پیشینه تاریخی
سابقه تاریخی این منطقه به دوران ساسانی باز می گردد، محل اولیه شهر کازرون، شهر باستانی بیشاپور است که در دوره ساسانیان بسیار آبادان و پررونق بوده است، واز شهرهای زیبای آن زمان محسوب می شده ایت. بنا به نوشته تاریخ نویسان بزرگی چون ابن ابلخی، حمدالله مستوفی، یاقوت حموی و ابن بطوطه و ... ساختمان اولیه این شهر توسط طهمورث ساسانی بنا گردیده و بهرام گور آن را شهری آباد نمود و پسرش کیقباد، پدر انو شیروان آن را تکمیل کرد. این شهر در گذشته مرکز کوره بیشاپور یکی از پنج کوره فارس بوده است.
مقدمه
عموماً یک دانشگاه به لحاظ آموزشی به تعدادی انستیتو تقسیم بندی شده است که در هر انستیتو واحد های مربوط به آن رشته در آن بخش ارائه می شود . واحد های جاری ارائه شده در یک ترم در پایگاه داده های در دسترس هر دانشجو قرار میگیرد. دانشجو با توجه به واحد های ارائه شده درترم به انتخاب واحد های مورد نظر بر مبنای یک سری معیارها و محدودیت ها و شرایط مقرر که اساس و قوانین انتخاب واحد یک دانشجو را در بر میگیرد، اقدام به انتخاب واحد می کند .
چگونگی شکل گیری مراحل ابتدایی سیستم پیش از انتخاب واحد توسط دانشجو:
پیش از شروع ترم و آغاز سال تحصیلی در دانشگاه ، ابتدا با تعیین نیاز آموزش نسبت به واحد هایی که می بایست درترم جهت ارائه به دانشجو، مشخص گردد با هماهنگی اداره آموزش و مدیریت و امور دانشجویی به منظور رسیدن به یک سری نتایج کلی درچگونگی برگزاری ترم با توجه به امکانات دانشگاه و توانایی برگزاری واحدهای درسی مختلف ، در هر رشته خاص اقدام به گزینش و تکمیل پایگاه داده ای میکنند که مشتمل است از لیست واحد های درسی ، کد درس ،شماره گروه برای هر درس( بر مبنای پیش بینی مقدار تقاضای دانشجویان جهت تعیین ظرفیت)،انتخاب اساتید ، تعیین روز و ساعت برگزاری هر درس ( با توجه به انتخاب اساتید و عدم تداخل انها)، تعیین تاریخ و ساعت امتحان ،تعیین مکان برگزاری هر واحد درسی، تعیین ظرفیت ( با توجه به امکانات و نوع واحد).
این اطلاعات گرد اوری میگردد تا در زمان شروع پروسه انتخاب واحد توسط دانشجو به عنوان منبع در اختیار دانشجو قرار گیرد.
سیاستهای کلی دانشگاه و یک سری معیارها و اهداف کلی جهت هر چه بهتر ارائه شدن و پیاده سازی این سیستم نیز در شکل گیری این سیستم موثر است.
از قبیل عدم تداخل برخی واحد درسی که عموماً در یک ترم توسط یک دانشجو انتخاب میگردد یا جلوگیری از ایجاد فواصل در میان برگزاری هر درس ، جلوگیری از ازدیاد و تراکم ارائه دروس در مکان برگزاری ...
در مجموع این مرحله پیش از فرا رسیدن زمان انتخاب واحد دانشجویان توسط مجموعه سیستم واحد دانشگاهی انجام و ایجاد میشود.
ما دراینجا به چگونگی پیاده سازی و تحلیل سیستم انتخاب واحد که مرحله اصلی ان شرح انتخاب واحد توسط دانشجو است میپردازیم و در واقع تمرکزگروه بر تحلیل این مرحله میباشد.
شرح کلی پروسه انتخاب واحد توسط دانشجو :
دانشجو مستقیماً به انستیتو مورد نظر مراجعه کرده و پس از اخذ لیست واحد های ارائه شده در نیمسال جاری ، دانشجو نام واحدهای درسی درخواستی و تعداد و شهریه هر واحد درسی را در فرم خاصی به نام فرم انتخاب واحد وارد کرده و به مدیر گروه جهت تایید درخواست دانشجو تحویل می دهد، چرا که میبایست با قوانین خاصی مطابقت داده شود . به فرض مثال در تعیین حداکثر تعداد واحد درخواست شده و یا رعایت پیش نیاز ها و... دانشجو فرم را به حسابداری برده و حسابداری پس از ضرب تعداد واحد در شهریه واحد آن و تعیین شهریه کل که ان نیز بر اساس یک پروسه خاص مشخص میشود. با تایید فرم توسط حسابداری ، دانشجو فرم را به همراه فیش واریز جهت ثبت واحد به متصدیان ثبت واحد مراجعه کرده تا با اختصاص ظرفیت به دانشجو برای هر درس صورت پذیرد و واحد را به دانشجو ارائه شود . که با تحویل فرم هایی که در نزد دانشجو می مانند ، چک لیست می گویند ، پروسه انتخاب واحد تکمیل و پایان پذیرد.
البته مرحله حذف و اضافه نیز طی دو مرحله در ابتدا و انتهایترم در کل پروسه انتخاب را کلیتر میکند.
(Question & Answer)
جلسه پرسش و پاسخ
-نیازهای سیستم انتخاب واحد چیست یعنی سیستم چگونه کار می کند؟
دانشجو ابتدا لیست دروس پیشنهادی خود را به مدیر گروه تسلیم می کند اگر به موافقت مدیر گروه رسید. آنگاه همراه با امضای مدیر گروه به قسمت ثبت دروس مراجعه می کند(قسمتی در آموزش) و در آنجا با توجه به ضوابط خاص خود مانند تداخل ها و پیش نیازها و…. درسها را ثبت می کند در صورتی که گروهی بخواهد تغییر کند در حوزه ی اختیارات ثبت دروس است اما اگر درسی بخواهد عوض شود بایستی به تایید مدیر گروه و حسابداری برسد.
- کارحسابداری کجای سیستم تعریف می شود؟
دانشجو قبل از اینکه لیست دروس پیشنهادی خود را به مدیرگروه بدهد با توجه به هزینه ی هردروس که از قبل به دانشجو اطلاع داده می شود شهریه ی خود را حساب می کند(شهریه هر واحد درتعداد واحدها به اضافه ی شهریه ثابت). آنگاه فیش واریزی را به همراه لیست دروس خود به حسابداری (امورمالی) می برد و امورمالی هنگامی که فیش واریزی را به همراه لیست دروس مطابقت داد لیست دروس را ممهوربه مهر امورمالی می کند . انگاه دانشجو نزد مدیر گروه می رود …
- ضوابط خاصی(استثناء ها و ضوابط) درثبت دروس چه چیزها هستند؟
دروس یک دانسجو نبایستی با هم تداخل داشته باشد و دیگری رعایت پیش نیازها می باشد .همچنین یکسری از دروس هم نیاز هستند دانشجویانی که معدل آنها بالای ۱۸ است می توانند تا ٢۴ واحد انتخاب کنند ودانشجویانی که معدل آنها زیر ۱٢ است بایستی تا ۱۴ واحد انتخاب کنند و کسانی که معدل آنها بین ۱۸-۱٢ است می توانند حداکثر ٢۰ واحد انتخاب کنند . و راستی وضعیت دانشجویان ترم یک که بایستی قبل از انجام تمامی این کارها ثبت نام را انجام دهند و دیگر اینکه آنها لیست دروس پیشنهادی ندارند و دروس آنها از قبل توسط مدیر گروه تعیین شده است.
- ضوابط و استثناء ها ی حسابداری چیست ؟
تخفیفهای به دانشجویانی که پدران آنها شهید- ایثارگر و جانباز باشند وخانواده های زیر نظر کمیته امداد و بهزیستی یکسری تخفیفها می دهیم. و به دانشجویان ممتاز نیز یکسری تخفیف می دهیم ۱۰ الی ۱۵درصد از کل شهریه و دیگری اینکه تا زمانیکه که دانشجو تسویه حساب کامل نکرده باشد چک لیست دروس و تمدید کارت دانشجویی برای او انجام نمی شود.
-چه کسانی با این سیستم کار خواهند کرد؟
مسئول آموزش –اعضای ثبت دروس – مسئول ثبت نام – مدیر گروه –اعضای امورمالی.
-این سیستم چه اطلاعاتی را در برمی گیرد ؟
اطلاعات دانشجویان (اطلاعات شخصی)- اطلاعات درسی دانشجویان (واحدهایی که گذرانده و واحدهایی که قرار است بگذراند)- وضعیت مالی دانشجو (چگونگی عملکردش در حسابداری ) – لیست درسها و تاریخ امتحان آنها – اطلاعات پرسنلی اساتید-
-چه گرازشهایی از سیستم خواهید داشت؟
چاپ چک لیست دانشجو-چاپ لیست تسویه حساب – گواهی اشتغال به تحصیل – گواهی اشتغال به تحصیل همراه با ذکر مبلغ پرداختی شهریه – چاپ فرم تمدیدکارت دانشجوی – لیست دانشجویان هر درس – لیست دانشجویان هرسال ورودی با یک رشته خاص – لیست دانشجویانی که شهریه بدهکار هستند و مانند اینها ….
- نحوه ی پرداخت شهریه چگونه است؟
دانشجویان فیش بانکی که مبلغ شهریه را پرداخت کرده اند به حسابداری می آورند و ما لیست دروس آنها را تایید می کنیم. و ما با یکسری از ضوابط به دانشجویان وام پرداخت می کنیم اما اصل پول را به آنها نمی دهیم و آنرا از شهریه آنها کم کرده و دانشجو موظف است با پرداخت اقساط خود، وام را به صندوق رفاه دانشجویانی برگرداند به عبارتی همان حالت شهریه ی قسطی را خواهد داشت.
-چه قسمتهایی با این سیستم کارخواهند کرد؟
قسمت آموزش – ثبت دروس – امور مالی(حسابداری) – صندوق رفاه دانشجویانی (البته بطور خیلی محدود).