دانلود تحقیق مدیریت بهداشتی و درمانی از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی

Word 65 KB 32917 39
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پسماند های بهداشتی و درمانی در سالهای اخیر بواسطه گسترش و تنوع فناوری و افزایش جمعیت از اهمیت خاصی برای محیط زیست و سلامت عمومی تبدیل شده است این موضوع از آن جهت حائز اهمیت می باشد که بیماریهای نو پدید مثل AIDSستون فقرات جوامع را به لرزه در آورده است و دست اندرکاران را به چالش کشیده است.در ایران بیش از 750 بیمارستان با حدود 85000 تخت وجود دارد که بطور متوسط هر تخت بیمارستانی 7/2 کیلوگرم زباله تولید می کند.

    که 5/0 درصد از زباله های شهری را تشکیل می دهد.

    طبق قانون مدیریت پسماند ها پسماندهای بیمارستانی به «کلیه پسماندهای عفونی و زیان آور ناشی از بیمارستانها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاههای تشخیص طبی و سایر مراکز مشابه گفته می شود» که مدیریت اجرایی آن که شامل شخصیت حقیقی یا حقوقی است که مسئول برنامه ریزی، ساماندهی، مراقبت و عملیات اجرایی مربوط به تولید، جمع آوری، ذخیره سازی، جدا سازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماند ها و همچنین آموزش و اطلاع رسانی در این زمینه می باشد.

    بر طبق ماده هفتم قانون پیشگفت که بیان می دارد «مدیریت اجرایی پسماند های صنعتی و ویژه (که شامل بیماستانی هم می شود) بر عهده تولید کننده خواهد بود و در صورت تبدیل آن به پسماند عادی به عهده شهرداریها، دهیاریها و بخشداریها می باشد.

    کلیه مراحل مدیریت اجرایی از نظر قانونی متوجه تولید کننده خواهد بود که در واقعبیمارستانهای وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت مدیر اجرایی می باشد و در خصوص مراکز غیردولتی نیز هر مرکز بایستی مسئولیت‌آن را بعهده بگیرد یا آن را به افراد حقیقی یا شرکتهای تخصصی به منظور مدیریت دفع یا تبدیل آن به پسماند عادی و ارجاع آن به شهرداریها، دهیاریها و شهرداریها به عهده بگیرند.

    با صرفه ترین و بهترین روش برای کلیه مراکز بهداشتی و درمانی همین روش اخیر یعنی بی خطر سازی و تبدیل آن به پسماند عادی می باشد.

    ولی بایستی کلیه روشها مورد نظر بوده و برای هر مرکز تولید کننده حسب مطالعات انجام شده روشهایخاصی را در نظر داشت.

    قسمت اول: کلیات مربوط به پسماندهای بهداشتی و درمانی و اصول راهبردی مدیریت (Helth care waste) مدیریت نادرست زباله های بهداشتی منجر به مرگ و معلولیت می شود.

    فعالیتهای بهداشتی و درمانی، زباله هایی را تولید می کند که می تواند تاثیرات زیادی بر بهداشت و سلامت جامعه داشته باشد.

    میزان خطر ناک بودن بسیاری از این زباله ها بیشتر از زباله های خانگی نیست.

    با این وجود برخی گونه های زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی برای بهداشت و سلامت خطرات بیشتری دارند.

    این گونه ها عبارتند از: زباله های عفونی (15% تا 25% از کل زباله های ایجاد شده) از این میان اشیاء تیز (1%)، اندامهای بدن (1%)،‌مواد شیمیایی و دارویی (3%)، مواد رادیو اکتیو و سیتوتوکسیک و دماسنج های شکسته (کمتر از 1%) را تشکیل می دهند.

    اگر چه میزان تولید زباله های حاوی اشیا نوک تیز بسیار کم است، اما این گونه زباله ها بسیار عفونت زا هستند، دفع نا مناسب این گونه زباله ها، کاربران امور بهداشت، کارگران جمع آوری زباله و کل جامعه را در معرض عفونت قرار می دهد.

    سر سوزن ها و سرنگهای آلوده خطر بسیار جدی محسوب می شوند، زیرا ممکن است این سر سوزن ها از میان زباله ها جمع آوری و دوباره مورد استفاده قرار گیرند.

    براساس برآورد سازمان ملل در سال 2000، تزریق با سرنگ های آلوده باعث بوجود آمدن موارد ذیل شده است: 21 میلیون مورد ابتلا به ویروس هپاتیت B(HBV): 32% از کل ابتلا به این نوع عفونت ها 2 میلیون مورد ابتلا به ویروس هپاتیت C(HCV): 40% از کل ابتلا به این نوع عفونت ها 260 هزار ابتلا به ویروس HIV: 5% از کل ابتلا به این نوع عفونت ها براساس نتایج حاصل از مطالعات همه گیر شناسی (اپیدمیولوژی) در صورت ایجاد جراحت با سرنگ آلوده احتمال ابتلا به هپاتیت B30%، هپاتیت C78% و HIV3%‌می باشد.

    سازمان ملل در سال 1999 برآورد کرده است که در سراسر جهان یمزان مراکز درمانی ای که زباله هایشان را به طرز صحیحی دفع نمی کنند از 18 تا 64 درصد هستند.

    چگونگی دفع زباله های بهداشتی بر وضعیت بهداشت و سلامت موثر است.

    نحوه دفع زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی خود می تواند خطری برای بهداشت و دست نیافتن به راه حلی مناسب در دفع زباله های بهداشتی باشد.

    دفع مناسب زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی، چه در یک درمانگاه کوچک روستایی و چه در مراکز بزرگ امکان پذیراست، به شرط آنکه زیر ساختمان های کافی برای این کار وجود داشته باشد.

    با این وجود میزان تولید زباله درمراکز بزرگ درمانی و سایر مراکز بهداشتی عمومی مانند (فعالیتهای ایمن سازی) بسیار مشکل آفرین بوده است، خصوصآً در کشورهای در حال توسعه که منابع ممکن است محدود باشند.

    در چنین وضعیتی که گزینه های دفع زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی محدود است، دستگاههای زباله سوز کوچک بعنوان راه حلی موقت در کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال گذر مورد استفاده قرار گرفته و هنوز نیز کاربرد دارد.

    گرچه، دستگاههای زباله سوز کوچک اغلب در دمایی پایین تر از 800 درجه سانتی گراد عمل می کنند، این خود ممکن است منجر به تولید Dioxin Furansو سایر آلاینده های سمی بشود که از دستگاه خارج می شود یا در خاکستر وجود دارد.

    انتقال زباله ها و دفع آنها بصورت متمرکز نیز اگر به درستی انجام نشود، ممکن است برای کارگران حمل و نقل زباله و سایر افرادی که ارتباط نزدیک با این مواد دارند بسیار خطرناک باشد.

    بررسی میزان خطر جهت دستیابی به اجرای سیاستهای مناسب در دفع زباله های بهداشتی و درمانیعلاوه بر تاثیرات سوء‌عوامل عفونی بر بهداشت و جامعه، در معرض Dioxin Furansقرار گرفتن، در سطح کم و در دراز مدت می تواند به نقص سیستم ایمنی و رشد ناقص سیستم عصبیوغدد درون ریز و سیستم تولید مثل بیانجامد و در سطح بالا و در کوتاه مدت نیز منجر به ایجاد زخمهای پوستی و اختلالات کبدی گردد.

    آژانس بین المللی پژوهش های سرطان (IARC)، Dioxin Furansرا جز سرطان های زاهای شناخته شده انسانی طبقه بندی می کند.

    با این وجود، بسیار از شواهد مستند دال بر سمی بودن Dioxin Furans، براساس پژوهش هایی است که بر روی افرادی انجام شده اند که به خاطر شغل شان و یا به خاطر سوانح صنعتی در معرض غلطت بالایی از Dioxin Furansقرار گرفته اند و شواهد بسیار کمی وجود دارد که ثابت کند در معرض Dioxin Furansقرار گرفتن به صورت دراز مدت و در سطح کم بتواند در انسان سرطان ایجاد کند.

    به طور کلی نمی توان تخمین زد که در جهان میزان بیماریهایی که در اثر تماس با Dioxin Furansبه وجود می آید چقدر است و این به خاطر عدم قطعیت در بسیاری از حوزه هاست.

    در طی 10 سال گذشته در بسیاری از کشورها به خاطر اجرای استانداردهای شدید در مورد میزان خروج Dioxin Furansاز دستگاههای زباله سوز، میزان ورود این گونه مواد به محیط زیست کاهش یافته است.

    در بسیاری از کشورهای اروپای غربی که مقررات شدیدی در مورد میزان خروج Dioxin Furansاز اواخر دهه 1980 اجرا شد، میزان غلظت این گونه مواد در بسیاری از مواد غذایی، از جمله شیر مادر، کاهش چشمگیری یافت.

    سازمان ملل حداکثر میزان (Dose) قابل قبول Dioxin Furansرا برای انسان تعیین کرده، اماحداکثر میزان خروجی این مواد را از دستگاههای زباله سوز مشخص نکرده و آن را بعهده خود کشورها گذاشته است.

    (اصول راهبردی): سازمان ملل، با توجه به مشکلات مربوط به زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی و درمانی و شیوه های دفع آن ها، فعالیت هایش را به صورت اصولراهبردی ذیل متمرکز کرده است.

    پیشگیری از خطرات ناشی از تماس با زباله های بهداشتی برای کاربران بهداشتی و کل جامعه با ارتقاء شیوه دفع زیست محیطی مناسب زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی و درمانی.

    حمایت از تلاشهای بین المللی برای کاهش میزان مواد سمی رها شده در محیط به منظور کاهش میزان بیماریها و تغییر در محیط زیست.

    حمایت از کنوانسیون استکهلم در مورد‌آلاینده های مقاوم معدنی.

    حمایت از کنوانسیون باسل در مورد زباله های خطر ناک و سیار زباله ها کاهش تماس با آلاینده های سمی مرتبط به فرایندهای زباله سوزی، از طریق جایگزینی روش های فعلی و سوزاندن زباله با روش های تصریح شده در کنوانسیون بازل سازمان ملل (استراتژی): سازمان ملل بمنظور درک بهتر مسئله دفع زباله های حاصل از فعالیتهای درمانی و بهداشتی، پیشنهاد می کند که هر کشوری پیش از تصمیم گیری در مورد نحوه دفع زباله، ابتدا به ارزیابی مسله بپردازد.

    بدین منظور می توان از ابزارهای مناسب بهره گرفت تا بتوان ارزیابی را انجام داد و در این صورت است که سیاستهای صحیح، منجر به انتخاب فن آوری مناسب می گردد.

    سازمان ملل جهت همکاری در زمینه استراتژی های ذیل اعلام همکاری کرده است.

    کوتاه مدت: تولید کلیه اجزاء سرنگ از یک ماده پلاستیکی واحد، به منظور تسهیل دربازیافت آن انتخاب وسایل پزشکی عاری از pvc شناخت و توسعه روشهای بازیافت ممکن برای پلاستیک، شیشه، و ....

    مطالعه و ارتقاء فن آوری جدید تر بعنوان جایگزینی برای دستگاههای زباله سوز تا زمانیکه کشورهای در حال توسعه و در حال گذر به روشهای مناسب دفع زباله که سازگار با محیط زیست و بهداشت باشد دستیابی پیدا کنند، استفاده از دستگاه زباله سوز می تواند روش آن استفاده شود.

    عناصر اصلی شیوه صحیح استفاده از دستگاه زباله سوز؛ کاهش موثر زباله و تفکیک آن، استقرار دستگاهزبالهسوز در محلهای کم جمعیت، طراحی و ساخت مهندسی مناسب، عملکرد صحیح، تعمیر و نگهداری دوره ای، آموزش و مدیریت صحیح کارکنان است استقرار دستگاهزبالهسوز در محلهای کم جمعیت، طراحی و ساخت مهندسی مناسب، عملکرد صحیح، تعمیر و نگهداری دوره ای، آموزش و مدیریت صحیح کارکنان است.

    میان مدت: تلاش بیشتر جهت کاهش میزات تزریق غیر ضروری بمنظور کاهش میزان تولید زباله های خطرناک.

    مطالعه اثرات تماس دراز مدت و در سطح کم با Dioxin Furans ارزیابی مقایسه‌ای میزان خطرناک بودن دستگاههای زباله سوز و تماس با زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی و درمانی در مقایسه با روش های مطلوب دراز مدت: ارتقاء موثر فن آروی و استفاده از روشهای غیر از سوزاندن، برای دفع نهایی زباله های خحاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی به مظنور پیشگیری از بیماریهای مرتبط با دفع غیرصحیح زباله و تماس با Dioxin Furans حمایت از کشور ها جهت تهیه برنامه های راهبردی ملی دفع صحیح زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی.

    حمایت از کشورها برای توسعه و بکارگیری طرح ها، سیاستها و قانونگذاری های ملی برای دفع صحیح این گونه زباله ها.

    بکارگیری اصول تعیین شده دفع صحیح این گونه زباله های حاصل از فعالیتهای بهداشتی درمانی در کنوانسیون باسل حمایت از کشورها برای تخصیص بودجه نیروی انسانی کافی جهت دفع صحیح این گونه زباله ها.

    تولید زباله های بیمارستانی اتخاذ استراتژی صحیح تقسیم بندی و تفکیک زباله های گوناگون واحدهای درمانی، اساس گامهای بعدی در خصوص امحایزباله است.

    بدین ترتیب، تقکیک صحیح زباله های باید توسط افراد مسئول با دقت به تولید کنندگان زباله ها آموزش داده شده و رعایت آن از سوی این افراد کنترل گردد.

    در واقع مدیریت تولید زباله نه تنها شامل بحث تفکیک می گردد، بلکه مسایل مربوط به مدیریت بحران، آموزش، قابلیت لازم در تولید کنندگان زباله جهت همکاری و کنترل انتشار عفونت را نیز شامل می شود.

    در حال حاضر به دلیل انجام صحیح و دقیق عملیات تفکیک زباله در کشورهای پیشرفته اروپایی (مانند انگلیس، آلمان و فرانسه) 100 گرم به ازای هر تخت بیمارستانی در روز و در سایر کشورهای اروپایی (مانند اسپانیا، ایتالیا و پرتقال) 560 گرم به ازای هر تخت بیمارستانی در روز و درکشور چین 1 کیلوگرمبه ازای هر تخت بیمارستانی در روز محاسبه می شود در حالی که محاسبات انجام شده در کشور ما 5/3- 7/2 کیلوگرم زباله تولید شده به ازای هر تخت بیمارستانی در روز را نشان می دهد و این موید این نکته است که مسئله تفکیک زباله ها در کشور، به درستی انجام نمی شود.

    عملیات پشتیبانیدر خصوص زباله های بیمارستانی؛ عملیات پشتیبانی در خصوص زباله های بیمارستانی از مرحله تولید زباله تا بسته بندی نهایی زباله های امحاء شده را در بر می گیرد.

    در حقیقت، این مقوله نه تنها عملیات حمل ونقل را شامل می شود، بلکه بسته بندی اقلام پر مخاطره، هدایت جریان انتقال زباله و هماهنگی های لازم با مقامات دولتی و شهری را نیز در بر می گیرد.

    استراتژی های اساسی در بحث امحای زباله های عفونی بیمارستانی مخاطره آمیز عبارتند از: امحای زباله های عفونی بیمارستانی مخاطره آمیزی در محل امحای زباله های عفونی بیمارستانی مخاطره امیز بطور متمرکز: متمرکز درمناطق شهری متمرکز در سطح شهری هر دو استراتژی فوق، مزایا و معایب خود را دارند.

    بطور مثال، برای مناطق روستایی و یا مراکز درمانی بزرگ، اتخاذ روش امحای زباله های عفونی در محل مطلوب تر است، حال آنکه درمناطق شهری ویا در مراکز درمانی کوچک و متوسط، روش متمرکز نتایج بهتری در بر خواهد داشت.

    برای انتخاب یکی از دو استراتژی فوق نه تنها حجم زباله ها باید مورد مطالعه قرار گیرد، بلکه سایر خصوصیات آنها از قبیل چگالی، میزان خطر و ...

    نیز بررسی شود.

    امحای زباله های بیمارستانی؛ بطور معمول بیش از 30 نوع زباله خطرناک در یک بیمارستان عادی تولید می گردد.

    انواع گوناگون زباله نیازمند روشهای متفاوتی برای امحاء است تا به امروز هیچ تکنولوژی امحا وجود نداشته که بتواند برای امحای انواع گوناگون زباله ها مفید باشد.

    بنابراین تشخیص کیفیت (نوع زباله) و کمیت (وزن و حجم) زباله ها به منظور اتخاذ استراتژیها و روشهای جامع امحا ضروری به نظر می رسد.

    در طی راه اندازی برنامه های جامع امحا ممکن است به این نتیجه رسید که برای امحای زباله های عفونی و خطرناک یک راهکار به تنهایی عملی نیست.

    اغلب، مجموعه ای از راهکارهای امحای برای زباله های عفونی و خطر ناک صنعتی (نظیر ترکیبات جیوه، لامپهای فلوروسنت، مواد شیمیایی خاص و غیره) صرفه اقتصادی بیشتری دارد.

    مدیریت زباله، پشتیبانی و امحاء در محل بیمارستان: ایجاد سیستم مدیریت زباله: عدم وجود سیستمهای یکپارچه مدیریت امحای زباله در سطح تولید کننده (بیمارستانها) از جمله معضلات مهمی است که حل آن در کوتاه مدت ضامن موفقیت اقتصادی و زیست محیطیطرحهای امحای زباله های بهداشتی خواهد بود.

    مشکلات معمول در این خصوص عبارتند از: عدم تفکیک مناسب زباله ها که منجر به ایجاد حجم بالای زباله های عفونی خطرناک می گردد.

    عدم آگاهی از خطرات گسترده زباله های عفونی، عدم ایجاد انگیزه های لازم به منظور وجود مسئولیت پذیری در افراد مسئول عدم‌آگاهی از مهارتها و فنون مرتبط با بهداشت محیط زیست نبود ساختار های مدیریتی مناسب مهمترین وظیفه یک سیستم مدیریت امحای زباله، تفکیک زباله های بیمارستانی به دسته های مختلف است، بدین ترتیب اطمینان از صحت تفکیک تا حد زیادی بالا رفته و راندمان روشهای امحای زباله ها افزایش یابد.

    بعلاوه تفکیک دقیق زباله ها، می تواند میزان زباله های خطرناک را تا مقدار زیادی کاهش دهد.

    این امر نه تنها منجر به کاهش هزینه های امحا می گردد، بلکه هزینه های پشتیبانی به منظور انجام بسته بندی های مخصوص وحمل و نقل اینگونه زباله های خطرناک را نیز کاهش می دهد.

    همچنین از آنجایی که حجم زباله های خطر ناک کاهش می یابد، خطرات ایمنی و بهداشت شغلی نیز به کمترین میزان خود می رسد.

    انجام این امر مستلزم داشتن دانش کافی در زمینه طبقه بندی زباله ها در سطح تولید کننده می باشد.

    به این ترتیب، رهنمودهای جدید در خصوص مدیریت امحای زباله های بهداشتی- شیمیایی که در کنوانسیون بازل سوییس سازمان ملل اعلام شده است (Basel Convention)، همچنین رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی در خصوص مدیریت امحای زباله های عفونی بیمارستانی، بر اهمیت ایجاد این ساختار تاکید دارند.

    قسمت دوم: تولید، نگهداری و انتقال پسماند مراکز بهداشتی و درمانی پسماند های بیمارستانی طبق تقسیم بندی WHOبه دوگروه ذیل تقسیم می شوند: پسماند های عفونی پسماند های تشریحی پسماندهای خطرناک دارویی پسماندهای شیمیایی خطرناک فلزات سنگین ظروف تحت فشار اشیای تیز وبرنده پسماند های خیلی عفونی پسماندهای ژنوتوکسیک و سایتوتوکسیک پسماند های ناشر پرتوهای رادیواکتیویته کلید رسیدن به مدیریت کارآمد و کاهش مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی، تفکیک (جداسازی) و شناخت مواد زاید است.

    جا به جایی، تصفیه و دفع مناسب به تفکیک نوع مواد زاید، موجب کاهش هزینه ها و حراست بیشتر از سلامت عمومی می گردد.

    تولید کنندگان مواد زاید باید نسبت به جدا سازی مواد در محل تولید احساس مسئولیت کنند و این فرایند را طی مراحل ذخیره موقت و انتقال مواد زاید نیز انجام دهند.

    جدا سازی مواد زاید باید به صورت یکسان در سراسر کشور اجرا شود.

    بهترین شیوه شناسایی انواع مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی تفکیک آنها در کیسه‌هایا ظروف رنگی که دار پلاستیکی است.

    علاوه بر کد گذاری رنگی ظرف مواد زاید مراکز بهداشتی و دماین روشهای زیر نیز توصیه شده است: مواد زاید متداول مراکز بهداشتی و درمانی باید برای دفع به پسماند های خانگی اضافه شود.

    مواد زاید نوک تیز صرف نظر از امکان‌آلودگی باید با هم جمع‌آوری شوند.

    ظروف نگهدارنده این مواد باید در برابر سوراخ شدن مقاوم (معمولاً از جنس فلز یا پلاستیکهای فشرده) و در پوشهای مناسب داشته باشند.

    این ظروف باید سخت و نفوذ ناپذیر باشند.

    به نحوی که نه تنها امکان نگهداری ایمنمواد زاید نوک تیز فراهم گردد.

    بلکه از نشت مواد باقیمانده سرنگهای مصرفی به بیرون جلوگیری از سوء استفاده باید امکان دستکاری شان وجود نداشته باشد.

    در برابر باز کردن یا شکستن مقاوم باشند.

    سوزنها وسرنگهای دفع شده باید مصرف ناشدنی گردند.

    در مواردی که استفاده از ظروف پلاستیکی فشرده یا فلزی امکان پذیر نباشد یا هزینه زیادی داشته باشد، می توان از ظروف مقوایی فشرده استفاده کرد.

    (سازمان بهداشت جهانی 1997) برای تسهیل در انتقال می توان از یک لایه پوشش پلاستیکی استفاده کرد کیسه ها و ظروف مواد زاید عفونی با نشان بین المللی مواد عفونی مشخص گردند.

    مواد زاید بسیار خطرناک باید در صورت امکان بلافاصله با اتوکلا و استریل شوند.

    در این صورت باید در کیسه های مخصوص مناسب با فرایند تصفیه بسته بندی شوند.

    کیسه های قرمز، مناسب برای اتوکلاو کردن، توصیه شده اند.

    مواد زاید سیستوستاتیک که بیشتر در بیمارستانهای بزرگ مراکز تحقیقاتی تولید می شوند.

    باید در ظروف محکم و عایق در برابر نشست، که با برچسب «مواد زاید سیتوستاتیک» مشخص شده اند، جمع‌آوری شوند.

    مواد دارویی تاریخ یا کهنه، که در بیمارستانها انبار شده اند.

    باید برای دفع به داروخانه برگشت داده شوند.

    دیگر مواد دارویی مثل داروهای آلوده یار یخته شده یا بسته بندیهای آلوده به بقایای داروهای به جا مانده به دلیل احتمال آلوده کردن داروخانه نباید برگشت داده شوند.

    و باید در ظروف مناسب برای دفع جمع آوری شوند.

    مواد زاید شیمیایی با مقادیر زیاد باید در ظروف مقاوم مخصوص مواد زاید شیمیایی بسته بندی و برای فرایند های اختصاصی تصفیه فرستاده شوند (در صورت موجود بودن).

    مشخصه مواد شیمیایی باید کاملاً شفاف و واضح روی ظرف مربوطه درج شود.

    زایدات شیمیایی خطرناک در صورتی که در انواع مختلف باشند.

    به هیچ وجه نباید با هم مخلوط شوند.

    مواد زایدی که مقادیر زیاد فلزات سنگین دارند (مثل کادمیوم یا جیوه)، باید جداگانه جمع‌آوری شوند.

    ظروف آئروسل را در صورتی که محتویات آن کاملاً مصرف شده و خالی باشند می توان با مواد زاید متداول مراکز بهداشتی و درمانی جمع آوری کرد، مشروط بر این که این مواد برای سوزاندن برنامه ریزی نشده باشند.

    مواد زاید رادیواکتیو با سطوح پایین آلودگی (مثل سواب، سرنگهایی که برای مصارف تشخیصی یا درمانی بکار برده می شوند را می توان در کیسه های زرد یا ظرف مخصوص مواد زاید عفونی در صورتی که برای سوزاندن در نظر گرفته شده باشند، جمع آوری کرد.

    از آنجائیکه هزینه تصفیه و دفع مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی خطرناک عموماً بیش از 10 برابر مواد زاید معمولی است.

    مواد زاید بی خطر مراکز بهداشتی و درمانی باید به شیوه مواد زاید خانگی در کیسه های زباله سیاه رنگ جمع آوری شوند.

    هیچ نوع مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی بجز زایدات نوک تیز نباید در ظروف مخصوص مواد زاید نوک تیز دفع شوند.

    چرا که، ظروف مذکور بسیار گرانقیمت تر از کیسه های مخصوص سایر مواد زاید عفونی هستند.

    جدا سازی این بخش از زایدات در کاهش هزینه های جمع آوری و تصفیه مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی بسیار موثر است.

    وقتی از سرنگهای یکبار استفاده می شود.

    پس از مصرف بسته بندی آن باید در ظروف یا کیسه های مخصوص زباله های معمولی و سرنگ استفاده شده در ظرف زرد رنگ مخصوص مواد زاید نوک تیز قرارگیرد.

    در اغلب مواقع سرسوزنهای سرنگها نباید از آنها جدا شوند.

    چنانچه جداسازی سرسوزنهای سرنگهای مصرفی لازم باشد، باید دقت کافی کرد.

    ظروف یا کیسه های مخصوص مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی باید با توجه به نوع این موارد در کلیه مکانهایی که امکان تولید مواد مذکور وجوددارد تعبیه شوند.

    دستورات و توصیه های مربوط به جداسازی و شناخت مواد زاید برای یادآوری کارکنان باید به هر یک ازمناطق و بخشهای جمع‌آوری ارسال شود.

    ظروف مواد زاید باید هنگامیکه سه چهارم حجم آنها پر می شود تخلیه شوند.

    شکل ایده آل، این ظروف باید از جنس پلاستیکهای محترقه غیر هالوژنه باشند.

    پرسنل مراکز بهداشتی درمانی به هیچ وجه نباید در صورت ارتکاب اشتباه هنگام تفکیک مواد زاید برای بیرون‌آوردن موادز اید دفع شده از ظروف یا کیسه های زباله اقدام کنند یا این که کیسه های را داخل کیسه دیگر با رنگ متفاوت قرار دهند.

    وجود الزامات مذهبی و فرهنگی در بعضی ازکشورها امکان جمع آوری زایدات بخش تشریح را در کیسه‌های زرد رنگ مقدور نمی سازد و این مواد باید طبق رسوم و سنن محلی که اغلب دفن اجساد می باشد دفع گردند.

    کد گذاری رنگی پیشنهاد شده برای مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی (WHO) جمع‌آوری، انتقال و نگهداری موقت موادزاید در محل.

    جمع آوری پرستاران و سایر پرسنل مراکز بهداشتی و درمانی باید از استحکام بسته بندی یا مهر و موم شدن کیسه های موادز اید، هنگامی که حدود سه چهارم آن پر می شود.

    اطمینان حاصل کنند.

    کیسه‌های کم ظرفیت را میتوان با گره زدن قسمت بالایی آن بست.

    کیسه های کم ظرفیت را می توان با گره زدن قسمت بالایی آن بست: ولی کیسه های سنگین تر و بزرگ تر باید سربند با مهر و موم پلاستیک از نوع «خود قفل» داشته باشند.

    کیسه ها را نباید برای بستن منگنه کرد.

    ظروف مهر و موم شده مواد زاید مراکز در کیسه های برچسب دار زرد رنگ مخصوص مواد زاید عفونی قرار داد.

    مواد زاید بههیچ وجه نباید در محل تولید انباشته شوند یک برنامه منظم جمع آور به صورت بخشی از پر.ژه مدیریت مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی باید طراحی شود.

    توصیه های مشخصی که برای کارگران کمکی بخش جمع آوری موادز اید مراکز بهداشتی و درمانی وجود دارد.

    عبارتند از: مواد زاید بایدروزانه جمع آوری (یا در صورت نیاز به دفعات) و به محل مرکزی درنظر گرفته شده برای نگهداری موقت منتقل شوند.

    هیچ کیسه ای نباید برداشته شود، مگر این که با برچسب تعیین کننده نوع و محتویات آن در بخشی که تولید می شود (بیمارستان، بخش یا دیگر واحدها) مشخص شده باشد.

    کیسه ها یا ظروف جمع‌آوری شده باید بلافاصله با موارد جدید از همان انواع قبلی جایگزین شوند.

    جریان توزیع کیسه و ظروفجدید در تمام مناطق تولید مواد زاید باید مستمر و سریع باشد.

    ذخیره موقت مراکز بهداشتی و درمانی محل نگهداری مواد زاید باید در داخل این مراکز باشد.کیسه ها یا ظروف مواد زاید باید در فضاهای جدا سازی شده با ساختمانهای جدا گانه با مساحتی متناسب با مقدار زباله ایجاد شده یا دفعات جمع‌آروی، انباشته شوند.

    توصیه های مربوط به فضاهای ذخیره موقت مواد زاید بیمارستانی و وسایل مربوطه در کادر(1)آورده شده است.

    چنانچه محل در نظر گرفته شده برای ذخیره موقت سیستم سرمایش نداشته باشدو زمانی ذخیره موقت مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی (به عبارتی فاصله زمانی بین تولید و تصفیه یا دفع) نباید از زمانهایاعلام شده در ذیل تجاوز نماید:‌ آب و هوای معتدل: 72 ساعت در زمستان 48 ساعت در تابستان آب و هوای گرم:‌ 48 ساعت در زمستان 24 ساعت در تابستان موادزاید سیتوستاتیکباید جدا از سایر مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی در اماکن ایمن طراحی شده ذخیره موقت شوند.

    مواد زاید رادیواکتیو باید در ظرف عایق در برابر انتشار و با پوشش سرب دار ذخیره موقت شوند.

    موادز ایدی که در مرحله واپاشی رادیواکتیویته ذخیره می شوند، باید با تعیین نوع رادیو نوکلئید، تاریخ و مشخصات لازم برای وضعیت ذخیره موقت برچسب گذاری شوند.

    انتقال در محل جا به جایی مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی از بیمارستان یا سایر بخشها باید با چرخ دستی، کاری دستی یا ظروف حمل چرخدار با یدک کش که فقط برای این امر اختصاصیافته و خصوصیات ذیل را داشته باشند، انجام شود:‌ بارگیری و تخلیه آن آسان باشد.

    عاری از لبه های تیز باشد تا موجب پارگی یا‌آسیب دیدن کیسه ها ظروف موادز اید در حین بارگیری و تخلیه نشود.

    نظافت آن به آسانی انجام شود.

    وسایل انتقال باید هر روز تمیز و با مواد مناسب ضد عفونی شوند.

    تمام کیسه‌های جمع آوری شده تا انتهای مسیر انتقال باید سالم و بی عیب بمانند.

    انتقال موادز اید در خارج از محل مقررات و سیستم کنترل تولید کننده مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی مسئول بسته بندی و برچسب گذاری مناسب و صدور مجوز برای خروج برای مواد از محل و فرستادن به مقصد تعیین شده است.

    در بسته بندی و برچسب گذاری باید از مقررات ملی انتقال مواد زاید خطرناک و در صورت برنامه ریزی برای انتقال برون مرزی مواد زاید با کشتی،‌برای تصفیه از مقررات بین المللی تبعیت شود.

    الزامات ویژه بسته بندی برای حمل ونقل موادز اید در خارج از محل تولید : اصولاً موادز اید باید به منظور جلوگیری از ریخته شدن هنگام حمل و نقل داخل کیسه ها یا ظروف محکم بسته‌بندیشوند.

    ظروف یا کیسه های مذکور بابدی نسبت به محتویات داخل شان مقاوم باشند.

    برایمثال مقاوم در برابر سوراخ شدن برای مواد زاید نوک تیز ا مقاوم در برابرخوردگی برای مواد زاید شیمیایی همچنین در برابر وضعیت معمولی موجود هنگام بارگیریو حمل ونقل ، مثل تکان خوردن، تغییرات درجه حرارت، رطوبت یا فشار هوای محیط، مقاومت داشته باشند.

    علاوه بر این، موادز اید رادیواکتیو باید درظروفی بسته بندی شوند که امکان پاکسازی آنها از آلودگی ممکن باشد.

    سازمان ملل متحد الزامات بیشتری را برای بسته بندی مواد زاید عفونی توصیه می کند.برای موادزاید عفونی مراکز بهداشتیو درمانی توصیه شده است که ظروف بسته‌بندی مورد استفاده برای مواد مذکور باید از نوع تست شده بوده وگواهی تاییدشده برای مصرف داشته باشند.

    موادزاید مراکز بهداشتی و درمانی که بهداشتن عوامل میکروبی بیماریزا برای انسان شناخته شده اند، باید به عنوان «مواد عفونی» (WHO) شماره 2814 مواد عفونی تاثیر گذار بر انساندر نظر گرفته شودو از وضعیت بسته بندی بیان شده در کادر 2 تبعیت نمایند.

    وضعیت توصیه شده برای بسته بندی موادز اید مراکز بهداشتی و درمانی که بالنسبه احتمالی کمی بهداشتن مواد عفونی و ترکیبات بیماریزا در انسان را دارند ساده تر می باشد.

    (WHOشماره 3291 مواد زاید کلینیکی) در هر حال از آنجایی که الزامات بسته بندی نسبتاً پیچیده است.

    پیشنهاد می شود کهبرای جزئیات بیشتر به توصیه های سازمان ملل متحد رجوع شود.

    (WHO1997).

    برچسب گذاری اطلاعات اولیه در خصوص محتویات مواد زاید:تولید کننده این مواد باید از طریق برچسب گذاری روی تمام کیسه ها و ظروف مواد زاید بیان شود.

    این اطلاعات می تواند مستقیماً روی کیسه ها یا ظروف مذکور نوشته یا روی برچسب های چاپ شده به صورت محرمانه ضمیمه شود.

    طبق توصیه های WHOبرای کلاس 2-6 ترکیبات، اطلاعات ذیل باید در برچسبها آورده شود:‌ کلاس ترکیبات WHOبرای مثال، کلاس 2-6 برای مواد زاید عفونی (برای آشنایی با سیار طبقه بندیهای زایدات مراکز بهداشتی و درمانی به طبقه بندی سازمان ملل متحد (1997) رجوع شود).

    نشان بسته بندی سازمان ملل متحد برای مثال نشان بین المللی- مواد زاید عفونی نام مناسب کالاهای حمل شونده و کد سازمان ملل مقدار کل (وزن یا حجم) مواد زاید که قبلاً بیان شده است.

    کشوری که مجوز محل قرار گرفتن برچسب را صادر کرده است (وضعیت آن با کد گذاری بین المللی برای وسایل نقلیه موتوری مشخص گردیده است) در خصوص بسته بندی همچنین پیشنهاد شده است دو رقم آخر سال تولید و کد مخصوص طراحیشده بسته‌بندی بهنحو مقتضی روی بر چسب مشخص شود (WHO1997) برای بسته بندی مواد زاید مراکز بهداشتی و درمانی اطلاعات بیشتری به شرح ذیل باید روی برچسبها آورده شود:‌ طبقه‌بندیمواد زاید تاریخ جمع آوری محلی که (در بیمارستان) موادزاید درآنجا تولید شده است (مثلاً بخش) مقصد مواد زاید برچسب گذاری صحیح و دقیق رد یابی موادز اید را ممکن و مشکلات مربوط به مسئولیت آن رابرطر ف میکند.

    برچسب گذاری همچنین موجب آگاه سازی پرسنل از خطرات سوء بهداشتی مواد زاید می شود.

    با توانمندی سازی سرویسهای مناسب در مواقع اضطراری می تواندر صورت بروز خطرهای احتمالی ناشی از نشت یاریخته شدن محتویات ظروف حمل مواد خطرناک بر اثر تصادف یا حادثه شناسایی و اقدام مناسب انجام پذیرد.

    آماده سازی برای حمل و نقل: قبل از حمل و نقل مواد زاید باید اسناد مربوطه تکمیل شود و هماهنگی لازم بین فرستنده،‌مسئول حمل و نقل و گیرنده انجام گیرد و درمواردی که مواد زاید از کشور خارج می شوند، نهاد ذیربط باید گیرنده رابرای واردات موادز اید تاییدکرده باشد تا تاخیری در زمان ارسال محموله تا مقصد نهایی ایجاد نشود.

    مثالی از برچسب گذاری صحیح وسایط نقلیه حمل و نقل مواد زاید یا ظروف حمل و نقل کیسه های موادزاید ممکن است مستقیماً‌ به وسایط نقلیه مخصوص حمل و نقل منتقل شوند ولی از نظر ایمنی بهتر است کیسه های مذکور در ظروف دیگری قرار گیرند (برای مثال جعبه مقوایی یا چرخدار یا سطل در دار از جنس پلاستیک فشرده یا گالوانیزه) فایده این شیوه، کاهش دفعات جا به جایی کیسه های پرشده است، ولی از سوی دیگر هزینه های دفع را افزایش می دهد.

    ظروف ثانویه مذکور باید در نزدیک ترین محل به منبع تولید مواد زائد قرار داده شوند.

    وسایط نقلیه مورد استفاده برای حمل و نقل مواد زائد برای مراکز بهداشتی و درمانی باید ویژگیهای ذیل را داشته باشند.

    قسمت بار باید از نظر اندازه و طراحی با وسیله نقلیه متناسب و ویژگیهای ارتفاع داخلی آن 2/2 متر باشد.

    باید یک دیواره یا حفاظ بین اتاقک راننده و قسمت بار طراحی شده باشد تا در صورت بروز تصادف برای وسیله نقلیه، قسمت بار در جای خود نگه دارد.

    باید سیستمی مناسب برای ایمن بودن بار هنگام حمل و نقل وجود داشته باشد.

    وسایلی همچون کیسه های پلاستیکی خالی، لباس محافظت کننده ،‌وسایل و تجهیزات مخصوص نظافت، ابزار و مواد ضدعفونی کننده و وسایل خاص برای جمع آوری مواد زائد مایع ریخته شده، در قسمت جداگانه ای از وسیله نقلیه قرار داشته باشند.

    در قسمت بار باید امکان شستشو با بخار میسر و زوایای داخلی این قسمت باید به صورت مدور باشد.

    آدرس و نام شرکت حمل و نقل باید روی وسیله نقلیه،‌به شکل مشخص علامت گذاری شود.

    نشانه های بین المللی مواد خطرناک و شماره تلفن اضطراری روی وسیله نقلیه یا کانتینرباید علامت گذاری شود.

    از وسایل نقلیه یا کانتینرهای حمل و نقل مواد زائد مراکز بهداشتی و درمانی نباید برای حمل و نقل هیچ نوع ماده دیگری استفاده کرد.

    وسایل نقلیه مذکور به استثنای مواقع بارگیری یا تخلیه بار باید همواره قفل باشند.

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

پسماندهاي بهداشتي و درماني در سالهاي اخير بواسطه گسترش و تنوع فناوري و افزايش جمعيت از اهميت خاصي براي محيط زيست و سلامت عمومي تبديل شده است اين موضوع از آن جهت حائز اهميت مي باشد که بيماريهاي نو پديد مثل AIDSستون فقرات جوامع را به لرزه در آورده اس

«دیباچه» پسماند ها از ابتدای خلقت بشری همواره همراه انسان بوده و هستند و با پیشرفت علوم و فنون و گسترش فناوری هم از نظر نرم افزاری و هم از نظر سخت افزاری اشیاء و وسایلی چه در حین تولید و چه پس از مصرف به نظر اضافه و زاید تلقی می‌شود که همواره ذهن انسانها را به خود مشغول کرده است. ابتدا مواد زاید و ضایعات به دلیل توان بالای پالایندگی طبیعت و مکانیسم‌های طبیعی و ساده بودن پسماندها ...

ایران صدا : کلان شهرهای دنیا با گسترش جغرافیایی و افزایش جمعیت، معضلات فراوانی را پیش رو دارند که از اهم آنها میتوان به رشد روز افزون تولید زباله اشاره نمود، مشکلی که گاه به شکل یک تهدید جدی، سلامت جامعه را به خطر انداخته و در صورت عدم توجه دست اندرکاران امور شهری ، فجایع زیست محیطی جبران ناپذیری در پی خواهد داشت .../ گروه دانش و فناوری برای اولین بار در سال 1346 ، اولین واحد ...

مسأله چگونگی دفع پسماند های هسته ای، مسأله ای بوده که از ابتدا ذهن اکثر کارشناسان مسائل محیط زیست را به خود جلب کرده است. بسیاری از نیروگاه های تولید انرژی که با سوخت هسته ای کار می کنند در پایان زمان بهره برداری استاندارد خود قرار دارند. این مسأله در ایالات متحده آمریکا که عمده نیروگاه های آن درسال های پایانی فعالیت قرار دارند، نگرانی های بسیاری را به همراه داشته است. نیروگاه ...

در دنياي پيشرفته امروز که عصر ارتباطات و اطلاعات نام گرفته است. اطلاع رساني از جايگاه رفيع و ارزشمندي برخودار است و با توجه به اين مهم که اطلاع رساني مي بايست دقيق، صحيح و مطابق با آخرين پيشرفتهاي فن آوري و با تکيه بر ابزار و امکانات ارتباطي مدرن و

در دنياي پيشرفته امروز که عصر ارتباطات و اطلاعات نام گرفته است. اطلاع رساني از جايگاه رفيع و ارزشمندي برخودار است و با توجه به اين مهم که اطلاع رساني مي بايست دقيق، صحيح و مطابق با آخرين پيشرفتهاي فن آوري و با تکيه بر ابزار و امکانات ارتباطي مدرن و

درروزگاران گذشته،هرچند وقت یکباربیماری وبا،طاعون،آبله ونظایرآن در کشورهای جهان همه گیر می شد ومیلیونها نفر را نابود می کرد.اولین حرکت درجهت کنترل بیماریهای واگیرداروتوجه به بهداشت ملی توسط جمهوری ونیزدر سال 1328 میلادی بودکه بیماری های همه گیر مانند وبا و طاعون راجزءقوانین قرنطینه قرار داد. در سال 1851برای نخستین بار پزشکان کشورهای مختلف در پاریس،دراولین کنفرانس بین المللی ...

خلاصه افزایش دسترسی به آموزش عالی و حرکت به سوی همگانی کردن آن از پیش شرطهای اساسی توسعه علوم و فناوری در کشور است. با بررسی افزایش تقاضا برای بهره‌مندی از آموزش عالی در علوم پزشکی، موانع اصلی تحقق آن را می‌توان در علل ذیل عنوان نمود: 1- عدم گسترش مناسب دانشگاهها در جهان و بخصوص در ایران. 2- پیدایش رشته های نوظهور و تنوع رشته ها. 3- کاستی بودجه دانشگاهها که تا حدی زمینه رقابت ...

تعریف زباله: پس ماند و باقیمانده حاصل از تولید یا تغییر شکل چیز های دیگر و نیز آنچه قبلاً استفاده شده و دیگر قابل استفاده نیست. زباله انواعی دارد، بخش هایی که تولید کننده زباله هستند، متفاوتند. با توجه به اینکه زباله در چه بخشی تولید می شود، زباله ها به سه دسته قابل تقسیم اند: شهری صنعتی خطرناک 1. زباله های شهری: زباله هایی است که توسط قسمت های مختلف شهر مثل منازل، ادارات و ... ...

چکیده این مقاله به کاربرد تکنیک فرایند تحلیل سلسه مراتبی (AHP) در زمینه توسعه پایدار آن به منظور برقراری و بهینه سازی سیستم های مدیریت مواد زائد تحت نظارت بهداشت (HCWM) در مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه می پردازد. این امر با ارزیابی بهترین روش ترکیب AHP با یک روش مدیریت چرخه حیات (LCM) و نشان دادن مهمترین هدف سیستمهای HCWM ، یعنی کاهش عفونت در بیماران و کارگران درون سیستم، ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول