دانلود تحقیق پلیس علمی (تشخیص هویت)

Word 43 KB 32804 21
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • حقوق (پلیس علمی) پلیس علمی ( تشخیص هویت ) : علومی که مرتبط به جرم و بزهکاری هستند و دستگاه قضائی را در کشف جرم ، احقاق حق و تامین آن یاری می کند مثل روانشناسی کیفری ، جرم شناسی یکی از علوم جنایی ، جرم یابی است .

    جرم یابی : درباره ی کاربرد علوم عادی در کشف جرائم ، شناسایی مجرمان و اثبات جرم به بحث می پردازد .

    نمونه جرم یابی : پلیس علمی پزشک قانونی روانشناسی قضائی اهمیت پلیس علمی : این علم بر اساس دلایل مادی و فیزیکی یا همان علوم تجربی استوار است .

    به طور کلی دلایل اثبات جرم : اقرار ، شهادت شهود ، قسامه ، تحقیق محلی ، علم قاضی ، اسناد دلایل : 1- مادی ( شواهد عینی ) 2- ذهنی (نظری ) دلایل مادی ( شواهد عینی ) : خون ،ا سپرم، مو، اثر انگلشت ، اسلحه ، گلوله ، خط و...

    ویژگی های دلایل مادی : دلایل مادی ویژگی هایی دارند که قابل لمس ، ارائه ، مشاهده ، ارائه و استناد هستند و به همین دلایل دارای اهمیت هستند .

    دلایل مادی قابل ردوانکار نیستند .

    دلایل ذهنی (نظری ) : اقرار ، شهادت شهود ، قسم و ...

    ویژگیهای دلایل نظری : اثبات واقعیت آنها مشکل است و همینطور قابل لمس ، مشاهده ، و استناد نیستند .

    در علم فقه و جزا آمده که قاضی می تواند به علم خودش بسنده کند .

    تقسیمات پلیس علمی : 1.

    تشخیص هویت افراد ( اعم از عادی ، مجرمان و اجساد مجهول الهویه ) 2.

    بررسی صحنه جرم و جمع آوری دلایل و مدارک جرم 3.

    بررسی آزمایشگاهی دلایل و مدارک جرم 4.

    آگاهی از شگرد کار و روشهای ارتکاب جرم 5.

    شناخت علل و انگیزه های مجرمان در ارتکاب جرم 6.

    تحلیل صحیح از چگونگی وقوع جرایم 7.

    نحوه صحیح مصاحبه با متهمان ، مظنونین و شاکی و بازجویی از آنها تشخیص هویت اشخاص : هویت مجموعه صفات و مشخصاتی است که موجب تشخیص یک فرد از افراد یا یک شی از اشیاء دیگر می شود .

    عوارض مشخصه افراد و اشخاص عوامل نیاز قانون به تشخیص هویت مجرمان : 1.

    سوابق کیفری و احوال شخصیه 2.

    رعایت اصل فردی بودن مسئولیت کیفری و شخصی بودن مجازات و نیز جلوگیری از اشتباه یا استبدال 3.

    شناسایی و تحت نظر قراردادن مجرمان حرفه ای پس از آزادی از زندان 4.

    شناسایی هویت واقعی مراجعین به بانکها ، دفاتر اسناد رسمی ، شرکت در مسابقات کنکور و بعضی افرادی که وضعیت خاص دارند مثل لالها ، کودکان 5.

    شناسایی اجساد و اشخاص مجهول الهویه به منظور پیگیری مسایل بعدی روشهای به کارگیری تشخیص هویت : 1 روشهای قدیمی 2 روشهای جدید روشهای قدیمی : شناسایی مجرمان به واسطه قطع بودن برخی از اعضای بدن داغ کردن یا علامتگذاری مجرمان با فلز گداخته عبور دادن مجرمان از جلوی پلیس ، نگهبانان ، یا افراد با سابقه پوشاندن لباس مخصوص ، خال کوبی، شناخت انگیزه های افراد تن پیمایی :( تشخیص هویت بر اساس توصیف و اندازه گیری قسمتهای از بدن) ازروشهای قدیمی تشخیص هویت تن پیمانی است که بر اساس توصیف و اندازه گیری قسمتهای از بدن به منظور تشخیص هویت افراد در سال 184 میلادی آدلف کتله منجم ،ریاضی دان و آمار شناس بلژیکی از مطالعه روی اندامهای اشخاص و اندازه گیری آنها نظر داد: در جهان نمی توان 2 نفر را پیدا کرد که اندامهای آنها کاملا به یک اندازه باشند در سال 186 فردی بنام استیوفن که در زندان سورن بلژیک بود مبادرت به اندازه گیری بدن زندانیان نمود چون اصول مشخصی را برای کار خود ارائه نکرد کار ایشان مورد توجه قرار نگرفت در سال 1879 میلادی آلفوسن برتیون ( کارمند زندان پارس بود به دلیل اینکه روشهای تشخیص هویتن آن زمان کافی نبود لذا روی روشها و نظریه های کتله بفکر استفاده از تن پیمانی افتاد :گفت هر چه تعداد اندامهای مورد اندازه گیری بیشتر باشد مشخصات تن پیمانی بین دو نفر بیشتر خواهد بود .

    برای کار خود اصولی را ارائه داد .

    1.

    رشد طولی بدن انسان بعد از 20 سال متوقف می شود 2.

    اندازه ی اندامهای اشخاص مختلف با هم متفاوتند 3.

    اندازه گیری ایشان د ر تن پیمایی شامل اندامهای خاص از بدن می شد به همه اندامها 4.

    اندازه گیری تن پیمایی با استفاده از ابزار ساده هم امکان پذیر است .

    اندامهای که مورد نظرش بود = طول قد ، نیم تنه ی فوقانی ، دور سر ، عرض سر ، طول لاله ی گوش راست ، طول استخوان بازوی چپ ، طول دست چپ از آرنج تا نوک انگشت میانی ، طول انگشت میانی و کوچک دست چپ ، طول پای چپ ایشان در سال 1882 میلادی موافقت مقامات پلیس فرانسه را برای تن پیمایی به مدت 3 ماه در زندان گرفت .

    ایشان افراد را بر اساس اندازه ی اندامهای بدن سه دسته تقسیم کرد : 1 طول قد( که به سه قسمت طول قد به 160، 180، 200 و نیم تنه 80، 90، 100 و دور سر 20 ، 30، 40 با همین روش توانست در همین سال هویت واقعی 49 نفر را تامین کند و تا سال 1892 به 680 نفر رسید در کشور ما تن پیمانی درسال 1295 شمسی توسط مستشاران سوئدی در تهران راه انداختند که به آنترو پو متری هم گویند .

    نواقص تن پیمایی : 1 تن پیمایی افراد زیر 20 سال بدلیل رشد طولی آنها ثابت نیست و تغییر می یابد .

    2 به دلیل عدم امکان اندازه گیری دور عرض سر و طول دارای اشکال است ( در خانمها ) 3 عدم دقت و وجود اختلاف بین اندازه گیری آنها 4 اظهار نظرها در مورد هویت و سوابق افراد نمی توانست قاطع و قابل اثبات باشد مثلا در سال 1902 فرد سیاه پوست را دستگیر کردند آلفونس برتیون را پدر تشخیص هویت می نامند.

    از کارهای دیگرش ارائه تصویر گویا ست ( مشخصات تن پیمانی مجرمان همراه هویت دقیق و روشن مشخصات از طریق رنگ مو ، چشم ، سر و صورت و یا آثاری که در بدن وجود دارد مثل خال کوبی ، خال .

    این روش از اویل قرن 2 منسوب شد امروزه از برخی کارکردهای تن پیمانی استفاده می کنند .

    مثل رنگ چشم ، مو یا فرمهای استخدامی استفاده می کنند .

    روشهای فعلی تشخیص هویت:( 1 عکاسی2- چهره نگاری 3- انگشت نگاری 1 عکاسی: ( همراه با ظهور عکاسی کارکنان جرایم تشخیص هویت به فکر استفاده از آن افتادند .

    اهمیت عکس در ماندگاری است چون وقتی افراد به فردی ، منظره ای نگاه می کنند بدلیل عدم دقت ، عدم تمرکز ، کور رنگی و ...

    نتوانند جزئیات آن را بخاطر بگذارند .

    در ابتدا از تمام رخ عکس می گرفتند ولی در عمل دیدند اشکال دارد چون برخی حالات و مشخصات کشف نمی شود و از نیم رخ نیز عکس می گرفتند چون مثلا حالت پیشیانی با بینی فرق می کند و یا علائم و آثار روی صورت شاید دیده نمی شد و یا شکل لاله ی گوش که در تشخیص هویت خیلی مؤثر است لذا از نیم رخ هم عکس می گرفتند .

    مثلا ممکن است شاهد متهم را از نیمرخ دیده باشد .

    کاربرد های عکس : 1- تطبیق عکس با قیافه ی شخصی که احتمال می رود عکس متعلق به وی باشد .

    2 در مورد اجسادمکشوفه ی مجهول الهویه نیز عکس خیلی مؤثر است .

    3 در مورد افراد گمشده نیز مورد استفاده قرار می گیرد .

    تطبیق عکس هرگاه احتمال رود که عکس متعلق به شخص باشد مورد تطبیق قرار می گیرد .

    مثلا از آلبوم خانوادگی اش یا از اداره ی محل و ...

    برای اینکه عکسها بهینه باشند باید ویژگیهایی داشته باشند: 1 از نظر زمانی به هم نزدیک باشند 2 از نظر حالت نیز با هم یکی باشند 3 حداقل 3 عکس داشته باشیم 4 عکس روتوش نشده باشد .

    مقایسه ی عکسهای رنگی و سیاه و سفیدبا رنگی از حییث وضوح بهتر است ولی دوام عکس سیاه و سفید بیشتر است که رنگی بر اثر مرور زمان و رطوبت و گرما و ...

    از بین می روند .

    پیشنهاد می شود اگراز هر دوعکس رنگی و سیاه و سفید استفاده شود خیلی بهتر است .

    موانعی در عکس برای شناسایی اشخاص در کشف جرم : 1 تغییر قیافه ی اشخاص براثر گذشت مرور زمان 2 افت کیفیت عکسهای رنگی براثر مرور زمان 3 امکان انجام جراحی پلاستیک روی اندامهای صورت 4 گریم کردن صورت قبل از عکس یا بعد از عکس 5 تغییر چهره به علت سوانح و سوختگی ها 6 شباهتهای دو قلوه های هم سان 7 مونتاژ عکس یک فرد در کنار عکس یا قیطره غیر مرتبط او 8 امکان هر گونه دخل و تصرف و ایجاد تغییرات در عکسهای تهیه شده که به جای فیلم از دیسکت رایانه ای استفاده می کنند .

    9 روتوش عکسها به امکان حذف آثار و علایمی که در چهره است مثل خال ، سالک 10 فرسودگی و کهنگی برخی عکسها جهت تشخیص مشکل است .

    r چهره نگاری: (ارائه توصیف شهود و شاکیان از مشخصات ظاهری و چهره مجرمان مجهول الهویه و فراری را چهره نگاری گویند) مجرمان فراری دو دسته اند: 1 مجرمانی که هویت آنها برای مردم و پلیس معین است.

    2 مجرمانی که هویت آنها مشخص نیست.

    * برای تشخیص هویت این مجرمین به سراغ آلبوم عکس آنها می روند، و یا کارشناسان فن با توجه به اطلاعاتی که به آنها می دهند چهره مجرم را نقاشی می کنند و شبیه آن را می نگارند پس تهیه تصویر مجرمان که مجهول الهویه و فراری هستند با استفاده از توصیفی که شهود و شاکیان از مشخصات ظاهری و چهره این افراد مجرم ارائه می دهند را چهره نگاری گویند که ادامه مسیر تکمیلی دو روش تن پیمایی و تصویر گویاست که امروزه این کار از طریق کامپیوتر و یا قلم های رایانه ای آسان تر شده است.

     انگشت نگاری: (علم استفاده از اثر انگشت در تشخیص هویت اشخاص و کشف جرایم) عبارت است از بدست آوردن تصویر خطوط برجسته سرانگشتان اشخاص و نقوش آنها، به عبارتی دیگر انگشت نگاری علم استفاده از اثر انگشت در تشخیص هویت اشخاص و کشف جرایم می باشد.

    بشر ابتدایی در کشف آثار هنری از اثر انگشت، بهره می جستند و بعدها از اثر انگشت به عنوان امضای غیر قابل انکار و سپس تشخیص هویت استفاده می شد.

    هنرمندان هم آثار خود را با اثر انگشت، معین می کردند.

    امروزه نیز از اثر انگشت به جهت بی سوادی و یا به حکم قانون استفاده می شود.

    از آیات و روایات هم این قضیه استنباط شده است.

    (سوره قیامت، آیه 3 و 4) از حیث تاریخی هم قدیمی ترین مورد اثر انگشت کشف شده مربوط به قرن 1 میلادی است و از نظر علمی نیمه دوم قرن 17 به این موضوع پی بردند و اساسی ترین تحقیقات علمی در این مورد مربوط به نیمه دوم قرن 19 است.

    ویژگیهای انگشت نگاری :  در اثر مرور زمان نقش خطوط برجسته سرانگشتان افراد تغییری نمی کند.

     این نقوش در هر شخص منحصر به فرد بوده و با دیگران متفاوت بود.

     نتایج تحقیقات سرویا ورشل که در تحقیقی 20 سال قبل از کارگران اثر دست می گرفت در جهت اسناد و ...

    و سپس ژاپنی ها تحقیقاتی در این زمینه انجام دادند: دکتر هنری در زمینه کشف جرم کارکرد و ورشل در زمینه اثر انگشتان و امروزه ادامه تز دکتر هنری، در این علم حاکم است که هر دو کمک بزرگی کردند.

    بعدها فرانسیس گالتون ریاضی دان به کمک علم ریاضی و تجزیه تحلیل آثار انگشت جمع آوری شده توسط شرول دریافت که امکان اینکه دو نفر دارای اثر انگشت یکسان باشند 1 به 64 میلیارد انسان است.

    در اواخر قرن 19 یوهان اسویچ نخستین کسی بود که از زندانیان برای تشخیص هویت آنها از اثر انگشت استفاده می کرد و در سال 1891 برای کلاسه (طبقه بندی) اثر انگشت را ابداع کرد.

    در 1892 بازرس آرژانتینی به نام آلوارز که معاون و دستیار اسویچ بود از روی آثار خون آلود درب کلبه محل وقوع جرم، اتهام فرزندان مرحوم را تبرئه نمود، همسر وی (متوفی) او را کشته بود.

    در ایران ابتدا از اثر انگشت برای تعیین و اسناد استفاده می شد که اولین آن مربوط به قرن 8 است.

    سابقه اثر انگشت در اسناد تجاری برای تشخیص هویت در قرن 14 بوده و برای تشخیص هویت مربوط به قاجاریه است.

    در سال 1333 سیستم ها طبقه بندی یا کلاسه در ایران مرسوم شد.

    صفات و خصوصیات برجسته یا اصول علم انگشت نگاری: 1 ـ هیچ دو اثر انگشتی یکسان نیست.

    2 ـ خطوط برجسته سرانگشتان از زمان بوجود آمدن که از 3 تا 4 ماهگی جنین بوجود می آید تا زمان از بین رفتن یا معدوم شدن پوست دست تغییر شکل نمی دهد.

    * چند نکته: 1 ـ خصوصیات ذکر شده خطوط برجسته سرانگشتان علاوه بر سرانگشتان، شامل خطوط برجسته بندهای دوم و سوم انگشتان و کف دست و پا یعنی شامل تمام خطوط پوستی می شود.

    2 ـ در صورت سوختگی و جراحات پوست انگشتان دو حالت وجود دارد: الف ـ صدمات، سوختگی و ...

    سطحی باشد، که دوباره احیا و التیام می یابند.

    ب ـ عمیق باشند، مثل سوختگی شدید و ...

    به دلیل صدمه و لطمه پاپی ای های زیر سطوح پوستی که نقش مؤثری در ایجاد و بازسازی نقوش سرانگشتان دارد، التیام نمی یابد البته این خود نشانه ای است.

    3 ـ افرادی برای عدم دسترسی و شناسایی، پیوند پوست سایر بدن با سرانگشتان را انجام می دهند تا پیوند پوست کف دست و پا با سرانگشت که ابتدا اینها توسط کارشناس اهل فن قابل شناسایی است.

    4 ـ بیماریهای پوستی که بعضی از آنها بر روی این خطوط بی تأثیر یا موقتاً تأثیر دارند مثل سفلیس عصبی ولی بعضی مثل اسکلرودرمی یا پسویازیس تأثیر دائمی بر روی اثر انگشتان داشته، اشکال در کار انگشت نگاری ایجاد می کنند.

    5 ـ بعضی شغل ها مثل بناها یا مشاغلی که با مواد شیمیایی، اسیدها، بازها ارتباط دارند، باعث صافی نسبی اثر انگشتان شده که البته قابل بازگشت است (مالش و ماساژ با روغن زیتون یا گلیسیرین) 6 ـ در اثر رشد دست و وسیع تر شدن پوست آن تعداد خطوطی که در دوران کودکی در مساحت cm 1 وجود داشته به مراتب بیشتر از خطوط بزرگسالی است که در همان واحد طولی قرار دارد.

    کارشناسان با استفاده از همین قاعده وا لبته با شمارش تعداد خطوط کشف شده در جرم با واحد طول معین، جداولی را تهیه کردند که با استفاده از آن سن شخص مشخص می شود.

     بررسی خطوط از دید زیست شناسی: در خصوص علت بوجود آمدن خطوط برجسته انگشتان و دست و پا دو نظر داده اند: 1 ـ این خطوط برجسته برای ایجاد اصطکاک و جلوگیری از لغزیدن دست و پا روی سطوح صاف مثل سنگ ها و تنه درخت خلق شده.

    2 ـ به دلیل وجود پی های لامسه در محل این خطوط برجسته، اعتقاد دارند این ها برای حس لامسه برای لمس زبری، نرمی، سردی و ...

    اشیاء خلق شده.

    عامل بوجود آمدن خطوط برجسته همین پاپی ها در زیر پوست هستند.

    غدد مترشحه عرق روی همین خطوط برجسته پوستی قرار دارند و لذا همیشه سطح این خطوط آغشته به عرق بوده و در اثر تماس سرانگشت دست و پا با اشیاء این عرق مترشحه تصویر خطوط برجسته پوستی را بصورت نامرئی روی سطح تماس برجا می گذارد.

    ـ این خطوط برجسته پوستی مختص به انسان نیست و در دست و پا یا زیر دم برخی پستانداران قرار دارد.

    بطور کلی بر این نقاط (خطوط برجسته) مو وجود ندارد یعنی جایی که مو هست خطوط برجسته نیست.

    ـ آثار خطوط پوستی برجسته به 2 گونه بدست می آید: 1 ـ انگشت نگاری آشکار یا قضایی: که از تمامی انگشتان فرد انگشت نگاری می شود.

    2 ـ انگشت نگاری جزایی یا پنهان: که از طریق تماس سطح انگشتان با اشیاء و وسایل، دلایل و مدارک موجود در صحنه جرم این اثر خواسته یا ناخواسته بوجود آمده و می ماند.

    اغلب اوقات این خطوط ناقص بوده یا مرئی نیستند که اول باید آن را ظاهر، ضبط و مورد استفاده قرار دهند.

    آثار انگشت قضایی ممکن است مربوط به کف دست و پای برهنه باشد.

    آثار انگشت موجود بر اسناد در همین دسته قضایی یا پنهانی قرار می گیرند.

    وسایل انگشت نگاری پنهانی یا قضایی: میز انگشت نگاری ـ کارت و برگه مخصوص انگشت نگاری ـ گیره نگهدارنده کارت ـ مرکب مخصوص انگشت نگاری ـ صفحه صاف ـ غلتک ـ قاشقک ـ چنگک انگشت نگاری ـ قیچی ـ چسب مایع ـ مواد شوینده.

    نحوه انگشت نگار اشخاص زنده با افراد زنده استثنایی (فلج و ...) و انگشت نگاری از اجساد متفاوت است هدف از انگشت نگاری اجساد پی بردن به هویت و سوابق احتمالی آنها و تطبیق آثار انگشت اجساد با آثار انگشت صحنه جرم یا قاتل و ...

    .

     موانع و مشکلات کار انگشت نگاری: هدف از این کار بدست آوردن تصویر کاملی از خطوط برجسته سرانگشتان برای مقاصدی از قبیل کلاسه کردن (طبقه بندی کردن)، تعیین هویت، بررسی سابقه و در صورت لزوم ضبط سابقه و تطبیق با آثار انگشت ذیل اسناد و مدارک مورد اختلاف.

    موانع و مشکلات آثار انگشت مطلوب به 2 دسته اصلی تقسیم می شود: 1 ـ موانع و مشکلات فنی: که مربوط به شخص انگشت نگار و وسایل کارش است مثل نامرغوب بودن و غیر استاندارد بودن وسایل مذکور انگشت نگاری یا ضعف آموزش و بی تجربگی وی.

    2 ـ موانع و مشکلات مربوط به شخص انگشت نگار شونده که برخی موقتی است مثل صدمات و سوختگی ها که به تدریج احیا شده ولی برخی از صدمات و موانع دائمی است مثل بیماری پسویازیسن و ...

    یا قطع انگشت.

     کاربردهای انگشت نگاری قضایی یا آشکار: 1 ـ کسانی که به دستور مقام قضایی، زندانی می شوند چه حکم نهایی چه با قرار ـ یا کسانی که مجازات به شلاق و ...

    می توانند از آنها انگشت نگاری به عمل آید و آنها را کلاسه بندی کرده و در مواقع لازم از آنها استفاده شود.

    2 ـ متهمان و مظنونان مراجع قضایی و انتظامی به منظور بررسی هویت واقعی و سوابق سوء احتمالی آنها و تعیین مصادیق تعدد و تکرار جرم تشدید مجازات شوند.

    3 ـ متقاضیان دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری جهت استخدامی و یا ...

    4 ـ مشمولان قانون انگشت نگاری مصوب 1362 اصلاحی سال 1367 که ق 62 مقرر داشت از افراد جهت اخذ شناسنامه جدید انگشت نگاری شود و کلاسه آثار انگشت و همچنین اثر انگشت سبابه دست راست در شناسنامه آنها درج شود.

    این قانون بیشتر در مورد متولدین 1338، 1345 اجرای شد.

    در سال 1367 فقط در موارد ضروری کلاسه افراد در شناسنامه درج شود و در سایر افراد فقط سبابه دست راست درج شود.

    آیا انگشت نگاری عمومی یا ملی (همه افراد ملت) با حقوق بشر مغایرت دارد؟

    کنوانسیون کنگره حقوق بشر در 1963 که توسط سازمان ملل متحد و با شرکت حقوقدانان و اعضاء برجسته پلیس کشورهای مختلف در استرالیا تشکیل شد، پاسخ منفی داد و گفت این امر، امور ملی است و لطمه ای به حقوق بشر نمی زند.

    5 ـ اشخاص و اجساد مجهول الهویه: به منظور تعیین هویت و بررسی سوابق احتمالی آنها و تطبیق با آثار انگشت به دست آمده از صحنه جرم که منتسب به آنهاست.

     انواع نقوش سرانگشتان: خطوط برجسته پوستی ممکن است اشکال مختلفی از قبیل کمانی، نعلی، مارپیچ و بصورت پاره خط این خطوط دو شاخه، سه شاخه، نقطه جزیزه، دریاچه و ...

    مشاهده گردد.

    از کنار هم قرار گرفتن آنها این نقوش بدست می آید.

    آرچ ها (کمانی) 5% نقوش را تشکیل می دهند.

    لوپ ها (کیسه ای) 65%، ورلها (مارپیچی) 30% کلاسه یا طبقه بندی آثار انگشت: مزیت مهم استفاده از آثار انگشت در تشخیص هویت و تعیین پیشینیه اشخاص نسبت به روشهای پیشین این است که : اگر کسی برای کتمان هویت واقعی یا عدم افشای سوابق سوء پیشین خود، قیافه خود را تغییر دهد یا از اسناد هویت مجهول استفاده کند، چون نمی تواند آثار انگشت خود را تغییر دهد و آثار انگشت هر کس بر اثر نوع نقوش مذکور در بالا و سایر ویژگی ها در طبقه بندی خاص و متمایز از سایر طبقه بدی آثار انگشت دیگران قرار می گیرد.

    به کمک انگشت نگاری امکان دسترسی به هویت واقعی و سوابق سوء پیشینه ای میسر است.

    هدف از طبقه بندی آثار انگشت اشخاص: به کارگیری یک روش منطقی، علمی و عملی برای دسته بندی ضبط آثار انگشت و اطلاعات مندرج در سوابق وی ثبت میباشد تا در موقع ضرورت بتوان به سهولت به این قبیل آثار انگشت و اطلاعات مندرج در کارت انگشت نگاری مربوطه دسترسی پیدا نمود.

    برای کلاسه کردن آثار انگشت روشهای مختلفی ابداع شده: در کشور ما روشی به نام هنری که متداول است.

    هنری روش طبقه بندی یا آثار انگشت کالتون را تکمیل و به دنیا عرضه کرد.

    در سیستم های طبقه بندی دستی مثل هنری ویژگی های هر 10 انگشت بطور مشترک در تعیین آثار کلاسه انگشت مؤثر است.

    بنابراین اگر اثر یک یا دو انگشت از مجرم در صحنه جرم کشف شود چون 10 انگشت کامل نیست نمی توان آن را به روش هنری کلاسه کرد و بایگانی و ضبط نمود یا هویت و سوابق صاحب آن را پیدا کرد البته اگر در رابطه با جرم مورد نظر افراد مظنونی در دسترس باشند با انگشت نگاری از آنها و تطبیق با آثار بدست آمده از صحنه جرم و مقایسه آنها میتوان متوجه شد آثار انگشت مکشوفه از آثار آنهاست یا خیر.

    امروزه در سیستم های رایانه ای جدید، طبقه بندی آثار انگشت، ویژگی های هر انگشت (منیوشا) به تنهایی بررسی و بصورت کد در حافظه رایانه ضبط می شود و در حقیقت برای 1 نفر، 10 فایل مستقل یعنی برای هر انگشت 1 فایل ایجاد می شود.

    تبعاً اگر در صحنه جرمی 1 یا 2 اثر انگشت بدست اید به کمک رایانه می توان صاحب آن را شناسایی کرد.

     آثار انگشت پنهان یا جنایی: آثار انگشت پنهان یا جنایی آثاری است که از تماس سطح سرانگشت یا کف دست و پای برهنه مجرمان با اشیاء و وسایل (دلایل و مدارک) موجود در صحنه جرم به جای می ماند و اغلب اوقات ناقص و بعضاً نامرئی است.

    این قبیل آثار به یکی از 3 حالت زیر یافت می شود: 1 ـ آثار خطوط پوستی (اثر انگشت) ناشی از مواد رنگی ـ بعضاً ممکن است کسی در حین درگیری یا ارتکاب جرم، خونی یا رنگی یا دوده ای گردد و تبعاً هر چیزی را با دست خود که لمس نماید مواد رنگی مذکور تصویر خطوط برجسته انگشتان یا کف دست وی را روی سطح مورد تماس منعکس می کند مانند آثار انگشت خون آلودی که ممکن است از مجرمان روی دسته چاقو یا بدنه اسلحه یا دستگیره درب بر جای ماند.

    برای ضبط و مستند کردن این قبیل آثار باید به طریق فنی از آنها عکس برداری کرده تا بعداً بتوان عکس ها را با آثار انگشت افراد مضنون مقایسه کرد.

    بهتر است دو عکس گرفته شود.

    یکی نزدیک برای اثر برداری و تصویر واضح از خطوط پوستی و یکی از مهم ترین اثر خون و عکس دیگری برای تشخیص محل قرار گرفتن اثر از فاصله مناسب.

    در این موارد 2 اثر حائز اهمیت است: 1 ـ اثر انگشت روی سطح نرم و خمیری شکل: چنان چه حین ارتکاب جرم یا درگیری دست کسی به دیواری که تازه گچ کاری شده یا محل هایی که بتونه یا رنگ شده و هنوز خشک نشده، تماس پیدا کند، فشار دست باعث می شود آثار خطوط برجسته پوستی بصورت فرورفتگی روی اینگونه محل ها نقش ببندد.

    برای ضبط این آثار از عکس برداری به شیوه ذکر شده عمل می گردد در موارد ضروری می توان از این قبیل آثار قالب گیری به عمل آید اما بهتر است قبل از آن از اثر عکس گرفته شود.

    2 ـ آثار نامرئی انگشت ناشی از ترشحات پوست: روی خطوط برجسته سرانگشتان و کف دست و پای انسان منافذ ریزی وجود دارد که از آنها عرق ترشح می گردد در نتیجه همیشه سطح خطوط برجسته مذکور آغشته به مایع بی رنگ عرق می باشد و تبعاً با هر جا تماس پیدا کند عرق دست تصویر خطوط برجسته را بصورت نامرئی روی سطح مورد تماس منعکس می نماید.

    آلودگی های دست بانضمام اضطراب و نگرانی مجرم باعث ایجاد چربی و عرق بیشتر در سطح مورد تماس، نقش خطوط برجسته را بصورت نامرئی منعکس می نماید که باید آنها را ظاهر و مورد بهره برداری قرار داد.

    * چند نکته: 1 ـ استفاده از دستکش برای قاطی نشدن آثار انگشت مأمور با متهم.

    2 ـ نگهداری اشیاء به نحوی که محل های احتمالی اثر دستکاری نشود.

    3 ـ این آثار نامرئی روی تمام سطوحی که با خطوط پوستی تماس پیدا کند بلااستثناء برجا می ماند ولی ظهور آنها و در برخی از موارد ممکن است مقدور نباشد برای نمونه آثار بجای مانده روی سطوح فلزی، شیشه ای، پلاستیکی، کائوچوئی، فلبیکا، چوبهای کیلرکاری شده، کاغذ و مقوا را می توان با امکانات موجود ظاهر کرد.

    ولی آثار نامرئی محل هایی مانند سطوح مضرس (دندانه دار)، پارچه های تیره و درشت بافته شده را با امکانات موجود نمی توان ظاهر کرد.

    4 ـ عمر اینگونه آثار به شرایط محیط از قبیل حرارت، رطوبت، نور، گرد و غبار، اصطکاک و غیره بستگی دارد و حتی در صورت مصون ماندن از این آثار تا 1 سال بعد هم می توان آنها را ظاهر کرد.

    آثار نامرئی روی کاغذ را پس از 9 سال هم ظاهر کرده اند.

    همچنین زمینه محلی که اثر انگشت نامرئی روی آن بجا مانده و میزان ترکیبات و عرق دست در کمی و زیادی عمر این قبیل آثار تأثیر دارد.

    عرق دست 98% آب تا 5/98 تا 99% و بقیه را نمک، اسیدهای آلی، اوره، آلبومین و برخی ویتامینها تشکیل می دهند.

    سطوح اشیائی که ممکن است آثار نامرئی خطوط پوستی در آنها بجای بماند معمولاً به 2 دسته تقسیم می شوند: 1 ـ روی سطوح جاذب رطوبت: که در این آثار چنانچه مدت زمان زیادی از ایجاد اثر نگذشته باشد به کمک بخار متبلور آن را ظاهر می کنند.

    در این مورد چنانچه اثر روی کاغذ و امثال کاغذ باشد و مدت زمان زیادی از ایجاد آن نگذشته باشد (چند ساعت) به کمک پودرهای مخصوص آنها را ظاهر کرده و اگر مدت زمان زیادی گذشته باشد از ایجاد آن، به کمک محلول نامین هیدرین برای ظاهر کردن آن استفاده می کنند.

    برای ظهور آثار نامرئی بر روی پارچه های روشن از محلول نیترات نقره استفاده می شود.

    2 ـ روی اشیاء غیر جاذب رطوبت: یکی از راه های متداول ظهور اینگونه آثار استفاده از پودرهای مخصوص فوق العاده نرمی می باشد که با توجه به ترکیبات مواد شیمیایی موجود در ترشحات پوست دست یا عرق ساخته شده و به رنگ های مختلف سفید، نقره ای، مشکی، آجری، مسی، طلایی و غیره در دسترس است.

    پس از ظهور این قبیل آثار نامرئی باید بلافاصله از آنها عکس گرفت تا اگر بعدی اثری را از بین برد لااقل عکس آن در دسترس باشد.

    پس از عکس برداری باید این قبیل آثار را به کمک نوارهای شفاف کاغذهای فویل از روی شیء مورد نظر برداشت.

    امروزه با استفاده از اشعه x، پرتو لیزر برای ظهور آن دسته از آثار نامرئی خطوط پوستی با روشهای متداول، قابل ظهور نیست بویژه آثار قدیمی و کهنه استفاده می شود.

    همچنین در برخی کشورها، استفاده از بخار چسب متداول است.

    مقاسه و تطبیق آثار انگشت: اول مقاسه و تطبیق آثار انگشت یا آثار خطوط پوستی به دست آمده از صحنه و جرم: پس از عکس بر داری یا قالب گیری یا ظهور آثار انگشت بدست آمده از صحنه ی جرم این قبیل آثار با آثار انگشت اشخاص مضنون به ارتکاب جرم مورد مقایسه و تطبیق قرار می گیرد در سیستم های دستی کار تطبیق آثار انگشت به کمک ذره بین یا دستگاه های بزرگ نمایی انجام می شود و در سیستم های رایانه ای به کمک رایانه و از طریق تشخیص و مقایسه ی مینو شای موجود در دو اثر انگشت انجام می شود حتی اگرمظنونی نباشد رایانه با آثار انگشت مجرمانی که پیشتر (قبلا) به حافظه ی آن داده شده مقایسه و چنانچه صاحب اثر سابقه دار باشد وی را شناسایی می نمایند .

    علاوه بر آن آثار انگشت به دست آمده از صحنه های مختلف جرم که صاحب آنها شناسایی نشده ضبط شده با هم مقایسه می گردد و چنانچه مثلا از انگشت سبا به ی مجرم در دو محل جرم مختلف اثری بر جای مانده باشد رایانه این موضوع را کشف نموده و معلوم می شود توسط شخص واحدی این جرائم انجام شده است.

    دوم مقایسه و تطبیق آثار انگشت ذیل اسناد و مدارک: گاهی اوقات آثار انگشت ذیل اسناد و مدارک همانند :قولنامه، چک، سفته، لیست حقوق مورد انکار یا اختلاف قرار می گیرد در این قبیل موارد باید از شخص یا اشخاصی که احتمال داده می شود سند را انگشت زده باشند انگشت نگاری ده انگشتی بعمل آید و با آثار انگشت مورد دعوا تطبیق و مقایسه گردد تا تعلق یا عدم تعلق آنها به شخص مورد نظر مشخص شود .در مورد اسناد منسوب به اشخاص متوفی مانند وصیت نامه و امثال آنها باید به تفصیل اسناد و مدارکی که در زمان حیات انگشت زده است برآمد .و اثر انگشت مورد اختلاف را باآثار انگشت مسلم ذیل این قبیل اسناد تطبیق و مقایسه نمود.

    سوم نکات مهم در مورد تطبیق و مقایسه ی آثارا نگشت ذیل اسناد : 1- در صورتیکه چند نفر ذیل سند را انگشت زده باشند بهتر است اثر انگشت فرد را با تمام آثار انگشت موجود در سند تطبیق داد چون ممکن است در نوشتن اسم در زیر اثر انگشت به سهوی یا عمدی یا به اشتباه اسم دیگری قید شده باشد .

    2- ممکن است به دلیل باند پیچی دست یا چپ دست بودن فرد یا از روی سوء نیت فرد با انگشت دیگری غیر از سبابه انگشت زده باشد و لذا باید با سایر انگشتها تطبیق و مقایسه نمود.

    3- برای کارشناسی اصل سند باید ارائه شود زیرا فتوکپی ممکن است جزئیاتی را که کارشناس برای بررسی به آن نیاز دارد بطور کامل و با وضوح نشان ندهد.

    چهارم تشخیص هویت نوزادان: تشخیص هویت نوزادان مورد اختلاف از روی آثار کف پای آنهای صورت می گیرد .(به جهت کوچک بودن سطح سر انگشتان نوزادو رعایت اصول بهداشتی) امروزه با استفاده از آمایش تشخیص هویت ژنیتکی (DNA ) که امکان آن درنیروی انتظامی ،اداره ی کل تشخیص هویت و سازمان پزشکی قانونی کشور وجود دارد به طور قاطع می توان در مورد تعلق یا عدم تعلق طفلی به پدر یا مادر موردادعا اظهار نظر نمود.

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

حقوق (پليس علمي) پليس علمي ( تشخيص هويت ) : علومي که مرتبط به جرم و بزهکاري هستند و دستگاه قضائي را در کشف جرم ، احقاق حق و تامين آن ياري مي کند مثل روانشناسي کيفري ، جرم شناسي يکي از علوم جنايي ، جرم يابي است . جرم يابي

چکیده اسناد هویتی مدارکی هستند که برای احراز هویت و شناسائی افراد به کار می روند و شامل 6 سند ، شناسنامه ، کارت ملی ، پایان خدمت یا معافیت از خدمت‌، گذرنامه و مدارک شناسائی صنفی مانند کارت های شناسایی ادارات دولتی را شامل می شود . این اسناد پایه و اساس سایر مدارک نیز قرار می گیرد و به همین لحاظ از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و در جامعه نیز از اعتبار خاصی برخوردار هستند و به ...

گفتار اول : معاذیر معاف کننده از مجازات معاذیر معافیت از مجازات به طور کلی بستگی به وخامت و خطرناکی جرم ندارد بلکه مربوط به سیاست کیفری بعضی از امور که مقارن با ارتکاب بعضی از جرائم و موجب معافیت مرتکب از مجازات به شمار آمده است. به همین جهت یک دستور کلی در این زمینه وجود ندارد که مربوط به همه جرائم باشد، بلکه در مورد هر یک از جرائم کیفیات خاص بنا به ملاحظات سیاست کیفری به عنوان ...

پيشگفتار: جوانان، جمعيت معتنابهي را در سطح جهان تشکيل مي دهند. تخمين زده شده است که در فاصله سالهاي 1960 تا 2000، افراد گروه سني 15 تا 24 ساله از 419 ميليون نفر به 000/000/280/1 بالغ خواهد گرديد.[1] بيشترين رقم از اين تعداد در کشورهاي جهان سوم

چکیده : مسلماً هر تحقیقی به دنبال هدف خاصی می‌باشد ما دراین تحقیق به بررسی جرایم شهرستان کهگیلویه در سال 1387 می‌پردازیم تا بتوانیم براساس آمار موجود و جرایم موجود به دنبال علل و عوامل موجود آورنده آن جرمها باشیم تا از آن جرایم پیشگیری کنیم یا درصورت امکان آنها را کاهش داده و زمینه‌های بوجود آورنده آنها را از بین ببریم . دراین تحقیق پس از شناسایی جرایم مهم شهرستان به آن جرایم به ...

مقدمه در شرايط فعلي حقوق جزا لازم اعمال مجازات به مجرمين وجود مسئوليت کيفري باشد. بديهي است اگر فردي فاقد مسئوليت کيفري باشد به هيچ وجه نمي توان نسبت به او مجازاتي را اعمال نمود. ارتکاب جرم و تحميل مجازات مستلزم تحقق ارکان سه گانه جرم مي باشد.

بزهکاری زنان و مسئولیت کیفری مخففه خش حوادث در رسانه های مختلف اعم از روزنامه ها ، هفته نامه ها ، تلویزیون و ... همیشه از پرطرفدارترین بخش ها محسوب شده و می شود . درباره این گرایش ، علل مختلفی بیان می شود که در اینجا قصد نداریم به کالبد شکافی آن بپردازیم . در اینجا ، در نظر داریم با ذکر خلاصه ای از حوادث مندرج در نشریات ، به وسیله کارشناسان حقوقی به تحلیل آنها بپردازیم تا به این ...

مطالعه ادبیات و سوابق مسئله در مورد مقایسه سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران ، پاکستان ، عربستان و قطر تاکنون درکشور ایران کسی به بررسی چنین مسئله ای نپرداخته است و نمی توان منبع معتبری را در این مورد پیدا نمود ، اما درمورد سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران اساتیدی همچون دکترگلدوزیان ، دکتر ولیدی ، دکتر نوربها ، دکتر اردبیلی ، دکترشام بیاتی و . . . به تحقیق و بررسی پرداخته اند و هرکدام ...

فصل اول: کليات فصل اول: تعريف طفل تعيين سن براي تعريف اطفال بسيار ضروري مي باشد. ترديدي نيست که نوجواني قبل از نمايان شدن بلوغ آغاز مي گردد. از لحاظ طول دوره نوجواني بين روانشناسان اتفاق نظري وجود ندارد. در کليه کشورها بين وضع

اشتباه، مبین ناهمخوانی است. مرتکب به گونه‌ای فکر می‌کند و جامعه در کل، به نحوی دیگر. جامعه اصرار دارد که دیدگاهش صحیح است، نتیجه مجرمانه واقعا رخ داده و بزهدیده حقیقتا صدمه دیده است. متهم ادعا می‌کند که او به گونه دیگر بر مسئله می‌نگریسته و همچون سایر مردم به حقیقت امر واقف نبوده است. به عقیده وی، او هیچ کار خلافی انجام نداده و یا لااقل خلاف به آن شدت که به نظر می‌رسد انجام ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول