مراقبت از کودک سالم در منزل: نیاز های کودک تدریجاً برحسب مراحل مختلف رشد تغییرشکل میابدودراین تغییر والدین ویاپرستارکودک نقش اصلی واساسی رادارند.امروزمادران جوان خیلی بیشترازمادران خود تجربه دارند ومسائل بهداشتی را مراعات میکنند زیرا خوشبختانه باتربیت پزشکان پرستارهاوباتأسیس مراکزبهداشتی،بهداشت کشوربه سرعت روبه پیشرفت است.
دربیشترمراکز بهداشتی،دربیمارستانها حتی درمطب پزشکان وکتابخانه ها نشریه های بهداشتی بطور رایگان دراختیارعموم گذارده شده تامطالعه کرده ودستورهای بهداشتی را رعایت کنند.
با توصیه های پزشک خانواده تااندازه ای مادرمی تواند به نشانی های اولیه بعضی ا ز بیماری ها آشنائی پیدا کرده ودرنتیجه زودترمی تواندبه درمان به موقع کودک خودکمک نماید.
قبل ازاینکه کودکیار یاپرستارکودک مسئولیت مراقبت ازکودک راقبول کندبایداطلاعاتی درباره ی سن کودک وخانواده بدست آورد.بنابراین لازم است که مراحل رشد کودک رادرنظرگرفته ونسبت به نیازهای این مراحل پرستاری ا ز کودک رابه عهده بگیرد.
پیشرفت رشد جسمی وعاطفی کودک: به طورکلی توجه به رشد عاطفی کودک درمراحل مختلف رشد اهمیت خاصی دارد، تحقیقات پروفسورهانت روانشناس معروف که ازسال1348 تا1353درشیرخوارگاه سازمان بهزیستی وآموزشی کودکان ونوجوانان انجام یافت نشان دادکه ابزار محبت و توجه وعلاقه مادرو یا کسی که جانشین اومی باشد دررشدعاطفی وجسمی کودک تأثیر خاصی داردواین احتیاجات بقدری مهم است که نمی توان آنها را ازازهم تفکیک نمود.
اولین راه شناختن اشیا برای کودک لمس کردن است.
ماهها قبل ازاینکه دیدن پستان مادر یا صورت مادررا یاد بگیرد،ازاین راه نوک پستان را می شناسد و درآغوش بودن را احساس می کند،علاقه ی عاطفی بسیار قوی بین مادر و کودک بوجود می آید، مکیدن کودک را ارضاء می کند وبه اونوعی احساس لذت می دهدکه بستگی بین او ومادرش را ایجاد می کند واگر رابطه خوبی بین طفل و مادر باشد به اوکمک می شود که بعداً رابطه ی خوبی با دیگران بتواند کسب کند.البته کسب چنین ارتباط عاطفی برای طفلی که با شیر مصنوعی نغذیه می شود غیر ممکن است ولی هیچگاه نباید مأیوس شد.
تحقیقات پروفسور هانت در یک زمینه مربوط به تغذیه مصنوعی و غنی کردن محیط زندگی کودک است.
علت گریه اطفال: گریه دراطفال یک نوع علامت است و پرستارباید ازعهده تشخیص علت گریه برآید.
1 نوزادان واطفال کوچکترطبیعی وسالم که همیشه تحت نوازش بودند به خاطرتکراراین موضوع گریه می کنند.
2 خیس کردن وآلوده ماندن کهنه و لباس زیریا رختخواب .
3 نورشدید یا صدای زیاد.
4 خستگی ازیک حالت خوابیدن.
5 فرورفتن نوک سنجاق قفلی یا نیش حشره.
6 دندان درآوردن سبب گریه و بی طاقتی می شود.
7 گرسنگی ( گریه مداوم همراه با مکیدن دست).
8 گوش درد یکی دیگر ازعلل گریه است.
9 درمجاورت هوای رم یا سرد قرارداشتن.
10 کمی یا زیادی بالاپوش و...
فصل دوم موضوع: محیط مراقبت ازبیمار: بخش های بیمارستان را به اتاق های یک تخته،دوتخته وچند تخته تقسیم می کنند که با توجه به نوع بیماری دریکی ازانواع اتاق های ذکرشده بستری می نمایند و بخش های بیمارستان معمولاً درقسمت آفتابگیروروشن بیمارستان قرارمی گیردتا نورو تهویه برای تأمین و حفظ سلامت بیماران وجود داشته باشد.
درگذشته دیوارها و وسائل اطاق بیماران رابارنگ سفید رنگ آمیزی می کردند ولی امروزه سعی برآن است که رنگهایی بکاربرده شود تا یکنواخت نبوده و ضمناً چشم و اعصاب بیمار را ناراحت نکند وعلاوه برآن برای بیمارنامأنوس نباشد زیرا یکی ا ز ناراحتیهای بیمارپس ازبستری شدن غیرعادی و ناآشنا بودن محیط است.
دراکثربخش ها علاوه براتاق بیماران اتاق نشیمن برای بستگان بیمار نیز پیش بینی می شود.سایرقسمتهای بخش نیزعبارتنداز: دفترکارپرستاران،اتاق پانسمان ونظافت و اتاق مخصوص نگهداری ملافه،اتاق شستشوی لگن و...
،آبدارخانه،حمام ومستراح ودفترکارپزشک.
به طورکلی عقیده متخصصین و روانشناسان براین است که تا حد امکان باید اتاق های بیماران و بیمارستان طوری ساخته و تزئین شود که ا حساس بیگانگی با محیط برای بیماربوجود نیای به طورکلی عقیده متخصصین و روانشناسان براین است که تا حد امکان باید اتاق های بیماران و بیمارستان طوری ساخته و تزئین شود که ا حساس بیگانگی با محیط برای بیماربوجود نیاید.
فصل سوم موضوع: مراقبت روزانه ازبیمار: بیمار پس ازبستری شدن در بیمارستان استقلا ل خود را ازدست می دهد و به علت ناتوانی وبیماری قادربه انجام کارهای روزانه مانند شستشوی دهان وصورت وسایر سایرقسمتهای بدن خود نیست.
پرستارباید بیماررا به حفظ استقلال ترغیب کرده و به او اجازه بدهد که شخصاً کارهای خود را انجام بدهد و اگر بیمار ناتوان است ا وارا مدد نموده ویا اصولاً پرستارنظافت شخصی وی را به عهده بگیرد.
پاکیزگی علاوه براینکه میکروب بسیارازبیماری ها را ازبین می برد روحیه بیمار را نیزتقویت می کند.
پرستارباید همیشه موقع روبرو شدن با بیمار لحظه ای خودش را به جای اوگذاشته و طوری با وی رفتارکند که مایل است با او رفتار شود.
ازمراقبتهایی که روزانه برای بیمارباید انجام داد و هیچگاه ترک ننمود شستشوی دست و صورت ودهان اومی باشد.
دراغلب بیمارستانها درصورت اجازه پزشک بیماررا روزانه حمام می کنندو اگروضع عمومی او اجازه دهد می تواند با نظارت پرستار زیردوش یا درو وان،حمام کند ود ر غیراین صورت می توان بیمار را روی تخت حمام کرد.