دانلود تحقیق سلمان رشدی

Word 90 KB 34107 12
مشخص نشده مشخص نشده ادبیات - زبان فارسی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • احمد سلمان رشدی (زادۀ ۱۹ ژوئن ۱۹۴۷) نویسنده‌ هندی‌ الاصل تبعه انگلستان است.

    رُمان معروف آیات شیطانی از آثار اوست.

    زندگی شخصی وی در بمبئی هند و در خانواده‌ای مسلمان به دنیا آمد.

    پدر او بازرگانی هندی است.

    سلمان رشدی در دانشگاه کمبریج انگلستان تحصیل کرده است و در حال حاضر تبعه کشور انگلستان است.

    وی تا به حال چندین بار ازدواج کرده است.

    آثار اولین کتاب سلمان رشدی، گریموس، در سال ۱۹۷۵ به چاپ رسید که مورد استقبال مردم قرار نگرفت.

    دومین اثر او کتاب بچه‌های نیمه‌شب است که در سال ۱۹۸۱ منتشر شد، برنده ی جایزه بوکر شد، و سال‌ها بعد در سال ۱۹۹۳ برنده جایزه بوکرِ بوکرها شد که به این معنی بود که این کتاب بهترین اثر از میان رمان‌های برنده جایزه بوکر در ۲۵ سال اول اعطای این جایزه است.

    بچه‌های نیمه‌شب را مهدی سحابی به فارسی ترجمه کزد و در سال ۱۳۶۴ شمسی برنده جایزه ی بهترین رمان خارجی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز شد.

    کتاب شرم نیز در همان سال‌ها به فارسی ترجمه و چاپ شد.

    چهارمین اثر او کتاب آیات شیطانی است که در کشورهای ایران، هند، پاکستان، بنگلادش، مصر و آفریقای جنوبی رسماً ممنوع اعلام شده است.

    سبک آثار سبک روایی رشدی را از گونه رئالیسم جادویی می‌دانند[۳] رمان بچه‌های نیمه‌شب تم‌هایی از طبل حلبی گونتر گراس را در خود دارد که رشدی آن را الهام‌بخش نوشتن کتاب می‌داند.

    آیات شیطانی نیز به وضوح وامدار مرشد و مارگریتا اثر میخائیل بولگاکف روسی است.

    فتوای قتل سید روح‌الله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی ایران در ۱۴ فوریه ۱۹۸۹ حکم قتل سلمان رشدی را صادر کرد و این فتوا تا به امروز بر قوت خود باقی است.

    رهبر فعلی ایران، سید علی خامنه‌ای نیز در سال ۱۳۸۳ خورشیدی حکم آیت‌الله خمینی را غیر قابل تغییر خواند.[4] پس از این فتوا برخی از نهادهای دولتی ایران، جایزه‌هایی برای قتل او تعیین کردند.[5][6] متن کامل فتوای سید روح‌الله خمینی که در تاریخ ۱۴ فوریه ۱۹۸۹ برای اولین بار از رادیوی دولتی ایران منتشر شد بدین شرح است: بسمه تعالی انا لله و انا الیه راجعون، به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان می‌رسانم، مؤلف کتاب «آیات شیطانی» که علیه اسلام و پیامبر و قرآن، تنظیم شده است، همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن، محکوم به اعدام می‌باشند.

    از مسلمانان غیور می‌خواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند، سریعاً آنها را اعدام نمایند تا دیگر کسی جرأت نکند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر کس که در این راه کشته شود، شهید است ان شاء‌الله.

    ضمناً اگر کسی دسترسی به مؤلف کتاب دارد ولی خود قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد.

    و السلام علیکم و رحمه ‌الله و برکاته .

    روح‌الله الموسوی الخمینی ۲۹ بهمن ۱۳۶۷ / ۱۷ رجب بازتاب بین‌المللی فتوای قتل سلمان رشدی بازتاب صدور فرمان قتل سلمان رشدی توسط روح‌الله خمینی در میان افراد مختلف متفاوت بود.

    در این میان برخی از مسلمانان بخصوص در پاکستان با برگزاری تظاهراتی به حمایت از فتوای قتل سلمان رشدی توسط آیت‌الله خمینی اقدام کردند.

    اما کشورهای اروپایی و آمریکا یکپارچه صدور فتوای قتل توسط رهبر نظام جمهوری اسلامی را محکوم کردند.

    در همین راستا، تعدادی از دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در اروپا، از کشورهای محل تحصیل خود اخراج گردیدند.

    ترور و زندگی مخفیانه درپی صدور فتوای قتل توسط آیت‌الله خمینی و اعلام آمادگی برخی مسلمان در نقاط مختلف جهان، وزارت کشور انگلستان مسئولیت حمایت از سلمان رشدی که شهروندی و اقامت انگلستان را داشت، برعهده گرفت و با گماردن محافظان دولتی از وی حمایت کرد.

    دریافت لقب شوالیه وی در ژوئن سال ۲۰۰۷، از الیزابت دوم، ملکه پادشاهی متحده، به پاس خدماتش به عالم ادبیات، لقب شوالیه دریافت کرد.

    این اقدام باعث واکنش‌های گسترده‌ مثبت و منفی در کشورهای مختلف ازجمله در برخی محافل داخلی انگلیس شد.

    در همین ارتباطات سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن این اقدام، در کنفرانسی خبری در تهران گقت: «مدال دادن به یکی از منفورترین چهره‌ها در جهان اسلام، نمونه بارزی از ضدیت با اسلام در میان مقامات ارشد بریتانیاست».

    زندگی نامه سلمان رشدی چهارم مهر ماه 1367برابر با24سپتامبر 1988: انتشارات وایکینگ در لندن که جزء گروه انتشاراتی پنگوین میباشداقدام به انتشار کتابی نمودکه نام «satanic verses» برروی جلدآن خودنمایی می کرد.معادل فارسی نام این کتاب «آیات شیطانیی» بود.چهل روز بعد ابتدا کشور هند وسپس پاکستان فروش این کتاب راممنوع اعلام کردند.متعاقبا چندین کشور اسلامی دیگر نیز اقدام به تحریم فروش این کتاب کردند.روز 24 دی ماه 1367 مسلمانان شهر«برادفورد»انگلستان طی تظاهراتی اقدام به سوزاندن نسخه های کتاب آیات شیطانی نمودند.روز23بهمن ماه برابربا 12 فوریه 1989،مسلمانان پاکستان در شهر اسلام آباد به تظاهرات پرداخته وضمن دادن شعارهایی علیه امریکا وانگلیس به طرف مرکز فرهنگی انریکا حرکت کردند.این تظاهرات به به برخورد افراد مسلح ازدرون مرکز فرهنگی امریکا با تظاهرات کنندگان انجامیدوباعث شهادت 6نفرومجروح شدن بیش از یکصد نفرشد.فردای همین روز تظاهرات مسلمانان هند علیه نویسنده وناشران کتاب مذکور به شهادت یک نفرازسوی نیروهای مسلح هند منجر شد.

    25 بهمن ماه 1367 بربربا 14 فوریه 1988: آقای حمید انصاری کرمانی (قایم مقام موسسه تنظیم،حفظ ونشر آثارامام(ره))به حضور امام (ره)رسیده ومی گوید:آقا،قضیه این کتاب آیات شیطانی وشهادت مسلمانان را که شنیده اید نظرتان چیست؟امام در پاسخ می گوید:من همین الان می خواستم به شما بگویم که برویدوبه دولت بگویید که فرداراعزای عمومی اعلام کنند.

    آقای انصاری راهی ابلاغ فرمان امام به هییت دولت میشوند کهناگهان ساعتی بعدرادیوی جمهوری اسلامی ایران اقدام به پخش اعلامیه ی مهمی ازجانب امام می نماید.

    بسمه تعالی انا لله وانا الیه راجعون به اطلاع مسلمانان غیور سراسرجهان می رسانم،مولف کتاب آیات شیطانی که علیه اسلام وپیامبرو قرآن تنظیم وچاپ ومنتشر شده است،همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن محکوم به اعدام می باشند.از مسلمانان غیور می خواهم تادرهر نقطه که آنان رایافتند،سریعا آنان را اعدام نمایندتا دیگر کسی جرات نکندبه مقدسات مسلمین توهین نماید وهرکس دراین راه کشته شود،شهید است ان شاء الله .ضمنا اگرکسی دسترسی به مولف کتاب دارد ولی خود قدرت آن راندارد،اورابه مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد.

    والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته روح الله الموسوی الخمینی25/11/1367 کمی بعد ازانتشاراین خبر از سوی دفترامام (ره) اطلاعیه ای بدین شرح صادرگردید: رسانه های گروهی استعماری خارجی به دروغ به مسیولین نظام جمهوری اسلامی نسبت می دهند که اگرنویسنده کتااب آیات شیطانی توبه کند ،حکم اعدام او لغو می گردد.

    حضرت امام خمینی (مد ظله) فرموده اند:سلمان رشدی اگر توبه کندوزاهد زمان گردد بر هر مسلمان واجب است با جان ومال،تمامی هم خودرابه کار گیرد تا تا اورا به درک واصل کند.حضرت امام اضافه کردند:که اگر غیر مسلمانی ازمکان او مطلع گرددوقدرت این راداشته باشد تا سریع تراز مسلمان اورااعدام نماید،بد مسلمانالن واجب است آنچه رادرقبال این عمل می خواهدبه عنوان جایزه یا مزد عمل به او بدهند.

    «آیات شیطانی» چیست؟

    کتاب آیات شیطانی رمانی است در547 صفحه .نام این کتاب اشاره ای به افسانه ویا واقعه واهی وساختگی غرانیق دارد.غرانیق جمع غرنوق وبه معنای مرغابی است که گردنی بلند دارد وسپید وسیاه رنگ استوبه معنی جوان سفید وزیبا روی نیزآمده استبرخی غرنوق را لک لک وبوتیمار نیز معنی کرده اند.اعراب جاهلی گمان می داشتند که بت ها مانندپرندگان بههسمان عروج می کنند وبرای پزستندگان خود شفاعت می نمایند.

    طبق افسانه غرانیق که توسط برخی مورخان نقل شده است،پیامبر(ص) هنگام قرایت سوره نجم-سوره 53 قرآن- پس ازقرایت ایات 19و20 «افرایتم اللاه والعزی ومناه الثلاثه الاخرین» آیادیدید لات وعزی را و منات راکه سومین ان دو بود ،ناگهان این جمله راتلاوت کرد: «تلک الغرانیق العلی ان شفاعتهن لترتجی»اینها مرغان اغبی بلند پروازند که شفاعت آنان امید میرود.درادامه این روایت مجعول امده است که همان شب جبریل بر پیامبر نازل شد وبه پیامبر گفت:«جمله دوم فوق وحی نیست» وپیامبر بسیار دلگیر وشکسته شد وخداوند برای دلجویی از پیامبر آیات 73تا75سصوره اسرا را نازل فرمود.

    این داستان اهریمنی ازسوی قاطبه علمای شیعه وسنی تکذیب شده است وسلسله روات ان نیزاستخراج گردیده ومشخص شده است کهع روات ان یهودیان مسلمان شده بنی قریظه بوده اند که این طایفه پر کینه ترین قبیله یهودیان مدینه نسبت به پیامبر بوده اندکه صدهاتن ار آنان در جنگ خیبر به دستور پیامبر به درک واصل شده اند.

    کتاب آیات شیطانی در 9فصل تنظیم شده است ونویسنده کتاب،افسانه غرانیق را مکرروبه شکل های گوناگون در کتاب خود آورده است وآن را به عنوان یکی از مضامین اصلی کتاب خود مشخص وبرجسته نموده است.

    موارد اهانت وجسارت نویسنده را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد: 1-تشکیک در امروحی وطرح این موضوع که جبرییل در واقع موجودی دردرون پیامبر بوده است وپیامبر (نعوذ بالله )متناسب با منافع خود وحتی مسایل شخصی اش آیات راتنظیم می کرده است!

    2-معرفی پیامبر اسلام به عنوان فردی خودخواه وتاثیر پذیر وکم دقت و...

    3-معرفی یاران پیامبر به عنوان افرادی که دچارانحراف های اخلاقی گوناگون بوده اند.

    4-نسبت انحراف اخلاقی به همسران پیامبر.

    5-تحقیرواهانت نسبت به فرشته وحی جبرییل 6-تحقیرواهانت نسبت به احکام اسلام.

    7-این عناوین راسربسته بپذیرید.توضیح بیشتر در موردهریک از آنها جز سیاه کردن سینه ها ثمری ندارد .تمام قهرمانان این کتاب بی سروته دارای ضعف ها وانحرافات شدید اخلاقی هستنداسامی آنها سلمان،بلال،اسماعیل،عایشه،ماهوند-در وزن تلفظ لاتین محمد-و...

    می باشد.باور کنید خلاصه داستان به دلیل اشفتگی عجیب وقایع وهمچنین اهانت امیزبودن آن میسر نیست.

    در مورد رشدی همین را بدانید کهدر سال1947در بمبیی ودریک خانواده مسلمان متولد شده است.در13 سالگی به انگلستان مهاجرت کردوفعلا مقیم انگلستان است.وی پیش از کتاب آیات شیطانی چهار رمان دیگر نیز منتشر کرده است.به علاوه دو فیلم نامه .رشدی از صدقه سر نوکری انگلیس به عضویت هییت انستیتو فیلم انگلستان وعضویت هییت مشاورین فیلم انگلستان وعضویت هییت مشاورین انستیتو هنر های معاصر انگلستان وعضویت انجمن سلطنتی ادبیات انگلستان در آمده است.وکتاب آیات شیطانی که پنجمین رمان او محسوب می شود مستقیما به سفارش آقای «گیلون ریتکن» رییس یهودی انتشارات «وایکینگ»نوشته شده است.جالب است بدانید به سفارشهمین آقای ریتکن سلمان رشدی از آغاز انتشار کتاب گارد محافظ داشته ومبلغ کلان وبی سابقه 850هزار پوند به او دستمزد پرداخت شده است.همچنین جایزه کتاب انگلستان در سال 1988 به او تعلق گرفت.

    تا کنون دو بار در پیروی از فرمان حضرت امام مورد هدف قرار گرفته که هر دو عملیات به شهادت مستشهدین انجامیده است واوجان سالم به در برده مصطفی مازح وابراهیم عطایی دو شهیدی هستند که دراین راه پیش قدم شده اند.

    نام دیگر کتب سلمان رشدی از این قرار است: 1.

    بچه های نیمه شب(در هند ممنوع الچاپ است به خاطر اهانت به ارزش ها) 2.

    شرم(در پاکستان ممنوع الچاپ است به خاطر اهانت به ارزش ها) 3.

    لبخند جگوار 4.

    سفری به نیکاراگوآ.

    رُمان آیه های شیطانی با سقوط دو مرد از آسمان آغاز می شود.

    جامبوجت ربوده شده ی بُستان برفراز دریای مانش منفجر می شود و دو تن از مسافران به طرز معجزه آسایی زنده و سالم بر زمین سقوط می کنند.

    این دو جبرئیل فرشته و صلدین چمچا نام دارند و حرفه شان هنرپیشگی است.

    جبرئیل ستاره ی‌ پُرآوازه ی‌ فیلم های مذهبی هند است که در جستجوی الی کُن، ملکه ی یخ، یا زنی که بر قله ی اِوِرِست پا نهاده به لندن سفر می کند.

    و صلدین، بازیگر نقش های رادیویی و فیلم های تلویزیونی کودکان و استاد تغییر لهجه و تغییر صدا، از دیدار پدرش در بمبئی به انگلستان!!!

    باز می گردد.

    این دو حین سقوط از آسمان همراه با استحاله ای مرموز ماهیتی نمادین می یابند و یکی به موجود شیطانی و دیگری به مردی فرشته آسا تبدیل می شوند.

    بخش دوم کتاب که در شهری به نام جاهلیه می گذرد و ماهوند نام دارد با الهام از افسانه ی‌ غرانیق به رشته ی‌ تحریر درآمده است.

    در این بخش، ماهوندِ سوداگر که پیامبر می شود و یکی از بزرگترین ادیان جهان را بنیان می گذارد، پس از ماجرای آیه های شیطانی به یثرب که بعدها مدینه نامیده شد، پناه می برد.

    ((نعوذ بالله من الشیطان الرجیم واللعین)) اما ماجرایی که بر ماهوند می گذرد عمومیت دارد.

    در این کتاب خدایان، فرشتگان، شیاطین و پیامبران دارای خصلت های بسیار انسانیند و در بیشتر اوقات در تشخیص میان نیک و بد عاجر می مانند .((نعوذ بالله من الشیطان الرجیم واللعین)) در آخر این بخش جبرئیل، مَلِک مقرّب اقرار می کند که نمی داند کدام نیرو زبانش را به سخن می گشاید.

    گویا شیطان از زبان او ابیاتی را بیان کرده است.

    اما این که شیطان می تواند در قالب فرشته سخن بگوید، خواننده را به این خیال می اندازد که خدا همان شیطان است و شیطان خداست و یا این که خدا موجودی است که نیمی از او شیطان و نیمی دیگر فرشته است.((نعوذ بالله من الشیطان الرجیم واللعین)).

    به خدا دیگر امکگان توضیح بیشتر نیست شاید تا همین جا هم زیاده روی کرده باشم.

    ماجرای سلمان رشدی اندیشه مرز ندارد.

    آن را کرانه ای نیست.

    بیان و تصویر آن لیکن مرزهایی دارد که انسانها با توافق همگانی یا بدون آن ترسیم کرده اند.

    مرز آزادی بیان کجاست؟

    این بحث را نیز پایانی نیست چرا که هر کس و هر گروهی را نظری است و دلیلی.

    در هنر و ادبیات شیطنت و بازیگوشی وجود دارد.

    لیکن اینکه آیا این بازیگوشی ها آزادند به حریم ارزشها و اعتقادات انسانها دست اندازی کنند نیز ماجرایی است هنوز بی پایان.

    واقعیت این است که مرزهای آزادی در هر کشوری بنا بر پیشینه و فراخور فرهنگ و بردباری تغییر می کند.

    آنچه مسلّم است اینکه از یک سو آزادی بی مرز نیست چرا که با مسئولیت همراه است و از سوی دیگر انسان از چنان ظرفیتی برخوردار است که گستره آن را هر چه وسیعتر ساخته و مرزهای آن را همواره به پس براند.

    اگر قلم ننویسد و اگر زبان به سخن گشوده نشود، چگونه می توان به اندیشه ها پی برد؟

    و هنگامی که اندیشه پر می کشد و بال می گشاید، دو راه بیشتر ندارد: یا باید بیان گردد و یا خفقان بگیرد و پنهان شود.

    برای دومی دلیلی جز سانسور، فشار و تهدید وجود ندارد و در چنین شرایطی می باید همچنان به قلم و آنچه نمی نویسد سوگند یاد کرد!

    اگر مسلمانان متعصّب از بخش هایی از کتاب «آیه های شیطانی» برآشفتند، بسیاری از مسلمانان نیز واکنشی نشان ندادند و یا به گفتگو درباره آن پرداختند.

    قطعاً نمی توان گفت اوّلی ها مسلمان ترند، لیکن می توان گفت دوّمی ها بردبارترند.

    «آیه های شیطانی» خود همچون آیه های شیطانی بر جهانی نازل گشت که گویا ضد شیطان است، لیکن دست در دست او دارد.

    این کتاب سرشار از تخیل و جادوست و تا مدتها نمی توان از طلسم آن رهایی یافت.

    اینک نویسنده مهاجر و تبعیدی آن (مهاجر از هند به انگلستان و تبعیدی از زندگی به وادی مرگ) گمان می کند به خاطر شیطنت ادبیش بخشوده می شود.

    اگرچه شاید او به راحتی می توانست به وطن خود سفر کند، اما بعید به نظر می رسد بتواند به آسودگی در تبعید زندگی خویش را سر کند.

    ماجرای رشدی یک نمونه دردناک و بی نظیر در تاریخ ادبیات است.

    به راستی، چرا؟

    ماجرای رشدی سلمان رشدی در 1947 در بمبئی به دنیا آمد و در چهارده سالگی با خانواده خود که به دلیل مسلمان بودن مورد آزار هندوها قرار می گرفت، نخست به پاکستان و از آنجا به انگلستان رفت.

    او پنج داستان بلند که همگی جایزه برده اند و چند مجموعه داستان های کوتاه نوشته است.

    داستانهای او به کند و کاو در مسایل اجتماعی، فقر، نژاد پرستی، تبعید و مهاجرت، جستجوی هویّت و عدالت می پردازند و از بخت بد «آیه های شیطانی» نه تنها بهترین اثر رشدی، بلکه از آثار ادبی برجسته است.

    ممکن است پرسیده شود چرا از بخت بد؟

    از یک سو برای یک نویسنده مجازاتی بالاتر از این نیست که بیشترین اظهارنظر کنندگان کتابش، اثر او را اصلاً نخوانده باشند!

    هم لعنت کنندگان و هم مدافعان او غالباً «آیه های شیطانی» را نخوانده اند، بلکه جسته و گریخته شنیده اند.

    و از سوی دیگر مضمون اثر آنچنان در سایه مسایل غیر هنری و غیر ادبی قرار گرفته که در واقع از آن همواره در عرصه ای که اساساً به آن تعلق ندارد نام برده می شود.

    «آیه های شیطانی» بلافاصله پس از انتشار در سال 1988 از جانب مسلمانان متعصّب مورد حمله قرار گرفت و بر سر آن کتابسوزی در انگلستان و زد و خوردهای منجر به مرگ در پاکستان و هند روی داد.

    در 14 فوریه 1988 آیت الله خمینی از طریق رادیو مسلمانان را به قتل نویسنده و ناشر کتاب فرا خواند.

    این ماجرا نشان داد که جامعه بشری و یا دست کم بخش سزاوار توجهی از آن هنوز ظرفیت گفت و شنود نداشته و به رویارویی و برخورد بیشتر تمایل دارد.

    در این ماجرا، از یک اثر ادبی آنچنان موضوع سیاسی ساخته شد که همگی مضمون اصلی کتاب را که همانا تکرار و رویارویی فرهنگها و تمدنها در تاریخ بشر است، به فراموشی سپردند.

    در این میان بر کسی پوشیده نیست که آنچه در این ماجرا تعیین کننده است نه مضمون کتاب، نه جان نویسنده و نه حتا آزادی بیان، بلکه روابط بین المللی و سیاسی دولتهاست.

    به عنوان دلیلی سزاوار تأمل توجه کنید به این واقعیت که مشابه چنین ماجرایی در مورد «تسلیمه نسرین» نویسنده بنگلادشی به سرعت به فراموشی سپرده شد.

    دنیای غرب و دنیای غیر چهار سال پس از انتشار «آیه های شیطانی» بود که ساموئل هانتینگتون بنیادگرای غربی نظر جنجالی خویش را درباره «برخورد تمدنها» (The clash of civilizations) منتشر ساخت (1993) و به مذاهب از جمله اسلام در این برخورد به عنوان محرک جای ویژه ای داد.

    شاید ماجرای رشدی نیز در پرداخت چنین نظریه ای بی تأثیر نبوده باشد.

    لیکن آنچه سزاوار توجه است اینکه سلمان رشدی در کتاب خود از این برخورد و اینکه اتفاقاً فرهنگ سفید و غرب محرک آن است سخن می گوید و انسانهایی را تصویر می کند که از نبود یک فضای عادلانه برای گفت و شنود و همزیستی فرهنگها و تمدنها رنج می برند.

    همزیستی فرهنگها که لزوم آن امروز در پدیده مهاجرت بیش از پیش خود را می نمایاند یکی از مهمترین موضوعات «آیه های شیطانی» است.

    در غرب که در این قرن، موج بزرگ مهاجرت از کشورهای آسیایی و آفریقایی را به گونه ای تحمیلی پذیرفته است، به این جنبه از کتاب که مهمترین مضمون و بیشترین حجم آن را تشکیل می دهد پرداخته نشده و نمی شود.

    جنجالی که بر سر کتاب راه افتاد، بهترین راه فرار غرب از زیر بار پرسشهایی بود که «آیه های شیطانی» در برابر آن مطرح می سازد.

    در مجموعه داستانهای کوتاه «شرق و غرب» که در 1994 انشار یافت، سلمان رشدی باز هم به موضوع مهاجرت و رویارویی فرهنگها می پردازد.

    آدمی بی اختیار به یاد اصطلاع و ادعای مشهور آقای هانیتینگتون می افتد که دنیا را به «غرب و غیر» (The west and the rest) تقسیم کرده است.

    این تقسیم بندی که آن را می توان «دارالغرب و دارالغیر»نیز نامید، دقیقاً آن روی سکه «دارالاسلام و دارالحرب» است!

    اگر «آیه های شیطانی» پیش از آنکه به مضمون درگیری بی معنی ای که آتش بیار معرکه آقای هانتینگتون نیز گشت تبدیل شود، با بردباری خوانده می شد، شاید هرگز چنین ماجرایی بر سر آن پیش نمی آمد.

    آن اندازه که تا کنون به ماجرای رشدی از زاویه سیاسی، حقوقی و حاکمیت ملّی پرداخته شده، به مضمون اصلی کتاب که محور این ماجرا بود، توجه شایسته نشده است.

    گفتنی درباره این اثر چند بعدی بسیار است.

    در این نوشته تنها به برجسته ترین خطوط آن پرداخته می شود.

    کتاب در نُه فصل تنظیم شده که ظاهراً ربطی به یکدیگر ندارند.

    در فصل های دوم و چهارم به نام های «ماهوند» و «عایشه» است که رشدی به ظهور دین نوین، مسائل اعتقادی و مذهبی و نیز به گونه ای غیر مستقیم به انقلاب ایران می پردازد و تصویری سراسر شک و تردید نسبت به این وقایع ارائه می دهد.

    مسیحیان اروپا در قرون وسطا حضرت محمد را به تحقیر «ماهوند» می نامیدند که تغییر یافته کلمه محمد در زبانهای قدیمی انگلیسی و فرانسوی است و به معنای «شیطان» است.

    رشدی نه تاریخ نوشته است و نه مقاله سیاسی و تحقیقی.

    او به تمامی این ماجراها از دیدگاهی هنری و تخیلی نگریسته و در این رهگذر، از واقعیت، روایت، تاریخ و تخیل بهره گرفته است.

    در ادبیات نیز می توان به گفت و شنود پرداخت.

    اتفاقاً مراوده و تأثیرگذاری فرهنگی بیشتر در این عرصه صورت می گیرد.

    می توان همواره در همه چیز تردید کرد و در پایان به قطعیت پیشین بازگشت و یا به قطعیت نوینی دست یافت.

    برخورد اروپای قرون وسطا را با حضرت محمد و دین نوین نیز در همین نبرد کهنه و نو و تردید در باورها می باید بررسی نمود.

  • فهرست:

    ندارد
     

    منبع:

    ندارد

سلمان رشدي احمد سلمان رشدي (زاد? ?? ژوئن ????) نويسنده‌ هندي‌الاصل تبعه انگلستان است. رُمان معروف آيات شيطاني از آثار اوست. زندگي شخصي وي در بمبئي هند و در خانواده‌اي مسلمان به دنيا آمد. پدر او بازرگاني هندي است. سلمان رشدي در دانشگاه کمبريج ا

قلمرو های متداخل تاریخ های در هم تنیده سکوت در برابر و در برابر مسأله اصلی؛ دستور روز است بعضی از سکوت ها شکسته شده و بعضی از آنها در پیش گرفتن واهی توسط نویسندگانی که درون راهبرد های سیاسی هستند و با آن زندگی می کنند حفظ می شود آنچه برا من جالب است آن شیوه ای است که توانایی شکستن سکوت را داشته باشد. تدنی مریسون، بازی در تاریکی به عبارت دیگر تاریخ یک ماشیان حساب نیست، تاریخ در ...

به نام خدا خلاصه تاريخ ايران زمان ميلادي زمان هجري سلسله پادشاه رويدادها پايتخت حدود 720 تا 550 پيش از ميلاد مادها ديا اکو ديااکو هفت قبيله آريايي را در

رئالیسم از ریشه‌ی لاتین «Real» به معنای واقعیت گرفته شده است. رئالیسم در معنای لغوی، معادل واقع‌ گرایی یا واقعیت‌ گرایی است. به لحاظ مابعدالطبیعی و در فلسفه‌ی یونان باستان، واقعیت عبارت است از امر بیرونی خارج از ما. در حکمت عرفان اسلامی، «واقعیت»، امری ذومراتب است و در نظام هستی، «واقعیت مثالی» قرار دارد و باطنٍ واقعیت ملکوتی یا مثالی نیز، واقعیت جبروتی است که البته در زبان حکما ...

مقدمه در بینش اسلامی زن و مرد هر دو از یک جان و یک ماده آفریده شده است و در ذات و جوهر تفاوتی با یکدیگر ندارند.بنابراین هر دوی آنها انسان نامیده می شوند و خداوند پس از خلقت آنها،«فتبارک الله احسن الخالقین»به خود گفته است.با وجود اینکه این دو صنف تفاوتی در ذات و جوهر و توانائی رشدیابی و کمال جوئی با هم ندارند، اختلافی در میان آنها مشاهده می شود که پاره ای از آنها لازمه ی بقای نوع ...

مقدمه : انقلاب اسلامی که در هزار و چهارصد و بیست و سه سال پیش به دست توانای پیامبر اسلام محمد بن عبدالله ( ص) صورت گرفت به حق می توان ادعا کرد که نفخ صوری بود در کالبد مردگان و محرومان تاریخ ، حیات و زندگی نوینی بود در تاریخ بشریت ، با کمال قدرت و بالندگی در کمتر از نیم قرن جهان آنروز یعنی آسیا ، آفریقا اروپا را روشن و از خواب جهالت و گمراهی بیدار نمود . انقلاب اسلامی و تمدن ...

آفرینش آثار هنری پرولتری بارها در این برنامه از ضروت آفرینش آثار هنری صحبت کرده ایم. و بارها نیز این سئوال روبرو شده ایم که هنر پرولتری یعنی چه؟ پاسخ به این سئوال نمی تواند مجرد از تعریف مقوله باشد. آثار هنری چیزی جزء اشکال ایدئولوژیک نیستند. یعنی ظروفی هستند مه در آن دیدگاه و نگرش کلی به جامعه و جهان منعکس میشود. ممکن است موضوع برخی آثار هنری، مسائل تماماً سیاسی یا تاریخی باشد، ...

مقایسه دو کتاب تاریخ جهانگشای جوینی و ظفرنامه حمدالله مستوفی ( قسم‌السلطانی) از آغاز دوران چنگیز تا دوران هولاکو (صفحات 924 تا 171 :از چاپ عکسی از روی نسخه خطی کتابخانه بریتانیا) تاریخ جهانگشای جوینی، کتابی ست با ارزش مربوط به تاریخ دوران مغول (انجام تألیف در سال 658 هجری )1 و محتوی وقایع تاریخی منطبق با ظفرنامه حمدالله‌مستوفی (مؤلف به سال 735 هجری)2 می‌باشد. کار مقایسه این دو ...

دکتر علی شریعتی 29 خرداد سالروز درگذشت دکتر علی شریعتی است. به همین مناسبت هر ساله به پاس خدمات ارزنده او به نسل جوان این کشور آثار و اندیشه های او همچون استاد شهید مرتضی مطهری مورد نقد و بازخوانی مستمر قرار می گیرد. بی شک او و استاد مطهری دو اندیشمند و دو متفکر تأثیرگذار در جامعه ایرانی بوده و هستند که اندیشه های آنان مقدمات نظری انقلاب اسلامی ایران را فراهم کرد. مجموعه آثار ...

نام و آوازه صاحب فصول و آراي ابتکاري وي نمي‌تواند براي آشنايان با علم اصول، ناشناخته و مجهول باشد. وي که همواره از او با نام اثر عظيمش (فصول) ياد مي‌شود، در اين کتاب ارزشمند نه تنها در محدوده علم اصول، بلکه در حوزه دانشهاي ادبيات، منطق، کلام که در ع

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول