مقاله فضا های عمومی

Word 94 KB 32542 23
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • دستورالعمل گهل (1987) سطوح سه گانه فعالیت انسانی در فضا های عمومی را به شرح زیر بیان می‌کند:

    1- فعالیت‌های ضروری یا اجباری: نظیر پیاده‌روی تا محل کار، خرید یا منتظر شدن برای اتوبوس.

    2- فعالیت‌های اختیاری: نظیر گردش، نشستن، حمام آفتاب گرفتن – تنها در صورتی که شرایط و مکان، این تمایل را ایجاب نماید، انتخاب می‌شوند.

    3- فعالیت‌های اجتماعی: نظیر صحبت و گفتگو، تماشای مردم و رویدادهای اجتماعی که بستگی به حضور سایر مردم دارد.

    طبق نظر گهل، بهترین مکانهای عمومی طراحی شده، فضاهایی هستند که به صورت موفقیت آمیزی مشوق فعالیت های اختیاری و اجتماعی باشند.

    زمانی که، فضای عمومی، بسیار خصوصی شود، کنترل بیشتری بر محیط اعمال می‌گردد و استفاده کنندگان در رفتارهای خویش آزادی کمتری دارند.

    دیوارهای خالی نظیر نمای بی‌روح ساختمانهای اداری، نزول فعالیت‌های هم سطح خیابان را تشدید نموده است. دیوارهای بی‌روح در مسیر عابر پیاده ( ساختمانهای بدون پنجره) فضاهای مرده ای را به وجود می‌آورند که دیوار مغازه‌ها و واحدهای خدماتی مشرف به خیابان را قطع می‌کنند.[1]»

    = تقویت روحیه جمعی و زندگی اجتماعی:

    - طراحی فضای شهری و روحیه جمعی:

     « معماری و طراحی فضای شهری، برای پدید آوردن بافتها و ارزش بخشیدن به بیانهای هنری، « زبان طراحی » صامتی را بکار می‌گیرد. اگر این ارزشها شناخته نشود، فضای شهری بی هدف طراحی می‌شود و شهروندان آنرا چیزی خشک و زاید می‌یابند.

    تجربه دانش قرنها، بر رابطه میان طراحی فضای شهری و شکلهای زندگی اجتماعی گواهی می‌دهد؛ بر رابطه میان استفاده از ساختمانها و حضور افراد در خیابان و میدان، بر رابطه میان کیفیت هنری معماری و توجه و علاقه شهروندان به محیطشان، بر رابطه میان شکل مکانهای عمومی شهر و آرامش و آسایش شهروندان.

    طراحی فضا، باید تمام ارتباطهای اجتماعی و رفتاری را که بیشترین تناسب با آن محل را دارد، تعریف کند.

    بیشترین توجه معمار و طراح شهری باید معطوف مسأله زیر گردد:

    « طراحی فضای شهری ( همچنین محیط مسکونی )، چگونه می‌تواند  حس آسایش را بپروراند و موجب رونق ارتباطها شود؟ »

    « دونالد اپلیارد » چنین مکانهایی را « محیطهای در خور » (Caring environments) نامیده است.

    تجربه آسایش در شهرها، از مجموعه برخوردها، روابط و سایر تجربه‌ها با مردم، در خلال روز، تشکیل شده است. آسایش، ناشی از تماسهایی است که لذت بخش است و مایه خشنودی. تماسهایی که اشخاص را به عنوان افرادی از جامعه تأیید می‌کند. شهر زنده، ( و همچنین محیط مسکونی فعال ) برای ایجاد این تجربه‌های دوست داشتنی، موقعیتها و مکانهایی را فراهم می‌آورد.[2]»

    = اصول طراحی فضاهای شهری ( برای تسهیل برخورد اجتماعی افراد )[3]

    نکته: توجه به این نکته لازم است که چون فضاهای مسکونی، زیر مجموعه‌ای از فضاهای شهری می‌باشند، این نکات در طراحی مجتمعهای مسکونی نیز بکار می‌آیند. - 1- تأمین ایمنی و سهولت دسترسی برای تمام افراد جامعه:

    1-  تأمین ایمنی و سهولت دسترسی برای تمام افراد

    جوانان برای رفتن به مکانهای عمومی مشکلی ندارند. اگر قرار است همه اعضای جامعه، بطور مساوی حق شرکت در زندگی اجتماعی را، بصورت ایمن و راحت داشته باشند، نخست باید خردسالان، بزرگسالان و معلولان مد نظر باشند. (Uhlig – 1979 ) با ایجاد پیاده‌روهای عریض و مجزا از حرکت سواره، ایمنی و حقوق مساوی همه افراد جامعه، بسیار بهتر تأمین می‌شود، یعنی شبکه گسترده‌ای از راه‌های باریک برای عابران و فضاهای باز عمومی که اختصاص بهتر تأمین می‌شود، یعنی شبکه گسترده‌ای از راه‌های باریک برای عابران و فضاهای باز عمومی که اختصاص به عابران دارد و پذیرای زندگی اجتماعی متنوعی است که در اجتماع در جریان است.

    2- تسهیل استفاده مرتب و دایمی ساکنان:

    فضاهای شهری که شریانهای زندگی روزمره‌اند، در مرکز جامعه واقع شده‌اند. این فضاها برای همه به آسانی قابل دسترسی است و با مجموعه‌ای از مجتمعهای تجاری، فرهنگی و مسکونی احاطه شده است. این فضاها، مکانهایی است که اغلب ساکنان، یا اصولاً از آن برای خرید و گردش هفتگی استفاده می‌کنند و یا مسیر کار روزانه آنهاست.

    فضاهای شهری به بهترین وجهی نقش مراکز زندگی روزمره را ایفا می‌کنند و منعکس کننده بسیاری از همان ویژگیها در مقیاس کوچکترند. این محلها در مرکز منطقه و بر سر تقاطع مسیر سایر محلات واقعند. در این محلها، توفقی ملاقاتهایی بدست می‌آید و مورد استفاده گروه‌های مختلف است. این محلها، بطور مستقیم در دسترس ساکنان اطراف است و از همین رو مناطقی است که به جامعه‌ای با هویت، تعلق دارند و اساساً بسیاری از تسهیلات روزانه ساکنان محله را تأمین می‌کند.

    فضاهای شهری که منشاء زندگی روزمره‌اند، هر گز فضای یک منظوره نیستند. این فضاها چند منظوره‌اند و تأمین کننده بسیاری از فعالیتها و استفاده‌های شهروندان می‌باشند. از این رو، هماهنگی اجتماعی جامعه را تأمین کرده و عضویت شهروندان را در جامعه، عملاً تحقق می‌بخشد. این مناطق که خود میان ساختمانها پراکنده‌اند، مظهر زندگی شهری تلقی می‌شوند و به صورت عامل اصلی یکپارچگی شهر عمل می‌کنند.

    اگر بخواهیم فضای شهری سرزنده‌ای داشته باشیم، سخن « مامفورد » در رد روند طبقه‌بندی شهر، کاملاً درست و منطقی به نظر می‌رسد: « باید یکپارچگی ملال آور توسعه شهری آمریکایی را دور بریزیم. یعنی توسعه‌ای که در آن مناطق وسیعی را که برای استفاده عابران بیش از حد گسترده است – به مناطقی تک قطبی بدل می‌کند، قبطهای تجاری، صنعتی و یا مسکونی.» (Mumford – 1953).

     ( در نتیجه امروزه، از نظر معماری، فقط مناطق مختلط، علیرغم بی‌نظمیشان مورد توجهند.)

    - 3- ایجاد حس تشخیص و حمایت از مناعت طبع افراد:

    ایجاد برنامه‌های برای افزایش بزرگی و رقابت اجتماعی، نیازمند هماهنگی در روابط معماری و فضایی است. هدف، ایجاد برنامه‌ای مناسب، در جهت تأمین نیازهای اجتماعی است. برنامه‌ای که « ضرب آهنگ آن با عواطف و معیارهای انسانی هماهنگ باشد.[4]»

    اندازه مطلوب فضای شهری، با زندگی اجتماعی که در آن مکان جاری است، تناسب دارد. این فضا، باید بتواند از عهده پر چنب و جوش‌ترین رویدادهای روزانه و هفتگی برآید. فضای شهری نباید بیش از حد بزرگ باشد زیرا مطلوبیت آن به احساس تکاپوی شادی آفرین و تمرکز پر رونق فعالیت‌ها وابسته است.

    مقیاس معماری و طرح و ابعاد نمای بیرونی بناهای مجاور، ارتفاع و ابعاد افقی و عمودی آنها، باید با ابعاد و نیاز انسانی تناسب داشته باشد. عمودی بودن نماهای باریک یا طرح نمایی که بر عمودی بودن اصرار دارد، حاکی از تأکید و توجه بر پیش نماست و توجه شخص را به سطح زمین جلب می‌کند. حال آنکه افقی بودن زنجیره‌ای پنجره‌ها، توجه شخص را به « فاصله» معطوف می‌کند.[5]

    سطح خیابان حساسترین عنصر نماست و نقش مهمی را ایفا می‌کند. زیرا در این نقطه است که حداکثر تأثیر متقابل خارج و داخل، امکان پذیر می‌گردد. سطح خیابان باید برای جلب توجه افراد طراحی شود. همان طور که « ویلیام اچ. وایت»

    (William H.Whyte) می‌گوید، در خیابانها نباید دیوارهای بی‌روح و کسل کننده وجود داشته باشد، بلکه‌ به جای آنها باید پنجره‌ها، نمایشگاه‌ها، درگاه‌ها، ایونها و کافه رستورانهای روباز وجود داشته باشد.

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

فضای سبز برون شهری خود‌ به چند‌ د‌سته تقسیم می‌شود‌: کمربند‌ی‌های سبز احاطه‌کنند‌ه، کمان‌های سبز محورهای سبز، پارک‌های ملی، پارک‌های جنگلی و پارک‌های گیاه‌شناسی. اگر فضاهای سبز شهری را از لحاظ مالکیت به سه د‌سته عمومی، نیمه عمومی و خصوصی تقسیم کنیم، پارک‌های شهری د‌ر طبقه فضاهای سبز عمومی هستند‌. طبیعت این فضاها به گونه‌ای است که تمام طبقات مرد‌م می‌توانند‌ از آن استفاد‌ه کنند‌؛ ...

1- مقدمه انسان موجودي اجتماعي و نيازمند به برقراري ارتباط است. اين ارتباط نه فقط شامل بقيه انسان ها بلکه با اشياء و ساختمانها و محيطش برقرار مي شود. اين ارتباط بر محيط شهري گسترش بيشتري مي يابد و در عين حال حساس تر مي شود. برقراري رابطه درست و متق

بررسی ابعاد، استانداردها و چگونگی تعیین برنامه ریزی فیزیکی: تعیین برنامه ریزی کالبدی و سایت: برنامه ریزی کالبدی مرکز مورد نظر مبتنی بر جهات سه گانه زیر است: الف- استانداردها و معیارهای مربوطه تازه بودن زاویه نگرش طرح هایی از قبیل پروژه کنونی از یک سو و ویژگی ترکیبی این گونه پروژه ها (که در دل خود، طیفی از عناصر و کارکردهای مختلف از قبیل اداری، آموزشی، مسکونی و… را دارند) از سوی ...

Rural Design معرفت ساخت‌وساز سکونتگاههاي روستايي، از مقياس خُرد تا کلان، از جنس شناخت بومي و مردمي است. براين‌مبنا، قواعد و اصول طراحي و ساخت‌وساز در اين مناطق به‌تدريج و طي سده‌هاي متمادي، به‌صورت سينه به سينه منتقل شده است. در مناطق روستايي مباني

در این مطالعات حتی الامکان باید از ابزار موجود و مطمئن بهره گرفت . نقشه ها و عکس های هوایی از جمله ابزار قدرتمندی هستند که جغرافیدانان و برنامه ریزان شهری را در انجام تحقیقاتشان یاری می دهند و کاربرد عکسهای هوایی در شناسایی وضع موجود مناطق جغرافیایی و چشم اندازهای ساخته دست انسان و بهره گیری از امکانات لازم بر کسی پوشیده نیست . ● مقدمه : آنچه که امروزه در علوم زمین مطرح است توجه ...

تهیه و تدوین برنامه های توسعه شهری در جهان و ایران با مفهوم امروزی از قدمت زیادی برخودار نیست ولی تلاش های انجام گرفته در این خصوص به زمان های گذشته باز می گردد، نخستین تلاش هایی که به نوعی در راستای نظم دهی به سکونتگاه انسانی بوده است که اولین سرچشمه های تدوین برنامه توسعه را فراهم نموده است. در یک تقسیم بندی عمده می توان 4 مرحله زیر را برای سیر تحول طرح های توسعه شهری در جهان ...

مقدمه امکانات ارتباطي که دوران معاصر و کنوني در اختيار انسان قرار مي‌دهد امکان جا به جا شدن شمار قابل ملاحظه اي انسان را در پهنه نسبتا وسيعي ممکن کرده است و حرکت واقعي جهانگردي، جهانگردي توده اي و گروهي به سوي کشف افق‌هاي دور دست خصوصا افق هايي

مقدمه یکی از موارد بسیار حساس در برنامه ریزی شهری، چگونگی برنامه ریزی برای فضاهای آزاد و نیز نحوۀ برخورد با فضاهای سبز درون شهری می باشد. فضای سبز درون شهری با توجه به اثرات متنوع آن در محیط می تواند به عنوان بخشی از مجموعه راه حل های مسائل و مشکلات شهری در فضاهایی که تاثیر آن محرز گردیده است، مورد استفاده واقع شود. در شهرهای امروزی با توجه به گسترش وسعت آنها و به خاطر جلوگیری ...

نمای هر ساختمان در شکل‌دهی به مجموعه شهری که در آن حضور دارد، موثر است. اگر به نمای یک ساختمان بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان‌های شهر توجه شود، همگونی نمای شهری در مجموع از بین می‌رود. به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری، بررسی آماری نشان دهنده این موضوع است که در هر سال 50 میلیون نفر به جمعیت شهر نشین کشورهای در حال توسعه اضافه می‌شود. در ایران نیز شهر نشینی طی ...

موضوع:نمای بی هویت ،شهر را بی هویت می کند: نمای هر ساختمان در شکل‌دهی به مجموعه شهری که در آن حضور دارد، موثر است. اگر به نمای یک ساختمان بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان‌های شهر توجه شود، همگونی نمای شهری در مجموع از بین می‌رود. به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری، بررسی آماری نشان دهنده این موضوع است که در هر سال 50 میلیون نفر به جمعیت شهر نشین کشورهای در حال ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول