امنیت تجهیزات شبکه
برای تامین امنیت بر روی یک شبکه، یکی از بحرانی ترین و خطیرترین مراحل، تامین امنیت دسترسی و کنترل تجهیزات شبکه است. تجهیزاتی همچون مسیریاب، سوئیچ یا دیوارهای آتش.
اهمیت امنیت تجهیزات به دو علت اهمیت ویژهای مییابد :
الف – عدم وجود امنیت تجهیزات در شبکه به نفوذگران به شبکه اجازه میدهد که با دستیابی به تجهیزات امکان پیکربندی آنها را به گونهای که تمایل دارند آن سختافزارها عمل کنند، داشته باشند. از این طریق هرگونه نفوذ و سرقت اطلاعات و یا هر نوع صدمه دیگری به شبکه، توسط نفوذگر، امکانپذیر خواهد شد.
ب – برای جلوگیری از خطرهای DoS (Denial of Service) تأمین امنیت تجهزات بر روی شبکه الزامی است. توسط این حملهها نفوذگران میتوانند سرویسهایی را در شبکه از کار بیاندازند که از این طریق در برخی موارد امکان دسترسی به اطلاعات با دور زدن هر یک از فرایندهای AAA فراهم میشود.
در این بخش اصول اولیه امنیت تجهیزات مورد بررسی اجمالی قرار میگیرد. عناوین برخی از این موضوعات به شرح زیر هستند :
- امنیت فیزیکی و تأثیر آن بر امنیت کلی شبکه
- امنیت تجهیزات شبکه در سطوح منطقی
- بالابردن امنیت تجهیزات توسط افزونگی در سرویسها و سختافزارها
موضوعات فوق در قالب دو جنبه اصلی امنیت تجهیزات مورد بررسی قرار میگیرند
- امنیت فیزیکی
- امنیت منطقی
۱ – امنیت فیزیکی
امنیت فیزیکی بازه وسیعی از تدابیر را در بر میگیرد که استقرار تجهیزات در مکانهای امن و به دور از خطر حملات نفوذگران و استفاده از افزونگی در سیستم از آن جملهاند. با استفاده از افزونگی، اطمینان از صحت عملکرد سیستم در صورت ایجاد و رخداد نقص در یکی از تجهیزات (که توسط عملکرد مشابه سختافزار و یا سرویسدهنده مشابه جایگزین میشود) بدست میآید.
در بررسی امنیت فیزیکی و اعمال آن، ابتدا باید به خطرهایی که از این طریق تجهزات شبکه را تهدید میکنند نگاهی داشته باشیم. پس از شناخت نسبتاً کامل این خطرها و حملهها میتوان به راهحلها و ترفندهای دفاعی در برار اینگونه حملات پرداخت.
۱-۱ – افزونگی در محل استقرار شبکه
یکی از راهکارها در قالب ایجاد افزونگی در شبکههای کامپیوتری، ایجاد سیستمی کامل، مشابه شبکهی اولیهی در حال کار است. در این راستا، شبکهی ثانویهی، کاملاً مشابه شبکهی اولیه، چه از بعد تجهیزات و چه از بعد کارکرد، در محلی که میتواند از نظر جغرافیایی با شبکهی اول فاصلهای نه چندان کوتاه نیز داشته باشد برقرار میشود. با استفاده از این دو سیستم مشابه، علاوه بر آنکه در صورت رخداد وقایعی که کارکرد هریک از این دو شبکه را به طور کامل مختل میکند (مانند زلزله) میتوان از شبکهی دیگر به طور کاملاً جایگزین استفاده کرد، در استفادههای روزمره نیز در صورت ایجاد ترافیک سنگین بر روی شبکه، حجم ترافیک و پردازش بر روی دو شبکهی مشابه پخش میشود تا زمان پاسخ به حداقل ممکن برسد.
با وجود آنکه استفاده از این روش در شبکههای معمول که حجم جندانی ندارند، به دلیل هزینههای تحمیلی بالا، امکانپذیر و اقتصادی به نظر نمیرسد، ولی در شبکههای با حجم بالا که قابلیت اطمینان و امنیت در آنها از اصول اولیه به حساب میآیند از الزامات است.
۱-۲ – توپولوژی شبکه
طراحی توپولوژیکی شبکه، یکی از عوامل اصلی است که در زمان رخداد حملات فیزیکی میتواند از خطای کلی شبکه جلوگیری کند.
در این مقوله، سه طراحی که معمول هستند مورد بررسی قرار میگیرند :
الف – طراحی سری : در این طراحی با قطع خط تماس میان دو نقطه در شبکه، کلیه سیستم به دو تکه منفصل تبدیل شده و امکان سرویس دهی از هریک از این دو ناحیه به ناحیه دیگر امکان پذیر نخواهد بود.
ب – طراحی ستارهای : در این طراحی، در صورت رخداد حمله فیزیکی و قطع اتصال یک نقطه از خادم اصلی، سرویسدهی به دیگر نقاط دچار اختلال نمیگردد. با این وجود از آنجاییکه خادم اصلی در این میان نقش محوری دارد، در صورت اختلال در کارایی این نقطه مرکزی، که میتواند بر اثر حمله فیزیکی به آن رخ دهد، ارتباط کل شبکه دچار اختلال میشود، هرچند که با درنظر گرفتن افزونگی برای خادم اصلی از احتمال چنین حالتی کاسته میشود.
ج – طراحی مش : در این طراحی که تمامی نقاط ارتباطی با دیگر نقاط در ارتباط هستند، هرگونه اختلال فیزیکی در سطوح دسترسی منجر به اختلال عملکرد شبکه نخواهد شد، با وجود آنکه زمانبندی سرویسدهی را دچار اختلال خواهد کرد. پیادهسازی چنین روش با وجود امنیت بالا، به دلیل محدودیتهای اقتصادی، تنها در موارد خاص و بحرانی انجام میگیرد.
۱-۳ – محلهای امن برای تجهیزات
در تعیین یک محل امن برای تجهیزات دو نکته مورد توجه قرار میگیرد :
- یافتن مکانی که به اندازه کافی از دیگر نقاط مجموعه متمایز باشد، به گونهای که هرگونه نفوذ در محل آشکار باشد.
- در نظر داشتن محلی که در داخل ساختمان یا مجموعهای بزرگتر قرار گرفته است تا تدابیر امنیتی بکارگرفته شده برای امن سازی مجموعهی بزرگتر را بتوان برای امن سازی محل اختیار شده نیز به کار گرفت.
با این وجود، در انتخاب محل، میان محلی که کاملاً جدا باشد (که نسبتاً پرهزینه خواهد بود) و مکانی که درون محلی نسبتاً عمومی قرار دارد و از مکانهای بلااستفاده سود برده است (که باعث ایجاد خطرهای امنیتی میگردد)، میتوان اعتدالی منطقی را در نظر داشت.
در مجموع میتوان اصول زیر را برای تضمین نسبی امنیت فیزیکی تجهیزات در نظر داشت :
- محدود سازی دسترسی به تجهیزات شبکه با استفاده از قفلها و مکانیزمهای دسترسی دیجیتالی به همراه ثبت زمانها، مکانها و کدهای کاربری دسترسیهای انجام شده.
- استفاده از دوربینهای پایش در ورودی محلهای استقرار تجهیزات شبکه و اتاقهای اتصالات و مراکز پایگاههای داده.
- اعمال ترفندهایی برای اطمینان از رعایت اصول امنیتی.
۱-۴ – انتخاب لایه کانال ارتباطی امن
با وجود آنکه زمان حملهی فیزیکی به شبکههای کامپیوتری، آنگونه که در قدیم شایع بوده، گذشته است و در حال حاضر تلاش اغلب نفوذگران بر روی به دست گرفتن کنترل یکی از خادمها و سرویسدهندههای مورد اطمینان شبکه معطوف شده است، ولی گونهای از حملهی فیزیکی کماکان دارای خطری بحرانی است.
عمل شنود بر روی سیمهای مسی، چه در انواع Coax و چه در زوجهای تابیده، هماکنون نیز از راههای نفوذ به شمار میآیند. با استفاده از شنود میتوان اطلاعات بدست آمده از تلاشهای دیگر برای نفوذ در سیستمهای کامپیوتری را گسترش داد و به جمعبندی مناسبی برای حمله رسید. هرچند که میتوان سیمها را نیز به گونهای مورد محافظت قرار داد تا کمترین احتمال برای شنود و یا حتی تخریب فیزیکی وجود داشته باشد، ولی در حال حاضر، امن ترین روش ارتباطی در لایهی فیزیکی، استفاده از فیبرهای نوری است. در این روش به دلیل نبود سیگنالهای الکتریکی، هیچگونه تشعشعی از نوع الکترومغناطیسی وجود ندارد، لذا امکان استفاده از روشهای معمول شنود به پایینترین حد خود نسبت به استفاده از سیم در ارتباطات میشود.
۱-۵ – منابع تغذیه
از آنجاکه دادههای شناور در شبکه به منزلهی خون در رگهای ارتباطی شبکه هستند و جریان آنها بدون وجود منابع تغذیه، که با فعال نگاهداشتن نقاط شبکه موجب برقراری این جریان هستند، غیر ممکن است، لذا چگونگی چینش و نوع منابع تغذیه و قدرت آنها نقش به سزایی در این میان بازی میکنند. در این مقوله توجه به دو نکته زیر از بالاترین اهمیت برخوردار است :
- طراحی صحیح منابع تغذیه در شبکه بر اساس محل استقرار تجهیزات شبکه. این طراحی باید به گونهای باشد که تمامی تجهیزات فعال شبکه، برق مورد نیاز خود را بدون آنکه به شبکهی تامین فشار بیشاندازهای (که باعث ایجاد اختلال در عملکرد منابع تغذیه شود) وارد شود، بدست آورند.