تکنولوژی ccd چیست؟
Ccd در اواخر دهه 1960 توسط محققان آزمایشگاه بل اختراع شد و در اول تصور می شد که یک حافظه کامپیوتری است اما به زودی معلوم شد که ccd کاربری های دیگری هم دارد مانند تصویر گیری، چرا که حسگرهای سیلیکون نوری در خود داشتند و مانند موتور در ماشین سنسورهای ccd در دوربین های دیجیتالی برای عکس گرفتن به صورت ابزار اصلی کار می کنند.
در فرم بسیار ابتدایی سنسورهای ccd، چشم های الکترونیکی برای دوربین هستند که نور را می گیرند و تبدیل به عکس می کنند و متعاقب آن سیگنال هایی را ساتع می کنند که باعث می شود تصویر دیجیتالی به وجود آید مطالعاتی در متدولوژی طراحی سیستم های دوربین نظارتی در طراحی یک سیستم امنیت فیزیکی – که سیتم های نضارتی (surveillance) اعم از CCTV و یا IP camera در این رده قرار دارند- متدولوژی های مشخصی از مراجع جهانی و یا منطقه ای نظیر IEEE,ANSI,BS و استاندارد اروپا مطرح شده است که به رغم وجود اختلاف جزیی در نحوه اجرای آن، روال و چهارچوب یکسانی را مطرح می نمایند.
اساس این متدولوژی و طراحی یک سیستم نظارتی بدین قرار است.
نیاز سنجی اولیه (OR Level) تبیین عمومی نیازهای امنیتی نیاز سنجی ثانویه (OR Level 2) تعریف دقیق نیازها انتخاب تکنولوژی، توپولوژی شبکه جزئیات فنی دوربین ها و سایر تجهیزات تحویل نهایی سیستم ارزیابی کارایی تجهیزات نصب شده ابتدا شرح نیازهای آشکار و نهفته دپارتمانهای مختلف ذینفع (Stake holders) در پروژه با استفاده از پرسشنامه نیازسنجی (OR checklist) بدست می آید.
این پرسشنامه (OR checklist) در اختیار قرار قرار می گیرد.
تا با مساعدت طراح نسبت به تکمیل آن اقدام نمایند.
ملاحظات هر ذینفع و اولویت بندی خواسته ها در تهیه یک دیدگاه منطقی از نیازهای جمعی بسیار موثر است.
از ترکیب این نیازمندیها و تعیین اولویتهای جزیی، نیازمندیها و اولویت های کل طرح، صورت بندی خواهد شد.این پرسشنامه ها اساس طراحی قرار می گیرند تا موثرترین و به صرفه ترین عملکرد سیستم مشخص شود.
طرفهای ذینفع پروژه در خلال تکمیل پروژه در خلال تکمیل پرسشنامه باید مشاوره کاملی ارائه گردد و اطلاعات لازم در اختیارشان قرار گیرد.
لازم است قبل از انجام مراحل بعدی تاییدیه مسئولین ذیربط را برای این بخش احراز نمود.
نیاز سنجی ثانویه (OR level 2) عموما دوربین ها برای نظارت بر فعالیت های انسانی استفاده می شود.
اما وضوح تصویر برای کاربردهای مختلف متفاوت است.
برای مثال وضوح دوربین و در نتیجه پهنای باندی که اشغال می شود برای دوربینی که برای نظارت بر ترافیک شهری و آگاهی از حجم تردد شهری استفاده می شود، با دوربینی که پلیس راهنمایی برای قرائت پلاک اتومبیل خلافکار بکار می گیرد و نیز دوربینی که جهره فرد مجرم را برای پلیس شهری محرز می نماید متفاوت می باشد.بر اساس آزمون کلاسیکی که به استاندارد Rotakin معروف شده مشاهده و رصد نمودن سوژه ها را در چهار دسته تقسیم بندی می نمایند و ترمینولوژی معین و تعریف شده ای را برای این چهار گونه وضع نموده اند.
1.
نظارت (monitoring): وقتی است که طول قامت یک سوژه منفرد معادل 5% طول تصویر صفحه مانیتور نظاذه گر را اشغال نماید.
در این حالت نظاره گر قادر به تشخیص تعداد، جهت حرکت و سرعت سوژه ها خواهد بود.
2.
آشکار سازی (detect): در این حالت طول قامت سوژه 10% طول تصویر مانیتور را تشکیل می دهد.
با چنین تصویری مثلا بعد از اعلان هشدار یک سیستم حفاظت پیرامونی میتوان تشخیص داد که آیا یک عامل انسانی به دیواره تماس داشته یا جانوری تصادفا به آن برخورد کرده است.
3.
تشخیص (recognize): در این وضعیت طول سوژه 50% طول مانیتور را شامل می شود و می توان با دقت نسبتا بالایی صاحب تصویر را با افرادی که می شناسیم وطابقت داد.
4.
شناسایی (identify): در این حالت طول قامت سوژه 120% طول مانیتور می باشد.
و کیفیت تصویر و اجزای پیکر او در حدی است که بی تردید می توان شخص را شناسایی نمود.
البته میزان نور محیط و زاویه سوژه نسبت به دوربین نیز در این امر دخیل است.
هدف از طرح این مطلب بطلان این نظریه است که در بسیاری از افراد ذینفع ولی غیر کارشناس رسوب نموده است که: خرید مدل هایی با وضوح بالاتر همیشه کمک به افزایش کارایی شخص نظاره گر می نماید.واقعیت مطلب این است که بنابر نوع ماموریتی که هر کدام از ذینفع های پروژه بر عهده دارند باید نقطه دید مناسب برای آنان محاسبه نمود و دوربین متناسب با این کار را تعبیه نمد.
بعلاوه انتخاب غلط دوربین با وضوح بالای بدون توجیح فنی، در میزان پهنای باند مورد نیاز، حجم ذخیره سازی و ...
تاثیر گذار شده و هزینه های پروژه را بی جهت افزایش خواهد داد.
این نیاز به دو بخش تقسیم شده است: در مرحله اول که OR level 1 نامیده می شود.
چک لیستی در اختیار بخشهای ذینغع قرار می گیرد که تحلیل آن منجر به تعیین استراتژی و انتخاب تکنولوژی مناسب خواهد شد.
ترسیم تقشه محل واضح سازی صورت مسئله تهدیدها، دارایی ها، مقتضیات امنیتی ذینفع مسئولین سایت امور حراست ارزیابی معیارهای موفقیت میزان بازداری تامین سلامت پیگرد نفوذگر تعیین موثرترین راهکار هرکدام از موارد فوق بحث های مفصلی را طلب می نماید که در حداکثر ایجاز بیان گردیده است.
پس از پایان مراحل نیاز سنجی و مشخص شدن نیازمندیهای کلی گروه مرحله آنالیز طرح و اولویت بندی اجرایی آن انجام می شود.
بعلاوه تحلیل مالی (financial analysis) نیز در این مرحله باید صورت گیرد تا بهترین تعدل بین بودجه و نیازها برقرار گردد.
هزینه خرید تجهیزات، راه اندازی، آموزش پرسنل مسئول سیستم و تامین نگهداری آن، همگی باید در این مرحله ملحوظ گردد.
اطلاعات حاصل از تحلیل طرح باید این توانایی را داشته باشد تا خریدار در مورد توانمند بودن سیتم پیشنهادی و قابل استفاده بودن آ» را برای حداقل یک دوره پنج ساله، قانع نماید.یکی از مواردی که این روزها محل مناقشه قرار گرفته است مقایسه ایست که در ابتدای امر و قبل از نیازسنجی برای انتخاب دوربین IP و یا CCTV صورت می گیرد.
و طرفداران هر کدام از این تکنولوژی ها دلایلی برای دفاع از محصولات خود ذکر می نماید.
واقعیت مطلب از این قرار است که ورود دوربین IP مانند بسیاری از تکنولوژی هایجدید نتوانسته است دوربین های CCTV را از دور خارج نماید.
چه از نظر تکنولوژیک و چه از نظر متدولوژی ارائه شده منحصرا این نیاز سنجی های سامانی است که ما را ملزم به انتخاب یکی از دو تکنولوژی و یا حتی تلفیقی از هر دوی آنها برای اهداف سازمان خواهد نمود.معیارهای ارائه داده شده در تست Rotakin برای سیستم آنالوگ، PAL با وضوح تعریف شده 576 خط بدست آمده.
در مورد سیستم های دیجیتال نیز معادل سازی آن بر مبنای شمارش pixel صورت گرفته است که فعلا از طرح آن خودداری می نماییم.از پاسخگویی به سوالات چک لیست مرحله 2 نیازسنجی، جزئیات کافی جهت آنالیز و طراحی سیستم مناسب بدست می آید.
این موارد را می توان به شکل زیر اختصارا بیان داشت.
هرکدام از موارد فوق بحث های مفصلی را طلب می نماید که در حداکثر ایجاز بیان گردیده است.
تعریف دقیق صورت مسئله جایگاهی که حفاظت می شود محیط پیرامونی، پارکینگ، قسمت پذیرش، صندوق مالی فعالیت دزدی، اوباشگری، حفظ نظم عمومی هدف از مشاوره شناسایی، آشکارسازی، نظارت سرعت سوژه قدم زدن ثابت متغییر برای هر یک از موارد باید تکرار شود.
برا ی ملاحظات عملیاتی (مشاهده زنده) چه کسی نظارت می کند تیم تعلیم دیده افراد عادی زمان نظارت 7*24 ساعات اداری، گاهگاهی از کجا نظارت می شود از محل کار از ، از راه دور، از وسیله متحرک نوع واکنش تماس با فرد مسئول سرویس اورژانس ملزومات سیستم اعلام هشدار دیداری، شنیداری، ترکیبی صفحات نمایش نوع،تعداد، سایز ضبط تصاویر کیفیت تصاویر، تعداد فریم در ثانیه، دوره نگهداری آرشیو نرم افزار نمایش مجدد تسهیلات انتقال دسترسی مرجع ثالث ملاحظات مدیریتی ملاحظات اداری ظوابط اداری مجوزهای لازم ادامه نظارت ملاحظات قانونی پشتیبانی و نگهداری تعمیرات، ارتقا، گارانتی، طول عمر منابع آموزش افراد Documentation منابع مصرفی آشنایی با اصطلاحات سیستم دوربین مداربسته امروزه در مراکز صنعتی و اداری جهت نظارت بر محیط فیزیکی و نظارت برکار کارکنان یا کـارگران در جـهت کنترل و مدیـریت بهـتر و کارآمـدتر بـه وفـور از سیستمهای تـلویزیونی مـداربسته (Closed circuit TV)(cctv) استفاده میشود.
این سیستمها به عنوان سیستمهای کنترل تصویری نیز نامیده میشوند.
گاهی نیز از این سیستمها با مخفف CCVE ( تجهیزات ویدئویی مداربسته) یاد میشود.
در محلهایی مانند بانکها ـ ادارات ـ دانشگاهها ـ کارخانجات ـ فروشگاههای بزرگ ـ فروشگاههای فروش اجناس گرانقیمت مانند طلافروشیها ـ در سوپرمارکتهای بزرگ و در کنترل ترافیک خیابانها و چهارراهها این سیستمها را میتوان نصب و مورد استفاده قرار داد.
استفاده از این سیستمها در منازل مسکونی رواج چندانی نیافته است ولی با پا به عرصه گذاشتن سیستمهای تصویری که قادرند حرکت را در محدوده تحت نظارت سیستم تشخیص و اعلام خطر نمایند یا توسط سنسورهای خاصی تحریک شده و شروع به ضبط فیلم از محل بنمایند انتظار میرود که استفاده از این سیستمها در منازل مسکونی نیز گسترش بیاید.
به اینگونه سیستمها هم اکنون اصطلاح دزدگیر تصویری اطلاق میشود.اصول کار سیستمهای CCTV به این صورت است که ابتدا تصاویر توسط دوربینهای مداربسته دریافت شده و برای نمایش و پخش به مانیتور یا تلویزیون انتقال داده میشود.
همچنین برای ضبط و یا تغییر نحوه نمایش روی مانیتور و پخش همزمان تصاویر دوربینها روی مانیتور و کنترل از راه دور دوربینها نیز تجهیزات و امکاناتی وجود دارد.
چون تصاویر دریافت شده از این سیستمها برای بینندگان محدودی میباشد لذا به آنها تلویزیون مداربسته میگویند بر خلاف تلویزیون عمومی (Broadcast TV) که جهت پخش تصاویر برای عموم میباشد.
با توجه به تنظیماتی که روی دوربینها و سایر تجهیزات میتوان انجام داد این سیستمها در شرایط جوی متفاوت و در روز و شب نیز کارآیی خوبی دارند.برای کنترل ورود و خروج افراد به یک محل و برای کنترل مکانهای وسیع توسط چندین دوربین و نمایش همزمان تصویر آنها و نظارت سمعی و بصری از فواصل بسیار دور از طریق شبکه تلفن بدون نیاز به حضور فیزیکی کنترل کننده در محل و در دستگاههایی که کنترل بصری آنها توسط انسان مقدور نبوده یا خطر آفرین میباشد نیز میتوان از این سیستمها استفاده کرد.
لذا استفاده از سیستمهای CCTV روز به روز در حال رشد است و با توجه به تکنولوژی ساخت تجهیزات آن که مبتنی بر صنعت الکترونیک و کامپیوتر میباشد ساخت و تولید تجهیزات این سیستمها دائماً در حال تکامل و پیشرفت است و ما در این مختصر سعی نمودهایم تا اصول کلی و امکانات عمومی این سیستمها را به همراه برخی از موارد نمونه از مشخصات و امکانات تجهیزات برای اطلاع و آشنایی خوانندگان عزیز ارائه نماییم.
عموماً در سیستمهای CCTV تجهیزات زیر مورد استفاده قرار میگیرد: 1ـ دوربین (camera) 2ـ کاور دوربین (camera Housing) 3ـ پایه دوربین BASE)یا( Bracket 4ـ نمایش دهنده تصویر monitor) یا TV) 5ـ انتخاب کننده (switcher) 6ـ کواد (Quad) 7ـ ترکیب کننده (Multiplexer) 8ـ ضبط کننده (Recorder) 9ـ کنترل کننده (controller) 10ـ کارتهای تصویر (capture card) 11ـ تقویت کننده رادیویی (Booster) 12ـ نظم دهنده ویدیویی (Video Router) قسمتی از اصطلاحات متداولی که ممکن است در مورد سیستم های CCTV و در مشخصات ذکر شده برای تجهیزات با آن ها برخورد کنید در زیرتوضیح داده شده است :A/D:مبدل آنالوگ به دیجیتال یا همان ADC (ANALOG TO DIGITAL CONVERTOR ) ALPHANUMERIC : وسیله قرار دادن نوشته روی تصویر که در DVR ومولتی پلکسر کار برد دارد .
BACK – FOCUS : تنظیم مکان لنز در رابطه با سنسور CCD در دوربین B.W(WIDTH (BAND: پهنای باند فرکانس که برای سیگنال ویدئویی معمولی 5 مگا هرتز است .
BETAMAX :فرمت ضبط ویدئویی شرکت SONYو رقیب VHS CCD APERTURE : سطحی از CCD که به نور حساس است.
CCIR :انجمن رادیویی بین المللی برای استاندارد تلویزیونی اروپا CDS : ( CORROLATED DOUBLE SAMPLING ) : تکنیکی در ایجاد ترکیب رنگ در بعضی از دوربین های CCD CFA ( COLOR FILTER ARRAY ) : فیلترهای نوری که در دوربین CCD برای تولید ترکیب رنگ سیگنال ویدئویی استفاده می گردد .
CIE : انجمن بین المللی نور که واحد های نوری را تعریف و ارائه می کند .
CHROMINANCE : به اطلاعات رنگ سیگنال ویدئویی گفته می شود .
CONTRAST: یکی از تنظیمات کیفیت تصویر .
اختلاف بین روشن ترین و تاریک ترین نقطه تصویر D/A : مبدل سیگنال دیجیتالی به آنالوگ .
DARK CURRENT : نشت سیگنال از CCD در نبود نور که ایجاد نویز (dark noise) می کند .
DMA ( DIGITAL MICRO MIRROR DEVICE ): یک تکنولوژی جدید ساخت سنسور ویدئویی که از تعداد زیادی آینه مینیاتوری روی چیپ استفاده می شود.
DUPLEX:سیستم ارتباطی که اطلاعات را در دو جهت رفت و برگشت مبادله می کند.
در سیستمهای CCTV معمولاً به امکان ضبط و پخش با هم به صورت مولتی پلکس گفته می شود.
D.S.P : مدار الکترونیکی پردازنده سیگنال دیجیتالی DV-MINI: یک فرمت ضبط صدا و تصویر جدید که اکثراً در هندی کم استفاده می شود .
D-VHS : استاندارد جدید ارائه شده توسط JVC برای ضبط سیگنال دیجیتالی روی VHS EBU : اتحادیه پخش برنامه های اروپایی EIA : انجمن صنعتی الکترونیک FCC : کمسیون ارتباطات فدرال آمریکا FIELD : تعداد نصف خطوط فریم را گویند در سیستم CCIR/PAL تعداد فیلدها 50 عدد در ثانیه و درسیستم EIA /NTSC تعداد فیلدها 60 عدد در ثانیه است .
FRAME STORE : وسیله الکترونیکی شماره گذاری و ذخیره فریم های تصویر .
FRAME SWITHER : نام دیگر مولتی پلکسر ساده است .
FRAME TRANSFER : یکی از سه اصل یا روش انتقال شارژ از چیپ CCD می باشد دو روش دیگر عبارتند از FRAME-INTERLINE , INTERLINE FRAME : در سیستم CCIR/PAL ازترکیب 625 خط ودر سیستم EIA /NTSC از ترکیب 525 خط یک فریم ساخته می شود سیستم پال 25 فریم بر ثانیه و سیستم NTSC 30 فریم بر ثانیه دارد .
GAMMA : این مشخصه برای تصحیح اختلاف بین پاسخ خطی دوربین و پاسخ غیر خطی مانیتور تعریف می شود .
مثلاً مقدار نمایی گاما برای مونیتور تک رنگ 2/2 است لذا دوربین باید روی 2.2/1یعنی 45/0 تنظیم شود .
HAD : یک نوع سنسور CCD است که طرح لایه ای دارد و سطح نویز درآن بسیار پایین است .
HDDTV : استاندارد آینده پخش برنامه های تلویزیونی با رزلوشن بالا ( 2000× 1000 پیکسل ) HUM : نویز روی فرکانس اصلی را گویند .
HYPER-HAD : تکامل یافته چیپ CCD HAD ILLUMINATION : به مقدار روشنایی تصویر اشاره دارد .
حداقل روشنایی لازم برای دوربین های معمولی چند دهم لوکس و برای دوربین های دید شب چند صدم لوکس می باشد .
I/0 : خروجی I/P : ورودی IEC : انجمن بین المللی برق INSERTER : وسیله ای برای گذاشتن متن روی تصویر .
INTERFERENCE : تداخل ناشی از میدان الکتریکی یا الکترومغناطیسی سایر وسایل روی سیگنال IP : درجه حفاظت بدنه یک وسیله را در برابر عوامل خارجی به صورت عدد بیان می کند .
IR : نور مادون قرمز ISDN : شبکه تلفن جدید با سرعت انتقال داده 64 کیلو بایت بر ثانیه ITU : اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور JPEG : فرمت عکس LINE-LOCKED : در سیستم های CCTV به چند وسیله گفته می شود که با فرکانس منبع تغذیه مشترک ( 50یا 60 هرتز) تغذیه می شوند و از نظر فرکانس فیلد قفل شذه اند .
LUMINANCE : اطلاعات سیگنال ویدئویی در مورد روشنایی تصویر را گویند .
MOD : حداقل فاصله شی از لنز را گویند که برای لنز های زوم حدود یک متر و برای لنزهای فیکس خیلی کمتر است .
( به طول فاصله کانونی لنز بستگی دارد ) MOIRE PATERN : نویز در تصویر حاصل از CCD در فرکانس های بالا NBS : اداره ملی استاندارد در آمریکا ND FILTER : یک نوع فیلتر نوری که مقدار نور را بدون بر هم زدن تعادل رنگ تقلیل می دهد .
NIT : یکی از واحد های نوری NTSC : استاندارد رنگی در آمریکا، کانادا ، ژاپن و چند کشور دیگر .
OIP : خروجی OBJECTIVE : جلویی ترین قسمت لنز OCULAR : نزدیکترین قسمت لنز به CCD PAL : سیستم تلویزیون رنگی اروپا PHOT : واحد نوری معادل ده هزار لوکس POTS یا PSTN : یکی از سیستم های تلفن PRINCIPEL POINT : مرکز عدسی PTZ SITE DRIVER : یک قسمت از سویچر ماتریسی کد سیگنال هایی کد دار کنترلی مربوط به کنترولر و DVR یا مولتی پلکسر را در یافت می کند.
RETMA : نام دیگر EIA سیگنال RF : سیگنال رادیویی که به طیف تا 300 گیگا هرتز تعلق دارد .
RS-232 : یک فرمت ارتباط دیجیتالی که فقط نیاز به دو سیم دارد .
RS-485: شکل پیشرفته تر ارتباط دیجیتالی که می تواند تا 32 دریافت کننده را در مقصد پوشش دهد.
S/N RATIO : نسبت سیگنال به نویز که بر حسب DB بیان می شود .
SCOTOPIC VISION : سطح نور زیر2-10 لوکس که برای چشم قابل دیدن نیست .
SIMPLEX : درcctv به یکی از دو روش مولتی پلکسی اشاره دارد که اطلاعات فقط در یک جهت قابل انتقال است (بر خلاف DUPLEX) مثلاً فقط امکان ضبط یا پخش در یک زمان باشد .
SMEAR : خطوط عمودی به صورت نویز در محل های بسیار روشن تصویر حاصل از CCD SMPTE : انجمن مهندسین تلویزیون و تصاویر متحرک SPLIT SCREEN : به صفحه نمایش چند تکه شده می گویند S-VHS : یک فرمت ضبط ویدئویی است که رزولوشن افقی 400 خط دارد .
TBC : سنکرون کردن سیگنال های مختلف بر اساس زمان TDG : ایجادکننده تاریخ و زمان روی تصویر TELEMETRY : سیستم کنترل از راه دور اطلاعات دیجیتالی کد دار TERMINATION : اتصال انتهای کابل را به یک کانکتور می گویند .
VDA : یک آمپلی فایر سیگنال تصویری با یک ورودی وچند خروجی VHS : ( VIDEO HOME SYSTEM ) سیستم ویدئویی خانگی VIDEO MATRIX SWITCHER : وسیله ای برای انتخاب بیش از یک دوربــین ، VCR یا چاپگر ویدئویی و امثال آن که قدرتمندتر از سویچرهای معمولی است .
VITS: سیگنال تست با شکل خاص که در سیستم پال در خطوط نامرئی 17و18و33و331 جا زده می شود.
VMD ( VIDEO MOTION DETECTOR ) : سیستمی که در برابر تغییر نور یا جابه جایی و حرکت سیگنال آلارم ایجاد می کند .
VS : سنکرونیزاسیون عمودی ( در مقابل آن HS سنکرونیزوسیون افقی ) W-VHS: استاندارد جدید ضبط ویدئویی ارائه شده توسط JVC Y/C : یک فرمت ویدئویی که اطلاعات روشنایی تصویر و رنگ تصویر جداگانه فرستاده می شود .
این فرمت در S-VHS وجود دارد .
دکل های نصب دوربین مدار بسته سیستم های نظارت تصویری از سالیان پیش به عنوان ابزاری مهم در بحث نظارت و ایجاد امنیت مورد استفاده قرار گرفته اند.
با توجه به سابقه طولانی این سیستم ها، تحولات و پیشرفت های بسیار زیادی در این حوزه صورت پذیرفته است که اطلاع از روند این پیشرفت ها، آخرین دستاوردها و تکنولوژی ها، و توجه به نکات مهم در یک سیستم نظارت تصویری و موارد بسیار دیگر می تواند کمک شایانی به ارتقای کیفیت واستفادهء بهینه از این تجهیزات بنماید.
یکی از بخش هایی که در کنار صنایع حفاظت الکترونیک و به عنوان بخش مکمل در این بخش مطرح می شود استفاده از تجهیزات الکترومکانیکی و عمرانی است.
در این زمینه می توان از دکلهاو پایه های نگهدارنده دستگاه های نظارت تصویری , زیر ساخت های آن و سیستم ارتینگ (اتصال زمین)نام برد.در ابتدای طرح، باید مطالعات جامعی بر روی مبحث سیستم های نظارت تصویری، اجزا، استانداردها و تکنولوژی های روز دنیا صورت پذیرد تا دامنه موضوع و ابعاد به خوبی روشن گردد.در این مرحله مطالعه بر روی بستر سازی سیستم شامل کنده کاری، مسیر کشی و لوله گذاری برای عبور کابل ها، نیز انجام می پذیرد.
همچنین طراحی دکل ها نیز باید با استفاده از نرم افزارهای تخصصی و توسط متخصصین فن انجام پذیرد.
همچنین طراحی سایر تجهیزات همانند بسترهای ارتباطی ، برق گیر و غیره نیز به موازات این مرحله باید انجام پذیرد.
دکل ها و پایه ها یکی مهم ترین عضو ها از مجموعه تجهیزات نظارت تصویری به شمار می آیند.
برای طراحی و ساخت دکل و پایه های دوربین رعایت نکاتی حائز اهمیت است: 1 -تعیین ارتفاع و زاویه مورد نیاز برای نصب دوربین متناسب با مکانی که نظارت آن برای کارفرما مورد اهمیت است.
2 –تعین نوع دوربین با توجه موقعیت واهداف نظارت تصویری 3 –تعیین الگوی ظاهری ونوع نمای دکل با توجه به موقعیت بومی محل اجرای سیستم , منابع اقتصادی و نظر کارفرما 4 –تعیین نوع پوشش ورنگ , متانسب باموقعیت جغرافیایی با جلب نظر کار فرما 5 –تعیین مکان نصب و نحوه اجرای دکل 6 –تعیین وبررسی بودجه و زمان مواردی که ذکر شد از مهمترین مراتبی است که منجر به طراحی وساخت یک دکل ویا پایه دوربین مناسب می شود که به تحلیل آن می پردازیم.
برای سفارش یک دکل دوربین ابتدا لازم است مشخص شود که هدف از نصب یک دوربین , کنترل ونظارت بر چه مکان یا موقعیتی است .
برای این منظورپس ازرایزنی با کارفرماوجلب نظراو واعمال دیدفنی برموقعیت تعیین شده ارتفاع و زاویه دکل مشخص میشود.
سپس باتوجه به موقعیت قرارگیری وفاصله دوربین ازهدف موردنظر , نوع دوربین , لنزدوربین , گردان یاثابت بودن آن و یااینکه برای کنترل مکان , اشیاء , افراد و یا چه موردی انتخاب می شود دوربین مورد نظر انتخاب میگردد, که این یکی از مهم ترین پارامترهای تعیین مشخصات یک دکل مناسب می باشد.
دکلی که برای یک دوربین ثابت با لنز معمولی طراحی می شود مسلما با دکلی که برای دوربین 32x گردان و یا دوربین کنترل پلاک طراحی شده است بسیار متفاوت خواهد بود , چرا که برای دوربین ثابت با لنز معمولی که برای کنترل محیط پیرامون دوربین بکار می رود , وزش باد و اثر آن بر لرزش دکل تاثیر چندانی در افت کیفیت تصویر ندارد ولی همین لرزش می تواند منجر به افت کیفیت تصویر وگاهی عدم وضوح کامل تصویر در یک دوربین گردان با زوم 32x که برای کنترل مکان هایی دورتر از محل نصب دوربین است شود.
از این رو لازم است برای دوربین های با زوم دقیق تر دکل هایی بکار گرفته شود که از حیث متریال بکار گرفته شده , قطر وضخامت ورق و دیگرپارامترهای طراحی وضعیت ایده آل تری نسبت به دکل های دوربین ثابت داشته باشد.
در دکل های با ارتفاع بلند پیشنهاد میشود یا دکل بصورت یک تکه ساخته شود ویا در صورت چند تکه بودن از اتصال پیچ ومهره و فلنچ استفاده کرد ونوع اتصال over lab ویا تلسکوپی که چند تکه از دکل را با فشار در هم فرو مکنند به هیچ وجه برای استفاده در نوع دوربین های fast doom توصیه نمی شود, چرا که این اتصال , اتصال محکم وبدون لرزشی در یک دکل دوربین نمی باشد و معمولا برای دکل های روشنایی بکار میرود.
بهترین نوع دکل برای نصب دوربین FAST DOOM استفاده از دکل 8 ویا 12 وجهی خود ایستا با اتصال پیچ ومهره و فلنچ می باشد .
بنابراین لازم است با توجه به موقعیت نصب دکل و سرعت منطقه ای باد و ایجاد تناسب آن با نوع دوربین بکار گرفته شده این اطلاعات در طراحی یک دکل ایده آل لحاظ شود.
یکی دیگر از پارامتر های طراحی دکل , طراحی ظاهر و نمای بیرونی وتوجه به دورنمای یک دکل به عنوان یک دکل دوربین می باشد.
چرا که لازم است یک هماهنگی بین تمام اجزای سیستم حفاظت و موقعییت محل و فرهنگ بومی محلی منطقه مورد حفاظت برقرار باشد.گاهی دکل دوربین در یک پالایشگاه ویا یک منطقه ترافیکی است ولازم است ظاهر دکل ودوربین یک ظاهر رعب آور و کاملاآشکار باشد وگاهی در یک منطقه نظامی ویا حراست فرودگاه لازم است دکل با ظاهری معمولی وحتی شبیه یک دکل روشنایی وبه اصطلاح استتار باشد که همین موقعیت بومی وهدف کارفرما از نظارت بزرگترین پارامتر در طراحی ظاهر یک دکل به شمار میاید.
گام بعدی تعیین پوشش دکل است که با توجه به موقعیت جغرافیایی و اهداف کارفرما از بین پوشش های 1- گالوانیزه گرم ,2- رنگ اپوکسی و 3- رنگ معمولی را می توان انتخاب کرد.گالوانیزه گرم نوعی پوشش با ضخامت 120-50 میکرو متر است که از همه انواع پوششها دارای کیفیت ,هزینه وعمر بیشتر است که درصورت استفاده از مواد مرغوب و دیگرشرایط مطلوب عمری با بیش از 50سال را خواهد داشت وبرای مناطق با رطوبت بالا بسیار مورد استفاده است.
در این پوشش دهی دکل را پس از ساخت و سیر مراحل مختلف چربی گیری واسیدشویی و...
به وان محتوی روی مذاب داخل می کنند وپس از چند دقیقه آن را خارج کرده و سرد می نمایند که برای یک کیفیت مطلوب تمامی مراحل می بایست زیر نظر یک کارشناس مجرب انجام پذیرد.
در پوشش نوع دوم از رنگ اپوکسی که یک نوع پوشش ضد اب و اتش است و از مشتقات مواد پلیمری می باشد استفاده می شود .
در این پوشش دهی که معمولا بر روی سطح بیرونی صورت میگیرد از یک دستگاه نیمه اتوماتیک رنگ پاش ویا قلم مو استفاده می شود.
این پوشش دارای هزینه وعمر کمتر از گالوانیزه گرم بوده و برای مکان های رطوبتی کاربرد مطلوبی دارد.نوع سوم نیز استفاده از رنگ های معمولی بوده که معمولا برای مکان های گرم وخشک استفاده داشته و به دلیل ارزان بودن این پوشش معمولا در صدر توجهات اقتصادی می باشد که البته از نظر کیفی و فنی در مرتبه آخر قرار می گیرد.و کارفرما می بایست هر از گاهی بر روی دکل نصب شده تجدید پوشش نماید.
مرحله بعد بررسی مکان نصب می باشد.
این که دکل برروی زمین ویا دیوار ویا پشت بام نصب می شود یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر طراحی دکل و در نظر گرفتن زیر ساخت های نصب آن است.
در صورتی که مکان نصب دکل بر روی زمین باشد می بایست فونداسیونی متناسب با شرایط دکل و نوع خاک منطقه طراحی وساخته شود.
که می تواند بسته به زمان پروژه در محل ویا به صورت پیش ساخته و دفنی ساخته شود.به منظور حفاظت افراد و دستگاهها ، اضافه ولتاژهای تولید شده در بدنه تجهیزات که باعث صدمه دیدن دستگاهها و افراد میشود ، همچنین می بایست ولتاژهای بسیار زیاد وخطرناک ناشی از برخورد صاعقه با دکلها را بایدبگونه ای و درنقطه ای خنثی نمائیم .
به همین منظور استفاده از سیستم ارت و حفاظت از تجهیزات بسیار لازم و ضروری است بعلاوه با افزایش استفاده از سیستمهای دیجیتالی و حساس ، لزوم بازنگری در طراحی ، نصب و نگهداری سیستمهای حفاظتی گراندینگ وجود دارد .
به طور خلاصه اهداف به کارگیری سیستم ارتینگ یا گراندینگ عبارتند از : 1 ـ حفاظت و ایمنی جان انسان 2 ـ حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی 3 ـ فراهم آوردن شرایط ایدهال جهت کار 4 ـ جلوگیری از ولتاژ تماسی 5 ـ حذف ولتاژ اضافی 6 ـ جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه 7 ـ اطمینان از قابلیت کار الکتریکی 8- پتانسیل بودن تجهیزات نصبشده در سایت های الکترونیکی و کارکرد صحیح آنها بخصوص تجهیزات دیجیتال و انتقال دیتا بدین منظور در پروژه های مختلف ساختمانی وحفاظت الکترونیکی درمکان هایی لزوم استفاده از سیستم ارتینگ محرز می باشد که می توان به مواردی اشاره کرد: -1 ایجاد چاه ارت جهت پست های برق و سیستم های قدرت -2 ایجاد چاه ارت جهت مجتمع های مسکونی ، برج ها و ساختمان ها -3 ایجاد چاه ارت جهت سیستم های ابزار دقیق و کنترل و تجهیزات دیجیتال -4 ایجاد چاه ارت جهت دکل های مهاری ، خود ایستا ، منوپل -5 ایجاد چاه ارت جهت سایت های کامپیوتری و اتاق سرور ها و...
روشهای اجرای ارت یا زمین حفاظتی : بطور کلی جهت اجرای ارت و سیستم حفاظتی دو روش کلی وجود دارد که ذیلاً ضمن بیان آنها ، موارد استفاده هر یک بیان میگردد .
1ـ زمین عمقی : در این روش که یک روش معمول می باشد از چاه برای اجرای ارت استفاده می شود.
2- زمین سطحی: در این روش سیستم ارت در سطح زمین (برای مناطقی که امکان حفاری عمیق در آنها وجود ندارد) و یا در عمق حدود 80 سانتیمتر اجرا می گردد.
در چه شرایطی از روش سطحی برای اجرای ارت استفاده نمائیم ؟
در مکانهایی که : ـ فضای لازم و امکان حفاری در اطراف سایت وجود داشته باشد .
ـ ارتفاع از سطح دریا پائین باشد مانند شهرهای شمالی و جنوبی کشور .
ـ پستی و بلندی محوطه سایت کم باشد .
ـ فاصله بین دکل و سایت زیاد باشد .
با توجه به مزایای روش سطحی اجرای ارت به این روش ارجحیت دارد .
نکات عمومی و مهم در خصوص سیستمهای ارت: 1-کلیه اتصالات با مفتول برنج یا نقره جوشکاری گردد.سطح جوش باید CM 6 باشدو جهت اتصالات وجوشکاری رعایت گردد.
2-ازهرپایه دکلهای خودایستا و هم فونداسیون دکل توسط سیم مسی و بست مخصوص به سیستم ارت جوشکاری گردد.
3-سیم میله برقگیر ازپایه ای که آنتنهای کمتری نصب می شود و با کابلهای روی لدر حداکثرفاصله را داشته باشد،بدون خمش درمسیر ومستقیما به رینگ داخل کانال و از کوتاهترین مسیر توسط جوش متصل گردد.
4-میله برقگیر روی دکل در بالاترین نقطه دکل(با رعایت مخروط حفاظتی با زاویه 45 درجه ) بطوریکه تجهیزات راکاملا پوشش دهد،قرارگیرد و جنس آن تمام مس با آلیاژ استاندارد به قطرmm 16 و طول آن بستگی به ارتفاع نصب انتنهای روی دکل دارد.
5-شعاع خم سیم مسی حداقل CM20 وزاویه قوس حداقل 60 درجه رعایت گردد(رعایت زاویه خمش سیم مسی ) 6- پایهها و نقاط ابتداوانتهای لدر افقی به سیستم گراند متصل گردد.
7-کلیه کابلهای ورودی به سالن توسط بست گراند به بدنه دکل و ابتدای لدر افقی(بعد از محل خم شدن کابل)گراند شوند.
8-به هیچ عنوان در روی دکل،جوشکاری صورت نگیرد.
9-اتصال از شبکه گراند سیستم اجرا شده به تانکر سوخت دیزل ژنراتور، تانکر آب هوایی ، اسکلت فلزی ساختمان و در و پنجره های اتاق دستگاه صورت گیرد.
10-اگر سیستمیازقبلاجرا شده باشد،سیستم قدیم بهجدید در عمقخاک متصل گردند.
11-سیمارت درروی زمین باید باروکشوسیمداخلکانالها باید بدون روکش و مستقیم کشیده شود.
12-پرکردن کانال باید با خاک سرند شده کشاورزی یا خاک نرم انجام گردد.
13-ارتفاع نصب شینه مسی CM 50 ازکف تمام شده باشد.
14-شینه داخل اتاق حدالمقدور به چیدمان دستگاهها نزدیک باشد.
15-ازهر دستگاهی جداگانه سیم ارتی به شینه متصل گردد ( قطر و طول شینه گراند بستگی به تعداد انشعابات آن دارد).
16- در دکلهای مهاری پر ظرفیت ، مهارهای دکل بایستی توسط بست مخصوص به گراند اتصال یابد.
17- جهت استفاده ترانس برق شهر در ایستگاههای مخابرات بایستی گراند جداگانه اجرا گردد.
18- در سایتهای کامپوتری جهت اجرای سیستم زمین حتی المقدور بایستی از یک زمین با سطح یکنواخت ( بدون شیب ) استفاده نمود.
19- در ایستگاهها بین نول و گراند نبایستی اختلاف ولتاژ وجود داشته باشد.
20- در دکلهای پر ظرفیت که ابعاد قسمت بالای دکل بیشتر از m 2 میباشد نیاز به نصب یک عدد برقگیر اضافی در سمت مقابل برقگیر اول میباشد.
21- در سیمکشی داخل محوطه سایت های کامپوتری برای چراغهای روشنایی و سایر موارد باید از کابل زمینی استفاده گردد و در ایستگاههای بالای کوه و نقاط دور از شهر نباید از چراغهای روشنایی خیابانی استفاده شود.
22- استاندارد قابل قبول آزمایش و تحویل اتصال زمین برای سایتهای کوچک زیر 10 اهم و برای سایت های بزرگ و مهم زیر 3 اهم میباشد.