دانلود تحقیق بررسی روستای جاغرق

Word 11 MB 32945 56
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده برقراری عدالت اجتماعی،رفع فقرومحرومیت ،رشدوتوسعه یکپارجه نواحی مختلف وبخصوص روستاهای کشورمان،ازمهمترین اولویت های اساسی کارشناسان وبرنامه ریزان توسعه در سالهای اخیردرایران به شمار می رود.به همین جهت رشد وتوسعه مناطق روستای وبهبود شرایط زندگی ساکنین سکونتگاهای روستایی همواره مورد توجه بنیادمسکن انقلاب اسلامی ودیگر نهادها وسازمانهای متولی عمران روستایی قرار داشته است.هریک از این نهادها برنامه های مختلفی رابرای توسعه روستایی ارائه نموده اند.یکی از مهمتریت طرحهای ارائه شده در این زمینه طرح هادی روستایی می باشدکه ازسوی بنیادمسکن انقلاب اسلامی ارائه ودر طی سالهای گذشته در سطح روستاهها اجرا شده است.

    براساس تعریف ارائه شده ازسوی بنیادمسکن انقلاب اسلامی،طرح هادی اسلامی عبارت است از: > واژگان کلیدی:برنامه ریزی روستای- توسعه- طرح هادی-جمعیت-بهسازی (منبع: نگارنده) 1)فصل اول-ویژگیهای طبیعی روستا مقدمه یکی از مهمترین مسائل روستاییان را منابع طبیعی تشکیل می دهد ووابستگی روستاییان به این بخش چنان شدید می شودکه غالبا نه تنها تکامل شرایط مادی ومعنوی آنان را با ارزش وچگونگی خود تحت شعاع قرار می دهد بلکه حتی بعضا بقاء حیات اجتماعات روستایی را به ارزش وکیفیت همین بخش (محیط طبیعی) مربوط می شودآب وخاک وکیفیت دسترسی به آن زیر بنای اقتصاد روستا را تشکیل می دهد که با فعالیتهای کشاورزی وسپس دامداری روستاییان شکل می گیرد.

    1-1معرفی اجمالی شهرستان مشهد: شهرستان مشهد از شهرستانهای استان خراسان می باشد،که در شمال این استان واقع شده است.این شهرستان از شمال به شهرستان کلات نادر،ازغرب به شهرستانهای چناران ونیشابورواز جنوب به شهرستانهای تربت حیدریه وفریمان واز شرق به شهرستانهای تربت جام وسرخس محدود می شود.

    این شهرستان دارای وسعتی حدود 10538 کیلومتر مربع می باشد ودر عرض جغرافیای 35 درجه و53 دقیقه تا 36 درجه و37 دقیقه شمالی و60 درجه و14 دقیقه تا 61 درجه و14 دقیقه طول شرقی واقع شده است.(منبع طرح هادی روستای جاغرق) 1-1-1تقسیمات کشوری: براساس آخرین تقسیمات کشوری انجام شده این شهرستان دارای 4 بخش(مرکزی، احمدآباد،رضویه وطرقبه) 13 دهستان (تبادکان، طوس، کارده، کنویست،میان ولایت، درزآباد، پیوه ژن، سرجام،ابروان،پایین ولایت،میامی،شاندیز وطرقبه) 616 روستای دارای سکنه و732 آبادی خالی از سکنه می باشد.

    نقشه 1-1موقعیت شهرستان مشهد رادر استان خراسان نشان می دهد.

    (منبع: نگارنده) 2-1شناخت وضع موجودروستای جاغرق 2-1-1 موقعیت جغرافیای: الف - موقعیت نسبی :روستای جاغرق از توابع شهرستان طرقبه وشاندیزودر جوار شهرستان مشهدمی باشد.که در 12 کیلومتری روستای حصار،7 کیلومتری شهر طرقبه و15 کیلومتری شهر مشهد واقغ شده است که از سمت شمال به جاده طرقبه- نغندر،ازسمت غرب تا خط الرس ارتفاعات بینالود،ازسمت جنوب تا خط الراس ارتفاعات جنوبی واز سمت شرق تا روستای عنبران منتهی می شود.(منبع دهیارآقای عباس قربان علی زاده جاغرق) ب- موقعیت ریاضی:روستای جاغرق در عرض جغرافیایی 36 درجه و18 دقیقه وطول جغرافیای 59 درجه و19 دقیقه با ارتفاع 1420 متر از سطح دریا می باشد.(منبع-پاپلی یزدی) (منبع: بنیاد مسکن) نقشه2-1- موقعیت جغرافیای جاغرق 3-1- وجه تسمیه جاغرق: جاغرق از ترکیب دو کلمه (جا) به معنی محل ومکان ،(غرق )به معنای زیر آب بودن می باشد که در گذشته به دلیل آب فراوان در محل روستا به این نام معروف شده است.همچنین بعضی از مردم روستا معتقدند جام آب یکی از سلاطین در محل چشمه آبی در این مکان در آب غوطه ور می شود که پس از آن محل این روستا به جاغرق معروف می شود وتا کنون ادامه دارد.(منبع-اهالی روستا) 4-1-تقسیمات کشوری جاغرق: دهستان جاغرق در استان خراسان،شهرمشهد،شهرستان طرقبه شاندیز،بخش طرقبه واقع شده است که دارای 936 خانوار ثابت و1500 خانوار فصلی و2445 نفر جمعیت می باشد.وهمچنین نوع آبادی مسکونی می باشد.

    ازنظر زمین شناسی روستای جاغرق در زون بینالود قرار دارد.که این زون دارای توالی سنگهای رسوبی دگرگونه وآتشفشانی است.در محل بستر استقرار روستای جاغرق واراضی اطراف آن سازندهای سری مایان که جنس آنها فیلیت،شیل،کوارتزیت وماسه سنگ سبز تیره ورسوبات دوران چهارم مشاهده می شود.ازنظر تکتونیک گسل های متعددی دراطراف روستا با جهت های متفاوت مشاهده میشود که فعالیت این گسل ها می توانداثرتخریبی زیادی در این منطقه داشته باشد.

    5-1- ویژگی های اقلیمی منطقه 1-5- 1آب وهوا: آب و هوای منطقه:یکی از عوامل مهم زندگی انسان آب و هواست.از این رو جغرافیدانان همواره به عنوان یکی از اجزاء اصلی چشم انداز جغرافیایی بدان نگریسته و مطالعه آب و هوا را به صورت علمی و دقیق وجه سمت خویش قرار دادند.

    برای بررسی وضعیت عمومی آب وهوای روستای جاغرق،به دلیل عدم وجود ایستگاه هواشناسی در نزدیکی این روستا،فاصله نه چندان زیادبا مشهد از اطلاعات وآمار ایستگاه هواشناسی سینوپتیک مشهد در دوره آماری سالهای 1385 تا1389 استفاده شده است.که وضعیت پارامترهای اقلیمی آن به شرح ذیل می باشد.

    2-5-1- دما: دما:درجه حرارت یا دما عبارت است از اندازه گیری انرژی گرمایی که در خاک و هوا قابل سنجش می باشد.

    تمام ارگانیسم ها به صورت مستقیم از این حرارت متاثرند.(جعفرپور-ابراهیم-اقلیم شناسی.انتشارات دانشگاه پیام نور.

    تابستان 1370.ص35) بر اساس نتیایج به دست آمده از ایستگاه هواشناسی مشهد درسالهای 1390 درجه حرارت روستای جاغرق حدود 5/17 درجه سانتی گراد می باشد.که دی ماه با 5/8 درجه سانتی گراد سرد ترین ماه سال وتیر ماه با4/28 درجه سانتی گراد گرمترین ماه سال می باشد.

    متوسط حداکثر گرمترین ماه سال تیربا 45 درجه سانتی گراد ومتوسط حداقل سردترین ماه سال با 7/3 - درجه سانتی گراد در ماه دی بوده است.

    حداکثر مطلق درجه حرارت در روستا جاغرق در ماه تیربا 2/36 درجه سانتی گراد وحداقل مطلق درجه حرارت در ماه دی با 5/2 درجه سانتی گراد به ثبت رسیده است.

    3-5-1- بارش ورطوبت: متوسط بارندگی این روستا حدود 7/251 میلی متردر طول سال می باشد در این منطقه بارندگی هامعمولا از اوایل پاییز شروع می شود وتا اواخر بهار ادامه می یابد.

    نوع باران در فصول پاییز وبهار عمدتا به صورت باران ودر فصل زمستان به صورت برف می باشد.

    متوسط بارندگی این روستا حدود 7/251 میلی متردر طول سال می باشد در این منطقه بارندگی هامعمولا از اوایل پاییز شروع می شود وتا اواخر بهار ادامه می یابد.

    جدول1-1- میانگین بارش ماهیانه ایستگاه هواشناسی طرقدردر سال 1389 (منبع:نگارنده به استناد اطلاعات سازمان هواشناسی سینوپتیک مشهد) 4- 5- 1- بادها: وضعیت بادها در روستای جاغرق به دو دسته کلی تقسیم می شوند: الف: بادهای شمالی وشمال شرقی: این بادها که عمدتا در فصل گرم سال وبه خصوص از اواخر بهار تا اواسط پاییزدر این منطقه می وزند.

    در فصل گرم سال گرم وخشک بوده ودر فصل سرد سال بسیار سرد وخشک می باشند.بدین جهت این بادها،به عنوان باد مضر شناخته می شوند.

    ب:بادهای غربی:این بادها به طور مشخص از اوایل پاییز تا اواخر بهار در این منطقه می وزند که همواره توام با رطوبت و بارندگی می باشندوبه عنوان بادهای مفید شناخته می شوند.

    6-1- ویژگی های منابع آب روستا: روستای جاغرق از منابع آب سطحی وزیرزمینی مناسبی برخوردار می باشد.آب مورد نیاز کشاورزی این روستا،از طریق رودخانه جاغرق تامین میشودکه این رودخانه دائمی می باشد.آب شرب روستای جاغرق از طریق یک دهنه چشمه در فاصله 5 کیلومتری جنوب غرب روستا که دارای آب باکیفیت مناسب می باشد تامین می شود.

    روستای جاغرق دارای 30الی35 قنات می باشد که کاملا شخصی وخصوصی است.وسعت روستا و اراضی در حال بازدهی و خدمات دهی به کل اهالی و دام از خط الراس بینالود از ضلع جنوبی می باشد.از ضلع شمالی به رستوران ییلاق، از ضلع شرقی به خط الراس فی مابین جاغرق و دهبار، از ضلع غربی خط الراس فی مابین نغندر و کنگ.

    کل حوزه آبریز جاغرق به این محدوده ها مربوط می شود.حوزه اصلی آن دارای پلاک های ثبتی 27- 51- 52 وغیره می باشد ودارای حوزه آبریز فرعی بسیاری می باشد.این روستا فاقد چاه عمیق ونیمه عمیق می باشد.(منبع- مردم روستا ودهیار) (منبع: نگارنده) 7-1- ویژگیهای منابع خاک روستا: خاکهای شهرطرقبه به طورعمده از نوع مخروط افکنه های آبرفتی است که قابلیت متوسطی برای توسعه درختکاری دارند.

    8-1- پوشش گیاهی: در روستای جاغرق پوشش گیاهی جنگل وجود ندارداما حدود 5000 هکتار پوشش گیاهی ازنوع مرتع وجود دارد.

    نوع پوشش گیاهی به صورت باغات است.باغات کالبداصلی فضای سبز را تشکیل می دهندودرختان آن بیشتراز نوع سردسیری ازقبیل:گیلاس،سیب وگلابی است.

    (منبع- مردم و دهیار) (منبع: نگارنده) 2)فصل دوم-ویژگیهای انسانی منطقه جاغرق مقدمه: بررسیهای جمعیتی آغاز بسیاری از مطالعات را تشکیل می دهددر این موردبررسیهای جغرافیای جمعیت از اهمیت ویژه برخوردار است.دلیل آن شیوه پردازش به جمعیت با دیدجغرافیایی می باشد.جمعیتی که در کالبد فضایی فعالیتهای خود مورد بررسی قرار گرفته انعکاسهای او در فضا وتاثیرپذیری فضای او شیوه نگرش ویژه ای را به وجود می آوردکه در جغرافیای جمعیت مطرح است.جغرافیدان جمعیت وظیفه دارد از آمارهای مربوط به تعداد جمعیت،ساختمان جمعیت،حرکات جمعیت ومهاجرتهای گروهی جمعیت سود برده وتصویر کامل ایستایی وپویایی جمعیت را روی فضا ویا مکان اشغالی انسانها منعکس می نمایدبا توجه به منابع وشایستگی مکان،درجه قابلیت وتضمین رشد وتوسعه آینده جمغیت را روی مکان ارزیابی کند.

    1- 2تعدادجمعیت روستای جاغرق روستای جاغرق دارای 2445 نفر جمعیت و936 خانوار ثابت و1500 خانوار فصلی می باشد.

    2 -2تراکم جمعیت: تراکم بیولوژکی ترراکم نسبی 3-2 توزیع وترکیب جمعیت: منظور از ترکیب سنی و جنسی نجوه پراکندگی جمعیت بر حسب سن و جنس است.به عبارتی دیکر جمعیت هر منطقه در سنین مختلف توزیع شده اند که نحوه این توزیع در مواردی از یک منطقه به منطقه دیگر متفاوت است.(منبع:تمنا، سعید،1384،ص 85) برای بررسی ترکیب جنسی وسنی جمعیت روستای جاغرق،از آمار واطلاعات ارایه شده از سوی دهیاری روستا استفاده شده است که نتایج به دست امده به شرح ذیل می شود.

    جدول 2-1- ترکیب سنی و جنسی (منبع:نگارنده بر اساس اطلاعات دهیار) )منبع: نگارنده.مستند به اطلاعات جدول 1-2) 4- 2سوادوآموزش: وضعیت سواد در هر جامعه ای بازتاب وضعیت اجتماعی، اقتصادی، اداری و غیره آن می باشد.

    مطالعات دانجام شده نشان می دهد که هرچه روستاها از وضعیت مناسب اقتصادی،قدمت تاریخی،مرکزیت اداری و سیاسی و موقعیت ارتباطی خوب برخوردار باشند از سطح سواد بالاتری برخوردار خواهند بود.در وضع موجود در روستای جاغرق سطح افراد بیسواد به صفر رسیده است.(این روستا حدود 15 نفر بیسواد داشته که اخیرا از طریق آموزش و پرورش هزینه تحصیل آنها پرداخته شده و آنها در حال حاضر این افراد در حال تحصیل می باشند).

    جدول 3-1- سنجش سطح سواد (منبع: نگارنده بر اساس اطلاعات دهیار) 181 60 115 6 درصد جمع دختر پسر (منبع: نگارنده .مستند به اطلاعات جدول3-1) (منبع: نگارنده) 5- 2اشتغال: در روستای جاغرق درصد اشتغال افراد به شرح زیر می باشد.

    جدول 4-1-اشتغال (منبع:نگارنده بر اساس اطلاعات دهیار) 6- 2حرکات جمعیت(زاد و ولد،مرگ ومیر،مهاجرت) 1-6-2-زاد وولد:اصلاح زاد وولد یا موالید در مطالعات وپژوهشهای جمعیت شناسی به زاده شدن نوزاد و ولادت های اطلاق می شود که در یک گروه اجتماعی طی یک سال اتفاق می افتد.

    100* تعدا موالید در یک سال معین =نرخ موالید جمعیت میانه همان سال 2-6-2-مرگ میر: مرگ میر یکی از حرکات جمعیتی است و منظور از آن پایان یافتن حیات انسانی و در جمعیت شناسی مجموعه مرگ میر هایی است که در یک جامعه یا گروه اجتماعی در یکسال معین اتفاق می افتد.

    100* تعداد مرگ و میر در یک سال معین = نرخ مرگ و میر جمعیت میانه همان سال 3-6-2مهاجرت:مهاجرت پدیده ای طبیعی است که معمولا جوامع مختلف با آن مواجه می باشند.این مهم در هریک از شهرها و روستاها تحت تاثیر شرایط حاکم بر آنها از وضعیتی متفاوت بر خور دار است.

    بررسی های انجام شده در روستای جاغرق نشان دهنده میزان پایین مهاجرت در این روستا می باشد.

    براساس اطلاعات جمع آوری شده جمعیت روستای جاغرق 2445 ،تعدادموالید 32،تعداد مرگ ومیر11 ،رشد طبیعی آن 1 درصد ومیزان مهاجرت آن 17/2- می باشد.

    (در روستا جاغرق مرگ و میر و زاد و ولد در حرکات جمعیتی نقش بسزایی نداشته است و بیشترین نقش به مهاجرت( مهاجر پذیر) اختصاص دارد.که یکی از دلایل آن گرانی اجاره بها در مشهد،آمدن گاز به روستاو داشتن امکانات عمومی(300 نفر از شاغلین روستا غیر بومی می باشند))(منبع: دهیار) 7-2- پیش بینی جمعیت و( برآوردجمعیت): اصولا تحلیل وضعیت حاکم بر جمعیت هر روستایی می بایستی در ارتباط باعوامل موثر بر آن انجام شود.

    پیش بینی می شودبا گسترش هرچه بیشتر فعالیتهای مربوط به گردشگری وفراهم آمدن زمینه های اشتغال جوانان وغیره باعث افزایش جمعیت این روستا در سال های آتی خواهد شد.که این افزایش به 6/1 درصد در سال خواهد رسید.

    8-2-محاسبه رشد جمعیت: رشد جمعیت 9-2-مسائل تاریخی و ویژگیهای فرهنگی(زبان،دین،مذهب) روستای جاغرق با جمعیت 2445 نفردارای زبان فارسی،دین اسلام ومذهب شیعه می باشد.قبل از تاریخ اسلام،بزرگترین دلیل شکل گیری روستا وجود گبرنشینان (آتش پرستان) در روستا بودکه آثار آن درگورستان عمومی جاغرق مشهود است.

    درخت چنار:یکی ازبزرگترین آثار طبیعی روستای جاغرق درخت چناری میباشد که در محوطه اصلی روستا هنوز سرسبز و با طراوت سر به آسمان دارد و به گفته معتمدین قدمت ان به بیش از هفتصد سال می رسد.

    (منبع: نگارنده) قنبرکوه:در ضلع شرقی محوطه اصلی روستا در نوک قله کوه غار کوچکی وجود داردکه به نقل قول محل دفن یکی از غلامان حضرت علی می باشد.

    (منبع:نگارنده برگرفته از روزنامه) آسیاب آبی وآبشار:در محوطه اصلی جاغرق قرار دارند که آسیاب در سالیان گذشته جهت آرد کردن غلات از آن استفاده میشده.

    در حال حاضر سنگ رویی واتاق آبریز پا برجا هستند وآبشار همچنان با آب فراوان منظره چشم نواز به جاغرق بخشیده.

    (منبع:نگارنده برگرفته از روزنامه) عمارت:عمارت بنایی است که در هوادره جاغرق می باشد که محل استقرار واستراحتگاه سفیرانگلستان در مشهد بوده است محل این بنا به دلیل آب وهوای مساعدودلنشین انتخاب شده است.

    (منبع:نگارنده برگرفته از روزنامه) رباط های شاه عباسی:این رباط ها برای استفاده مسافرینی که از این مسیر به خاطر کوتاهی راه از نیشابور به مشهد می آمده اند مورد استفاده قرار می گرفته که یکی از آنها در منتهی الیه رودخانه جاغرق و دیگری در دامنه رشته کوه قله بینالود ساخته شده است.

    (منبع:نگارنده برگرفته از روزنامه) گورستان:مهم ترین وباارزش ترین اثر تاریخی این روستا قبرستان آن می باشدودر داخل محدوده خدماتی روستا قرار دارد که به شماره 11941 مورخه5/4/84 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است وسعت این گورستان 19341 متر مربع می باشد وسنگ قبرهای موجود،تاریخ آن را در سالهای 589 ه-ق نشان می دهند.مسجد جمعه آن در زمان سلطنت شاه عباس مورد تعمیرقرار گرفته است که نشان دهنده قدمت تاریخی دهستان می باشد.( منبع: دهیار،اهالی روستا و بازدید میدانی) (منبع: نگارنده برگرفته ازروزنامه) 3)فصل سوم-ویژگیهای اقتصادی روستای جاغرق مقدمه : مطالعات وبررسی های انجام شده در روستای جاغرق نشان می دهدوضعیت اقتصادی روستای جاغرق به تبع شرایط حاکم براین روستا متاثر از دو عامل اساسی موقعیت کوهستانی،وجود آب فراوان وموقعیت جغرافیای آن بعدمسافت نه چندان زیادبا شهر مشهد می باشد که باعث شده اند اقتصاد این روستا به شدت به دو بخش مهم باغداری وخدمات وابسته گردد.

    وضعیت هریک از بخشهای اقتصادی این روستا به شرح ذیل می باشد: (منبع:نگارنده) الف: کشاورزی 1-3-موقعیت ووسعت اراضی کشاورزی کشاورزی یکی از بخشهای اصلی فعالیتهای اقتصادی این روستا به شمار می رود که ازدیر باز مردم روستا بدان اشتغال داشتند،ودر حال حاضر نیز تقریبا کلیه خانواده های ساکن در روستا در این بخش اشتغال دارند.حدود 600 خانوار(85 درصد) خانواده های روستای جاغرق به فعالیتهای کشاورزی اشتغال دارند.کل اراضی این روستا 8000 هکتاردایر وبایر می باشد.که 3000 هکتار باغات زیر کشت آبی و 500 هکتار باغات زیر کشت دیم،500 هکتارآیش و5000 هکتار به صورت مرتع می باشد.براساس آمار به دست آمده مساحت کل اراضی زیر کشت درحدود 20 سال قبل حدود 3000 هکتار بوده که فقط به باغات اختصاص داشته که به علت نبود شبکه برق وعدم وجود سدتا کنون پیشرفت چشمگیری نداشته.(منبع:دهیار) 2-3-توزیع اراضی کشاورزی کلیه اراضی زیر کشت روستای جاغرق به صورت باغات است که این باغات تک محصولی نمی باشد وتوزیع محصولات این باغات به صورت مخلوطی ازدرختان میوه می باشد.محصولات وگیاهان زراعی از 20 سال گذشته تا کنون چندان فرقی نداشته.(منبع:دهیار ومردم روستا) (منبع:نگارنده) 3-3-منابع تامین اب زراعی باغات روستای جاغرق از طریق رودخانه جاغرق به وسیله جوی با نیروی ثقل آبیاری می شود ومیزان برداشت مطابق با عرف محلی است.(منبع:دهیار) منبع: نگارنده 4-3-مالکیت اراضی روستای جاغرق برابربا دستورالعمل کشوری مشمول اصلاحات ارضی شده است که به موجب این دستورالعمل 16000 قطعه مدارک به اهالی داده شدولی تاکنون زمین تحویل داده نشده.(میانگین هر زمین 200 متر بوده که به صورت رایگان واگذار شده بود) وضع مالکیت فعلی آبادی: 3/2 از اهالی این روستا خرده مالک می باشند.2 الی 3 خانواربزرگ مالک می باشند و نوع مالکیت 300 خانوار به صورت اجاره ای می باشد.در این روستا باغات موقوفه زیاد است.(منبع: دهیار روستا) 1-4-3-مالکیت اراضی روستا مالکیت اراضی روستای جاغرق را میتوان در 4 دسته:مالکیت خصوصی،مالکیت دولتی،مالکیت وقفی ومالکیت عمومی طبقه بندی نمود.وضعیت هر یک از مالکیتهای روستا به شرح زیز می باشد.

    4-4-مالکیت شخصی: بخش زیادی از وسعت روستا در وضع موجود را مالکیت شخصی به خود اختصاص داده است.تمام واحدهای مسکونی،واحدهای تجاری وباغات علیرغم اینکه فاقدسند مالکیت می باشند در زمره ی مالکیت شخصی افراد می باشند.مالکیت شخصی بیش از 65 درصد از وسعت روستا را به خود اختصاص داده است.

    4-5-مالکیت عمومی(مشاع): این بخش از مالکیتها شامل معابر،گورستان وحمام موجود در داخل بافت می باشد که مجموعا 19 درصد از وسعت روستا را شامل می شود.

    4-6-مالکیت دولتی: مالکیت دولتی روستای جاغرق شامل تمامی واحدهای آموزشی،مخابرات ،خانه بهداشت وبخش زیادی از اراضی بایرموجوددر روستا می باشد که 15 درصد از وسعت کالبدی روستا را شامل می شود.

    (منبع: نگارنده) 4-7-مالکیت وقفی: مالکیت وقفی روستای جاغرق 5 باب مسجد می باشد که 1 درصد از وسعت روستای جاغرق را شامل می شود.(منبع:بنیاد مسکن انقلاب اسلامی) (منبع: نگارنده) جدول5-1-مالکیت ارضی روستا 5-3-محصولات عمده کشاورزی روستا 1-5-3-کشاورزی درروستای جاغرق باغات تک محصولی نیست وبه صورت مخلوط می باشد.محصولات عمده این روستا شامل درختان گیلاس،سیب،آلو،گلابی،آلبالو،هلو وشلیل،گردو،بادام،توت وبه می باشدکه گردو،توت،گیلاس،سیب وآلبالومحصولات اصلی این روستا می باشد.نوع توت قیصی می باشدکه عملکرد این میوه در هکتار یک تن وعملکرد برگ درهکتارهر درخت 50 کیلو برگ تازه می باشد.

    (منبع:دهیار ومردم روستا) (منبع:نگارنده) 2-5-3-دامداری: دامداری یکی از فعالیتهای اقتصادی روستا به شمار می رود که از دیر بازدر کنار فعالیت باغداری مردم رواج داشته است براساس برسیهای انجام شده ازمجموع 936 خانوار ساکن در روستا فقط 7 خانواردرحال حاضر به فعالیت در بخش دامداری در کنارسایر انواع فعالیتها بدان مشغول هستند.

    این روستا درسال 1390 دارای 220 راس گوسفند وبره،40 راس بز وبزغاله، 10 راس گاو،40 راس الاغ،10 راس اسب می باشد.گله های گوسفند به وسیله دو چوپان در مراتع اطراف روستا وگاوهای شیری درروستا نگهداری می شوند وبه صورت دستی تعلیف می شوندو منابع غذای دامی آبادی به وسیله مرتع،ته چر،علوفه دستی ،جو،تفاله چغندر ونان خشک تامین می شود.(منبع:دهیار ومردم روستا) (منبع: نگارنده) 3-5-3-دامپروری: روستای جاغرق دارای یک واحد گاوداری سنتی(شیری) ویک واحدمرغداری صنعتی(تخمگذار) ویک واحد استخرپرورش ماهی قزل آلا می باشد.(منبع:دهیار) جدول 6-1- وضعیت اقتصادی بخش دامداری روستای جاغرق (منبع:نگارنده با استناد به اطلاعات دهیار روستا) ب:صنعت صنایع دستی:قبلا در روستای جاغرق صنایعی مانند قالی بافی، حصیربافی(باساقه گندم حصیر می بافتند) وجود داشته که هم اکنون بنا به دلایل فرهنگی واقتصادی در حال حاضر صنایع دستی در این روستا رونقی ندارد.این روستا دارای 3 تراکتورو2 تیلردربخش کشاورزی می باشد.(منبع:دهیار ومردم روستا) ج:خدمات همچنانکه اشاره گردید،روستای جاغرق به دلیل برخورداری از آب وهوای کوهستانی ،باغات وسیع،بعد مسافت نه چندان زیاد تا شهر مشهد،راه مناسب وغیره از شرایط بسیارمناسبی برای فعالیتهای تفرجگاهی برخوردار می باشد.

    که این مهم در گذشته باعث گسترش هرچه بیشتر این بخش در روستای جاغرق شده است به نحوی که این روستا دارای 25 واحد رستوران ییلاقی و50 واحد تجاری،3 مسجد دایر،2 مسجد درحال ساخت،2 حسینیه،2 اکبرواصغریه، حوزه علمیه برادران وخواهران،2 مدرسه ابتدایی،2 مدرسه راهنمایی پسرانه ودخترانه،حمام عمومی وخصوصی وغسال خانه،خانه بهداشت ودفتر شورا ودهیاری وبسیج،شرکت تعاونی روستای ،کتابخانه ،وآب شرب لوله کشی وبهداشتی ، راه های ارتباطی،شبکه برق وگاز،و3 عدد نانوایی می باشد.

    (منبع: نگارنده) (منبع: نگارنده) همچنین این روستا در بخش ارتباطات داری امکاناتی ازقبیل:دسترسی به روزنامه ومجله در آبادی،پوشش رادیو وتلویزیون ،نمایندگی پست،صندوق پست،تلفن(مرکز مخابرات ،تلفن خانه وغیره)دسترسی به وسیله نقلیه عمومی(وجود یک شرکت حمل ونقل درون شهری وبرون شهری،2 واحد آژانس) وهمچنین خودرو شخصی می باشد.

    (منبع: نگارنده) راهها وجاده های اصلی روستا به صورت آسفالت می باشد اما راههای فرعی داخل روستا به صورت خاکی می باشد.(منبع:دهیار) راه فرعی درون روستا (منبع: نگارنده) راه اصلی (منبع: نگارنده) جمع بندی وضعیت اقتصادی روستا: جمع بندی وضعیت کلی بخشهای اقتصادی روستای جاغرق نشان می دهد.محوراصلی فعالیتهای اقتصادی روستا به ترتیب کشاورزی،خدمات وپس از آن دامداری استواراست وصنایع روستایی به دلیل مسائل فرهنگی وغیره از موقعیت مناسبی برخوردار نمی باشد.همچنین اطلاعات فوق نشان دهنده غالب بودن باغداری برفعالیتهای زراعی می باشد دراین روستا محدودیت اراضی واز طرفی شرایط مناسب برای باغداری وبالا بودن ارزش افزوده آن باعث رواج هرچه بیشتر باغداری شده است ودر سالهای آینده نیز این شرایط کماکان ادامه خواهد داشت.

    جمع بندی بندی ونتیجه گیری نهایی از وضع موجود وپیشنهادی روستا: نظر با اهمیتی که نتایج مطالعات وضع موجود وپیشنهادی روستا دارندجمع بندی ونتایج نهایی مطالعات انجام شده به شرح ذیل ارائه می شود.

    مشاغل پیشنهادی: 1- بازارچه روز:علل پیشنهاد،تردد زیاد مسافرین ونزدیک بودن با کلان شهر مشهد.

    2- کار گاه صنایع تبدیل میوه به علت داشتن میوه هی فراوان.

    3- ایجاد کارگاه بسته بندی آب معدنی به دلیل داشتن آب معدنی.

    4- ایجاد کارگاه صنعتی عرقیات گیاهی(عرق گیری) به دلیل داشتن داروهای گیاهی فراوان در کوهپایه.

    5- ایجاد کارگاه بسته بندی انواع خشکباربه دلیل داشتن اجناس لازم.

    نقاط ضعف (محدودیتها): 1- روستای جاغرق برای توسعه آتی خود در جهت شمالی به دلیل وجود تپه های با شیب خیلی باغات با محدودیت برای توسعه مواجه می باشد لیکن در جهت شمال شرقی با محدودیتی برای توسعه مواجه نمی باشد.

    2- روستای جاغرق از هیچ نوع مر کزیت اداری –سیاسی وخدماتی برخوردار نمی باشد 3- حمل ونقل ماشینی که از سالهای گذشته در این روستا شروع شده با توجه به وضعیت معابر با مشکلاتی مواجه می باشد.

    4- یکی دیگر از نقاط ضعف این روستا قرار گرفتن گورستان در ارتفاعات می باشد(با وزش باد بوی تعفن گورستان به سمت روستا می رود) 5- مساکن روستا در بافت قدیم عمدتا تخریبی ومرمتی می باشد.

    نتیجه گیری: هسته اولیه روستای جاغرق در حاشیه رودخانه و اطراف مسجد جامع روستا بوجود آمده و در طی زمان توسعه پیدا نموده است.از نظر موقعیت جغرافیای روستای جاغرق در انتهای دره رودخانه جاغرق در فاصله 7 کیلومتری شهر طرقبه قرار گرفته است.

    از نظر طبیعی بستر استقرار روستا در دره رودخانه جاغرق و در منطقه ای کوهستانی قرار دارد.اقلیم روستا معتدل و نیمه خشک است و رودخانه جاغرق زهکشی اراضی بالادست روستا از میان روستا عبور می نماید.

    از نظر اقتصادی روستای جاغرق بالقوه از امکانات خوبی در بخشهای مختلف برخوردار می باشد ودر سالهای آینده با گسترش هرچه بیشتر خدمات از وضعیت بهتری نیز برخوردار خواهد شد.

    از نظر کاربری وضع موجود، سطح سرانه آن از وضعیت خوبی برخوردار است.

    پیش بینی می شود جمعیت روستای جاغرق در 10 سال آینده از رشدی حدود 5/3درصد در سال برخوردار باشد.

    از جهت تاریخی روستای جاغرق از قدمت زیادی برخوردار می باشد.

    و بالاخره با عنایت به شرایط حاکم بر روستا و مسایل پیرامونی آن اجرای طرح بهسازی از ضروریات اساسی توسعه پایدار روستا به شمار میرود.

    جدول 7-1-شناسایی نقاط قوت و ضعف موجود در روستا: (منبع:نگارنده) منابع و مآخذ: 1-اهالی روستای جاغرق 2-بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مشهد 3-بنیاد مسکن انقلاب اسلامی طرقبه 4-پاپلی یزدی-دکتر محمد حسن-فرهنگ آبادی و اماکن مذهبی کشور-شهریور73 5-تمنا-سعید-مبانی جمعیت شناسی - ص85 6-طرح هادی روستای جاغرق 7-سازمان هواشناسی سینو پتیک مشهد 8-شورای روستای جاغرق 9-قربانعلی زاده-عباسعلی(دهیار روستای جاغرق) فصول سالماههای سالمیانگین بارش ماهیانهدرصد بارش فصلملاحضاتبهارفروردین4/4878/108بهاراردیبهشت0/5778/108بهارخرداد0/878/108تابستانتیر0/009/3تابستانمرداد0/009/3تابستانشهریور3/709/3پاییزمهر0/052/1پاییزآبان6/352/1پاییزآذر0/052/1زمستاندی7/1706/90زمستانبهمن4/5606/90زمستاناسفند7/3706/90سالسال1/23645/203 گروه سنیتعدادمردانتعداد زنانتعدادجمعیتدرصدجوانان(14-0 سال)3473236706/27بزرگسالان(64-15 سال)789756154563سالخوردگان(65 +سال)1151152304/9جمع125111942445100 مقطع تحصیلیپسردخترجمعدرصدمهد کودک616226/5ابتدایی1151432581/66راهنمایی60501102/28جمع181209390100ابتدایی115143258 اشتغالدرصد از کلباغدار50دامدار2/0کارمند و کارگر20اصناف10بیکار(پیرمردان،بازنشستگان)98/19جمع100 نوع مالکیتامکانات و خدماتدرصدشخصیواحدهای مسکونی،واحدهای تجاری وباغات65عمومیمعابر،گورستان وحمام19دولتیواحدهای آموزشی،مخابرات ،خانه بهداشت وبخش زیادی از اراضی بایر15وقفی5 باب مسجد1جمع100 نوع دامقیمت واحدبه تومانمیزان تولیددرصد اهمیت درامدی تولیدیگاوشیریلیتری 700 تومان50 کیلوروزانه هر راسقابل صرفه نیستگوسفندوبز(گوشتی)کیلو8000 زنده70 کیلو در سال هر راسقابل صرفه نیستمرغ(تخمگذار)کیلو2700 تومانهرمرغ 270 تخم در سالقابل صرفه است به جز فصول گرم سالماهیکیلو 4500 توماناگر در سال 2بار تخم ریزی شود به صرفه است.

    نقاط قوت: مکانیابی جدید شود و گورستان را به پایین دامنه بیاورند.نقاط ضعف:قرار گرفتن گورستان در ارتفاعات(وزش باد باعث انتقال بوی تعفن به داخل روستا میشود)فرصت: با توجه به وسعت اراضی روستا همه عوامل برای سکونت ساکنین فراهم گردد.تهدید :افزایش بی رویه جمعیت در سالهای آینده.

  • فهرست:

    چکیده.........................ب

    فصل اول: ویژگیهای طبیعی روستا................3

    مقدمه.................3

    1-1معرفی اجمالی شهرستان مشهد:.............3

    1-1-1تقسیمات کشوری:.....3

    2-1شناخت وضع موجودروستای جاغرق.................4

    2-1-1 موقعیت جغرافیای:............4

    3-1- وجه تسمیه جاغرق:.........6

    4-1-تقسیمات کشوری جاغرق:.............6

    5-1- ویژگی های اقلیمی منطقه.......6

    1-5- 1آب وهوا:...................6

    2-5-1- دما:...........................7

    3-5-1- بارش ورطوبت:.....................7

    4- 5- 1- بادها:.............9

    6-1- ویژگی های منابع آب روستا:.........9

    7-1- ویژگیهای منابع خاک روستا:....10

    8-1- پوشش گیاهی:................10

    2)فصل دوم-ویژگیهای انسانی منطقه جاغرق......12

    مقدمه...........12

    1- 2تعدادجمعیت روستای جاغرق.......12

    2 -2تراکم جمعیت:................12

    3-2 توزیع وترکیب جمعیت:...........13

    4- 2سوادوآموزش:...............14

    5- 2اشتغال:......................16

     6- 2حرکات جمعیت(زاد و ولد،مرگ ومیر،مهاجرت)..16

     2-6-2-مرگ میر: ......................17

    3-6-2مهاجرت:.............17

     7-2پیش بینی جمعیت و( برآوردجمعیت):.

    8-2-محاسبه رشد جمعیت: ...................18

     9-2-مسائل تاریخی و ویژگیهای فرهنگی(زبان،دین،مذهب)...18

       3)فصل سوم-ویژگیهای اقتصادی روستای جاغرق.........23

      مقدمه........23 

       1-3-موقعیت ووسعت اراضی کشاورزی........24

      2-3-توزیع اراضی کشاورزی....24

      3-3-منابع تامین اب زراعی .......25

     4-3-مالکیت اراضی...................26

     1-4-3-مالکیت اراضی روستا.................26

        4-4-مالکیت شخصی:....................26

        4-5-مالکیت عمومی(مشاع):..............26

      4-6-مالکیت دولتی:...................27

            4-7-مالکیت وقفی:....................27

    5-3-محصولات عمده کشاورزی روستا........29

    1-5-3-کشاورزی .................29

    2-5-3-دامداری:...............29

    3-5-3-دامپروری:..................32

    ب:صنعت............32

    ج:خدمات.......................33

    جمع بندی وضعیت اقتصادی روستا:..........36

    مشاغل پیشنهادی:.................37

    نقاط ضعف (محدودیتها):.................37

    نتیجه گیری:.................ج

    جدول شماره یک...................8

    جدول شماره دو..........13

    جدول شماره سه................14

    جدول شماره چهار................16

    جدول شماره پنج....................27

    جدول شماره شش.......................32

    نمودار2-1.........................14

    نمودار 3-1-........................15

    منابع و ماخذ....................ج

     

     

     

    منبع:

    1-اهالی روستای جاغرق

    2-بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مشهد

    3-بنیاد مسکن انقلاب اسلامی طرقبه

    4-پاپلی یزدی-دکتر محمد حسن-فرهنگ آبادی و اماکن مذهبی کشور-شهریور73                                 5-تمنا-سعید-مبانی جمعیت شناسی - ص85

    6-طرح هادی روستای جاغرق

    7-سازمان هواشناسی سینو پتیک مشهد

    8-شورای روستای جاغرق

    9-قربانعلی زاده-عباسعلی(دهیار روستای جاغرق)

چکیده: مطالعه حاضر تحت عنوان «روند توسعه روستایی در دهستان کبودگنبد شهرستان کلات نادر» به بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در روند توسعه اقتصادی در این دهستان می‌پردازد. توسعه روستائی یک امر چند بعدی است که از مؤلفه‌های مختلفی تشکیل می‌شود. در این راستا، مؤلفه‌های مزبور در دهستان کبودگنبد به صورت زیرساختهای طبیعی، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفته شده‌اند که هریک از این ...

مقدمه : از گذشته روستا به عنوان اولین مجتمع زیستی بشر مطرح بوده است وعواملی نظیر طبیعت ، اقلیم ، فرهنگ ، اقتصاد و. . . در شگل گیری آن موثرند . در اکثر روستاها هماهنگی بافت با محیط و طبیعت باعث رشد ارگانیک روستا شده است . در این میان روستاهایی وجود دارند که به نحو شگفت آوری با محیط طبیعی خود در آمیخته اند . در این روستاها ، فضاها ، از ارزش زیادی برخوردار می باشند . نوع انتخاب ...

امروزه گردشگري يکي از منابع اصلي درآمد ملي کشورهاي توسعه يافته و برخي کشورهاي در حال توسعه به ويژه کشورهاي جنوب شرقي آسيا را تشکيل مي¬دهد. براساس پيش¬بيني کارشناسان اقتصادي، صنعت توريسم با گردش سرمايه حدود 900 ميليارد دلاري در سال 2009 رتبه سوم از ن

مرحله اول : شناخت وضعیت موجود روستای دره از توابع شهرستان مهریز به بخشا میان و دهستان میان کوه می باشد که در 19 کیلومتری شهر مهریز ( مرکز شهرستان مهریز) و 49 کیلو متری شهریزد ( مرکز استان) واقع شده است این روستا با مختصات جغرافیایی 53 درجه و 25 دقیقه طول شرقی و 32 درجه و 9 دقیقه عرض شمالی در ارتفاع بیش از 2000 متر از سط آبهای آزاد ودر بستری کوهستانی استقرار یافته است به لحاظ ...

برقراري عدالت اجتماعي،رفع فقرومحروميت ،رشدوتوسعه يکپارجه نواحي مختلف وبخصوص روستاهاي کشورمان،ازمهمترين اولويت هاي اساسي کارشناسان وبرنامه ريزان توسعه در سالهاي اخيردرايران به شمار مي رود.به همين جهت رشد وتوسعه مناطق روستاي وبهبود شرايط زندگي ساکنين

انسان پيش از آموختن کشاورزي و کشف فنون و ابزارهاي مختلف, براي تامين نيازهاي زندگي خود به کوچ و چندجانشيني مي‌پرداخت. انسان‌ها براي تامين غذاي موردنياز خود و يافتن مکاني مناسب براي سکونت, به مکان‌هاي مناسب داراي منابع طبيعي (مرتع, آب, حيوانات) مهاجرت

مقدمه انسان پیش از آموختن کشاورزی و کشف فنون و ابزارهای مختلف, برای تامین نیازهای زندگی خود به کوچ و چندجانشینی می‌پرداخت. انسان‌ها برای تامین غذای موردنیاز خود و یافتن مکانی مناسب برای سکونت, به مکان‌های مناسب دارای منابع طبیعی (مرتع, آب, حیوانات) مهاجرت می‌نمودند. از زمانی که انسان کشاورزی را آموخت و توانست ابزارهای مورنیاز زندگی خود را بسازد به یکجانشینی روی آورد و روستاها ...

نظریات عزیز کیاوند مشکل ما شیوه تولید است نه کوچ یا اسکان، این شیوه تولید عشایری است که هماهنگی خود را با مقتضیات زمان از دست داده است و جماعتهای عشایری برای تغییر شیوه تولید خود تنها دو راه عقلایی را در پیش دارند : الف) تولید بر پایه کشتزارهای دامی عشایر، سنت و سابقه دیرینه ای در دامداری دارند، از طرفی تقریباً تمام روستاهای ما روستاهای کشاورزی هستند. اگر قرار باشد دهواره های ...

رابطه شهرو روستا موضوعي است جغرافيايي که در شکل دهي نظام اسکان جمعيت و سلسله مراتب سکونتگاهي و در نهايت توسعه جغرافيايي متوازن از طريق انتشار امواج توسعه از کانون هاي توسعه (شهر) به نقاط پيراموني (روستا) نقش به سزايي دارند اما هنگامي که اين توسعه رو

مقدمه: تمدن های بشر ،دردو مرکز سکونتگاهی شکل گرفته ات که عبارتند از : سکونتگاه های شهری وسکونتهای روستایی. این دو درطول حیات بشر، پا به پای هم ودرتعامل با یکدیگر، انقلاب های متعددی را در روند تکاملی تمدن بشری ایجاد کرده اند که ازآن جمله اند: انقلاب کشاورزی ، انقلاب صنعتی و0000 حداقل منشاء انقلاب کشاورزی سکونتگاه های روستائی بوده است0 در عصر حاضر که در قرن بیست ویکم هستیم همچنان ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول