مقدمه:
کارخانه شیر پاستوریزه شیراز که در سال 1343 با ظرفیت 20 تن شیر در روز توسط شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با سرمایه مشترک بانک توسعه صنعتی و بانک کشاورزی و دامپروری با هدف تأمین تغذیه شیر رایگان مدارس تأسیس شده بود، در سال 1357 با کارخانه شیر زرقان ادغام و تحت عنوان کارخانه شیر منطقهای فارس شروع به فعالیت نمود. این کارخانه در زمینی به مساحت 5/13 هکتار در کیلومتر 25 جاده شیراز تختجمشید واقع شده است و در حال حاضر با تولید و توزیع انواع محصولات لبنی شامل شیر در بستهبندیهای (پاکتی، شیشهای، نایلونی)، ماست آرسیل یک کیلوئی و یک نفره، ماست خامه ساده، خامه شهد خرما، خامه عسلی، دسر زعفرانی، دسر نسکافه، کره، دوغ (4 لیتری، 2 لیتری، 5/1 لیتری و 4/1 لیتری) پنیر سفید ایرانی، کشک، شیرموز و شیر کاکائو و … با نام کارخانه شیر پاستوریزه پگاه فارس به فعالیت خود ادامه میدهد. کارخانه شیر پاستوریزه پگاه فارس با توجه به تعهد صادقانه نسبت به رعایت بهداشت فرآیند تولیدات خود و تندرستی مصرف کنندگان، اقدام گستردهی با صرف هزینه و انرژی زیاد در جهت افزایش کیفیت در مراحل مختلف اعم از جمعآوری و حمل و نقل شیر، تبدیل و فرآوری آن، توزیع و مصرف به عمل آورده و دستاورد آن دریافت سه تقدیرنامه به عنوان واحد نمونه استاندارد استان، دریافت گواهینامه ISO 9002، مدیریت زیست محیطی از شرکت Moody انگلستان، پروانه ساخت برای محصولات تولیدی خود، دریافت نشان تحقیق و توسعه از وزارت صنایع، دریافت نشان بهرهور نمونه استان در دو سال متوالی، دریافت لوح برگزیده صنعت سبز بواسطه بهترین فعالیتهای زیست محیطی در بین کلیه واحدهای غذایی و دارویی کشور و انتخاب کارخانه به عنوان واحد نمونه در 2 سال اخیر، دریافت کد ملی محیط زیست، دریافت گواهینامه تأیید صلاحیت آزمایشگاه کارخانه و … بوده است.
در حال حاضر تنها حدود یک سوم شیرخام تولید شده در کشور به کارخانههای فرآوری شیر پاستوریزه که مشمول استاندارد اجباری میباشند و علاوه بر آن کنترلهای لازم بر روی فرآوردههای تولید شده انجام میگیرد و مراکز ذیصلاح کشور از جمله اداره کل نظارت بر مواد غذایی و مؤسسه استاندارد بر آن نظارت دارند، تحویل داده میشود. در فرآیند صنعتی تولید شیر، قبل از فرآوری به لحاظ کیفی مورد آزمایش قرار میگیرد و شیرهای با اسیدیته بالا یا بار میکروبی بیش از حد و یا به دلیل داشتن مواد افزودنی، آنتیبیوتیک و … تحویل گرفته نمیشود.
اهداف
آنچه باید در مورد شیر بدانیم:
ضرورت مصرف روزانه شیر برای تمامی گروههای سنی، همواره از سوی متخصصان علم تغذیه و سازمانهای بهداشتی بینالمللی از جمله WHO و FAO توصیه شده است. امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در هر جامعه، یکی از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی به شمار میآید. بر اساس آخرین یافتههای علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآوردههای آن، مصرف سالیانه 200 لیتر از این ماده غذایی ارزشمند، علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی افراد، موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری آنان میشود. افزایش توان کاری، طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زود هنگام، از دیگر مزایای مصرف روزانه آن است. این ویژگیها زمانی تحقق خواهد یافت که مصرف شیر در تمام طول زندگی تدوام داشته باشد و مصرف آن در هیچ مقطع سنی قطع نشود. برای اینکه فردی به طور مداوم بتواند از شیر استفاده کند و نسبت به مصرف آن دچار عدم تحمل نشود، لازم است بعد از دوران شیرخوارگی نیز نوشیدن آن را ادامه د هد. در غیر این صورت، تولید آنزیم هضم کننده قند شیر یا لاکتوز در بدن قطع شده و در نتیجه فرد نسبت به مصرف آن در میانسالی و یا کهنسالی، دچار «عدم تحمل» و یا عوارض گوارشی ناشی از آن، از جمله نفع معده، دل پیچه و حتی اسهال خواهد شد.
پرسشنامه تأسیس واحد تولیدی کارخانه شیر پاستوریزه پگاه فارس
اهمیت و مزایای طرح
- عنوان طرح: کارخانه شیر پگاه فارس
2- محل اجرای طرح: