منبع تغذیه pc : همان طور که از نام آن پیدا است منبع تغذیه نیروی الکتریکی را برای دستگاه های داخل رایانه تامین می کند .
تبدیل گر (Trans former ) ممکن است نام مناسب تری باشد زیرا منبع تغذیه در واقع جریان AC را به DC تبدیل می کند و ولتاژ 120 یا 220 ولت AC برق شهر را به 12.5 ولت DC تقلیل می دهد .
به عنوان یک قاعده عملی ، باید بدانید که هر چه کامپیوتر شما جدیدتر باشد و یا وسایل جانبی بیشتری به آن متصل باشد توانی که منبع تغذیه کامپیوتر باید مهیا سازد بیشتر می شود .
توان مورد نیاز و اجزای مختلف کامپیوتر به صورت زیر است : مادربرد : 20 تا 40 وات انواع فلاپی درایو : هر کدام 5 وات CD- ROM درایو : 25 وات انواع هارد دیسک : هر کدام 10 وات حافظه : 5 وات ( به ازای هر واحد حافظه ) کارتهای توسعه : هر کدام 5 وات مجموع توان مصرفی یک سیستم پنتیوم معمولی : 210 وات Mother Board مادربرد ، بزرگترین برد مداری است که در داخل کامپیوتر قرار گرفته و مادربرد یک برد مداری است که سایر بردهای دیگر ، کنترل کننده ها ، کابلها و سیمها به آن متصل می شوند .
همان گونه که از نام آن نیز پیداست ‹‹ مادر ›› برد مسئول اداره ترافیک درون سیستم است .
هر چیزی ، نهایتا به مادربرد وصل می شود و در اکثر موارد ، همه چیز باید با مادربرد ارتباط برقرار کند تا بتواند به عنوان بخشی از کامپیوتر به طور موفقیت آمیز کار کند .
در واقع مادربرد مسئولیت اداره ورودی و خروجی به ( یااز ) کامپیوتر را به عهده دارد و مسیرهایی را که از طریق آنها عناصر داده ای بین اجزای مختلف کامپیوتر جریان می یابند کنترل می کند .
به طور خلاصه مادربرد همه چیز را کنترل می کند از سیگنالهای ارسال شده از صفحه کلید ( که از فشردن کلیدها حاصل می شود ) گرفته تا ارسال این سیگنالها به پردازنده ، دریافت نتایج حاصل از پردازش آنها و ارسال آنها به یک رابط ویدیو و یا ( اغلب ) ارسال مستقیم آنها به مانیتور در یک مادربرد چه چیزهایی وجود دارد ؟
1 گیرنده برق : به این قسمت از مادربرد دو سیم برق از منبع تغذیه کامپیوتر وارد می شوند .
2 پردازنده : واحد پردازش مرکزی روی مادربرد قرار می گیرد .
در مادربوردهای جدید ، پردازنده با استفاده از یک سوکت ZIF روی مادربرد می نشیند .
3 سوکتهای حافظه : به منظور ارتقای سقف RAM قابل دسترسی می توان واحدهای حافظه را روی این سوکتها قرار داد .
( اندازه این سوکتها می تواند ازیک مادربرد ، مادربرد دیگر تغییر کند .
واحدهای استاندارد RAM در دو نوع 72 پین و 168 پین وجود دارند .
) 4 سوکت حافظه پنهان : روی برخی از مادربردها یک سوکت برای Cache RAM وجود دارد .
Cache RAM با تاثیر گذاری به نحوه کار پردازنده سرعت انجام عملیات را افزایش می دهد .
5 شکاف های PCI : این شکافها را می توان در همه مادربرد ها پیدا کرد .
اما نسبتا بارزتر از بقیه شکافهای روی مادربرد هستند .
سایر شکافهای دیگر ، معمولا دارای کانکتورهای سیاه یا خاکستری رنگ هستند و قدری بلندتر از شکافهای PCI می باشند .
6 شکافهای ISA : این شکافها اصلی ترین شکاف ارتقاء در کامپیوترها هستند .
آن دسته از شکافهای ISA که کوتاهتر ازدیگر همنوعان خود هستند می توانند کارتهای توسعه بینی را درخود جای دهند .
7 کانکتورهای منبع تغذیه : برق از منبع تغذیه اصلی که در بدنه کامپیوتر جای گرفته به مادربرد و هر کارت توسعه دیگری که دارای کانکتور برق است وارد می شود ( کانکتورهای دیگری هم وجود دارند که برق را مستقیما از منبع تغذیه به هارد دیسک در درایوها ، فلاپی درایوها و سایر وسایل مشابه می رسانند ) 8 کانکتور صفحه کلید : این کانکتور به گونه ای طراحی شده که بتوان آن را از دریچه ای که در پشت بدنه کامپیوتر قرار دارد مشاهده نمود .
این کانکتور به صفحه کلید های استاندارد وصل می شود .
9 باتری : بدین منظور طراحی شده است که در مواقع خاموش بودن کامپیوتر ، اطلاعات اساسی سیستم را حفظ کند .
با هر بار راه اندازی مجدد کامپیوتر ، سیستم شما به این اطلاعات اساسی و اطلاعات مربوط به هر هارد دیسک درایوی که سیستم عامل را بار گذاری می کند نیاز دارد .
10 کانکتور هارد درایوهای PCI , IDE : توسط این کانکتورها ، هارد درایوهای IDE از طریق یک کابل نواری (Ribbon cably ) به کامپیوتر وصل می شوند .
درایوهای ثانویه معمولا به کانکتور دومی که آن هم بر روی کابل نواری قرار دارد وصل می شوند .
11 کنترل کنند فلاپی : این کنترل کننده یک یا دو فلاپی درایو ( 5/3 اینچی یا 25 /5 اینچی ) را به مادربرد وصل می کند .
12 کانکتور پورت موازی : این کانکتور از طریق یک کابل نواری ، پورت موازی را به مادربرد وصل می کند پورت موازی اغلب همیشه در پشت بدنه کامپیوتر قرار گرفته است به طوریکه وسایل خارجی می توانند به آن وصل شوند .
13 کانکتور پورت سریال : این کانکتور از طریق یک کابل نواری ، یک یا دو پورت و سایل خارجی می توانند از طریق آنها به کامپیوتر وصل شوند .
کابلها و کانکتورهای روی مادربرد چه کار انجام می دهند ؟
عمدتا سه نوع مختلف کانکتور داخلی وجوددارد که عموما درمادربردها وجود دارند : الف سیم مربوط به کلید روشن و خاموش کردن سیستم یا نشانگر سیستم : عبارت از یک سیم است که توسط کانکتورهایی شبیه به جامپر ، به پین های مخصوصی که از مادربرد بیرون آمده ا ند متصل می شوند از این سیمها عموما برای اتصال مادربرد به اجزای مختلف روی بدنه کامپیوتر استفاده می شود از جمله چراغهای مربوط به برق سیستم ( نشانگر صفحه نمایشهای دیجیتال ، نشانگرهای مربوط به فعالیت دیسکها و بلندگوهای داخلی .
ب کابل نواری : عبارت است ازسیمهایی که بصورت نوار به یکدیگر چسبیده اند و برای اتصال مادربرد به وسایل نظیر هارد درایو ، فلاپی درایو ، CD - ROM درایوها و پورتهای توسعه به کار می روند .
ج : کانکتورهای برق : عبارتند از یک جفت کانکتور برق که از یک طرف به منبع تغذیه بدنه کامپیوتر و از طرف دیگر به مادربرد متصل می کردند در حالیکه بقیه کانکتورهای برق برای اتصال به وسایل داخلی مورد استفاده قرار می گیرند .
محل اتصال کابل های نواری اندازه کانکتور هارد درایو CD - ROM درایوها 40 پین فلاپی درایوها 34 پین پورت موازی 26 پین پورت سریال 12 پین چگونگی پیدایش تغییرات در تخته های سیستم : از زمانی که شرکت IBM اولین رایانه خود را در سال 1981 عرضه نمود ، تخته های اصلی سیستم تغییرات اساسی پیدا کرده اند .
بیشتر تغییرات یا پیشرفتهایی در زمینه های طراحی گذرگاه ، مجموعه تراشه ها و پردازنده ها نشات گرفته اند ( گذرگاه دو رایانه شما ، خط ارتباطاتی و کارتهای رابط می باشد ) د راین جا طرح اصل گذرگاهی که از سال 1981 در رایانه های شخصی استفاده شده اند را بطور مختصر مرور می کنیم .
1 گذرگاه 8 بیتی ( یا گذرگاه اصلی رایانه IBM ) : از طرح اصل گذرگاه 8 بیتی IBMDS XT و نخستین رایانه های سازگار با PC استفاده شد .
2 گذرگاه 16 بیتی 1SA : اولین گذرگاه 16 بیتی ، یک ارتقاء 16 بیتی از گذرگاه اصلی رایانه IBM بود .
3 گذرگاه با ساختار زیر مجرا : IBM ( MCA ) از گذرگاه 32 بیتی اختصاص خود در طرح رایانه PSIZ استفاده نمود .
هیچ سازنده ای به جز IBM از این طرح گذرگاه استفاده نکرد ، زیرا تولید کنندگان دیگر نمی خواستند به IBM حق امتیاز پرداخت نمایند .
4 گذرگاه EISA : این گذرگاه در پاسخ به گذرگاه قبل IBM توسط صنایع رایانه ای EISA ساخته شده که عمدتا در خادم های پرونده ای شبکه تولید شده توسط Compag مورد استفاده قرار گرفت .
5 گذرگاه محلی VESA : اولین طرح گذرگاه 32 بیتی بود که در رایانه های 486 استفاده شد و برای پشتیبانی محیط های گرافیکی به قدرکافی سریع بود .
6 گذرگاه PCI : برای غلبه بر بسیاری از محدودیت های سرعت گذرگاه محلی VESA طراحی شد تا سرعت بالاتر گذرگاه مورد نیاز پردازنده پنتیوم را تامین نماید .
رایانه های شخصی مبتنی به 486 از هر دو گذرگاه محلی PCI و VESA روی تخته اصل سیستم استفاده کردند .
اولین رایانه مبتنی بر 486 از طرح گذرگاه محلی VESA استفاده می کند ولی بعدها گذرگاه پیشرفته PCI را به کار بردند .
رایانه های پنتیوم بیشتر از تخته های سیستم دارای گذرگاه PCI استفاده نموده اند .
از زمانی که اولین رایانه مبتنی بر 486 ساخته شد تخته های سیستم به صورت یکی از شش اندازه اصلی عرضه شده اند : AT استاندارد ، NLX , ATX , LPX , bobyAT تخته سیستم AT استاندارد : این نوع تخته مادر ، به این دلیل به این نام خوانده می شود که تقریبا با تخته مادری که درنمونه اصلی IBMAT بکار رفت هم اندازه است ( 12 اینچ عرض و 8/13 اینچ ارتفاع دارد ) .
بنابر استانداردهای امروزی چنین تخته ای بسیار بزرگ محسوب می شود و تنها با محفظه های ( CASE ) رومیزی و برجی شکل (tower) تمام اندازه مطابقت می نماید .
تخته اصل سیستم bobyAT : همان طور که حدس می زنید تخته سیستم bobyAT نگارش کوچکتر تخته مادرAT و استاندارد می باشد .
همان طور که حدس می زنید تخته سیستم bobyAT نگارش کوچکتر تخته مادرAT و استاندارد می باشد .
تخته مادر LPX : تخته مادر LPX ( و همچنین mini – LPX ) بد لیل طراحی منحصر به فرد به سادگی قابل تشخیص هستند .
تخته مادر LPX دارای یک کارت بلند کننده ( riser card ) می باشد که در یک شکاف روی قسمت اصلی تخته مذبور قرار می گیرد .
کارت بلند کننده دارای شکافهایی است که کارتهای رابط شما در آنها قرار می گیرد .
طرح LPX توسط شرکت Western Digital عرضه شد و هنوز هم در رایانه های شخصی ساخت شرکتهای Getawey , Compag , IBM استفاده می شود .
تخته مادر ATX : تخته مادر ATX که در سال 1995 توسط شرکت انیتل طراحی شد ترکیب مولهای LPX , boby AT می باشد که در نگاه اول به نظر می رسد از پهلو چرخیده است .
این طرح در بسیاری از رایانه های شخصی تولید شده سه ، چهار سال اخیر ، استفاده شده است و در حال حاضر برخی از افراد آن را به عنوان طرح استاندارد پذیرفته اند .
طرح ATX سازندگان رایانه های شخصی را قادر می سازد که ترکیبات سخت افزاری با تراکم و ازدحام کمتری تولید نمایند تا به مولفه هایی که ممکن است بخواهید ارتقاء دهید راحتر دسترسی یابید .
تخته مادر NLX : طرح تخته مادر NLX تقریبا جدید است و مخصوص رایانه هایی می باشد که از پردازنده Pentium II استفاده می کنند طرح NLX از بهترین ویژگیهای بکار رفته در هر دو طرح LPX و ATX تشکیل شده است .
حافظه Random accessonse memory : RAM حافظه با دستیابی تصادفی که ذخیره اطلاعات بصورت موقتی به منظور استفاده پردازنده مرکزی ، کنترل برنامه ها و دسترسی سریع به اطلاعات را بر عهده دارد .
میزان گنجایش حافظه اصلی با استفاده از واحد MB ( یک میلیون بابت ) اندازه گیری شود .
همانطور که می دانید از معایب حافظه RAM از دست دادن اطلاعاتی به هنگام خاموش شدن کامپیوتر است ( و می توانیم از دیسک سخت CD ، فلاپی ها برای ذخیره ، اطلاعات دیگری از انواع حافظه RAM می توانیم RAM , SRAM را نام ببریم .
(Sim , Dim ) از ابتدای دهه 1980 DRAM که مخفف Dy nami e randon a ccess memory است تا مدتها به عنوان حافظه اصلی کامپیوتر مورد استفاده قرار می گرفت .
مهم ترین امتیاز DRAM بهای پائین آن بود ونسبت به حافظه های جدید SRAM پیچیده تر بود و بسیار کند تر از SRAM ها کار می کرد .
از دیگر تفاوتهای DRAM ها و Simm ها اندازه پورتها یا همان جایگاههای آنها بر روی مادربرد است که اندازه جایگاه Pim ها از Sim ها ...................
است .
از حافظه های RAM متداول امروزی می توانیم به حافظه های 72 پین و 168 پین اشاره کنیم .
مادربردهای جدید معمولا فقط از حافظه های168 پینی استفاده می کنند ولی در بعضی از یونها مشاهده می کنیم که هم برای حافظه های 72 پینی و هم برای حافظه های 168 پینی سوکتهایی تعبیه شده است .
مقطع خرید RAM ممکنه تعدادی شماره فتی را که روی ماژول حک شده ببینید .
مثلا 32 MB 8* 32 60ns 72 – pin simms 16 MB 4* 36 70ns 72 – pin simms W/ porty که حالا من توضیحاتی را درباره این سریال خدمتتان می دهم .
حافظه های با پریتی و بدون پریتی : پریتی چه است ؟
پریتی قسمتی از حافظه است که کارایی حافظه کامپیوتر را مورد اعتماد می کند .
ببینید هر یک بابت حافظه بدون پریتی شامل 8 بیته در حالیکه هر یک بابت حافظه با پریتی شامل 9 بیته این بیت اضافی آزمایش کنند .
پریتیه که به منظور بالا بردن ضریب اطمینان اطلاعات موجود در 8 بیت حافظه به کار برده می شود % ( همخوانی RAM با مادربرد ) یک نوع حافظه دیگر که ما داریم حافظه Cach .
حافظه Cach چیست ؟
یک کارت کوچک و یا چند IC که باعث سرعت بخشیدن به حرکت و انتقال داده ها بین پردازنده و حافظه اصلی میشود .
حافظه Cach انواع زیادی ندارد .
حافظه اصلی میشود .
بسته به نوع مادربرد .
دونوع حافظه Cach داریم : 1 ـ حافظه Cach به صورت IC های جدا 2 ـ حافظه COAst : که بصورت یک کارت کوچک می باشد .
کارخانجات سازنده مادربرد معمولا حافظه Cach وهم به مادربرد اضافه می کنند .
سرعت انتقال اطلاعات در Cach بسیار بالا است ( 15 نانو ثانویه ) و به این ترتیب سرعت کامپیوتر هم به مقدار قابل ملاحظه ای بالا می رود به طور کلی می توانیم بگوییم که Cach یک سرمایه گذاری عالی برای کامپیوتر است .
اصطلاحات : BLOS : مخفف Basic Input output system ( سیستم ورودی و خروجی اساسی ) است و در واقع مجموعه ای از دستورالعملهایی می باشد که برای نظارت بر نحوه جریان اطلاعات و داده ها به رایانه و از آن ، دررایانه نصب می شود .
SCSI – IDE : رابطه هایی هستند که برای اتصال انواع مختلف گردونه های دیسک به PC استفاده می شوند .
IDE مخفف Integrated Drive Electronics ( قسمتهای الکترونیکی گردونه مجتمع ) می باشد و رابطی است که می تواند تا دو دستگاهرا به هر درگاه وصل کند .
رابط ها ودستگاههای جدید Enhanced IDE ULTRATA می توانند داده ها را با سرعت 66 مگابایت در ثانیه عبور دهند .
SCSI ( که اسکازی تلفظ می شود ) مخفف Small computer system Inter face ( رابطه سیستم رایانه ای کوچک ) می باشد و به شما امکان می دهد که تا هفت دستگاه را به یک رابطه وصل کنید .
از زمانیکه SCSI اولیه استاندارد ساخته شد ، چندین بار به هنگام ( Upgrale) گردید و هم اکنون شامل SCSI - 3 , SCSI -2 می باشد و می تواند به سرعت انتقال داده هایی تا 80 مگابایت درثانویه شد .
CMOS مخفف Complementary Metal - Oxide semiconductor ( نیمه رسانای اکسید فلزی مکمل ) می باشد و درواقع نوعی حافظه است که می تواند اطلاعات خود را با استفاده از یک جریان الکترویسیته خیلی کم نگاه دارد .
حافظه COME برای ذخیره سازی اطلاعات ترکیب بندی رایانه شما بکار می رود و جریان الکتریکی آن هنگام خاموش بودن رایانه با استفادهاز باطری پشتیبانی تامین می شود .
EPROM : عبارت است از یک حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی که اطلاعات درون آن قابل پاک کردن هم می باشد و نوع قدیمی ROM هایی محسوب می شود که در سیستمهای 486 و کامپیوترهای قدیمی تر از آن برای ذخیره تنظیمات BLOS مورد استفاده قرار می گرفت .
حافظه EPROM را می توان پاک کرد و مجددا داده هایی را در آن ذخیره نمود .
اما این کار از عهده متخصصین برجسته کامپیوتری بر می آید .
EPROM :عبارت است از یک حافظه فقط خواندنی قابل برنامه ریزی است که بتوان اطلاعات درون آن را به صورت الکتریکی نیز پاک کرد .
این حافظه شبیه به EPROM است اما می توان اطلاعات درون آن را با یک دستور ساده پاک نمود .
EPROM را حافظه flash نیز می نامند بدین معنی که می توان آن را به راحتی ارتقاء داد .
CPU CPU : مغز درون رایانه می باشد .
CPU دستورات موجود در سیستم عامل و برنامه های شما را پردازش کرده و مهمترین عامل در بالا بردن سرعت محاسبات رایانه شمامی باشد .
هنگامیکه یک سازنده رایانه ، مدل جدیدی از PC را طراحی می نماید ، در 90 درصدموارد ، یک CPU جدید عرضه می شود .
مثلا شاید شنیده اید که کسی رایانه خود را به این صورت معرفی می کند که یک Pentium 300 یا یک Celeront 433 دارد .
چیزی که در این موارد به آن اشاره می شود نوع CPU نصب شده در رایانه آنها و سرعت ساعت (Clock speed ) پردازنده مذبور می باشد .
سرعت ساعت : معیاری برای سرعت عملکرد یک یک CPU خاص ( حداکثرسرعت آن ) است .
سرعت CPU ازطریق اندازه گیری توسانات یک بلور نوسان سازمانی در مقیاس مگاهرتز ( MHZ ) تعیین می شود .
از نوسان درونی خود می باشد .
استفاده می گردد .
به کاربران لفظ ‹‹ حداکثر›› به این امر دلالت دارد که سرعت حداقلی نیز باید وجود داشته باشد .
در پردازنده های 386 , 286 اولیه شما می توانستید سرعت را تنظیم نمایید .
بنابر این ، از رایانه های 486 به بعد سرعت ساعت اعلام شده توسط سازنده ، سرعتی است که CPU باید با آن کارکند .
بیشتر پردازنده هایی که امروزه در PC ها بکار می روند را شرکت اینتل ( WWW.
Intel .
com ) تولید می کند که دراینجا سیر پردازنده هایی که شرکت اینتل از 486 به بعد تولید نموده رابیان می کنیم .
سری 486 : شرکت اینتل تراشه 486 ( بصورت رسمی 80486 ) را برای نخستین بار در سال 1984 عرضه نمود .
اولین محصول ارائه شده تراشه 486 SX بود که درسرعت 25 مگاهرتز کار می کرد .
486 SX جایگزین اصلی تراشه قدیمی 386 بود .
نمونه 486 SX فاقد ‹‹ هم پردازنده ریاضی (math coprolessor ) بود ، ولی پس از آن اینتل تراشه 486 D.r را که دارای یک هم پردازنده ریاضی بود را عرضه نمود .
هم پردازنده ریاضی : قسمتی از CPU است که شامل دستوراتی برای پردازش مسائل ریاضی مبتنی بر اعداد ممیز شناور می باشد .
اضافه شدن یک هم پردازنده ریاضی این امکان را برای رایانه شما فراهم می سازد که محاسبات مبتنی بر اعداد ممیز شناور را خیلی سریع پردازش کند .
قبل از 486 هم پردازنده ریاضی تراشه جداگانه ای بود که معمولا با شناسه ( 80387 , 80287 ) نامگذاری می شد .
سری پنتیوم : علی رغم توالی عددی نام تراشه ها ( مثلا 486 , 386 , 286 , 186 ) شرکت اینتل بنا به توصیه بخش حقوقی خود تصمیم گرفت .
نسل بعدی CPU خود را 586 نامگذاری نکند بلکه نام پنتیوم را برای آن انتخاب کرد ، زیرا این شرکت نمی توانست عناوین عددی را به صورت علائم تجاری ثبت کرده و از تقلید آنها محافظت نماید .
شرکت اینتل اولین پردازنده ، پنتیوم خود را در سال 1993 عرضه کرد .
اولین نمونه ی پنتیوم با سرعت 60 مگاهرتزکاری می کرد و کارآیی آن حدود دو برابر یک پردازنده 486 بود که با همان سرعت ( در مقیاس مگاهرتز ) کار می کرد .
سری پنتیوم پرو : شرکت اینتل به جای تراشه پنتیوم از Pentium pro ( پردازنده ای که برای اجرای بهینه برنامه کاربردی 32 بیتی ساخته شد ) استفاده نمود .
پنتیوم پرو برنامه های کاربردی 32 بیتی را حدود 2 برابر سریعتر از نمونه اصل پنتیوم اجرا می کند ولی کارآیی آن هنگام برنامه های کاربردی ، البتی افت می کند .
پنتیوم پرو ازنظر فیزیکی بزرگتر از نمونه اصلی پنتوم می باشد .
سری Pentium II : پردازنده Pentium II در اصل یک پنتیوم پرو به همراه MMX می باشد .
شرکت اینتل Multi - Media extensions ( قسمتهای الحاقی چند رسانه ای ) را به صورت یک سری MMXدستورالعمل برای بهبود بخشیدن به کارهای صوتی و ویدئویی در ساختار این پردازنده ارائه نمود .
نمونه اول Pentium II در ماه می سال 1997 با سرعت 233 مگاهرتز عرضه شد .
سپس اینتل نمونه هایی با سرعت ساعت 300 , 266 مگاهرتز ارائه داد و در سال 1998 نمونه هایی با سرعتهای 450 , 400 , 350 , 333 مگاهرتز را به بازار عرضه کرد .
شرکت اینتل هنگام تولید پردازنده Pentium II تغییر دیگری را نیز در طراحی خود به وجود آورد .
اینتل این تراشه را روی نوعی کارت گذرگاه که به یک شکاف مخصوص ( اصطلاحا شکاف شماره 1 ) روی main board ( تخته اصل سیستم ) نیاز داشت طراحی نمود .
در آزمایشهای اولیه ، تفاوت کارآیی میان یک Pentium II با سرعت 300 مگاهرتز و یک Pentium II با سرعت 400 مگاهرتز تنها معادل 17 درصد بود و تفاوت کارآیی بین یک Pentium II باسرعت ساعت 350 مگاهرتز و دیگری با سرعت ساعت 400 مگاهرتز فقط 7 درصد بود .
سری پنتیوم III Pentium III : در فوریه سال 1999 شرکت اینتل پردازنده Pentium III را که با سرعت 450 مگاهرتز کار می کرد ، عرضه نمود در طی چند ماه شرکت اینتل Pentium III هایی که سرعت آنها به 650 مگاهرتز می رسید ، به بازار عرضه کرد وبه این مساله اشاره نمود که احتمالا این روند تا زمانی که Pentium III به سرعت 1000 مگاهرتز برسد متوقف نخواهد شد .
سری CPU های AMD : با وجوداین که شرکت اینتل همچنان بخش اعظم بازار پردازنده های رایانه های شخصی را در اختیار دارد ولی یکه تاز میدان نیست .
یکی از رقبایی که بسیاری از کاربران رایانه های شخصی برای ارتقاء CPU به آن روی آورده اند .
شرکت Advanced Micro Devices می باشد که به صورت ساده تر به AMD شناخته می شود .
( www .
and .
com ) .
AMD درسال 1969 تاسیس شد و در حال حاضر بزرگترین رقیب درتولید پردازنده های سازگار با محصولات اینتل می باشد .
AMD خصوصا در بین کسانیکه در صدد ارتقاء رایانه خود هستند شناخته شده است .
زیرا عملکرد CPU های آن به خوبی CPU های اینتل است سری پردازنده های K5 شرکت AMD با سری های پنتیوم و پنتیوم پرو شرکت اینتل رقابت کرده و سری های K7 , K6 شرکت AMD با سری های Pentium II و Pentium III شرکت اینتل در قابل استفاده می باشند .
سری CPU های Cyrix : رقیب دیگر اینتل شرکت cyrix است که یکی از بخشهای National semiconductor می باشد .
(www > cyrix .
متاسفانه cyrix در رقابت برای بالا بردن سرعت پردازنده ها از اینتل و AMD عقب افتاده ( 433 مگاهرتز تولید کرده ) ZIF : مخفف Zero Insertion force به معنای برون نیاز به وارد کردن نیرو هنگام جاسازی می باشد .
یکی از مشکلات متداول در رابطه با جاسازی تراشه ها احتمال خم یا شکسته شدن پایه ها درهنگام فشار دادن ( فرو کردن ) پایه های تراشه ها به داخل سوراخهای بسیار کوچک اتصالگاه می باشد .
دریک اتصالگاه زیف شما مجبور نیستند پایه های تراشه را به اتصالگاه فشار دهید در عوض پایه ها را در سوراخهای بزرگ اتصالگاه قرار داده ، سپس اهرمی را حرکت می دهید این اهرم پایه ها را گرفته ، قفل می کند و در نتیجه تراشه را در اتصالگاه ، محکم نگاه می دارد .
کارت صدا : کار کارت صدا چیست ؟
کارت صدا سیگنالهای دیجیتالی تولید شده توسط کامپیتر را به اطلاعات آنالوگ تبدیل می کند .
( DIA conversion ) به گونه ای که بتوانیم صوت را از طریق بلندگو به خوبی بشنویم .
همچنین این کارت قادر ، اطلاعات آنالوگ را از یک دستگاه پخش و یا میکروفول دریافت کند و برای نگهداری در کامپیوتر به اطلاعات دیجیتال تبدیل کند .
وجه تمایز کارتهای صدا در قدرت پخش و همچنین وضوح صدای پخش شده است که بستگی به سیستم تقویت کنند ، صدا و بلندگوهای سیستم دارد .
( همچنین چینهای موجود در کارت صدا فاکتور خوبی برای تعیین میزان کارایی کارت صدا است ) برای مثل کارتهای صدایی قدرتمند مثل AW 64 از جول موج صدایی استفاده می کند که سیگنالهای صدایی با کیفیت عالی را به بلندگوها می فرستد .
از امکانات دیگر کارت صدا امکان پخش فرکانسهای صوتی مختلف به صورت همزمان است .
کارت گرافیک : کاری کوچک و قابل نصب در مادربرد است وشامل چیپ های مخصوصی برای تولید سیگنالهایی است .
این سیگنالها برای به نمایش درآوردن متن ( text ) و گرافیک در صفحه نمایش تولید می شوند .
کارتهای گرافیک با استفاده از محل اتصال آن به مادربرد و مقدار حافظه بکار رفته در آن شناخته می شوند .
تقریبا در تمامی مادربردهای جدید شکاف توسعه ای برای استفاده از کارتهای PCI درنظر گرفته شده است .
هنوز هم کارت گرافیک PCI پر استفاده ترین کارت گرافیک در سراسر دنیا است و در جدید ترین مادربردها محل اتصالی برای استفاده ازکارتهای گرافیکی بسیار جدید AGP در نظر گرفته شده است .
تفاوت قیمت بین کارتهای گرافیکی PCI و AGP بسیار اندک است .
این نکته را نباید فراموش کنید که سرعت انتقال اطلاعات در کارتهای گرافیکی AGP چهار برابر کارتهای PCI است .
و در زمینه نمایش تصاویر انیمیشنو سه بعدی بسیار عالی عمل می کند .
کارتهای گرافیکی عمل نقل و انتقال حجم عظیمی از اطلاعاتی را که قرار است در صفحه نمایش ظاهر شوند به عهده دارند .
به این ترتیب انتخاب یک کارت گرافیکی ضعیف می تواند سرعت بالای پردازنده پنتیوم را تحت تاثیر قرار داد .
کارایی کامپیوتر را پایین بیاورد .
کامپیوترهای قدیمی تنها دارای شکافهای توسعه از نوع ISA بودند بعد بوردهایی وارد بازار شد که دارای شکافهای توسعه VL - bus بودند .
سرعت انتقال اطلاعات در این نوع به مراتب بیشتر از مدل قدیمی ISA بود .
نوع جدیدتر و بهتر شکافهای توسعه که امروزه در تمامی مادربردهای پنتیوم به کار برده می شود ، شکافهای توسعه AGP , PCI هستند که عمل انتقال اطلاعات را به مراتب بیشتر و پر سرعت تر از VL - bus انجام می دهند .
هنگام خرید یک کارت گرافیک باید 2 نکته توجه کرد .
1 ـ نوع کارت گرافیکی 2 ـ مقدار حافظه کارت گرافیک این دو عامل نشان دهنده سرعت و همچنین کیفیت تصویر هستند .
در کارتهای گرافیک معمولا دو نوع حافظه VRAM , DRAM به کار می رود .
DRAM حافظه ای است که از آن می توان به جای حافظه روی کامپیوتر نیز استفاده کرد .
سرعت کارتهای گرافیکی PCI که در آنها از VRAM استفاده شده بیشتر است .
هر چه مقدار حافظه بکار رفته در کارتهای گرافیکی PCI بیشتر باشد کیفیت تصویری که بر روی صفحه نمایش نشان داده می شود بهتر خواهد بود .
صفحه نمایش : یکی از اساسی ترین و گران ترین قطعات کامپیوتر است .
این قطعه به صورت خود به خود هیچ تصویری را نشان نمی دهد .
کارت گرافیکی ، وظیفه تفکیک رنگها را بر عهده دارد .
از آنجا که این کارت می تواند در کیفیت تصویر نشان داده شده همچنین تلفیق و شفافیت رنگها تاثیر داشته باشد .
اطلاعات از کارت گرافیک به صورت آنالوگ به صفحه نمایش داده می شود با تغییر دادن سطح ولتاژ می توان شدت رنگهای نمایش داده شده درصفحه نمایش ( قرمز ـ سبز ـ آبی ) را تغییر داد.
این کار با استفاده از الکترونهایی انجام می شود که با استفاده از تفنگ الکترونی صفحه نمایش بر روی لامپ فرستاده می شوند .
درلامپ رنگی تفنگ الکترونی سه پرتوی الکترون را ارسال می کند .
یک پرتو نقاط قرمز .
دیگری نقاط سبز و پرتو دیگری نقاط آبی را کنترل می کند .
این سه رنگ باهم جمع می شوند و رنگهای لازم برای یک تصویر رنگی را تولید می کنند در نمایشگرهایی که تفکیک پذیری زیادی دارند الگوهای نقاط رنگی به هم نزدیکتر هستند و تصویر رنگی طبیعی تری را ایجاد می کنند .
مودم : مودم این امکان را به شما می دهد که کامپیوترتان را از طریق خط تلفن به دیگر کامپیوترها در نقاط دور ونزدیک وصل کنید .
بسیاری از این توانایی به منظور دستیابی به اینترنت استفاده می کنند .
البته کسانی هم هستند که از کارت مودم برای ایجاد منشی تلفنی فاکس ویا بازیهای کامپیوتری چند نفره استفاده می کنند .
اگر مودم رابا دیگر قطعات کامپیوتر مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد که این قطعه بسیار کند عمل می کند .
پس ناگفته پیدا است که تنها باید از سریعترین مودمهای موجود در بازار مانند مودمهای با سرعت 56 کیلو بایت در ثانیه استفاده کنیم .
البته این نکته را نباید از نظر دور نگاه دارید که استفاده از تمامی امکانات مودمهای 56 کیلوبایت به مسائل زیادی بستگی دارد و هیچ تضمینی وجود ندارد که از حداکثر سرعت مودم مورد نظر استفاده کنیم .
یکی از مواردی که می تواند ارتباط مستقیم باعملکرد مودم شما داشته باشد .
مودمهای مراکز ارائه دهنده خدمات اینترنت می باشند .
در صورتی که این مودمها 6/33 کیلوبایت در ثانیه باشند .
حتی اگر مودم شما 56 کیو بایت در ثانیه باشد ، نمی توانید از این سرعت استفاده کنید .
مودمهای 56 کیلو بایت درثانیه دارای 3 استاندارد هستند که جدیدترین و کاملترین آنها استاندارد 90 .
7 است .
در صورتی که مرکز ارائه دهنده خدمات اینترنت به تکنولوژی shotgun مجهز باشند می توانید بااستفاده از یک کارت دو خطی سرعت مودم خود رابه 112 کیلو بایت درثانیه برسانید .
در این صورت باید دو خط تلفن باشماره های مختلف در اختیار داشته باشید .
اگر بایکی از این خطوط ارتباط تلفنی برقرار شود نه برای ارتباط مودم و نه برای تماس گیرنده مشکلی پیش نمی آید و فقط سرعت انتقال داده ها در مودم به 56 کیلوبایت درثانیه تنزل می یابد .
( قوانین FCE استفاده از سرعت پیش از 53 کیلوبایت را غیر مجاز می داند ) مودمهای موجود درکامپیوترهای شخصی آنالوگ هستند و مرکز تلفن این اطلاعات رادیجیتال می کند .
یکی دیگر از مواردی که می تواند در روند سرعت انتقال داه ها اخلال کند وجود نویز در خطوط تلفن است .
به این ترتیب تبدیل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال با سرعت پائینی انجام می پذیرد .