دانلود تحقیق نگاه نشریه بررسی اقتصاد خاورمیانه به اقتصاد ایران در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ چشم انداز اقتصاد ایران

Word 74 KB 33810 7
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • اکونومیست با شروع به کار مجلس هفتم، تغییراتی در معادلات اقتصادی ایران به وجود خواهد آمد.

    شعار نمایندگان محافظه کار پیش از ورود به مجلس، افزایش سطح زندگی مردم بود به همین دلیل پیش بینی می شود که مجلس هفتم بخش اعظم فعالیت های خود را روی تحقق این شعار متمرکز کند.

    البته باید توجه داشت که اجرای اصول اولیه اصلاحات اقتصادی از جمله خصوصی سازی و تغییر در ساختار سیستم بانکی در ایران ضروری است و اگر مجلس تصمیم به اجرای چنین اصلاحاتی نگیرد، روند اصلاحات اقتصادی کند خواهد بود.

    پیش بینی اقتصاد نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۴، در حدود ۲/۴ درصد پیش بینی می شود که در نتیجه کاهش قیمت نفت در سال ۲۰۰۵، این رقم به ۹/۳ درصد کاهش خواهد یافت.

    همچنین پیش بینی می شود که نرخ تورم از ۵/۱۵ درصد در سال ۲۰۰۴ به ۱/۱۴ درصد در سال ۲۰۰۵ کاهش یابد.

    سیاستگذاری شاید ورود محافظه کاران به مجلس هفتم منجر به اتخاذ سیاست های مؤثرتری بشود.

    نمایندگان جناح اکثریت مجلس هفتم قول داده اند تا فضا را برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی مساعدتر نمایند.

    شاید آنها تلاش بیشتری برای جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی انجام بدهند.

    با این حال، احتمال دستیابی به پیشرفت های قابل توجه در مسائل مهمی چون کاهش پرداخت یارانه اندک است.

    همچنین توسعه خصوصی سازی با در نظر گرفتن پیامدهای اجتماعی آن دشوار خواهد بود.

    چشم انداز سیاست های مالی منازعات سیاسی باعث شده تا کاهش قابل توجهی در هزینه های جاری کشور صورت نگیرد و گفته می شود که هزینه های جاری کشور در سال مالی ۲۰۰۳ (مارس ۲۰۰۳ تا مارس ۲۰۰۴) افزایش یافته است.

    در این مدت درآمدهای نفتی به دلیل بالا رفتن قیمت نفت و حجم تولید، افزایش یافت و حتی فراتر از رقم پیش بینی شده در بودجه رفت.

    پیش بینی می شود که تداوم رشد اقتصادی و همچنین اصلاح ساختار مالیاتی کشور، درآمدهای مالیاتی را نیز افزایش بدهد.

    کارشناسان پیش بینی می کنند که درآمدهای نفتی ایران در سال ۲۰۰۴ براثر پایین آمدن قیمت نفت، اندکی کاهش یابد.

    با این حال چون محافظه کاران با شعار افزایش سطح رفاه زندگی مردم وارد عرصه انتخابات شدند، آنها خود را موظف به عملی کردن قولشان می دانند که مؤثرترین راه حل کوتاه مدت برای بهبود شرایط زندگی مردم، افزایش هزینه ها می باشد.

    با توجه به این که قیمت نفت در سال ۲۰۰۵ نیز کاهش بیشتری نسبت به سال ۲۰۰۴ خواهد داشت، درآمدهای نفتی ایران نیز کاهش می یابد و احتمالاً در این سال، پولی به حساب ذخیره مازاد درآمد نفتی واریز نخواهد شد.

    چشم انداز سیاست های پولی با آن که بانک مرکزی در پی کسب استقلال بیشتر از دولت بوده است اما کماکان اختلاف نظر میان تکنوکراتهای این بانک و وزیران وزارتخانه های پرهزینه ادامه خواهد یافت.

    چشم انداز رشد اقتصادی نرخ واقعی رشد اقتصادی در سال مالی ۲۰۰۳ در حدود ۲/۶ درصد اعلام شده است که افزایش حجم تولید نفت ایران در بالا رفتن نرخ رشد اقتصادی مؤثر بوده است.

    البته عامل اصلی رشد را باید افزایش تقاضای داخلی معرفی کرد که این تقاضا در پی بالا رفتن قیمت نفت از سال ۲۰۰۰ به میزان قابل توجهی افزایش یافت.

    این فرایند باعث شد تا محدودیت های واردات کاهش یابد و در صنایع غیرنفتی نیز تحرک به وجود بیاید.

    پیش بینی می شود که رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۴ کاهش یابد و به ۲/۴ درصد برسد که البته این رقم نیز مطلوب است.

    در دو سال آینده حجم صادرات که بخش اعظم آن را صادرات نفتی تشکیل می دهد کاهش خواهد یافت اما بالا ماندن درآمدهای نفتی و همچنین عوامل سیاسی باعث افزایش هزینه های دولت خواهد شد.

    با توجه به این که دولت قصد هدایت سرمایه ها به بخش غیرنفتی را دارد، احتمالاً حجم سرمایه گذاری خارجی برای بهبود زیرساخت ها و صنایع غیرنفتی افزایش خواهد یافت.

    در سال مالی ۲۰۰۵،رشد اقتصاد ایران به ۹/۳ درصد کاهش می یابد.

    در این سال کاهش درآمد های نفتی باعث محدود شدن هزینه های دولت خواهد شد اما در عوض حجم واقعی صادرات غیر نفتی بر اثر بالا رفتن حجم تولید، افزایش می یابد.

    همچنین با توجه به آغاز عملیات اجرایی چند پروژه بزرگ نفتی، حجم سرمایه گذاری افزایش خواهد یافت.

    نرخ واقعی رشد اقتصادی در سال مالی ۲۰۰۳ در حدود ۲/۶ درصد اعلام شده است که افزایش حجم تولید نفت ایران در بالا رفتن نرخ رشد اقتصادی مؤثر بوده است.

    در این سال کاهش درآمدهای نفتی باعث محدود شدن هزینه های دولت خواهد شد اما در عوض حجم واقعی صادرات غیر نفتی بر اثر بالا رفتن حجم تولید، افزایش می یابد.

    چشم انداز تورم نرخ تورم ایران در سال ۲۰۰۳ در حدود ۴/۱۶ درصد بود که در سال ۲۰۰۴ این رقم به ۵/۱۵ درصد کاهش خواهد یافت.

    اما با توجه به افزایش هزینه های دولت، پیش بینی می شود که روند افزایش قیمت ها تداوم یابد و با توجه به محدودیت های بانک مرکزی، مبارزه با تورم برای این بانک دشوار خواهد بود و تنها با کاهش هزینه های دولت می توان نرخ تورم را پایین آورد.

    با این حال در سال ۲۰۰۵، نرخ تورم به ۱/۱۴ درصد کاهش خواهد یافت چون رشد تقاضای داخلی متعادل تر می شود.

    چشم انداز نرخ ارز بانک مرکزی در ابتدای سال مالی ۲۰۰۲ سیاست تک نرخی بودن ارز را اتخاذ کرد و با آن که گفته می شود، قیمت ارز را شرایط بازار تعیین خواهد کرد اما بانک مرکزی آن را تحت کنترل شدید خود خواهد داشت اقتصاد انرژی مصرف بنزین در شهریورماه از روزانه ۷۰ میلیون لیتر فراتر می رود در حالی که معاون امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی می گوید مشکل بنزین به مرحله حاد رسیده و نیاز به یک تصمیم ملی دارد، کارشناسان شرکت ملی نفت درپی یافتن منافع جدید برای واردات بنزین هستند.

    در حال حاضر مصرف بنزین روزانه ۶۶ میلیون لیتر می باشد که به شدت افزایش یافته است.

    محمد زالی می گوید: روزانه ۴۰ میلیون لیتر بنزین در داخل کشور تولید می شود وبه زودی روزانه ۳۰ میلیون لیتر نیز باید از خارج وارد شود که نیاز به ارز زیادی دارد.

    وی افزایش سفرهای تابستانی، خودروهای فرسوده وافزایش تولید خودرو در کشور را از جمله دلایل رشد مصرف بنزین در ماه های آینده اعلام کرد.

    در همین حال مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در اظهاراتی با اشاره به این که ایران در حال حاضر از چین و هند بنزین وارد می کند گفت: برای یافتن تولیدکنندگان جدید و تأمین بنزین از کشورهای آمریکای شمالی مذاکرات در حال انجام است.

    وی با تأیید خبر پایان یافتن بودجه کشور برای خرید بنزین گفت: امسال یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برای واردات بنزین اختصاص یافته است که این مبلغ تا پایان شهریور ماه به پایان می رسد.

    وی افزود: براساس آخرین آمار منتشره هم اکنون روزانه ۴۰ میلیون لیتر در روز توسط پالایشگاه ها بنزین تولید می شود و ۲۶ میلیون لیتر نیز از خارج وارد می شود.

    وی تصریح کرد: برای واردات بنزین از شهریور ماه به بودجه تازه ای نیازمندیم که دولت می تواند با تغییراتی در بعضی از بودجه های کشور نسبت به تأمین اعتبار مورد نیاز برای واردات بنزین اقدام کند.

    وی افزود: باید هر چه زودتر تصمیم جامعی درباره وضعیت بحرانی بنزین در کشور و کمبود اعتبارات مورد نیاز برای واردات آن اتخاذ شود.

    بزرگترین تولیدکننده گاز مایع با امضای قرارداد ۷ میلیارددلاری بین قطر و آمریکا برای ساخت پالایشگاه تولید گاز مایع از گاز طبیعی قطر با ۲۰ میلیارد دلار قرارداد در بخش گاز، به بزرگترین کشور تولید کننده گاز مایع در جهان تبدیل خواهد شد.

    در ماه اخیر قطر پترولیوم یک قرارداد بزرگ نیز با شرکت شل به ارزش ۶ میلیارد دلار امضاء کرده است.

    قطر پس از روسیه و ایران، سومین ذخایر گازی جهان را دارد .

    قطر با سرعت زیادی در حال توسعه منابع غنی گازی خود است و در این زمینه از دیگر کشورها جلو افتاده است.

    ایران و قطر در بزرگترین میدان گازی جهان در پارس جنوبی مشترک هستند، تاکنون قطر با افزایش سرمایه گذاری در این میدان مشترک برداشت قابل توجهی از آن داشته است .

    سایه روشن اقتصاد سقوط دلار ارزش دلار در برابر یورو به پایین ترین سطح خود در ۴ ماه اخیر رسیده است.

    البته نزول ارزش دلار تنها در برابر یورو نیست بلکه واحد پول آمریکا در برابر اغلب ارزهای رایج در جهان نزول کرده است.عامل اصلی کاهش ارزش دلار، انتشار گزارش های متنوع از وضعیت اقتصادی آمریکاست که این گزارش ها خبر از کند شدن رشد اقتصاد دارد.

    هم اکنون هریک یورو حدود ۲۴۶/۱ دلار است که این برابری در ۴ ماه اخیر بی سابقه بوده است.در چند ماه اخیر، ورود سرمایه و پول به داخل آمریکا کاهش یافته که علت اصلی آن، افزایش کسری حساب جاری این کشور است.

    البته کسری حساب جاری آمریکا از دو سال قبل فشار مضاعفی روی دلار وارد کرده است که این موضوع حاکی از وجود کسری تجارت می باشد.

    کسری تجارت به صورت مستقیم تأثیر منفی بر واحد پول آمریکا دارد چون خرید اجناس و کالاهای خارجی از جمله خودروهای ژاپنی باعث خروج میلیاردها دلار از کشور در هر ماه می شود.

    در ماه ژوئن، نرخ کالا و خدمات در آمریکا ۳% درصد افزایش یافت در حالی که رقم ۲% درصد پیش بینی شده بود.

    البته در این ماه نرخ تورم به غیر از حوزه مواد غذایی و انرژی کمتر از انتظار بود.

    به همین دلیل فعالان بازار معتقدند، بانک مرکزی آمریکا در چنین شرایطی قادر به افزایش نرخ بهره برای جلوگیری از تسریع رشد اقتصادی و بالا رفتن نرخ تورم خواهد بود.

    در همین حال آمار و ارقام جمع آوری شده توسط دانشگاه میشیگان حاکی از افزایش تمایل مصرف کنندگان به خرید بیشتر در نیمه اول ماه جولای است اما این افزایش کمتر از حد مورد انتظار است و به قوی شدن دلار کمک نخواهد کرد.

    در عین حال، تمام نگاه ها به گزارش رئیس بانک مرکزی آمریکا به کنگره خواهد بود.

    به اعتقاد کارشناسان، گزارش رئیس بانک مرکزی در مورد سیاست های پولی، در تعیین جهت حرکت ارزش دلار در آینده سرنوشت ساز خواهد بود.

    به هرحال کارشناسان پیش بینی می کنند که در کوتاه مدت دلار سیر نزولی را طی بکند

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

صندوق بین‌المللی پول خواستار اصلاحات ساختاری،کنترل تورم، اتخاذ سیاستهای انقباضی،کاهش هزینه‌ها‌ی دولت، کاهش یارانه‌ها، حفظ استقلال بانک مرکزی، اتخاذ سیاست‌ ارزی شناور، تقویت نظام بانکی، توسعه بانکهای خصوصی و رفع محدودیت‌ درمورد نرخ مبادله ریال در برابر دیگر ارزها در ایران شد آن چه ارائه می‌شود مشروح این گزارش است که با نام «گزارش مشاوره ماده چهار» منتشر شده است. الف:کلیات 1- ...

در سال‌های‌ اخیر، از توسعه‌ صادرات‌ غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ یکی‌ از سیاست‌های‌ مورد تأکیددولت‌ نام‌ برده‌اند. در سال‌های‌ اخیر، از توسعه‌ صادرات‌ غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ یکی‌ از سیاست‌های‌ مورد تأکیددولت‌ نام‌ برده‌اند. تحلیل‌گران‌ اقتصادی‌ کشور نیز، کم‌ و بیش‌، به‌ موضوع‌ توسعه‌ صادرات‌غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ راهبردی‌ موفقیت‌آمیز برای‌ رسیدن‌ به‌ نرخ‌ رشد اقتصادی‌ بالا، اشاره‌ ...

وضعیت اقتصادی ایران و راهکارهای آن از نگاه صندوق بین المللی پول صندوق بین‌المللی پول خواستار اصلاحات ساختاری،کنترل تورم، اتخاذ سیاستهای انقباضی،کاهش هزینه‌ها‌ی دولت، کاهش یارانه‌ها، حفظ استقلال بانک مرکزی، اتخاذ سیاست‌ ارزی شناور، تقویت نظام بانکی، توسعه بانکهای خصوصی و رفع محدودیت‌ درمورد نرخ مبادله ریال در برابر دیگر ارزها در ایران شد آن چه ارائه می‌شود مشروح این گزارش است که ...

فصل اول بسترسازی برای رشد سریع اقتصادی ماده 1 به منظور ایجاد ثبات در میزان استفاده از عواید ارزی حاصل از نفت در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تبدیل دارایی‌های حاصل از فروش نفت به دیگر انواع ذخایر و سرمایه‌گذاری و فراهم کردن امکان تحقق فعالیتهای پیش‌بینی شده در برنامه، دولت مکلف است با ایجاد "حساب ذخیره ارزی حاصل از عواید نفت" اقدامهای زیر را ...

یکی از معضلات اساسی اقتصاد کشورهای در حال توسعه، بویژه کشورهای صادرکننده نفت، وجود رانت و رانت جویی است. اقتصاد ایران نیز طی دورانهای مختلف همواره با این مسئله مواجه بوده است. مهمترین عامل ایجاد رانت و رانت جویی در اقتصاد ایران، وجود منبع طبیعی نفت و درآمدهای نفتی حاصل از صدور آن بوده و می باشد. این عامل به همراه سایر عوامل شکل گیری رانت جویی، از جمله وجود انحصارات مصنوعی، ارائه ...

رانت جویی مانعی در پیشبرد اصلاحات اقتصادی یکی از معضلات اساسی اقتصاد کشورهای در حال توسعه، بویژه کشورهای صادرکننده نفت، وجود رانت و رانت جویی است. اقتصاد ایران نیز طی دورانهای مختلف همواره با این مسئله مواجه بوده است. مهمترین عامل ایجاد رانت و رانت جویی در اقتصاد ایران، وجود منبع طبیعی نفت و درآمدهای نفتی حاصل از صدور آن بوده و می باشد. این عامل به همراه سایر عوامل شکل گیری رانت ...

مروری بر اقتصاد دوبی : در حالی که 20 سال پیش، نفت حدود نیمی از درآمد دبی را تشکیل می داد، اما در سال 2006 فقط 5/5% آن را تشکیل داده و پیش بینی می شود که تا سال 2010 به کمتر از 1% برسد . امروزه تجارت، تولید، حمل و نقل، ساخت و ساز و املاک مهمترین سهم را در اقتصاد قوی و رو به رشد دبی ایفا می کنندو در واقع، جدیدترین ارقام نشان میدهند که ساخت و ساز و املاک حدود یک چهارم تولید ناخالص ...

فصل اول بسترسازی برای رشد سریع اقتصادی 7 ماده 1 به منظور ایجاد ثبات در میزان استفاده از عواید ارزی حاصل از نفت در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تبدیل دارایی‌های حاصل از فروش نفت به دیگر انواع ذخایر و سرمایه‌گذاری و فراهم کردن امکان تحقق فعالیتهای پیش‌بینی شده در برنامه، دولت مکلف است با ایجاد "حساب ذخیره ارزی حاصل از عواید نفت" اقدامهای زیر ...

در این قسمت به عمده ترین شاخص های اقتصاد کلان که می تواند وضعیت اقتصادی کشور را مشخص نماید اشاره می گردد : نرخ تورم نرخ تورم در 4 سال اخیر منتهی به سال 1383 به ترتیب برابر با 4/11 ، 8/15 ، 6/15‌ و 2/15 درصد بوده است که از میانگین هندسی برابر با 4/14 درصد برخوردار می باشد . این در حالی است که نرخ تورم جهانی و نرخ تورم در کشورهای درحال توسعه در سال 2002 به ترتیب برابر با 4/3 و 8/5 ...

مقدمه : از روزي که بشر خود را شناخت روز به روز بر اهميت و نقش سرمايه در امر توليد افزوده شده است. اگر بشر اوليه فاقد اولين سرمايه و‌آلات و ادوات بود حتي نمي توانست ارتزاق کند يا در مقابل حيوانات وحشي از خود دفاع کند. لذا نسلهاي بعد ناگزير شدند

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول