دانلود تحقیق نقش جوانان و مشکلات آنان در جامعه

Word 70 KB 33238 22
مشخص نشده مشخص نشده الهیات - معارف اسلامی - اندیشه اسلامی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • نقش جوانان و مشکلات آنان در جامعه الحمد للَّه رب العالمین و الصلاه و السلام على سیدنا محمد و آله و صحبه اجمعین اسلام آخرین دین الهى و کاملترین برنامه زندگى براى کلیه اقشار بشریت مى‏باشد.

    خداوند متعال براى دعوت به این دین، حضرت محمد صلى الله علیه وسلم را برگزید و او را بر سایر پیامبران فضیلت و برترى بخشید.

    وقتى آنحضرت صلى الله علیه وسلم به رسالت و پیامبرى مبعوث گردید نخستین گامى که برداشت این بود که براى ابلاغ پیامهاى الهى افرادى را در نظر گرفت تا بوسیله آنها دعوت اسلام را به بندگان الهى برساند اغلب این افراد نوجوان یا جوان بودند.

    نخستین هسته‏هاى هدایت خود آن حضرت صلى الله علیه وسلم در سن چهل سالگى به نبوت مبعوث گردید و این سن اوج و کمال نیروهاى جوانى است.

    حضرت ابوبکر صدیق رضى الله عنه 37 ساله بود، حضرت عمر رضى الله عنه 27 ساله بود و حضرت عثمان رضى الله عنه هنوز به سن چهل سالگى نرسیده بود، حضرت على )کرم اللَّه وجهه( که از همه آنها کم سن‏تر بود، عبداللَّه بن مسعود و عبدالرحمن بن عوف و ارقم بن الارقم و سعید بن زید و مصعب بن عمیر و عمار بن یاسر و دهها تن از جوانان مکه نخستین کسانى بودند که دعوت رسول‏اللَّه را پذیرفتند.

    در نخستین مقر و مرکز دعوت اسلامى یعنى دارالارقم گرد رسول اکرم صلى الله علیه وسلم جمع شدند و در راه پیشبرد دعوت الى اللَّه مشکلات و ناملایمات را به جان خریدند تا اینکه اسلام ریشه زد و تبدیل به درختى تنومند گردید که شاخه‏هاى آن در اکناف و اطراف جهان منتشر شد.

    فاتحان بزرگ اسلام جوانان بودند تاریخ گواهى مى‏دهد که اغلب فاتحان نیرومند جوانانى بودند که با نیروى اراده و ابتکار و استعانت از اللَّه فتوحات اسلامى را گسترش دادند »عقبه بن نافع« که جوانى نیرومند و داراى عزم آهنین بود وقتى به کنار اقیانوس اطلس رسید، اسبش را به دریا زد و چنین گفت: »اللهم رب محمد لولا هذا البحر لفتحت الدنیا فى سبیل اعلاء کلمتک اللهم فاشهد« پروردگارا اگر این دریا در میان راه مانع من نبود، حتماً براى سربلندى کلمه‏ات تمام جهان را فتح مى‏کردم.

    الهى تو خود گواه باش.

    قتیبه باهلى قتیبه باهلى جوانى سرشار از اراده و ابتکار بود وقتى به سرزمین چین پا گذاشت یکى از همراهانش گفت »اى قتیبه!

    در سرزمین ترکان پا گذاشته‏اید، آیا مى‏دانید که حوادث و خطرهاى بزرگى در کمین است؟« قتیبه در حالى که سرشار از نیروى ایمان و یقین بود پاسخ داد: »با توکل بر خدا به این سرزمین آمده‏ام، اگر اجل فرا رسیده باشد، از ابزار و لشکر چیزى ساخته نیست.« سلطان محمد فاتح سلطان محمد، فاتح قسطنطنیه جوانى 24 ساله از آل عثمان بود، قسسطنطنیه یا استانبول کنونى شهرى است استراتژیکى که رسول اکرم صلى اللَّه علیه و سلم براى فاتح آن مژدهایى داده بود.

    از زمان حضرت معاویه رضى الله عنه گرفته تا قرن هشتم بسیارى از سران کوشیدند که پیشگوئى رسول اللَّه توسط آنان تحقق یابد و مژده‏هاى آن حضرت را به خود اختصاص دهند، اما هیچ کدام نتوانستند شهر را فتح کنند تا اینکه محمد جوان با یک ابتکار بى سابقه یعنى عبور دادن کشتى‏ها از خشکى، توانست قسطنطنیه را که پایتخت دولت (بیزانس) بود جزو قلمرو اسلام در آورد.

    محمد بن قاسم 17 ساله فاتح سند و هند تعدادى از مسلمانان در »سند« مورد اهانت کفار واقع شدند و از مرکز خلافت اسلامى تقاضاى کمک کردند.

    فرمانرواى آن روز، محمد بن قاسم ثقفى را که جوانى هفده ساله از قبیله بنى‏ثقیف بود، از مرکز اسلام به سند اعزام نمود.

    محمد بن قاسم پس از فتح سند وارد هند گردید و همه سرزمین‏ها را تسخیر کرد.

    و بنابر عدالت و اخلاقش محبوبیتى بى سابقه در آن دیار کسب کرد.

    تاکید رسول اکرم صلى الله علیه وسلم به صیانت دوران جوانى و قدردانى از آن حضرت رسول اکرم صلى الله علیه وسلم مى‏فرماید: پنج چیز را قبل از پنج غنیمت بدانید.

    زندگى را قبل از مرگ، جوانى را قبل از پیرى، توانگرى را قبل از نادارى، سلامتى را قبل از بیمارى، فراغت و فرصت را قبل از گرفتارى، آن حضرت صلى الله علیه وسلم فرمودند: هفت نفر در روز قیامت در سایه عرش الهى در حالى که هیچ سایه دیگرى نخواهد بود جاى مى‏گیرند.

    نخستین آنها پادشاه و زمامدار عادل است که قانون اللَّه را بر زمین به اجرا مى‏گذارد نفر دوم جوانى است که دوران با شکوه جوانى را در عبادت و بندگى پروردگارش سپرى نموده است.

    در اثرى دیگر آمده است: اگر پیرمردان عبادت‏گذار و جوانان فروتن و پرهیزگار و حیوانات علف خوار موجود نمى‏بودند، خداوند متعال حتماً بر اثر گناهان عموم مردم، آنها را به عذابهاى سختى گرفتار مى‏کرد.

    اصحاب کهف الگوى صبر و استقامت اصحاب کهف چند نفر جوان بودند که علیه اوضاع زمان شان قیام کرده به مبارزه بر خواستند.

    حکام ستمگر و طاغوت آن زمان این جوانان را به مرگ تهدید کرده و از آنها خواستند تا تسلیم شوند و با باطل هم صدا گردند، اما جوانان مؤمن و متعهد زیر بار نرفتند و تحت ثأثیر قرار نگرفتند.

    خداوند متعال بقدرى از آنها اعلام رضایت نمود که ذکرشان را در قرآن جاویدان گذاشت و آنان را الگوى آیندگان معرفى کرد چنانکه مى‏فرماید: »انّهم فتیه آمنوا بربهم و زدناهم هدى و ربطنا على قلوبهم اذ قاموا فقالوا ربّنا رب السّموات والارض لن نّدعوا من دونه الهاً لقد قلنا اذاً شططاً) »آنان جوانانى بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند؛ ما به هدایتشان افزودیم و دلهایشان را مستحکم کردیم آن هنگام که به پا خواستند و اعلام کردند: همانا پروردگار ما پروردگار زمین و آسمانها است، به جز او معبودى را نمى‏خوانیم؛ اگر چنین کنیم سخنى گزاف گفته‏ایم،« »آنان جوانانى بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند؛ ما به هدایتشان افزودیم و دلهایشان را مستحکم کردیم آن هنگام که به پا خواستند و اعلام کردند: همانا پروردگار ما پروردگار زمین و آسمانها است، به جز او معبودى را نمى‏خوانیم؛ اگر چنین کنیم سخنى گزاف گفته‏ایم،« تاریخ نشان مى‏دهد که هر زمان قشر جوان با هر تعدادى که بوده‏اند متحد و متفق شده و تصمیم نیکویى گرفته‏اند حتماً باعث تحولى شگرف در جامعه شده و از خود یادگارى به جا گذاشته‏اند جوانانى در کام دشمنان امروز بسیارى از حرکت‏هاى بى‏دینى و گروههاى انحرافى صرفاً به این دلیل بر خود مى‏بالند که به نوعى توانسته‏اند با گرفتار ساختن چند نفر از جوانان در دام فریبشان، از آنها به نفع نظریات‏شان کار بگیرند و از بى خبرى شان سوء استفاده نمایند.

    حربه دشمنان در نبرد با جوانان دشمنان در سنگرهاى فکرى و فرهنگى چنان تلاش مى‏کنند که لحظه‏اى آسایش ندارند.

    آنها پى برده‏اند که از طریق جنگ با اسلحه و از بین بردن فیزیکى فرزندان مسلمان نه تنها نمى‏توانند همه آنها را از بین ببرند، بلکه خشم و نفرتشان را علیه خود بر مى‏انگیزند طوریکه نسل‏هاى آینده طعم تلخ جنایات شان را همیشه به یاد خواهند داشت.

    ابزارهاى جدید اینجاست که آنها بجاى جنگ گرم، جبهه جنگ سرد را اختیار کرده و از اهرمهاى فریبنده زیر استفاده مى‏کنند.

    ترویج اعتیاد و پخش مواد مخدر، تریاک، هروئین، حشیش، تنباکو و غیره.

    2- ترویج غناء و موسیقى و ساز و آواز و رقص و ترانه‏هاى مبتذل و تحریک آمیز.

    3- اشاعه فحشاء و بى حجابى و پخش کتابهاى ضد اخلاق و فلیم‏هاى سکسى، و تشویق به مد پرستى و مد رنیسم.

    4- بدبین ساختن نوجوانان به علماء و مساجد و مراکز و بزرگ جلوه دادن نکات ضعف بزرگان اسلام و علماء دین و امت.

    دشمان مى‏دانند که با اجراى سیاستهاى فوق درمیان نسل جوان، آنها به عناصرى سست و بى حال و غیر متعهد، بى هدف و بى‏تفاوت تبدیل خواهند شد و به جاى اینکه رهسپار آموزشگاهها و دانشگاهها و مراکز علم و عبادت شوند، برعکس زینت بخش اماکن فساد شده و آواره و بى‏بند و بار خواهند شد.

    توصیه دشمنان دین به نوکران و مزدوران خویش یکى از بزرگان فرامانسونرى چنین مى‏گوید: برما لازم است براى پیروزى خود از زنان کار بگیریم هرگاه در میان آنها فحشاء رواج داده شد، بدانید که لشکر دین نابود خواهد شد.

    یکى از استعمارگران مى‏گوید: ویرانگرى یک لیوان مشروب و یک زن خواننده کمتر از هزار توپ و تانک نیست، پس امت محمد را بدین وسیله نابود کنید و در منجلاب مادیگرایى و شهوت رانى غرق نمایید.

    علامه قرضاوى مى‏گوید: یکبار نخست وزیر اسرائیل در جلسه روزنامه نگاران مطلبى ارائه کرد یکى از حضار گفت: اینگونه علنى صحبت نکنید مبادا عرب‏ها این مطلب را در جائى بخوانند و تصمیمى بگیرند.

    نخست وزیر گفت: مطمئن باشید آنان آنچنان با کارهاى دیگر مشغولند که براى خواندن طرح‏هاى ما فرصت ندارند.

    »علامه ناصح علوان« مفاد قرار داد 13 یهود را چنین نقل کرده است: ما باید توده‏ها را از عمل و ابتکار باز داریم و البته این بوسیله مشغول ساختن آنها به لهو و لعب و بازى و ترویج مسابقات ورزشى و غیره ممکن مى‏باشد.(2) مشکلات جوانان در جامعه کنونى قبل از اینکه به نوشتن این سطور بپردازم، با یکى از جوانان مصاحبه کردم که به عقیده جوانان مشکلات آنان چیست؟

    جوان عزیز در پاسخ بنده اظهار داشت: مشکل بزرگ جوانان این است که نمى‏دانند مشکل اصلى‏شان چیست و راه حل آن چگونه است ؟

    براستى که ندانستن مشکلات، خود بزرگترین مشکل است مانند آنکه عدم تشخیص درست مرض، کار طبیب و مریض را مشکل مى‏سازد و راه درست درمان را مسدود مى‏نماید؛ اینک ما به پاره‏اى از مشکلات که معمولاً باعث نگرانى جوانان است اشاره مى‏کنیم.

    عدم آگاهى کافى نسبت به حقایق اسلامى و مفاهیم دینى.

    2- وجود اضطراب فکرى به دلیل مطالعات پراکنده و غیر منظم و مضر و تماس و ارتباط با افراد مغرض، فرصت طلب و منحرف و تبلیغات سوء.

    3- نبودن الگو و نمونه‏هاى زنده، توضیح اینکه اغلب نویسندگان، سخنرانى و داعیان وقتى صحبت از جوانان به میان مى‏آورند مثالها و نمونه‏هائى از گذشته ارائه مى‏کنند که در این زمان کمتر به چشم مى‏خورد.

    در این صورت است که جوان امروزى چنین مى‏پندارد که چون آن زمان سپرى شد، از اینرو نمى‏تواند آنان را الگوى قابل تقلید خود محسوب کند جوان امروزى مى‏خواهد و حق بجانب است که از میان جوانان معاصر که در شرایط کنونى بسر مى برند براى خود الگوئى بیابد.

    4- تضاد و تناقض ارزشهاى قومى و خانوادگى با بعضى از ارزشهایى که از طریق تحصیل و مطالعه به آن متوجه شده‏اند.

    توضیح اینکه جوانان تحصیل کرده به جهت اینکه در میان خانواده و فامیل و قوم ارزشهایى را مى‏بینند که با حاصل مطالعات آنها نه تنها سنخیت و مناسبت ندارد بلکه احیاناً منافى و متناقض با آن مى‏باشد.

    اینجاست که یک کشمکش درونى درگیر شده و ناامید مى‏گردند، نه جرأت دارند از ارزشهاى گذشته دست بکشند و نه اینکه مى‏توانند محصول مطالعات و معلومات جدید را نادیده بگیرند 5 - مشکلات اقتصادى و شغلى بدون تردید مسئله اقتصاد یکى از معضلات مهم جوامع فعلى به شمار مى‏آید که با توجه به بعضى از عادتها و رسم‏ها از یک طرف و تبلیغات رسانه‏هاو نزدیک شدن فاصله‏هاى مکانى از طرف دیگر، توقعات بى شمار و بى‏جا و خواسته‏هاى متعددى در قشر جوان به وجود آورده است.

    پس چه باید کرد اى اقوام شرق؟

    اینک در ذیل به ترتیب در باره راه حل مشکلات فوق اشاراتى خواهیم داشت.

    1- یکى از وظایف مهم علماء کرام و داعیان این است که جهت آگاه ساختن جوانان با تعالیم حیاتبخش اسلام بطور جدى و منظم برنامه ریزى نمایند البته این کار چندان ساده و آسان نیست، چنانچه هر برنامه‏اى فاقد جاذبیت و تاثیر باشد طولى نمى‏کشد که جوانان از آن خسته و ملول شده و کناره‏گیرى خواهند نمود.

    مسلماً برنامه‏اى مى‏تواند مفید و مؤثر و داراى جذابیت باشد که در آن تمام جوانب در نظر گرفته شود و در تدوین آن موارد ذیل مراعات گردد.

    2- نظر خواهى و انجام مصاحبه از خود جوانان درباره محتواى برنامه‏ها 3- استفاده از تجربه‏هاى روان شناسى جهت مؤثر ساختن هر چه بیشتر برنامه‏ها 4- درنظر گرفتن تنوع و جدّت در محتوا و شیوه‏هاى عرضه کردن 5- استفاده از تجارب ملت‏ها و افراد و گروههاى دیگر.

    بشر طبعاً جدّت پسند و کنجکاو مى‏باشد و این وصف در قشر جوان به دلیل خصایص فطرى و روانى شان بیشتر موجود و مشهود است لذا هر برنامه‏اى که در آن نکات بالا رعایت نشود رفته رفته باعث دلسردى و به قهقرا رفتن خواهد شد.

    اینجاست که مى‏بینیم پروردگار خبیر و بصیر گاهى یک مطلب را در قالب شیوه‏هاى گوناگونى عرضه نموده و به یک طریق اکتفا نکرده است.

    همواره اهداف و خواسته‏هاى تازه‏اى فراراه مؤمنین قرار داده و آنان را به مصداق »لترکبن طبقاً عن طبق« وارد مرحله جدیدى نموده و نشاط شان را برقرار داشته است.

    حضرت رسول اکرم صلى الله علیه وسلم نیز در عرضه نمودن دعوت از شیوه‏هاى گوناگون استفاده نموده و از آنچه که باعث دلسردى و ملالت و خستگى شود احتراز نموده است.

    اما راه حل مشکل دوم، باید اذعان نمود که دنیاى امروزى با جهان چندین سال قبل بسیار متفاوت است، امروز هر انسانى بدون آنکه پاى خود را خارج از حیاط منزل بگذارد توسط رسانه‏هاى دست جمعى و شبکه‏هاى اینترنت به جدیدترین معلومات هر چند ضد و نقیض و اضطراب آفرین باشند دست مى‏یابد و خواه‏ناخواه تحت تأثیر قرار مى‏گیرد.

    براستى که چشم و گوش بستن نه براى هر فردى ممکن است و نه راه علاج مى‏باشد.

    از این رو اگر نوباوگان و نوجوانان عزیز را با برنامه‏هاى مفید و مؤثر و سازنده مشغول نکنیم، و خود آنها را مسؤول و حساس بار نیاوریم، قطعاً با چند موعظه و نصیحت پراکنده نمى‏توانیم چشم و گوش آنها را پر کنیم.

    زیرا اگر انسان تشنه باشد و آب زلال و بهداشتى برایش میسر نشود، قهراً خود را با آب ناسالم سیراب نموده و عطش بوجود آمده را برطرف مى‏نماید و لو اینکه در آینده دچار مرض و گرفتار پریشانى گردد.

    اینجاست که باید مردانى مخلص و غیور، خردمند و با تجربه، صاحبدل و مؤثر به پا خیزند و با ارائه برنامه‏هاى ارزشمند و با گسترانیدن دام محبت و احترام و پشتوانه اخلاص و للهیت، دلهاى مضطرب و رمیده جوانان را فتح کرده و آنان را چنان با اهداف بلند و ارزشهاى برترمشغول نمایند تا اینکه جایى براى امور اضطراب‏انگیز و مضر باقى نماند براستى که »خواستن توانستن است،« و همین است جهاد بزرگ.

    ارائه الگوى زنده امروزه سخن بسیار است و کتابها و نوشته‏ها بى‏شمارند، صداى برگزارى کنفراس‏ها و جلسه‏ها از هر سو به گوش مى‏رسد، اما باید این واقعیت را پذیرفت که مردم از شنیدن سخن خسته شده‏اند زیرا آنچه را که کمتر مى‏یابند و یا اصلاً نمى‏یابند الگوى زنده و ایده‏آل است.

    مى‏گویند فلان قانون خوب است فلان سخن بسیار زیبا و جالب است، اما آیا کسى هست که بر آن عمل کند؟

    آیا کسى هست که به آن قانون پایبند باشد؟

    اگر مدام از گذشته سخن به میان آوریم ولى در حال حاضر نتوانیم الگوئى ارائه دهیم فوراً این سؤال پیش مى‏آید که شرایط ما با آنها فرق مى‏کند.

    اگر آنها مشابه شرایط ما مى زیستند، آنگونه عمل نمى‏کردند، بنابر این تنها پاسخ به این قبیل مشکلات و شبهات ارائه الگوى زنده و نمونه عملى مى‏باشد.

    براى ساختن الگوهاى زنده و عملى راههاى ذیل پیشنهاد مى‏شود: 1- نخست باید تعدادى از جوانان سلیم الفطره را در نظر بگیریم و تدریجاً آنها را مطابق روشهاى ذیل تربیت نماییم.

    تشویق و ترغیب به مطالعه کتابهاى مفید و سودمند برگزارى جلسات منظم و دائم و سخن گفتن از صفات پروردگار و احسانات و نعمتهاى او به منظور ایجاد یقین به امور غیبى و محبت با اللَّه و مطالعات دستجمعى و گروهى مجالست با صالحین و مردان حق.

    تاثیر مجالست با صالحان و مردان حق در واقع مجالست و ارتباط با مردان حق پله و نردبان خوشبختى و سعادت مى‏باشد تجارب بیشمار گذشته و حال گواه است که بهترین راه رشد و اصلاح جوانان، معاشرت و ارتباط آنان با صالحان و نیکان است همه عقلاى جهان بر این امر اتفاق نظر دارند که طبائع انسانى بر اثر مجالست با افراد تحت تاثیر قرار مى‏گیرد.

    چنانکه مولانا جلال‏الدین رومى مى‏فرماید: نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند همنشین اهل معنى باش تا هم عطا یابى و هم باشى فتا بهمین دلیل مولانا از همراهى با بدان بر حذر مى‏دارد و معتقد است که بدى بدان بدون اینکه انسان احساس بکند به همراهان سرایت مى‏کند.

    اى فغان از یار ناجنس اى فغان همنشین نیک جویید اى مهان مى‏رود در سینه‏ها از سینه‏ها از ره پنهان صلاح و کینه‏ها دکتر اقبال لاهورى نیز مصاحبت و معاشرت را بسیار مهم مى‏داند: صحبت از علم کتابى خوشتر است صحبت مردان حق آدم گراست دکتر اقبال مصاحبت با مردان حق و پاک طینت را کیمیاى مؤثر قرار مى‏دهد، و از مصاحبت با بدان هشدار مى‏دهد.

    صحبت او هر خذف را دُر کند صحبت او هر تهى راپر کند ستر زن یا زوج یا خاک لحد ستر مردان حفظ خویش از یار بد کیمیا پیدا کن از مشت گلى بوسه زن بر آستان کاملى نگرانى و اضطراب به دلیل مواجه شدن با ارزشهاى متفاوت و متناقض براى حل این معضل ابتدا باید روش موافقت و سازش رااتّخاد کرد زیرا در واقع ارزشها دو گونه‏اند: ارزشهائى که با مفاهیم و معتقدات دینى مستقیماً در تضاد نیستند و در قرآن و حدیث مورد نکوهش واقع نشده‏اند این نوع ارزشها اگر به شکل رسم و فرهنگ در میان قوم وجود دارند، لازم نیست جوانان را به ترک آن دعوت نماییم و بدون دلیل آنها را در جنگ ارزشها گرفتار نماییم.

    ارزشهایى که واقعاً طبق دستور پروردگار و سنت پیامبر اکرم صلى الله علیه وسلم محکوم‏اند و از دیدگاه شریعت اسلام گناه و معصیت و یا بدعت و خرافات بشمار مى‏آیند.

    این امور در واقع ارزش نیستند ولى اذهان ناسالم و تبلیغات سوء سبب گشته‏اند که عده‏اى آنها را ارزش به حساب بیاورند.

    در این نوع امور نخست باید ایمان و عقیده و شناخت نسبت به اصول اسلام را تقویت کنیم زیرا هر قدرایمان به اللَّه و رسول او و ایمان به آخرت افزایش بیابد به همان نسبت در دل جوانان نسبت به امور غیراسلامى نفرت و انزجار بوجود مى‏آید.

    هر چه افزایش روشنى و نور بیشتر اشد تاریکى و ظلمت خود بخود برطرف مى‏شود.

    مشکلات اقتصادى مشکلات اقتصادى بطوریکه همه احساس مى‏کنند تنها مشکل جوانان نیست، بلکه مشکل بشریت در عصر حاضر است.

    کشمکش نظام‏هاى سرمایه دارى و سیستم‏هاى اقتصادى دیگر و سود جوییها و استثمارهاى بعضى از طبقات جامعه مشکلات متعددى را در زمینه اقتصاد باعث گشته که براى حل آن باید کارشناسان و خبرگان در سطح جهان اقدام نمایند.

    اما جوانان عزیز به دلیل اینکه تازه پاى فعالیت به عرصه زندگى گذاشته‏اند و توقعات و آرزوهاى بیشمارى در سر دارند طبعاً بیش از دیگران از معضل اقتصادى رنج مى‏برند از آنجائیکه ارائه راه حل اساسى در خور این مقاله نیست، لذا توجه خوانندگان به چند نکته مهم جلب مى‏شود.

    نخستین مطلب این است که چون آرزوهاى هر انسانى نامحدود است و خواسته‏ها و نیازها بى شمارند و برآورده شدن همه آنان بهیچ وجه امکان‏پذیر نیست، پس لازم است براى احیاء و ایجاد روح قناعت در نسل جوان و تن به بکالت و بیکارى دادن نیست بلکه همزمان با تشویق و تکاپو و تلاش باید نسل جوان را طورى تلقین کنیم که بتوانند از حداقل امکانات حداکثر استفاده نمایند.

    و مخارج اضافى و غیر ضرورى را از زندگى شان حذف کنند.

    مشغول کردن آنان به اهداف بزرگتر و ارزش‏هاى برتر تا اینکه صرفاً به نیازهاى مادى تن دادن و قربانى شدن براى خواسته‏هاى نفس در اذهانشان خیلى زشت و قبیح گردد.

    3- بسیارى از جوانان به دلیل اینکه از خانواده‏هاى مرفه و معروف مى‏باشند و بزرگان شان داراى شهرت و نوعى برترى اجتماعى بوده‏اند از این رو اختیار کردن بسیارى از پیشه‏ها و شغل‏ها را براى خود عار مى‏پندارند آنها اگر داراى مدارک علمى باشند، بجز پشت میز یک اداره هر کار دیگرى را باعث کسر شأن خود تصور نموده و اگر داراى مدرک نیستند فقط به دنبال تجارت‏هاى کلانى هستند که بتواند شخصیت آنان را بعنوان سرپرست یک مجتمع نشان دهد یا سود کلانى بزودى عایدشان بگرداند در صورتیکه هیچ کدام از این نوع پندارها با واقعیت همخوانى ندارد.

    یک جوان فهمیده نباید گول معیارهاى خود ساخته را بخورد و خود را دچار رنج و نگرانى سازد.

    و در هر حالى منتظر قضاوت دیگران باشد و گوش به اظهار نظر آنها؛ آخر چرا همیشه باید دیگران قضاوت کنند؟

    یکى از مفاسد تمدن ایران و روم قدیم و عوامل نابودى آن این بود که آنها اسیر عادت‏ها و معیارهائى بودند که خودشان ساخته بودند.

    امام شاه ولى اللَّه دهلوى مى‏نویسد:»انهم کانوا یعیرون من کان یلبس من صنادیدهم منطقه او تاجاً قیمتها دون مائه الف درهم« آنها )مردم ایران و روم( به هر کسى از سرداران که قیمت کمربند و تاجش کمتر از صد هزار درهم مى‏بود ایراد مى‏گرفتند و او را مورد طعن قرار مى‏دادند.(3) چندى پیش در کتابى خواندم که در یکى از کشورهاى باصطلاح پیشرفته زنى لباسى خریده و دوان دوان به سوى خانه‏اش مى‏رفت در راه دوستش او را دید خواست با وى حرف بزند اما زن توقف نکرد و چنین گفت ببخشید، چون مى‏خواهم زودتر به خانه برسم زیرا مى‏ترسم اگر دیر برسم مرد عوض مى‏شود، آنگاه خریدنش فایده‏اى نخواهد داشت.

    براستى، کسانى که دنیا را همه چیز مى‏فهمند، حق دارند نسبت به ارزشهاى خود ساخته اینچنین حساس باشند.

    پروردگار جهانیان در باره همین طبقه و امثال آن مى‏فرماید »ان الذین لا یرجون لقائنا و رضوا بالحیوه الدنیا و اطمئنوا بها والذین هم عن آیتنا غافلون« )یونس /6) بدون تردید کسانى که به ملاقات ما امیدوار نیستند و به زندگانى دنیا خشنود و مطمئن‏اند و آنان که از آیات ما غافلند.

    در جائى دیگر مى‏فرماید: »یعلمون ظاهراً من الحیوه الدنیا و هم عن الآخره هم غافلون) آنها فقط با مقدارى از ظاهر زندگانى دنیا آشنا هستند و ولى نسبت به آخرت کلاً در غفلت بسر مى‏برند.

    پس جوانان عزیز آنچه مهم است کار است و ابتکار، مشروط بر اینکه شریعت اسلام چنان کار و ابتکارى را مباح و جائز قرار داده باشد.

    سخن آخر به جوانان جوانان عزیز بدانید جوانى ستاره‏اى است که فقط یکبار در آسمان عمر مى‏درخشد.

    جوانان عزیز شما بهترین گروه امت خاتم الانبیاء حضرت محمد صلى الله علیه وسلم هستید.

    ارزش شما به این بستگى دارد که هر ارزش را در پرتو ارزشهاى محمدى محک بزنید بسنجید و خود را از تقلید دیگران بالاتر بدانید هر کجا هستید جُند و سپاه خدا و نماینده فکر رسول اللَّه باشید.

    مبادا اوضاع زمان و فتنه‏هاى دوران شما را مأیوس و نا امید بگرداند، زیرا نا امیدى بدترین مانع، رشد است.

    نا امیدى همچو گور افشاردت گر چه الوندى زپا مى‏آردت شما هستید که مى‏توانید اراده و توکل بر اللَّه و تأسى از سیره پاکان براى اصلاح جامعه قدم بردارید و نظم نوینى در پرتو آئین اسلام به جهان و جهانیان ارائه دهید.

    بالاخره اگر مى‏خواهید درباره خودتان قضاوت کنید، که کیستند آرزوهایتان را بنگرید که چیست؟

    زیرا بقول اقبال: زندگى از آرزو دارد اساس خویش را از آرزوى خود شناس لعل اللَّه یحدث بعد ذالک امراً

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

مقدمه الحمد للَّه رب العالمین و الصلاه و السلام على سیدنا محمد و آله و صحبه اجمعین اسلام آخرین دین الهى و کاملترین برنامه زندگى براى کلیه اقشار بشریت مى‏باشد. خداوند متعال براى دعوت به این دین، حضرت محمد صلى الله علیه وسلم را برگزید و او را بر سایر پیامبران فضیلت و برترى بخشید. وقتى آنحضرت صلى الله علیه وسلم به رسالت و پیامبرى مبعوث گردید نخستین گامى که برداشت این بود که براى ...

الحمد للَّه رب العالمين و الصلاه و السلام على سيدنا محمد و آله و صحبه اجمعين اسلام آخرين دين الهى و کاملترين برنامه زندگى براى کليه اقشار بشريت مى‏باشد. خداوند متعال براى دعوت به اين دين، حضرت محمد صلى الله عليه وسلم را برگزيد و او را بر ساير پيام

مقدمه مصدق در سال 1261 در خانواده ای متمکمن و با نفوذ ودیوانی به دنیا آمد. پدرش میرزا هدایت الله وزیر دفتر بود پسر عموی میرزا یوسف مستوفی الممالک که زمانی صدراعظم ایران بود. وزیر دفتر از اخلاف بلافاصل آقامحسن آشتیانی بزرگ ”خاندان“ آشتیانی بود, که در دو قرن اخیر خاستگاه مردانی بوده است با استعدادی چشمگیر در عرصه سیاست و امور اجرایی و علمی. مادر مصدق ملک تاج خانم نجم السلطنه بود,‌ ...

مقدمه: یکی از مسائلی که پیوسته مورد نظر صاحب نظران علوم تربیتی و دست اندرکاران تعلیم و تربیت قرار گرفته مسئله اوقات فراغت است. تخصص در گستره حیات بیانگر مطلب است که در زندگی پر از فراز و نشیب انسان لحظه ها و اوقاتی وجود دارد که از اهمیت و حساسیت فوق العاده ای برخوردار است. اوقاتی که بستر مطلوبی است برای جریان نیکوی رشد شخصیت و اعتلای وجود و یا زمینه همواری است برای بروز اختلاف ...

فصل اول کليات 1-1 مقدمه يکي از عرصه‌هايي که زندگي روزمره را بازنمايي مي‌کند و قدرت و مقاومت را در زندگي انسان‌ها به نمايش مي‌گذارد عرصه‌ي فراغت است. فراغت عرصه‌اي است که اختيار و آزادي انسان‌ها در آن عرصه بيشتر قابل اعما

بخش اول : بحث هاى عمومى اهميت ورزش امروزه ورزش يکى از امورى است که به عناوين مختلف در جهان مطرح شده و گروه زيادى به اشکال گوناگون با آن سروکار دارند. برخى از مردم ، ورزش کار حرفه اى اند و گروهى ورزش کار آماتور. گروهى طرفدار و علاقه مند به ورزش و

مقدمه مستکبران و جهانخواران از دیرباز جهت تحقق اهداف شوم خود سعی بر فرهنگ سازی و تخریب فرهنگ ملت ها را داشته اند آنان می کوشند تا فرهنگ مبتنی بر ادبیات استعماری خود را که توجیه کننده این تهاجم می‌باشد را با پوشش دموکراسی در بین ملت ها شایع نمایند لذا ترفندهای مختلفی را با هدف قلب مفاهیم ارزشی و ملوث کردن فضای فرهنگی جوامع به ابهام و تردید و نیز سؤال برانگیز نمودن ارزشهای دینی و ...

مقدمه سپاس فراوان آفريدگاري را سزا است که جهان هستي را همسان و هماهنگ با احتياجات و نيازهاي بشر سامان داده و با تدبير حکيمانه خود آنرا پرورده است. تحيات و درود نامحدود بر والاترين معلم و مربي انسان يعني پيامبر گرامي اسلام (ص) که با مدد

« ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر» چکیده مهمترین دوره عمر انسان دوران نوجوانی و جوانی است این دوره مصادف است با بروز بیداری های متعدد که هر کدام می توانند زمینه ای باشند برای رشد و سعادت و در صورت عدم هدایت آنها موجب بدبختی و سقوط انسان می شود مانند: بیداری فطرت، بیداری مذهب، بیداری جهان بینی و بیداری وجدان در هر کدام از بیداری ها باید به تربیت صحیح، محیط مناسبی را بوجود آورد ...

چکیده مهمترین دوره عمر انسان دوران نوجوانی و جوانی است این دوره مصادف است با بروز بیداری های متعدد که هر کدام می توانند زمینه ای باشند برای رشد و سعادت و در صورت عدم هدایت آنها موجب بدبختی و سقوط انسان می شود مانند: بیداری فطرت، بیداری مذهب، بیداری جهان بینی و بیداری وجدان در هر کدام از بیداری ها باید به تربیت صحیح، محیط مناسبی را بوجود آورد تا رشد و تعالی جوان را به همراه داشته ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول