مقدمه پیشرفت اقتصادی ، اجتماعی و تحقق هدفهای مورد نظر انسان ، مستلزم تخصیص مناسب منابع محدود مانند نیروی کار ،مدیریت ، سزمایه ، ارز و منابع طبیعی است.
با توجه به اهداف متفاوت متفاوت هر کشور ، این منابع محدود بایستی در جهت تحقق هدفهای اقتصادی اجتماعی همان کشور به کار گرفته شود .
بکارگیری تمامیمنابع محدود در جهت نیل به یک هدف موجب عدم دسترسی به آن منابع در دیگر موارد میشود .
بنابرایناستفاده منطقی و ثنر بخش از منابع امکان پیگیری هدفهای بیشتری را فراهم میکند .
برنامه ریزی توسعه اقتصادی و اجتماعی مستلزم تعیین هدفها و اولویتها و استفاده ثمر بخش و کارآمد از منابع محدود است .
پس از تعیین هدفها و اولویتها و استفاده ثمربخش و کارآمد از منابع محدود است .
پس از تعیین هدفها یکدوزمانی ، باید اثرهای هر طرح مشخص سرمایه گذاری ، در جهت نیل به هدفها بررسی و سنجیده شود .
تصمیمات سرمایه گذاری بخش اساسی فرایند توسعه را تشکیل میدهد .
تصمیم گیری منطقی در باره طرحهای سرمایه گذاری بدون تردید موجب موفقیت و تحقق هدفها توسعه اقتصادی میشود .
اگر طرحهای سرمایه گذاری ، پیشاپیش با روش و ضابطهای معین و صحیح مورد بررسی و ارزشیابی قرار میگرفت چه بسا از اجرای بسیاری از آن طرحها خوداری میشد و یا اینکه دست کم با دیدی گسترده و بر اساس مسائل عینی چنان مورد تجدید نظر قرار میگرفت که اجرای آنها تا حد ممکن به نفع جامعه تمام میشد .
گواه این مدعا طرحهای اجرا شده و شکست خورده و طرحهای ناتمام رها شده میباشد .
بسیار شنیده میشود که برنامه ریزی باید در راستای هدفهای مورد نظر مانند توسعه اقتصادی ، ایجاد ارزش افزوده ، کاهش وابستگی به خارج ، اشغال و ایجاد ظرفیتهای فنی انجام گیرد به این منظور کلیه سیاستهای مالی و اقتصادی و از جمله گزینش و اجرای طرحهای سرمایه گذاری نیز باید در راستای رسیدن به اهداف انجام گیرد .
فاز 1 : مطالعه بازار -مقدمه : اهداف بازاریابی تولید محصول به جهت کسب سود و اشباع بازار و دلایل اجتماعی ، اقتصادی دیگری که در جداول قرار ندارند صورت میگیرد .
هنگامیکه صحبت کسب سود و اشباع بازار میشود فاکتورها و عواملی باید در نظر گرفته شوند ، این عوامل که تعدادشاناندک هم نیست از ماهیت ساده و روشنی برخوردار نیستند تا با یک توجه سطحی و زود گذر به عمق آنها پی برده شود .
لازمه درک این عوامل مطالعه و بررسی کافی در آنهاست .
عواملی چوناندازه وترکیب تقاضا ، میزان سطح پروژه از بازار محصول ، درآمد حاصل از فروش و روشهای ترغیبو انگیزش مشتریان گویای مطالب بالاست .
این کار باید طبق یک برنامه ( از قبیل تعیین شده و پویا ) پیش برود یعنی ابتدا باید تمامیعوامل مؤثر در بازار محصول شناسایی گردند و سپس بحث بر سر مقدار تأثیر اینها بر بازار شروع میشود و در هنگام کار فاکتورهای دیگری نیز خود را نشان میدهند که ممکن است در ابتدای کار مشخص نبوده باشند و تمامی این جنبهها دست به دست هم باعث میشوند که یکی از کارهای مهم و وقت گیر در پروژههای امکان سنجی ، بازار یابی به طور اعم باشد .
اهمیت این مطلب از پروژههایی که بدون بررسی بازار اقدام به ساخت محصول کرده و در آخر پروژه به بن بست خورده و یا با ضرر فراوان شکست خوردهاند نیز معلوم میگردد .
معرفی محصول مورد نظر : آسیاب / مخلوط کن ( دو کاره ) وسیلهای است که برای مخلوط کدن و آسیاب کردن مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد که تنها با تعئیض ئ جایگزینی قسمت بالایی آن امکان انجام این دو فعالیت متمایز فراهم می اید .
مشخصات عمومی این دستگاه بصورت زیر میباشد : ولتاژ 220 ( فرکانس Hz 50 ) قدرت دور در دقیقه 18000-15000 وزن کامل 3220 گرم دارای پارچ شیشهای با حداکثر ظرفیت 1000 میلی لیتر دارای تیغه استیل ضد زنگ با قابلیت جدا شدن جهت شستشوی داحتتر دارای چهار کلید « ضربه – دور تند – دور کند – خاموش » لازم به ذکر است که محصول مورد نظر در گروه « لوازم خانگی برقی » طبقه بندی میشود .
توضیح مشخصات عمومی: ولتاژ و فرکانس تغذیه : ولتاژ و فرکانس تغذیه آسیاب / مخلوط کن برقی برای استفاده در داخل کشور 220 ولت متناوب و 50 هرتز میباشد .
لیکن در صورتیکه تولید با هدف صادرات صورت گیرد بایستی امکان انتخاب ولتاژ 110 ولت مصرف کننده وجود داشته باشد و دستگاه بتواند در محدود فرکانس 60-50 هرتز کار نماید .
توان مصرفی : توان مصرفی آسیاب / مخلوط کن متناسب با مدل و توانائیهای آن از حدود 100 تا 800 وات متناوب میباشد .
عواملی که باعث بالا رفتن توان مورد نیاز دستگاه میگردند عبارتند از : الف) چند کاره بودن دستگاه : در صورتیکه دستگاه صرفاً به عنوان مخلوط کن ساخته شود به توان کمتری نیاز دارد و زمانیکه هدف آسیاب کردن مواد نیز ملحوظ شود ، بایستی موتور با توان بالاتری را در آن بکار برد .
ب)ظرفیت : متناسب با ظرفیت ( حجم محفظه آسیاب و حجم مخزن مخلوط کن ) و با افزایش آنها به توان مصرفی بالاتری نیاز میباشد .
ج)مکانیزم انتقال نیرو از موتور به محور آسیاب / مخلوط کن : در این رابطه معمولاً مدلهایی که در آنها انتقال نیرو از موتور به محور آسیاب / مخلوط کن با واسطه ( تسمه ) صورت میگیرد به توان کمتر و مدلهایی که در آنها تیغه آسیاب / مخلوط کن مستقیماً بر سر محور الکتورو موتور قرار میگیرد به توان بالاتری نیاز دارد .
ظرفیت : حجم محفظه آسیاب از حدود 400 تا 1200 سانتیمتر مکعب و حجم مخزن مخلوط کن از محدود 700 تا 1200 سانتیمتر مکعب ساخته میشود .
کلاس ایزولاسیون : بر طبق استاندارد « 1562-2 » آسیاب ؟
مخلوط کن خانگی میتواند کلاس 1 یا 2 باشد .
در صورتیکه کلاس 1 باشد بایستی به دو شاخه با سیم اتصال زمین مجهز باشد و در صورتیکه با کلاس 2 طراحی گردد بایستی عایق بندی آن مضاعف و تقویت شده باشد .
مدلهای موجود در بازار عموماً با عایق بندی مضاعف و تقویت شده میباشند .
استانداردهای محصول : استانداردهای ناظر بر طراحی و ساخت این محصول ، استاندارد شماره « 1-1562 » تحت عنوان مقررات ایمنی عمومیوسایل خانگی برقی و دستگاههای مشابه و استاندارد « 14-1562 » تحت عنوان ایمنی وسایل خانگی برقی و دستگاههای مشابه ، مقررات ویژه ماشینهای برقی آشپزخانه ، استانداردهای داخلی ناظر بر طراحی و کاربرد محصول میباشند .
همچنین استانداردهای زیر از استانداردهای معتبر جهانی در این مورد میباشند : استانداردهای ناظر بر طراحی و ساخت این محصول ، استاندارد شماره « 1-1562 » تحت عنوان مقررات ایمنی عمومیوسایل خانگی برقی و دستگاههای مشابه و استاندارد « 14-1562 » تحت عنوان ایمنی وسایل خانگی برقی و دستگاههای مشابه ، مقررات ویژه ماشینهای برقی آشپزخانه ، استانداردهای داخلی ناظر بر طراحی و کاربرد محصول میباشند .
همچنین استانداردهای زیر از استانداردهای معتبر جهانی در این مورد میباشند : 1)IEC 335-7 (1970) Safety of househand and similar electrical appliances Part 1 : General requirements 2) IEC 335-1A (1973) First supplement to Publication 335-1 2)IEC 335-14 (1973) Safety of househand and similar electrical appliances particular requirements for electrical kitchen machines .
اطلاعات فنی و نکاتیکه در انتخاب مدل محصول بایستی مورد توجه قرار گیرد : بطور کلی آسیاب / مخلوط کن برقی به عنوان یکی از وسایل برقی خانگی باید طوری طراحی و ساخته شود که در کاربردهای عادی و یا حتی در صورت بی مبالاتیهایی که در حین کاربرد عادی پیش می اید ، خطری را متوجه مصرف کننده و یا محیط اطراف خود نساخته و به نحو مطمئنی کار کند .
