دانلود مقاله اهمیت و ضرورت تشکیل بسیج

Word 108 KB 33645 22
مشخص نشده مشخص نشده علوم سیاسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • هر کشوری که منابع و دارائی های ارزشمندی داشته باشد که دشمنان چشم طمع به آن داشته باشند و یا حرفهایی داشته باشد که موجب بیداری ملت ها علیه ظالمان و ستمگران شود، یقیناً دشمنانی خواهد داشت که در صددند تا در هر فرصت ممکن چنین کشوری را از پای در آورند.

    انقلاب اسلامی ایران که به رهبری امام خمینی (ره) ابتدا رژیم ظالم شاهنشاهی را در ایران از بین برد و دست طمع مستکبرین را از منابع عظیم ایران اسلامی کوتاه کرد از ابتدا تاکنون همچون خاری در چشم دشمنان ایران باقی مانده است و تبعاً تا زمانی که این انقلاب متکی به اسلام و حضور فعال مردم در صحنه باشد، هیچ آسیبی نخواهد دید.

    اما این امر به منزله عدم طمع دشمنان نخواهد بود و آنان هر وقت که ک.چکترین ضعفی را در آمادگی و حمایت مردم از نظام اسلامی احساس نمایند بر آن خواهند بود تا ضربه ای به جکهوری اسلامی وارد کنند، بنابراین تا زمانی که دشمنی دشمنان وجود دارد بایستی آحاد مردم از طریق آموزش و تمرین، آمادگی های دفاعی لازم را کسب نموده و در قالب یک سازمان وسیع مردمی (به نام بسیج) سازماندهی شوند تا در مواقع لزوم همچون صاعقه بر سر دشمنان خارجی و عوامل داخلی آنها فرود آیند تا نه تنها دشمنان امکان تجاوز به ایران اسلامی را نداشته باشند، بلکه فکر آنرا هم نکنند.

    بسیج در ایران: نقطه آغاز روند شکل گیری بسیج در ایران، فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) در چهارم آذر ماه 1358 بود.

    ایشان در بخشی از شخنانشان فرمودند: «مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیماتش نظامی باشد.

    باید ملت ما جوانهایش مجهز باشند به همین جهاز و علاوه بر جهاز دینی و ایمانی که دارند، مجهز به جهاز های مادی و سلاحی هم باشند و باد گرفته باشند.

    جوانها را یادشان بدهید، همه جا باید اینطور باشد که یک مملکتی بعد از چند سالی که 20 میلیون جوان دارد، بیست میلیون تفنگدار داشته باشد و یک چنین مملکتی آسیب پذیر نیست و الآن هم الحمدالله آسیب پذیر نیست».

    پس از فرمان، اقدامات اولیه برای آموزشهای عمومی مورد نیاز مردم آغاز شد و آحاد مردم نیز برای شرکت در بسیج عمومی اعلام آمادگی کردند.

    بدنبال فرمان حضرت امام خمینی (ره) و تأکیدات ایشان، شورای انقلاب اسلامی در تاریخ 19/4/1359 تشکیل «سازمان بسیج ملی» را تصویب کرد تا این سازمان ضمن آموزش و سازماندهی همه افراد داوطلب، آنان را برای مقابله با هر گونه تهدید و تجاوز داخلی و خراجی آماده نماید.

    در دی ماه 1359 با تصویب مجلس شورای اسلامی «سازمان بسیج ملی» به «واحد بسیج مستضعفین» تغییر نام داد و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادغام شده و فرماندهی آن به سپاه واگذار شد.

    واحد بسیج مستضعفین تا سال 1369 به کارخود ادامه می داد تا اینکه در این سال «نیروی مقاومت بسیج» جایگزین واحد بسیج شد و با ستادی مستقل بعنوان یکی از نیروهای پنجگانه سپاه مسئولیت انجام کلیه امور مربوط به بسیج را به عهده گرفت و هم اکنون نیز به کار خود ادامه می دهد.

    ویژگی های بسیجی: مهمترین ویژگی های یک بسیجی عبارتند از: 1- ایمان به خدا: بسیجی ایمان به خدا دارد، درمقابل اوخاضع و خاشع است، عشق به خدا دارد، کارها را برای رضای خدا انجام می دهد و رفتارهایش رنگ خدایی دارد.

    ایمان به خدا مهمترین ویژگی بسیجی است.

    ایمان به خدا منشأ سایر ویژگی های بسیجیان است و تبعاً اگراین ویژگی نباشد ایثار و از خود گذشتگی بسیجی مفهومی ندارد.

    حضرت امام خمینی (ره) می فرمایند: «باید جوانان ما بدانند تا معنویت و عقیده به توحید و معاد در کسی نباشد، محال است ازخود بگذرد و در فکر امت باشد».

    2- تقوی الهی: تقوی در اصطلاح دینی به معنای خویشتن داری از انجام گناه و مبادرت به انجام واجبات است.

    خداوند متعال در آیه 194 سوره بقره می فرمایند: «پرهیزگار باشید و بدانید خداوند با پرهیزکاران است».

    امام صادق (ع) نیز می فرمایند: «تقوی آن است که خداوند تو را در جایی که امر کرده است غایب نبیند و در جایی که نهی کرده است مشاهده نکند».

    تقوی یکی از اصلی ترین ویژگی های هر بسیجی است و خداوند متعال و اولیای الهی به رعایت آن دستور تأکید داده اند.

    3- ایثار و از خودگذشتگی: بسیجی برآورده ساختن نیازهای جامعه و سایر افراد را بر خواست خود ترجیح می دهد.

    او با قصد تحصیل رضای خداوند متعال همه چیز خود را در طبق اخلاص نهاده و بدون هر گونه توقعی در عرصه های نیاز جامعه با جدیت و تلاش حاضر می شود.

    4- شجاعت و دلاوری: حضور همه جانبه در صحنه های دشوار و سخت مبارزه با دشمنان و قرار گرفتن در برابر تهدید های همه جانبه آنان ویژگی بارز دیگر بسیجی است.

    شجاع کسی است که در راه حفظ ارزش ها، جرأت و جسارت برخورد با برخی از عوامل دشمن را دارد.

    اگر شجاعت به یک فرهنگ عمومی در جامعه ما تبدیل شود و همه آحاد مردم صلابت و شهامت گام نهادن در راه دفاع از اسلام و ارزش دینی را داشته باشند، بدون شک کشور اسلامی از هر خطری مصون خواهد ماند.

    5- پیروی از ولایت فقیه: سازمان بسیج تحت امر فرماندهی کل قوا و ولی فقیه است و بسیجی نیز خود را تابع محض ولی فقیه می داند و حرکت خود در عرصه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، نظامی را بر محوریت رهنمودهای ایشان تنظیم می کند.

    در حقیقت رهنمودهای مقام معظم ولایت فقیه همانند محوری است که بسیجی همه اقدامات و رفتاری های اجتماعی خود را با آن هماهنگ می کند.

    برخی از ویژگی های بسیجی عبارتند از: 6- صبر و بردباری.

    7- ساده زیستی.

    8- تواضع.

    9- شهادت طلبی.

    10- دشمن ستیزی.

    11- خوش اخلاقی و مهربانی با دیگران.

    12- برخورداری از دانش و تخصص.

    13- پویایی و نوآوری.

    14- غیرت دینی.

    نکته قابل توجه در خصوص ویژگی های بسیجی این است که این ویژگی ها متعلق به یک بسیجی کامل و در اوج قله بسیج است، بنابراین نمیتوان گفت فقط آنانی که همه این ویژگی ها را در حد کمال دارند «بسیجی اند» بلکه بسیجی ها باید تلاش کنند به هر میزانی که این ویژگی ها را دارند، آنرا افزایش دهند.

    مقام معظم رهبری خطاب به فرماندهان بسیج می فرمایند: «همه این جوانانی که شما در خیابان می بینید که مشغول زندگی اند و دنبال کار خودشان اند، باید در دلتان آنها را یک بسیجی بالقوه فرض کنید و بسیج شوید برای اینکه آنها را جذب کنید.

    «همه این جوانانی که شما در خیابان می بینید که مشغول زندگی اند و دنبال کار خودشان اند، باید در دلتان آنها را یک بسیجی بالقوه فرض کنید و بسیج شوید برای اینکه آنها را جذب کنید.

    مأموریتهای نیروی مقاومت بسیج: جذب، آموزش و سازماندهی اعضای بسیج.

    حفظ و انسجام و ارتقای روحیه بسیجیان.

    دفاع محلی و مقاومت مردمی.

    همکاری با سازمان های آموزشی، سازندگی و بهداشتی کشور.

    با توجه به مأموریتهای فوق، وظایف کلی نیروی مقاومت بسیج به شرح زیر تعیین و از سوی فرماندهی معظم کل قوا ابلاغ گردیده است: وظایف کلی نیروی مقاومت بسیج: 1- جذب آحاد مردم از تمامی اقشار و اصناف از قبیل کارگران، کشاورزان، دانش آموزان، دانشجویان، طلاب، زنان، عشایر، کارمندان و ...

    به منظور تشکیل ارتش بیست میلیونی از طریق ایجاد رده های مقاومت بسیج در مساجد، ادارات، مدارس، دانشگاه ها و ...

    با بهره گیری از همکاری دولت و نهادهای انقلاب اسلامی و سایر مؤسسه ها و اصناف.

    2- آموزش نظامی اعضای بسیج.

    3- آموزش عقیدتی ـ سیاسی اعضای بسیج.

    4- سازماندهی اعضای بسیج و ایجاد آمادگی در آنان برای مقاومت مردمی و دفاع از کوی و برزن.

    5- تأمین و پشتیبانی نیروی زمینی و سایر نیروها و سازمانهای تابعه سپاه از نظر نیروی بسیجی برابر طرح مصوب ستاد مشترک سپاه.

    6- کمک و همکاری با نیروی زمینی در مناطق بحرانی داخلی از طریق تحت کنترل عملیاتی یا تحت امر قرار دادن تشکیلات و واحدهای نیروهای مقاومت در مناطق یاد شده بنا به دستور.

    7- عضویت در شواری امنیت کشور و شورای تأمین استانها و شهرستانها و همکاری با نیروی انتظامی در برقراری نظم و امنیت و حاکمیت قانون درکظور.

    8- همکاری با دولت با بهره گیری از بکار گیری نیروهای بسیجی سازمان یافته در فعالیتهای امدادی، اجتماعی، عمرانی و خدماتی به نحوی که به آمادگی رزمی آنان لطمه ای وارد نشود بنا به دستور.

    9- کمک به آموزش و سازماندهی مردم برای انجام خدمات امداد و نجات به هنگام حملات موشکی، شیمیایی و سوانح طبیعی مانند سیل و زلزله بنا به در خواست دولت (به مقداری که به آمادگی رزمی بسیج لطمه نخورد).

    10- شرکت در فعالیتهای پشتیبانی جنگ شامل جذب و هدایت کمکهای مردمی به منظور پشتیبانی از جبهه های جنگ.

    11- انجام امور کارکنان بسیجی، برنامه های انصار المجاهدین و تلاش و پیگیری برای کسب و ایجاد تسهیلات برای ارائه خدمات به بسیجیان.

    تاریخچه تشکیل بسیج دانش آموزی: با صدور فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در پنجم آذر ماه سال 1358 مبنی بر تشکیل بسیج مستضعفین، پایگاه مقاومت درمساجد، حسینیه ها، ادارات، کارخانجات و مدارس بصورت خود جوش و مردمی شکل گرفت.

    با واگذاری مسئولیت بسیج به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اسلامی، پایگاه های مقاومت بسیج در مدارس نیز همچون دیگر اقشار بسیج برای جذب، آموزش و اعزام دانش آموزان واجد شرایط به جبهه های جنگ حق علیه باطل فعال شدند که در این میان نقش معلمان و فرهنگیان بسیجی ستودنی است.

    در دوران هشت سال دفاع مقدس (31/6/59 تا 31/6/67) بیش از 550 هزار نفر از دانش آموزان به دفعات مکرر به جبهه ها اعزام شدند که بیش از 36000 نفر شهید و مفقود الاثر، 2853 نفر جانباز و 2433 نفر آزاده تقدیم دفاع از انقلاب اسلامی و کشور عزیزمان ایران کردند.

    حضور حماسی دانش آموزان در سالهای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نه تنها موجب گرمی و موفقیت جبهه ها شد بلکه شور و نشاط ویژه ای در داخل مدارس ایجاد کرد تا سایر دانش آموزان نیز با مراجعه به مسئولان مدارس، خواستار راه اندازی بسیج دانش آموزی در مدارس خود شوند و بدین ترتیب هسته های اولیه تشکیلات بسیج دانش آموزی درمداری تشکیل و در مدت کوتاهی تبدیل به گسترده ترین تشکل دانش آموزی کشور گردید.

    با توجه به توسعه سریع و ضرورت قانونمند شدن این تشکل دانش آموزی، در سال 1371 توافقنامه ای بین وزارت آموزش و پرورش و نیروی مقاومت بسیج تنظیم گردید به بموجب آن چگونگی هماهنگی و گسترش بسیج دانش آموزی در مدارس کشور تعیین شد.

    از آنجا که این توافقنامه فقط بین بسیج و وزارت آموزش و پرورش بود برای تقویت و توسعه بسیج دانش آموزی ضرورت داشت تا سایر دستگاه ها نیز مشارکت داشته باشند فلذا با همکاری این دو دستگاه در سال 1375 پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که مجلس محترم ضمن بررسی و اصلاح، آنرا در تاریخ 9/2/75 به تصویب رساند و از آن به بعد قانون تشکیل و توسعه بسیج دانش آموزی جایگزین توافقات قبلی گردید که متن آن به شرح زیر است: قانون تشکیل و توسعه بسیج دانش آموزی: ماده واحد: به منظور جذب، آموزش و سازماندهی دانش آموزان مدارس کشور در ارتش بیست میلیونی و ایجاد روحیه همیاری، مسئولیت پذیری و آمادگی دفاع همه جانبه از ارنقلاب اسلامی و بسط فرهنگ و تفکر بسیجی، واحدهای پویندگان و پیشگامان بسیج دانش آموزی به ترتیب در مدارس راهنمایی و متوسطه پسرانه و دخترانه کشور توسط نیروی مقاومت بسیج سپاه با هماهنگی و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش تشکیل می گردد.

    تبصره1: در مدارس ابتدایی بر حسب شرایط آمادگی دانش آموزان واحدهای امیدان بسیج دانش آموزی با سازماندهی و علائم مناسب با شرایط سنی آنها تشکیل می شود.

    تبصره2: کلیه برنامه های امیدان، پویندگان و پیشگامان بسیج دانش آموزی با حفظ درجات مصوب بسیج دانش آموزی و تعیین سطوح سه گانه در هر درجه، مناسب با مقطع تحصیلی و در عضویت های عادی و فعال و ویژه انجام می شود.

    تبصره3: شورای هماهنگی و پشتیبانی بسیج دانش آموزی به منظور هماهنگی لازم و پشتیبانی مؤثر از تشکیل، توسعه و تقویت فعالیت های بسیج دانش آموزی و آموزش آمادگی دفاعی مدارس با ترکیب اعضای ذیل تشکیل می شود: وزیر آموزش و پرورش به عنوان رئیس شورا.

    فرماندهی ولی فقیه مقاومت بسیج سپاه.

    نمایندگی ولی فقیه در نیروی مقاومت بسیج سپاه.

    معاون پرورشی وزیر آموزش و پرورش.

    مسئول بسیج دانش آموزی نیروی مقاومت بسیج سپاه به عنوان دبیر شورا.

    یکی از اعضای شورای عالی آموزش و پرورش.

    مدیر کل امور شاهد و ایثارگران وزارت آموزش و پرورش.

    تبصره4: به منظور پیگیری مصوبات شورای هماهنگی و پشتیبانی بسیج دانش آموزی و نظارت بر عملکرد ستادهای استان ها و کمیته های تخصصی، ستاد اجرایی بسیج دانش آموزی با ترکیب دو نماینده از سوی فرماندهی و نمایندگی ولی فقیه در نیروی مقاومت بسیج سپاه تشکیل می شود.

    تبصره5: وزارتخانه های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و آموزش و پرورش مکلفند اعتبار مورد نیاز اجرای این قانون را در سال 1375 از محل های ردیف تقویت بنیه دفاعی (503041) نیروهای مسلح و سرانه بسیج دانش آموزی تأمین و برای سال های بعد در حدود امکانات عمل نمایند.

    تبصره6: کلیه مؤسسات دولتی و نهادها، ضمن همکاری و حمایت از فعالیتهای بسیج دانش آموزی تلاش نمیاند در موارد لزوم برای مشارکت داوطلبانه دانش آموزان بطور سازمان یافته در برنامه های مربوطه از طریق بسیج دانش آموزی اقدام نمایند.

    تبصره7: هشتم آبان ماه، سالروز شهادت اسوه دانش آموزان انقلاب اسلامی، دانش آموز بسیجی شهید محمد حسین فهمیده به عنوان روز بسیج دانش آموزی تعیین می شود.

    آیین نامه اجرایی این قانون به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های آموزش و پرورش و دفاع پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

    قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و هفت تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ نهم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و هفتاد و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 2/2/1357 به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

    روز بسیج دانش آموزی: به موجب تبصره 7 قانون تشکیل و توسعه بسیج دانش آموزی، مجلس شورای اسلامی هشتم آبان ماه، سالوز شهادت اسوه دانش آموزان، دانش آموز بسیجی شهید محمد حسین فهمیده را به عنوان روز بسیج دانش آموزی نامگذاری نموده است.

    به همین مناسبت همه ساله از سوی بسیج دانش آموزی و سایر دستگاه های مربوطه به نوجوانان و دانش آموزان کشور برنامه های ویژه ای اجرا می شود.

    بسیج دانش آموزی تنها تشکل دانش آموزی مصوب مجلس شورای اسلامی: در حالی که حدود 25 سال از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد در بین تشکل های دانش آموزی مختلف (نظیر انجمن های اسلامی دانش آموزان، هلال احمر، پیشتازان و فرزانگان) که در سطح مدارس مشغول به فعالیت هستند فقط بسیج دانش آموزی است که ایجاد و توسعه آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.

    سایر تشکل های دانش آموزی در کشور یا در شورای انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده اند و یا فاقد اساسنامه مصوب از سوی مراجع رسمی کشور هستند.

    نمودار سازمانی واحد مقاومت بسیج دانش آموزی چارت صفحه 49 توضیح: هر واحد مقاومت دارای 6 رکن اصلی می باشد که فرمانده واحد را در اجرای مأموریت های محوله یاری می کند.

    همچنین واحد مقاومت دارای 4 دسته 35 نفره است که در دسته های فرهنگی ـ سازندگی ـ امدارای و علمی سازماندهی می شوند.

    وظایف واحدهای مقاومت بسیج دانش آموزی: 1- جذب دانش آموزان در عضویتهای عادی و فعال در سطح مدرسه و سازماندهی آنان در دسته های مقاومت بسیج دانش آموزی.

    2- هماهنگی جهت اجرای آموزش های عقیدتی، سیاسی و عمومی، آمادگی دفاعی و یادآوری اعضاء عادی فعال.

    3- انجام فعالیت های حفظ انسجام دسته های مقاومت بسیج دانش آموزی در قالب برنامه های مصوب و فعالیت های فرهنگی، هنری، ورزشی و علمی نظیر اردو، بازدید های علمی و ...

    .

    4- تقویت بنیه علمی و ارتقاء تحصیلی دانش آموزان بسیجی با تشکیل هسته های علمی و کلاس های تقویت بنیه علمی در سطح مدرسه.

    5- انجام فعالیت های فرهنگی، تبلیغی، فرآنی، عقیدتی و سیاسی برابر برنامه های مصوب.

    6- ترویج امر به معروف و نهی از منکر زبانی در مدرسه با هماهنگی مدیر مدرسه.

    7- برگزاری مراسم و ایام الله و تجلیل از شهدا و ایثارگران مدرسه برابر دستورالعمل های مربوط.

    8- پیگیری تأمین بودجه و امکانات مورد نیاز واحد مقاومت از طریق حوزه مقاومت، کمک های دانش آموزان، هدایای مردمی و کمکهای انجمن اولیاء و مربیان مدرسه.

    9- ارتباط مستمر با حوزه مقاومت بسیج دانش آموزی برای اجرای بهتر برنامه ها و ارائه گزارش فعالیت ها و اقدامات انجام شده به حوزه بر اساس روش جاری.

    10- برگزاری جلسات شورای واحد، اعضای آن و ایجاد ارتباط نزدیکترین آنان.

    11- ایجاد ارتباط سازمانی بین واحد مقاومت مدرسه با پایگاه مقاومت محلی بر اساس دستورالعمل ابلاغی.

    12- پیگیری تشکیل جلسات کمیته هماهنگی و پشتیبانی واحد مقاومت بسیج دانش آموزی در مدرسه و اجرای مصوبات آن.

    13- ارتباط با دیگر تشکل های دانش آموزی مدرسه.

    14- تعیین و معرفی اعضاء جهت شرکت در فعالیت های حفظ و انسجام بسیج دانش آموزی در خارج از مدرسه.

    15- ایجاد هماهنگی با مسئولین مدرسه جهت اجرای صحیح تقویم اجرائی فعالیت های واحد بسیج دانش آموزی.

    16- اجرای تمرینات سازمانی و آشنا نمودن اعضاء با سلسله مراتب سازمانی.

    عرصه های فعالیت بسیج: مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای «مدظله العالی» در تعریف بسیج می فرمایند: «بسیج عبارتست از مجموعه ای که در آن پاکترین انسانها، فداکارترین و آماده به کارترین جوانان کشور در راه اهداف عالی این ملت و برای به کمال رسانیدن و به خوشبختی رسانیدن این کشور جمع شده اند.

    بسیج یعنی حضور در همه میدانهایی که از انسان در آن میدان یک کاری می لبند».

    رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با ضرورت حضور بسیج در عرصه های مختلف می فرمایند: «در دوران جنگ بسیج مال جنگ است، در دوران پشتیبانی مال پشتیبانی، در دوران علم مال تحصیلی و تدریس و در دوران سازندگی مالی سازندگی است».

    ایشان در جای دیگر می فرمایند: «بسیج به معنای حضور شجاعانه، فداکارانه و خلصانه انسانهای پیشگاه در تمامی عرصه های مورد نیاز نظام اسلامی و کشور است».

    با توجه به تعریق فوق، بسیجیان باید در عرصه هایی که پیشرفت کشور و حفظ نظام و دستاورد های انقلاب اسلامی در آن است حاضر شوند.

    گاهی کشور نیاز به حضور بسیجیان در میادین رزم برای مقابله با متجاوزین دارد، زمانی سازندگی و پیشرفت اصلی ترین نیاز کشور است، برخی اوقات نمایش اقتدار و وحدت ملی نیازمند حضور در صحنه های اجتماعی بسیجیان است و ...

    بر همین اساس عرصه های عمده فعالیت بسیجیان به شرح ذیل تعیین شده است: دفاع در برابر تهاجم بیگانگان.

    حفظ امنیت داخلی.

    سازندگی.

    فرهنگی ـ اجتماعی.

    علمی.

    امداد و نجات.

    دفاع در برابر تهاجم بیگانگان: شاید بتوان مهمترین عرضه فعالیت بسیج را عرصه دفاع نظامی در مقابل متجاوزین به کشور اسلامی تلقی کرد.

    دشمنان به بهانه های مختلف همیشه درصدد بوده و هستند تا تمامیت ارضی کشور را خدشه دار سازند بهمین جهت برای مقابله با تهدیدهای دشمنان کلیه انسانهای متدین و وطن دوست در قالب بسیج سازماندهی مسلح، از کشور دفاع می نمایند.

    بعنوان مثال می توان به حضور حماسی و تعیین کننده بسیجیان در طول هشت سال دفاع مقدس علیه رژیم متجاوز عراق اشاره نمود.

    حفظ امنیت داخلی: زمانی که دشمنان خارجی در مرزهای کشور با انسانهایی رزمنده و شجاع مواجه شده و نتوانند کشور را تهدید کنند، برای تحقق هدفهای خود، عواملی را در داخل سازماندهی کرده و به مقابله با نظام اسلامی وادار می کنند تا با اقدامات آشوب طلبانه و تروریستی در داخل شهرها و روستاها امنیت و اقتدار کشور را به خطر اندازند.

    در چنین شرایطی نیروهای بسیجی براساس ضوابط مشخصی به کمک نیروهای انتظامی و نظامی شتافته و آشوبها و بحرانهای داخلی را مهار می کنند.

    عرصه ساندزگی: بسیج با ثبت نام از افراد داوطلب و علاقمند، آنها را برای شرکت در فعالیتهای سازندگی سازماندهی کرده و توان آنان را در جهت سازندگی کشور هدایت می کند.

    برخی از هدفهای بسیج در عرصه سازندگی عبارتست از: آشنا ساختن نوجوانان و جوانان با زمینه های اشتغال.

    غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان.

    کمک به افراد و اقشار نیازمند بخصوص ساکنین مناطق محروم و روستاها از طریق شرکت در فعالیتهای عمرانی مربوط به آنان.

    از جمله عرصه های حضور بسیجیان در سازندگی کشور می توان به مشارکت آنان در فعالیتهای مربوطه به عمران (نظیر خانه سازی، مدرسه سازی در روستاها، راهسازی، سد سازی، لوله کشی، آب، برق کشی و ...) فعالینهای درختکاری، لایروبی، واکسیناسیون دام و طیور و جمع آوری آمار و اطلاعات مورد نیاز اشاره کرد.

    عرصه فرهنگی ـ اجتماعی: دشمنان انقلاب و ایران اسلامی پس از آنکه از طریق ایجاد آشوبهای داخلی، ترور شخصیتهای اصلی انقلاب، کودتای نظامی، بمب گذاری، تحمیل جنگ هشت ساله علیه ایران و...

    نتوانستند آسیبی جدی به ایران اسلامی برسانند و در هر جبهه ای که وارد شدند خود را با جوانهایی مومن، شجاع و ایثارگر روبرو دیدند، بر آن شده اند تا عناصر اصلی تضمین کننده پیروزی مسلمانان، یعنی ایمان اسلامی، وحدت کلمه و روحیه انقلابی را در آنان تضعیف نموده و از این طریق به هدفهای شوم خود که شکست جمهوری اسلامی است نائل شوند.

    در چنین شرایطی بسیجیان باید بطور همزمان به اشکال مختلف در عرصه فرهنگی با دشمنان مقابله کنند که ازجمله می توان به تلاش در جهت افزایش آگاهی های دینی، تقویت ایمان، افزایش بصیرت، تیزبینی در مسائل سیاسی و اجتماعی، خنثی نمودن شایعات و ترفندهای تبلیغاتی دشمن، امر به معروف و نهی از منکر، تلاش برای تولید آثار فرهنگی و مطبوعاتی در جهت دفاع از دستاوردهای انقلاب و ارزشهای اسلامی و مقابله با توطئه های دشمنان و...

    اشاره کرد.

    عرصه علمی: یکی از مهمترین نیازهای کشور در دوران سازندگی، توسعه علمی و دسترسی به آخرین یافته های علمی و پژوهشی جهان و همچنین تولید علم می باشد.

    از آنجا که رشد علوم و فنون درکشورها مانع مهمی برای ادامه سلطه کشورهای استکباری است فلذا این کشور ها همیشه تلاش می کنند تا کشورهای دیگر را از دستیابی به یافته های جدید علمی و فنی محروم کنند.

    در چنین شرایطی یکی از مهمترین وظایف بسیجیان تلاش برای حضور موثر در عرصه علمی کشور است.

    علاوه بر تلاش آحاد بسیجیان در این عرصه، تشکیلات بسیج نیز با تشکیل انجمن های علمی برای دانشجویان و دانش آموزان و تشویق و حمایت از آنان، زمینه تلاش موثر بسیجیان در عرصه علمی را فراهم می کند.

    برخی از اقدامات بسیج در این زمینه عبارتند از: الف) تشکیل انجمن های علمی دانشجویی و دانش آموزی.

    ب) شناسایی و تشویق دانشجویان، طلاب و دانش آموزان ممتاز کشور.

    ج) ارائه خدمات آموزشی ویژه به دانش آموزان ممتاز بسیجی برای شرکت در المپیادهای علمی کشور.

    د) حمایت از محققین و مبتکرین بسیجی.

    عرصه امداد رسانی و بهداشت: یکی از وظایف بسیج کمک به امداد و نجات مصدومین در سوانح طبیهی و شرایط جنگی است.

    به همین منظور نیروی مقاومت بسیج با برنامه ریزی و ارائه آموزشهای مورد نیاز عموم مردم در این خصوص، آمادگی های لازم برای مواجهه مطلوب با این حوادث را در آنان ایجاد می کند، علاوه بر آن در مواقع بروز حوادث غیر مترقبه نظیر سیل و زلزله، نیروهای سازماندهی شده ی بسیجی در قالب گردانهای امداد و نجات و دسته های امدادی بسیج دانش آموزی در دسترس ترین و مطمئن ترین امدادرسانانی هستند که بلافاصله درمحل حادثه به کمک مصدومین می شتابند.

    یکی دیگر از قابلیتهای تشکیلات بسیج کمک به توصعه بهداشت در جامعه است که در همین راستا اجرای موفقیت آمیز واکسیناسیون فلج اطفال در سال 1371 توسط بسیج نمونه ای از حضور موفق بسیج در این عرصه می باشد.

    انواع عضویت های بسیج: الف) بسیج عادی: به عموم قشرهای معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی اطلاق می شود که پس از گذرانیدن دوره آموزش عمومی به خدمت ارتش بیست میلیونی در می آیند و سازماندهی می شوند.

    ب) بسیج فعال: آندسته از بسیجیان عادی داوطلب هستند که دارای شرایط لازم برای تبدیل عضویت به فعال می باشند و پس از گذرانیدن دوره های آموزشی سازماندهی می گردند و ضمن شرکت در برنامه های حفظ انسجام در انجام مأموریتهای محلوه با سپاه همکاری می کنند.

    ج) بسیج ویژه (پایدار افتخاری): اعضایی هستند که صلاحیت های یک پاسدار را دارا می باشند و پس از گذرانیدن دوره های آموزشی مظرح شده در قانون مقررات استخدامی سپاه سازماندهی و متعهد می شوند تا به هنگام نیاز به صورت تمام وقت در اختیار سپاه قرار گیرند.

    شرایط جذب و عضویت عادی بسیج: اعتقاد به قانون اساسی جمهوری اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی.

    داشتن حداقل 11 سال سن.

    برخورداری از سلامت جسمی و روانی.

    شرایط جذب و عضویت فعال بسیج: داشتن حداقل 15 سال سن.

    سابقه حداقل 6 ماه فعالیت و همکاری با عضویت عادی در بسیج.

    گذرانیدن دوره آموزش مقدماتی بسیج.

    آمادگی لازم برای حضور در برنامه ها و مأموریتهای مصوب و ابلاغی.

    نداشتن سابقه سوء امنیتی و مکتبی.

    با توجه به اینکه عموم بسیجیان در قالب عضویتهای عادی و فعال جذب می شوند برای رعایت اختصار از ذکر شرایط جذب بسیجی ویژه خودداری می شود، لذا بسیجیان مشمول عویت ویژه برای اطلاع از شرایط جذب می توانند به حوزه ها و نواحی مقاومت بسیج مراجعه نمایند.

    آموزشهای بسیجیان: انواع آموزشهای بسیج بر اساس نوع عضویت افراد، به شرح زیر ارائه می شود: الف) دوره آموزش مقدماتی بسیج: برای بسیجیان دارای عضویت عادی الزامی است و طی سه مرحله ارائه می شود.

    ب) دوره آموزشی عمومی تکمیلی: برای آنگروه از بسیجیان که دوره آموزش مقدماتی را طی کرده باشند برگزار می شود.

    ج) دوره آموزش تخصصی بسیج: این دوره آموزشی برای آن دسته از بسیجیان فعال که دوره های آموزش عمومی و تکمیلی را طی کرده باشند برگزار می شود.

    د) دوره های آموزشی یادآوری و حفظ انسجام: دوره های آموزشی یادآوری و حفظ انسجام در حین فعالیت افراد و پس از طی کردن آموزشهای مقدماتی و تکیملی بمنظور حفظ و ارتقای توان رزمی و تخصصی افراد بسیجی می شود.

    یادآوری: 1- دوره های آموزشی عرضی نیز به منظور تأمین مشاغل خاص و مسئولیتهای گوناگون پیش بینی و اجراء می شود.

    2- به منظور شناخت تهدیدات دشمنان در عرصه های داخلی و خارجی و تبیین مبانی اعتقادی و دینی و آشنایی با مسایل سیاسی روز، علاوه بر آموزشهای فوق دوره آموزش خاص تحت عنوان دوره آموزشی طرح معرفت در دو سطح «مقدماتی و تکمیلی» در کلیه رده های مقاومت بسیج برگزار می شود.

    3- بخشی از آموزشهای بسیج به روش غیر حضوری و نیمه حضوری ارائه می گردد.

    بسیجیان عزیز برای اطلاع بیشتر از جزئیات آموزشهای نظیر طول مدت دوره ها، ضوابط شرکت در دوره ها، چگونگی احتساب آموزشها جزء دوره ی خدمت سربازی و...

    به امور نیروی انسانی پایگاه و حوزه مقاومت مراجعه نمایند.

    سازماندهی: الف) بسیجیان عادی: این دسته از بسیجیان پس از طی آموزشهای لازم برای همکاری و انجام مأموریتهای محوله در پایگاه های مقاومت شهری، روستایی، دانشجویی، دانش آموزی و اداری و کارگری سازماندهی می شوند و بعنوان عضو در زمینه های غیر نظامی به انجام وظیفه می پردازند.

    ب) بسیجیان فعال: اعضای فعال نه تنها به عنوان عضو بلکه به تناسب قابلیتها و توانمندیهای خویش در مسئولیتهای فرماندهی و شورای گروه و پایگاه مقاومت، گردانها عاشورا و الزهرا و حتی در صورت برخورداری از شرایط لازم می توانند مسئولیت فرماندهی و شورای حوزه مقاومت را نیز عهده دار شوند.

    تذکر1: حداقل مدت همکاری و فعالیت اعضای فعال با بسیج 6 ساعت در هفته می باشد.

    تذکر2: اعضای عادی و فعال بسیج علاوه بر سازماندهی در پایگاه های مقاومت محلی می توانند متناسب با نوع محل کار و تخصص ویژه خود در یکی از اقشار دیگر بسیج نیز سازماندهی شوند که مهمترین این بخشها عبارتند از: بسیج دانش آموزی.

    بسیج دانشجویی.

    بسیج ادارات و کارخانجات و اصنافو بسیج فرهنگیان.

    بسیج مهندسین.

    بسیج پزشکان.

    بسیج طلاب.

    بسیج ورزشکاران.

    بکارگیری: بسیج در فعالیتها و مأموریتهای بسیج در عرصه های مختلفی بکارگیری می شوند، مهمترین این عرصه ها عبارتند از: عرصه های دفاعی، امنیتی، سازندگی، فرهنگی، علمی و امداد و نجات که در بخش ششم بطور مشروح توضیح داده شد.

    خدمات دهی به اعضای بسیج: حضور آحاد مردم در سازمان بسیج، داوطلبانه و ناشی از فداکاری و تعهد آنان نسبت به انقلاب اسلامی است، بزرگواری و عظمت روحی آنان سبب شده تا هیچگونه چشمداشت و انتظاری در قبال حضور در بسیج و فعالیتهای آن نداشته باشند.

    با این وجود «نیروی مقاومت بسیج» به پاس این همه فداکاری و تلاش، خود را متعهد به ارائه خدمات ضروری به بسیجیان دانسته و در این راستا اقداماتی صورت داده است که به برخی از آنها اشاره می شود: خدمات تکلیفی: اینگونه خدمات بمنظور جبران صدمات و خسارتهای احتمالی ناشی از شرکت بسیجیان در آموزشها، مأموریتها و انجام وظایف محوله به بسیجیان ارائه می شود که شامل خدمات درمانی، پرداخت مستمری و حمایت قضایی می باشد.

    1- خدمات درمانی: نیروی مقاومت بسیج موظف است تمامی بسیجیان را که در حین آموزش، رزمایش و بکارگیری درچار صدمه یا مجروحیت می شوند در مراکز درمانی تحت پوشش خود بصورت رایگان بستری و معالجه کند و یا هزینه درمان و داروی آنان را پرداخت نماید.

    2- پرداخت مستمری: کلیه افراد بسیجی که درحین مأموریتهای مصوب بسیج دچار حادثه می شوند در یکی از وضعیتهای شهید، جانباز، معلول قیود خدمتی و متوفای قیود خدمتی قرار می گیرند مستمری آنان توسط بنیاد شهید یا بنیاد جانبازان و یا سازمان بیمه و بازنشستگی سپاه پرداخت می گردد.

    3- حمایت قضایی: در مواردی که بسیجیان بنا به دستور و به عنوان ضابط قوه قضائیه و با در نتیجه انجام مأموریتهای مصوب با مسأله و یا مشکلی مواجه شدند دفاتر حمایت قضایی بسیجیان در حدود قانون حمایت قضایی و مقررات مصوب از آنان حمایت خواهند نمود.

    - خدمات حمایتی: علاوه بر خدمات تکلیفی، نیروی مقاومت بسیج تلاش می کند تا در زمینه های دیگر نیز متناسب با میزان و نوع همکاری بسیجیان در حدود امکانات و طبق ضوابط مربوطه خدماتی به آنان ارائه کند که از جمله میتوان به خدمات وام، خدمات درمانی بای اعضای بسیج و خانواده ی آنان، تأمین اقلام مصرفی، مسکن، اشتغال، خدمات علمی و فرهنگی توسط مؤسسات تابعه بنیاد تعاون بسیج اشاره نمود.

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

کلمات کلیدی: بسیج - نیروی مقاومت بسیج

هر کشوري که منابع و دارائي هاي ارزشمندي داشته باشد که دشمنان چشم طمع به آن داشته باشند و يا حرفهايي داشته باشد که موجب بيداري ملت ها عليه ظالمان و ستمگران شود، يقيناً دشمناني خواهد داشت که در صددند تا در هر فرصت ممکن چنين کشوري را از پاي در آورند.

تشکيل بسيج مستضعفين، ارتش بيست ميليوني به فرمان امام خميني (ره) هوشياري و درايت بي نظير حضرت امام خميني (ره) از جمله اساسي ترين عوامل در جهت خنثي سازي توطئه ها به حساب مي آيد که به برکت اين دورانديشي و هدايت انقلاب در مسير اصلي خود، زمينه انقلاب د

يک نهاد آموزشي است که با برنامه هاي مدون و ايجاد پايگاه هاي علمي سعي دارد گام موثري در ارتقاي توان علمي دانش آموزان داشته باشد. بسيج ، عبارت است از مجموعه اي که در آن، پاکترين انسانها، فداکارترين و آماده به کارترين جوانان کشور در راه اهداف عالي

هدف از تشکيل واحد بسيج مستضعفين ايجاد توانايي هاي لازم در کليه افراد معتقد به قانون اساسي و اهداف انقلاب اسلامي به منظور دفاع از کشور، نظام جمهوري اسلامي و همچنين کمک به مردم به هنگام بروز بلايا و حوادث غيرمترقبه يا هماهنگي مراجع ذيربط مي باشد.

مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 1377 ماده واحده: به منظور جذب،آموزش و سازماندهی دانشجویان داوطلب دانشگاه‌ها،موسسات و مراکز آموزش عالی و تقویت روحیه همیاری، مسؤلیت پذیری،بسط فرهنگ و تفکر بسیجی وایجاد آمادگی دفاع همه جانبه از دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه های گوناگون فرهنگی، علمی و دفاعی بسیج دانشجویی درکلیه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی توسط نیروی مقاومت بسیج و با پشتیبانی ...

1. تثبيت اقتدار جمهوري اسلامي ايران جمهوري اسلامي ايران ناخود آگاه به جنگي تمام عيار فراخوانده شد که بر اساس پيش بيني کارشناسان نظامي و سياسي، توان مقابله‌ي ايران سه روزه بود. اما پس از هشت سال دفاع دليرانه‌ي رزمندگان،‌ نه‌تنها دشمن نتوانست يک وجب

با صدور فرمان تاريخي حضرت امام خميني «ره» در پنجم آذر ماه سال ???? مبني بر تشکيل بسيج مستضعفين، پايگاه هاي مقاومت در مساجد، حسينيه ها، ادارات ، کارخانجات و مدارس بصورت خود جوش و مردمي شکل گرفت. با واگذاري مسئوليت بسيج به سپاه پاسداران انقلاب اسلام

1. تثبیت اقتدار جمهوری اسلامی ایران جمهوری اسلامی ایران ناخود آگاه به جنگی تمام عیار فراخوانده شد که بر اساس پیش بینی کارشناسان نظامی و سیاسی، توان مقابله‌ی ایران سه روزه بود. اما پس از هشت سال دفاع دلیرانه‌ی رزمندگان،‌ نه‌تنها دشمن نتوانست یک وجب از خاک کشورمان را اشغال کند، بلکه در اوج درماندگی و عجز قرار گرفت، و همگان به عظمت، پایداری و اقتدار جمهوری اسلامی ایران اعتراف ...

تشکیل بسیج مستضعفین، ارتش بیست میلیونی به فرمان امام خمینی (ره) هوشیاری و درایت بی نظیر حضرت امام خمینی (ره) از جمله اساسی ترین عوامل در جهت خنثی سازی توطئه ها به حساب می آید که به برکت این دوراندیشی و هدایت انقلاب در مسیر اصلی خود، زمینه انقلاب دوم فراهم آمد و با سقوط لانه جاسوسی امریکا در تهران و برملاشدن ماهیت سلطه جو و تجاوزکارانه امریکا، شیطان بزرگ با ضربه ای سخت و جبران ...

تشکیل بسیج مستضعفین، ارتش بیست میلیونی به فرمان امام خمینی (ره) هوشیاری و درایت بی نظیر حضرت امام خمینی (ره) از جمله اساسی ترین عوامل در جهت خنثی سازی توطئه ها به حساب می آید که به برکت این دوراندیشی و هدایت انقلاب در مسیر اصلی خود، زمینه انقلاب دوم فراهم آمد و با سقوط لانه جاسوسی امریکا در تهران و برملاشدن ماهیت سلطه جو و تجاوزکارانه امریکا، شیطان بزرگ با ضربه ای سخت و جبران ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول