چکیده :
دانش آموزانی در کلاس و بویژه دردرس انشاء که یکی از مهمترین درسها در آموزش نگارش و بیان مطلب می باشد ، ناتوان هستند . از اینرو لازم است که برای حل این معضل بصورت موردی و با شناسایی دقیق وضعیت خانوادگی و…یک کودک در جهت رفع این مشکل به منظور هدایت و ایجاد علاقه به نوشتن و بیان آزادانه یک مطلب در او، تلاش و کوشش جدی بعمل آید .
پس از جستجوی علل ایجاد این مشکل مشخص شد که کم کاری معلم سال قبل علت اصلی ایجاد این مشکل بوده است .
بعد از اینکه طرح خودم را برای این دو دانش آموز اجرا کردم ، در پایان متوجه شدم که در آنها انگیزه قوی و علاقه فراوانی به درس انشاء ایجاد شده است .
تشویق دانش آموزان در خواندن کتابهای درسی و داستانی و برگزاری مراسم قصه گویی ، قصه خوانی ، شعرخوانی و ارائه مطالب خوانده شده بصورت شفاهی با بیان ساده در کلاس توسط تک تک دانش آموزان و پرهیز از هر گونه مسخره کردن یا خندیدن دانش آموزان دیگر می تواند تا حدود زیادی این مشکل را حل نماید .
عملا دانش آموزانی که دارای مشکل اساسی در نوشتن ، جمله سازی و ارائه مطلب در کلاس هستند ، به راحتی این مشکل را پشت سر گذاشته اند . و دیگر این مشکل را نشان نمی دهند . بنابراین به نظر می رسد که دادن اعتماد به نفس به دانش آموزان و گفتن این جمله که « تو می توانی این کار را ( خواندن کتاب و بازگو کردن خلاصه آن در کلاس برای بچه های دیگر ) انجام دهی » ، در او تاثیرات شخصیتی مثبتی ایجاد نموده است .
به کلیه معلمین مقطع ابتدایی که قصد بهبود وضعیت ضعف دروسی نظیر انشاء را در کلاس درس دارند توصیه می گردد که دانش آموزان دارای توانائیهای بالقوه ای هستند که با دادن شهامت و اعتماد به نفس و چشاندن طعم شیرین موفقیت ، می توانیم موفقیتهای بزرگی را ایجاد نمائیم . به نظرمن هیچ مشکل آموزشی وجود ندارد که حل نشده باقی بماند . فقط باید محور کلیه پیشرفتها و رفع کمبودها خود دانش آموز و هوش و استعداد او قرار بگیرد . نقش معلم نیز در این فرایند صرفا راهنمایی کردن
است . خواهید دید که دانش آموزان این توانایی را دارند که اگر نگرش مثبتی نسبت
به فعالیت یا توانایی خود پیدا کنند ، به میزان زیادی نیز موفقیت را احساس نمایند .
موضوع : راههای بهبود درس انشاء
مقدمه :
در طی سالیان طولانی تدریس در کلاسهای ابتدایی ، با این معضل بزرگ روبرو شده ام که دانش آموزانی در کلاس و بویژه در درس انشاء که یکی از مهمترین درسها در آموزش نگارش و بیان مطلب می باشد ، ناتوان هستند . از اینرو لازم است که برای حل این معضل بصورت موردی و با شناسایی دقیق وضعیت خانوادگی ، اجتماعی و… یک کودک در جهت رفع این مشکل به منظور هدایت و ایجاد علاقه به نوشتن و بیان آزادانه یک مطلب در او ، تلاش و کوشش جدی بعمل آید .
بیان موقعیت :
در یکی از دبستانهای روستا در پایه سوم مشغول تدریس بودم . اوایل سال بود که می دیدم بیشتر دانش آموزان در درسهای مختلف ضعیف هستند . با گذشت زمان در اکثر دانش آموزان ، پیشرفت را مشاهده می کردم . اما دو دانش آموز کلاس هنوز در درس انشاء و سایر درسها نظیر املا و در انجام تکالیف کلاسی و منزل و حتی در روخوانی و شناخت حروف ضعیف هستند .
این مشکل را با مدیر مدرسه درمیان گذاشتم . او علت این مشکل را در این می دانست که معلم سال قبل بچه ها به مرخصی رفته و کلاس توسط مدیر ، معاون یا توسط معلمین دیگر بصورت گاهگاهی اداره می شده است . در این وضعیت به بسیاری از دانش آموزان ضعیف کمتر توجه شده است . با برگشت معلم از مرخصی ، چون وقت کمی تا پایان سال داشته است و حجم زیادی از درسها باقی مانده بود ، مجبور بوده است که سریع درسها را بدهد و کتابها را تمام کند . به همین خاطر با دانش آموزان ضعیف کمتر کار شده یا کار نشده است . بعد اولیاء دانش آموزان را به مدرسه دعوت کردم و وضعیت درسی بچه ها را بیان نمودم . آنها نیز از این وضعیت رضایت نداشتند .
جمع آوری اطلاعات :
بعد از اینکه از دانش آموزان یک امتحان آزمایشی از کلیه درسها گرفتم ،متوجه ضعیف بودن این دو دانش آموز در انشاء ، خواندن و نوشتن شدم . وقتی موضوع را با مدیر و سایر همکاران مطرح نمودم ، متوجه شدم که کم کاری معلم سال قبل علت اصلی ایجاد این مشکل بوده است . وقتی نظر اولیاء این دو دانش آموز را جویا شدم ، معلوم شد
که آنها نیز رضایت ندارند . بنابراین خودم سعی کردم این مشکل را حل نمایم . قبلا در یک مجله خوانده بودم که نشان دادن تصاویر و دادن کتابهای داستان ساده به
اینگونه دانش آموزان می تواند انگیزه نوشتن و حتی بیان مطالب را در آنها ایجاد نماید . بعد با کمک ناظم مدرسه و دانش آموزان ، کتابخانه کوچکی درست کردیم و یک نفر از بچه ها مسئول این شد که کتابها را به سایر بچه ها امانت بدهد . از اولیاء نیز خواستم
که در منزل توجه بیشتری به آنها نمایند و تا آنجا که می توانند برای آنها کتاب تهیه نموده و قصه تعریف نمایند .
بعد از اینکه طرح خودم را برای این دو دانش آموز اجرا کردم ، در پایان متوجه شدم که در آنها انگیزه قوی و علاقه فراوانی به درس انشاء ایجاد شده است .