دانلود تحقیق روش هایی « اجرایی» کار تئاتر با کودکان و نوجوانان

Word 68 KB 33232 12
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • بطور کلی دو روش عمده برای کار تئاتر با کودکان و نوجوانان وجود دارد: الف) روش کار با « متن آماده نمایشی» یا ( نمایشنامه ) ب ) روش کار « بدیهه سازی» یا « نمایش خلاق» برنامه ها و شیوه کار این دو روش با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارد و نتایج حاصله نیز طبعاً متفاوت است.

    همانطور که از عنوان پیداست در روش کار با متن آماده نمایشی، معمولاً نمایشنامه مکتوب و اصطلاحاً «متن» نمایش، به صحنه کشیده می شود؛ اما در روش بدیهه سازی یا نمایش خلاق، نمایش از صحنه به متن کشیده می شود و هرکدام از این روشها برای اجرای خود، نیازمندی ویژگیهای خاصی هستند و قابلیتهایی دارند که در اینجا به بررسی مختصر آنها می پردازیم: الف) کار با متن آماده نمایشی یا ( نمایشنامه ) در این روش مربی، سرگروه یا کارگردان، ضمن انتخاب، تالیف، یا تنظیم یک متن نمایشی آماده ( نمایشنامه)، سراغ کار نمایشی با کودکان و نوجوانان می رود.

    او نمایشنامه را برای اعضاء گروه می خواند و پس از هماهنگیهای لازم با گروه، نقشها را بین بچه ها تقسیم می کند.

    آنگاه مطابق روش معمول گروههای حرفه ای یا آماتور بزرگسال، پس از دورخوانی و حفظ دیالوگها، کودکان را برای شکل گیری و ارائه « میزان سن» به صحنه می فرستد و پس از طی مراحل تمرین و آماده سازی صحنه، لباس، نور، گریم و موسیقی، سرانجام نمایش را به مرحله اجرای صحنه ای در سالن تئاتر می کشاند.

    این روش ظاهراً ساده ترین روش برای کار نمایش با بچه هاست؛ اما به دلیل کمبود امکانات خلاقیت، ابراز عقیده و دخالت کودکان در شکل گیری ساختمان اصلی نمایش ( یعنی متن) ، فاقد ارزش خلاقه برای کار تربیتی و هنری با بچه هاست و بعدها مشکلاتی برای مربیان تربیتی، و کودکان شرکت کننده در فعالیت نمایشی پدید می آورد که در بخش اجرای صحنه ای نمایش و بررسی آفتها به آن اشاره شده است( فصل سوم).

    این روش، تحمیل مربی- کارگردان بر اعضاست، و معمولاً از قدرت تخیل و خلاقیت کودکان می کاهد؛ هرچند ظاهراً زودتر به نتیجه می رسد و اغلب به تولید نمایش در گروههای دانش آموزی می انجامد.

    قطعاً در کار نمایش تربیتی، هدف اصلی، تولید نمایش به وسیله بچه ها نیست( حداقل در سنین دبستانی).

    امروزه علوم تربیتی، روانشناسی و تجربیات آموزش هنری به شیوه جدید برای کودکان، ثابت کرده است که صرف آموزش فنی هنر و تکنیک آموزی برای کودکان، سبب کور شدن خلاقیتها در آنان می گردد و تقلید بدون فهم و درک محتوای اثر هنری، ذهن خلاق آنان را محدود به فراگیری ظاهر کار هنری کرده و آنان را از لذت آفرینش هنری محروم می کند.

    در روش کار با متن آماده نمایشی نیز دقیقاً همین مسائل تکرار می شود و از بچه ها تنها به عنوان ابزار وسیله اجرای نمایش، و بازیگر از نوع محکوم آن در مقابل مربی- کارگردان استفاده شده و آنها حق هیچگونه دخالت و اظهار نظری در مورد اصل کار را ندارند، در حالی که کودکان خود می توانند بهترین عامل در خلق یک اثر هنری باشند.

    نکته قابل توجه دیگر اینکه، اغلب مفاهیم و موضوعات مطرح شده در اینگونه نمایشنامه ها، نامناسب و نامربوط به بچه ها یا غیرقابل فهم برای آنهاست و بازیگران خردسال مجبورند همچون طوطی تنها تقلید کنند و ادای کار را در آورند و بیان کننده کلمات و جملات نامانوسی باشند که فرد بزرگسال برای آنها نوشته است.

    اگر این نمایشنامه ها به وسیله خود بچه ها یا حداقل مربیان آشنا به مسائل کودکان و نوجوانان نوشته شود، بازخطر کمتری آنها را تهدید می کند؛ چرا که موضوعات، قابل هضم و فهم و نزدیک به زندگی، زبان و تخیلات آنهاست.

    متاسفانه در عرصه ادبیات نمایشی دچار این ضعف و کمبود اساسی هستیم و نمایشنامه و نمایشنامه نویسی قابل نداریم و در حیطه تئاتر کودکان و نوجوانان کمتر کار شده و در اکثر متون نمایشی که به عنوان نمایشنامه های ویژه کودکان و نوجوانان منتشر شده است، یا موضوع مناسب برای کار انتخاب نشده یا متن در استفاده از زبان بچه ها ناموفق بوده است.

    خوشبختانه کمبود متون نمایشی گاه موجب شده که خود بچه ها یا مربیان هنری آنها، دست به تبدیل قصه ها و داستانها برای نمایش بزنند که این عمل به مراتب بهتر از استفاده از متون نامناسبی است که به وسیله دیگران نوشته شده است.

    تجربه نشان می دهد که کودکان و نوجوانان خود منبع عظیم خلق موضوع و بکارگیری زبان مناسب برای نمایشهای خود هستند و تخیلات ارزشمند آنها بهترین سرنخها برای گشودن کلاف سر در گم نمایش دانش آموزی است.

    قطعاً روش کار با متن آماده نمایشی، همچون خط بطلانی است که در مراحل اولیه کار بر این منابع ارزشمند و خلاق یعنی کودکان و نوجوانان کشیده می شود و به این ترتیب ، ذهن آنها را برای همیشه تعطیل و تنبل می کند، در حالی که همین کودکان و دانش آموزان، امروز بازیگران فعال و خلاق بازیهای زیبا و نمایشی دوره خردسالی هستند که با این روش تضعیف می گردند.

    به هر حال چنانچه با دیده اغماض به این امر بنگریم، کار نمایش با متن آماده نیز در وادی تشنه کار هنری برای بچه ها، از هیچ بهتر است و برای شروع، هر چند غلط، مثبت به نظر می رسد و متضمن فایده هایی محدود است.

    روش کار با متن آماده نمایشی، بسته به نوع « متن انتخاب شده» ، «شیوه اجرایی و آماده سازی کار» ( مربی قبل از دادن اصل نمایشنامه به بچه ها می تواند برای جا انداختن موضوع نمایش، از بدیهه سازی برای ایجاد موقعیتهای نمایشنامه استفاده کند.) و « مربی هنری» که با بچه ها کار می کند، فوایدی برای کودکان و نوجوانان شرکت کننده در بردارد؛ اما در مجموع از لحاظ ایجاد خلاقیت و تربیت هنری صحیح، به پای روش بدیهه سازی یا نمایش خلاق، که مورد بررسی قرار خواهد گرفت، نمی رسد و در مقایسه با ویژگیهای علمی و عملی آن، کم توان و محدود است.

    ب) « بدیهه سازی» یا « نمایش خلاق» در این روش مربی یا کارگردان ، هیچگونه متن نمایشی با نمایشنامه از پیش آماده برای شروع ندارد و نمایش از « صحنه» به « متن» کشانده میشود.

    برای بدیهه سازی و نمایش خلاق، ممکن است یک قصه، شعر، خاطره، مشاهده و یا « تخیل ذهنی کودک» و « بازیهای» او به یک نمایشنامه خیلی خوب تبدیل شود.

    عنصر، مهم و اساسی در این شیوه اجرایی، حضور فعال ذهنی و خلاق نمایشی اعضاء در طرح ریزی، بازسازی و خلق یک اثر هنری نمایشی است که خود آنها قبل از آغاز کار صحنه ای، آن را دقیقاً درک نموده اند و بدیهی است که چنین روند خاصی، از لحاظ تربیتی و هنری نمایش بر آنها موثر خواهد بود و جنبه بازی گونه، آن نیز از نظر اجرایی برای بچه ها شیرین و قابل پذیرش است.

    بدیهه سازی نمایشی دارای شکلهای مختلف اجرایی است که از لحاظ استخوان بندی، دارای یکسری اصول کلی مشترک است و رعایت نکات خاصی را می طلبد که ذیلاً بدانها اشاره می شود: در بدیهه سازی نمایشی، پس از اجرای یکسری برنامه های عمومی و مقدماتی آماده سازی؛ مثل نرمش بدنی، هم آوایی و سرود، بازی و ایجاد فضای لازم برای کار، مربی سرنخ یک موضوع یا مضمون را که قبلاً خود انتخاب کرده یا همان وقت از بچه ها می گیرد به آنها واگذار می کند تا به صورت جمعی برای آن برنامه ریزی کرده و در کلاس به اجرا در آورند.

    بعد از آن بازی نمایشی اجرا شده، مورد بررسی و تحلیل گروهی قرار گرفته وطی مراحل مختلف، اصلاح و بازسازی و در نهایت تکمیل می شود و جنبه آموزشی فوق العاده قوی در ارتباط با نمایش برای بچه ها دارد.

    برای روشن شدن موضوع لازم است گفته شود که شیوه بدیهه سازی، تقریباً شبیه بازیهای نمایشی و تقلیدی کودکان قبل از دبستان است که به صورت خودجوشی و خلاق در بیشتر بازیهای آنها؛ مثل خاله بازی، مهمان بازی، معلم بازی، جنگ بازی، و ...

    به چشم می خورد و عیناً به دلیل همین نزدیکی و آشنایی است که درعمل نیز بیشتر مورد توجه بچه ها قرار می گیرد و به عنوان یک فعالیت لذت بخش، که قبلاً آن را به وسیله بازی تجربه کرده اند، از طرف آنها پذیرفته می شود و جنبه فطری به خود می گیرد.

    تفاوت عمده این شیوه با بازی بچه ها، در نوع سازمانی است که مربی نمایش به این بازی می دهد و نتایج مشخصی که از آن توقع دارد؛ در حالیکه در بازی نمادین بچه ها، سازمانو برنامه مشخصی وجود ندارد و بچه ها به صورت فطری و پراکنده، بازیهای مختلفی را انجام می دهند که ثمرات کلی و پنهانی دارد و هدف مشخصی را دنبال نمی کند.

    لذا تاکید میشود این شیوه از کار نمایشی با بچه ها، قبل از همه برای اجرای دقیق خود، نیازمند مربی مخصوص و آموزش دیده کار تئاتر با کودکان و نوجوانان است که بتواند جریان بدیهه سازی و نمایش خلاق را برنامه ریزی کرده و به شکل صحیح اجرا کند تا نتایج مطلوب و مورد نظر ترتیبی و هنری را به دست آورد.

    روش بدیهه سازی و نمایش خلاق، دارای مزیتها و ویژگیهای خاصی است که در اینجا به بررسی برخی از آنها می پردازیم: الف) در برنامه بدیهه سازی و نمایش خلاق، معمولاً همه کودکان و نوجوانان، با علاقه و تمایل زیاد شرکت می کنند و آن را مثل یک آشنای قدیمی دوست دارند.

    ب ) به دلیل شرکت فهم خود بچه ها، موضوعات این نمایشها، معمولاً مناسب فهم و درک آنهاست و بدیهی است از محدوده زندگی و نیازهای روحی و عاطفی آنها خارج نمی تواند باشد.

    ج ) تاثیر تربیتی نمایش خلاق بر کودکان و نوجوانان، به مراتب قویتر و بیشتر از روش کار با متون آماده نمایشی است.

    د ) روش بدیهه سازی نمایشی، توجه بچه ها را به محیط زندگی اجتماعی و فردی خود جلب کرده و زمینه های شناخت بیشتری را برای آنها فراهم می کند که این به اهداف پرورشی ما نزدیکتر است.

    ه ) جنبه های آموزش هنری در این روش، به دلیل شروع کار از مراحل اولیه، کاری اساسی است و کودکان و نوجوانان شرکت کننده در مراحل مختلف، از انتخاب سوژه تا طراحی و ساخت نمایش، به مرور و عملاً مسائل مختلف نمایش و عوامل سازنده آن آشنا شده و آموزش می بینند.

    و ) به طور کلی در روش بدیهه سازی نمایشی، امکانات و موقعیتهای بیشتری برای ارتباط عاطفی و فکری بین بچه ها، بچه ها با مربی و با کار نمایشی وجود دارد که همگی در تربیت هنری موثر است و علاوه بر این، تاثیری لذت بخش و خاطره انگیز از کار هنری نمایش خلاق و بدیهه سازی در آنها ایجاد می کند که هرگز در زندگی کودک فراموش نخواهد شد و بهترین یادگار دوره کودکی است.

    1- تاریخچه تئاتر کودکان در جهان تئاتر کودکان برای نخستین بار در عصر الیزابت ( قرن 16- میلادی) در انگلستان به عنوان مقوله ای جدی در جامعه مطرح شد.

    در این دوره گروههای تئاتری پدید آمدند که از بازیگران نوجوان تشکیل می شدند.

    این گروه ها با نمایش های خود، حتی به رقابت با تئاتر حرفه ای نیز می پرداختند.

    این گروه پسران نوجوان، که « همسرایان- دانش آموزی» نامیده می شدند، نه تنها سرود می خواندند، بلکه به اجرای نمایش هایی می پرداختند که نویسندگان سرشناس برایشان می نوشتند.

    این تئاتر ها به علت نداشتن امکانات و عدم توجه حکومت دوامی نیافت و به تدریج از میان رفت.

    در قرن نوزدهم در مراسم و جشن ها، بزرگسالان برای کودکان نمایش می دادند.

    مثلاً در آلمان، در جشن های کریسمس براساس افسانه ها نمایش هایی برای کودکان ترتیب داده می شد.

    در انگلستان نمایش هایی با عنوان « پانتومیم کریسمس» - Christmas – Pantmime به اجرا در می آمد که تنها به اجرای پانتومیم خلاصه نمی شد، بلکه در آن از تک گویی، سرود، قطعات کوتاه و آوازخوانی و غیره نیز بهره می گرفتند.

    در واقع با بهره گیری از شکل گوناگون این نوع نمایش ها، که بیشتر کودکان را سرگرم می کرد، جست و جوها برای بنیاد جدی تئاتر کودکان آغاز شد و اشکال گوناگون نمایش ها که در ابتدا بیشتر برای سرگرم کردن کودکان به اجرا در می آمدند، در حقیقت مبنای تئاتر کودکان شد.

    در این راستا در انگلستان « جین استرلینگ مکینلی» Gean Sterling Makinlay از سال 1914 تا 1939 اجرای نمایش های شش هفته ای را در بعد از ظهر روزهای تعطیل برای کودکان ترتیب داد.

    « مدرسه تئاتر انگلیس» English School Theatre در همین دوران نخستین اجراهای حرفه ای از نمایشنامه های « شکسپیر» را برای کودکان و نوجوانان تدارک دید.

    گرچه این کوشش ها با آغاز جنگ جهانی دوم متوقف گردید، اما پس از جنگ دوباره از سر گرفته شد.

    از سال 1920، پس از انقلاب اکتبر در روسیه ( از 1920 به بعد )، تئاتر کودکان در مرکز توجه قرار گرفت و در همین سال این تئاتر کودکان در مرکز توجه قرار گرفت و در همین سال این تئاتر زیر نظر « ناتالی ساتز» Natali Satz تاسیس گردید و تا زمان فروپاشی شوروی با بیش از دویست تئاتر فعالیت داشت.

    پس از جنگ جهانی دوم تئاتر کودکان در فرانسه، آلمان، لهستان، چک اسلواکی، مجارستان، رومانی، آمریکا و دیگر کشورها مورد توجه مراکز آموزشی قرار گرفت و هم اکنون دانمارک با اهمیت ترین مرکز تئاتر کودکان به شمار می رود و گروه های حرفه ای در تئاتر کودکان مشغول بکارند.

    هدف اکثر این تئاترها، رشد عاطفی- عقلی و اجتماعی کودکان و اعتلاء قدرت خلاقه آنان و پرورش انسانهای مستعد، مثبت و سازنده برای جامعه است.

    « سازماند بین المللی تئاتر برای کودکان و نوجوانان» Assitaj ، که به سازمان جهانی یونسکو وابسته است، دستاورد کوشش هایی است که تاکنون صورت گرفته است.

    2- تئاتر کودکان در ایران در ایران کوششی جدی و اصولی برای ایجاد تئاتر کودکان به طور حرفه ای و مستمر وجود نداشته است و به طور اجمال می توان از افراد و تلاشهایی سخن به میان آورد که با عشق خود به کودکان قدم در این راه نهاده اند.

    از این میان می توان جبار باغچه بان را بعنوان یکی از پیش کسوتان تئاتر کودکان به حساب آورد.

    « جبار باغچه بان» در دهه سی نمایش هایی چون « بابا بزرگ- و ترب» و « گرگ و چوپان» را در مهد کودک هایی که خود اداره می کرد، به اجرا گذاشت.

    این مرد فرهیخته و بزرگوار را می توان نخستین کسی به شمار آورد که در ایران نمایش برای کودکان را براساس اهداف آموزشی آن جدی گرفت.

    همچنین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سالهای 50 تا 56 آموزش تئاتر به کودکان را در یک دوره شش ماهه سامان داد و در پایان هر دوره نیز کار کلاسی به اجرا گذاشته می شد.

    در سال 1355 هنر آموزی نوجوان کانون با نمایشنامه های « کلاه قرمزی» و « حسنک و دیو» در جشنواره تابستانی کانادا- جشنواره آثار فرهنگی ملل- شرکت کردند و مورد توجه قرار گرفتند.

    پس از انقلاب شاهد کوشش های فردی در این عرصه هستیم که از میان آن می توان از تلاش های مرضیه برومند، بهروز غریب پور، حسن دادشکر و هما جدیکار، نام برد.

    در ایران امر آموزش تئاتر به کودکان پیش دبستانی و کودکان دبستانی از نظر علمی کمتر مورد توجه قرار گرفته است و در این گستره فعالیتهای جدی و اصولی تنها به شکل فردی انجام می گیرد، که فاقد ساختار منسجم و یکدست و برنامه منسجم است و نمی توان بر دستاوردهای آن تکیه کرد و با هماندیشی های تجربی- علمی بر غنای آن افزود.

    تعریف تئاتر کودکان تئاتر کودکان دارای همان ویژگی های عام هنر تئاتر است، ولیکن زیر مجموعه ای از آن محسوب نمی شود و ویژگی های خاص خود را دارا است.

    از جمله این که نه تنها از هنر تئاتر می توان در جهت رسیدن به شخصیتی متعادل باشد عاطفی واجتماعی مناسب در کودک بهره برد و آنان را در شناخت عرصه های گوناگون زندگی جمعی یاری داد و به هرچه باورتر کردن استعدادهای او ( ماند ارتقاء مهارت های کلاسی و ...

    ) کمک نمود؛ بلکه با استفاده از این هنر می توان به اعتلا و رشد خلاقیت در کودکان دست یافت و شعور زیبا شناختی هنری و اجتماعی آنان را ارتقاء داد و با دقت و ظرافت و وسواس بسیار از آن به عنوان وسیله ای کارا در امر آموزش و پرورش بهره مند شد.

    به دلیل وجود همین جنبه های آموزشی و پرورشی هنر تئاتر است که دانشمندان علم تعلیم و تربیت بهره گیری از این هنر را در جهت رشد و اعتلای توانمندی های گوناگون کودکان، نوجوانان و جوانان، چه به هنگا آموزش های پیش دبستانی و چه دوره های پس از آن، بسیار سازنده و پربار می دانند و آموزش جدی و علمی آن را توصیه می کنند.

    نمایش، با ایجاد موقعیتی که در آن کودک قادر به ابراز دغدغه های ذهنی خود بشود، به سلامت روانی کودک مدد می رساند، نیروی تخیل و تفکر انتزاعی اش را تقویت می کند، او را در ابراز آسوده و بی دغدغه یاری می دهد و قادر می سازد تا به رابطه موثر و فعال با جهان پیرامون دست یابد.

    کودک در نمایش، در نتیجه اعتماد به خود و دیگران، توانائیهایش را ارتقاء داده و به امکان تجربه شخصی و در نتیجه شناخت توانائیهای جسمی و ذهنی خویش می رسد.

    به کمک نمایش، کودک تصویری از دنیای خود را، که در واقع انعکاسی از نیازها و آرزوهای درون اوست، ارائه می دهد و با استفاده از این امکان می توان مفاهیم جدید را به کودک بطور غیرمستقیم آموزش داد.

    « بر این باورم که تئاتر کودکان از بزرگترین ابداعات قرن بیستم بوده است.

    این نوع تئاتر، قوی ترین معلم اخلاق و بهترین انگیزه به سوی بهزیستی است که نبوغ آدمی آن را آفریده است.» این سخن « مارک تواین»، نویسنده نامدار کودکان و نوجوانان در خصوص ویژگی و اهمیت تئاتر کودک، حقیقتی انکار ناپذیر است که بسیاری از بزرگان عرصه هنر و ادبیات و حتی صاحب نظران مسائل تربیتی و روان شناسی کودکان و نوجوانان، به آن واقف بوده و همواره مقوله تئاتر کودک را به عنوان عرصه ای جهت بروز و رشد استعدادها و خلاقیتهای کودکان و فرصتی برای نقش آفرینی و کسب آمادگی جهت ورود به اجتماع و در عین حال مجالی برای زدودن رفتارها و آداب ناپسند و برطرف نمودن ضعف ها و معایب دوران کودکی، مورد توجه قرار داده اند.

    از سوی دیگر، به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران، هرگونه سرمایه گذاری مادی و معنوی و برنامه ریزی عمیق و دراز مدت، جهت رشد و اعتلای جامعه، می بایست با کودکان آغاز گردد.

    کودکانی که وارث و حافظ تمدن آینده اند.

    بنابراین، هرقدر کودکان به لحاظ رشد ذهنی و ادراک معنوی، غنی و پربار گردند، در حقیقت تمدن انسان پربار می گردد.

    با این وصف، توجه به مقوله تئاتر کودک، به عنوان قوی ترین و موثرترین ابزار آموزش و پرورش جسم و روح کودکان و نوجوانان به معنای توجه به اعتلای جامعه و تلاش در جهت ساختن تمدن انسانی آینده خواهد بود.

    ححدود نیم قرن از شکل گیری تئاتر کودک و نوجوان، در ایران می گذارد.

    اما متاسفانه این جریان نمایشی جز در مقاطعی کوتاه، هرگز مورد توجه دست اندرکاران، متولیان و مسئولین امر قرار نگرفته است.

    در این مجموعه سعی بر آن است که از زوایای مختلف به این مهم پرداخته شود.

    تعریف تئاتر کودک و نوجوان منصور خلج، نویسنده، کارگردان و پژوهشگر تئاتر کودک، در گفتگویی با کتاب ماه کودک و نوجوان- شماره 67-، در تعریفی از تئاتر کودک، آن را به لحاظ ساختاری بسیار شبیه نمایش بزرگسالان می داند: « یک نمایشنامه خوب کودک، دقیقاً همان مشخصات نمایشنامه بزرگسال را دارد به اضافه این که باید در فرصتی کوتاه به انجام برسد و موجز باشد تا کودک را جذب کند.

    باید سرگرم کننده هم باشد و به لحاظ تربیتی، چیزهایی به او بدهد.» خلج، در ادامه این گفتگو و در تشریح تعریف خود از تئاتر کودک، چنین می گوید: « تئاتر کودک، تئاتری است دراماتیک؛ با تمام آن چیزهایی که در تئاتر بزرگسال هست، مثل گره افکنی، تحول شخصیت و گره گشایی.

    اینها چیزهایی است که همواره برای بچه ها جذاب است.» ایشان، سپس تئاتر کودک را با توجه به ویژگی و اقتضای سنی کودکان و نوجوانان به دو بخش تقسیم می نماید: « کودک از سه سالگی شروع به یادگیری می کند و پس از آن وارد مرحله نوجوانی می شود.

    در واقع پانزده- شانزده سالگی، مرز نوجوانی است به جوانی.

    تئاتر کودک از این منظر، به دو بخش تقسیم می شود: تئاتر دوره کودکی و تئاتر نوجوانی.» از سوی دیگر، دکتر قطب الدین صادقی، نویسنده، کارگردان و مدرس تئاتر، ویژگی عمده تئاتر کودکان را به فعالیت درآوردن خرد و قوه تعقل آنان دانسته و چنین می گوید: « ویژگی درام برای کودکان و نوجوانان، ارتباط با عقل تماشاگر و به فعالیت درآوردن خرد کودکان است.

    جوهر فکری درام کودک را در یک کلام، می توان حل مشکلات قهرمان، به یاری عقل کودک دانست.» ایشان در ادامه سخن خود اظهار می کند: « مهم ترین ویژگی تئاتر کودک و نوجوان، تعلیم دادن نیست، بلکه کشف کردن است.

    بهروز غریب پور، نویسنده و کارگردان نام آشنای تئاتر کودک و نوجوان که سالها مدیر مرکز تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوده است، در تیرماه سال 82 در مصاحبه ای با روزنامه ایران- شماره 2500- تعریف خود را از تئاتر کودک چنین عنوان می کند: « تئاتر کودکان و نوجوانان، تئاتری است مبتنی بر مسائل مبتلا به کودکان و نوجوانان که یا توسط بزرگسالان و یا خردسالان به اجرا در می آید.

    طبیعی است که این نوع تئاتر، همواره تفاوت های اساسی با تئاتر بزرگسالان دارد.

    برای اینکه در تئاتر بزرگسالان به دلیل ذهنی، عقلی و وضعیتی که به هر حال مخاطب پیدا کرده، برای پذیرش داستان، ممکن است شیوه های مختلفی را نویسنده و کارگردان اتخاذ کند.

    اما در تئاتر کودکان، الزاماً در هر اجرا ما نیازمند آن هستیم که اول مخاطب را جذب کنیم و بعد بتوانیم مسئله ای را منتقل کنیم.» به هر تعبیر، شکی در این نیست که تئاتر کودک، با هر تعریفی که از آن متصور باشد، در میان کودکان و نوجوانان، از ارزش والایی برخوردار است.

    این ارزش و اعتبار شاید بیش از هرچیز به دلیل شباهت نمایش به بیشترین و مهمترین فعالیت کودک، یعنی بازی باشد.

    در حقیقت، نمایش خیلی شبیه به بازی است.

    تا آنجا که به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران امر نمایش و حتی روانشناسان کودک، اصل نمایش بازی است.

    نمایشگران، نقش ها را بازی می کنند و به همین جهت، به آنان بازیگر گفته می شود.

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

بطور کلي دو روش عمده براي کار تئاتر با کودکان و نوجوانان وجود دارد: الف) روش کار با « متن آماده نمايشي» يا ( نمايشنامه ) ب ) روش کار « بديهه سازي» يا « نمايش خلاق» برنامه ها و شيوه کار اين دو روش با يکديگر تفاوتهاي اساسي دارد و نتايج

تاریخچه، سیر پیدایش، تحول و تطور صحنه پردازی در دوره مختلف تئاتر ارکان تئاتر: بازیگر، تماشاگر، صحنه، نویسنده، کارگردان و طراح صحنه می باشند. و بعد افرادیکه فعالیت آن در پشت پرده جهت کار یک نمایش ضروری است از جمله: طراحان لباس، نور و گریم، مسئولین نور و صدا، گریمورها، مدیران صحنه و سالن، مسئولین کارگاههای دکور و لباس و یکدیگر یک مجموعه تئاتری. در ادوار گذشته، نویسنده، بازیگر نیز ...

هنرپیشه به عنوان یک داستانگو و کسی که دایم رنج می کشد، بین دو مضمون متعالی قرار گرفته است. این دو مضمون را با عنوانهای «هنرپیشه» و «کمدین» تعریف کرده اند. نخستین مقوله درباره هنرپیشه ای است که لذت و رنج را از طریق شخصیت درونی، صدا، حرکت و شیوه های خاص بیانی خودش نشان می دهد؛ همیشه «خودش»است و به خاطر داشتن حساسیتهای خاص دربیان عقاید و احساسات، خوش خلقی و گیرایی منحصر به فرد ...

تهیه مطلب : طیبه زارعی انسان نیاز به حرکت و جنبش دارد و بازی بخش مهمی از این نیاز است. هر فرد برای رشد ذهنی و اجتماعی خود، نیازمند اندیشه و تفکر است و بازی خمیر مایه این تفکر و اندیشه است. آمادگی جسمی و روحی برای مقابله با مشکلات بخشی از فلسفه ی بازی کودکان است، بنابراین، بازی هر چه گسترده تر، پیچیده تر و اجتماعی تر باشد کودک از مصونیت روانی بیشتری برخوردار می شود. کشف دنیای ...

مقدمه: اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می‌خواهیم باید از سال‌‌های اولیه زندگی آن‌ها برای این کار برنامه‌ریزی کنیم. ما کودکان را برای زندگی تربیت می‌کنیم و هر خصوصیتی را که در این سن در آنان تشویق کنیم با آنان می‌ماند. اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم کودکان به بزرگسالانی خلاق بدل نمی‌شوند. کار و فعالیت هنری کودکان در ایجاد فرصت‌هایی بمنظور ابراز خلاقیت اهمیت حیاتی ...

مقدمه: اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می‌خواهیم باید از سال‌‌های اولیه زندگی آن‌ها برای این کار برنامه‌ریزی کنیم. ما کودکان را برای زندگی تربیت می‌کنیم و هر خصوصیتی را که در این سن در آنان تشویق کنیم با آنان می‌ماند. اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم کودکان به بزرگسالانی خلاق بدل نمی‌شوند. کار و فعالیت هنری کودکان در ایجاد فرصت‌هایی بمنظور ابراز خلاقیت اهمیت حیاتی ...

مقدمه: تعزیه در لغت به معنی سوگواری ]=تعزیت[ بر پای داشتن یادبود عزیزان از دست رفته، تسلیت، امر کردن به صبر و پرسیدن از خویشان مرده است، ولی در اصطلاح به گونهای نمایش مذهبی منظوم گفته میشود که در آن عده‎ای اهل ذوق و کار آشنا در مناسبت‎های مذهبی و به صورت غالب، در جریان سوگواری‎های ماه محرم برای باشکوه‎تر نشان دادن آن مراسم و یا اولیای خدا به روز رستخیز، تشفی خاطر. بازیافت ...

بخش دوم: «اهمیت و نقش بازی» به همان میزان که تغذیه خوب، بهداشت مناسب و مراقبت از کودک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، بازی نیز نقش مهمی در رشد و تحول افکار و احساسات کودک ایفاء می کند. کودک از طریق بازی های گوناگونی که انجام می دهد، می تواند مهارت‌های‌حرکتی، تخلیل، خلاقیت، درک مفاهیم، بیان هیجانات و پذیرش ارزش‌های فردی- اجتماعی را بیاموزد. (سلحشور، 1379، ص56) بازی کودکان راهی است ...

به نظر افلاطون نظمی مابعدالطبیعی و اخلاقی بر جهان حاکم است که فیلسوف باید آن را از طریق تفکر عقلانی کشف کند و هنر فقط هنگامی ارزش حقیقی دارد که این نظم را دقیقا نشان دهد یا به ما کمک کند که در جریان آن قرار گیریم. همچنین افلاطون هنر را در راستای تعلیم وتربیت جوانان ارزشمند می داند، این مقاله درآمدی است به این موضوع. افلاطون اصول ارزیابی هنر را به روشن ترین وجه در کتاب جمهور بیان ...

چگونه تخيل کودک خود را پرورش دهيم؟ مغز در حال رشد کودک شما مغز کودک شما در زمان تولد، حدودا صد ميليارد سلول داشت. اين مطلب به خودي خود شگفت انگيز و جالب توجه است، اما آنچه در مغز او در اين دوران اتفاق مي افتد، شگفت انگيزتر است. هر کدام از

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول