پیشینه تاریخی سابقه تاریخی این منطقه به دوران ساسانی باز می گردد، محل اولیه شهر کازرون، شهر باستانی بیشاپور است که در دوره ساسانیان بسیار آبادان و پررونق بوده است، واز شهرهای زیبای آن زمان محسوب می شده ایت.
بنا به نوشته تاریخ نویسان بزرگی چون ابن ابلخی، حمدالله مستوفی، یاقوت حموی و ابن بطوطه و ...
ساختمان اولیه این شهر توسط طهمورث ساسانی بنا گردیده و بهرام گور آن را شهری آباد نمود و پسرش کیقباد، پدر انو شیروان آن را تکمیل کرد.
این شهر در گذشته مرکز کوره بیشاپور یکی از پنج کوره فارس بوده است.
مقدمه عموماً یک دانشگاه به لحاظ آموزشی به تعدادی انستیتو تقسیم بندی شده است که در هر انستیتو واحد های مربوط به آن رشته در آن بخش ارائه می شود .
واحد های جاری ارائه شده در یک ترم در پایگاه داده های در دسترس هر دانشجو قرار میگیرد.
دانشجو با توجه به واحد های ارائه شده درترم به انتخاب واحد های مورد نظر بر مبنای یک سری معیارها و محدودیت ها و شرایط مقرر که اساس و قوانین انتخاب واحد یک دانشجو را در بر میگیرد، اقدام به انتخاب واحد می کند .
چگونگی شکل گیری مراحل ابتدایی سیستم پیش از انتخاب واحد توسط دانشجو: پیش از شروع ترم و آغاز سال تحصیلی در دانشگاه ، ابتدا با تعیین نیاز آموزش نسبت به واحد هایی که می بایست درترم جهت ارائه به دانشجو، مشخص گردد با هماهنگی اداره آموزش و مدیریت و امور دانشجویی به منظور رسیدن به یک سری نتایج کلی درچگونگی برگزاری ترم با توجه به امکانات دانشگاه و توانایی برگزاری واحدهای درسی مختلف ، در هر رشته خاص اقدام به گزینش و تکمیل پایگاه داده ای میکنند که مشتمل است از لیست واحد های درسی ، کد درس ،شماره گروه برای هر درس( بر مبنای پیش بینی مقدار تقاضای دانشجویان جهت تعیین ظرفیت)،انتخاب اساتید ، تعیین روز و ساعت برگزاری هر درس ( با توجه به انتخاب اساتید و عدم تداخل انها)، تعیین تاریخ و ساعت امتحان ،تعیین مکان برگزاری هر واحد درسی، تعیین ظرفیت ( با توجه به امکانات و نوع واحد).
این اطلاعات گرد اوری میگردد تا در زمان شروع پروسه انتخاب واحد توسط دانشجو به عنوان منبع در اختیار دانشجو قرار گیرد.
سیاستهای کلی دانشگاه و یک سری معیارها و اهداف کلی جهت هر چه بهتر ارائه شدن و پیاده سازی این سیستم نیز در شکل گیری این سیستم موثر است.
از قبیل عدم تداخل برخی واحد درسی که عموماً در یک ترم توسط یک دانشجو انتخاب میگردد یا جلوگیری از ایجاد فواصل در میان برگزاری هر درس ، جلوگیری از ازدیاد و تراکم ارائه دروس در مکان برگزاری ...
در مجموع این مرحله پیش از فرا رسیدن زمان انتخاب واحد دانشجویان توسط مجموعه سیستم واحد دانشگاهی انجام و ایجاد میشود.
ما دراینجا به چگونگی پیاده سازی و تحلیل سیستم انتخاب واحد که مرحله اصلی ان شرح انتخاب واحد توسط دانشجو است میپردازیم و در واقع تمرکزگروه بر تحلیل این مرحله میباشد.
شرح کلی پروسه انتخاب واحد توسط دانشجو : دانشجو مستقیماً به انستیتو مورد نظر مراجعه کرده و پس از اخذ لیست واحد های ارائه شده در نیمسال جاری ، دانشجو نام واحدهای درسی درخواستی و تعداد و شهریه هر واحد درسی را در فرم خاصی به نام فرم انتخاب واحد وارد کرده و به مدیر گروه جهت تایید درخواست دانشجو تحویل می دهد، چرا که میبایست با قوانین خاصی مطابقت داده شود .
به فرض مثال در تعیین حداکثر تعداد واحد درخواست شده و یا رعایت پیش نیاز ها و...
دانشجو فرم را به حسابداری برده و حسابداری پس از ضرب تعداد واحد در شهریه واحد آن و تعیین شهریه کل که ان نیز بر اساس یک پروسه خاص مشخص میشود.
با تایید فرم توسط حسابداری ، دانشجو فرم را به همراه فیش واریز جهت ثبت واحد به متصدیان ثبت واحد مراجعه کرده تا با اختصاص ظرفیت به دانشجو برای هر درس صورت پذیرد و واحد را به دانشجو ارائه شود .
که با تحویل فرم هایی که در نزد دانشجو می مانند ، چک لیست می گویند ، پروسه انتخاب واحد تکمیل و پایان پذیرد.
البته مرحله حذف و اضافه نیز طی دو مرحله در ابتدا و انتهایترم در کل پروسه انتخاب را کلیتر میکند.
(Question & Answer) جلسه پرسش و پاسخ -نیازهای سیستم انتخاب واحد چیست یعنی سیستم چگونه کار می کند؟
دانشجو ابتدا لیست دروس پیشنهادی خود را به مدیر گروه تسلیم می کند اگر به موافقت مدیر گروه رسید.
آنگاه همراه با امضای مدیر گروه به قسمت ثبت دروس مراجعه می کند(قسمتی در آموزش) و در آنجا با توجه به ضوابط خاص خود مانند تداخل ها و پیش نیازها و….
درسها را ثبت می کند در صورتی که گروهی بخواهد تغییر کند در حوزه ی اختیارات ثبت دروس است اما اگر درسی بخواهد عوض شود بایستی به تایید مدیر گروه و حسابداری برسد.
- کارحسابداری کجای سیستم تعریف می شود؟
دانشجو قبل از اینکه لیست دروس پیشنهادی خود را به مدیرگروه بدهد با توجه به هزینه ی هردروس که از قبل به دانشجو اطلاع داده می شود شهریه ی خود را حساب می کند(شهریه هر واحد درتعداد واحدها به اضافه ی شهریه ثابت).
آنگاه فیش واریزی را به همراه لیست دروس خود به حسابداری (امورمالی) می برد و امورمالی هنگامی که فیش واریزی را به همراه لیست دروس مطابقت داد لیست دروس را ممهوربه مهر امورمالی می کند .
انگاه دانشجو نزد مدیر گروه می رود … - ضوابط خاصی(استثناء ها و ضوابط) درثبت دروس چه چیزها هستند؟
دروس یک دانسجو نبایستی با هم تداخل داشته باشد و دیگری رعایت پیش نیازها می باشد .همچنین یکسری از دروس هم نیاز هستند دانشجویانی که معدل آنها بالای ۱۸ است می توانند تا ٢۴ واحد انتخاب کنند ودانشجویانی که معدل آنها زیر ۱٢ است بایستی تا ۱۴ واحد انتخاب کنند و کسانی که معدل آنها بین ۱۸-۱٢ است می توانند حداکثر ٢۰ واحد انتخاب کنند .
و راستی وضعیت دانشجویان ترم یک که بایستی قبل از انجام تمامی این کارها ثبت نام را انجام دهند و دیگر اینکه آنها لیست دروس پیشنهادی ندارند و دروس آنها از قبل توسط مدیر گروه تعیین شده است.
- ضوابط و استثناء ها ی حسابداری چیست ؟
تخفیفهای به دانشجویانی که پدران آنها شهید- ایثارگر و جانباز باشند وخانواده های زیر نظر کمیته امداد و بهزیستی یکسری تخفیفها می دهیم.
و به دانشجویان ممتاز نیز یکسری تخفیف می دهیم ۱۰ الی ۱۵درصد از کل شهریه و دیگری اینکه تا زمانیکه که دانشجو تسویه حساب کامل نکرده باشد چک لیست دروس و تمدید کارت دانشجویی برای او انجام نمی شود.
-چه کسانی با این سیستم کار خواهند کرد؟
مسئول آموزش –اعضای ثبت دروس – مسئول ثبت نام – مدیر گروه –اعضای امورمالی.
-این سیستم چه اطلاعاتی را در برمی گیرد ؟
اطلاعات دانشجویان (اطلاعات شخصی)- اطلاعات درسی دانشجویان (واحدهایی که گذرانده و واحدهایی که قرار است بگذراند)- وضعیت مالی دانشجو (چگونگی عملکردش در حسابداری ) – لیست درسها و تاریخ امتحان آنها – اطلاعات پرسنلی اساتید- -چه گرازشهایی از سیستم خواهید داشت؟
چاپ چک لیست دانشجو-چاپ لیست تسویه حساب – گواهی اشتغال به تحصیل – گواهی اشتغال به تحصیل همراه با ذکر مبلغ پرداختی شهریه – چاپ فرم تمدیدکارت دانشجوی – لیست دانشجویان هر درس – لیست دانشجویان هرسال ورودی با یک رشته خاص – لیست دانشجویانی که شهریه بدهکار هستند و مانند اینها ….
- نحوه ی پرداخت شهریه چگونه است؟
دانشجویان فیش بانکی که مبلغ شهریه را پرداخت کرده اند به حسابداری می آورند و ما لیست دروس آنها را تایید می کنیم.
و ما با یکسری از ضوابط به دانشجویان وام پرداخت می کنیم اما اصل پول را به آنها نمی دهیم و آنرا از شهریه آنها کم کرده و دانشجو موظف است با پرداخت اقساط خود، وام را به صندوق رفاه دانشجویانی برگرداند به عبارتی همان حالت شهریه ی قسطی را خواهد داشت.
-چه قسمتهایی با این سیستم کارخواهند کرد؟
قسمت آموزش – ثبت دروس – امور مالی(حسابداری) – صندوق رفاه دانشجویانی (البته بطور خیلی محدود).
قسمت آموزش – ثبت دروس – امورمالی(حسابداری) – صندوق رفاه دانشجویانی (البته بطور خیلی محدود).
صورتجلسهFAST مورخه : دوشنبه–۳۰ مهر ماه سال ١۳۸٧ (۳٠/٧/١۳۸٧) ساعت ۵/١۴ مکان : دانشگاه آزاد اسلامی اعضای حاضر در جلسه : اعضای دانشگاه : مسئول ثبت نام – مسئول حسابداری – مدیر گروه اعضای گروه تجزیه وتحلیل : حبیب مرادی منش – امیر زارعی موضوع جلسه : بررسی و تحلیل سیستم انتخاب واحد دانشگاه آزاد اسلامی جلسه با هماهنگی قبلی اعضاء با یکدیگرآغاز شد.
ابتدا آقای زارعی یک دید کلی که گروه از جلسه پرسش و پاسخ بدست آورده بود را برای جمع شرح داد : با عرض سلام و تشکر قبلی از پرسنل محترم دانشگاه.
پروژه ی طراحی سیستم انتخاب واحد که با هماهنگی بخش اداره آموزش و حسابداری مرکز زیر نظر معاو ن اموزشی با همکاری بخش امور دانشجویی سروکاردارد که در واقع همان طور که پیشتر گفته شد در پروسه پیاده سازی این سیستم عناصر مختلف موجود در سیستم ، در راه اندازی ان به عنوان عوامل موثربه وجود دارند .
کسانی که با این سیستم درتماس هستند عبارتند از به ترتیب – دانشجو – مسئول حسابداری – مدیرگروه – مسئول ثبت دروس و درمسائل آموزش مسئول آموزش .
سیستم یکسری محدودیت و شرایط خاص را به عنوان قوانین و هنجار دارد که در شرح تحلیل سیستم ذکر شده است و بعلاوه سیستم یکسری بانک اطلاعاتی را نیز دربر خواهد داشت که اطلاعات دانشجویان – اساتید – دروس – کلاسهای کارگاهها و ….
را در بر خواهد داشت .
و یکسری درخواستها و گزارشها که سیستم گرفته خواهد شد.
این دید کلی ، گروه تجزیه و تحلیل از سیستم انتخاب واحد دانشگاه می باشد .
لذا با توجه به حجم داده ها وعمل سازماندهی به ان و سرعت بخشیدن به کارو در نهایت دوام و پایداری و به روز رسانی این پروسه ، وجود یک سیستم مکانیزه را برای این فرایند در دانشگاه یک نیاز است .
با تشکر اعضای گروه جهت پیشبرد و تعیین QFDها در مرحله بعد ،علاقمند به دریافت نظرات پیشنهادی پرسنل دانشگاه حاضر در جلسه بودند.
نظرات مسئول ثبت نام آقای بزرگی : بدلیل عدم حضور همکارم (مسئول ثبت دروس) سعی میکنم درخواستهای ایشان را نیز نسبت به سیستم تعریف شده منعکس کنم.
طبعا سیستم میبایست تداخل ها و رعایت پیش نیازها وهم نیازها را چک کند و در قبال ان عمل تعریف پده در قوانین اموزشی را پیاده کند.همچنین امکان اضافه کردن گروه جدید با صدور مجوز از سمت مدیر گروه در برنامه را داشته باشد و مجوزی برای ویرایش و تغییر ظرفیت مکان های برگزاری دروس را داشته باشد .
ارئه یک گزارش از بررسی وضعیت دانشجو در ترم قبل را برخوردار باشد تا از طریق ان بتوان در انتخاب واحد او برای ترم حاضر یا اینده بهتر تصمیم گرفت .
و یک پیشنهاد اینکه کاربر بتواند فقط با یک کلیک یک درس رابرای یک دانشجو انتخاب کند ودیگر نیازی به تایپ اضافه نباشد و اگر همین کار را بتوان در ثبت نام انجام داد یعنی اینکه با اسکن فرم پرشده ی ثبت نام توسط دانشجو اطلاعات تفکیک شده و در کامپیوتر وارد شوند.
مسئول حسابداری: سیستم انتخاب واحد قسمتی ازآن دربخش حسابداری و یا امورمالی تکمیل می شود.
سیستم باید بتواند وضعیت دانشجو در ترم قبل و وضعیت بدهکاری یا بستانکاری او را برای ما نشان دهد تا اینکه بتوانیم چک لیست دانشجو را درصورت تسویه ارائه کنیم و همینطور برای تمدید کارت دانشجوئی او و همچنین وضعیت دانشجو را از لحاظ پرداخت وام نیز مورد بررسی قرار دهیم.
من یکسری از مشکلات سیستم قبلی را ذکرمی کنم آنهایی را که درطول مدت خدمتم با آنها برخورد داشته ام تا شاید بتوان بعضی از آنها رادرسیستم جدید برطرف کرد.
مثلا یک دانشجو مقداری وجه را از امورمالی طلبکار می باشد و دانشجویی دیگر مقدار وجهی را بدهکار می باشد با توجه به توافق دو دانشجو درسیستم قبل نمی توان مقداری وجه را از حساب دانشجوی طلبکار به دانشجوی بدهکار واریز کرد .
و این مشکل برای هنگامی که دانشجوی طلبکار می خواهد طلب خود را از وام دانشجویی کسر کند ویا اینکه آنرا بابت هزینه های دیگری که مربوط به حسابداری است از قبیل ژتون غذا کسر کند و یا جریمه ی گم کردن کارت دانشجویی و … را از آن کسر کند که بازاین امکان وجود ندارد.
مشکل دیگر اینکه درموقع انتخاب واحد به دلیل ازدحام و شلوغی ممکن است بعضی از فیش های بانکی مفقود شوند و ما چونکه فقط شماره ی فیش و مبلغ آنرا نگاهداری می کنیم در سیستم به یکسری مشکلات برخورد می کنیم لذا اگر بتواند یک اسکن ازخود فیش نیز نگاهداری کرد شاید بعضی از مشکلات حل شود.
و یکی دیگر از مشکلات هنگامی که ما پرینت حساب را از بانک می گیریم نمی توانیم بفهیم کدام دانشجو در چه روزی چه مقدار پول به حساب ریخته اگر یک جستجو در سیستم طراحی شود که با استفاده از شماره فیش اطلاعات دانشجو را به ما بدهد یکی از مشکلات دیگر ما حل شده است..
مدیر گروه : سعی میکنم پیشنهادهای خودم را نسبت به مسائلی که ذکر کردم ارائه کنم.
به عنوان مدیر گروه یکی از مشکلاتی که با آن هر ترم دست و پنجه نرم می کنیم طراحی برنامه دروس می باشد.
بطوریکه بتوان برنامه ممکن را با توجه به ویژگی ها و امکتنات و قابلیت های دانشگاه و همینطور بنا به خواسته ها ی مختلف دانشجویان نسبت به نحوه ارائه برخی دروس بخصوص در رابطه با اختلاف زمانی مابین و ازاد بودن اوقات بهترین برنامه را تنظیم کنیم که این مستلزم رعایت یکسری محدودیت ها و جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی است مانند اینکه دریک ساعت مشخص دوکلاس مختلف دریک اتاق قرار نگیرند.
کارگاهها به طور همزمان به دو استاد تعلق نداشته باشد.
تمامی دانشجویان بتوانند به اندازه ی نرمال واحد انتخاب کنند و دیگر اینکه دروس پیش نیاز همدیگر، دریک زمان ارائه شوند تا با هم تداخل داشته باشند که یک دانشجو نتواند هر دو را با هم انتخاب کند.
اگرچه این قابلیت درثبت دروس نیز چک می شود و ضوابط دیگر که مطمئنا یک سیستم میبایست تمامی این شرایط را دارا باشد تا بیشترین بازدهی را برای دانشجو در زمان انتخاب واحد داشته باشد.
نظر تمامی پرسنل حاضردرجلسه را شنیدیم و با یکسری رایزنی ها و صحبتهای دیگر که مابین اعضای شرکت کننده شکل گرفت به مجموعه جمع بندی و نتیجه رسیدیم که درزیر نتیجه گیری جلسه و صحبتهای گروه تجزیه و تحلیل را می شنویم.
گروه تجزیه و تحلیل : چنانچه بخواهیم به یک جمع بندی کلی از جلسه برسیم تا بر مبنای ان به یکسری اهداف تعیین شده دست پیداکنیم میبایست به بخشی از درخواستها در مقابل دیگردرخواستها که قابل اجراست صرف نظر کنیم.
البته قابل اجرا نبودن نه بدین معنی که اصلا قابل اجرا نباشد ومحال باشد بدین معنی است که به لحاظ هزینه و در نهایت نسبت به نیازمندیهای نهایی سیستم قابل چشم پوشی است .در معرفی این خواستها بیشتر توضیح خواهم داد.یکسری از درخواستها مانند: بررسی تداخل ها- بررسی پیش نیازها و هم نیازها – اضافه کردن گروه جدید و تغییر گنجایش کلاس .
و همچنین تمامی درخواستهای که مسئول حسابداری داشته اند حتما در سیستم جدید گنجانده خواهند شد.
و اما درخواستهایی که قابل اجرا نیستند.درخواست اسکن شدن فرم ثبت نام.
برنامه ای که بتواند نوشتار طبیعی رابه نوشتار دیجیتالی تبدیل کند که دربازار آماده وجود دارد اما هزینه ی خرید آن خیلی زیاد است..
شاید بتوان گفت این سیستم خود یک سیستم مجزا می باشد که شاید بیشتر از این سیستم انتخاب واحد نیاز به زمان داشته باشد.
اما غیرممکن نیست..
ساعت 50: 15 جلسه پایان می پذیرد و نیازمندیهای مختلف سیستم که QFD های ما را تشکیل می دهند شناسائی شدند.
QFD (Quality Function Development) توسعه تابع کیفیت نیازمندیهایمان را بر اساس آنچه درصورتجلسه آورده شده می نویسیم بدین ترتیب : نیازهای معمولی (Normal requirement) : ۱- تداخلی دروس - ۲- گنجایش کلاسها -۳- گنجایش هر گروه درسی -۴- رعایت پیش نیازها و هم نیازها- ۵- وضعیت ترم قبل دانشجو-۶-واحد تکراری -۷- وضعیت بدهی- ۸- وضعیت وام درصورت گرفتن وام -۹- خانواده ی شهید و ایثارگر و...
-۱۰- تحت پوشش کمیته و بهزیستی – ۱۱- میزان پرداختی شهریه - ۱۲- برنامه دروس -۱۳- تداخل امتحانی -۱۴- بررسی دانشجویان مشروط – ۱۵- معدلهای بالای هیجده -۱۶- بستانکاری دانشجو-۱۷- تسویه کامل- ۱۸- فارغ التحصیل- ۱۹- امکان حذف و اضافه- ۲۰- اطلاعات دانشجویان -۲۱- اطلاعات اساتید -۲۲- اطلاعات کلاسها – ۲۳- اطلاعات امتحانات – ۲۴- تغییر گروه -۲۵- ثبت نهایی -۲۶- صدورچک لیست – ۲۷- صدور لیست دانشجویان کلاس – ۲۸- صدور لیست دانشجویان هر استاد -۲۹- لیست بدهکاران -۳۰- لیست وام گیرنده ها – ۳۱- گواهی اشتغال به تحصیل – ۳۲- اطلاعات صندوق رفاه – ۳۳- کارنامه – ۳۴- محاسبه شهریه – ۳۵- کم و زیاد کردن شهریه – ۳۶- برنامه کلاسی استاد – ۳۷- صدور کارت دانشجویی -۳۸- بررسی ثبت نام – ۳۹- انواع جستجو(بر اساس معدل – شماره دانشجویی – نام و نام خانوادگی – سال ورود- جنسیت – نام و نام خانوادگی استاد- مدرک استاد – بدهکاری دانشجو – تاریخ امتحانات – نام درس – گروه درسی- نام کلاس و...) – ۴۰- ....
نیازهای مورد انتظار (Expected requirement): ۱- ایجاد بانکهای اطلاعاتی- ٢- ایجاد یک سیستم شبکه- ۳- ذخیره سازی اطلاعات - ۴ - محاسبه میزان شهریه- ۵- یک محیط گرافیکی که کاربر بتواند به راحتی با آن ارتباط برقرار کند.
نیازهای جالب توجه (Exiciting requirement) : ۱- تحت وب کارکردن سیستم - ٢- ماشین حساب- ۳- تعیین برنامه ی دروس- ۴ - یک سیستم که اگر نام یا فامیلی به صورت اشتباهی وارد شد هشدار دهد یا به عبارتی یک دایره المعارف اسم و فامیل – ۵ - درصورت فارغ التحصیلی دانشجویان مرد گزارش به حوزه ی نظام وظیفه -۶- تاریخها به صورت اتوماتیک وارد شوند -۷- مهرها درکامپیوتراسکن شوند تا پرینترها همراه با مهر باشند و دیگر نیازی به رفتن از این اتاق به آن اتاق نباشد و نامه بصورت شبکه امضاء و مهرهای مختلف را در اتاقهای مختلف دریافت کند وبه دست ارباب رجوع رسد وهزاران کار دیگر...
ERD (Entity Relation diagram) روابط بین موجودیتها (Data Dictionary) فرهنگ داده ها لیست دروس = لیستی است از درسها که به دو صورت ارائه شده لیست دروسی که خود دانشجو انتخاب می کند که بستگی به ترم چند بودن آنها را انتخاب می کند ولیست دروسی که مدیر گروه ارائه می دهد که لیست تمامی دروسی است که در دانشگاه ارائه می شوند.
مدیر گروه = شخصی که لیست دروس را پیشنهاد می دهد و همچنین لیست دروس پیشنهادی دانشجو را بایستی تایید کند.
انتخاب واحد یا ثبت دروس = جایی که لیست دروس دانشجو را ثبت می کنند بر روی سیستم.
پیش نیاز و هم نیاز = یکسری دروس پیش نیاز هم هستند یعنی یکی مشروط به پاس شدن دیگری است و هم نیاز یعنی اینکه این دو بایستی با هم انتخاب شوند.
گروه درسی = یک درس ممکن در ۴ روز مختلف مثلا درساعت ۵/۱۱-۹ ارائه شود هرروزی را که این درس ارائه می شود یک گروه درس می نامند مثلا : شنبه ۵/۱۱-۹ گروه یک – یکشنبه ۵/۱۱ –۹ گروه دو و...
دانشجو براساس علاقه یکی از گروهها را انتخاب می کند.
حسابداری یا امورمالی = دانشجو برای تحصیل علم بایستی مبلغی را پرداخت کند بر اساس دروسی که انتخاب می کند.
که این مبلغ را حسابداری تعیین می کند و کنترل آنرا بر عهده دارد.
فیش واریزی = رسید مبلغی را که دانشجو به بانک پرداخت می کند را گویند.
چک لیست دروس = هنگامی که دانشجو تسویه حساب کامل می کند یک فرم (رسید) به او تحویل می دهند که درآن لیست درسهایی که با آنها موافقت شده وتاریخ امتحانها ومیزان شهریه را بیان می کنند.
این رسید را از حسابداری (امورمالی) تحویل می گیرد.
تمدید کارت دانشجوئی = کارت دانشجویی بایستی ابتدای هرترم تمدید گردد.
لیست تسویه حساب = هنگامی که دانشجوقصد فارغ التحصیلی را دارد یک فرم به او می دهند به نام تسویه حساب که بنا به آن فرم بایستی از قسمتهای مختلف دانشگاه تسویه بگیرید.
گواهی اشتغال به تحصیل = نامه ای اداره ای از دانشگاه به ارگانهای دولتی و غیر دولتی مبنی براینکه شخص نامبرده شده درحال تحصیل دراین دانشگاه می باشد.
کارگاهها = هر دانشجو که درسی را انتخاب می کند ممکن است واحد عملی داشته باشد لذا کارهای عملی بایستی درکارگاه انجام شوند.
پرینت حساب= یک درخواست است که از بانک می شود که تمامی واریزها وبرداشتها را به ما نشان می دهد.
برنامه دروس = همان لیست پیشنهادی مدیرگروه را در بعضی از جاها با نام برنامه دروس یا جدول دروس نام برده شده .
حذف و اضافه = ممکن است درتاریخ تعیین شده جهت انتخاب واحد دانشجوئی نتواند به طوریکه دوست دارد واحدهایش را انتخاب کند لذا تاریخ دیگری به عنوان اضافه و حذف اعلام می شود جهت ویرایش انتخاب واحد توسط دانشجو .
دانشجوی مشروط = اگر دانشجو معدلش زیر ۱٢ باشد مشروط می باشد و نمی تواند بیشتر از ۱۴ واحد انتخاب کند.
فارغ التحصیل = دانشجوئی که تمامی واحدهای خود را پاس کند یک دانشجوی فارغ التحصیل تلقی می شود.
انصراف = دانشجویی که بنا به مشکلاتی از آمدن به دانشگاه منصرف شود را گویند.
حقوق ثابت = در هر ارگان هرکس یک حقوق ثابت دارد و یکسری کسریات و یکسری مازاد که در کل حقوق او را تشکیل می دهند.
(Data Object Description) توصیف داده ها - دانشجو اسم – فامیل – تاریخ تولد- شماره شناسنامه - شماره دانشجویی –صادره از – نام پدر – جنسیت – سال ورودی – آخرین مدرک تحصیلی – رشته – سهمیه ها جهت تخفیف شهریه – آدرس – تلفن – تلفن همراه – نام استان-معدل ترم قبل- دانشگاه قبلی – معدل ترم قبل - اساتید اسم – فامیل – تاریخ تولد- شماره شناسنامه – کد پرسنلی- صادره از – نام پدر – مدت تدریس (سابقه کاری) – میزان حقوق ثابت – وضعیت تاهل – مدرک تحصیلی – رشته تحصیلی – آدرس - تلفن – تلفن همراه – حق ماموریت -شهریه مبلغ هرواحد عملی – مبلغ هر واحد نظری – مبلغ کل شهریه – نام – شماره دانشجوئی- نام خانوادگی – رشته – نوع پرداخت – تعداد واحدهای انتخاب شده – وضعیت ترم قبل – شماره فیش واریزی – نام بانک (شعبه) – مبلغ فیش واریزی - چک لیست نام – نام خانوادگی – شماره شناسنامه – سال ورود – شماره درس – نام درس – تعداد واحد- جمع واحدها – شماره گروه – نام استاتید – معدل ترم قبل – تاریخ امتحان پایانی – میزان شهریه – بدهکاری یا بستانکاری – ساعت برگزاری امتحان پایانی - درس نام درس – رشته – تعداد واحد – کد درس – نام اساتید – واحد نظری – واحد عملی – تاریخ برگزاری امتحان – ساعت برگزاری امتحان – هم نیازها – پیش نیازها – ساعات برگزاری کلاس – نمره قبولی – مقطع - کلاس شماره کلاس – طبقه – ظرفیت – نوع – امکانات کلاس – تعداد واحدهای ارایه شده - گروه درسی نام درس – شماره گروه – ساعات برگزاری – ساعات امتحان – استاد درس – تعداد واحد – نوع واحدها – تعداد گروه ها – میزان شهریه DFD (Data Flow Diagram) نمودار جریان داده ها نمودار جریان داده ها سیستم انتخاب واحد در سطح صفر نمودار جریان داده ها جهت انتخاب واحد در سطح یک نمودار جریان داده ها جهت حسابداری در سطح دو- یک نمودار جریان داده ها جهت ثبت نام در سطح دو- دو PSPEC (Process Specification) مشخصه فرآیند اینک به بررسی پروسه های درون سیستم میپردازیم: محاسبه شهریه: ورودی: قیمت دروس – واحدهای انتخابی دانشجو – رسید بانکی – اطلاعات دانشجو- اطلاعات مالی خروجی:تائید سیتم انتخاب واحد / عدم تایید به سیستم تسویه حساب Begin Shahriye =(Tedad vahed*Gheimat) + Shahrye sabet IF (Shahriye=Fishe bank) AND (Information student=Ok) AND (Information mali<>Bedehi) THEN ) Write ( Information malli D.B ) Send ("OK" for Entekhab vahed ELSE ) Send (Bedehi for Sandogh refah END IF END.
پرداخت: ورودی: وجه پرداختی – شماره حساب – نام صاحب حساب – نام پرداخت کننده- قبض واریزی خروجی: رسید پرداخت Begin IF(Vajhe pardakhti = Fish variz(Mablagh)) AND (Shomare hesab = Fish variz(Shomare hesah)) THEN Write ( Information Bank D.B) ) Send (Resid for customer ELSE Taghir (Fish variz) ENDIF END.
تسویه حساب: ورودی: اطلاعات دانشجو- اطلاعات مالی خروجی:اطلاعات پردازشی(مالی) به حسابداری Begin ) THEN IF (Information Vam = FALSE Send (Sandugh Refah Daneshjooei) ELSE IF (Information Mali=TRUE) AND (Information Daneshjoo=TRUE) THEN ) Send ("ok" for Hesabdari Write (Information Hesabdary D.B) Write (Information Vam D.B) ENDIF END.
ثبت نام: ورودی: اطلاعات دانشجو- اطلاعات سازمان سنجش-استعلامها- خروجی:تائید یا عدم تائید ثبت نام به آموزش – اطلاعات پردازشی Begin IF (Information Sazmane Sanjesh=OK) AND (Estelamat=OK) AND (Forme Sabtenam=OK) THEN Send ("OK Sabtnam" for Daneshjoo+ Amuzesh+ Hesabdary+Sandughe Refah Daneshjoei) Write ( Information Daneshjoo D.B) ELSE Send ("Moshkel" for Daneshjoo) ENDIF END.
انتخاب واحد: ورودی: اطلاعات دانشجو- لیست دروس- تائیده شهریه حسابداری خروجی:تائید یا عدم تائید انتخاب واحد - اطلاعات پردازشی Begin IF(Information Daneshjoo=TRUE)AND(Taidie Shahriye Hesabdary=TRUE) AND NOT(Tadakhol) AND(Pishniazha va Hamnizha)AND NOT(Por shodan group) AND (vahedhaye Andaze) AND NOT(Mahdodiate) THEN ) Send ( Check list for Daneshjoo Write ( Information Daneshjoo D.B) ELSE ) Send (Barname modir group ENDIF END.
برنامه مدیر گروه: ورودی: اطلاعات کلاسها- اطلاعات ساعات استادان- لیست دروس پیشنهادی خروجی:برنامه جهت اساتید و دانشجویان Begin IF(List Pishnahadi = SET(Saate Ostadan AND Classha)) THEN Send (List Pishnahadi For Asatid va Dneshjooyan) ELSE Goto(Review) ENDIF END.
STD & CSPEC (State Transition Diagram& Control Specification) نمودارتغییر حالت و مشخصه کنترل با توجه به مشخصه کنترل ونمودار تغییر حالت هر دو با هم ادغام و در یک نمودار نمایش خواهیم داد.
نمودارتغییر حالت و مشخصه کنترل انتخاب واحد: نمودارتغییر حالت و مشخصه کنترل حسابداری: نمودارتغییر حالت و مشخصه کنترل ثبت نام: فاز دوم پروژه طراحی داده های سیستم طراحی جداول بانک اطلاعاتی Student table: Teacher table: Lesson table: Class table: Lesson group table: Relation 1 table: Relation 2 table: Money table: روابط ما بین جداول طراحی فایل های خارجی فایل ١ : فایلی بنام کاربرکه در آن نام کاربر و username و password و نوع دسترسی درغالب رکورد زیر ذخیره میشود.
Account = Record User: string Pas: string Username: string Access: int End; طراحی فایلهای داخلی فایل ١ : فایلی بنام مدرک که در آن نام تمامی مدارک تحصیلی همراه به یک شماره اختصاصی به آن در غالب رکورد زیر ذخیره میشود.
Madrak = Record Name: string Number: int End; فایل ٢ : فایلی بنام رشته که در آن نام تمامی رشته های تحصیلی در دانشگاه به همراه یک شماره اختصاصی به آن در غالب رکورد زیر ذخیره میشود.
Reshteh =Record Name: string Number: int End; طراحی دیگر ساختمانهای داده ای ١.
یک ارایه از لیست پیوندی جهت نگهداری نوع کلاسها (سمعی بصری- کارگاهی-اتاق درس- سالن-...) Array [1...10] of list class ٢ .
یک ارایه از لیست پیوندی جهت نگهداری محلات امتحانی (کلاس – سالن-کارگاه ،...) Array [1...10] of list exam جدول مولفه دو طرفه جهت ارتباط ما بین ساختمان داده ها و موجودیت ها طراحی معماری سیستم با توجه به اینکه نمودار جریان داده ها در سطح صفر و یک و دو در فازاول انجام شد اینک ما باقی نمودارات و جریانها را در فاز دوم ادا مه میدهیم .
نمودار جریان داده ها در سطح سوم فاکتورگیری از نمودار جریان داده ها در سطح سوم سلسله مراتب کنترل روابط داخلی تعریف توابعFunction ها تعریف پروسیجرها procedure ها مولفه دو طرفه شامل نیازمندیها و پیما نه های مربوط به آنها طراحی در سطح مولفه در این فسمت کدهای برنامه به زبان PDL نوشته شدن که به شرح زیر میباشد شبه کدهای function ها Function calculate _shariye (shomareh _daneshjoo : longint ):longint Begin Find first (Relationl .
field .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo ) Reapeat Find first (lesson .
field .code_dars = Relationl .
field .code_dars ) Calculate_shahriye = Calculate – shahriye +Lesson.field.meghdar_coll_shahriye Until find next (Relationl .
fielel .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo)>0 End.
Function sum_vahed (shomareh_Daneshjoo :longint ): int Begin Find first (Relationl .
Field .
shomareh_Daneshjo = shomareh_Daneshjoo) Reapeat Find first (lesson .field .code_Dars = Relationl .
code_Dars) Sum_vahed = Sum_vahed +( lesson .
vahed_nazari ) + (lesson .
vahed_Amali ) Until (find next (Relationl .
Field .shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo )>0 End; هاProcedureشبه کدهای Procedure pay – money (public :number_of_Bank_fish :longint , shomareh_Daneshjoo : long int ) Var M: long int Begin M = get (number_of_fish_banki) Find first (money .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo ) If (money .
neveye_pardakht = = yes ) Call pay_naghdi (M , shomareh_Daneshjoo) Else Call pay_Aghsat (M , shomareh_Daneshjoo ); End; Procedure pay_naghde (M: long int , shomareh Daneshjoo ): long int Begin Find first (money .
field .shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo); Money .Add (shomareh_Daneshjoo , M , yes , Number_of_fish_Banki ) Call hesabdari (shomareh_Daneshjoo) End; Procedure pay_Aghsat (M : long int , shomareh_Daneshjoo :long int ) Var S:longint Begin Find first (money .
field .shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo) S= (money .
fild .
meghdar_shahriye ) – M Money .Add (shomareh_Daneshjoo , S , No , Number_of_fish_Banki ) Call hesabdari (shomareh_Daneshjoo) End; Procedune hesabdari (shomareh Danshjoo = longint ) Var P:longint Begin P = calculate_shahriye (shomareh_Danshjoo) Find first (money .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo), If (money .
field .noveye_pardakht = =Yes ) And (money .
fied .
megldar_shahriye Call Entekhab_Vahed (shomareh_Daneshjoo), Else IF (money .
noveye_pardakht No ) Call tasviye_hesah (shomareh_Daneshjoo , money .
meghdar_shaheiye - P ) End; Procedure Entekhab_vahed (shomareh_Daneshjoo : long int ) Var S:int Begin S= sum_vahed (shomareh_Daneshjoo ) Find first (money .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo) If ( (studeut .
vaziat _term _ghabl ) > 12) And ( (studeut .
vaziat_term_ghab) And (S >=14 And S= Call sabt_daroos (shomareh_Daneshjoo ) If ( (studeut .field .vaziat_term_ghabl ) >= 18 ) And ( s >= 14 And s = Call sabt _doroos (shomareh_Daneshjoo ) Else Send Error (“ No match ” ) for Daneshjoo Relationl .Delete (select ٭ where Relationl .
field .shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo) End; Procedure sabt_Doroos (shomareh_Daneshjoo : long int Var D1 , D2 :date / time ; S , J , I :int Begin Find first (money .
shomareh_Daneshjoo = shomareh_Daneshjoo), Reapat For J = 1 to (Reletion l .couut ) – 1 Find first (lesson group .
field .code_Dars = Relationl .
field .code_Dars And Lesson graup .
group_Dars= Relationl .field .group_Dars) D1 = lesson group .
field .saat_Emtehani For I= 1 to (Relation1 .count )- 1 Find next (lesson gronp .field .code_Dars = Relation1 .field .code_Dars And Lesson group .field .group – Dars = Relation1 .field .group – Dars ) D2 = lesson graup .
field .saat_Emtehani Next I Next J If (D1 =D2) MsgBox ( “Error” , “Tadakhal Taghir group“)