کالاشنیکف در سال 1919 میلادی در یکی از روستاهای سیبری در خانواده ای کشاورز و پر جمعیت به دنیا آمد.
میخاییل هفدهمین فرزند خانواده بود و در نوجوانی حتی نمیتوانست دوره متوسطه مدرسه را تمام کند.
میخاییل مستعد تمامی اطلاعات و مهارتها را خود مستقلانه و با همت و پشتکار و تلاش خستگی ناپذیر کسب کرد.
او زمانی که وارد ارتش شد با استعداد خود فرمانده هانش را شگفت زده می کرد مانند ساخت دستگاه شمارشگر توپ های شلیک شده ازتانک او به هین ترتیب با استعداد هایش توانست به درجات بالاتر برسد.
کالاشنیکف در سالهای 1941 تا 1945 میلادی در جنگ جهانی شرکت کرد که در آن به شدت مجروح شد وی پس از بازیافتن سلامتی خود شروع به اختراع سلاح دستی اتومات کرد.
در نتیجه آزمونها و تلاشهای وی طی چندین سال کالاشنیکف تفنگ خود را ساخت.
اختراع وی در رقابتی بین نمونههای شرکت کننده، بهترین شناخته شد و در سالهای آخر دهه 1940 تصویب شد که ارتش شوروی سابق به این اسلحه تحت عنوان 47 AK (اتومات کالاشنیکف 1947) تجهیز شدودر اواسط دهه پنجاه 47 AK به سلاح استاندارد نیروهای مسلح شوروی سابق تبدیل شد.
نام کالاشنیکف به طور واقع تبدیل به افسانه شد اتومات کالاشنیکف رایج ترین تفنگ در جهان است امروزه در جهان 100 میلیون کالاشنیکو اتومات در مدلهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
این اسلحه مشهور روسی در نیروهای مسلح 55 کشور جهان وجود دارد و در آرم ملی شش قدرت جهانی به تصویر کشیده شده است.
میخاییل کالاشنیکف بیش از 50 سال زندگی خود را در کارخانه اسلحه سازی در شهر ایژفسک گذرانده که تا همین امروز نیز به کار خود ادامه میدهد وی در حال حاضر رییس اتحاد اسلحه سازان روسیه است.
این سلاح در سه نوع با قنداق ثابت وتاشو از زیر و تاشو از بغل ساخته می شود که نوع تاشو آن به دلیل اشغال کردن فضای کمتر و حمل آسانتر مورد توجه قرار گرفته است.
به خاطر کوچکی و سبک بودن نسبی در جنگهای چریکی (پارتیزانی) کارایی دارد.
کالیبر اصلی آن ۷٫۶۲ است ولی در کالیبرهای دیگر نیز ساخته شده است.
در جریان جنگ اول و دوم جهانی دو نکته اساسی در مورد اسلحه سربازان به اثبات رسیده بود .
اول اینکه تفنگهای بلند با مهمات قوی و برد زیاد به دلیل سنگینی و مشکلات حمل مناسب میدان نبرد نمی باشند.
دوم اینکه اسلحه های سبک با وزن و طول کم هم با توجه به تحرکی که به سرباز می دادند اما در فاصله های بالای صد متر تاثیر چندانی نداشتند.
بنا بر این این سلاح برای بر آوردن نیاز شوروی بعد از جنگ جهانی دوم طراحی شد .
و این به معنای داشتن خصوصیات زیر بود : -سادگی ساختمان -نگهداری آسان -خوش دست بودن -توانایی تولید انبوه -اطمینان در عملکرد در بد ترین شرایط.
طراحی این سلاح به وقتی بر می گردد که سرهنگ میخاییل کلاشینکف به علت جراحات وارد شده در جنگ جهانی دوم در بیمارستان بستری بود .
وی ابتدا دست به تحول در سلاح های به کار رفته در جنگ جهانی دوم مثل چیریکا زد .
اما سر انجام به فکر طراحی یک سلاح هجومی برای ارتش شوروی افتاد .
این طرح مورد موافقت سران شوروی قرار گرفت و نهایتا در سال ۱۹۴۷ به ارتش شوروی تحویل گردید.
کلاشینکف پر مصرف ترین سلاح نیمه دوم قرن بیستم بوده است و هنوز هم نمونه های مختلف آن در بسیاری از نقاط جهان تولید می شود اکنون در حدود ۱۰۰ میلیون قبضه از این نوع سلاح تولید شده است .
شهرت این اسلحه در سادگی عملکرد و نگهداری آسان و اطمینان بالا در عملکرد در شرایط بد محیطی می باشد .
اسلحه آ-کا ۴۷ همواره به عنوان یک تفنگ قابل اعتماد شهرت فراوانی داشته است این اسلحه توسط فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح شده و لوله برگشت گاز نسبتا بزرگ آن روی لوله اصلی قابل مشاهده است .
این تفنگ به دلیل اینکه با تلرانس های نسبتا بازی ساخته شده است قادر به شلیک در محیط های برفی و گل آلود و شن و ماسه می باشد .
در نتیجه در میان بسیاری از واحد های نظامی جهان از جایگاه ویژه ای بر خوردار است.
نکته جالب این است که آ-کا۴۷ تنها اسلحه است که بسیاری از سازمان ها و نهاد ها آن را به عنوان سمبل خود در نظر گرفته اند .
مانند حزب الله لبنان و سپاه پاسداران ایران و پرچم موزامبیک که طرحی از کلاشینکف در آن به چشم می خورد.
استفاده از این سلاح به دلیل ساختار ساده آن بسیار راحت است به طوریکه همه ما بارها تصاویر کودکان ویتنامی و آفریقایی را دیده ایم که با وجود اینکه طول سلاح به اندازه قد این سربازان کوچک است اما به راحتی از تفنگ خود استفاده می کنند.
آ-کا-۴۷ نتیجه تجربیات شوروی در طول جنگ جهانی دوم بود .
مطالعه گزارشات نشان می داد که اغلب در گیری ها در فاصله کمتر از ۳۰۰ متر رخ میداد و طرفی پیروز این میدان بود که قدرت آتش بالا تری داشت در نتیجه کلاشینکف پاسخی به این نیاز ارتش شوروی بود.
این سلاح به یک سرباز متوسط توانایی نواخت تیر بالایی می بخشد و به همین دلیل قدرت آتش یک جوخه سرباز مسلح شده با این سلاح به طرز وحشتناکی افزایش می یابد.
اما وجود قدرت آتش بالا به معنی افزایش دقت نیست.
از معایب این سلاح می توان به صدا و حرکت زیاد در حین شلیک و دقت پایین و مکانیزم آتش و ایمنی ضعیف و قدیمی اشاره کرد.
مدل ها:AK47 AK47 (SAR1 AK47S AKM AK74U AK74 AK74S AKS-74N AK101 AK102 AK103 AK104 AK105 AK107 AK108 MODEL OF SSR-85B NORINCO AK47 AK اسحله ی OICW از تجهیزات پیشرفته ی قرن ۲۱ به حساب می اید که در اینده میتواند جای اسلحه ی ام ۱۶ و ام۴ را در ارتش امریکا بگیرد.
اسلحه جدید((OICW)) از سیستم های نشانه روی ویژه ای بهره مند است و همچنین دارای سیستم کنترل تیر اندازی داخلی بوده و نسبت به دیگر اسلحه های هم کلاس خود بسیار سبک وزن است.به طوری که طول آن ۳۳ اینچ(حدودا ۸۴ سانتی متر) و وزن آن ۱۲ پوند حدودا ۵/۵ کیلوگرم)است.در ساخت((OICW)) از مواد درجه یک و با استحکام بالا استفاده شده است.این اسلحه قدرت تخریب و قابلیت مقاومت سربازان را در برابر دشمن بالا خواهد برد.پس از ساخت نمونه اولیه آزمایشی در سال ۹۸ارتش ایالات منحده در سال جدید میلادی (۲۰۰۵) به این اسلحه فوق پیشرفته مجهز خواهد شد و هم اکنون((OICW)) آماده جایگزینی با اسلحه های M16 , M203 وتفنگ لوله کوتاه M4 ارتش است.
سیستم کنترل تیر اندازی فوق پیشرفته این اسلحه از یک مسافت یاب لیزری بهره مند است تا هدف را دقیقا به صورت نقطه ای تعیین نماید و دقت تیراندازی رابالا برد.سیستم نشانه روی ((OICW)) قابلیت عملکرد ۲۴ ساعته حتی در شب را با در بر داشتن و به کار بردن تکنولوژی حسگر((IR)) باری دید شب دارد.ضریب احتمال اصابت گلوله به هدف در((OICW)) به ۵/۰ در فاصله ۵۰۰ متری و ۳/۰ تا ۵/۰ در فاصله ۱۰۰۰ متری می رسد.
این اسلحه همچنین از کارایی و تاثیر فوق العاده ای در مقابل زره های سبک برخوردار است به طوری که قادر به قلبه بر زره((PASGT)) است.قدرت ضربه((OICW)) با قابلیت استفاده از فشنگ های: 20MM He ,۲۰MM TPو 5/5 MMKE از فشنگ های فوق انفجاری دو کاره M433 در اسلحه M203 و فشنگ های M885 در M16A2 بیشتر ور موثرتر خواهد بود.
برد موثر این اسلحه فوق پیشرفته ۱۰۰۰ متر و از طراحی ساده و ارگونومیک بهره مند است.
لگد این اسلحه نیز به طور کاملا آشکاری درآن کاهش یافته است.
سلاح هجومی M16 سلاحیست که حتی در جنگ ویتنام هم به کار رفته در مدل M16A1 با خشابهای ۲۰ تیری در دستان سربازان آمریکایی برای جنگیدن با سربازان ویتنام قرار گرفت البته به دلیل اینکه کلاشنیکفی که ویتنامی ها ازش استفاده میکردند به علت داشتن خشاب ۳۰ تیر یه برتری خاصی نسبت به سلاح امریکایی ها داشت و این مدل هم اکنون در واحدهای مختلف پلیس در اسوات و حتی پلیس فدرال امریکا قرار دارد مدل بعدی این سلاح با نام M16A2 جایگزین اسلحه های مدل M16A1 قرار گرفت و این سلاح ها بنا به دلایلی و ضعفهایی جای خودشان را به مدل های بالاتر یعنی M16A3 دادند در حال حاضر این مدل ها در ارتش امریکا در دستان تفنگدارن امریکایی قرار دارد البته مشتریهای زیادی داره این سلاح از جمله کشورهای هلند.اتریش .اسرائیل.مالزی.هند.و اکثر کشورهای عضو پیمان ناتو از مشتریهای محکم این اسلحه هستند.البته در ایران سلاح ام ۱۶ وجود داره ولی ام ۱۶ ساخت چین که در دستان نیروهای ویژه ی نیروی دریایی سپاه قرار داره(البته اون طور که من شنیدم).
اینم عکس M16A1 مدل اول این سلاح در جنگ ویتنام: و مدل دوم این سلاح M16A2 عکسشو در زیر این متن میبینید: خوب اینم از تصاویر مدل های مختلف این اسلحه...نوبت میرسه به تصاویر قابل استفاده ی این سلاح:این تصویر مربوط به سرباز امریکایی در دوره ی حضورشون در جنگ ویتنامه با اسلحه ی مدل اول: سلاح هجومی G_36 ساخت کشور آلمان سلاح هجومیG_36 یکی از بهترین و مدرنترین مسلسلهای انفرادی حال حاضر است .این مسلسل در واقع جانشین ارزنده سلاحG-۳۶ محسوب میشود.سلاح مورد نظر ارتش آلمان مسلسلی انعطاف پذیر ، قابل اعتماد و مطابق با استاندارهای جدید ناتو بود.کارخانه ی هکلر و کخ در سال 1995 سلاح G- 36 با کالیبر 5.56 راتحویل ارتش المان داد.ارتش اسپانیا نیز در سال 1999 این سلاح را اندکی متحول کرده و با نام G-36E به نیروی زمینی خود تحویل داد.طبق گزارش برخی منابع خبری پلیس انگلیس و اف بی آی هم تعداد قابل توجهی از این سلاح را خریداری کردند.سلاحG-36 یک مسلسل خوشدست و دقیق و قابل اعتماد است.
قابل استفاده در یگان های ویژه ی پلیس : عملکرد گلنگدن سلاح G- 36 بر خلاف انواع مدل های قبلی ساخت هکلر و کخ به واسطه ی فشار غیر مستقیم گاز باروت صورت میگیرد.
بدنه و اکثر قسمتهای خارجی این سلاح از جنس پلاستیک فشرده و تقویت شده با الیاف فلزی ساخته شده است.
مکانیزم گلنگدن آن هم از پیستون کورس کوتاه تشکیل شده.سیلندر این پیستون در بالای وله جاسازی شده است.
دستگیره ی گلنگدن این سلاح دقیقا بالای حمال گلنگدن وصل شده و قابل تا شدن به هر دو طرف میباشد بنابراین میتوان دستگیره ی گلنگدن را هم با دست چپ و هم با دست راست به عقب کشید.
دریچه ی پوکه پران هم درای زائده ایست در سمت راست بدنه سلاح جا سازی شده که مانع از برخورد پوکه های پرتاب شده با صورت تیر انداز می شود.
تمامی قطعات سلاح با پین های تاشو به هم چفت شده اند پس برای باز و بسته کردن این سلاح نیازی به ابزارهای خاص نخواهید داشت.
با قابلیت نصب راکت انداز KHG-36 از نوع 4.م.م.
سر نیزه های قابل نصب بر رو ی سلاح G -36 علاوه بر سرنیزه های ساخت کارخانه ی هکلر و کخ سرنیزه های مخصوص کلاشنیکف نیز نصب میشود.(سلاح G- 36 را میتوان یکی از بهترین سلاح های کالیبر 5/56 در حال حاضر دانست) وقابلیت نصب دوربین ۳ ایکس با دستگاه نشانه روی لیزری.
