان صرفهجویی در مصرف بنزین، امکان مصرف برای دیگران محدود خواهد شد. اگر افزایش قیمت بنزین همراه با سیاستهای پولی مناسب انجام شود، آثار کمی بر نرخ تورم خواهد داشت، اما زمانی که ...

تعریف سیاست مالی و پولی : سیاست مالی به سیاستی می گویند که ازطریق ابزارهایی نظیر تغییر درهزینه های دولتی و مالیات سعی میکند به اهداف معین اقتصادی نایل گردد . سیاست پولی به سیاستی می گویند که می خواهد ازطریق تغییر و کنترل درحجم پول و تغییر درسطح و ساختار نرخ بهره و یا سایر شرایط اعطای اعتبار و تسهیلات مالی به اهداف معین اقتصادی نایل گردد . هدف از سیاستهای مالی و پولی درکشورهای ...

پیشگفتار دنیای بانکداری سریعاً در حال تغییر است. امروزه برتری استراتژیک بانک‌ها از رشد و اندازه صرف به سوی تأکید بیشتر بر سودآوری، عملکرد و ایجاد ارزش دردرون مؤسسه تغییر جهت داده است. در این شرایط، اگر مدیران و کارشناسان بانک‌ها در نظر داشته‌باشند تصمیمیات مدیریتی مهمی آغازنموده، یا سیاست‌های صحیحی را اجرا کند، در بنیان‌گذاری فعالیت‌های بانکداری بیش از هر چیز نیازمند شناخت دانش ...

مزایای ناشی از تقلیل ریسک ها و مخاطرات ارزی در وجوّ و حال و هوای تجاری امروزی تصمیمات متخذه شدیدا تحت تاثیر منفی نوسانات نرخ ارز قرار می‌گیرند. اگر کشوری صادراتی به کشور دیگر داشته باشد و قرار باشد عواید صادراتی خود را در آینده دریافت نماید . نگران بالا و پایین رفتن نرخ ارز تا مواقع وصول آن عواید است . اگر ارزش پولی که عواید صادراتی باید بوسیله آن پرداخت شود کاهش یابد . صادر ...

- پول ، بهره و درآمد 1-1- سیاست پولی ... فدران رزرو از طریق سیاست بومی بر مقدار پول و نبابراین میزان بهره تاثیر می گذارد. در عملیات بازار باز، بانک مرکزی اقدام به خرید اوراق قرضه می کند و بنابراین ذخیره پول را افزایش می دهد یا آنکه اوراق قرضه را در عرض فروش می نهد و در مقابل پول دریافت می کند که بدین گونه سبب کاهش ذخیره، پول می شود. منظور از عملیات بازار باز، تغییر نسب موجود ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول