دانلود تحقیق شیمی

Word 1 MB 32231 36
مشخص نشده مشخص نشده شیمی - زیست شناسی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مول اتم خنثای گازی و تبدیل آنها به یک مول یون + 1 گازی را انرژی نخستین یونش می‌گویند .

    - تعریف انرژی دومین یونش () : مقدار انرژی لازم برای جدا کردن یک مول الکترون از یک مول یون + 1 گازی و تبدیل آنها به یک مول + 2 گازی را انرژی دومین یونش می‌گویند .

    - بیان انرژی یونش با معادله های شیمیایی : نخستین یونش اتم M دومین یونش اتم M 1- کدامیک از روابط زیر ، با تعریف انرژی نخستین یونش عنصر شیمیایی M سازگاری دارد؟

    1) 2) 3) 4) 2-گرمای واکنش برای تبدیل برابر است با : 1)انرژی تصعید مولی سدیم 2)انرژی تصعید مولی سدیم و انرژی آن 3)انرژی یونش سدیم 4)انرژی الکتروپوزیتیوی فلز سدیم - هر یونش ، از یونش پیش از خود سخت تر انجام می شود و انرژی زیادتری می طلبند ، به طوری که همواره داریم : - افزایش انرژی های متوالی یونش به صورت یکنواخت انجام نمی شود ، بلکه جدا شدن برخی الکترون ها همراه با «جهش» انرژی یونش است .

    این جهش ها را می توان در دوگروه دسته بندی کرد : الف)جهش های بزرگ یا اصلی که هنگام تغییر تراز اصلی رخ می دهد .

    ب)جهش های کوچک یا فرعی که به هنگام تغییر تراز فرعی رخ می دهد .

    - با استفاده از انرژی های های متوالی یونش و جهش های آنها ، موقعیت عنصرها در جدول تناوبی ، مطابق فرمول زیر مشخص می شود : 1+تعداد جهش =دوره‌ی عنصر 1-شماره اولین جهش = گروه عنصر مثلاً ، اگر در انرژی های متوالی یونش اتم عنصری 3 جهش وجود داشته باشد و اولین جهش مابین و باشد (یعنی هنگام جدا کردن سومین الکترون) ، این عنصر در دوره‌ی 4 و گروه 2 قرار دارد .

    3-انرژی های یونش متوالی عنصر X برحسب کیلوژول بر مول عبارت است از : 577 ، 1816 ، 2744 ، 11578 ، 14831 .

    فرمول کلرید این عمصر کدام است ؟

    1) 2) 3) 4) 4-چند الکترون باید از اتم سدیم جدا شود تا بعد از آن ، دومین جهش بزرگ در انرژی یونش های پی در پی آن ، پدید آید؟

    1)6 2)8 3)9 4)10 5-در نمودار انرژی های یونش متوالی بزرگ ترین جهش در کدام مورد زیر است؟

    1) و 2) و 3) و 4) و 6-در نمودا تغییرات انرژی یونش عنصرها نسبت به عدد اتمی ، عنصرهای اصلی کدام گروه‌ها به ترتیب در نقاط ماکزیمم و می نیمم قرار دارند ؟

    1)هشتم ، اول 2)هشتم ، دوم 3)هفتم ، اول 4)هفتم ، دوم 7-کدام عنصر ، بالاترین انرژی یونش را دارد؟

    1)O 2)Ar 3)He 4)F 8-به کدام علت ، بر خلاف روند کلی ، انرژی نخستین یونش از بیشتر است؟

    1)بزرگتر بودن اتم فسفر 2)بیشتر بودن الکترونگاتیوی اتم گوگرد 3)نیم پر بودن تراز در اتم فسفر 4)چهار اتمی بودن مولکول فسفر و هشت اتمی بودن مولکول گوگرد 9-برای عنصرهای ازت و اکسیژن کدام مقایسه به لحاظ انرژی یونش درست است؟

    1) 2) 3) 4) 10-ناحیه‌ی معینی از فضای اطراف هسته که بیشترین احتمال حضور الکترون را دارد (احتمال حضور الکترون در آن فضا بیش از 90% است) چه نامیده می شود؟

    1)لایه‌ی الکترونی 2)سطح مرزی 3)تراز انرژی 4)اوربیتال اتمی گزیده نکات تاریخچه جدول تناوبی - مندلیف در تنظیم جدول خود ؟

    به دو اصل قراردادی توجه کامل کرد : اول)قرار گرفتن عنصرها بر حسب افزایش جرم اتمی در ردیف هایی در کنار یکدیگر.

    دوم)تشابه خواص عنصرهایی که در یک گروه ، زیر یکدیگر قرار می گیرند.

    - برای مندلیف ، رعایت اول دوم ، یعنی تشابه خواص عنصرهای یک گروه ، در اولویت بود .

    وی برای رعایت این اصل ، دو ابتکار جالب به خرج داد : اول)برخی خانه های جدول خود را خالی گذاشت .

    دوم)در برخی موارد ، عنصر سنگین تر را پیش از عنصر سبک تر قرار داد (مانند قرار دادن Te با جرم اتمی 6/127 ، پیش از I با جرم اتمی 6/126) - مندلیف با خالی گذاشتن برخی خانه های جدول ، وجود 10 عنصر ناشناخته را برای جدول خود پیش بینی کرد .

    - در زمان مندلیف 63 عنصر شناخته شده بود .

    - در زمان مندلیف هنوز ذرات زیراتمی (پروتون ، الکترون و نوترون) کشف نشده بود ، اما وی در مورد جرم اتمی عنصرها و خواص فیزیکی و شیمیایی ترکیب های آنها داده های زیادی گردآورده بود .

    11-مندلیف در تنظیم جدول تناوبی عنصر ها به دو اصل توجه داشت که عبارت بودند از قرار دادن عنصرها بر حسب افزایش تدریجی آنها در ..........

    در کنار یکدیگر و رعایت کردن تشابه خواص شیمیایی عنصرها در هر ..........

    .

    1)جرم اتمی - گروه ها - ردیف (تناوب) 2)جرم اتمی - ردیف ها (تناوب‌ها) - گروه 3)عدد اتمی - ردیفب ها (تناوب ها) - گروه 4)عدد اتمی - گروه ها - ردیف (تناوب) 12-مندلیف در برخی موردها ، اصل تنظیم عنصرها را بر حسب افزایش ..........

    نادیده گرفت و اصل تشابه خواص عنصرها را بر آن ترجیح داد و براین اساس ..........

    1)تدریجی خصلت نافلزی - تناوب ها - برخی از عنصرهای ناشناخته را کشف کرد .

    2)تدریجی خصلت نافلزی - گروه ها - برخی از خانه های جدول را خالی گذاشت .

    3)جرم اتمی - تناوب ها - برخی از عنصرهای ناشناخته را کشف کرد .

    4)جرم اتمی - گروه ها - برخی از خانه های جدول را خالی گذاشت .

    13-اگر جدول تناوبی امروزی در زمان مندلیف وجود داشت ، کدام یک از موارد زیر به عنوان ایراد جدول مندلیف مطرح می شد؟

    1)محل و 2)محل و 3)محل و 4)هر سه مورد گزیده نکات ترازهای انرژی و‌آرایش الکترونی عنصرها بر اساس مدل اوربیتالی اتم ، الکترون ها بر روی ترازهای انرژی معینی به دور هسته در حال گردش اند .

    هر تزار اصلی (به جز اولین تراز اصلی) شامل تعدادی تراز فرعی است و در هر تراز فرعی (به جز تراز فرعی s) تعدادی اوربیتال قرار دارد بر اساس مدل اوربیتالی اتم ، الکترون ها بر روی ترازهای انرژی معینی به دور هسته در حال گردش اند .

    هر تزار اصلی (به جز اولین تراز اصلی) شامل تعدادی تراز فرعی است و در هر تراز فرعی (به جز تراز فرعی s) تعدادی اوربیتال قرار دارد .

    در جدول زیر ، مشخصات این ترازها را مشاهده می کنید .

    توجه داشته باشید که ترازهای فرعی s ، p ، d و f به ترتیب شامل 1 ، 3 ، 5 و 7 اوربیتال می باشند .

    روش رسم آرایش الکترونی عنصرها برای رسم آرایش ااکترونی عنصرها به موارد زیر توجه خواهیم داشت : - اصل تقدم پر شدن ترازهای پایدارتر : هر چه سطح انرژی ترازی پایین تر باشد ، آن تراز پایدارتر است و زودتر الکترون می گیرد .

    ترتیب پر شدن ترازها بر اساس پایداری آنها ، با استفاده از طرح «آفبا» ، مطابق ترتیب زیر است : (به صفحه 9 کتاب شیمی 2 مراجعه کنید) - اصل حداکثر چندگانگی (اصل هوند) ،‌در تزارهای فرعی چند اوربیتالی (مانند ترازهای p و d ) ، ابتدا هر اوربیتال یک الکترون با اسپین یکسان می پذیرد و سپس جفت شدن الکترون ها هنگامی آغاز می شود که دیگر اوربیتال خالی وجود نداشته باشد .

    (به صفحه‌ی 17 کتاب شیمی 2 مراجعه کنید.) - در میان عنصرهای واسطه‌ی تناوب چهارم ، عنصرهای و به جای آرایش‌های و به ترتیب دارای آرایش های و می باشند .

    14-حداکثر تعداد الکترون در لایه‌ی اصلی چهارم چقدر است ؟

    1)18 2)8 3)32 4)16 15-پس از پر شدن تراز ،‌الکترون اضافی اتم ها در کدام تراز فرعی آنها جای می گیرد؟

    1) 2) 3) 4) 16-در اتم آرسنیک () ، به ترتیب چند سطح انرژی و چند تراز فرعی انرژی از الکترون اشغال شده اند و لایه‌ی ظرفیت آن شامل چند الکترون است؟

    1)پنج - نه - سه 2)پنج - نه - پنج 3)چهار - هشت - پنج 4)چهار - هشت - سه گزیده‌ی نکات آرایش الکترونی یون ها در مورد آرایش الکترونی یون ها به چند نکته‌ی زیر توجه داشته باشید : - برای رسم آرایش الکترونی یون ها ، کافیست به تعداد بار مثبت ، الکترون از اتم کم و به تعداد بار منفی ، الکترون به اتم موردنظر اضافه کنیم .

    مثلاً دارای 18 و دارای 24 الکترون است .

    - تعریف «هم الکترون» : به ذراتی که تعداد الکترون های برابر داشته باشند ، هم الکترون گفته می شود .

    مثلاً ، و هر سه دارای 10 الکترون بوده و هم الکترون می‌باشند .

    توجه کنید که ذرات هم الکترون می توانند اتم ، مولکول یا یون باشند .

    مثلاً با و یا یا هم الکترون هستند .

    3-نافلز ها به تعداد 8 منهای شماره‌ی گروه خود الکترون می گیرند و به آرایش گاز نجیب هم دوره‌ی خود می رسند .

    فلزهای گروه 1 و 2 اصلی به تعداد شماره ی گروه خود الکترون از دست می دهند و به آرایش گاز نحیب دوره‌ی پیش از خود می رسند .

    توجه 1 : در گروه 3 اصلی نیز به آرایش می رسد .

    توجه 2 : از بین عنصرهای واسطه سری اول ، با از دست دادن 3 الکترن و با تشکیل یون به آرایش گاز نجیب می رسد .