برگه ناظم اتش در سه حالت ضامن ، سه تیر ، رگبار میباشد.
مشخصات فنی: کالیبر:5.56 در 45 طول لوله:480،318 و228 م.م وزن خالی:3.6 کیلوگرم مدل پایه.
ظرفیت خشاب:30 و 100 تیر (خشاب بتا سی) نواخت تیر:750 تیر در دقیقه برد مفید:400 متر 3ژ (G 3) سلاحی که در بیش از 50 کشور جهان در حال خدمت می باشد تاریخچه سلاح ژ 3 در ایران و منطقه خاورمیانه بیش از 35 سال است که سلاح ژ 3 به عنوان اسلحه سازمانی در اختیار ارتش و نیروهای مسلح ایران می باشد.این سلاح در ابتدا بصورت تعداد محدودی توسط کارخانه هلکروکخ اقدام به راه اندازی خط تولید این سلاح در صنایع مسلسل سازی ارتش ( جنگ افزار سازی فعلی ) نمود.بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی متخصصین آلمانی ایران را ترک کردند.در جریان پیروزی انقلاب اسلامی با هجوم مردم به کارخانه و اشغال آن بسیاری از مدارک فنی و ابزار آلات تولید آن معدوم و مفقود گردید.سپس با تلاش متخصصین متعهد و انقلابی ایرانی کارخانه ، خط تولید بازسازی و راه اندازی گردید.این سلاح خوب به دلیل پاره ای از مسائل فنی و کیفیت پایین ساخت و مونتاژ در برابر بعضی از شرایط محیطی مثل گرد و غبار و آلودگی های ناشی از اشتعال باروت در هنگام شلیک بسیار حساس می باشد.اما با نگهداری صحیح و نظافت به موقع این سلاح بسیار قابل اطمینان می باشد.بدلیل استفاده از این سلاح در ارتش ایران و انعقاد پیمان منحله سنتوبین سه کشور ایران ، ترکیه و پاکستان ، این دو کشور نیز نسبت به انتخاب این سلاح برای نیروهای مسلح خود مبادرت ورزیدند ، و هم اینک تولید سلاح ژ3 تحت امتیاز شرکت هلکروکخ در این دو کشور ادامه دارد.نمونه های جدید تولیدی این سلاح مجهز به مکانیزم چکاننده سه تیر می باشند.با انجام اصلاحاتی بر روی این سلاح از قبیل ارگونومی ، بالا بردن کیفیت ساخت و مونتاژ و جدی گرفتن این امر می توان تا سالیان زیادی از این سلاح خوب استفاده نمود.
ژ 3 – آ 3 (G3 – A3) در طول دهه پنجاه ارتش آلملن غربی همانند سایر ارتش های کشورهای عضو ناتو نیاز به یک سلاح انفرادی با قابلیت شلیک فشنگهای51x 62/7 ناتو را احساس می کرد.در ابتدا آلمان ها سلاح اف ان فال FN FAL ساخت بلژیک را برای این منظور انتخاب کردند.در سال 1956 با ایجاد تغییراتی در سلاح سیرکا شوروی ارتش آلمان سلاحی تحت نام G1 ا تولید نمود.( لازم به ذکر است که سلاح سیرکا مادر دو سلاح معروف کلاشینگف و CEMTE که خود مدل ابتدایی سلاح ژ3 است ، می باشد این سلاح شاهد تحولاتی با دو نگرش متفاوت در طول تغییرات خود بوده است که یکی نگرش روسها و آقای کلاش نیکف بوده و دیگری نگاه اروپای غربی و مهندسان شرکت CEMTE اسپانیا و نهایتا شرکت هکلرو کخ آلمان بوده است) بنا به دلایل واضحی آلمان ها خاستار به دست آوردن خودکفایی و تولید این رده از سلاح ها بودند.در ابتدا تقاضای ساخت اسلحه fal بلژیکی در آلمان مطرح شد که این امر از سوی کشور بلژیک به دلیل مشکلاتی که ارتش آلمان در هنگام اشغال آن کشور در زمان جنگ جهانی دوم برای آنها ایجاد کرده بودند با مخالفت روبرو شد.در نتیجه آلمان ها متمایل به کارخانه اسلحه سازی Cemt e شدند.یک مدل از سلاح های ساخت کارخانه مذکور با نام مدل A مورد پسند ارتش آلمان واقع گردید و آنها توانستند امتیاز تولید آن را از کارخانه اسپانیایی خریداری نموده و خط تولید آنرا به آلمان و کارخانه هکلروکخ در شهر اوبرندورف ( هم اینک کارخانه هکلروکخ در این شهر می باشد ) انتقال دهند.در سال 1959 ارتش آلمان غربی با تکمیل و بهینه سازی طرح نهایی سلاح Cemt e مدل A ، اسلحه ژ3 را به جهانیان معرفی کرد از آن زمان تاکنون اسلحه ژ3 در بسیاری کشورها ( نزدیک به 50 کشور جهان ) بکار گرفته شده و چندین کشور هم اینک در حال تولید این سلاح تحت لیسانس کارخانه هکلروکخ آلمان می باشند.کشورهای یونان ، پاکستان ، ترکیه و پرتغال از این جمله اند.
اولین سلاح تولید شده ژ3 در کارخانه هکلر و کخ آلمان رمزموفقیت و کسب محبوبیت این سلاح در سادگی ساختمان ، استحکام و بهای پایین تولید آن نسبت به رقبای دیگرش مثل FN – FAL بلژیکی و M14 آمریکایی می باشد.تولید این سلاح تا سال 2000 در کشور آلمان ادامه داشت،ولی شکل کلی و مکانیزم این سلاح مبنایی برای تولید مدل های دیگری از سلاحها ، توسط این کارخانه شد.همانند مسلسل دستی MP – 5 که نمونه کوچک شده ژ3 با کالیبر 19x 9 و سلاح هجومی HK 33 با کالیبر 56/5 ، تیربارهای سبک HK 23 و HK 21 با کالیبر های45 x 56/5 و 51 x 62/7 و تفنگ تک تیر انداز PSG 1 .
ظریب اطمینان بالا ، بهای پایین ، عملکرد عالی ، این اسلحه را تبدیل به یکی از بهترین سلاحهای بکار گرفته شده توسط ناتو کرده است.برای مقاصد پلیسی و امنیت درون شهری کارخانه سازنده مدل نیمه خودکار آن را با نام HK 41 و HK 91 ارایه کرده است.
مختصات 1)کالیبر 62/7میلیمتر (30/0اینچ)2)وزن بدون خشاب 200/4کیلوگرم 3)طول سلاح بدون سرنیزه 5/102سانتیمتر 4)سرعت ابتدایی گلوله در ثانیه اول 800متر بر ثانیه 5)نواخت تیر بطور علمی 500الی600تیردر ثانیه 6)نواخت تیر بطور عملی 120الی150تیر در دقیقه 7)تعداد خان 4 عدد 8)گردش خان از چپ به راست 9)برد موثر بدون دوربین 400متر 10) برد موثر با دوربین 600متر 11)برد نهایی 3500 متر ماموریت: تیراندازی برعلیه نفرات دشمن.
سازمان وخدمه جنگ افزار ژ-3 سلاحی است انفرادی ،دارای یک نفر خدمه و برابر جدول سری ام در کلیه رسته ها.
انواع تفنگ ژ-3: دونوع مختلف داریم: 1)با قنداق تاشو(به منظور سهولت در امر پرش) 2)با روپوش و قنداق پلاستیکی مقدورات: 1.قدرت زیاد نسبت به تفنگهای مشابه با اندازه طول فشنگ ومرمی.
2.دقت تیر به خاطر طول مناسب لوله.
3.مجهز به دوربین برای استفاده در مسافتهای بیشتر از 400 متر و همچنین مجهز به دوربین دید در شب.
این سلاح توسط خشاب 20 تیری تغذیه می شود .
گلنگدن آن از نوع تاخیری و محصول تفکرات مهندسان کارخانه ماوزر ( آلمان نازی ) می باشد که بعد از جنگ جهانی دوم به اسپانیا مهاجرت نموده و پایه های اولیه کارخانه CEMTE را بنیان نهادند ، شاید به همین دلیل باشد که مدل های اولیه ژ3 بسیار شبیه به محصولات این کارخانه بودند.بدنه اصلی آن از جنس ورق فولادی پرسکاری شده می باشد.قاب دستگاه چکاننده نیز از ورق فولادی پرسکاری شده ساخته شده است.مدل های اولیه ژ3 دارای روپوش لوله فلزی و شکاف درجه تاشو بودند.در اواسط دهه 60 میلادی طرح اولیه مقداری متحول گردید و مدل های G3A3 و G3A4 عرضه گردیدند.این سلاح ها با روپوش لوله پلاستیکی و شکاف درجه چهار وضعیتی چرخشی ارائه شدند.مدل G3A3 آن دارای قنداق ثابت پلاستیکی و G3A4 دارای قنداق کشوئی فلزی بودند.مدل های بعدی این دو سلاح در قسمت دستگاه چکاننده کمی متحول شدند.بدین شکل که قبضه تپانچه ای شکل آن و حافظ ماشه از جنس پلاستیک ساخته شدند.
کوتاه ترین اسلحه ژ3 مدل G3AK4 که در واقع همان مدل G3A4 با لوله کوتاه تر شده است.ژ3 های تولید آلمان همگی قابلیت نصب دو پایه تاشو و دوربین را دارا هستند.
( لازم به ذکر است که تمامی مدل های ژ3 با تعویض روپوش لوله قدیمی با نوع جدید قابلیت نصب دو پایه را خواهد داشت ) .
مدل های استاندارد آن قابلیت نصب سر نیزه ، دوربین و پرتاب نارنجک تفنگی بدون نیاز به نصب تجهیزات خاص و یا تعویض شعله پوش را دارند.دستگیره گلنگدن آن در قسمت بالای لوله قرار دارند و از نوعی است که در هنگام شلیک سلاح ثابت می ماند.برگه ناظم آتش در آن دقیقا بالای ماشه و در قسمت چپ قرار دارد و معمولا با سه حرف SEF به معنای ضامن: S ، تک تیر: E ، و رگبار: F علامتگذاری می شود.
مشخصات فنی: تفنگ ژ3 _ آ 3 قنداق ثابت کالیبر 51 x 62/7 میلیمتر نواخت تیر 500 تا 600 تیر در دقیقه انرژی دهانه 290 - 300 کیلو پوند متر برد موثر 400 متر برد نهایی 3750 متر تعداد خان 4 راستگرد طول سلاح 1020 میلی متر طول لوله 450 میلی متر سرعت دهانه 780- 800 متر در ثانیه وزن سلاح بدون خشاب 300/4 کیلو گرم وزن خشاب خالی 284 گرم وزن فشنگ 24 گرم شعاع دید 572 میلی متر مشخصات فنی: تفنگ ژ 3 _ آ 4 قنداق کشویی: طول سلاح بسته 840 میلی متر باز 1020 میلی متر وزن سلاح بدون خشاب 600/4 کیلو گرم وزن خشاب خالی 284 گرم مشخصات 1)جنگ افزاری است خودکار که بوسیله ناظم آتش بصورت خودکار و به ضامن در می آید.
2)با هوا خنک میشود.
3)با فشار مستقیم گاز باروت مسلح می شود.
4)با خشاب 20تیری تغذیه میشود 5)بوسیله نفر حمل میشود.
6)دستگاه نشان روی آن بسادگی قابل تغییر و تنظیم است.
توسط هواپیما حمل می شود و بر علیه هواپیماهای دشمن یا یک هدف پرنده به کار گرفته می شود .
این نوع از موشک ها عموما از لحاظ ابعاد نسبت به سایر موشک ها کوچکتر هستند زیرا ظرفیت هواپیماهایی که آنها را حمل می کنند محدود است و این موشک ها با توجه به ماموریتشان دارای برد نسبتا کوتاهی می باشند و به این علت به آنها Boost Glide می گویند یعنی به محض روشن شدن موتور یک سرعت اولیه به موشک داده می شود و بعد از این مرحله به سمت هدف گلاید می کند .
از موتور راکت با سوخت جامد در این نوع موشک ها استفاده می شود .
زیرا ماهیتی ساده دارند و قابل اعتماد هستند .
در بعضی موارد جهت اصلاح خصوصیات عملکردی موشک از موتور با کار کرد مدوام در طول پرواز استفاده می کنند .
بعلت اینکه این موشک ها مستقیما در زیر هواپیما حمل می شوند مشکلات آیرودینامیکی نسبتا ساده ای ایجاد می شود که شامل اثرات تداخل جریان بین موشک و هواپیما می باشد .
این مسایل تداخلی بویژه در سرعت های بالا در بالهای به عقب بر گشته جنگنده هایی که موشک حمل می کنند بحرانی است .
بعنوان یک قانون خاص برای هواپیمای جنگنده بمب افکن هر موشکی که شلیک می گردد خواه عمود بر مسیر حرکت و خواه به سمت عقب باید آنالیز همان وضعیت خاص انجام پذیرد .
قابلیت مانور پذیری موشک های AAM به دلایل زیر در مقایسه با سایر موشک ها بیشتر می باشد : 1- سرعت های زیاد پرتاب 2- سرعت زیاد هدف و مانور پذیری بالای آن 3- زمان کوتاه پرواز جهت اصلاح مسیر .
موشک های هوا به هوا یا AAM ( Air to Air Missile ) توسط هواپیما حمل می شود و بر علیه هواپیماهای دشمن یا یک هدف پرنده به کار گرفته می شود .
محبوب ترین موشک هوا به هوای ایرانی: مجبوب ترین موشک ایرانی که از طرفدارن زیادی برخوردار است موشک AIM-54 فینیکس است که توسط جنگنده اف-14 نیروی هوایی حمل می شود.
لیستی از موشک های هوا به هوای ایرانی: ● AIM-7 ● AIM-9 ● AIM-54 ● AA-8 ● AA-10 ● AA-11 ● PL-2A ● PL-7 ●سجیل ●فاطر نکته مهم: به دلیل حفاظت اطلاعات شدید در مورد تسلیحات هوایی در ایران اطلاعات دقیقی از موشک های موجود و تعداد انها در دسترس نیست.در سال های گذشته گزارشاتی در مورد ساخت موشک فاطر به دست ایران که از بدنه AIM-9 و سیستم ایونیک جدیدی بهره میبرد شنیده شد که اطلاعاتی از ان در دسترس نیست.همچنین اخرین پروژه موشکی هوا به هوای ایران موشک سجیل است که نمونه هوا به هوا شده موشک هاوک میباشد که بر روی جنگنده اف-14 مورد استفاده قرار میگیرد.
موشک هوا به هوای AIM-54 فینیکس شلیک شده از اف 14 تامکت موشک زمین به هوا یا SAM ( Surace to Air Missile ) معمولا از این نوع موشک ها برای پدافند زمینی در برابر حمله هواپیماهای دشمن استفاده می شود .
طراحی آیرودینامیکی این نوع موشک ها بستگی به برد آنها دارد که این برد از چند کیلو متر تا چند صد کیلو متر می تواند باشد .
معمولا برای برد های کوتاه از موشک های یک مرحله ای با موتور سوخت جامد یا مایع استفاده می شود و همچنین به منظور به منظور کاهش وزن در برد های بلند از سیستم های چند مرحله ای استفاده می کنند .
اثبات شده است که موتور های رم جت و سایر موتور های مکنده هوا از نظر اقتصادی و از دیدگاه وزنی با صرفه تر می باشد .
همچنین یکی از معایب استفاده از موتور رم جت این است که برای استارت این موتور ها نیازمند به یک موتور کمکی قوی دارد .
سیستم هدایت این نوع موشک ها نیز متنوع است .
برای برد های کوتاه سیستم هدایت با اشعه راداری و یا حتی ملدون قرمز دقت بالایی را برای انجام ماموریت موشک ها به همراه دارد برای برد های بلند از سیستم های هدایتی هدف یاب و یا ترمینال استفاده می کنند که باعث از بین بردن موثر هدف با دقت زیادی می شود .
برای انجام ماموریت در برابر هدف های سریعی که در ارتفاع پایین پرواز می کنند قابلیت مانور مورد نیاز برای این کلاس از موشک ها می بایست در رنج بالایی باشد .
عموما این نوع موشک ها بطور عمودی پرتاپ و یا از یک ارتفاع بلند برای حداکثر تاثیر تخریب پرتاب می گردند .
جدید ترین عضو گروه پدافندی: جدیدترین عضو گروه موشک های پدافندی ایران موشکTor-M میباشد .ایران در سال 2006 یک محموله 29 تایی از این موشک را از روسیه تحویل گرفت.
لیستی از موشک های پدافند ایرانی: ● SA-10 ● SA-5 ● SA-2 / HQ-2J ● SA-6 ● SA-15 ● I HAWK ● Rapier ● Tigercat ● SA-16 ● SA-7 ● HQ-7 / FM-80 ● Stinger نکته مهم: ایران در بخش پدافندی دست به تولید موشک های صیاد1و2 و شهاب ثاقب و S-250 زده است که مهندسی معکوس شده موشک های چینی و روسی هستند.
در بخش موشک های شانه پرتاب هم ایران علاوه بر استینگر موشک های میثاق1و2 را تولید میکند و از موشک های دوش پرتاب روسی همانند ایگلا بهره میبرد.
موشک زمین به هوایTo موشک هارپون(AGM-84 Harpoon) موشک هارپون یکی از معروفترین و قویترین سلاح های ضد کشتیست که با وجود عمر طولانی آن هنوز یکی از موشک های اصلی ضد کشتی در نیروی دریایی آمریکا و بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است(هارپون به معنی نیزه ی شکار نهنگ است) موشک هارپون بسور اختصاصی و تنها برای مقابله با کشتی ها ساخته شد و اولین بار به خدمت نیروی زمینی و دریایی آمریکا در آمد موشک هارپون بدلیل نیاز شدید نیرو های هوایی و دریایی در مدل های مختلف به تولید انبوه رسید بعدها موشکSLAM که به معنی (Stand-off Land Attack Missile) است از روی آن تولید گردید در 1965 نیروی دریایی بصورت آزمایشی در قالب یک طرح پژوهشی بر روی موشک برای مقابله ی سطحی با زیر دریایی ها و با برد 45 کیلومتر شروع به بررسی نمود پس از نابودی رزم ناو اسرائیلی Eilat توسط دو ناوچه ی موشک انداز ساخت روسیه در 1967 احمیت این پروژه دوچندان شد چرا که نیاز به یک موشک ضد کشتی قوی در برابر اهداف سطحی بسیار حس میشد با سرعت گرفتن رشد پروژه در 1970 اولین نمونه ی هارپون تحت عنوان ZAGM-84A مورد آزمایش قرار گرفت با این وجود نتیجه ی آزمایشات رضایت بخش نبود در نتیجه سال بعد این قرار داد طی مناقصه ای به شرکت McDonnell-Douglas اعطا گردید بدنبال این امر مکدانل داگلاس طی مدت کوتاهی سه مدل مختلف از این موشک را تدوین نمود و سریعا اولین تست ها انجام شد نمونه ی اولیه در 1972 آزمایش شدمدل هایی که مکدانل داگلاس ارائه کرد به این ترتیب بود موشک هوا به دریا مدل پایه AGM-84A و موشک دریا به دریا RGM-84A و زمین به دریا UGM-84A ولی طرح ایراداتی نیز داشت از جمله برد کم در حالی که حد اقل نیاز به دامنه برد 90 کیلومتر می بود که بعدها اصلاح شد اولین مدل در 1977 وارد خدمت شد و اولین نمونه هم نمونه ی دریا به دریا بود پس از آن اولین نمونه ی هوا به دریا (AGM-84A ) در 1979 بر روی هواپیما های P-3 اوریون نصب شد اولین نمونه ی زمین به دریا هم در 1981 وارد خدمت گردید.
از تعداد و امادگی این نوع موشک در نیروی دریایی ایران اطلاعات زیادی دردست نیست و سیاست ایران در ضمینه موشک های دریایی برپایه موشک های کروز قرار دارد.موشک هارپون در مدلهای مختلفی تولید گشته و ما مشخصات موشک های تحت اختیار ایران را در زیر قرار می دهیم.
مشخصات: نوع: موشک ضد کشتی طول: 4 متر 55 سانتیمتر وزن: 5/661 کیلوگرم برد: 60 مایل سرعت: 855 کیلومتر بر ساعت 2-موشک کروز دریایی کوثر(C-701) این موشک ترکیبی از تکنولوژی بومی و برداشتهایی از نمونه ی چینی C-701 است این موشک به یک سرجنگی الکترو اوپتیک مجهز است که به همراه یک رادار جستجوی میلیمتری کنترل آن را انجام میدهد موشک کوثر مناسب برای شلیک از شناور های گشتی کوچک تا متوسط لانچر های زمینی هلیکوپتر ها و جنگنده ها یا هواپیماهای گشت دریاییست (مانند اوریون) از توانایی های این موشک میتوان به اصلاح اتوماتیک مسیر شلیک انتخاب اتوماتیک هدف بعدی(نزدیک ترین هدف در صورت خارج شدن هدف اول از دسترس یا قفل رادار بطور کلی بازیافت البته امکان هدایت اپتیکی تلوزیونی هم هست) مشخصات: نوع: موشک ضد کشتی برد بیشینه:15 تا 19 کیلومتر طول:2.6 متر وزن سرجنگی: 29 کیلوگرم با توانایی ضد زره برای ورود به قسمت های داخلی تر(تاخیر در انفجار) وزن کلی: 100 کیلوگرم موتور: یک بوستر سوخت جامد با سوخت ذخیره نوع کنترل گر: کنترل گر تصویری یا رادار موج میلیمتری به همراه رادار خانگی Sea skimmer 3-موشک کروز دریایی نور(بهینه شده c-802) موشک کروز نور از جمله موشک های ساخت داخل میباشد که با الگو برداری از موشک های چینی c-802 توسط متخصصان داخلی تولید شده .این موشک در ایران در سال 80 به صورت تولید انبوه در اختیار نیروهای مسلح قرار گرفت.در سال 1385 و در رزمایش پیامبر اعظم(ص) نوع بهینه شده ای از موشک نور مورد ازمایش قرار گرفت و با موفقیت ازمایش شد.موشک بهینه نور بدون نیاز به سیستم OTHT با حداکثر برد به سمت اهداف سطحی شلیک میشود.جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری است که توانست موشک نور(c-802) را بر روی بالگرد نصب کند و ما نخستین کشوری هستیم که این تکنولوژی را دارا میباشیم.