چکیده : سند چشم انداز شهر مشهد در افق 1404 آرمانی است که مردم این شهر امید به تحقق آن بسته اند.آرمانی که بسیاری از مشکلات مردم را حل خواهد نمود و زندگی مردم مشهد را در کلاس جهانی قرار می دهد.ما در این مقاله با بررسی استراتژی های شهرداری مشهد در به تحقق پیوستن این آرمان ،اهمیت استقرار و توسعه شهر الکترونیک را در رسیدن به چشم انداز مشهد در افق 1404 را بررسی می کنیم.
امید به آنکه توانسته باشیم قدمی هرچند کوچک در تحقق این آرمان ها برداشته باشیم.
کلمات کلیدی : سند چشم انداز شهرالکترونیک مشهد شهری است: زیارتی، سیاحتی و مذهبی،آرامش دهنده ،فرح بخش،با اقتصاد خدماتی و صنایع برتر،مبتنی بر فن آوری و امنیت مناسب در سطح جهانی این خلاصه و چکیده سندی است که با محوریت شهرداری مشهد در سال 83 به تصویب رسیده است.از این رو شهرداری مشهد 6 استراتژی را برای تحقق این سند ترسیم نمود.
1) استراتژی های زیارتی، سیاحتی و مذهبی 2) استراتژی های آرامش دهنده 3) استراتژی های فرح بخش 4) استراتژی های اقتصاد خدماتی و صنایع برتر 5) استراتژی های مبتنی بر فناوری 6) استراتژی های ایجاد کننده امنیت مناسب شهر الکترونیک : شهری است مبتنی بر فناوری که 24 ساعته و هفت روز هفته قادر به پاسخگویی تمامی خدمات شهری به صورت برخط ،امن و سریع به شهروندان است.
شهر الکترونیک مشهد: سال 82 سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد توسط دکتر جلالی و پژوهشکده دانشگاه علم و صنعت ایران ترسیم شد.در این سند چشم انداز شهر الکترونیک مشهد اینگونه بیان شده است: 1) ارائه خدمات مطلوب به شهروندان و مسافران در همه جا و همه وقت 2) ایجاد یک شهر نمونه برای زندگی،کار وتفریح 3) ایجاد محیط اقتصادی قابل رقابت و پویا 4) کاهش رفت و آمد های شهری با توسعه فناوری اطلاعات 5) فرآیند های کاری شفاف با توجه به ملاحظه خلاصه ای از چشم انداز شهر مشهد در افق 1404 و همچنین چشم انداز شهر الکترونیک مشهد ،می توان یافت که تحقق هریک از چشم اندازها به عواملی وابسته است ،که تعداد کثیری از این عوامل در تحقق هر دو چشم انداز نقشی مهم ایفا می کنند.
اولین ویژه گی جامعی که در سند چشم انداز شهر مشهد آمده است به شرح زیر است: مرکزی الهام بخش با خدمات گردشگری در سطح جهانی و مرجع زیارتی شیعیان و دوستاران علی ابن موسی الرضا خواهد بود.
اولین نکته ویژگی بالا خدمات گردشگری است .در این بخش باید گفت که گردشگری الکترونیکی امروزه به یکی از مهمترین عوامل در تحقق شهر الکترونیک تبدیل شده است تا آنجایی که بسیاری از کشورها، عمده درآمد سالانه خود را از راه جذب گردشگر کسب می کنند.امروزه گردشگری الکترونیک مهمترین رکن تقویت صنعت گردشگری یک شهر شده است.
گردشگری الکترونیکی مبتنی بر استفاده از فناوری اطلاعات است و اساس آن بر رزرو خدمات و اماکن مورد نیاز گردشگران می باشد.
(آریا امینی – شهرداری الکترونیکی و گردشگری الکترونیکی) در بخش خدمات گردشگری استفاده از گردشگری الکترونیکی برای زائران شهر نتایج خوبی در بر خواهد داشت.
به طور مثال اگر ما در اجرا و پیاده سازی شهر الکترونیک به گردشگری الکترونیکی دست پیدا کنیم، مسافر یا زائر شهر مشهد قبل از عزیمت به شهر می تواند به صورت اینترنتی بلیت حرکت خود را رزرو نماید،بین هتل های شهر بر اساس زمان اقامت و انتخاب درجه هتل و موارد دیگر هتل خود را رزرو نماید و مکان های دیدنی شهر را بررسی نماید و به طور مثال بلیت موزه و یا دیگر مکان های دیدنی را دریافت نماید تا در پایان سفر با در دست داشتن بلیت خود به سمت فرودگاه یا ایستگاه راه آهن و یا ترمینال حرکت کند و هیچ دغدغه ای در مدت اقامت خود در شهر بابت موارد بالا نداشته باشد.مثالی که بیان شد شاید برای ما یک مثال باشد ولی در شهری مانند لندن سیستم بالا یه صورت کاملاً پیشرفته اجرا می شود.
از آنجایی که در ویژگی بالا خدمات گردشگری در سطح جهانی پیش بینی شده است، شهر مشهد باید گردشگری الکترونیکی خود را با شهرهای پیشرویی در این زمینه مقایسه نماید که مهندسی معکوس شهر هایی مانند لندن می تواند این امر را تحقق بخشد.
گفتنی است سیستم گردشگری الکترونیکی می تواند نقشه شهر و تصاویر جاذبه ها را در اختیار علاقه مندان قرار دهد.
نکته دوم در ویژگی بالا، مشهد را شهری به عنوان مرجع زیارتی شیعیان و دوستاران علی ابن موسی الرضا معرفی می کند .
شهر مجازی تمدن اسلامی، فضایی اینترنتی است که از طریق آن، «انعکاس اطلاعات مرتبط با تمدن اسلامی»، «ایجاد فضای ارتباطی به صورت جهانی بین مسلمانان»، «ارایه خدمات دینی به همه گروههای سنی، جنسیتی، شغلی»، «معرفی دورههای تاریخی و جغرافیایی تمدن اسلامی با استفاده از صنعت شبیهسازی و واقعیت مجازی»، «ایجاد فضای تجاری اینترنتی برای انتقال پول و خرید کالا» و موارد متعدد دیگر میسر میشود.
(همشهری آنلاین) ملاحظه می نمایید که مشهد با ظهور به فضای اینترنتی می تواند فعالیت هایی همچون ایجاد ارتباطات بین مسلمین جهان را برقرار نماید و مشهد را در غالب مجازی به عنوان شهری اینترنتی چنان جذاب و خاطره انگیز نمایش دهد تا توجهات در عرصه عمومی مسلمین به مشهد جلب شده و همچنین با ترویج و تبلیغ بر روی مباحثی همچون زیارت مجازی، با افزایش زائر خود را به هدف سند چشم انداز که همان مرجع علمی شیعیان هست نزدیک و نزدیک تر نماید.
ویژگی دوم بیان شده به این شرح است : جامعه ای در محیط آرام بخش، فاقد هرگونه عامل مزاحم آسایشی خواهد بود.
شهر الکترونیک در تحقق یک محیط آرامبخش نقش مهمی دارد تا آنجایی که اگر شهری بدور از شهر الکترونیک باشد روز به روز بر عواملی که آسایش را از انسان می گیرد افزوده خواهد شد.
در در یک پروژه تحقیقاتی مشخص شد که نزدیک به 70 درصد رفت و آمد مردم به دلیل گرفتن خدمات از دولت و شهرداری و انجام کارهای دست و پا گیر نظام بروکراسی اداری است.
ارائه خدمات شهری به شهروندان به صورت الکترونیکی باعث کاهش ترافیک، تصادفات، شلوغی هـا، آلودگـی هـوا و تلف کـردن زمان وانرژی شهروندان است.
در این صورت همان زمانی که شهروندان تلف می کنند که کارهای اداری خود را در بیرون از خانه انجام دهند می توانند صرف تفریح، تربیت فرزندان، استراحت و یا ورزش بپردازند.
گفتنی است در شهر های مدرن جهان در این زمینه این تنها بخشی از از کاهش مشکلات است و در شهری مانند سئول تعداد زیادی از کارمندان دولت هیچ نیازی برای رفتن به محل کار ندارند و وظیفه محول شده را از طریق پورتال خود در سایت سازمان انجام می دهند و زمان بیشتری را صرف استراحت خود می کنند.
با افزایش جمعیت و وسایل نقلیه شخصی و درصد کم افزایش امکانات حمل و نقل عمومی به شیوه ی نوین، در صورت عدم تحقق شهر الکترونیک در شهر مشهد این شهر خود به سوهان روح افراد تبدیل می شود.
ویژگی سوم پیش بینی شده شهر مشهد در افق 1404 : شهری متعادل و توسعه یافته به ویژه در زمینه های زیارتی، سیاحتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی باید گفت ایجاد شهر الکترونیک در تحقق شهری متعادل و توسعه یافته در زمینه های بالا نقش به سزایی دارد.اینک تک تک اثرات شهر الکترونیک را در موارد بالا که باعث تعادل و توسعه یافتگی در هر کدام از آنها می شود را بیان می کنیم.
اثرات اجتماعی شهر الکترونیک: ارائه خدمات شهری شبانه روزی به شهروندان ،کاهش مشکلات زیست محطی و آلودگی هوا به علت کاهش تردد ها ،افزایش سطح رضایت عمومی از حکومت و مشارکت بیشتر مردم در عمران و آبادانی و کمک به مدیریت شهری ،رای گیری روی خط، کاهش فساد اداری و تبعیض ها و کاهش انتظار مردم در صفوف طولانی (امیر حسین قپانچی و امیر البدوی، چهارمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع) اثرات اقتصادی تحقق شهر الکترونیک در توسعه اقتصادی: ارائه خدمات ارزان تر به شهروندان، توسعه تجارت بین المللی شهر ها توسعه کاربرد بانکداری الکترونیکی و کاربرد کارت های اعتباری و جذب بیشتر توریست (امیر حسین قپانچی و امیر البدوی، چهارمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع) اثرات فرهنگی تحقق شهر الکترونیک در توسعه فرهنگی: شفاف سازی امور، اطلاع رسانی به موقع به مردم آموزش های مجازی و یادگیری افراد صرف نظر از محدودیت های مکانی و زمانی و افزایش سواد الکترونیکی مردم (امیر حسین قپانچی و امیر البدوی،چهارمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع) اثرات سیاحتی تحقق شهر الکترونیک در توسعه سیاحتی : در واقع ایجاد پورتال گردشگری الکترونیکی و اجرای طرح گردشگری الکترونیکی که یکی از لوازم تحقق شهر الکترونیک می باشدمی تواند اثرات فراوانی بر سفر های سیاحتی افراد بگزارد.
در یک سناریو، سفر فردی به مشهد را بررسی می کنیم : کاربر با نقش مسافر وارد پرتال شده و اعمال زیر را انجام می دهد.
ابتدا اگر نسبت به مسیر سفر خود اطلاعات کافی ندارد و یا اگر کلاً به مقصد سفر خود مطمئن نیست ، می تواند در پرتال آگاهی کافی نسبت به مقصد پیدا کند.سپس نسبت به رزرو سرویس های مورد نیاز خود برای ایجاد برنامه سفر اقدام می کند.
چناچه بخواهد سفر خود را با هواپیما انجام دهد در بخش مربوط به رزرو هواپیما ، اطلاعات سفر خود و شامل مبدا و مقصد سفر ، تعداد مسافرین، نوع کابین پروازی ، بازه زمانی مورد نظر و بازه سنی را وارد کرده و یا با انتخاب گزینه جستجو سیستم لیستی از تمامی پروازهای موجود در سیستم و همخوان با اطلاعات وارد کرده شخص را برای انتخاب شدن نمایش می دهد.
کاربر نیز از بین گزینه ها مناسب ترین را انتخاب می کند .
به همین ترتیب تمامی رزرو های خود را مانند رزرو هتـل ، رزرو اتومبـیـل در مقـصـد، رزرو فعالیت ها در مقصد سفر و یا رزرو تور گردشگری را انجام داده و نهایتاً با وارد کردن اطلاعات شخصی مسافرین و اطلاعات بانکی خود نسبت به تکمیل عمل رزرواسیون اقدام کرده و هزینه خرید خود را پرداخت می کند.
پس از تثبیت عملیات سیستم کدی را به کاربر می دهد – این کد معادل PNR ای است که توسط آن کد می تواند سرویس های رزرو شده را دریافت کند.
به این ترتیب کاربر برنامه سفر خود را تنظیم کرده است و هر آنچه را که برای داشتن یک سفر نیاز دارد شخصا رزرو کرده است .
پس با خیالی آسوده سفر خود را آغاز می کند.این کد و اطلاعات توسط متصدی مربوطه به سازمان های مربوطه داده می شود تا عملیات یکپارچه سازی صورت گیرد.
(آریا امینی –شهرداری الکترونیکی و گردشگری الکترونیکی) ضمناً همین عملیات می تواند در سفر های شهری در سطحی کوچک تر برای شهروندان اجرا شود.
به طور قطع اگر مشهد طبق ویژه گی پیش بینی شده بالا، در جهت سیاحتی قصد توسعه یافتگی را دارد باید به این نوع لوازمات شهر الکترونیک دیدی عمیق تر داشته باشد.
ویژگی چهارم پیش بینی شده در چشم انداز شهر مشهد در سال 1404 شهروندان و زائرانی سرزنده خواهد داشت ، با احساس رضایت مندی مادی و معنوی با تحقق شهر الکترونیک کیفیت زندگی شهروندان به سطح بالا تر خواهد رسید و همچنین نظم در انجام کارها تقویت خواهد شد.
مطمئنا افزایش سطح کیفی زندگی و نظم بالای شهری موجب سرزندگی و رضایت مندی افراد خواهد شد.
مطمئنا ایجاد تجارت الکترونیک ، بورس الکترونیک و بنگاه های اقتصادی الکترونیکی می تواند با اشتغال زایی و درآمد زایی برای مردم رضایت مندی مادی را به همراه داشته باشد.
در ضمن در اثر الکترونیکی شدن شهر صرفه جویی قابل ملاحظه ای در بسیاری از مواد اولیه مانند کاغذ و غیره خواهد شد که می تواند در اقتصاد کشور عامل موثری باشد.ضمناً با ایجاد تجارت الکترونیک به معنای واقعی آن فرصت های شغلی جدید ومتنوعی به وجود خواهد آمد که می تواند مشکلات اقتصادی مردم را کاهش دهد.
ویژگی پنجم مطـرح شـده برای شهـر مشهـد در افق 1404 و اثرات شهر الکترونیک در تحقق آن : مرکز و مرجع فعل و انفعالات اقتصاد خدماتی و صنایع برتر با معیار های جهانی خواهد بود.
یکپارچه سازی مدیریت اقتصادی شهر شاید مهمترین عامل برای تحقق هدف بالا است.
در صورتی که تمامی موارد اقتصادی در سیستمی یکپارچه و بر اساس پارامترهای استاندارد قابل دسترس باشند ، مطمئنا تصمیم گیری ها می تواند در فضایی روشن تر و با دیدی صحیح نسبت به مسائل انجام شود.
آموزش و به کارگیری رسانه ها در ایجاد فرهنگ درست مصرف کردن و استفاده از لوازم کم مصرف و بهینه از دیگر استراتژی های رسیدن به این هدف است که سامانه های الکترونیکی در یک شهر می تواند خدمات زیر را در تحقق پیاده سازی این استراتژی انجام دهند.
1) تبلیغ و فرهنگ سازی مصرف بهینه در پیام های الکترونیکی برای شهروندان 2) ایجاد فضای آموزشی مجازی در جهت اصلاح الگوی مصرف که می تواند در غالب دوره های آموزشی برگزار شود و به شرکت کنندگان این دوره ها تسهیلات همچون اینترنت مجانی و فضای دانلود و غیره را بدهد.
3) معرفی روش های جدید استفاده از انرژی و یا محصولات در فضای مجازی بستر سازی برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی از استراتژی های تحقق هدف بالاست کـه مطمئنـا جـذب سرمایـه گزار به ویژه سرمایه گـزار خارجـی در یک شهـر الکترونیـک راحت تر امکان می پذیرد.
شهر تورنتو کانادا بعد از اینکه توانست خود را به عنوان یک شهر الکترونیک مطرح نماید ، آمار جذب سرمایه گزار خارجی خود را 5 در صد افزایش داد.
(chris mapp and Justin rolfe – commerce electronic in Canada 2004) کاربرد یک شهر الکترونیک در تحقق جذب سرمایه گزاری خارجی بدین شرح است.
1) سایت هر شهر الکترونیک می تواند با توانایی بالایی تمامی عرصه ها و فرصت های سرمایه گزاری خارجی را در غالبی جذاب برای جهانیان به نمایش گذارد.
2) بورس الکترونیکی هر شهر می تواند مکانی مناسب برای سرمایه گزاران خارجی باشد ، همان طور که می دانید در صورت عدم وجود بورس الکترونیکی سرمایه گزاران ملزم به حضور فیزیکی در محل تالار بورس شهر هستند و از طرفی زمانی بسیاری را باید صرف رفت و آمد ها کنند که برداشتن محدودیت های مکانی و زمانی به سرمایه گزاران خارجی این امکان را داده است که با امکان سنجی و در نظر گرفتن فاصله های جغرافیایی فرصت های سرمایه گزاری شهر های دیگری به غیر از شهر اصلی فعالیت خود را به عنوان شهر سایه انتخاب نمایند.
در نتیجه تحقیق و پژوهشی که توسط (nedven vergas) در سال 2002 صورت گرفت تنها یک سرمایه گزار خارجی به دلیل نپرداختن هزینه زیاد سفر های خارجی کارشناسان خود به کشور کانادا ، از سرمایه گزاری در این کشور خودداری می نمود.
اما با بورس الکترونیکی او هماکنون از سرمایه گزاران اصلی در کانادا و به ویژه در شهر تورنتو است.
3) گردشگری الکترونیکی از عوامل مفید جذب سرمایه خارجی است که گردشگری الکترونیکی افزایش توریست را به ارمغان خواهد داشت.
chris mapp and Justin rolfe – commerce electronic in Canada 2004) توانمند سازی نیروی انسانی و افزایش بهره وری نیروی کار از دیگر استراتژی های مفید در تحقق هدف بالاست.
افراد و کسانی که کار ، استعداد و خلاقیت به سازمان ارزانی می دارند و پویایی به سازمان می دهند از مهمترین منابع به حساب می آیند.
پس معقول است که مدیران مهمترین وظیفه خود را گزینش و آموزش و پرورش افرادی بدانند که می توانند هدف های سازمان را به بهترین نحو تامین کنند.
(ابراهیم حیدری – مدیریت مهندسی).
ملاحظه می شود که افزایش بهره وری نیروی انسانی امروزه لازمه پیشرفت در تمامی عرصه صنعت و اقتصاد است و حوزه فناوری اطلاعات و حکومت شهری الکترونیک می تواند کاربردهای زیر را در زمینه بهره وری در نیروی انسانی داشته باشد.
1) وقتی مدیران نیز در شهر الکترونیک از ابزارهای اینترنتی و نوین تصمیم گیری بهره ببرند مطمئناً می توانند در جهت سازماندهی و کسب خروجی لازم از نیروی انسانی بهتر عمل نمایند.
سیستم های تصمیم گیری مانند DSS (سیستم پشتیبان تصمیم گیری) می توانند در این زمینه نقش به سزایی ایفا نمایند.
دی اس اس از طریق به کارگیری مدل در پایگاه مدل و نیز داده های مورد نیاز از طریق پایگاه داده می تواند با کاربر از طریق برنامه رابط ارتباط برقرار نموده و به صورت تعاملی به تحلیل مسئله و ارائه نتایج بپردازد.
گفتنی است که دی اس اس در بسیاری از موارد ویژه گی های بارزی برای حل مسائل نیروی انسانی دارد.
2) کاریابی و جذب اطلاعات افراد از قبیل میزان تخصص ، سن و غیره و افراد را در شغل متناسب با تخصص آنها گماردن.
سیستم یکپارچه افراد دارای کار و بیکار در شهر الکترونیک امروزه در بسیاری از شهر های پیشرو در خدمات الکترونیکی از محبوب ترین خدمات است.تنها شهر بوستون با راه اندازی صفحه اطلاعات کاری شهروندان در سال اول توانست روند کاریابی شهری را 5 در صد افزایش دهد.
3) اگر سازمانی برای منابع انسانی خود برنامه ریزی نکند ، در می یابد که نمی تواند افراد واجد شرایط را در موقع لازم براحتی پیدا کند و یا اینکه نمی تواند چنین هدف هایی را به صورت موثر و موفقیت آمیز تامین نماید.
برنامه ریزی اولین رکن مدیریت منابع انسانی است .(ابراهیم حیدری – مدیریت مهندسی) اگر برنامه ریزی اشتباه صورت گیرد ، مطمئناً کار تا پایان اشتباه صورت خواهد گرفت.
اگر شهر الکترونیک به صورت کامل در شهری پیاده شده باشد وبه اشتراک گذاری اطلاعات را که باید حکومت شهری میان خود و مصرف کننده ،بخش خصوصی و سازمان های دولتی خود برقرار کند را برقرار نماید با این یکپارچگی اطلاعات که البته باید در سطوح مختلف و تنوع آمیزی باشد مدیران شهری می توانند با استفاده از این اطلاعات همگن ، کامل و یکپارچه برنامه ریزی صحیحی در جهت تولید و یا تقاضا نیروی انسانی در بخش های مختلف کنند.
درحالت فعلی مشکل کشور ما همیشه در بخش نیروی انسانی ، عدم تعامل بین دستگاه های به خصوص دولتی بوده است و به طور مثال وزارت علوم تعداد فارغ التحصیلی را در یک رشته به بیرون از دانشگاه می فرستد که وزیر صنایع و معادن سرمایه گزاری در بخش تخصصی آنها را برای کشور خنده دار می داند و دارای عدم توجیه اقتصادی می داند.
مطمئنا با سیستم یکپارچه شهر الکترونیک و البته با تصمیم گیری درست مدیران این مشکل تا حدی قابل حل است.
4) آموزش منابع انسانی : شهر الکترونیک می تواند با آموزش مهارت های مختلف از طریق صفحه آموزش وبگاه خود ،نقشی مهم در آینده کاری افراد داشته باشد.
5) همان طور که بیان شد شهری مانند سئول دارای کارمندان زیادی است که برای انجام فعالیت خود لازم به ترک منزل نیستند و تمامی وظیفه محول شده را از طریق اینتـرنت انجام می دهند.
اینگونه موارد باعث عدم خستگی کارمند و اتلاف سرمایه است که در نهایت باعث افزایش راندمان کار نیروی انسانی می شود.
6) کاهش شدید فساد اداری از نتایج ایجاد شهر الکترونیک است و به این صورت انحراف در کارمندان که از عوامل پایین آمدن بهره نیروی انسانی است تا حد زیادی کاهش می یابد.
فرهنگ سازی برای ارتقا سطح فعالیت های اقتصادی در سطح بین المللی از دیگر راهکار های اقتصاد خدماتی و صنایع برتر با معیار های جهانی است.
به طور قطع این فرهنگ سازی باید توسط آشنا کردن اقتصاد گران داخلی با سطوح جهانی اقتصاد باشد.این آشنایی با وجود شهری الکترونیک و دارای ارتباط با اقتصاد باز جهان مقدور است.
اینترنت باید با سرعتی بالا ، قیمتی مناسب و کاربرانی متخصص در دسترس اقتصاد گران داخلی باشد تا بتوانند از معیار های جهانی آگاهی یابند و با مشاهده استانداردها و نتایج سیستم های نوین تلاش خود را برای جهانی شدن دو چندان کنند.
حذف تبعیض های اقتصادی و ایجاد فرصت های برابر از استراتژی ها و راهبردهای مهم رسیدن به هدف فوق است.
از جمله این تبعیض ها می توان به تبعیض های اقتصادی حقوق زنان اشاره کرد.
بر اساس گزارش موسسه تحقیقات اجتماعی- اقتصادی انگلستان ، زنانی که در مشاغل اقتصادی و مالی مشغول به کار هستند ۶۰ درصد کمتر از مردان حقوق دریافت می کنند.
این گزارش می افزاید در مشاغل مشابه مالی ، حقوق سالانه ی مردان نزدیک به دو برابر زنان است.
هم چنین زنان در مشاغلی که مکان ثابت داشته ، مدرک علمی می دهند و از نظر رتبه ی شغلی مدیریتی و ارشد به حساب می آیند پست های بسیار کمتری را نسبت به مردان در اختیار دارند.
از سوی دیگر زنانی که به صورت تمام وقت کار می کنند سالانه به طور میانگین ۵۵ درصد کمتر از مردان در همان مشاغل مشابه حقوق دریافت می کنند.
جالب اینجاست که این زنان حتی اگر مزیت هایی مانند مدرک دانشگاهی و مدارک علمی معتبر دیگر نیز داشته باشند ، باز هم از نظر دریافتی تفاوت فاحشی با مردان دارند.
آمارهای دیگر حاکی است ، تنها ۱۱ درصد از مشاغل مدیریت مالی را زنان در اختیار داشته و ۸۹ درصد آن در قبضه مردان است.
انتشار این آمارها از سوی موسسه تحقیقات اجتماعی و اقتصادی انگلیس ، واکنش شدید فعالان حقوق زنان را در پی داشته است.
(سایت انجمن اقتصادی -dvb5 Jelsoft Enterprises Ltd از دیگر تبعیض های اقتصادی می توان به کار اجباری کودکان و حقوق کم آنها و همچنین مهاجران غریب در کشور هـای مختلف اشاره کرد.
موارد کاربردی شهر الکترونیک در کاهش تبعیضات اقتصادی 1) به دنبال ایجاد شهر الکترونیک فرصت های تجارت الکترونیک ایجاد می شود و افراد می تواتند مانند شهر لندن در سایت این شهر به عنوان یک فرد شاغل با نام کاربری و بدور از هویت خود به تجارت و خرید و فروش مشغول شوند.در کل، مبادلات اقتصادی که با استفاده از فضای سایبر صورت می گیرد فرصتی برابر بدور از هر گونه توجه به هویت افراد را امکان می سازد همچنین زنان خانداری که به امور منزل می پردازند می توانند در کنار کار خود در منزل به فعالیتی اقتصادی بپردازند و ازحقوق و مزایا بهره مند شوند.بازار الکترونیک این امکان را به زنان می دهند که با استفاده از این فرصت برابر دچار تبعیضات اقتصادی نشوند.
2) با داشتن یک شهر الکترونیک و یکپارچه سازی کلیه فعالیت های اقتصادی و در دسترس بودن تمامی موارد و گزارش های بنگاه ها، دولت مردان می توانند با بررسی وضعیت حقوقی افراد با بنگاه های متخلف برخورد نمایند.
3) از دیگر معضلاتی که در حوزه تبعیضات اقتصادی می گنجد ،پرداخت رشوه در نظام بروکراسی است که باعث ایجاد مزیت اقتصادی افـرادی بـا استـفـاده از رابطـه ها را ممـکـن می سازد.
فساد در کشور های اداری کم وبیش گریبان گیر همه کشور ها می باشد و به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های کنونی جامعه جهانی است.با افزایش سطح تماس میان ارائه دهندگان خدمت و دریافت کنندگان آن امکان بروز فساد در بعضی حوزه ها افزایش می یابد (فرد ریکسون 1999 ).
سازمان های محلی وشهرداری ها در اکثر کشورها دارای بودجه خودگردان می باشند که احتمال ایجاد فساد را بیش از سایر دستگاه ها فراهم نموده است.(شکیبا مقدم 1384) در سال های اخیر بسیاری از شهرداریها با استفاده از فناوری اطلاعات به سمت ریشه کنی فساد حرکت نموده اند .شهرداری الکترونیک با استفاده از فناوری اطلاعات،با تغییر در معماری ساختار خود و با ساده سازی رویه ها و قوانین و مهندسی مجدد فعالیت ها و شفافیت رویه و ارتباط موثر با شهروندان خدمت خود را در حوزه وظایف شهرداری به صورت قابل دسترس و امن به شهروندان ارائه می کنند.(ره شهر 1382) کشور کره جنوبی با راه اندازی پورتالی در شهر سئول با نام (O-P-E-N) توانست در مدت 13 ماه میزان شفافیت در روند تصمیم گیری را 25.1% افزایش داده و وقوع فساد را 9.3% کاهش دهد.
(سعید زرندی و عابد عابد جعفری – شهرداری الکترونیک راهی برای کاهش فساد اداری) ویژگی ششم پیش بینی شده در سند چشم انداز شهر مشهد در افق 1404 و اثرات شهر الکترونیک در تحقق آن : مرکزی علمی بر پایه فناوری های روز در کلاس جهانی خواهد بود.
در سند چشم انداز شهر مشهد در افق 1404 بارها از جهانی شدن به عنوان یک عامل مهم و اساسی برای تحقق اهداف یاد شده است.
همین طور بار ها عبارت هایی مانند کلاس جهانی و یا با معیار های جهانی آورده شده است.
جهانی سازی اولین استراتژی تحقق هدف بالاست.
یدون تردید استقرار و توسعه شهر الکترونیک کمک های زیادی به اصل جهانی سازی می کند.
خطوط کلی جهانی شدن : 1) تغییر تعاریف در واژه های کلیدی 2) جا به جایی تدریجی قدرت از دولت های محلی به نهادهای بین المللی و شرکت های فراملیتی 3) تغییر تئوری های حاکم بر اقتصاد 4) تغییر در تقسیم کار جهانی از شیوه ی خوشه ای به خطی 5) ظهور امپریالیسم جهانی در چارچوب جهانی سازی اقتصادی.
البته این خطوط کلی بیشتر با تعریف جهانی شدن اقتصاد همخوانی دارد امّا مهمترین بخش جهانی شدن در اقتصاد بوده است و تا آنجایی که تا مدت های زیاد کارشناسان و محققان از جهانی شدن مسائلی چون فرهنگ و ورزش غافل بودند.
1) تغییر تعاریف در واژه های کلیدی از اثرات جهانی شدن است و ضمن مثالی برای این تغییر کاربرد و نقش شهر الکترونیک را در این زمینه بررسی می کنیم.
تغییر معنـی واژه کـار : در علـم واژه ی کـار به «انجام فیزیکی عملی بی واسطه که باعث ارزش افزوده می گردد» اطلاق می شد.
در این میان «انجام عمل فیزیکی» مهمترین ویژگی کار را تشکیل می داد.
به عبارت دقیـق تـر، کارگـر به کسـی اطلاق می شد که این عمل فیزیکی را به انجام می رساند و به همین دلیـل مکاتـب مارکسیـستـی «کارگر» را مهمترین عامـل اقتصـاد تعـریف می نمودند ولی در شرایط حاضر که جهان هنوز به اوج شکوفایی اقتصادی جهانی شده، نرسیده، تعریف کار در جوامع پیشرفته تغییر زیادی نموده است.(فصلنامه ریحانه شماره 5) امروزه کار می تواند فکر کردن و یا حتی یک عمل فکری در تجارت الکترونیک و فضای سایبر باشد و به سمتی می رویم که ارزش کاری که حجم فیزیکی ندارد بر خلاف دوران گذشته اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد.
2) در مسیر جهانی شدن باید هر شهر زیر ساخت های لازم را برای رسیدن به این هدف را فراهم سازد ، جابه جایی قدرت از دولت های محلی به نهاد های بین المللی نیازمند استاندارد و یکپارچه بودن خدمات و اطلاعات می باشد تا در نهاد های بین المللی قابلیت استفاده داشته باشد.
شهر الکترونیک این ویژگی هـا را فراهـم می آورد.
3) تغییر تئوری های حاکم بر اقتصاد به معناست که دیگر تئوری های داخلی و سنتی قابل اجرا نخواهد بود و ارزش ها و شیوه های نوینی وارد کشور می شود.
4) تغییر در تقسیم کار جهانی از شیوه ی خوشه ای به خطی می تواند توسط سامانه شهر الکترونیک به تمامی تولید کنندگان در نقاط مختلف اعلام شود و نوع تولید جدید آنها را به اطلاع برساند.
5) برخی بر این عقیده اند که جهانی سازی نقشه ایست که از سوی چندی از ابر قدرت های دنیا ترسیم شده است تا راحت تر بتوانند مال و سرمایه های ملل را چپاول کنند.
در صورت بودن وبگاه پیشرفته و یکپارچه شهر الکترونیک این سامانه می تواند هوشیاری لازم را در میزان تعرفه ها ، باز کردن مرزها و مبادلات اقتصادی باز را در مواقع لازم با اطلاعات یکپارچه و دقیقی که از کسب و درآمد تجار دارد را بدهد.
ایجاد مهارت های فنی در کلاس جهانی دیگر استراتژی تعیین شده است که بدون آموزش اینترنتی رسیدن به چنین مرحله ای بسیار سخت است.
.
منبع: http://www.smjmj.blogfa.com