پیشینه بانکداری الکترونیکی
زمانی که میان کامپیوتر و ارتباطات هماهنگی ایجاد گردید و این دو فناوری پروتکلهای یکدیگر را پذیرفته، در یک راه قرار گرفتند، ارتباطات کامپیوتری شکل گرفت و بهدنبال آن تحولی بزرگ در بخش IT و نیز تاریخ زندگی بشر رخ داد، تحولی که دورهای بهنام موج چهارم را، به روند تکاملی دورههای زندگی بشری افزود.
در این عصر نوین - که به عصر مجازیها هم مشهور است - نوع فعالیتها، نگرشها، نوآوریها و سیستمها دگرگون شده، سرعت چرخش زمان نیز تند و شتابان گشته است. تغییر در ماهیت کار (E-Work)، تغییر در ماهیت بازرگانی E-Commerce)) تغییر در ماهیت ارتباط (E-Mile) تغییر در ماهیت آموزش (E-Learning) گوشههایی از این دگرگونیها هستند.
برای نمونه، در ایالت متحده، در سال 2001، 8/25 میلیون تن، در سال 2002، 5/27 میلیون تن، در سال 2003، 5/28 میلیون تن به روشهای الکترونیکی و از راه دور بهکار میپرداختهاند و پیش بینی شده که در سال 2020، این شمار به 64 میلیون تن برسد.
بانکداری الکترونیکی نیز دستآورد این پیشرفتها است، بدین منظور که هر مشتری بتواند از راه دور، خدمات بانکی دلخواه خود - مانند نقل و انتقال وجه و بررسی حساب - را انجام دهد. از اینرو خدمات الکترونیکی نوین بانکی مطرح گردیده و امکانات و قابلیتهایی برای مشتریان فراهم شده که در چارچوب آنها، بهرهگیری از خدمات بانکی از دور، امکانپذیر باشد.
وضعیت ابزارها و زیرساختهای پیاده سازی بانکداری الکترونیکی در کشور
بهنظر من، برای پیادهسازی بانکداری الکترونیکی، به چنین ابزارهایی نیاز داریم :
1) تجهیز سختافزاری، نرمافزاری و ارتباطی شعبهها برای کار در قالب یک شبکه.
2) تعیین متدلوژی تمرکز و یا عدم تمرکز در شبکه اطلاعات
3) ایجاد شاهراه ارتباطی مناسب و درست
4) ایجاد بانک اطلاعاتی متناسب با نرم افزار
5) بهرهگیری از یک سیستمعامل با ضریب امنیتی بالا
6) ایجاد یک نسخه پشتوانه1، در صورت گزینش متدلوژی تمرکز در شبکه
اما به اعتقاد اینجانب بهعنوان یک مدیر اجرایی - که سالها تجربه مدیریت پیادهسازی سیستمهای گوناگون انفورماتیکی را عهدهدار بوده - باتوجه به امکانات، قابلیتها و بستر اجرایی موجود در کشور، اولویتبندی پیشنهادهای بانکداری الکترونیکی، چنین است :
1) ایجاد یک شاهراه ارتباطی مناسب و درست
2) داشتن نرم افزار با قابلیت آنلاین
3) بهکارگیری از نیروهای متخصص حرفهای در بخش نرمافزار، سختافزار و شبکه
موانع اساسی توسعه بانکداری الکترونیکی در کشور
بزرگترین موانع توسعه بانکداری الکترونیکی بدین شرح است:
1) بستر مخابراتی مناسب برای انتقال داده وجود ندارد. همانگونه که میدانید درباره خدماتی مانند آب، برق و گاز، سازمانهای ذیربط شاهراه اصلی را ایجاد میکنند و مشترکان تنها با پرداخت هزینه اشتراک از این خدمات بهرهمند میشوند، اما در مورد خطوط مخابراتی، متقاضیان خود ناگزیر به ایجاد شاهراه ارتباطی با هزینه هنگفت هستند، درحالیکه این کار از وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.
2) میان درک مدیران تصمیمگیر و متخصصان تصمیمساز IT در سازمآنها فاصله وجود دارد، چرا که در بخش IT بهرغم وجود برخی از بخشهای تخصصی - مانند پزشکی - بهجای اینکه افراد بیتخصص، مقلد باشند، همه مجتهد و صاحب تشخیص شده اند.
3) ضعف مدیریت نگهداری و بهکارگیری متخصصان حرفهایی سطح بالا در بخش IT، برای تهیه بستههای نرم افزاری نیرومند بانکی .
دلایل پیشرفت نکردن شبکه بانکی در بانکداری الکترونیکی
بهنظر من، کشور ما بهدلیل نبود سایل زیر، تاکنون در برپایی بانکداری الکترونیکی ناکام مانداه است :
1) بستر مخابراتی کارآمد
2) ساختار مناسب نیروی انسانی در بخش IT
3) مدیران حرفهای تصمیمساز در بخش IT
4) متخصصان IT در ترکیب اعضای هیات مدیره بانکها
5) جذب، حفظ و نگهداری متخصصان کیفی و حرفهای IT در بخش دولتی (بهدلیل پایین بودن دستمزدها)
همچنین ابزارها و روشهایی که امروزه یک بانک برای برپایی بانکداری الکترونیکی نیاز دارد، عبارتاند از: سوییفت2، اینترانت، اینترنت، موبایل بنکینگ، 3POS، Pinpad و 4ATM، بانکداری تلفنی، کارت اعتباری5 و دبیت6 و کامپیوترهای شخصی برای سرویسدهی به مشتری از دور.
کوششهای بانک صادرات ایران
با توجه به مسایل و مشکلات یاد شده، بانک صادرات ایران کوشیده است که در راستای برپایی بانکداری الکترونیکی گام بردارد.
هماکنون این بانک در سه بخش حفظ و نگهداری نرمافزار، پشتیبانی، حفظ و نگهداری سخت افزار و ارایه خدمات کارتهای اعتباری، از خدمات سه شرکت بهصورت برونسازمانی بهره میبرد؛ که در این راستا، شرکت کارت اعتباری ایران، در ارایه خدمات کارتهای اعتباری با کیفیت مطلوب - در سطح ملی و جهانی - بهقیمت پذیرفتنی از سوی خریداران فعالیت میکند.
سیستم سپهر و خدمات آنلاین
سیستم سپهر، سیستم پرداخت همزمان رایانهای است، که انجام خدمات بانکی را بهصورت لحظهای و بیدرنگ امکانپذیر میسازد.
خوشبختانه بانک صادرات یک شاهراه ارتباطی (خصوصی) ماهوارهایی - با پهنای باند مناسب - دارد و میتوان گفت که از دیدگاه ارتباطی و سختافزاری در وضعیت خوبی است.
در زمینه نرمافزاری، هماکنون خدماتی همانند حساب قرضالحسنه جاری، پسانداز، اعتبارات اسنادی، کارت و کارت اعتباری و دبیت، بهصورت برخط ارایه میشود و آرمان و برنامه آینده ما آن است که انجام دیگر خدمات - مانند حساب سپردههای سرمایهگذاری مدتدار، حوالجات، بروات، تسهیلات و - را نیز بهصورت آنلاین، تراز روزانه و قبوض و نیز ارایه خدمات E_Purse را نیز در دست بررسی دارد که در صورت فرجام یافتن آنها میتوان ادعا کرد که بانک ما از دیدگاه نرمافزاری نیز در وضعیتی مطلوب قرار گرفته و بستر لازم برای برپایی بانکداری الکترونیکی آماده است.