پزشکی قانونی و انواع سوءاستفاده از کودکان و روشهای پیشگیری Child Rape
Dr.RAHMAT SOKHANI
در پزشکی قانونی یکی از موارد حاد بررسی و تشخیص تجاوزات جنسی است در مقالات قبلی در باره انواع و علل تجاوزات جنسی به کودکان و خردسالان بحث نمودیم این بار در باره انواع سواستفاده و روشهای پیشگیری و طرق درمان را بحث میکنیم .
درحالیکه بعضی جرائم به آسانی کشف می شوند و گزارش داده می شوند اما چند تا از انها هرگز در روشنی روزهم دیده نمی شوند. سوء استفاده یکی از چنین جرمی است که به ندرت توجه و گزارش می شود. سوئ استفاده یک غفلت کاملاً ساده بوسیله والدین برای بچه هایشان است. بدرفتاری همچنین بعنوان سوء استفاده از بچه نامیده می شود. سوء استفاده از بچه می تواند جنسی، فیزیکی و احساسی باشد. براساس عوامل وموقعیت های مختلف سوء استفاده از بچه در طی زندگی اش آسیب می زند و ممکن است مانع پیشرفت و سبک زندگی شان شود. انواع دیگر از این می تواند نتیجه صرف غفلت از نیازهای مختلف بچه های در حال رشد باشد. سوء استفاده از بچه ها ممکن است روی بچه هایی صورت گیرد که وسایل رفاهی و عروسک هایی که دوستشان دارند. تقریباً 80 درصد از افرادی که سوء استفاده را تجربه کرده اند در خطر مشکلات رشد روانی سخت هستند. اکثریت این بچه ها ، همچنین با ضربه عاطفی و دیگر اختلالات مثل اختلال وابستگی واکنش پذیر مواجه می شوند.سوء استفاده می تواند بوسیله والدین، خویشاوندیا حتی دوست بچه ایجاد شود.در یک تعداد از سوء استفاده از بچه دریافته اند که این موضوعدر موسسه هایی که بچه در آن باشد مثل مدرسه، خوابگاه های مدرسه و کلیساها اتفاق افتاده. سوء استفاده بدنی همچنین یک بخش مهم در تصمیم گیری مربوط به رشد رشد بچه را بازی می کند. مواردی مجزای سوء استفاده بدنی از بچه ها نمی توان بعنوان سوء استفاده از بچه نامیده شود. سوء استفاده بدنی می تواند صدمات،ضربات، لگد زدن، سوختن و دیگر اشکال شکنجه باشد. سوء استفاده بدنی یکی از آسانترین سوء استفاده بدنی تشخیص داده شود چون این می تواند به آسانی بوسیله علامت گذاری و نشانه ها یا کوفتگی در بدن بچه ثابت شود.قوانین می گویند که هر صدمه فیزیکی غیر تصادفی به بچه یا دیگر فعالیت هایی که منجر به آسیب فیزیکی در بچه شود سوء استفاده فیزیکی محسوب می شود.
تعریف کودک آزاری
کودک آزاری شامل رفتارهایی است که توسط افراد دیگرخصوصاً بزرگسالان نسبت به کودکان انجام می گیرد و به نوعی به سلامت جسمی و روانی کودکان آسیب می رساند.کودک آزاری( طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی )عبارت است از آسیب یا تهدید سلامت جسم و روان و یا سعادت و رفاه و بهزیستی کودک به دست والدین یا افراد دیگر که نسبت به او مسئول هستند.
به تعریف سازمان بهداشت جهانی هر انسان کمتر از 18 سال ،کودک محسوب می شود.و از دیدگاه حقوقی کودک یا صغیر به کسی گفته می شود که از نظر سن به رشد جسمی و روانی لازم برای زندگی اجتماعی نرسیده باشد.
( تعریف سازمان بهداشت جهانی ) : عبارت است از آسیب یا تهدید سلامت جسم و روان و یا سعادت و رفاه و بهزیستی کودک به دست والدین یا افراد دیگر که نسبت به او مسئول هستند .
تعریف کودک :
طبق تعریف ارائه شده توسط سارمان بهداشت جهانی هر انسان کمتر از 18 سال کودک محسوب می شود.از دیدگاه حقوقی کودک یا صغیر به کسی گفته میشود که از نظر سن به نمو جسمی و روانی لازم برای زندگی اجتماعی نرسیده باشد.
تعریف خانواده :
طبق تعریف قانون مدنی ایران خانواده کوچکترین واحد اجتماعی است و عبارتست از زن و شوهر و فرزندان تحت سرپرستی آنها که با هم زندگی می کنند و تحت ریاست شوهر و پدر هستند.
تعریف خشونت :
عبارتست از هر گونه رفتار عمدی بین افراد که احتمال آسیب جسمی یا روحی را به همراه داشته باشد.
خشونت در خانواده :
( تعریف سازمان بهداشت جهانی ) : هر گونه رفتار غیر طبیعی که منجر به آزار رساندن به خود و یا دیگران باشد ( ازار به صورت جسمی روانی و یا هر دو می باشد )
انواع کودک آزاری :
1-کودک آزاری جسمی:یعنی رفتارهایی که به جسم کودک صدمه می زند،مانند کتک زدن،سوزاندن،مجروح کردن،شکستن و ...
2-کودک آزاری روانی:شامل رفتارهایی است که به سلامت روانی کودک آسیب می رساند.مانند توهین کردن،ترساندن،تحقیر کردن،تبعیض و ...
3-کودک آزاری سیاسی:یعنی استفاده از کودکان برای دست یابی به مقاصد سیاسی.مثلاً سرقت کودکان زیر 15 سال در جنگ،استفاده از آن ها برای جاسوسی و ...
4-بی توجهی و غفلت: یعنی توجه نکردن به نیازهای اساسی کودکان مانند تغذیه،بهداشت،آموزش و ... در حدی که به سلامت جسمی و روانی آنان آسیب برسد.
سوء استفاده :یعنی استفاده از کودکان در اراتباط با مواد مخدر ،واداشتن آن ها به کارهای دشوار،سوءاستفاده جنسی به صورت های مختلف و ...
علل کودک آزاری:
1-ناآگاهی والدین:گاهی والدین یا افراد دیگر که به کودکان آزار می رسانند نمی داند که رفتار آن ها کودک آزاری است،مانند کسانی که کودکان را تنبیه بدنی می کنند،مورد تحقیر و توهین قرار می دهند،به نیازهای اساسی آن ها توجهی ندارند و این رفتار ها را عادی و معمولی می دانند.
2-مشکلات اقتصادی:فقر سبب می شود که کودکان از دسترسی به نیازهای اساسی خود مانند آموزش،بهداشت،تغذیه و... محروم شوند و یا والدین به علت فشارهای مالی با رفتارهایی مانند پرخاشگری، خشونت،بی توجهی و ... مورد آزار قرار دهند.
3-اعتیاد:به علت خصوصیاتی که در افراد ایجاد می کند مانند پرخاشگری،بی مسئولیتی،کاهش عواطف و ... سبب می شود که کودکان مورد آزار به ویژه از نوع سوء استفاده قرار گیرند.
4-بیماری های روانی:در صورتی که والدین به بیماری های روانی مبتلا باشند با رفتارهایی مانند تندخویی،خشونت،ناسازگاری،بی توجهی و ... که ناشی از بیماری روانی آن هاست سبب آزار کودکان می شوند.
1-مشکلات خانوادگی:مشاجرات شدید و طولانی والدین،جمعیت زیاد خانواده،شیوه های تربیتی نامناسب،در برخی از موارد وجود ناپدری و نامادری و ... سبب می شود که کودکان مورد آزارقرار گیرند.
2-مشکلات کودکان:کودکانی که مشکلات نسبتاً شدید و پایدار نسبت به کودکان دیگر دارند،بیشتر از سایر کودکان مورد آزار قرار می گیرند.،مانند کودکانی که دچار بیماری های جسمی،مزمن و طولانی مدت یا مشکلات رفتاری از قبیل پرخاشگری،بی قراری ،بیش فعالی،اضطراب،شب ادراری و ... هستند به علت مشکلاتی که برای بزرگسالان ایجاد می کنند و نیز به سبب ناآگاهی والدین از این مشکلات اغلب مورد آزار جسمی و روانی قرار می گیرند.
3-مشکلات مدرسه: مشکلاتی که در مدرسه برای دانش آموزان ایجاد می شود،مانند انتظار بیش از حد، ندیدن تفاوت ها،ایجاد اضطراب،ترس و رقابت های شدید،تبعیض،تنبیه بدنی،تحقیر و توهین و... سبب آزارهای جسمی و روانی کودکان می شوند.
چگونه می توان کودک آزاری را کاهش می دهیم؟
1- کودکان را بهتر و بیشتر بشناسیم: شناخت کودکان و نیازهای آنان سبب می شوند رفتار بهتری با آنان داشته باشیم، برای این کار می توانیم از روش های مختلف مانند خواندن کتابهای آنها، شرکت در کلاس های آموزشی، مشورت کردن با افراد آگاه و ... استفاده کنیم.
2- علت کودک آزاری را بشناسیم
3- از دیگران کمک بگیریم: مشورت کردن نشانه هوشیاری و اگاهی است، نه ناتوانی. برای کاهش مشکلات خود می توانیم از مراکز مشاوره حضوری، تلفنی، سازمان های غیر دولتی، افراد آگاه و ... کمک بگیریم.