مقد مه :
با توجه گسترش روز افزون کمی و کیفی ورزش کشور و نقش اساسی پزشکی ورزشی در سلامت و افزایش کارآیی ورزشکاران و دیگر افراد جامعه ، نیاز به این علم هر روز بیشتر احساس می شود. با این وجود پزشکی ورزش از محدود رشته هایی است که تا کنون کمتر به آن پرداخته شده است .
نقش ورزش در زندگی افراد و همچنین پویایی و سلامت جامعه برهمگان مشخص است لکن ورزش در کشور ما به صورت سنتی دنبال شده و تمام تلاشهایی نیز که در جهت حرفه ای شدن آن صورت گرفته نتوانسته است تاثیرات مثبت خود را ایفا کند .
تغذیه ورزشی
مواد مغذی مورد نیاز بدن :
کربوهیدرات : اولین منبع انرژی در یک فعالیت ورزشی شدید کربوهیدرات ها هستند و سوخت عضلات و مغز نیز کربوهیدراتها می باشد حدود 60 درصد انرژی مورد نیاز روزانه (6تا10 گرم کربوهیدرات به ازای هرکیلو گرم وزن بدن ) باید از نشاسته و غذاهای پر کربوهیدرات مثل میوه ها ، سبزیها ، نان و حبوبات تامین گردد .
چربی :
چربی یک منبع انرژی ذخیره شده است که بیشتر در طی فعالیتهای کسب مثل مطالعه و خواندن و خوابیدن مصرف می شود برای داشتن یک کارآیی ورزشی خوب ، 25 درصد انرژی مورد نیاز روزانه خود را از چربیها تامین کنید .
پروتئین :
پروتئین برای ساخت و بازسازی عضلات ، گلبولهای قرمز ، مو، و دیگر بافتهای بدن و برای ساخت هورمون یک ماده اساسی و ضروری محسوب می شود وقتی که کربوهیدرات بطور کافی در دسترس نباشد می توان بجای آن از پروتئین استفاده کرد حدود 15 درصد انرژی مورد نیاز روزانه باید از غذاهای پر پروتئین مثل ماهی ، مرغ و تخم مرغ تامین گردد .
املاح :
املاح عناصری هستند که از مواد غذایی بدست می آیند و جزئی از ساختمان های بدن می باشند ( برای مثال کلسیم جزئی از استخوان است ) مهم ترین املاح عبارتند از : آهن، منیزیم ، کلسیم ، فسفر ، سدیم ، پتاسیم و روی املاح نیز مانند ویتامین ها قادر به تامین انرژی نیستند .
ویتامین ها :
ویتامین ها موادی هستند که سوخت و ساز بدن را تسریع کرده و واکنش های شیمیایی بدن را تنظیم می کنند بسیاری از ویتامین ها توسط بدن ساخته نمی شوند باید از طریق مواد غذایی وارد بدن شود، ویتامین ها منبع انرژی نیستند.
آب:
آب یکی از مواد ضروری بدن است و حدود 50تا60 درصد وزن بدن را آب تشکیل می دهد آب دمای بدن را تثبیت می کند ، مواد مغزی را به سلولها می برد ، مواد زاید را از سلولها دور می کند ، آب نیز انرژی زا نیست .
تغذیه قبل از مسابقه یا تمرین هر چه باشد دارای چهار اهمیت زیر است :
از پایین آمدن قند خون در حین مسابقه یا تمرین پیشگیری می کند پایین آمدن قند خون باعث علائمی مانند احساس سبکی در سر ، خستگی ، تاری دید ، بی ارادگی ، و عدم تعادل می گردد که همگی اینها در توان و کارآیی ورزشی ورزشکار تداخل ایجاد می کند .
با ورود غذا به معده ، شیره ی معده را جذب می کند و احساس گرسنگی را درفرد از بین می برد .
سوخت عضلات تامین شود .
ورزشکار از لحاظ ذهنی اقناع می شود که سوخت لازم را به بدن خودش رسانده است .
جریان خون کلیه با شروع مسابقه به شدت کاهش می یابد بنابراین خوردن فوری مایعات قبل از شروع مسابقه سبب می شود از تاثیرات نامطلوب احتباس ادرار جلوگیری گردد بهتر است که در یک ساعت مانده به شروع مسابقه از قندهای ساده استفاده نشود آزاد شدن انسولین به دنبال مصرف مواد قندی و فعالیت بدنی می تواند سبب ایجاد علایم کاهش قند خون را گردد .
تغذیه طی فعالیت ورزشی :
شامل مصرف آب ، کربوهیدرات و اکترولیتها است .
تغذیه بعد از فعالیت ورزش :
تغذیه بعد از فعالیت ورزشی باید در جهت جبران ذخایر از دست رفته ی بدن انجام گیرد پس از فعالیتهای بدنی استقامتی باید ذخیره ی گلیکوژن بدن جایگزین شود گلیکوژن با سرعتی حدود 5% در ساعت جایگزین می گردد . حداقل 20-10 ساعت وقت باید به این امر اختصاص یابد ظاهراً و عده های کربوهیدراتی حجیم موثر تر از وعده های کم حجم و متناوب نمی باشد لذا خوردن 50-100 گرم کربوهیدرات هر دو ساعت توصیه میگردد. مصرف کربوهیدرات بصورت نان ، برنج ، و.... نیز مفید است مصرف پروتئینهایی چون ماهی ، تخم مرغ محلی ، فراورده های شیر و آب میوه تازه برای جایگزینی پروتئین و مواد معدنی مفید خواهد بود .
رژیم غذایی ضربتی :
برخی از ورزشکاران با تغییر شدید و ناگهانی در رژیم غذایی سعی در کاهش وزن دارند . مسئله اساسی ای که در این ورزش از نظر دور میماند، عدم ایجاد تغییر در عادات تغذیه ای افراد است لذا معمولاً چنین رژیمی موقتی است و مفید نیست . از طرفی این رژیم ها باعث کاهش توانایی های فرد و افزایش میزان ابتلاء به بیماریهای عفونی و سرماخوردگی می گردد و ضعف و خستگی بوجود می آورد .
روانشناسی ورزش
مقابله با استرس :
روشهای مختلفی جهت مقابله با استرس وجود دارد مانند استفاده از ماساژ ، گوش دادن به موسیقی آرام ، خوابیدن دروان آب گرم ، هیپنوتیزم و..... و این روشها بر تغییر سه عامل دخیلی در بروز استرس شامل محیط استرس آمیز، سطح انگیختگی و افکار منفی موثرند . این عوامل طی دو طرح ذیل عمل می نمایند.
استرس = افکار منفی انگیختگی محرک محیطی ( الف
کاهش کاهش کاهش
کاهش اضطراب روشهای شناختی روشهای جسمی تعدیل محیط
کاهش کاهش کاهش
استرس = انگیختگی افکار منفیمحرک محیطی ( ب
تغییر شرایط استرس زای محیط بر محرک محیطی ، روشهای آرام سازی جسمانی بر سطح انگیختگی و روشهای شناختی بر افکار منفی موثرند .
انگیختگی در واقع یک پاسخ آموخته شده به وقایع محیطی پیشین است که با محرک محیطی کنونی بروز می یابد . لذا در طرح الف قبل از اینکه افکار منفی شروع شوند انگیختگی شکل می گیرد و زمانی که ورزشکار در جستجوی علت انگیختگی بر می آید سیر افکار منفی بسویش هجوم می آورند و احساس استرس را در او دامن می زنند مثلاً ورزشکاری به رختکن وارد می شود بموازات ورود احساس می کند عضلاتش منقبض شده ، قلبش تند می زند ، کف دستش عرق کرده ، چند پروانه در شکمش بال بال می زنند و ..... این علائم بعلت تداعی مسابقات مهم گذشته ایجاد می گردد روشهای مقابله با استرس در این طرح ، شامل آرام سازی جسمانی است تافرد بتواند در مقابل محرک استرس آور بجای پاسخ انگیختگی ، پاسخ آرامش جسمانی را تجزیه نماید .
در طرح دوم شروع آغازین افکار منفی منجر به افزایش انگیختگی می گردد مثلاً ورزشکار با دیدن حریفان که در حال گرم کردن هستند (محرک طبیعی )با خود فکر می کند که هرگز نمی تواند بر چنین حریفی پیروز شود و به احتمال زیاد شکست خواهد خورد (افکار منفی ) سپس احساس می کند ضربان قلبش تند می زند ، زانوهایش سست شد و ........ (افزایش سطح انگیختگی ) روش مقابله با استرس در اینجا متوقف ساختن افکار منفی است .
اصول تمرین و آمادگی جسمانی
ورزش و انقباض عضلانی:
ورزشی که جهت توسعه قدرت و استقامت عضلانی انجام می شود به نوع انقباض عضلانی ارتباط دارد .
تمرینهای ایستا (ایزومتریک )
تمرینهایی است که در آن تلاش جهت بلند کردن ، هل دادن ، فشردن و....... مقاومتی که ثابت و غیر قابل حرکت است انجام می شود ورزش ایستا هنگامی موثرتر است که حداکثر بهبودی حالت خستگی عضلانی در تمرین پویا سریعتر از تمرین ایسنا است. استقامت عضلانی توسط تمرینات پویا بیشتر از ایستا بدست میآید. انقباض عضلانی بمدت شش ثانیه حفظ شد و انقباضها روزانه 10-5 مرجه برای 7-5 روز در هفته تکرار نشوند .5-3 تکرار 30-10 ثانیه ای و یا 30-10 تکرار 5-3 ثانیه ای نیز به شکل موثری قابل استفاده است قدرت اکتسابی که به دنبال تمرین اسینا حاصل می شود به زاویه ی مفصلی ای که در آن انقباض صورت گرفته اختصاص می یابد .
لذا توصیه می شود هنگامی طراحی تمرین ، حرکات انجام شده سراسر دامنه حرکتی مفصل را در بر گیرند تمرین با انقباض 67% قدرت به مدت یک هفته قدرت را 5% افزایش می دهد ظاهراً افزایش مقاومت با قدرت 100% تاثیر فزاینده ای در افزایش قدرت ندارد .