به همین منظور بایستی برخی از مواردی که ذیلاً در همین رابطه بیان میگردد مورد توجه قرار گیرد .
طراحی وضعیت بیرونی : با توجه به اهمیت وضع ظاهری محصول در جلب نظر مصرف کننده بایستی طرحی انتخاب گردد که دارای ظاهر زیبا ، جذاب ، مشتری پسند و به روز باشد .
حفاظت در برابر برق گرفتگی : همانطور که گفته شد طراحی ساختمان این محصول میتوان در دو کلاس 1 و 2 صورت گیرد .
در صورتیکه آسیاب / مخلوط کن از کلاس 1 باشد بایستی حتماً مجهز به دو شاخه با اتصال زمین بوده و در چنین صورتی در دفترچه راهنمای دستگاه به این نکته توجه داده شود .
با توجه به اینکه عنوان مدلهای موجود در بازار از کلاس 2 میباشند ، در این مورد طراحی محصول با کلاس 2 و بدون استفاده از دو شاخه با اتصال زمین پیشنهاد میگردد .
در این صورت علامت کلاس 2 « » بایستی بر روی پلاک مشخصات محصول چاپ گردد .
میزان سر و صدا : ساختمان محصول بایستی به گونهای باشد که از انتشار سر و صدای زیاد موتور و نیز صدای آسیاب کردن مواد به خارج جلوگیری نماید .
رقم مناسب حدود 70 دسی بل میباشد .
سیم کشی داخل : محل عبور سیمها بایستی صاف و بدون لبههای تیز باشد .
سیمهای وارد شده بهترمینالهای محکم به حساب نیامده و بایستی به نحو دیگری ( مثلاً عبور دادن از میان چند مانع پلاستیکی ) نگهداشته شوند .
اتصالات تغذیه و کابل خروجی : کابل تغذیه دستگاه بایستی از نوع قابل انعطاف و با پوشش پلی وینیل کلراید (P.V.C) و یا با پوشش پلاستیکی و بر طبق استانداردهای مربوطه باشد.
کابل تغذیه بایستی در محل ورود به دستگاه به وسیله بست پلاستیکی و به کمک پیچ و یا به نحو دیگری محکم گردد .
دوام : آسیاب / مخلوط کن باید طوری طراحی و ساخته شود که در اثر کاربرد عادی در آن هیچگونه نقص الکتریکی و مکانیکی که مطابقت آنرا با استانداردهای مربوطه بر هم زند پیش نیاید .
از آنجا که این وسیله از جمله دستگاههایی است که بایستی بصورت متناوب کار نمایند ، بایستی در این مورد حداکثر زمانی را که بطور مداوم دستگاه میتواند مورد استفاده قرار گیرد ( 30 تا 45 ثانیه ) در دفترچه راهنمای محصول ذکرکرد .
این موضوع در طراحی محصول نیز باید مورد نظر قرار گیرد و مکانیزم راهاندازی دستگاه به نحوی صرذت گیرد که از کار ممتد دستگاه جلوگیری شود .
در عمل به صورتهای مختلفی از فشار دست ( که معمولاً به مدت طولای ادامه نخواهد یافت ) برای روشن کرد دستگاه استفاده میگردد.
استقامت مکانیکی : با توجه به اینکه دستگاه در منزل در معرض برخورد احتمالی با اشیاء دیگر و یا افتادن و یسایر حوادث میباشد بایستی طوری طراحی و ساخته شود که از استقامت مکانیکی کافی برخوردار باشد .
مقاومت قطعات فلزی در برابر زنگ زدگی : پیچهای مورد استفاده در اتصالات مختلف دستگاه و نیز تیغههای مخلوط کن همچنین تیغه آسیاب و … قطعات فلزی بکار رفته در آسیاب / مخلوط کن میباشند .
در مورد پیچها بایستی آبکاری نیکل – کروم شده باشند تا از زنگ زدگی آنها جلوگیری به عمل اید .
تیغهها نیز به دلیل تماس مستقیم با مواد غذایی بایستی از نوع ضدزنگ باشند .
در مورد دیگر قطعات نیز میتوان از فلزات پوشش دار و یا آلیاژهایی که زنگگ نمیزنند( مثل برنج ) استفاده نمود .
برنامه اقتصادی و سیاستهای دولت : سیاست دولت در جهت حمایت از تولید کنندگان داخلی است و بدین منظور با محدود کردن واردات و تعیین شرایط ورود برای کالاها و نیز وضع عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی ( طبق ماده 15 مقررات صادرات واردات ) و نیز عوارض ویژه ( طبق ماده 20 مقررات و صادرات و واردات ) برای ورود کالاهای مشابه خارجی ،قیمت تمام شده این اقلام را در حدی که محصولات داخلی کاملاً امکان رقابت با آنها داشته باشند نگه میدارد .
مقررات صادرات و واردات ( شرایط ورود ) نشان میدهد که فقط در صورتی که میزان تولید داخلی جوابگوی تقاضا نباشند امکان ورود این اقلام ، تنها با صدور مجوز از طرف هر دو وزارتخانه صنایع و بازرگانی ، به منظور جبران کمبود فراهم می اید .
ماده 15 مقررات صادرات و واردات : وزارت خانه بازرگانی و امور اقتصادی و ارائی موظفند ضمن عنایت به حمایت از تولید داخلی به منظور ساده کردن محاسبات مربوط به مبالغ دریافتی از کالاهای وارداتی از قبیل سود بازرگانی ، عوارض گمرکی ،ما به التفاوت سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کننندگان ، حق ثبت سفارش ، حق انحصار ، عوارض شهرداری محل ( تعاون ) ، عوارض هلال احمر ، عوارض آسفالت ، عوارض هوائی ، عوارض بندری ، عوارض بهداری و غیره به استثنای مبالغی که بعنوان حقوق گمرکی ، هزینه یا کارمزد دریافت میشود در مورد هر کدام از ردیفهای تعرفه گمرکی با مأخذ مناسب در مجموع تحت عنوان › سود بازرگانی » تعیین و جهت وصول به گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ نمایند .
ماده 20 مقررات صادرات و واردات : دولت مککلف است از ابتدای سال 1373 از وارد کنندگان بخشهای غیر دولتی که بصورت تجاری کالا وارد مینمایند برابر یک درصد (1%) از مجموع وجوه دریافتی بابت حقوق گمرکی و سود بازرگانی کلیه کالاهای وارداتی را علاوه بر حقوق گمرکی و سود بازرگانی مقرر به عنوان عوارض ویژه دریافت و بحساب درآمد عمومیکشور واریز نمایند .
کالاهای جانشین و رقیب محصول : کالاهای جانشین آسیاب مخلوط کن ( دو کاره ) دستگاه آسیاب و همچنین دستگاه مخلوط کن میباشد که انواع متنوعی از آنها در بازار موجود میباشند .
اما چنانچه از قیمت این اجناس بر می اید ، تهیه این دو وسیله به قیمتی حدود 5/1 تا 2 برابر قیمت یک دستگاه دو کاره تمام خواهد شد در صورتیکه کارایی آنها نیز تفتوتی با یکدیگر ندارد .
در نتیجه میتوان گفت که مشتریان در صورت آشنایی با وسیله دوکاره و در نظر گرفتن قیمت آن به طور منطقی به سمت آن گرایش پیدا میکنند .
( که این آشنایی را نیز با اطلاع رسانی از طریق تبلیغات میتوان ایجاد نمود .
) اما از طرف دیگر کالای جانشین محصول تولید میتواند انواع مختلف این محصول با طرحها و ظرفیتها و مشخصات فنی مختلف باشد که با انتخاب طراحی با مشخصات فنی و ظرفیتمتعادل و ظاهری زیبا و شکیل میتوان در مقابله با دیگر مدلها موفق شد و نظر مشتریان را جلب نمود .
در زیر محدوده مشخصات انواع مشابه این کالا را که در بازار میتوان یافت در مقایسه با نوع مورد نظر پروژه میبینیم : عقاید مشتریان و مصرف کنندگان نسبت به محصول : فروشندگان لوازم خانگی معتقدند که این روزها کالاهایی در بازار موفق است که علاوه بر کیفیت بالا از خدمات پس از فروش مطمئن نیز برخوردار باشند .
با توجه به وضعیت بازار داخلی و با در نظر گرفتن بازار پر رونق لوازم خانگی خارج مطلب فوق تأیید شده و میتوان به این نتیجه رسید که به رغم قیمت بالاتر لوازم خانگی خارجی ، مشتریان به کیفیت بالا و خدمات پس از فروش معتبر این اجناس توجه بیشتری نشان دادهاند .
بنابراین در صورت تولید محصول با کیفیت بالا و ارائه خدمات پس از فروش قبل اطمینان ، امکان رقابت با تولید کنندگان با سابقه و معتبر داخلی و حتی خارجی در جلب توجه مشتریان مقدور میباشند .
از طرف دیگر دوکاره بودن این محصول آن را از وسیلهای فصلی به وسیلهای برای تمام شال تبدیل کرده است که کار کردن با آن بسیار ساده بوده و با توجه به قیمت تمام شده برای خریدار دو دستگاه مجزای آسیاب و مخلوط کن در مقایسه با قیمت دستگاه دو کاره و نیز جدید بودن این محصول مشتریان علاقه زیادی به تهیه و استفاده از انواع مناسب آن نشان میدهند .
مشخصات تولید کنندگان آسیاب / مخلوط کن تا پایان سال 1381 : مشخصات واحدهایی که جواز تأسیس برای کارخانه تولید آسیاب / مخلوط کن از وزارت صنایع اخذ نمودهاند .
با فرض اینکه واحدهایی که جواز تأسیس گرفتهاند تا سال 1387 با حداکثر ظرفیت خود به بهره برداری رسیده باشند میزان کل تولید داخلی در سال 1387 برابر 335800 دستگاه خواهد بود .
روند وارداتو صادرات آسیاب / مخلوط کن در پنج سال گذشته : با توجه به اطلاعات سالنامه آمار گمرک ایران و نیز مرکز امار و اطلاعات وزارت بازرگانی میزان واردات و صادرات کالای آسیاب / مخلوط کن بر حسب سال مربوطه و کشورهای طرف معامله به تفکیک مقدار واردات بر حسب کشورهای مبداء ( سال 1377 ) مقدار صادرات بر حسب کشورهای مقصد ( سال 1377 ) مقدار واردات برحسب کشورهای مبداء ( سال 1378 ) مقدار صادرات بر حسب کشورهای مقصد ( سال 1378 ) مقدار واردات برحسب کشورهای مبداء ( سال 1379 ) مقدار صادرات بر حسب کشورهای مقصد ( سال 1378 ) مقدار واردات برحسب کشورهای مبداء ( سال 1380 ) مقدار صادرات بر حسب کشورهای مقصد ( سال 1380 ) مقدار واردات برحسب کشورهای مبداء ( سال 1381 ) مقدار صادرات بر حسب کشورهای مقصد ( سال 1381 ) چکیده اطلاعات واردات و صادرات : تجزیه و تحلیل ایران کشوری است پهناور که همسایههای زیادی در اطراف خود دارد بخصوص کشورهای تازه استقلال یافته واقع در شمال و کشورهای عربی همسایه جنوب با بازارهای پر رونق .
اما با این حال میبینیم که میزان صادرات محصول آسیاب / مخلوط کن به علت وجود رقبای قدرتمند خارجی چندان موفقیت آمیز نبوده است .
همانطور که در آمارهای صفحات قبل میبینیم با وجودیکه سعی زیادی در صدور محصول فوق الذکر به کشورهای خارجی شده ( و این مطلب را میتوان از تعداد زیاد کشورهای پذیرای این کالا دریافت ) اما حجم کم صادرات از عدم اقبال این محصول در خارج از مرزهای کشور خبر میدهد .
مضاف بر اینکه این حجم کم صادرات بعد از سال 79 سیر نزولی را طی کرده و عملاً در مقایسه با میزان وارداتش به کشور به چشم نمی اید و نشان دهنده این است که تولید کنندگان داخلی علاوه بر اینکه نتوانستهاند بازاری مناسب در فراسوی مرزها پیدا کنند ، بلکه رفته رفته از بازار داخلی نیز غافل شدهاند .
بنابراین در انجام این پروژه از تولید به منظور صادرات ( در برنامه اولیه ) صرف نظر شده و تنها تقاضای داخلی مورد توجه قرار میگیرد .
روند تولید آسیاب / مخلوط کن در پنج سال گذشته در کشور : طبق سالنامه آماری وزارت صنایع تحت عنوان « عمل کرد سالانه صتایع » ، میزان تولید محصول آسیاب / مخلوط کن در ظی سالهای گذشته بصورت زیر بوده است .
محاسبه تقاضای برآورد شده داخلی طی سالهای گذشته : با توجه به رابطه صادرات – واردات + تولید داخلی = تقاضای داخلی میتوان میزان تقاضای برآورده شده در طی سالهای گذشته را به کمک اطلاعات صفحات قبل محاسبه نمود که نتایج آنرا در جدول و نمودار زیر میبینیم .
پیش بینی تقاضا : بمنظور پیش بینی میزان تقاضا در 10 سال اینده از روش رگرسیون استفاده شد و مقادیر A و B و r بصورت زیر بدست آمد با توجه به مقدار خوبی که برای ضریب همبستگی به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که روش رگرسیون برای پیش بینی ، روش مناسبی بوده و با استفاده از این روش مقادیر پیش بینی شده برای میزان تقاضا در اینده بصورت زیر بدست خواهد آمد : تعیین سهم بازار قابل کسب : با توجه به جدول پیش بینی مقدار تقاضا ، میزان تقاضا در پنج سال اینده ( سال 1378 ) به مقدار 484138 دستگاه تایپ / مخلوط کن خواهد رسید .
از طرفی حداکثر ظرفیت تولید کارخانجات فعال فعلی با فرض ادامه فعالیت تا سال 87 مقدار 188300 دستگاه در سال میباشد و ظرفیت اسمیکارخانجاتی که مجوز تأسیس برای آنها از وزارت صنایع اخذ گردیده نیز تولیدی بالغ بر 147500 دستگاه در سال را نشان میدهد .
از طرف دیگر با در نظر گرفتن سیاستهای حمایتی دولت از تولید کنندگان داخلی این محصول و جلوگیری از واردات آن بیش از ما به التفاوت تقاضای داخلی و ولید داخلی ، مقدار تقاضای قابل دستیابی بصورت زیر محاسبه میشود: ( طرحهای توسعه + حجم موافقتهای اصولی +تولید داخل ) – تقاضا = سهم بازار قابل کسب 148338=(147500+188300)-484138=سهم بازار قابل کسب ( تقاضای برآورده نشده ) نتیجه گیری و تعیین ظرفیت اقتصادی : در صورتیکه تقبل تولید به میزان 70% از تقاضای برآورده نشده این محصول تا سال 87 میتوان ظرفیت اسمیکارخانه را به مقدار 100000 دستگاه آسیاب / مخلوط کن ( دوکاره ) برآورد کرد که در اینده در صورت افزایش تقاضا ، با توجه به وضعیت بازار آن زمان ، در طرح توسعهای که از هم اکنون فضای لازم برای آن پیش بینی میشود ، میتوان افزایش تولید به مقدار مناسب را در دستور کار قرار داد .
C = D* , 0 C = 7/0 148338 = 103836 100000 برآورد قیمت قابل عرضه به بازار : همانطور که در صفحات پیشین گفته شد انواع مختلف آسیاب / مخلوط کن با مشخصات و ویژگیهای متفاوت(چه از نظر قدرت موتور و توانایی تغییر سرعت آن و چه از نظر ظرفیت و …) در بازار یافت میشوند که با توجه به درجه امکانات و نیز خدماتی که از طرف تولید کننده ارائه میشود و همچنین اعتبار تولید کننده ، قیمتهای متفاوتی را دارا میباشند .
این قیمتها برای محصولات تولیدی توسط کارخانجات داخلی در محودهای بین 220000 را تا 260000 ریال قرار میگیرد .
اما این تنوع قیمت در انواع خارجی بسیار بیشتر بوده و از انواع با قیمت 250000 ریال شروع شده و تا 440000 ریال ( و گاه بیشتر ) میرسد .
با توجه به ارقام ذکر شده در بالا و همچنین مشخصات و ویژگیهای مدل انتخاب شده برای تولید و نیز تازه تأسیس بودن کارخانه به هنگام ورود به بازار قیمتی در محدوده 210000 ریال تا 230000 ریال برای محصول پیشنهاد میشود .
فاز 2 : بررسی فنی جایابی (انتخاب محل کارخانه) مقدمه : موفقیت پروژههای امکان سنجی در شناسایی دقیق بازار مصرف ، بازار کار ، بازار مواد اولیه و به طور کلی بازار عوامل تولید میباشد .
با شناخت این عوامل و کمیکردن آنها میتوان از یک مجموعه اطلاعات بی روح به یک مجموعه اطلاعات مهم کهسرمایه گذار را در یافتن بهترین محل برای سرمایه گذاری راهنمایی میکند رسید .
معمولاً این تبدیل به سادگی انجام نمیپذیرد و لازمه آن درک صحیح ، از کلیه عوامل هزینهای ایجاد کارخانه از قبیل هزینه حمل و نقل به طور کلی ، هزینه حقوق و دستمزد ، هزینه مواد اولیه و زمین و ابنیه و نهایتاً در کشوری به کشور ما که اغلب کارخانهها با همایت دولت ایجاد و آغاز به کار میکنند ، سیاستهای دولت میباشد .
در جدولی که در ادامه ارائه خواهد شد ، سعی بر آن شد تا با در نظر گرفتن عوامل مهم در این خصوص بهترین استان را برای احداث کارخانه بدست اوریم .
جدول ارائه شده بیانگر امتیازاتی است که استانهای مختلف با توجه به شرایط خاص خود منطقه جغرافیایی که در آن واقع شدهاند ، کسب کردهاند .
محدوده امتیازات مورد نظر بین صفر تا ده ( 10-0 ) در نظر گرفته شده است و چون عوامل دارای اهمیت یکسانی نمیباشند ، ضریبی نیز به این عوامل در محدوده صفر تا پنج ( 5-0 ) برای هموزن کردن در نظر گرفته شده است .
استانهای کاندید شده : چون هدف طراحی و ساخت کارخانه آسیاب / مخلوط کن برقی میباشد و مصرف عمده این محصول خانگی است لذا استانهایی برای اجرای این طرح کاندید شدهاند که شهرهای بزرگ کشور در آن استانها قرار دارند که این استانها عبارتند از -استان تهران -استان اصفهان -استان گیلان -استان فارس -استان آذربایجان -استان خراسان بررسی پارامترهای مؤثر : 1-نزدیکی به بازار مصرف نزدیکی به بازار مصرف یکی از عوامل مهم در کاهش هزینه حمل و نقل میباسشد که کاهش این هزینه ، باعث پایین آمدن هزینه در کل نیز خواهد شد لذا این پارامتر میتواند جزو یکی از پارامترهای مورد بررسی قرار گیرد .
همان طور که قبلاً نیز گفته شد مصرف عمده این محصول خانگی است لذا با توجه به اطلاعات آورده شده در ذیل ، امتیاز پارامتر مربوط به هر استان داده شده است .
2-نزدیکی به محل تأمین مواد اولیه برای تهیه این محصول ، مواد اولیه عمدهای که مورد استفاده قرار میگیرد ، میباشد که در کنار آن ، از مواد دیگری چون پلی اتیلن ( با وزن مخصوص بالا و پایین ) ، پلی پروپلین و غیره استفاده میگردد و با توجه به اطلاعات جمع آوری شده ، مراکز عمده تولید و یا مراکزی که جواز تأسیس تولید این ماده را اخذ نمودهاند ، در استان تهران قرار دارند ، با توجه به این اطلاعات و همچنین مرکز دیگری که برای تولید سایر مواد در این استان قرار دارند این استان ( تهران ) نسبت به سایر استانهایکاندید شده در اولویت قرار میگیرد ، بعد از این ، استان اصفهان اولاً : به علت نزدیکی به استان تهران ثانیاً :با توجه به اینکه تقریباً مراکز تولید پلی اتیلن ( با وزن مخصوص بالا و پایین ) بیشتر در این استان قرار دارند در اولویت بعدی قرار میگیرد .
و همچنین سایر استانها با توجه به موقعیت آنها نسبت به استان تهران و همچنین مراکز تولید مواد اولیه ( مورد نیاز ما ) که در این استانها قرار دارند ، اولویت بندی شده و امتیاز پارامتر مربوطه به هر استان در جدول ذکر شده آورده شده است .
3-سوابق صنعتی از آنجائیکه مواد اولیه این محصول عموماً ممکن است خریداری شومد و یا اینکه باید سفارش داده تا برای کارخانه ساخت شوند .
لذا سوابق صنعتی محل یکی دیگر از پارامترهای مهم مورد بررسی میتواند باشد .
زیرا در این صورت دسترسی به مواد اولیه مورد نیاز ، راحتتر خواهد شد که با توجه به نکات گفته شده و اطلاعات جدول زیر امتیاز پارامتر مورد نظر ، به هر استان داده شده است : کارگاههای صنعتی : مکان مشخص و ثابتی است که در آن ، مجموعهای از سرمایه و نیروی کار به منظور تولید یک یا چند محصول صنعتی به کار گرفته شده است .
4-قیمت زمین با توجه به متوسط قیمت زمین در شهرکهای صنعتی استان کاندید شده امتیاز پارامتر مربوطه به هر استان داده شده است : 5-آب یکی دیگر از پارامترهای مهم برای احداث کارخانه ، وجود آب میباشد و از آنجائیکه استانهای کاندید شده همگی دارای شهرکهای صنعتی میباشند شاید مشکلی از نظر آب وجود نداشته باشد ولی طول شبکه آبرسانی در استانها میتواند مهم باشد که با توجه به اطلاعات زیر ، امتیاز پارامتر مربوطه به هر استان داده شده است .
شبکه : به مجموع خطوط اصلی و فرعی داخل استان که آب را از مخازن سرویس و ذخیره یا انتهای خطوط به محلهای مصرف میرسان .
6-سیاستهای دولت چون سیاست دولت در جهت حمایت از تولید کنندگان لوازم خانگی داخلی و کاهش واردات این گونه اجناس میباشد ، محدودیت خاصی برای احداث چنین طرحی در هیچ یک از شهرکهای صنعتی استانهای کاندید شده وجود ندارد .
7-برق برق نیز مانند آب از پارامترهای مهم دیگری برای احداث کارخانه میباشد و با توجه به توضیحاتی که در قسمت مربوط به آب داده شد و همچنین با توجه به اطلاعات ذیل ، امتیاز پارامتر مربوطه به هر استان داده شده است .
ظرفیت نامی( قدیت نامی) : عبارت است از توان اکتیو (حقیقی) هر مولد که از سوی کارخانه سازنده بر روی لوح مشخصات آن نگاشته میشود .
ظرفیت عملی ( قدرت عملی ): عبارت است از بیشترین توان قابل تولید از یک مولد برق با احتساب شرایط محل نصب ( دمای محیط ، ارتفاع محل نصب از سطح دریا و شرایط محیطی ) .
8-بهداشت و درمان با توجه به حوادث غیر مترقبه،وضعیت بهداشت و درمان نیز میتواند یکی از پارامترهای مورد نظر باشد که با توجه به اطلاعات جدول ذیل امتیاز پارامتر مربوطه به هر استان داده شده است : 9-نیروی انسانی : با توجه به اینکه یکی از منابع اولیه نیروی انسانی میباشد لذا نیروی انسانی نیز میتواند یکی از پارامترهای مورد نظر باشد .
چون اکثر کارکنان این طرح را کارکنان غیر متخصص تشکیل خواهند داد لذا دستیابی به نیروی انسانی به توجه به این که استانهای کاندید شده ، از استانهای بزرگ کشور هستند ، مشکل خاصی نیست و برای همگی استانها امتیاز برابر ، در نظر گرفته شده است .
نتیجه : با توجه به جدول امتیاز بندی ، استان تهران بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است لذا طرح موجود ، در این استان باید اجرا گردد .
چون این استان دارای 5 شهرک صنعتی میباشد لذا یکبار دیگر از روش امتیاز بندی استفاده شده تا شهرک مورد نظر انتخاب گردد .
نتیجه نهایی مکان یابی : از آنجایی که دو شهرک عباس آباد و اشتهارد بیشترین امتیاز را بدست آوردهاند ، لذا شهرک عباس آباد به دلخواه به عنوان محل اجرای طرح انتخاب میگردد .
F.P.C (Flow plocew chait ) نمودار گردشی فرآیند لیست قطعات Part List ضمیمه الف : MSD MOTOR SPECIFICATION FOR APPROVAL MODEL:_____MSD7025AM22___CUSTOMER_____ VOLAG:_____220_____V 1-FREEL LOAD : SPEED _____________2400010% _________R.P.M CURRENT _________0.5 Max _______________ A POWER ____________110 Max _______________ W 2-AT MAX POWER : 1.TORQUE ________ 250010% ____________ G.CM 2.SPEED ___________ 8800 10% ____________ A 3.CURRENT _________2.20 Max _____________ W 4.INPUT ____________45010% _____________ W 5.OUTPUT __________225 10% _____________ W 3-AT MAXEFF : 1.MAX EFF __________ 60 10% ______________ 70 2.SPEED ____________ 1200010% _________ R.P.M 3.CURRENT _________1.6 Max _____________ A 4.OUTPUT __________222 10% _____________ W 5.INPUT ____________37010% _____________ W 4-DIELECTRIC STRENGTH TEST:__ 1500 VAC/ISEC/1Ma__ ضمیمه ب : ZUKUNFT SIEBDRUCK YN YN21/NT-NEU SD-FARBE SIGNAL ROL برگه مسیر Route pheet سرمایه گذاری ثابت : برای اجرای هر پروژه صنعتی لازم است سرمایه گذاریهائی انجام گیرد مثل سرمایه گذاری ثابت و در گردش که سرمایه گذاری ثابت شامل هزینههایی شامل خرید زمین ، خرید ماشین آلات ، احداث ساختمان ، هزینههای قبل از بهره برداری و … میباشد .
که در همین راستا ، اجزای سرمایه گذاری ثابت در ذیل آورده شده است .
اجزای سرمایه گذاری ثابت : هزینه خرید زمین با توجه به اینکه محل انتخابی برای احداث کارخانه در قسمت مکان یابی اجرای پروژه، استان تهران ( شهرک صنعتی عباس آباد ) انتخاب شده طی اطلاعات کسب شده ( از شرکت ش شهرکهای صنعتی ایران ) ، قیمت زمین برای اجرای پروژه از قرار متر مربعی 66000 ریال در نظر گرفته شده است .
با توجه به اینکه زمین مورد نیاز برای احداث کارخانه آسیاب / مخلوط کن 2160 متر مربع میباشد ، لذا هزینه مورد نیاز برای برای خرید زمین به قرار زیر میباشد .
ریال 000/560/142=66000*216 هزینه تسطیح و آماده سازی زمین : با توجه به اطلاعات کسب شده ( از شرکت شهرکهای صنعتی ایران ) هزینه تسطیح و آماده سازی هر متر مربع زمین مبلغ 2000 ریال میباشد که هزینه کل مورد نیاز به قرار زیر است .
ریال 000/320/4=2000*2160 هزینه ساخت ابنیه : برای محاسبه هزینه ساختمانهای مورد نیاز برای احداث کارخانه از نظرات کارشناسی استفاده شده است و قیمتهای تخمینی برای هر مورد به صورت زیر است .
هزینه خرید ماشین آلات هزینه خرید وائط نقلیه : -هزینه مربوط به محوطه سازی هزینه حمل و نصب ماشین آلات هزینهحمل و نصب ماشین آلات 5 درزصد هزینه خرید ماشین آلات در نظر گرفته شده است که به شرح زیر میباشد .
ریال 5/9151785=05/0*1830235650 هزینه خرید انشعاب برق : -هزینه خرید تلفن : (هزینه ارتباطات) هزینه خرید انشعاب آب : بنابه اطلاعات کسب شده از شهرکهای صنعتی ایران (واقع در خیابان سهروردی شمالی) به کارخانجات واقع در شهرکهای صنعتی انشعاب آب اینچ داده میشود که هزینههای مربوطه 000/000/2 ریال میباشد .