دانلود تحقیق طراحی و پیاده سازی یک سیستم خبره جهت ارزیابی ابزار های تأیید و اعتبارسنجی دانش در سیستم های هوشمند

Word 101 KB 32888 12
مشخص نشده مشخص نشده مهندسی صنایع - مهندسی معدن
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده در این مقاله به توصیف چگونگی طراحی و پیاده سازی یک سیستم خبره جهت ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند می پردازیم.

    امروزه مسائل تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند از اهمیت بالایی برخوردار است که به موجب آن ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند نیز جزء مسائل پر اهمیت محسوب شده و در نتیجه پیاده سازی یک سیستم ارزیابی ابزارهای مذکور از کارهای امروزه محققین در این زمینه می باشد.

    سیستم خبره طراحی شده علاوه بر تعیین ارزش نهایی هر ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند، قادر به ارائه تشریح برای کاربر نیز می باشد و می تواند به سؤال های "چرا"[1] و "چگونه"[2] در رابطه با اولویت بندی ابزارها که از طرف کاربر مطرح می شوند پاسخ گوید و همچنین مراحل دستیابی به قوانین ارزش دهی از طریق گزینه "ردیابی"[3] در اختیار کاربر قرار خواهد گرفت.

    خروجی سیستم خبره ارزیابی به صورت نمودار توسط نرم افزار Microsoft Excel ارائه خواهد شد.

    کلمات کلیدی: V&V، سیستم های خبره، سیستم های هوشمند و ارزیابی سیستم.

    مقدمه "تأیید" و "اعتبار سنجی" دانش یکی از مسائل مورد توجه محققان از سال 1984 میلادی تاکنون بوده است.

    محققین از آن زمان به فکر طراحی ابزاری مناسب جهت "تأیید" و "اعتبارسنجی" دانش برای سیستم های مبتنی بر دانش بودند.

    "تأیید" و "اعتبارسنجی" دانش یک مرحله ترکیبی برای تضمین کیفیت سیستم های نرم افزاری مبتنی بر دانش است.

    "تأیید" دانش، تضمینی برای درستی از جنبه مفهومی و "اعتبارسنجی" دانش، تضمینی از نظر قابل قبول بودن نرم افزار از طرف استفاده کننده می باشد.

    برای پیاده سازی و طراحی این مرحله به ابزارها، تکنیک ها و روش هایی نیاز می باشد.

    سیستم های خبره امروزی غالباً با چنین ابزار، روش و تکنیک هایی تولید نشده اند.[2] با توجه به اهمیت "تأیید" و "اعتبارسنجی" دانش در این مقاله به بررسی طراحی و پیاده سازی سیستم خبره جهت ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند می پردازیم.

    در ابتدا با مطالعه ابزارهای موجود "تأیید" و "اعتبارسنجی"، پارامترهای ارزیابی همراه با مقادیر ممکن آن ها به صورت جدولی ارائه می گردد.

    مقادیر پارامترهای ارزیابی توسط پرس و جو از کاربر در قالب یک پایگاه داده طراحی شده است.

    دانش های به دست آورده شده در پایگاه دانشی که دربرگیرنده ارزش پارامترهای این پایگاه داده می باشند ذخیره می شوند.

    با استفاده از استنتاج رو به عقب بر روی پایگاه دانش طراحی شده و حقایق کسب شده از پایگاه داده، ارزش نهایی هر ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش ارائه می گردد.

    در نهایت توسط نرم افزار Microsoft Excel به صورت نموداری، ارزش کلیه ابزارها رسم می گردد.

    این نمودار ارزش ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند ارزیابی شده را به صورت تصویری به نمایش می گذارد.

    شکل 1 سیستم خبره مورد بررسی را توصیف می کند.

    Evaluation Parameters Verification and Validation Tools Value of V&V Tools Evaluation Chart Evaluation Expert System Microsoft Excel شکل 1- ورودی و خروجی سیستم خبره این سیستم خبره به صورت یک پوسته[4] با استفاده از زبان برنامه نویسی پرولوگ طراحی شده است که قادر به انجام عمل استنتاج برای هر پایگاه دانش متناسب با دامنه مسأله می باشد.

    سیستم خبره ارزیابی طراحی شده شامل اجزای زیر می باشد: 1- پایگاه دانش، محل ذخیره سازی ارزش پارامترها و نیز قوانین مربوط به تعیین ارزش نهایی هر ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند می باشد.

    2- پایگاه داده، به منظور ذخیره سازی جدول ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند در نظر گرفته شده است.

    3- موتور استنتاج، شامل روش استنتاج رو به عقب برای تعیین ارزش نهایی هر ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند می باشد.

    4- واسط کاربر، برقراری ارتباط با کاربر از طریق سؤال و جواب می باشد.

    5- تشریح کننده، در بر گیرنده تشریح چگونگی ارزش دهی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش می باشد.

    این مقاله شامل بخش های زیر می باشد: تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمندسیستم های خبرهبررسی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمندپیاده سازی سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمندنتیجه گیریمنابع و مراجع 1- تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند صحت و تأیید پایگاه دانش نقش بسیار مهمی را در استنتاج درست و تصمیم گیری صحیح یک سیستم هوشمند بر عهده دارد و در واقع می توان گفت که یک پایگاه دانش صحیح و تأیید شده، صحیح و کامل بودن یک سیستم هوشمند مانند سیستم خبره را در شرایط مختلف تضمین می کند.

    اعتبارسنجی و تأیید یا به اختصار V&V در واقع یک پروسه ترکیبی برای تضمین کیفیت نرم افزار می باشد.

    به طور مختصر تأیید تضمینی برای درستی از جنبه تکنیکی و اعتبارسنجی تضمینی از نظر قابل قبول بودن نرم افزار از طرف مشتری یا استفاده کننده می باشد.

    در اعتبارسنجی هدف چک کردن این مطلب است که آیا سیستم مورد نظر نیازهای کاربران را برآورده می کند یا نه.

    در تأیید ما محتوای پایگاه دانش، در واقع دانش های موجود در آن را، از نظر درستی[5]، سازگاری[6] و کامل بودن[7] مورد بررسی قرار می دهیم.

    هر زمان که دانش جدیدی به پایگاه دانش اضافه می شود، پروسه تأیید و اعتبارسنجی، مخصوصاً مسأله تأیید دانش جدید، دوباره اعمال می شود.

    [3] 2- سیستم های خبره یک سیستم خبره، یک برنامه کامپیوتری هوشمند است که از دانش و رویه های استنتاج برای حل مسائلی که به اندازه کافی مشکل هستند و نیاز به هوش بشر برای حل آنها می باشد، استفاده می کنند.

    به عبارت دیگر، سیستم های خبره، برنامه های کاربردی کامپیوتری هستند که بعضی مهارت های غیر الگوریتمی برای حل انواع مشخصی از مشکلات را شامل می شوند.

    بخش های مختلف یک سیستم خبره عبارتند از: پایگاه دانش – محل ذخیره سازی دانش ها که توسط یک روش بازنمایی دانش مانند Rule-based، Semantic Net، Frame و ...

    ارائه می شوند.اخذ دانش[8]- در فاز اخذ دانش مهندس دانش به کسب دانش از خبره می پردازد.حافظه کاری[9] - محل ذخیره سازی حقایق اولیه یا استنتاج شده توسط سیستم خبره.موتور استنتاج – با استفاده از یک روش استنتاج که به صورت استنتاج رو به جلو یا عقب و یا مخلوطی از هر دو می باشد، عمل استنتاج بر روی پایگاه دانش را انجام داده و دانش های استنتاج شده را به صورت حقایق در حافظه کاری ذخیره می کند.

    در واقع حل مسأله و پاسخ نهایی سیستم توسط این بخش صورت می گیرد.واسط کاربر – ارتباط بین کاربر و سیستم.تشریح کننده.

