مقدمه
رشته عمران یکی از مهمترین رشته ها در امر سازندگی و آبادانی هر منطقه به شمار می رود به طور که این رشته را می توان به عنوان مادر سازندگی یاد کرد . دانشجویان فارغ التحصیل از محل دانشگاه خود طی تحمل بیشتر با موارد تئوریک کار خود آشنایی پیدا می کنند و آشنایی با موارد عملی کار خود را به طور خیلی محدود آن هم در قالب بازدید ها و وسایل سمعی بصری می باشد .
در درس کار آموزی 2 دانشجو به تحلیل و بررسی عمیقی در مورد مکان و موضوع کا آموزی می پردازد و پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت ارائه دهد .
طی گذراندن این 2 واحد درسی دانشجو با جزئیات عملی کار در محل کار خود آشنا می شود و دانسته های تئوری خود را با دیدن و عمل در کار استحکام و افزایش می دهد لذا این واحد یکی از مهمترین واحد های درسی دوره کارشناسی عمران می باشد .
تشکر :
اینجانب نیز به نوبه خود از تمام مسئولین و پرسنل سازمان شهرداری شوش که من را در امر گذراندن این وحد درسی یاری نمودند تشکر و قدر دانی می نمایم .
از جناب آقای مهندس حلوایی ریاست محترم دانشکده عمران که من را در انجام هر چه بهتر این واحد راهنمایی کردند کمال تشکر و قدر دانی را می نمایم .
« والسلام »
تاریخچه سازمان
شهرداری شهرستان شوش دانیال (ع) در ابتدا به صورت یک تبصره از یک ماده بوده و به طور غیر مستقل و زیر نظر سازمانی دیگر به سعفبی از امورات شهررسیدگی می کرد .
از نظر تاریخ تاریخ پیدایش نام شهرداری ، این تاریخ به سال 1326 هجری شمسی بر می گردد که در این تاریخ هسته اوله شهرداری در بخشداری شوش شکل گرفت . به طوری که بخشداری همزمان با انجام وظایف خود وظایف شردار را نیز انجام می داد .
شهرداری از نظر استقرار مکان مکان مستقل در سال 1333 استقلال مکان یافت که در این تاریخ نیز چیزی به عنوان شهردار وجود نداشت و وظایف شهردار توسط بخش دار انجام می شد . تا اینکه در سال 1342 شهرداری خود را به عنوان یک سازمان مستقل با مسئولیت شخص شهردار خود را به جامعه معرفی کرد تا امر خدمت رسانی به شهر سهمی را مانند سایر ارگانها و نهاد ها داشته باشد .
مکان سابق شهرداری شوش در حال حاضر در اختیار شورای شهر قرار دارد .مکان فعلی ساختمان شهرداری به صورت مصور و با ذکر جزئیات در صفحه بعد نشان داده شده است .
نمودار سازمانی و تشکیلاتی :
واحدهای تابعه شهرداری که در امر خدمات رسانی دخیلند عبارتند از :
مجموعه ستادی شهرداری که تشکیل گردیده از واحد های مالی یا اداری امور کارگزینی و راه روابط عمومی امور مالی دفتر فنی ،ساختمانی درآمد ،بایگانی ،دبیرخانه و حراست و معاونت اجرایی و حقوقی واحدهای اجرایی شهرداری عبارتند از:1-آتش نشانی 2-موتوری 3-عمران شهری 4-فضای سبز 5- خدمات امور شهر
یکی از واحدهای که تولید آن در راستای خدمات رسانی به محیط زیست شهروندان است فضای سبز می باشد که سالانه بیش از 100000 (صد هزار) اصله انواع نهال تولید می نماید و صرف امور سازی شهر می نماید.
همچنین شهرداری کارخانه تولید شن و ماسه دارد که مصارف آن نیز صرف صرفاً جهت عمران شهر می باشند.
کارخانه آسفالت شهرداری نیز وظیفه تولید و تامین آسفالت خیابانهای شهر را به عهده دارد.
نوع محصولات تولیدی یا خدماتی:
شهرداری یک سازمان عمرانی محلی خودگردان است که بر اساس ضرورت خدمات رسانی به شهروندان شکل می گیرد . شهرداری شوش وظیفه اصلی خود را برابر انون شهرداریها صرف داریها صرفاً خدمات رسانی به شهروندان می داند.
خدماتی که شهرداری ارائه می نماید بیش از 400 مورد در روز می باشد یعنی اینکه نوزاد ازبدو تولد تا سنین پیری و موت با شهرداری سرو کار دارد و ازشهرداری خدمات می گیرد.
حاصل کار و نتایج برداشت در اختیار طراحان قرار داده می شود تا بر طبق اطلاعات بدست آمده از نقشه برداری محل طرح مناسب و اقتصادی ریخته شود .
3-تهیه طرح مناسب و نقشه کشی آن :
پس از ارائه شدن اطلاعات نقشه برداری کارشناسان مربوط به طراحی با توافق همدیگر شما تیک کلی از طرح را ارائه می کنند تا از نظر اقتصادی بودن طرح و مناسب بودن از نظر امکان استفاده درمحل به تاییدمقامات بالاتر شهرداری ونسبت به کلیت طرح به تایید کارشناسان استانداری برسد. پس از تایید اولیه طراحان نقشه پروژه مورد نظر را ارائه می دهند تا برای اجرا آماده بشود .
توضیح اینکه نقشه مورد نظر شامل کلیه جزئیات کار از پی کنی گرفته تا آخرین مراحل کار مانند ایزولاسیون بام می باشد .
4- پیاده نمودن نقشه در محیط های مورد نظر :
پس از تهیه نقشه کار ،جزئیات نقشه پی کنی در اختیار مجریان طرح قرار داده می شود تا پس از اجرای پلان کنی همراه با ارائه جزئیات دیگر کار به ترتیب مرحله کار به انجام می رسد .
5-نظارت بر حسن انجام کار :
توضیح اینکه در کلیه موارد اجرای طرح ،کارشناسان حضور مستقیم داشته و از مراحل مختلف کار بازدید می کنند و هر جای از کار را که از نظر اجرای صحیح اشکال داشته باشد را تذکر داده و دستور به تخریب یا تقویت مورد می دهند .
بررسی شرح وظایف رشته کار آموز در واحد صنعتی :
وظایف کارآموز بنا به نیاز سازمان می تواند در مراحل زیر خلاصه شود.
1-نوشتن صورت وضعیت متره ویا برآورد بعضی پروژه های در دست احداث و یا آتی .
نوشتن صورت وضعیت متره برآورد نیاز به قسمتهای زیر می باشد
1-یک نقشه اجرایی کامل لازم است بنحوی که بتوان از روی آن بسهولت مقدار مصالح مورد لزوم و همچنین تعداد کارگران لازم و کادر فنی با توجه به نوع تخصص شان را تعیین نمود.
2- یک سری جداول تدوین شده که بتوان مقادیر قسمتهای مختلف را که از نقشه ها استخراج می شود در جداول مربوطه وارد نمود . این مقادیر بصورت وام در طول ،سطح ،حجم ،وزن و عدد می باشد .
3- داشتن قیمتها که بتوان مقادیر بدست آمده را در جداول تبدیل برآورد قیمت نمود . برای این منظور می توان از فهرست بهائی که معمولاً برای مصالح از طرف شهرداری هر شهر برای کارگران و کادرفنی در اداره کار هر شهر تعیین می گردد استفاده نمود. در ایران فعلاً بدین ترتیب عمل می شود که فهرست بهایی از طرف سازمان برنامه و بودجه هر سال هزینه در اختیار دستگاهها و پیمان کاران قرار داده می شود و برای شهرهای مختلف ایران ضرائبی (بنام ضریب منطقه ای ،متناسب با وضع آن شهر در نظر گرفته می شود.)
2- نظارت و بازدید از پروژه در دست اقدام :
در حین انجام کار پروژه کارآموز وظیفه دارد که به همراه کارشناسان مجرب محل کار خود به محل اجرای پروژه ها رفته و نکاتی را که کارشناس گوشزد می کند را به عنوان گزارش ثبت کرده و به تجربه عملی خود بیافزاید .
3 – نوشتن گزارش کار بازدید از حل اجرای پروژه :
کاراموز در پایان هر بازدید باید گزارش کاملی از محل احداث پروژه و عنوان کار و نوع کار و هزینه در نظر گرفته شده برای کار مورد نظر را به همراه نکاتی اجرایی کار از ابتدا تا پایان کار تهیه بکند.
در این گزارش ها باید سعی شود که تکنیکهای رشته مورد نظر خود را در کارهای عمرانی پیدا و از نحوه اجرای آنها آگاه شود .
امور جاری در دست اقدام :
بخشی از فعالیتهای حال حاضر (مربوط به رشته عمران ) در شهرداری شهرستان شوش با توجه به نیاز کنونی و اعتبارات لحاظ شده عبارتند از :
1-پروژه های احداث فضای سبز
2-پروژه های احداث پارک
3-پروژه تکمیل شهربازی
4-پروژه های گسترش فضای سبز شهربازی
5-پروژه های جدول بندی
6-پروژه های زیرسازی و اسفالت
7-پروژه های روکش و ترمیم اسفالت
8-پروژه احداث ترمینال بزرگ شوش
9-پروژه احداث کتابخانه بلوار جمهوری اسلامی
10-پروژه سرپوش بتنی آبروهای فاضلاب
در مرحله سوم به ارائه گزارشاتی از بازدید و سایر کارهای انجام شده روی پروژه های فوق اشاره شده است .
برنامه های آینده:
1-طرح ایجاد پارک شهر
2-طرح استفاده آب خام بجای آب تصفیه برای فضای سبز در سطح شهر
3-ایجاد میدان بزرگ در جاده ترانزیت شوش اندیمشک –شوش اهواز
تکنیکهایی که توسط رشته مورد نظر در واحد صنعتی بکار می رود :
این بخش شامل سه مورد اصلی است که عبارتند از :
1-تکنیک هایی که از بخش بتن در سازها اجرا می شوند.
2-تکنیکهایی که از بخش فولاد در سازها اجرا می شوند.
3-تکنیکهایی که از بخش محوطه سازی در بخش های مختلف شهر اجرا می شوند .
مورد اول : تکنیکهایی که از بخش بتن در سازها اجرا می شوند :این تکنیکها در مراحل مختلف اجرای سازه باید اجرا بشوند :
در مرحله پی ریزی :1-اجرای بتن مگر 2-قالب بندی 3-آرماتوربندی 4-نصب ربشه های شناژ قائم (و از این قبیل) مانند{ نصب صفحات پای ستون –نصب ریشه های ستون های بتنی }5-بتن ریزی پی (شناژ)
نکات که حین اجرا به آن برخورد می شود : پایین بردن شناژ از سطح فنداسیون به دلیل عبور کانال تاسیسات . در این حالت بهتر است که ابتدا بتون شناژ به صورت سرتاسری ریخته شود و سپس با بتن قالب روی شناژ ادامه بتون فنداسیون ریخته شود.
نکاتی در مورد اجرای آرماتورگذاری شناژ: 1- میلگردهای شناژ باید به صورت یکسره از داخل فنداسیون رد شود (ضابطه کلی )2-خاموت بندی باید در داخل شناژ انجام شود (فاصله اولین خاموت از بر فنداسیون باید کوچکتر یا مساویcm 5 باشد )3-برای وصله کردن میلگردهای طولی شناژ باید فاصله حداقل cm 60 از برفنداسیون باشد .
محل قطع بتن : محدوده مجاز که میل گردهای ستون و میلگردهای شناژ با هم تداخل می کنند به علت تراکم میلگرد ما یکی از دو عنصر فرعی و دیگری اصلی میگیریم در این حالت چون اهمیت ستون بیشتر است آرماتورگذاری ستون را ادامه میدهیم و در محل برخورد شناژ را تا حد مقدور آرماتور گذاری می کنیم .
مورد دوم :تکنیکهایی که از بخش فولاد در سازه ا اجرا می شود :
اتصال بلت به صفحه ستون : در جایی که بلت ماده باشد و امکانات تراشکاری محدود باشد استفاده می شود . نوع آجدار به علت
عوض شدن جنس در اثر جوشکاری نباید استفاده شود . در این سیستم محل عبور لتیما در صفحه سوراخ شده و پس از تنظیم ارتفاع بلت ،بلت به صفحه از بالا و پایین جوش می شود . در نوع دیگر سر بیرونی بلت روزه می شود . به دلیل عدم تعادل بلیتها حین تبن ریزی از چند روش استفاده می شود که یک روش برای حفظ تعادل جوش کردن بتنی از پایین به بلتها می باشد.
به دلیل زیاد سوراخ نشدن صفحه که ایجاد ضعف درآن می کند بلت درمحل سوراخ تغییر قطرمی دهد (تراش می خورد)واز بال ارزوه
می شود .
در روش دیگر از یک مهره دیگر در زیر صفحه بیس استفاده می شود که با این روش می توان بعد از بتن ریزی صفحه را باز کرده و با آچار بکس صفحه را تنظیم کرد که هرگاه چند صفحه داشته باشیم باید تنظیم صفحه ها را با بالاترین صفحه انجام شود .
در دوباره جاگذاری صفحه باید از گروت استفاده شود . استفاده از گروت (ملات منبسط شونده) بهتر از استفاده از ملات ماسه سیمان است چون ملات ماسه سیمان کاهش حجم دارد و ترک بر می دارد .
از نظر کیفیت جوش : جوش با دستگاه جوش با دینام دارای کیفیت بالاتری نسبت به جوش با برق شهری است . در برق شهری جهت جریان در هر ثانیه 50 دفعه عوض می شود ولی دینام دارای جهت یکنواختی است . دستگاههای سه فاز جوش بالاتری را از نظر کیفیت نسبت
توضیح اینکه ساختمان تا مرحله اجرای سقف ادامه پیدا کرده و عملیات آن به دلایل خاصی ناتمام مانده است .
شرح بازدید از چگونگی نصب پایه های ساختمان :
تاریخ :8/2/82
گزارش کار: ستون های ساختمان که از هر یک از آنها از 2Inpig تشکیل شده بودند و محل اتصال شاه تیرها روی آنها پیش بینی شده بود (نصب نبش ) توسط جرثقیل بلند شده و در محل صفحه ستونها قرار داده می شود و سپس دو نفر جوشکار مجرب بعد از تنظیم ستونها توسط دوربین از نظر قائم بودن ستونها را با ورق و نبشی به صفحات وصل می کردند این کار برای هر 20 ستون ساختمان ملی 2 روز کاری انجام شد .
معایب کار : 1- تنظیم نبودن صفحات پای ستون که اشکالاتی را در کار ایجاد می نمود . 2- تاب برداشتن بعضی از پروفیل های ستون که در اثر رعایت نکردن از فاصله ورق های اتصال دو پروفیل ایجاد شده بود .
پیشنهاد :جهت جلوگیری از این معایب باید در این مرحله یک نفر متخصص و با توجه بر چگونگی انجام کار و نظارت داشته باشد .چ
شرح بازدید اجرای : اتصال تیر به ستون
تاریخ بازدید :20/2/82
اتصال تیر به ستون عمدتاً با کمک نبشی صورت می گیرد . در روش کار به اختصار به این ترتیب است که محل اتصال تیر به ستون را بر روی ستون دقیقاً مشخص و آماده می کنند .
مثلاً اگر قرار است در محل اتصال صفحاتی اتصال داده شوند قبلاً اینکار را انجام می دهند و سپس در ترازی که باید تیر به ستون وصل شود نبشی مورد نظر ،نبشی زیر سری ،که ابعاد آن مشخص و بر روی نقشه ها نشان داده شده است را به ستون وصل کردند انگاه تیرها را که قبلاً به اندازه لازم و بریده و آماده کرده اند را به محل حمل کرده و با کمک جرثقیل بر روی نبش های زیر ستون قرار می دهند و با کمک خال جوش اتصال موقتی را بوجود اوردند پس از استقرار موقت نبشی های جانبی و بالای تیر را در محل خود قرار داده و اتصال را کامل می کنند .
پروژه کتابخانه مرکزی شهرداری شوش
اعتبار :600000000 (ریال)
مجری :شهرداری شوش
ناظر :استانداری
تاریخ شروع به ساخت :سال 80
تاریخ اتمام : خرداد سال 82
توضیحاتی مقدماتی راجع به تیرچه ها :
تیرچه های پیش ساخته ممکن است بصورت تمام فولادی،تمام بتن مسلح(پیش تنیده و یا ساده ) ویا قالب های سفالی ساخته می شود .
تیرچه های تمام فولادی از قطعات نبشی ،سپری ،تسمه و یا ورق خم شده تهیه می شوند .
تیرچه های فنری را که معمولاً از ورق خم شده تهیه می کنند از دو قسمت فوقانی و تحتانی تشکیل می گردد . اتصال دو قسنت فوقانی و تحتانی با تسمه ویا از خم کردن ورق اصلی و با کمک جوش صورت می گیرد .
تیرچه های تمام بتن مسلح را ممکن است ساده و یا بصورت پیش فشرده تهیه کنند . تیرچه های تمام بتن مسطح ساده از بتن و میل گرد می سازند . این تیرچه ها از میل گرد خرپایی شکل ،و یا در پاره ای موارد از ورق فلزی که در بالا و قسمت تحتانی محکم شده است ساخته می شوند .
تیرچه های با قالبهای سفالی ،که معمولترین نوع از انواع تیرچه های پیش ساخته در ایران است را از بتن و میل گردهای که معمولاً آجدارند و با استفاده از قالبهای سفالی می سازند .
گزارش نصب تیرچه ها در محل کار :
برای نصب تیرچه ها (قبلاً قالب بندی انجام گرفته بود ) تیرچه ها را توسط بالا بر میکانیکی بر روی کار حمل کردند و در محل خود قرار دادند . سپس فاصله تیرچه ها را بوسیله بلوک تنظیم کردند . سپس از استقرار تیرچه ها با توجه به جهت تیر ریزی که در این ساختمان از سیم شطرنجی استفاده شده بود بلوکها را با دقت در بین تیرچه ها قرار دادند.
پس از نصب بلوکها میلگردهای حرارتی را عمود بر تیرچه ها قرار دادند (به فاصله 30 cm )که منظور اصلی از نصب میلگردهای حرارتی تقسیم فشار و جلوگیری از ترک خوردن سطح بتن سقف در اثر تغییر حجم ناشی از تغییر در به حرارت و یکپارچه کردن سقف می باشد .
مرحله بتن ریزی سقف :
بتن با عیار 250 را که از ترکیب شن نخودی و ماسه و سیمان تیپ I بدست آمده بود را توسط بالا بر میکانیکی بر روی سقف آماده عملیات بتن ریزی ریختند و پس از اتمام کار روی کار را با ماله صاف کردند .
عنوان پروژه : جدول بندی 75 دستگاه جنوب پارک فتح المبین واقع در ورودی روستاهای چعب
مجری : شهرداری شوش
اعتبار :1100000000 (ریال)
ناظر :استانداری
تاریخ شروع :1381
تاریخ پایان :1382
تاریخ بازدید 24/2/82
گزارش از نحوه اجرای جدول پیش ساخته :
جدول پیش ساخته معمولاً برای جدا نمودن فضا ها در پارک ها و میادین مورد استفاده قرار می گیرد . روش و نحوه اجرای آن به شرح زیر می باشد .