    17-آرایش الکترونی لایه‌ی خارجی آنیون و کاتیون در فسفید کلسیم ، به ترتیب (از راست به چپ) به کدام صورت است ؟

    1) و 2) و 3) و 4) و 18-کدام یک از جفت ذرات زیر هم الکترون هستند؟

    1) و 2) و 3) و 4)هر سه مورد 19-در کدام مورد زیر ، هر سه یون آرایش گاز نجیب دارند؟

    1) و و 2) و و 3) و و 4) و و گزیده‌ی نکات ارتباط آرایش الکترونی عنصرها با موقعیت آنها در جدول تناوبی میان ارایش الکترونی عنصرها با موقعیت آنها در جدول تناوبی (یعنی دوره و گروه آنها) ارتباط تنگاتنگی وجود دارد .

    در این باره به نکات زیر توجه کنید : - در هر دوره از جدول تناوبی ، ترازهای انرژی اتم ها با ترتیب خاصی الکترون گیری می‌کنند .

    اگر شماره دوره را n بنامیم ، ترازهای زیر به ترتیب در آن پر می شوند : البته پر شدن تراز p از دوره دوم ، تراز d از دوره‌ی چهارم و تراز f از دوره‌ی ششم آغاز می‌شود .

    با توجه به این مطالب ، ترازهای انرژی که در دوره های جدول تناوبی به ترتیب از الکترون پر می شوند مطابق جدول زیر می باشند : - با در دست داشتن‌ آرایش الکترونی هر اتم ، موقعیت آن اتم در جدول تناوبی بر طبق طرح زیر به دست می آید .

    (n شماره‌ی آخرین سطح انرژی اتم است که دارای الکترن می باشد) دوره : بزرگ ترین ضریب عنصرهای اصلی : مجموع الکترون های شماره‌ی گروه 7-3 شماره‌ی گروه موقعیت اتم 10-8 گروه VIIIB گروه عنصرهای واسطه ‌: مجموع الکترون های 11 گروه IB 12 گروه IIB 20-تناوب چهارم جدول طبقه بندی عنصرها ، دارای چند عنصر است و چند نوع اوربیتال در اتم عنصرهای متعلق به آن از الکترون پر می شوند؟

    (اعداد را از راست به چپ بخوانید.) 1)8 و 4 2)18 و 3 3)18 و 9 4)32 و 16 21-تراز ظرفیت عنصری به ختم می شود ، گروه و تناوب آن به ترتیب کدامند؟

    1)گروه اول اصلی و تناوب 4 2)گروه ششم فرعی و تناوب 4 3) گروه اول اصلی و تناوب 3 4)گروه ششم فرعی و تناوب 3 22-اگر عنصری به دوره (تناوب) چهارم و گروه IB تعلق داشته باشد ، آرایش الکترونی اتم آن به کدام گزینه ختم می شود ؟

    1) 2) 3) 4) 23-اگر آرایش الکترونی لایه‌ی ظرفیت اتم عنصری به ختم شود ، این عنصر به کدام گروه جدول تناوبی تعلق دارد و عدد اتمی آن کدام است ؟

    1)چهارم ، 37 2)پنجم ، 35 3)هفتم ، 35 4)هفتم ، 37 24-اتم های کدام گروه از جدول تناوبی در حالت عادی در آخرین لایه‌ی خود سه اوربیتال جفت الکترونی دارند؟

    1)شش 2)هفت 3)پنج 4)چهار 25-آرایش الکترونی یون به ختم می شود .

    موقعیت عنصر X در جدول تناوبی کدام است ؟

    1)دوره سوم ، گروه IIA 2)دوره سوم ، گروه IIA 3)دوره چهارم ، گروه IIIB 4)دوره چهارم ، گروه IIIB 26-اگر آرایش الکترونی یون های و به ختم شود ، کدام مطلب درباره‌ی عنصرهای A و B درست است ؟

    1)A و B می توانند با هم ترکیبی با فرمول تشکیل دهند .

    2)A فلزی واسطه از گروه IIIB است .

    3)B در تناوب سوم و گروه IVA جای دارد .

    4)عدد اتمی عنصر A برابر 23 است .

    گزیده نکات ارتباط موقعیت عنصرها در جدول تناوبی با ظرفیت ها و اعداد اکسایش آنها بین آرایش الکترونی و موقعیت عنصرها در جدول تناوبی و نیز ظرفیت ها و اعداد اکسایش عنصرها ارتباط مشخصی وجود دارد .

    در این رابطه به نکات زیر توجه نمایید : - ظرفیت فلزهای اصلی ثابت و برابر شماره‌ی گروه آنهاست .

    مثلاً ظرفیت فلزهای قلیایی برابر 1 ، ظرفیت فلزهای قلیایی خاکی برابر 2 و ظرفیت آلومینیم برابر 3 است .

    - نافلزها ظرفیت متغیر دارند (به جز فلوئور و اکسیژن) که کم‌ترین آن برابر 8 منهای شماره‌ی گروه و بیش‌ترین آن برابر شماره‌ی گروه است .

    همچنین مابین این دو رقم نیز به صورت یک در میان ، ظرفیت های دیگری نیز خواهند داشت .

    به جدول زیر دقت کنید : - نافلزها در ترکیب با هیدروژن از ظرفیت اصلی یا همان ظرفیت کم تر خود استفاده می‌کنند .

    در فرمول ترکیب هیدروژن دار عنصر ، هیدروژن در سمت راست نوشته می شود ، به جز گروه های 6 و 7 که برای آنها هیدروژن را در سمت چپ نافلز می نویسیم و معمولاً‌ ترکیب های هیدروژن دار آنها خصلت اسیدی دارند .

    - بالاترین عدد اکسایش هر عنصر ، برابر شماره گروه آن عنصر است (به جز گروه 2 و 8 واسطه و نیز دو عنصر اصلی اکسیژن و فلوئور) 27-در کدام ترکیب ، اتم X می تواند به عنصری از گروه IVA در جدول تناوبی تعلق داشته باشد ؟

    1) 2) 3) 4) 28-آخرین تراز انرژی عنصری به ختم می شود .

    فرمول ترکیب هیدروژن دار آن چیست؟

    1) 2) 3) 4) 29-عدد اتمی عنصری 17 است .

    1) 2) 3) 4) 30-نافلز A با هیدروژن ترکیبی به فرمول می دهد .

    این عنصر در کدام گروه جدول است؟

    1) 2) 3) 4) 31-آخرین تراز انرژی عنصری به ختم می شود .

    اکسید آن با بالاترین ظرفیت کدام است ؟

    1) 2) 3) 4) گزیده‌ی نکات جدول تناوبی امروزی جدول تناوبی امروزی شامل 7 ردیف (دوره یا تناوب) و 18 ستون (گروه) است که 8 ستون آن مربوط به 8 گروه اصلی و 10 ستون آن مربوط به 8 گروه واسطه است (گروه 8 واسطه ، سه ستونی است) .

    در مورد جدول تناوبی امروزی به نکات زیر توجه نمایید .

    -در هر دوره‌ی جدول تناوبی ، تعداد عنصرها و عدد اتمی آنها مطابق جدول زیر است : - عنصرهای واسطه دارای اعداد اتمی زیر می باشند : - شبه فلزهای جدول شامل 6 عنصر هستند که در گروه های سوم تا ششم قرار دارند .

    این عنصرها عبارتند از B (گروه 2) ، Si و Ge (گروه 4) ، As (گروه 5) و Te و Po (گروه 6) .

    - طولانی ترین گروه جدول ، گروه IIIB و طولانی ترین دوره‌ی جدول ، دوره‌ی ششم است که هر دو شامل 32 عنصر می باشند .

    - در گروه های 1 و 2 اصلی تراز s ، در گروه های 3 تا 8 اصلی تراز p ، در عنصرهای واسطه تراز d ، در لانتانیدها تراز و در اکتنیدها تراز از الکترون پر می شود .

    - عنصرهای شماره 84 به بعد ، همگی پرتوزا هستند ، پس همه‌ی عنصرهای دوره‌ی هفتم ، از جمله اکتینیدها ، عنصرهایی پرتوزا (رادیواکتیو) می باشند .

    32-شباهت عناصر موجود در یک دوره از جدول تناوبی کدام است ؟

    1)تعداد ترازهای فرعی اشغال شده 2)تعداد ترازهای اصلی اشغال شده 3)آرایش الکترونی آخرین لایه 4)درجه‌ی اکسایش عنصر همان دوره 33-فعالیت شیمیایی (واکنش پذیری) عنصرها در گروه IA جدول تناوبی از ..........

    و در گروه VIIA از ..........

    افزایش می یابد ، به طوری که فعال ترین فلز در ..........

    و فعال‌ترین نافلز در ..........

    جای دارد .

    1)بالا به پایین - پایین به بالا - پایین گروه IA - بالای گروه VIIA 2)پایین به بالا - بالا به پایینت - بالای گروه IA - پایین گروه VIIA 3)پایین به بالا - بالا به پایین - پایین گروه IA - بالای گروه VIIA 4)بالا به پایین - پایین به بالا - بالای گروه IA - پایین گروه VIIA 34-اوربیتال های s در کدام گروه از عناصر الکترون قبول می کنند؟

    1)گروه قلیایی و قلیایی خاکی 2)از گروه سوم تا هشتم 3)در عناصر واسطه 4)در عناصر واسطه‌ی داخلی 35-اکتینیدها در کدام دوره‌ی جدول تناوبی قرار دارند؟

    1)هفت 2)شش 3)پنج 4)هفت و شش 36-بیان درست قانون تناوبی این است که «هر گاه عنصرها بر اساس افزایش ..........

    تنظیم شوند ، خاص فیزیکی و شیمیایی آنها به طور تناوبی ..........

    1)جرم اتمی - تکرار می شود 2)جرم اتمی - تغییر می کند 3)عدد اتمی - تکرار می شود 4)عدد جرمی - تغییر می کند .

    37-کدام عنصر با اکسیژن ، اکسید اسیدی به وجود می آورد؟

    1)سلنیم 2)کلسیم 3)لیتیم 4)منیزیم 38-عنصر ژرمانیم با عدد اتمی 32 با کدام عنصر هم گروه است؟

    1)Al 2)Cl 3)S 4)Si 39-در کدام مورد زیر هر سه عنصر در یک دوره از جدول تناوبی قرار دارند؟

    1) 2) 3) 4) 40-خواص شیمیایی عنصر به خواص شیمیایی کدام عنصر نزدیک است ؟

    1) 2) 3) 4) 41-در دوره‌ی (تناوب) چهارم جدول تناوبی ، بین عنصر گروه IIA و عنصر گروه IIB چند عنصر دیگر قرار دارند؟

    1)8 2)6 3)10 4)9 42-عنصر A رسانای جریان برق است .

    کلرید آن می باشد .

    این عنصر کدام یک از عناصر زیر است ؟

    1)B 2) 3) 4)Fe 43-در مورد عنصری که عدد اتمی آن برابر 37 است ، کدام مطلب درس است ؟

    1)آرایش الکترونی لایه‌ی ظرفیت اتم آن ، به صورت است .

    2)در نمودار انرژی یونش های متوالی آن ، سه جهش بزرگ وجود دارد .

    3)عنصری واسطه متعلق به گروه IB است .

    4)عنصری است که به تناوب پنجم جدول تناوبی تعلق دارد .

    44-ضمن تشکیل پیوند کووالانسی بین دو اتم، معمولا کدام مورد روی نمی دهد؟

    1)آزاد شدن مقداری انرژی 2)تأثیر هم زمان جاذبه ی دو هسته بر الکترون های مشترک 3)جفت شدن الکترون های منفرد دو اتم با یکدیگر 4)کاهش تراکم ابر الکترونی در منطقه ی میان دو هسته 45-منظور از ظرفیت کووالانسی چیست؟

    1)تعداد الکترون های لایه ی ظرفیت هر نافلز را گویند 2)حداکثر پیوند کووالانسی که یک نافلز می تواند برقرار کند 3)عدد هشت منهای تعداد الکترون های آخرین لایه ی نافلز را گویند 4)تعداد الکترون هایی که یک نافلز ضمن ترکیب به اشتراک می گذارد 46-در ترکیب جمعا چند اوربیتال شرکت کرده است؟

    1)پنج 2)شش 3)چهار 4)سه 47-تعداد الکترون های ناپیوندی اتم مرکزی در کدام مولکول بیش تر است؟

    (عدد اتمی XE, s, si, c به ترتیب برابر 6،14،16،54 است.) 1) 2) 3) 4) 48-اتم مرکزی در کدام مولکول دوجفت الکترون ناپیوندی دارد؟

    1) 2) 3) 4) 49-اتم کدام عنصر، برای رسیدن به آرایش الکترونی گاز نجیب هم دوره خود، باید ضمن تشکیل پیوند، سه الکترون به اشتراک بگذارد؟

    1)برم 2)فسفر 3)کربن 4)گوگرد 50-نمایش اوربیتالی پیوند در کدام مولکول به صورت زیر است؟

    1)CO 2)NO 3) 4) 51-شکل مقابل، نمایش اوربیتالی پیوندها در کدام مولکول است؟

    1) 2) 3) 4) 52-کدام یک از عنصرهای زیر در شرایط لازم تعداد پیوند داتیو بیشتری می دهد؟

    1) 2) 3) 4) شکل هندسی ترکیب ها : مولکول ها و یون های ساده را کی توان به صورتی تقسیم بندی کرد که شکل هندسی و زاویه های پیوندی آنها قابل پیشگویی باشد .

    اگر اتم مرکزی را A و اتم های متصل به آن را B فرض کنیم ، A می تواند به 2 ، 3 یا 4 اتم B متصل باشد .

    در ضمن ، بر روی اتم A ممکن است جفت الکترون تنها وجود داشته یا نداشته باشد .

    فرمول کلی ، تعداد اوربیتال پیوندی و ناپیوندی ، ساختار الکترون - نقطه ای ، شکل هندسی و زاویه های پیوندی این ترکیب ها مطابق جدول زیر می باشد .

    چند تذکر : - اوربیتال های ناپیوندی ممکن است جفت الکترونی (مانند ) و یا تک الکترونی (مانند ) باشند ، اما چون معمولاً جفت الکترونی هستند .

    در فرمول کلی نیز آنها را به صورت جفت الکترونی نمایش داده ایم .

    - حرف B نمایان گر اتم های جانبی است که ممکن است یکسان (مانند ) یا متفاوت (مانند یا ) باشند .

    - در مولکول هایی با فرمول ، ممکن است اتم مرکزی 4 و اتم های جانبی 2 ظرفیتی باشند ، مانند () ، و .

    - شکل هندسی مولکول به صورت خمیده است ، ولی زاویه‌ی پیوندی آن ، بزرگ‌تر از است .

    53-شکل فضایی شبیه کدام یک از ذرات زیر است؟

    1) 2) 3) 4) 54-شکل هندسی کدام گونه شیمیایی با شکل هندسی هریک از سه گونه دیگر تفاوت دارد؟

    1) 2) 3) 4) 55-در مولکول آب مطابق شکل، کدام زاویه بزرگ تر است؟

    علت ان کدام است؟

    1)، وجود بار الکتریکی هم نام روی اتم های هیدروژن 2)، غیر هیبریدی بودن اوربیتال های غیر پیوندی 3)، بیش تر بودن دافعه بین جفت الکترون های غیر پیوندی 4)، وجود بار مثبت روی اتم هیدروژن و غیر پیوندی بودن یکی از اوربیتال ها 56-کدام مقایسه در مورد زوایای پیوندی مولکول های ، ، درست است؟

    1) 2) 3) 4) الکترونگاتیوی به میزان تمایل یک اتم به حالت ترکیب برای نزدیک کردن جفت الکترون های پیوندی به سوی خود، الکترونگاتیوی گفته می شود.

    در مورد الکترونگاتیوی به نکات زیر توجه کنید.

    1-مفهوم الکترونگاتیوی نخستین بار توسط پولینگ ارائه شد و او میزانی برای محاسبه ی الکترونگاتیوی عنصرها ارائه داد.

    2-پولینگ الکترونگاتیوی H را برابر 1/2 فرض کرد والکترونگاتیوی سایر عنصرها را نسبت به آن سنجید.

    3-الکترونگاتیوی واحد ندارد.

    4-الکترونگاتیوی با شعاع اتمی نسبت عکس دارد، بنابراین در هر دوره از چپ به راست افزایش و در هر گروه از بالا به پایین کاهش می یابد.

    5-در گروه سوم از AL به Ga و در گروه چهارم از Si به Ge الکترونگاتیوی به جای کاهش، افزایش می یابد.

    57-کدام مطلب در مورد الکترونگاتیوی عنصرها نادرست است؟

    1)به طور کلی در هر دوره از راست به چپ و در هر گروه از بالا به پایین کاهش می یابد.

    2)عامل پیدایش قطبیت پیوند و بار جزیی رویاتم هاست.

    3)معرف میزان تمایل اتم در نزدیک کردن الکترون های پیوندی به سمت خود است.

    4)معمولاً، با کاهش شعاع اتمی آن ها کاهش می یابد.

    58-کدام عنصر الکترونگاتیوی کم تری دارد؟

    1) 2) 3) 4) قطبیت پیوندها و مولکول ها یکی از کاربردهای مهم الکترونگاتیوی، بررسی قطبیت پیوندها ومولکول هاست.

    برای تشخیص قطبی یا غیر قطبی بودن پیوندها و مولکول ها می توان از طرح زیر استفاده کرد.(از برخی موارد استثنایی که خارج از محدوده ی کتاب های درسی است چشم پوشی می کنیم.

    59-قطبیت پیوند بین اتم فلوئور با اتم کدام عنصر کم تر است؟

    1)اکسیژن 2)بور 3)کربن 4)نیتروژن 60)کدام یک از مولکول های زیر با وجود پیوند قطبی، غیر قطبی میباشد؟

    1) 2) 3) 4) 62)کدام مولکول غیر قطبی است؟

    1) 2) 3) 4) مفهوم شعاع های کووالانسی و واندروالسی تعریف شعاع کووالانسی، به نصف میان هسته ی دو اتم یکسان که با هم پیوند کووالانسی ساده دارند، یعنی نصف طول پیوند کووالانسی ساده ی جور هسته، شعاع کووالانسی آن اتم گفته می شود.

    تعریف شعاع وان دروالسی، به نصف فاصله ی میان هسته های دواتم یکسان که با هم مماس شده باشند شعاع وان دروالسی گفته می شود.

    در مورد شعاع های کووالانسی و وان والسی به نکات زیر توجه کنید.

    1-گازهای نجیب فاقد شعاع کووالانسی اند، زیرا پیوند کووالانسی جور هسته تشکیل نمی دهند.

    در این عنصرها شعاع اتمی همان شعاع وان دروالسی در نظر گرفته می شود.

    2-شعاع وان دروالسی هر اتم همواره از شعاع کووالانسی آن اتم بزرگ تر است.

    3-در پیوندهای ساده ی ناجور هسته، مجموع شعاع های کووالانسی دواتم برابر با طول پیوند کووالانسی میان آن دواتم است و با دانستن طول پیوند کووالانسی و هم چنین شعاع کووالانسی یک اتم می توان شعاع کووالانسی اتم دیگر را به دست آورد.(البته این مطلب از نظر علمی اشتباه است، ولی در کتاب درسی مطرح شده و از آن سؤال کنکور داده می شود!) 63)با توجه به شکل زیر، کدام مطلب درست است؟

    1)ac طول پیوند کووالانسی A-A است.

    2)bc شعاع وان دروالسی اتم A است.

    3)bd طول پیوند کووالانسی A-A است.

    4)ce شعاع وان دروالسی اتم A است.

    64)شعاع وان دروالسی...............

    درباره ی ...............درباره ی ...............

    1)نه تنها-نافلزها،بلکه- برخی از گازهای نجیب و فلزها نیز مفهوم دارد.

    2)نه تنها- گازهای نجیب، بلکه-نافلزهای دیگر وفلزها نیز مفهوم دارد.

    3)تنها- گازهای نجیب مفهوم دارد- نافلزهای دیگر و فلزها به کار نمی رود.

    4)تنها- فلزها مفهوم دارد- گازهای نجیب و فلزها به کار نمی رود.

    65)اگر طول پیوندهای کووالانسی CI-CI و I-I به ترتیب pm198 و pm266 باشد، تفاوت شعاع کووالانسی (اتمی) کلروید کدام است؟

    1)33 2)34 3)66 4)68 66)طول پیوند Be-Br در برابر pm203 و طول پیوند Br-Br برابر pm228 است.

    شعاع کووالانسی Be چقدر است؟

    1)pm89 2)pm114 3)pm5/51 4)pm5/153 67)چنان چهاتم یک عنصر نافلز، ضمن جذب یک الکترون به یون پایدار خود تبدیل شود.

    در آن صورت کدام تغییر در آن به وجود می آید؟

    1)آرایش الکترونی اتم گاز نجیب قبل از خود را پیدا می کند.

    2)شعاع آن افزایش می یابد.

    3)یک واحد از بار مثبت هسته ی آن کاسته می شود.

    4)یک لایه بر لایه های الکترونی آن افزوده می شود.

    68)با توجه به شکل ها، به جای A، B، Cو D کدام گونه ها را به ترتیب (از راست به چپ) میتوان در نظر گرفت؟

    1) و ، ، 2)، ، و 3)، ، و 4)و ، ، 69)کدام مطلب درباره ی شعاع اتمی عنصرها، درست است؟

    1)در هر گروه، با افزایش عدد اتمی، به دلیل افزایش یافتن بار مؤثر هسته، شعاع اتمی به تدریج کاهش می یابد.

    2)روند تغییر شعاع اتمی نسبت به عدد اتمی در عنصرهای تناوب سوم، در مقایسه با عنصرهای تناوب دوم منظم تر می باشد.

    3)عنصر هالوژن، بزرگ ترین شعاع اتمی را در میان عنصرهای آن تناوب دارد.

    4)نخستین عنصر هر تناوب، کوچک ترین شعاع اتمی را در میان عنصرهای آن تناوب دارد.

    70)در هر دوره از جدول تناوبی، دو خاصیت عنصرها به طور کلی، کدام دو خاصیت عنصرها به طور کلی در خلاف جهت یکدیگر اغییر می کنند؟

    1)انرژی نخستین یونش و الکترونگاتیوی 2)بار مثبت هسته اتم و فعالیت نافلزی 3)شعاع اتمی وانرژی نخستین یونش 4)فعالیت فلزی و شعاع اتمی 71)کدام یک از اتم های زیر شعاع کوچک تری دارد؟

    1) 2) 3) 4) 72-شعاع کدام یک از یون های زیر کوچک تر از بقیه است؟

    1) 2) 3) 4) 73-با توجه به نمودار مقابل، X کدام کمیت در مورد عنصرها می تواند باشد؟

    1)انرژی نخستین یونش در دوره ها 2)شعاع اتمی در گروه ها 3)شعاع اتمی در دوره ها 4)فعالیت فلزی در گروه ها مفاهیم نیروهای وان دروالسی بر طبق تعریف، به کلیه انواع نیروهای ضعیف بین مولکولی، نیروهای وان دروالاسی گفته می شود.

    در رابطه با نیروهای وان دروالسی به نکات زیر توجه نمایید.

    1-ماهیت نیروهای وان دروالسی، جاذبه های «الکتروستاتیک»، یعنی جاذبه ی میان بارهای الکتریکی ناهم نام، می باشد.

    2-انواع نیروهای وان دروالسی عبارت اند از: الف-جاذبه های «دو قطبی- دو قطبی»،یعنی جاذبه ی میان مولکول های قطبی، مانند ، .

    ب-جاذبه های «دو قطبی لحظه ای- دوقطبی لحظه ای» یا « دوقطبی لحظه ای- دو قطبی القایی» یا «نیروهای لاندون»، یعنی جاذبه ی میان مولکول های غیر قطبی، مانند و یا میان گازهای نجیب.

    پ-جاذبه های «دو قطبی- القایی»، یعنی جاذبه ی میان یون های آبپوشی شده ومولکول‌های آی، مثلا در .

    ت-جاذبه های «دو قطبی-القایی»،یعنی جاذبه ی میان مولکول های قطبی با غیر قطبی، مانند جاذبه ی میان مولکول های و که موجب حل شدن مختصر ید در آب می شود.

    3-عوامل مؤثر در پیدایش دوقطبی های لحظه ای عبارت اند از: الف-تأثیر متقابل هر اتم بر الکترون های اتم مجاور آن.

    ب-جنبش دایمی ذره هاوبرخورد آن ها به یکدیگر.

    پ-حرکت الکترون ها در اطراف هسته 4-نیروهای لاندون نه تنها در بین مولکول های غیر قطبی، بلکه در بین مولکول های قطبی و حتی یون ها نیز وجود دارد در مولکولهای غیر قطبی، نیروهای لاندون تنها نیروی جاذبه است، ولی در مولکول های قطبی ویون ها، نیروهای دو قطبی- دو قطبی و یا چاذبه ی یون- یون(پیوند یونی) نیز وجوددارد که مقدار نیروی لاندون در مقایسه با آن ها معمولاً ناچیز است.

    74-کدام گزینه عامل مؤثر در پیدایش قطب های لحظه ای در مولکول ها نیست؟

    1)تأثیر متقابل هسته ی هراتم بر الکترون های اتم دیگر 2)جنبش دائمی مولکول ها و برخورد آن ها با یکدیگر 3)حرکت الکترون ها در اطراف هسته اتم ها 4)وجود واحدهای بار الکتریکی روی ذرات 75-به علت این که نیروی لاندون،.........

    است ، موادی که بر اثر پیدایش قطبیت لحظه ای مایع یا جامد می شوند، بیش تر............یا دارای دماهای ذوب وجوش.............

    می باشند.

    1)ضعیف- ناپایدار- بسیار پایین 2)قوی- پایدار- بالا 3)نسبتاً قوی- غیر فرار-نسبتاً بالا 4)نسبتاً ضعیف- فرار- پایین 76-معمولاً، انرژی پیوند، هیدروژنی H......X از انرژی پیوند کووالانسی H-X، بسیار.......

    و طول پیوند هیدروژنی H......X از طول پیوند کووالانسی H-X بسیار...........

    است.

    1)بیش تر-کم تر 2)بیش تر- بیش تر 3)کم تر-بیش تر 4)کم تر-کم تر 77-بین کدام یک از مولکول های زیر پیوندهای هیدروژنی بیش تر است؟

    1) 2) 3) 4) 78-در مورد پیوند هیدروژنی کدام مطلب نادرست است؟

    1)جاذبه ای قوی تر از نیروهای وان دروالسی بین مولکول ها به وجود می آورد.

    2)بین مولکول های فلوئورید هیدرژن قوی تر است تا بین مولکول های آب.

    3)در انحلال الکل در آب نقش اساسی دارد.

    4)در انحلال کلیرید هیدروژن در آب دخالت دارد.

    79-نقطه ی جوش کدام یک از ترکیب های زیر بالاتر است؟

    1) 2) 3) 4) 80-نقطه جوش کدام یک از ترکیب های زیر بالاتر است؟

    1) 2) 3) 4) 81-هرگاه آب تادمای...........

    سرد شود، حجم آن...........

    می یابد.

    اگر کاهش دما، باز هم ادامه یابد، حجم آن رو به...........

    می گذارد تا این که یخ بزند.

    هنگام یخ زدن، حجم آن........

    پیدا می کند.

    1)-افزایش-کاهش-افزایش 2) -کاهش-افزایش-به طور ناگهانی افزایش 3)-افزایش-کاهش-افزایش 4) -کاهش-افزایش-به طور ناگهانی افزایش 82-کشش سطحی کدام یک از مایعات زیر بیش تر از بقیه است؟

    1) 2) 3) 4) مواد گوناگون در حالت جاند، از نظر ساختار وخواص به 4 دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از جامدهای یونی، فلزی، کووالانسی ومولکولی.

    اساس این تقسیم بندی، نوع ذره‌های تشکیل دهنده ی بلور ونیروهایی است که این ذره ها را در کنار هم قرار می دهد.

    برای پاسخ گویی به تست های این مبحث، باید بر سه موضوع تسلط داشته باشید.

    اول، تشخیص نوع جامدها؛ دوم، شناخت ویژگی های جامدها و سوم، عوامل مؤثر بر نیروهای بین ذره ای و در نتیجه دمای ذوب وجوش جامدها(که موضوع گزیده ی نکات بعدی ح است).

    تشخیص نوع جامدها آ-جامدهای یونی موارد زیر جزء جامدهای یومی به حساب می آیند.

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

1 – 1 پیشگفتار و مقدمه تاریخی تا کنون با انواع گوناگونی از عنصر ها و ترکیبهای شیمیایی آنها که هر یک ویژگی های خاص خود را دارد آشنا شده اید . برای مثال با عنصر هایی همچون سدیم یا کلر برخورد کردیم که یکی خواص فلزی و دیگری خواص نافلزی دارد . همچنین با ترکیبهای جامدی آشنا شدیم که ساختار آنها در شرایط معمولی متفاوت و به صورت جامد مولکولی (مانند ید ) جامد کووالانسی (مانند سیلیس ) و ...

ساختار نيروگاه هاي اتمي جهان برحسب نظريه اتمي عنصر عبارت است از يک جسم خالص ساده که با روش هاي شيميايي نمي توان آن را تفکيک کرد. از ترکيب عناصر با يکديگر اجسام مرکب به وجود مي آيند. تعداد عناصر شناخته شده در طبيعت حدود ?? عنصر است. هيدروژن ا

جدول مندلیف در قرن 19 ابتدا یوهان دوبراینر خواص مجموعه ای از عناصر را به صورت 3 تایی مورد بررسی قرار داد.سپس جان نیولندز قانون 8 تایی خود را تنظیم و ارائه کرد.طبقه بندی نوین تناوبی عناصر از کایولیوس لوتامیر به ویژه مندلیف نشات میگیرد.هنری موزلی توانست بر پایه طیف خطی پرتو ایکس هر عنصر عدد اتمی صحیح آن را تعیین کند.بنا بر این توانست مشکل عناصری را که بر اساس وزن اتمی در جای درست ...

برحسب نظريه اتمي عنصر عبارت است از يک جسم خالص ساده که با روش هاي شيميايي نمي توان آن را تفکيک کرد. از ترکيب عناصر با يکديگر اجسام مرکب به وجود مي آيند. تعداد عناصر شناخته شده در طبيعت حدود ?? عنصر است. هيدروژن اولين و ساده ترين عنصر و پس از آن هل

دردوران پیش ازکشف نوترون ، فیزیک دانان هسته اتمی را شامل الکترون ها وپروتون هاتصور می کردند 0 این شکل ازنمایش ، تناقض های زیادی راپیش می کشید و تلاش هابرای آفرینش نظریه ساختمان هسته ای ، همگی با ناکامی روبرو می شدند 0 به محض کشف نوترون دربرخوردهای هسته ای ، بلافاصله این ایده سربلند کرد که هسته اتمی شامل پروتون ونوترون است 0 نخستین بار ، د 0 د0 ایوانکو ، دانشمند شوروی این فرضیه ...

نيلز هنريک ديويد بوهر در سال ???? و در کپنهاک دانمارک به دنيا آمد. پدر او کريستيان بوهر استاد فيزيولوژي دانشگاه کپنهاک و مادرش اِلن آلدر بوهر دختر يک خانواده يهودي دانمارکي سرشناس در مراکز بانکي و پارلماني بود. خانواده بوهر کليسا رو نبودند ولي زن خا

منبع:http://www.baztab.com/news با توجه به آخرین نتایج به دست آمده از مذاکرات دیپلمات‌های ایرانی، اکنون می‌توان گفت که متأسفانه، خداحافظی با غنی‌سازی حقیقت دارد و با این حساب، تلاش پانزده ساله دانشمندان ایرانی در دستیابی گام به گام، به فناوری پیشرفته تولید سوخت هسته‌ای، محکوم به شکست شده است. یک کارشناس ارشد انرژی هسته‌ای با اعلام این مطلب به خبرنگار «بازتاب» گفت: طی این سالها، ...

رنگ ها و طعم ها ماجرای فیزیک ذرات بنیادی در دهه ۱۹۶۰ به ماجرای خلق مکانیک کوانتومی و آنچه که در جهان فیزیکدانان در دهه های اول قرن بیستم می گذشت بی شباهت نیست. در اواخر دهه ۱۹۶۰ شتاب دهنده های پرانرژی از تصادم الکترون ها و پروتون ها و در برخی موارد ذرات دیگر، صدها ذره بنیادی فراهم کردند تا فیزیکدانان را از غنای آنچه که در زیرلایه های اتم می گذرد آگاه کنند. ● نگاهی به مدل ...

مقدمه عناصر گروه خاک های نادر (Rear Earth) که لاتین آن (Terra Rarae) است و به طور اختصاری R.E یا Tr نامیده می شوند، به دلیل عنصر لانتانتیم (La ) به عنوان سر گروه به لانتانیدها ( Lanthanides) نیز معروفند و در ردیف ششم جدول تناوبی عناصر واقع شده اند . اعداد اتمی 57 تا 71 دارند و عبارتند از: که در آرایش الکترونی آن ها یک الکترون در اوربیتال 5d موجود است و اوربیتال 4f از عنصر سریم ...

هالوژن ها و فلزات قلیایی فلزات قلیایی که عبارت اند از: لیتیم، سدیم، پتاسیم، روبیدیم، سزیم، فرانسیم هرگز در طبیعت به حالت آزاد یافت نمی شوند و بیش تر در ترکیبات با دیگر عناصر مخلوط و ترکیب شده اند. این عناصر می توانند با تقریبا همه ی نافلزات ترکیب شوند. سدیم و پتاسیم در طبیعت فراوان اند اما دیگر عناصر این گروه نسبتا کمیاب اند. فرانسیم که به مقدار بسیار کم در طبیعت یافت می شود، ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول