چکیده
آیندهنگاری بر آمده از نیاز «آمادگی برای آینده»؛ یعنی به کار بردن منابع به بهترین وجه ممکن برای دستیابی به مزیت «رقابتی» «بهبود کیفیت زندگی» و «توسعه پایدار» میباشد . استفاده روزافزون از این ابزار در سالهای اخیر موجب آن شده است که ملاحظات محوری و پایهای در مفهوم فعلی آیندهنگاری در اروپا تغییر یابد.یکی از این تغییرات حرکت از آیندهنگاری ملی به آیندهنگاری منطقهای است. در آیندهنگاری منطقهای تفاوتهایی با آیندهنگاری ملی مشاهده میشود، از جمله در افق زمانی و روش مورد استفاده. از سویی دیگر رابطه میان آیندهنگاری منطقهای با آیندهنگاری ملی آن کشور میتواند به صورتهای متفاوتی ایجاد شود. در این مقاله آیندهنگاری منطقهای معرفی گشته و تفاوتهایی از آن با آیند هنگاری ملی ذکر میگردد و پس از آن رابطه میان آیندهنگاری منطقهای با آیندهنگاری ملی آورده میشود.
واژگان کلیدی: آیندهنگاری، آیندهنگاری منطقهای، آیندهنگاری ملی
Keywords: Technology foresight Regional Foresight, National Foresight
1 مقدمه
اقتضائات و شرایط هر زمانهای ما را مجبور به بازنگری در مفاهیم ،پیشفرضها و روشهای قبلی خود میسازد، تفاوتهای دنیای امروزی با جهان گذشته را میتوان حداقل در 4 مولفه ذیلنگریست، 4 مولفهای که از دید بسیاری از خبرگان آیندهنگاری، همچون مارتین، 4 پیشران اصلی اقبال و توجه به آیندهنگاری بودهاند و عبارتند از [1] :
1- افزایش رقابت [5]
2- افزایش محدودیتها[6] بر هزینه بخش عمومی
3- افزایش پیچیدگی[7]
4- افزایش اهمیت توانش[8] علم و تکنولوژی
در ادبیات آیندهنگاری به واسطه آنکه این 4 پیشران، همگی با حرف c آغاز میشوند، با نام c4 نیز شناخته میشوند. دیگر نکته قابل تامل در خصوص c4 آن است که تمامی این محرکها و سایقها الزاما محدود به یک منطقه جغرافیایی خاص نمیشوند و تمامی این موارد به همان اندازهای که برای یک کشور مطرح است برای یک منطقه ایالتی یا استانی و به همان اندازه برای یک منطقه فراملی نیز چالش برانگیز است. از اینرو آیندهنگاری به عنوان یک ابزار بالقوه توانمند برای سیاست گذاری میتواند در هر یک از مناطق فوقالذکر مورد استفاده قرار گیرد . مناطق زیر ملی (ایالت و استانها) نیز سعی در استفاده از این ابزار توانمند گرفتند.
آیندهنگاری برحسب محدوده جغرافیایی مورد پوشش، به 3 صورت ذیل قابل مشاهده است .[2]
1- در سطح منطقه ای:[9] در این سطح دولتهای محلی به انجام فعالیت آیندهنگاری در محدوده خود میپردازند. این نوع از آیندهنگاری در اروپا به صورت وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد. اتحادیه اروپا نیز از برنامههای آیندهنگاری منطقهای پشتیبانیهای ویژهای نموده و برنامههای متنوعی جهت گسترش آن انجام داده است. برنامههای لیون فرانسه[10] ،شمال شرق انگلستان[11] و کاتالونیای[12] اسپانیا از جمله برنامههای آیندهنگاری منطقهای میباشد.
2- در سطح ملی[13] : برنامههای آیندهنگاری ملی قدیمی ترین و شناخته شده ترین برنامههای آیندهنگاری است .
3- در سطح بین المللی[14]: آیندهنگاریهای زیادی نیز در سطح بین المللی انجام گرفته است. اتحادیه اروپا آیندهنگاریهایی را درخصوص بیوتکنولوژی و سنسور در سطح بین المللی انجام داده است. گاهی این فعالیتها در سطح همکاری دو یا چند کشور انجام گرفته است. به عنوان مثال برنامه مینی دلفی[15] برنامهای بود که به صورت مشترک میان آلمان و ژاپن انجام گرفته است. گاهی از مواقع نیز برنامه ایی در سطح سازمانها و اتحادیههای بینالمللی انجام میگیرد. آیندهنگاریهایی که در سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوسیه اپک[16] درخصوص وضعیت آب انجام گرفته، از جمله این فعالیتها است.
در این مقاله سعی میشود تا تفاوتهای آیندهنگاری منطقهای و آیندهنگاری ملی مورد بررسی قرار گیرد.
2- ضرورت و اهمیت تحقیق
آیندهنگاری بر آمده از نیاز «آمادگی برای آینده ؛ یعنی به کار بردن منابع به بهترین وجه ممکن برای دستیابی به مزیت «رقابتی» «بهبود کیفیت زندگی» و «توسعه پایدار» میباشد . آیندهنگاری نیز به ابزاری برای تاثیر گذاری بر جامعه و سوق دادن آن در جهت مطلوب است.
استفاده روزافزون از این ابزار در سالهای اخیر موجب آن شده است که ملاحظات محوری و پایهای در مفهوم فعلی آیندهنگاری در اروپا تغییر یابد. این تغیرات عبارتند از [3] :
§ فعالیت آیندهنگاری به صورت فزایندهای از مفهوم پیش بینی[17] ،فاصله میگیرد . این فاصله به واسطه جهت گیری و توانایی گسترده فعالیت آیندهنگاری در مدیریت عدم اطمینانها و وضعیتهای مبهم است. در حالی که پیش بینی سعی در پیش گویی آینده و کشف آن با توجه به گذشته دارد.
§ فعالیت آیندهنگاری ملاحظه زیادی درخصوص توجه و تمرکز بر نقش انسان در ساخت آینده خویش، در کنار پذیرش رویدادهای ملی دارد.
· این امر ما را نیازمند چشمانداز موازی و استراتژیک در مورد خطر پذیری و مسائل و (به همان اندازه در مورد) فرصتها میسازد.
· به این ترتیب با رویکردی کل نگر[18] مواجهیم که در آن واحد، نه تنها به تعاملات تکنولوژیکی توجه میکند، بلکه تعاملات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و متغیرهای فرهنگی را نیز مدنظر دارد.
· آیندهنگاری از "سطح ملی" و "فضای عمودی / بخشی" به صورت فزایندهای به "فضای بومی / منطقهای" با مشخصه ها(ویژگی ها) و اهداف متقاطع تغییر کاربری میدهد.
به این ترتیب مشخص میگردد که آیندهنگاری منطقهای به شدت مورد توجه و علاقمندی سیاست گذاران منطقهای قرار گرفته است و امروزه به عنوان یکی از روندهای قابل تامل در آیندهنگاری دانسته میشود.
اهمیت این مقاله در این است که تلاش مینماید تا اولا به موضوع آیندهنگاری منطقهای بپردازد و به ابعاد آن بپردازد، ثانیا تفاوتهای آن با آیندهنگاری ملی مورد بررسی قرار گیرد و ثالثا به عنوان یک پیشآگهی، بازیگران منطقهای را متوجه میزان اهمیت و تعدد فعالیت جهانی در حوزه آیندهنگاری منطقهای نماید.
3- تعریف و مفهوم آیندهنگاری ملی و منطقهای
امروزه واژه آیندهنگاری به صورت گستردهای به کار میرود. این واژه بیانگر طیف وسیعی از رویکردهایی است که باعث بهبود فرآیند تصمیمگیری میشوند[4] .
ارائه تعریف مشخص و دقیق از آیندهنگاری مشکل است، چرا که اولاً تفاوت دیدگاههای افراد مختلف که آیندهنگاری را از حوزه مورد علاقه خود مینگرند، باعث میشود تا آنان تعریفی براساس دیدگاه موجود در آن حوزه ارائه دهند. ثانیاً عمر کوتاه این دانش و سیر تجربیات گوناگون از این دانش باعث گردیده است که مفهوم آیندهنگاری مرتباً تغییر یابد. در سالهای اخیر کشورهای متفاوتی فعالیت آیندهنگاری را در برنامههای ملی خود قرار داده اند، هر یک از این فعالیتها بر دانش آیندهنگاری میافزاید و لذا روز به روز توسعه این مفهوم ادامه دارد.
بن مارتین[19] به عنوان یکی از متقدمین و پیشروان بحث آیندهنگاری مطرح است . اولین تعریفی که تقریباً مورد پذیرش عمومی قرار گرفت، متعلق به وی است . وی در سال 1995 آیندهنگاری را به عنوان یک نوع از پژوهش دانست و پژوهش آیندهنگاری [20]را به صورت ذیل تعریف نمود[2]