عبارت است از جستجو ببرای یافتن کلیه وسایل و امکانات موجود برای ترغیب و امتناع دیگران .
ارتباط کامل :
هر چه معنی مورد نظر فرستنده پیام در ذهن گیرنده متجلی تر باشد ارتباط کاملتر است . که این هدف تمامی رسانه هاست.
رسانه های گروهی وسایلی هستند که از طریق انها ارتباط جمعی امکانپذیر است .
( رسانه های کوچک شدن کره زمین و همسایگی ساکنان ان را موجب شده اند.
___________________________________________
نظریه اثر گذاری وسایل ارتباط جمعی بر مخاطبان
1- نظریه گلوله ای ، 2- نظریه تاثیرات محدود ، 3- نظریه کاشت ، 4- مارپیچ سکوت ، 5- فرضیه اولویت بندی
___________________________________________
مخاطب از دیدگاه دانشمندان :
مخاطب هدف هر کوشش رسانه ای است و باید نخست ترغیب و پس قانع شود که رسانه در خصوص علاقه و نیاز او پیام می دهد . مخاطب و رسانه ها بر هم تاثیر می گذارند . مخاطبان در یک دسته بندی 4 تایی قرار می گیرند :
1- مخاطبان عام – 2- گروه خرسندی – 3- مخاطبان یک رسانه خاص -4- مخاطبان یک کانال یا یک محتوای خاص
___________________________________________
از دیدگاه دانشمندان آثار وسایل ارتباط جمعی ممکن است بلند مدت – کوتاه مدت قوی – ضعیف و در ابعاد سیاسی – روانی – اقتصادی و اجتماعی باشد و یحتمل بر عقاید ارزشها -= اطلاعات – مهارتها – سلیقه ها و رفتارهای ظاهری تاثیر بگذارد .
کمپ اثار وسایل ارتباطی جمعی را به 7 متولد تقسیم می کند
1- فرهنگ پذیری که همان القا و تقویت ارزش ها و باورها و سنت هاست .
2 و 3 اثار شناختی و تربیتی 4- اثار سیاسی 5 و 6 – اثار تبلیغاتی و بهداشتی 7- اثر بر خشونت و پرخاشگری
___________________________________________
کارکردهای وسایل ارتباطی
1- تفریح و تفنن انسانها و تبدیل انها به افراد توانا و خلاق
2- نقش همگن سازی
3- بخش خبر و اطلاع رسانی
4- ایجاد تشعب بین مردم
___________________________________________
2 دیدگاه افراطی در بحث از اثار وسایل ارتباط جمعی
و نتیجه الف – عده ای معتقدند که وسایل ارتباط جمعی دارای چنان قدرتی هستند که می توانند نسلی تازه و متفاوت برای اوئلین بار در تاریخ انسان پدید اورند مثلا در یک سمپوزیوم قدرت رادیو را با مقاومت بمب اتم مقایسه کردند . ( اینان از کاربرد وسایل ارتباط یجمعی خصوصا رادیو توسط هیتلر و رئیس تبلیغاتی دکتر گوبلز تاثیر گرفتند)
ب – برخی دیگر عقیده دارند که وسایل ارتباط جمعی تاثیر چندانی بر مخاطب خود ندارند . به نظر انان دوران رواج عقاید تند و اسناد اثرات جادوئی و خارق العاده به وسایل ارتباط جمعی پایان یافته و این وسایل با موانع زیادی در راه اثر گذاری بر مخاطب مواجهند .
نتیجه این که : وسایل ارتباط جمعی ابزاری تاثیر گذارند اما این اثار نه انچنان است که هیچ محدودیتی نشناسد الف - و نه انچنان ناچیز که هیچ اعتنای را شایسته نباشد . ب- رابطه بین محیط پیرامون و اثر رسانه ها
جذب یا دفع یک پیام یم تواند از عدم توجه ارسال کنندگان ان به سطح اموزشی افراد و فرهنگ رایحج قوم مورد نظر ناشی شود . در فیلمی که برای ساکنان یک قبیله افریقایی در مورد مضرات مگس تهیه شد برای ناشن دادن الودگی ان را چند بار بزرگتر از حد معمول نشان دادند . نتیجه این شد که افراد ان قبیله گفتند این مگسها در اینجا وجود ندارند مگسهای ما خیلی کوچکند و بی ازار و انها مگسهای بزرگ و خاصی بودند.
___________________________________________
تاثیر تویزیون
یک مطالعه پژوهشی نشان می دهد که ارگ یک گزارش خبری در تلویزیون با گزارش روزنامه متفاوت باشد تعداد افرادی که گزارش تلویزیون را باور می کنند بیش از 2 برابر کسانی است که گزارش روزنامه را باور می کنند . ظهور تلویزیون بر الگوهای زندگی روزانه تاثیر گذار است
___________________________________________
تلویزین به فراهم ساختن چارچوبهای تجربه با نگرشهای کلی فرهنگی که در ان افارد در جوامع امروزی اطلاعات را تفصسیر کرده و سازمان می دهند کمک می کند .
تلویزیون در گسترش شکلهای غیر مستقیم ارتباط در عصر حاضر به همان اندازه کتاب و مجلات و رزونامه ها درعصرهای گذشته موثر است
تلویزیون شیوه هایی را که افراد زندگی اجتماعی را تفسیر کرده و نسبت به ان واکنش می دهند با کمک به نظم دادن تجربه ما از زندگی اجتماعی قالب ریزی می کند.
تلویزیون به واسطه اهمیتش در فارهم اوردن عرصه ای برای طرح مسالئ و معرفی نامزدهای انتحابی تا اندازه ای به تغییر ماهیت انتخاب کمک کرده است .
___________________________________________
امپریالیسم رسانه ای
موقعیت برتر کشورهای صنعتی و بیش از همه ایالات متحده امریکا در تولید و گسترش رسانه ها سبب شده است که بسیاری از محققان از امپریالیسم رسانه ای سخن بگویند . گفته می شود که ان یک امپراتوری فرهنگی است و اعتقاد بر این است که کشورها ی جهان سوم بویژه در مقابل ان اسیب پذیرترند زیرا منابع لازم را برای حفظ استقلال فرهنگی خود در اختیار ندارند
___________________________________________
الیهوکاتز در بررسی کشورهای جهان سوم و برنامه سازی انها می گویند : در مرحله اول یک مدل بخش برنامه از جای دیگر معمولا از امریکا ، انگلیس یا فرانسه اقتباس می وشد و به عنوان شالوده ای برای این سیستم تو پا مورد استفاده قرار می گیرد و رسانه ها از محصولات وارداتی اشباع می شود . در مرحله دوم تسهیلات تولید محلی توسعه می یابد و سیستم بیشتر به سمت جامعه محلی گرایش پیدا می کند . در مرحله سوم حکومتها برای ایجاد شرایطی که در ان تا اندازه ای بتوان در برابر تهاجم نفوذ غرب مقاومت کرد . مداخله می کنند . با این وجود نفی نقش رسانه های غربی غیر ممکن است .
___________________________________________
بیننده تلویزیون 2 نقش اصلی را ایفا می کند . 1- در مقام تماشاگر یا شنونده خاص که تصاویر و صداها را در بخش اگاه ذهنش می بیند و می شنود و انها را به خطار می سپارد . 2- در مقام عضوی از مخاطبان گروهی و اجتماعی یکی از اهالی دهکده جهانی که در ارزوها و ایدئولوژی های خود دیگرانر ا سهیم می کند.
ساختار تلویزیون به گونه ای است که تلاش می کند که بیشترین وقت ما را به خود اختصاص دهد . حتی هنگامی که فرد از خانه خارج است یا حتی در خانه در حال تماشا نیست هنوز تحت تاثیر و نفوذ تصاویری است که قبلا از تلویزیون دیده است .