    تشریح کننده.

    خیلی از سیستم های خبره با محصولاتی که پوسته سیستم خبره نام دارند ساخته می شوند.

    پوسته یک قسمت از نرم افزار است که شامل واسط کاربر، یک تشریح کننده و یک موتور استنتاج است.

    مهندس دانش از پوسته برای ساخت یک سیستم خبره به منظور حل یک مسأله با دامنه مشخص استفاده می کند.

    بدین مفهوم که یک پوسته سیستم خبره می تواند با تمامی پایگاه دانش هایی که دارای یک بازنمایی دانش متناسب با دامنه مسأله هستند برای مسأله خاصی مورد استفاده قرارگیرد.

    [9] 3- بررسی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند در واقع برنامه های نرم افزاری هستند که به منظور کشف عدم اعتبار دانش در سیستم های هوشمند نوشته شده اند، این ابزارها می توانند توانایی تصحیح موارد عدم اعتبار مکشوفه را نیز دارا باشند.

    تعداد زیادی از این ابزارها تاکنون نوشته شده اند که می توان خصوصیات آنها را از طریق مقاله یا کتابهای موجود در اینترنت بدست آورد.

    با بررسی تعاریف و خصوصیات هرکدام از ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی به دست آمده پارامترهای ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش به شرح زیر بدست آمد: 1- پایگاه دانش، نوع پایگاه دانش مورد تأیید و اعتبارسنجی را معین می کند.

    این پارامتر می تواند یکی از مقادیر مبتنی بر قانون، مبتنی بر پرولوگ، مبتنی بر قاب، هر نوع سیستم خبره، هر نوع سیستم هوشمند و ...

    را به خود اختصاص دهد..

    2- سرعت، مدت زمان لازم برای کشف وجود یا عدم وجود دانش های غیر معتبر در سیستم است که با اجرای کامل هر سیستم اندازه گیری می شود.

    3- زمان اعمال ابزار، بیانگر زمانی از دوره حیات سیستم است که تأیید واعتبارسنجی بر روی سیستم هوشمند اجرا می شود.

    به عنوان مثال ممکن است تنها در برهه خاصی از اجرای سیستم هوشمند باشد یا در تمام دوره حیات آن.

    4- مشکلات اعتبارسنجی و تأیید، مشخص کننده نوع یا انواع مشکلات تأیید و اعتبارسنجی می باشد.

    به عنوان مثال سازگاری دانش یا کامل بودن دانش ها.

    5- نحوه اجرا، که منظور اجرای سیستم از لحاظ استاتیک (Static) یا پویا (Dynamic) بودن آن است 6- زمان توقف، این پارامتر بستگی به پارامتر قبلی دارد به این معنی که در مورد یک سیستم استاتیک معنایی ندارد (چون عملیات لازم یک بار انجام شده و سپس پایان می یابند) اما در مورد یک سیستم پویا، از آنجا که عملیات بطور تناوبی تکرار می شود، باید یک زمان توقفی را برای انجام عمل V&V در نظر گرفت تا حلقه اجرا به صورت بینهایت انجام نشود.

    7- تشریح کننده، منظور این است که آیا ابزار V&V مورد نظر تشریح چگونگی کشف دانش های غیر معتبر یافته شده را در اختیار کاربر قرار می دهد یا خیر.

    مقدار این پارامتر "بلی" یا "خیر" می باشد.

    8- روش چگونگی کشف عدم اعتبار، که عبارتست از روشی که ابزار مورد بررسی از آن به منظور انجام عمل تأیید و اعتبارسنجی دانش خود استفاده می کند.

    به عنوان مثال ممکن است روش مبتنی بر گراف در یک ابزار V&V خاص باعث سریع تر شدن عملیات اجرایی آن ابزار شود.

    جدول زیر نشان دهنده مقادیر پارامترهای ارزیابی بدست آمده در رابطه با بخشی از ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی می باشد.

    برای تعدادی از ابزار های مطرح شده در جدول، مقادیر پارامترهای ارزیابی شناخته شده نمی باشد که سیستم خبره ارزیابی به عنوان مقدار “Unknown” آن ها را شناسایی می کند.

    4- پیاده سازی سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند در این بخش از گزارش به بررسی چگونگی عملکرد سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش در سیستم های هوشمند می پردازیم.

    این سیستم خبره با بهره گیری از امکانات زبان برنامه نویسی پرولوگ پیاده سازی شده است و به همین خاطر دارای کد طولانی نمی باشد به این خاطر که زبان برنامه نویسی پرولوگ بسیاری از موارد مورد نیاز برای پیاده سازی را به صورت توابع پیش ساخته در اختیار برنامه نویس قرار می دهد.

    در پیاده سازی پایگاه دانش سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند اولین مرحله فاز اخذ دانش می باشد.

    در این سیستم فاز اخذ دانش به دو بخش تقسیم شده است، یک بخش "مستند" که از طریق جستجوی ابزارهای مختلف تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند ساخته شده و بررسی تعاریف و خصوصیات هر یک و سپس استخراج پارامترهای ارزیابی استاندارد از آنها صورت گرفته است و یک بخش "غیر مستند" که از طریق مصاحبه با فرد خبره به دست آمده است.

    در این بخش بایستی به منظور استخراج قوانین پایگاه دانش با استفاده از سؤالاتی که از فرد خبره صورت می گیرد، ارزش هر پارامتر و ارتباط میان پارامترهای مختلف با ارزش نهایی یک ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند را محاسبه نماییم.

    فاز اخذ دانش در این سیستم، همان طور که ذکر شد، شامل دو بخش مستند و غیر مستند بود ،اما استخراج پارامترهای ارزیابی استاندارد و مقادیر هرکدام از آنها به منظور انجام یک عملیات تحقیقاتی و جمع آوری اطلاعاتی در مورد ابزارهای V&V صورت گرفت و مسلماً نتایج حاصل از آن به صورت کامل و دقیقی نیست.

    در واقع از نتیجه این تحقیقات در انجام مصاحبه با فرد خبره استفاده نمودیم تا بتوانیم قوانین پایگاه دانش را از روی آن استخراج نماییم.

    بنابراین مقادیر واقعی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند باید مستقیماً از کاربر سیستم خبره سؤال شود.

    بدین منظور در آغاز ورود به برنامه از کاربر خواسته می شود تا نام ابزار V&V و مقدار پارامتر های آن را وارد کند، کاربر مجاز است چندین ابزار را معرفی کرده و پارامتر های مربوطه را وارد نماید، اطلاعات ورودی توسط کاربر پایگاه داده سیستم خبره ارزیابی را می سازد.

    پس از ساخت پایگاه داده، سیستم خبره با استفاده از حقایق موجود در آن و قوانین موجود در پایگاه دانش به استنتاج پرداخته و نتیجه نهایی یعنی ارزش ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند را تعیین می کند.

    فرمت ذخیره حقایق در سیستم خبره ارزیابی به ساده ترین شکل یعنی به صورت جفت های صفت خاصه- مقدار می باشد.

    هر حقیقت در پایگاه داده شامل ساختاری مشابه ساختار زیر است: Fact(av(Attribute,Value),Hist).

    که Hist در آن حاوی لیستی از شماره قوانین می باشد که در ابتدای استنتاج دارای مقدار اولیه "تهی" بوده و با شروع استنتاج و صدا زدن تابع findgoal مقدار می گیرد.

    لیست Hist در این سیستم مورد استفاده قرار گرفته است تا سیستم قادر به پاسخ به سؤالات "چرا" مطرح شده توسط کاربر باشد از آن جایی که پرولوگ یک موتور استنتاج زنجیره ای رو به عقب پیش ساخته دارد، برای پیاده سازی این سیستم خبره از زبان برنامه نویسی پرولوگ استفاده نمودیم.

    در پرولوگ هر قانون یک هدف و یک یا چند زیر هدف دارد که موتور استنتاج آن هر هدف را اثبات یا رد می کند.

    این ساختار قوانین و استراتژی استنتاج برای پیاده سازی بسیاری از سیستم های خبره کافی به نظر می رسد.

    به منظور استفاده از قوانینی تعریف شده به فرمت قابل فهم تر توسط کاربر، موتور استنتاج سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند از موتور استنتاج پیش ساخته پرولوگ استفاده نمی کند و یک موتور استنتاج پیاده سازی شده مختص به خود دارد که بسیار شبیه به موتور استنتاج پیش ساخته پرولوگ می باشد و در آن از حرکت زنجیره ای رو به عقب به منظور استنتاج استفاده شده است.

    با استفاده از زبان برنامه نویسی پرولوگ برای پیاده سازی این سیستم خبره به حجم بسیار کمتر کدنویسی در مقایسه با زبان های برنامه نویسی رایج دیگر، مانند زبان برنامه نویسی C، نیاز پیدا کردیم.

    با توجه به این که موتور استنتاج سیستم خبره ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند از حرکت زنجیره ای رو به عقب استفاده می کند، برای شروع استنتاج می خواهیم یک هدف اصلی که همان ارزش ابزار تأیید و اعتبارسنجی مورد بررسی است را پیدا کنیم.

    در این حالت، تابع اصلی مورد استفاده در استنتاج تابع findgoal است.

    تابع findgoal در هر بار صدا زده شدن سه حالت مختلف را در نظر می گیرد: 1- مقدار صفت مورد نظر به صورت یک حقیقت در پایگاه داده موجود است.

    2- باید مقدار صفت را از کاربرسیستم خبره سؤال کند.

    3- قوانینی وجود دارند که کاهش آنها باعث رسیدن به مقدار صفت مورد بررسی می شود.

    واسط کاربر سیستم خبره ارزیابی به صورت گفت و گو با کاربر پیاده سازی شده است، به این مفهوم که مقادیر صفات مورد نیاز برای استنتاج را از کاربر سؤال نموده و در پایگاه داده ذخیره می کند.

    سؤالات به دو صورت در نظر گرفته شده اند، بعضی از آنها تنها مقداری را از کاربر سؤال می کنند و منتظر می مانند تا کاربر مقدار مورد نیاز را تایپ کند و در بعضی دیگر از آنها لیستی از مقادیر ممکن و معتبر مربوط به صفت خاصه در اختیار کاربر قرار می گیرد که کاربر باید یکی از آنها را انتخاب کند (حالتی شبیه یک منو).

    برای پیاده سازی واسط کاربر از یک تابع اصلی به نام go استفاده شده که طی آن پس از خوش آمد گویی به کاربر، کار سیستم خبره آغاز می شود.

    بدین منظور یک دستور حلقوی شامل دستورات load، consult، trace on/off، restart، list و exit پیاده سازی شده است.

    go :- greeting, build_db, nl, write('Now you can start using this expert system shell!'), nl, write('If you have problem for using this system, type'), nl, write('"help" at the prompt line and then press "enter".'), nl, repeat, write('> '), read_line([X|Y]), do([X|Y]),nl, X == exit.

    معمولاً ادعا می شود که یک ویژگی مهم سیستم های خبره توانایی آنها در تشریح رفتارشان است.

    این امر بدین مفهوم است که کاربر می تواند دلیل نتایج یا سؤال ها را در هر مرحله ای از مشاوره با سیستم خبره که باشد، سؤال کند.

    سیستم معمولاً با قوانینی که از آنها به منظور نتیجه گیری استفاده کرده، یا قوانینی که در نظر گرفته و منجر به سؤال از کاربر شده، به کاربر پاسخ می دهد.

    در این سیستم 3 نوع تشریح مختلف پیاده سازی شده است: ردیابی قوانین، تشریح چراها و چگونگی دستیابی به هدف.

    در زیر مراحل ردیابی قوانین در یک مشاوره با کاربر آورده شده است.

    لازم به ذکر است که برای ردیابی قوانین پایگاه دانش این سیستم خبره یک قابلیت گزینش برای کاربر در نظر گرفته شده است، چنانچه کاربر بخواهد ردیابی قوانین را مشاهده کند با به کار بردن دستور trace on این قابلیت را فعال و در صورت عدم تمایل به مشاهده روند اجرای قوانین با استفاده از دستور trace off آن را غیر فعال می کند.

    توجه داشته باشید که به صورت پیش فرض ردیابی قوانین غیر فعال است و با به کار بردن دستور restart نیز غیر فعال می شود.

    5- نتیجه گیری در این بخش به بررسی نتایج حاصل از این سیستم می پردازیم.

    این برنامه طراحی و پیاده سازی یک سیستم خبره جهت ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند را شامل می شود.

    سیستم خبره طراحی شده علاوه بر تعیین ارزش نهایی هر ابزار تأیید و اعتبارسنجی دانش سیستم های هوشمند، قادر به ارائه تشریح برای کاربر نیز می باشد و می تواند به سؤال های "چرا" و "چگونه" در رابطه با اولویت بندی ابزارها که از طرف کاربر مطرح می شوند پاسخ گوید و همچنین مراحل دستیابی به قوانین ارزش دهی از طریق گزینه "ردیابی" در اختیار کاربر قرار خواهد گرفت.

    بعد از بررسی نرم افزارهای موجود در Microsoft، خروجی سیستم خبره ارزیابی به صورت نمودار توسط نرم افزار Microsoft Excel ارائه خواهد شد.

    دانش های بازنمایی شده در پایگاه دانش سیستم خبره ارزیابی توسط روش بازنمایی دانش مبتنی بر قوانین به صورت اگر- آنگاه بازنمایی شده اند.

    دانش های پایگاه دانش حاوی قوانین ارزش دهی پارامترهای ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش می باشند.

    موتور استنتاج آن نیز دارای حرکت زنجیره ای رو به عقب می باشد.

    کلیه بخش های این سیستم با زبان برنامه نویسی پرولوگ پیاده سازی شده است.

    این برنامه دارای بخشی به نام واسط کاربر می باشد که از طریق آن می توان هر پایگاه دانشی را به منظور ارزیابی ابزارهای V&V در اختیار برنامه قرار داد.

    موتور استنتاج این سیستم خبره به زبان برنامه نویسی پرولوگ پیاده سازی شده است.

    از آن جایی که این زبان برنامه نویسی به خودی خود قابلیت بررسی قوانین به صورت حرکت زنجیره ای رو به عقب را داراست، در نتیجه پیاده سازی آن در مقایسه با پیاده سازی به زبان های برنامه نویسی رایج دیگر، مانند زبان برنامه نویسی C، بسیار کم حجم تر و ساده تر خواهد بود.

    مزیت دیگر پرولوگ خاصیت پیدا کردن کلیه روش های ممکن برای رسیدن به یک هدف می باشد که این خصوصیت به صورت پیش ساخته در ساختار پرولوگ موجود است.

    یکی از نقاط قوت زبان پرولوگ وجود دو عملگر “!” و “fail” است که نقش بسزایی در تغییر الگوریتم های پیاده سازی شده در زبان پرولوگ را داراست.

    البته زبان پرولوگ مشکلاتی نیز دارد که بیشتر در بخش نوشتاری آن مطرح می باشد.

    این زبان برنامه نویسی نسبت به ناحیه تعریف متغیر بسیار حساس است.

    به عنوان مثال اگر در روند پیاده سازی یک الگوریتم که از قوانین مختلف استفاده می کند دو بار از متغیر X استفاده کنیم در بار دوم به جای مقداردهی آن را با مقدار قبلی مقایسه می کند و این کار سبب برگرداندن مقدار اشتباه از طرف قانون مربوطه می شود.

    در کل می توان گفت که پیاده سازی الگوریتم های ارزیابی ابزارهای تأیید و اعتبارسنجی دانش ذکر شده در صفحات قبل با زبان پرولوگ نسبت به زبان های دیگر ساده تر، کم حجم تر و سریع تر انجام می گیرد و مهم ترین خصوصیت یاری دهنده در این راه ویژگی نگهداری اطلاعات به صورت حقیقت می باشد.

    7- منابع و مراجع [1] R.

    M.

    O’Keefe, O.

    Balci, and E.

    P.

    Smith, “Validating Expert System Performance,” IEEE Expert, vol.

    2, no.

    4, pp.

    81-90, Winter 1987.

    [2] Suzzane Smith, and Abraham Kandel, Verification and Validation of Rule-Based Expert Systems, 1993.

    [3] James Ignizio, The Development and Implementation of Rule-Based Expert Systems, 1991.

    [4] Robert I.

    Levine, Diane E.

    Drang, and Barry Edelson, AI & Expert Systems: a comprehensive guide, C language, McGraw-Hill, 2nd Edition, 1990.

    [5] John Malpac, Prolog: A relational language and its applications, Prentice-Hall International, 1987.

    [6] Donald A.

    Waterman, A Guide to Expert Systems, Addison-Wesley Publishing co.

    , 1986.

    [7] W.

    F.

    Clocksin, C.

    S.

    Mellish, Programming in Prolog, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 1984.

    [8] B.

    W.

    Boehm, “Verifying and Validation Software Requirements and Design Specifications”, IEEE Software, vol.1, no.

    1, 75-88, January 1984.

    [9] Kamran Parsaye, Mark Chignell, Expert Systems for experts, John Wiley and sons, 1988.

    [10] Jay Liebowits, The handbook of Applied Expert Systems, CRC Press, 1997.

    [11] سامرویل، یان.

    مهندسی نرم افزار.

    ترجمه مهندس عین الله جعفرنژاد قمی.

    مشهد: جهاد دانشگاهی مشهد، بهار 1375.

    [12] عبدالله زاده بارفروش، احمد، و دادخواه، چیترا.

    طراحی و ساخت سیستم خبره جهت اعتبارسنجی دانش در سیستمهای هوشمند، گزارش نهایی طرح پژوهشی مستقل(فاز 1و2)، دانشکده مهندسی کامپیوتر و فن آوری اطلاعات، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، بهمن ماه 1379.

    [13] www.Amzi.com Tool NameKnowledge BaseSpeedOperation PeriodProblems of V&VModeStop TimeExplanationCorrection WayChecklogiclowOne cycleUnknowndynamicUnknownyesUnknownKRFOCLAny AI systemhighOne cycle2staticUnknownUnknownUnknown

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

در اين مقاله به توصيف چگونگي طراحي و پياده سازي يک سيستم خبره جهت ارزيابي ابزارهاي تأييد و اعتبارسنجي دانش سيستم هاي هوشمند مي پردازيم. امروزه مسائل تأييد و اعتبارسنجي دانش سيستم هاي هوشمند از اهميت بالايي برخوردار است که به موجب آن ابزارهاي تأيي

خلاصه: براي برقراري ارتباط مطلوب و نگهداشتن آن، سرويس دهي به مشتري يکي از موارد لازم و ضروري است. بسياري از شرکتها تمايل دارند تا هزينه هاي مربوط به چنين خدماتي را (تا حد امکان) کاهش دهند. آنها با استفاده از ابزارهاي IT بدنبال راه حلي کارآمد و

مقدمه (خلاقیت ) مقوله ای است که اغلب ابعاد زندگی اجتماعی بشر را در بر می گیرد اما به جرات می توان گفت خلاقیت در آموزش و پرورش نکته ای کلیدی و حائز اهمیت است . با عنایت به اینکه ،زمینه اساسی خلاقیت باید در خانواده ، مدرسه و دانشگاه فراهم گردد و مدارس در این زمینه نقشی مضاعف دارند در این مقاله کوشش می شود برخی از ابعاد اساسی ( خلاقیت و آموزش ) مورد توجه قرار گیرد. تعریف خلاقیت : ...

چکیده این مقاله سیستم‌های اطلاعات مدیریت MIS را پوشش می‌دهد. از آنجا که MIS ترکیبی از سه پدیده سیستم، اطلاعات و مدیریت می‌باشد ابتدا این موارد را بررسی میکند. به علت تأثیرات قابل توجه سیستمهای اطلاعاتی بر روی MIS مبحث دیگر مقاله، درباره آن می‌باشد. متخصصان اطلاعاتی شامل تحلیل‌گر سیستمها، مدیران پایگاههای داده، متخصصان شبکه، برنامه‌نویس‌ها و اپراتورها در قسمت بعدی بررسی شده است. ...

نوع‌شناسی سیستم‌های اطلاعات چکیده در این مقاله چارچوبی برای دسته‌بندی سیستم‌های اطلاعات ارائه می‌شود. تعریف سیستم اطلاعات، نوع‌شناسی بنا شده از سیستم‌های اطلاعات، دسته‌بندی سیستم‌های اطلاعات بر اساس پشتیبانی ارائه شده، دسته‌بندی سیستم‌های اطلاعات بر اساس محتوای اطلاعات، دسته‌بندی سیستم‌های اطلاعات بر اساس حوزه، تقسیم‌بندی سیستم‌های اطلاعات بر اساس روش پیاده‌سازی، نوع‌شناسی ...

چکیده: در عصر حاضر در بسیاری از موارد ماشین ها جایگزین انسانها شده اند و بسیاری از کارهای فیزیکی که در گذشته توسط انسانها انجام می گرفت امروزه توسط ماشین ها صورت می گیرد . اگرچه قدرت کامپیوترها در ذخیره، بازیابی اطلاعات و اتوماسیون اداری ،.. غیر قابل انکار است، اما همچنان مواردی وجود دارد که انسان ناچار است خودش کارها را انجام دهد. اما به طور کلی ، موارد مرتبط با ماشین شامل ...

: با گسترش روزافزون فناوري RFID و استفاده از آن در کاربردهاي مختلف، نياز به وجود يک استاندارد جهاني که توليدکنندگان سخت‌افزارها و نرم¬افزارهاي RFID بتوانند از آن براي سازگار کردن محصولات خود استفاده نمايند، بيش از پيش احساس مي¬شود. در همين راستا ساز

اصول بر مبنای علمی حرف اول تیلور بود. او گفت کار تخصصی انجام دهید و به ازا کار بیشتر پاداش ایراد: تیلور آدمها را ماشین فرض کرد. برای رفع این ایراد ؟؟ نئوکلاسیک بوجود آمد. مشکلات این مکتب این بود که اجزا هر کدام به سمت خودش می رفت مثلا اگر شهرداری، دانشگاه،‌ بیمارستان و … را در نظر بگیرم هر کدام کار خود را میکرد بری رفع این کمبود تفکر سیستمی نیاز داریم. این تفکر می خواهد: اجزا را ...

: در سالهاي‌ اخير در سراسر دنيا هزينه‌هاي‌ فناوري‌ اطلاعات‌ (IT) در سازمانها، اعم‌ از کوچک‌ يا بزرگ‌، خدماتي‌ ياتوليدي‌، انتفاعي‌ يا غير انتفاعي‌، افزايش‌ يافته‌ است‌. هزينه‌هاي‌ خودکار سازي‌ دفتري‌ و خودکار سازي‌ توليد که‌ شامل‌کامپيوترها، بسته‌هاي

هوش محاسباتي يا (Computational-Intelligence) CI به معناي استخراج هوش، دانش، الگوريتم يا نگاشت از دل محاسبات عددي براساس ارائه به روز داده‌هاي عددي است. سيستم‌هايCI در اصل سيستم‌هاي ديناميکي مدل آزاد (Model-free) را براي تقريب توابع و نگاشتها ارائه م

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول