تحقیق فدک

Word 74 KB 32291 19
مشخص نشده مشخص نشده الهیات - معارف اسلامی - اندیشه اسلامی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    فدک قریه‏ای بود از قراء یهود که بین آن و مدینه دو روز راه فاصله بوده است. بعد از فتح خیبر، خداوند رعب و ترسی از مسلمین در دل اهل فدک قرار داد. لذا نماینده‏ ای نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرستادند و از آن حضرت خواستند که با آنان بر نصف فدک مصالحه کند. حضرت هم پذیرفتند.

    سوره حشر، آیه 6 و7: و ما افاءالله علی رسوله منهم فما او جفتم علیه من خلیل و لا رکاب ولکن الله یسلط رسله علی من یشاء والله علی کل شیء قدیر ما افاء الله علی رسوله من اهل القری فلله و للرسول و لذی القربی. .

    خداوند در این دو آیه می‏فرماید: آنچه را که خداوند به پیامبرش رجوع داده (از غنائم جنگی و زمینها و. . .) و شما مسلمانان هیچ اسبی برای فتح آن نتاختید و هیچ شتری سوار نشدید؛ بلکه خداوند پیامبرش را بر آن مسلط فرمود که خداوند هم بر هر چیز قادر است.

    همه این اموال مربوط است به خدا و رسولش و نزدیکان او. . . (یعنی بین تمام مسلمین تقسیم نمی‏شود؛ مانند غنائم جنگی دیگر. بلکه فقط در اختیار رسول خداست تا در بین فقرا و محتاجان تقسیم کند) این دو آیه صریح است در حکم اموالی مانند فدک که مسلمانان در آن حقی ندارند بلکه تماما در اختیار رسول خداست.

    اعطاء فدک

    رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: فاطمه را به سوی من بخوانید. حضرت فاطمه (علیهاسلام) را خبر کردند .

    رسول خدا فرمود: ای فاطمه! فدک از جمله اموال و غنائمی است که برای فتح آن مسلمانان اسب و شتری نتاخته‏اند. « و هی لی خالصه دون المسلمین » و آن تنها در اختیار من است و مسلمانان در آن حقی ندارند. خداوند تبارک و تعالی به من امر فرمود که حق نزدیکانم را بدهم. من این فدک را به تو دادم. آن را تصرف کن برای خودت و فرزندانت.

    عوائد فدک

    در بعضی از روایات آمده است که درآمد سالیانه فدک بیست و چهار هزار دینار بوده است و در بعضی دیگر از روایات درآمد سالیانه را هفتاد هزار دینار گفته‏اند.

    غصب فدک

     

    امیرالمؤمنین علیه السلام می‏ فرماید: در زیر این آسمان تنها فدک در دست ما بود؛ ولی عده ‏ای بر آن بخل کردند. (یعنی عمر و ابوبکر آنرا از روی بخل گرفتند.) و عده دیگری در آن دست و دلبازی کردند.
    یعنی عثمان آن را به تصرف خود گرفت و به هر کسی که می‏خواست بذل و بخشش کرد. و خداوند، خوب قاضی و حَکَمی است و خوب می‏داند که درباره فدک و غیر فدک با ما چه کردند

    منابع:

    فاطمه الزهرا رحمانی/392/3

    بحار الانوار، ج 29 ص 105 و 123

    نهج البلاغه/ رسائل/ 44

    حضرت زهرا و فدک

    یکی از ترفند های غاصبین خلافت امیرالمؤمنین علی علیه السلام این بود که دست علی و فاطمه علیهماالسلام را از ثروت و دارایی کوتاه کردند؛ چرا که حکومت، درست همان‌گونه که نیروی نظامی می‏خواهد، به پشتوانه مالی هم نیازمند است.

    در این راستا ابوبکر به راهنمایی و توصیه ی عمر، فدک را که ملک حضرت زهرا بود، بدون هیچ دلیل منطقی غصب کرد و کارگران و عمال فاطمه علیهاسلام را از آن اخراج نمود. در این باره به نکاتی از تاریخ فدک و غصب آن اشاره می‌کنیم:

    هدف فاطمه علیهاسلام از مطالبه فدک

     

    در ماجرای مطالبه‌ی فدک از ابوبکر توسط فاطمه زهرا علیهاسلام باید چند نکته را مد نظر قرار داد:
    اولا: فدک حق مسلم حضرت زهرا علیهاسلام بود و گرفتن حق در هیچ قانون و اجتماع و ملتی اشکال ندارد.

    ثانیا: با استدلالات محکمش، مظلومیتش ثابت شد و در واقع ظلم ابوبکر به اثبات ‏رسید.

    ثالثا: فاطمه زهرا علیهاسلام گویا غصب فدک را بهانه‏ای قرار داد تا به مردم بفهماند ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام هم غصب شده است.و به همین جهت است که وقتی ابن ابی الحدید از استادش می‌پرسد:« آیا فاطمه در ادعای خود صادق بود؟» استاد می‏گوید:« بله». ابن ابی الحدید می‏گوید:« چرا ابوبکر فدک را به فاطمه علیهاسلام برنگرداند؟»استاد تبسمی می‏کند و می‏گوید:« اگر ابوبکر فدک را برمی‏گرداند، فاطمه علیهاسلام فردا می‏آمد و ادعای خلافت شوهرش را می‏کرد و ابوبکر را از خلافت کنار می‌زد و ابوبکر هم هیچ چاره‏ای نداشت».

    رابعا: فاطمه زهرا علیهاسلام به دلیل نص آیه قرآن، از هر گونه زشتی و شر، پاک و مطهر است. او می‏گوید فدک مال من است و پدرم به من بخشیده، ولی ابوبکر می‏گوید « لا اعرف صحه قولک » یعنی نمی‏دانم که تو راست می‏گویی یا دروغ. هر مسلمانی می‌فهمد که ابوبکر در واقع آیه قرآن را رد می‌کند، زیرا وقتی فاطمه معصوم و مطهر چنین ادعایی می‏کند حتما راست می‏گوید.

    نتیجه اینکه فاطمه علیهاسلام از مطالبه فدک یک هدفهای عالی و معنوی را دنبال می‏کرده است و الا در زمان حیات رسول الله هم که فدک را در اختیار داشت و کارگران در آنجا کار می‏کردند، عوایدش را در راه خدا و فقرا و مساکین بذل و بخشش می‏نمود.

    منابع:

    بحارالانوار، ج 29، ص 194، ح 40

    فاطمه الزهراء رحمانی/ 441

    گفتگوی فاطمه علیه السلام با ابوبکر

     

    حضرت امام جعفر صادق علیه السلام می‏فرماید چون مردم با ابوبکر بیعت کردند و خلافت او محکم شد، ابوبکر وکیل حضرت فاطمه علیهاسلام را از فدک خارج کرد و فدک را به تصرف خود درآورد.
    فاطمه علیهاسلام نزد ابوبکر رفت و فرمود: « چرا وکیل مرا از فدک بیرون کردی؟ پدرم رسول خدا آنرا به امر خدا به من داده است».

    ابوبکر گفت برای این ادعایت شاهد بیاور.

    فاطمه علیهاسلام ام ایمن را برای شهادت حاضر کرد.

    ام ایمن گفت: « ای ابوبکر، تو را به خدا قسم می‏دهم آیا میدانی رسول خدا فرمود: ام ایمن زنی است از اهل بهشت؟ ابوبکر گفت: بله. ام ایمن گفت من شهادت می‏دهم که وقتی آیه فآت ذاالقربی حقه، نازل شد، رسول خدا فدک را به امر خداوند به فاطمه علیهاسلام داد». میرالمومنین علیه السلام هم آمد و همان شهادت را داد.

    ابوبکر- که چاره‏ای نمی‏دید- چیزی نوشت و به فاطمه علیهاسلام داد. در این هنگام عمر داخل شد و گفت این نوشته چیست؟

    ابوبکر گفت فاطمه ادعا می‏کند که فدک را رسول خدا به او داده.

    ام ایمن و علی علیه السلام هم به آن شهادت دادند. من هم این نوشته را نوشتم.

    عمر آن نوشته را گرفت و به آن آب دهان انداخت و پاره‏اش کرد.

    فاطمه علیهاسلام گریه‏کنان از نزد آنها خارج شد.

    در روایت دیگری در بحار جلد 29 صفحه 192 آمده است که وقتی عمر خواست نامه را به زور از حضرت فاطمه بگیرد، به صورت او سیلی نواخت سپس نامه را پاره کرد.

    گفتگوی امام علی علیه السلام با عمر درباره فدک

    حضرت امام صادق علیه السلام فرمود: . . .

    امیرالمؤمنین به فاطمه علیهاسلام فرمود برو نزد ابوبکر و درباره فدک با او صحبت کن. فاطمه علیهاسلام نزد ابوبکر رفت و استدلالات خود را مبتنی بر آیات قرآن بیان کرد.

     

    ابوبکر نگاهی به عمر کرد و گفت: تو چه می‏گویی؟ عمر گفت: برای ادعای خودت دلیل بیاور.
    فاطمه علیهاسلام فرمود: مهاجرین هجرت نکردند مگر به سوی ما و انصار یاری نکردند مگر با اهل بیت رسول خدا را و همه باید از ما متابعت کنند و هر کسی ما را رد کند به دین جاهلیت خود برگشته است. (یعنی دلیل خواستن از ما اهل بیت با این همه کمالات و عصمت حرف غلطی است.)
    عمر با کمال جسارت گفت: « این اباطیل و سخنهای بیهوده را کنار بگذار و شاهدهای خود را حاضر کن».!
    فاطمه علیهاسلام امیرالمؤمنین و امام حسن و امام حسین و ام ایمن و اسماء بنت عمیس را آورد و همگی آنها شهادت دادند که فدک را رسول خدا به فاطمه علیهاسلام بخشیده است.
    عمر گفت: علی علیه السلام که شوهر اوست. حسن و حسین هم که بچه های آنها هستند. ام ایمن هم که خادمه اوست. اسماء هم چون قبلا همسر جعفر برادر علی بود به بنی هاشم متمایل است؛ پس شهادت هیچکدام از اینها قبول نیست؛ چون به نفع خودشان شهادت می‏دهند.

    امیرالمومنین فرمودند: فاطمه، پاره تن رسول خداست. او کسی است که رسول خدا درباره ‏اش فرمود: هر کس او را اذیت کند، مرا اذیت کرده و هر کس رسول خدا را اذیت کند، خدا را اذیت کرده. و هر کس فاطمه را تکذیب کند، رسول خدا را تکذیب کرده و دروغگو دانسته است. حسن و حسین دو فرزند رسول خدا و دو سید جوانان اهل بهشت‏اند. هر کس آنها را دروغگو بداند، رسول خدا را دروغگو دانسته است. چون اهل بهشت راستگو هستند.

    و اما من؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم درباره من فرمود: تو از منی و من از تو هستم و تو برادر منی در دنیا و آخرت. هر کس سخن تو را رد کند، مرا رد کرده و هر کس از تو اطاعت کند از من اطاعت کرده و هر کس با تو مخالفت کند با من مخالفت کرده است. و نیز رسول خدا شهادت داده است که ام ایمن اهل بهشت است. عمر گفت: شما همانطوری که گفتی هستید، اما شهادت کسی که به نفع خود شهادت دهد، قبول نیست.

    امیرالمؤمنین فرمود: اگر قبول دارید که ما همینطور هستیم که گفتم، یعنی همه ما اهل بهشتیم و راستگو، و باز هم شهادت ما قبول نمی‏شود، پس شهادت رسول خدا هم نباید قبول شود. فانالله و انا الیه راجعون.

     

    ما ادعایی کردیم و شما هم از ما بینه خواستید. شما بر ولایت الهی و ولایت رسول خدا هجوم کرده‏اید و آنرا از محل اصلی خود به جای دیگری خارج کرده‏اید و هیچ حجت و دلیلی هم ندارید و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون (و زود است که ظالمین بدانند که چه بازگشتی خواهند داشت.)
    سپس به فاطمه علیهاسلام فرمود: برگرد به خانه تا روزی که خدایتعالی بین ما حکم کند و هو خیر الحاکمین.
  • فهرست:

     

    مقدمه ......................................................................................1

    حضرت زهرا و فدک.......................................................................2

    گفتگوی امام علی علیه السلام با عمر درباره فدک......................................4

    نامه امیرالمؤمنین علیه السلام به دستگاه خلافت........................................6

    ابوبکر و توقیف فدک.....................................................................7

    خطبه فدک................................................................................9

    سرنوشت فدک در طول تاریخ خلفا......................................................16

    منابع .....................................................................................18

    منبع:

    بحارالانوار، ج 29، ص 326

    درالنظیم- فاطمه الزهرا قزوینی / ص 505

    سرنوشت فدک در طول تاریخ خلفا

    وضعیت فدک از زمان ابوبکر تا عبدالعزیز

    ابوبکر فدک را از فاطمه علیهاسلام گرفت و حتی یک بار هم که در نامه‌ای آن را به فاطمه بازگرداند، عمر آن را به اجبار گرفت و پاره کرد.

    هنگامی که عمر به خلافت رسید، فدک را به ورثه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بازگرداند.

    هنگامی که عثمان به خلافت رسید فدک را به مروان بن حکم داد.

    هنگامی که معاویه به خلافت رسید یک‌سوم فدک را به مروان، یک‌سوم آن را به فرزند عثمان و یک سوم آن را به یزید بخشید.

    هنگامی که مروان به خلافت رسید، فدک را به پسرش عبدالعزیز داد، عبدالعزیز هم آن را به پسرش عمر بن عبدالعزیز بخشید.

    فدک در زمان عمر بن عبدالعزیز

    هنگامی که عمر بن عبدالعزیز به خلافت رسید، خطبه‏ای ایراد کرد و گفت: فدک از جمله اموالی است که خداوند آن را به رسولش بخشیده و مسلمانان برای فتح آن جنگی نکرده‏اند؛ لذا مسلمین در این باره حقی ندارند. اکنون که فدک در دست من است آن را به صاحب اولیه‏اش برمی‌گردانم.
    از آن پس تا پایان خلافت عمر بن عبدالعزیز، فدک در دست فرزندان فاطمه علیهاسلام بود.

    فدک در زمان بنی امیه و بنی عباس

    هنگامی که یزید بن عبدالملک به خلافت رسید فدک را تصاحب کرد. از آن به بعد، فدک در بین بنی مروان دست به دست گشت تا دوران خلافت بنی امیه به سر آمد.

    هنگامی که ابوالعباس سفاح - سرسلسله بنی عباس - به خلافت رسید، فدک را به عبدالله بن حسن بن حسن بن علی بن ابیطالب (یعنی نوه امام مجتبی علیه السلام ) بازگرداند.

    هنگامی که منصور دوانیقی به خلافت رسید فدک را از دست فرزندان امام مجتبی گرفت.

    هنگامی که مهدی عباسی به خلافت رسید فدک را به فرزندان حضرت فاطمه علیهاسلام بازگرداند. پس از او موسی و برادرش آن را از خاندان فاطمه پس گرفتند.


    فدک در زمان مأمون

    در سال 210 هجری قمری، هنگامی که مامون به خلافت رسید فدک را به فرزندان حضرت فاطمه علیهاسلام بازگرداند و در نامه‏ای به عاملش در مدینه چنین نوشت: فدک را رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به فاطمه علیهاسلام بخشیده است و این امری است روشن و قطعی، و در بین آل رسول الله هیچ اختلافی در آن نیست.

    فدک در زمان متوکل

    هنگامی که متوکل به خلافت رسید، فدک را از فرزندان فاطمه علیهاسلام گرفت و به مصارف قبل از زمان مأمون رساند.

    منابع:

    فاطمه الزهرا رحمانی/ 435 تا 438

چهارده قرن از جريان غصب فدک واعتراض دخت گرامى پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم مى‏گذرد .شايد بعضى تصور کنند که داورى صحيح در باره اين حادثه دشوار است، زيرا گذشت زمان مانع از آن است که قاضى بتواند بر محتويات پرونده به طور کامل دست يابد واوراق آن را ب

بدالله بن عثمان تیمی نام اصلی ابوبکر است که اهل سنت، او را خلیفه اول بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می‌دانند. پدرش ابوقحافه عثمان و مادرش ام الخیر سلمی نام داشت. ابوبکر در سال 571 یا 572 میلادی حدود سه سال پس از عام الفیل در مکه و در میان قبیله «تیم بن مره»، یکی از طوایف قریش، به دنیا آمد. بنا به نوشته مورخان، ابوبکر پیش از اسلام به بازرگانی (در رشته بزازی) اشتغال ...

نويسنده: آيت الله جعفر سبحانى ارزش اقتصادى فدک کشمکشهاى سقيفه در راه انتخاب خليفه به پايان رسيد وابوبکر زمام خلافت را به دست گرفت .حضرت على عليه السلام با گروهى از ياران با وفاى او از صحنه حکومت بيرون رفت، ولى پس از تنوير افکار وآگاه ساختن اذهان ع

از طفيلش عالم هستي همه برپا بود آخرين ختم رسولان اندر اين دنيا بود برحسن هم بر حسين سبطين برآنها بود بخش جرم ما گنه بي حد اگر برما بود هم به جعفر ششمين آن پيشواي ما بود دست سندي لعين آن حضرت موسي بود کشته از زهر ستم در طوس آن آقا بود آن شهيد از زهرا

نشانه هاى ظهور هر رويکرد جهانى که در عرصه ى گيتى تحقق يافته و مى يابد ناگزير از نشانه هايى است. بويژه رخدادهايى که توسط پيامبران الاهى خبر داده شده است. در اين ميان حرکت جهانى امام عصر ارواحنا فداه از اين قانون مستثنى نبوده و از نشانه هايى بر

مقدمه مساله ی زنان از مهم ترین و اساسی ترین مسائلی است که پوششی به بلندای تاریخ خلقتانسان بر تن دارد. از آنجایی که در بسیاری از جوامع هنوز شان انسان که مظهر جمال حق است آن چنان که باید شناخته نشده است و زنان نیز آن طور که شایسته است خویشتن را باور نکرده و به سر سویدای وجود خود و استعدادهای متعالی که خداوند به آنها از سر لطف و مرحمت عطا فرموده پی نبرده اند. بر آن شدیم که با مقدمه ...

حکومت اسلامی ، الگوی حکومت مهدوی شاید در اذهان بسیاری ازمردم این پرسش مطرح باشد که امام‏مهدی، علیه‏السلام، چگونه حکومت‏خواهد کرد و نظام سیاسی - اداری که‏او برپا می‏کند چه ویژگیهایی خواهدداشت؟ شاید در اذهان بسیاری ازمردم این پرسش مطرح باشد که امام‏مهدی، علیه‏السلام، چگونه حکومت‏خواهد کرد و نظام سیاسی - اداری که‏او برپا می‏کند چه ویژگیهایی خواهدداشت؟ در پاسخ این پرسش باید گفت ...

((دوران زندگانی حضرت علی (ع) )) دوران زندگانی 63 ساله حضرت علی (ع) را می توان به پنج بخش تقسیم کرد : 1-از ولادت تا بعثت پیامبر اکرم (ص) 2-از بعثت تا هجرت 3-از هجرت تا رحلت پیامبر گرامی (ص) 4-از رحلت نبی اکرم (ص) تا خلافت ظاهری 5-از خلافت تا شهادت از ولادت تا بعثت حضرت علی (ع) در سال سی ام عام الفیل ( ده سال قبل از بعثت ) در خانه خدا چشم به جهان گشود . پیامبر اکرم (ص) ، علی (ع) ...

خداوند متعال را سپاسگذارم که به من فرصتي داده تا بتوانم آنچه را که در توان دارم بکار گيرم و در مدت زمان کوتاه کارگاه تراشکاري را آغاز کنم. زيرا بعد از ريخته گري براي ساخت و پرداخت قطعه رشته ما در «صنعت تراشکاري» گفته مي‌شود. توصيف پروژه در ميدان ش

افغانستان ، رسماً بخش سنتي افغانستان ، جمهوري در جنوب غربي آسيا ، از شمال با ترکمنستان ، از بکستان ، تاجيکستان ، از شرق با چين و بخشي از قلمرو مورد نزاع جامود کشمير که توسط پاکستان کنترل مي شود ، در جنوب با پاکستان و در غرب با ايران محدود و مرز بند

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول