پیشگفتار فتوشاپ 5/5 جدیدترین نگارش برنامه ایست که از سال 1987 به بعد بعنوان ابزار استاندارد کار بر روی تصاویر شناخته شده است.
این نگارش جدید امکانات بسیاری جدیدی را عرضه کرده است که شامل: ابزارهای جدید و برگرداندن تصاویر به قبل از اجرای دستورات میشود (در این نگارش فتوشاپ حتی اگر یک تصویر ذخیره یا save شده باشد باز هم میتوان تغییرات بوجود آمده در آن را غیراجرایی یا undo کرد علاوه بر این مدیریت رنگها پشتیبانی از کانالهای 16 بیتی و امکانات تایپی این نگارش بهبود قابل ملاحظهای پیدا کرده است.
اگر شما با نگارشهای قبلی این نرمافزار کار کردهاید از امکانات قدرتمند جدید نگارش 5/5 آن شگفتزده خواهید شد.
اما اگر این اولین مرتبه آشنایی شما با این نرمافزار است متوجه خواهید شد که این نرمافزار همه انتظارات شما را برآورده خواهد کرد.
اولین و بزرگترین شگفتی برای افرادی که برای اولین مرتبه با فتوشاپ 5/5 کار میکنند آن است که متوجه میشوند که محیط تصویری این برنامه به آن پیچیدگی و دشتواری که در ابتدا ممکن است به نظر برسد نیست.
اگر قبلاً با هر یک از نرمافزارهای شرکت Adobe(که فتوشاپ را طراحی کرده است) کار کرده باشید بلافاصله متوجه میشوید که محیط تصویری فتوشاپ برای شما آشناست.
اما اگر این اولین برنامهای است که در زمینه کارهای گرافیکی با آن کار میکنید بهتر آن است که فصلهای این کتاب را فصل به فصل به ترتیب مطالعه کنید.
اگر بخواهیم صدافت داشته باشیم باید بگوییم که شما نمیتوانید ظرف یک روز مطالعه به یک متخصص فتوشاپ تبدیل شوید اما این کتاب ( که نام اصلی آن ((خودآموز 24 ساعته فتوشاپ)) است) باعث میشود که ظرف 24 ساعت یا بیشتر سرگرم باشید.
این کتاب به 24 فصل تقسیم شده که برای مطالعه هر کدام از آنها یک ساعت وقت در نظر گرفته شده است.
البته مطالعه بعضی از فصول بیش از یک ساعت و مطالعه بعضی دیگر کمتر از یک ساعت وقت لازم دارد.
اما در هر صورت اگر اراده کنید حداکثر ظرف دو روز میتوانید این کتاب را مطالعه کنید.
اما بهترین روش آن است که بین هر دو درس یک تا دو ساعت فاصله در نظر گرفته و در این فاصله آنچه را که در آن درس فرا گرفتهاید تمرین کنید و دقیقاً آنچه را که با کلیک کردن یک دستور اجرا میشود بررسی کنید.
تعییر دادن ابعاد تصویر در فتوشاپ بسادگی میتوان ابعاد یک تصویر یا هر یک از اجسام داخل آن را تغییر داد برای انجام این کار دو روش وجود دارد: تغییر دادن Image(تصویر) و تغییر دادن اندازه Canvas(بوم).
اگر ابعاد تصویر را تغییر دهید خود تصویر بزرگتر یا کوچکتر میشود اما اگر اندازه بوم را تغییر دهید کاغذی که تصویر روی آن قرار دارد بزرگتر یا کوچکتر میشود و خود تصویر بدون تغییر باقی میماند.
شما در صورتی باید ابعاد بوم زیر تصویر را بزرگتر کنید که بخواهید در اطراف تصویر فضای عمل بیشتری داشته باشید و در ضمن نخواهید خود تصویر را کوچکتر کنید.
تغیر دادن ابعاد تصویر برای تغییر دادن ابعاد یک تصویر Image باید از منوی Image دستور Image size (اندازه تصویر) را اجرا کنید پنجرهsize Image ظاهر میشود.
در بالای پنجره در ناحیه Pixel Dimensions (ابعاد بر حسب پیکسل) پهنا (Width) و ارتفاع (Height) تصویر بر حسب پیکسل یا درصد نشان داده میشود.
علاوه بر این در ناحیه Print size (اندازه چاپی) شما میتوانید پهنا، ارتفاع و دقت (Resolution) تصویر را بر حسب پیکسل، اینچ، سانتیمتر، نقطه یا تعداد ستون تعیین کنید.
علاوه بر این میتوان این ابعاد را بصورت درصدی هم تعیین کرد.
هنگامی که برای اولین مرتبه پنجره size Image را باز میکنید اگر در ناحیه Pixel Dimensionپهنا و ارتفاع را بر حسب درصد ((Percent تعین کرده باشید این دو برابر 100 درصد خواهند بود.
برای بزرگ یا کوچک کردن تصویر سادهترین روش آن است که ابتدا مطمئن شوید که در پایین این پنجره گزینه Constrain proportions (تناسب حفظ شود) فعال است و سپس به سادگی درصد جدید پهنا یا ارتفاع را در مستطیل مقابل آن تایپ کرده و دکمه ok را کلیک کنید.
اگر قبل از کلیک کردن دکمه ok دقت کنید متوجه میشوید که به محض تغییر دادن یکی از اندازههای پهنا یا ارتفاع اعداد دیگر این پنجره نیز تغییر میکنند تا درصدهای جدید بزرگ یا کوچک شدن تصویر را منعکس کنند.
برای مشاهده اینکه چگونه تغییر یافتن ابعاد یک تصویر روی حجم فایل و ابعاد تصویر چاپ شده در پرینتر تأثیر میگذارد مجدداً پنجرهsize Image را باز کنید.
در بالای این پنجره حجم فایل جدید نشان داده میشود.
تغییر دادن ابعاد بوم اگر ابعاد بوم را بزرگتر کنید فضای کاری بیشتری به دور تصویر بوجود میآید و کار بر روی تصویر سادهتر میشود اما اندازه خود تصویر تغییری نمیکند از طرف دیگر اگر ابعاد بوم را کوچکتر کنید مانند آن است که ابزار Crop(قاب برش) را بکار گرفته و از دور تا دور تصویر قسمتهایی را قیچش کرده باشید.
البته ما کوچکتر کردن ابعاد بوم از اندازه تصویر را به هیچوجه توصیه نمیکنیم زیرا ممکن است بطور ناخواسته نه بخشی از تصویر نیز طی این کار حذف شود و دیگر نتوانید آن را بازگردانید برای تغییر دادن ابعاد بوم از منوی Image دستور Canvas size را انتخاب کنید.
پنجره Canvas size باز میشود در این پنجره برای پهنا (Width) و ارتفاع (Height) مقادیر جدیدی را وارد کنید.
شما میتوانید هر واحد اندازهگیری دلخواهی را برای تعیین این مقادیر انتخاب کنید.
فتوشاپ با وارد شدن اندازههای جدید حجم جدید فایل را نیز محاسبه کرده و در بالای ناحیه New size نمایش میدهد.
از طرف دیگر چنانچه ابعاد بوم را بزرگتر کنید قسمت اضافه شده به بوم با رنگ Bacjground (زمینه) ظاهر میشود.
در پایین پنجره Canvas size یک پارامتر Anchor (لنگر) وجود دارد که نشان میدهد که تصویر باید در کدام قسمت از بوم جدید قرار گیرد.
شما میتوانید در هر یک از خانههای خالی این نماد کلیک کنید تا تصویر به آنجا منتقل شود.
فلشهای دور تا دور تصویر نشان دهنده آن هستند که قسمتهای خالی بوم چگونه دور تا دور تصویر را فرا میگیرند.
در شکل نتیجه قرار دادن تصویر در گوشه بالایی سمت چپ بوم دیده میشود.
همانطور که مشاهده میکنید اندازه تصویر تغییر نکرده بلکه فقط بوم بزرگتر شده و در ضمن تصویر به گوشه بالایی- سمت چپ بوم منتقل شده است.
تغییر دادن ابعاد یک جسم انتخاب شده شما میتوانید یک جسم انتخاب شده را نیز بزرگتر یا کوچکتر کنید.
برای انجام این کار ابتدا یک جسم یا یک قسمت از یک تصویر که باید ابعاد آن تعییر کند را انتخاب کنید ( میتوانید برای انجام این کار از هر یک از ابزارهای انتخاب که مایلند استفاده کنید).
پس از آنکه کادر انتخاب فعال شد از منوی Editدستور Transform (تبدیل) و از منوی فرعی آن دستور Scale را انتخاب کنید.
به این ترتیب یک کادر دیگر به دور جسم انتخاب شده شما کشیده میشود که شبیه به کادر ابزار Cropاست شما میتوانید هر یک از گیرههای چهار گوشه این کادر را با ماوس گرفته و به جهت دلخواه بکشانید.
در حین کشاندن هر یک از این گیرهها به اطراف باید کلید shift را پایین نگهدارید تا تناسب تصویر حفظ شود و جسم بصورت نامتقارن بزرگ یا کوچک نشود.
اگر روی گیرههای وسط اضلاع کادر کلیک کرده و دکمه ماوس را پایین نگهداشته و آن را جابجا کنید جسم متناسب با حرکت ماوس فقط در آن جهت کش آمده یا منقبض میشود.
دوران دلایل زیادی برای دوران دادن کل یک تصویر وجود دارند: اگر یک عکس را از طریق اسکنر اسکن کرده یا از طریق یک دوربین دیجیتال گرفته باشید ممکن است این عکس بصورت افقی اسکن شده یا در فایل ذخیره شده باشد.
در این حالت یک دوران 90 درجه باعث میشود که عکس به وضعیت درست درآید.
این یک مورد متداول در کار با اسکنرها است زیرا اغلب اگر تصویر را بصورت افقی در آنها قرار دهید سریعتر اسکن میشوند.
Save و Lodeکردن تغییرات دو دکمه دیگری که در گوشه بالا سمت راست پنجره Variationsقرار دارند دکمههای Save و Loadهستند.
دکمه Save میتواند تغییراتی که شما بوجود آوردهاید را ذخیره کرده و سپس آن را برروی هر تصویر دیگری که میخواهید اجرا کند.
این شیوه برای مواردی خوب است که تعدادی تصویر داشته باشید و بخواهید همه آنها را به یک میزان مثلاً روشنتر کنید مثلاً در حالتی که با دوربین خود چندین عکس گرفتهاید و در همه آنها وضعیت هوا طوری بوده که عکسها همگی تیرهتر از حالت معمول ظاهر شدهاند و یا در حالتی که اسکنر شما همه عکسها را اندکی زردتر از حد معمول اسکن میکند شما میتوانید ابتدا یک عکس را با دستور Variationsبه آن حالتی که میخواهید درآورده و سپس این شیوه را Saveکرده و در نهایت هر تصویر دیگری که باز میکنید را با Lode کردن شیوه قبلی به همان ترتیب اصلاح کنید.
اگر روی دکمه Saveکلیک کنید یک پنجره Save As (ذخیره شود با نام...) معمولی باز شده و در آن از شما خواسته میشود که برای این شیوه تغییر یک نام انتخاب کنید.
مثلاً شما میتوانید نام شیوهای که باید روی عکسهای گرفته شده در یک روز مهآلود باید اجرا شود را foggy day fix(تصیح اسکنر) بگذارید.
سپس تصاویر دیگر را باز کرده و در مورد هر یک از آنها ابتدا دستور Variations را اجرا کرده و سپس روی دکمه Lode کلیک کنید و در پنجره باز شده که نام آن open است روی نام شیوهای که میخواهید احضار شود کلیک کرده و در نهایت دکمه open این پنجره را کلیک کنید.
دستورات دیگر شاخه Adjust همانطور که مشاهده کردید دستور Variations یک را سریع برای تنظیم رنگهای یک تصویر است اما گاهی اوقات این دستور نمیتواند به اندازه کافی روی رنگهای تصویر کنترل داشته باشد مثلا گاهی اوقات یک تصویر ممکن است کیفیت متوسطی داشته باشد و شما پس از تغییر دادن رنگهای آن با Variations متوجه شدید که کنتراست تصویر از بین رفته است (یعنی مرز بین رنگهای مختلف آن محو شده یا به عبارت دیگر کنارههای اجسام واضح نیست) در این موارد شما باید از ابزارهای کنترلی دقیقتری که روی رنگهای تصویر بصورت دقیقتر کار میکنند استفاده کنید.
اجازه دهید کار خود را با دو دستور Levels(ترازها) و Curves (منحنیها) آغاز کنیم.
هیوستوکرام ها در پایین منوی Imageیک دستور به نام Histogramوجود دارد.
این دستور حقیقتاً هیچ کاری انجام نمیدهد اما اگر نحوه کار با آن را بیاموزید میتواند در وقت شما صرفهجویی زیادی کند.
اگر قبلاً درس استاتیک را خوانده باشید میدانید که یک هیوستوگرام یک نوع نمودار میلهای است.
در فتوشاپ منظور از هیستوگرام نموداری است که وضعیت رنگ تصویر را در حالت سیاه و سفید نشان میدهد و در آن خطوطی عمودی وجود دارد که تعداد پیکسلهای موجود در هر گام از مود Grayscaleرا نشان میدهد.
این خطوط مقادیری بین صفر و 255 را نشان میدهند.
این نمودار شبیه به نمودار نشان داده شده در پنجره Levels است.
شاید در ابتدا شما تعجب کنید که چه چیز این نمودار مفید است اما با نگاه کردن به این نمودار شما میتوانید تعیین کنید که آیا در تصویر آنقدر جزئیات وجود دارد که بتوانید تصحیحات رنگ موردنظر خود را با موفقیت در آن اعمال کنید یا خیر.
اگر یک عکس بد یا بداسکن شده داشته باشید با مطالعه این هیستوگرام متوجه میشوید که آیا کار روی این عکس ارزش آن را دارد یا اینکه باید این عکس را دور بیاندازید و یک عکس دیگر بگیرید.
اگر همه خطوط هیستوگرام به یک سمت تمایل داشته باشند بطوریکه به نظر برسد که این خطوط در یک ظرف نمودار جمع شدهاند احتمالاً کار روی این تصویر در کیفیت آن تأثیری نخواهد داشت اما اگر از خطوط هیستوگرام بطور نسبتاً یکنواختی در طول آن پخش شده باشند به آن معناست که رنگها در این تصویر بطور یکنواخت پخش شدهاند و انجام دستورات Adjustروی آن نتیجه مطلوبی ایجاد خواهد کرد.
هیستوگرام یک کاربرد دیگر هم دارد و آن این است که شما از دامنه رنگ تصویری که روی آن کار میکنید یک معیار بدست خواهید آورد.
گاهی اوقات به این معیار کلید گفته میشود یک تصویر یا کلید پایین یا کلید وسط و یا کلید بالا است که این بستگی به آن دارد که در آن رنگهای روشن بیشتر باشند یا رنگهای متوسط یا رنگهای تیره.
بعنوان مثال درمورد تصویری که در آن همه رنگها نزدیک به خاکستری متوسط باشند هیستوگرام آن فقط یک خط خواهد داشت که آن هم تقریباً در وسط هیستوگرام خواهند بود.
همه آنچه که شما حقیقتاً باید بدانید آن است که با نگاه کردن به یک هیستوگرام اگر خطوط عمودی نمودار بطور یکنواخت در طو ل نمودار توزیع شده باشند معنای آن این است که این تصویر یک تصویر کلید وسط است اما اگر اکثر خطوط نمودار در سمت راست آن جمع شده و تعداد اندکی از آنها در سمت چپ نمودار باشند معنی آن این است که این تصویر یک تصویر کلید بالا است و نهایتاً اگر اکثر خطوط در سمت چپ جمع شده و تعداد کمی از آنها در سمت راست تصویر باشند این یک تصویر کلید پایین است.
واژه جدید یک هیستوگرام یک نمودار است که نشان میدهد که مقادیر رنگ هر پیکسل از تصویر به چه نحوی در طول افقی تصویر توزیع شدهاند.
همچنین با نگاه کردن به این نمودار شما متوجه میشوید که آیا اطلاعات رنگهای تیره تصویر که در سمت چپ آن نشان داده میشود رنگهای متوسط تصویر که در وسط آن نشان داده میشود و رنگهای روشن تصویر که در سمت راست نمودار نشان داده میشوند آنقدر زیاد هستند که بتوانید روی این تصویر کار کنید و کیفیت آن را بهتر کنید یا خیر.
اگر در یک تصویر خطوط عمودی هیستوگرام ارتفاع کمی داشته و در ضمن تعداد آنها بسیار کم باشد پس این تصویر اصولاً قابل اصلاح نیست.
اگر در یک تصویر هیستوگرام خطوط عمودی زیادی داشته باشد اما این خطوط بصورت یک تپه در وسط نمودار جمع شده باشند و در ضمن در دو طرف یا یک طرف نمودار نیز خطوط عمودی اندکی وجود داشته باشد معنی آن این است که رنگهای متوسط تصویر زیاد است اما رنگهای تیره و روشن (چپ و راست نمودار) وضعیت خوبی ندارند و برای بیشتر کردن کنتراست (وضوح) تصویر باید با فلشهای چپ و راست زیر نمودار هیستوگرام پنجره دستور Levelsکار کرده و آنها را به سمت وسط نمودار بکشید تا رنگها یکنواختر در طول تصویر (نمودار) پخش شوند.
اگر در یک تصویر ارتفاع هیستوگرام در یکی از دو طرف راست یا چپ زیاد بوده (بصورت تپه) و در وسط و طرف دیگر ارتفاع آن کم باشد باید با استفاده از فلشهای زیر آن از ارتفاع تپه مذکور کم کرده و ارتفاع هیستوگرام در وسط و طرف دیگر را تا میتوانید افزایش دهید تا رنگها روشن و متوسط و تیره به یک اندازه درتصویر وجود داشته باشند و کنتراست تصویر زیادتر شود.
کاربرد اصلی هیستوگرامها درتصاویر اسکن شده است زیرا معمولاً اپراتوری که عمل اسکن را انجام میدهد درک درستی از مقوله رنگ ندارد و در نتیجه بدون تنظیم اسکنر برای یک عکس خاص آن عکس را با همان پارامترهای تعریف شده قبلی اسکن میکند که در نتیجه این کار رنگهای تصویر اسکن شده معمولاً به یک میزان خاص کم یا زیاد یا تیره یا روشن میشوند.
هیستوگرامها برای تصیح چنین اشتباهاتی بسیار مفیدند و شما میتوانید با یک نگاه این موضوع را تشخیص دهید فراموش نکنید که در هر صورت ارتفاع هیستوگرام باید تا حد ممکن یکنواخت تغییر کند و متقارن به نظر برسد.
دستورات Levels و Gurves این دو دستور روشهایی برای تغییر دادن روشنی (Brightness) یک تصویر هستند.
هر دو این دستوارت تقریباً یک عمل انجام میدهند و تفاوت آن دو در آن است که دستور Gurvesاین عمل را زیرکانه انجام میدهد.
اجازه دهید که کار خود را با دستور Levels که پنجره آن را در شکل مشاهده میکنید آغاز کنیم.
همانطور که مشاهده میکنید این دستور نیز یک هیستوگرام و نیز تعدادی ابزرا کنترلی برای تنظیم مقادیر رنگ یک تصویر دارد.
دستور Levels پنجره دستور Levels یک ابزار مفید برای تنظیم مقدار روشنی یک تصویر براساس اطلاعات موجود در هیستوگرام آن است در زیر هیستوگرام یک نمودار میلهای وجود دارد که بصورت یک خط با چند فلش در زیر آن است.
اگر فلش وسط را با ماوس گرفته و به منتهاالیه سمت چپ که یک مثلث سمت راست که یک مثلث خالی است منقل کنید تصویر کاملاً تیره میشود.
بنابراین با حرکت فلش وسط (خاکستری) از سمت چپ به سمت راست به تدریج رنگهای تصویر تیرهتر خواهند شد.
شما میتوانید هر یک از رنگهای اصلی (مثلاً قرمز، آبی یا سبز) را در مستطیل Channelبالای این پنجره انتخاب کرده و سپس مقدار این رنگ را در تصویر خود با استفاده از نمودار میلهای زیر هیستوگرام کمتر یا بیشتر کنید و یا اینکه میتوانید با انتخاب RGBیا CMYK در مستطیل Channel هر سه یا چهار رنگ اصلی تصویر را همزمان کم یا زیاد کنید.
1- برای تنظیم روشنی یک تصویر با استفاده از دستور Levels را انتخاب کنید (میتوانید کلیدهای L+ ENTER را بزنید.) 2- روی مربع کنار گزینه پیشنمایش که در گوشه پایینی سمت راست پنجره Levels قرار دارد کلیک کنید تا فعال شود.
با این کار هر تغییری که در پنجره Levels روی تصویر بوجود آورید در همان لحظه روی تصویر نشان داده خواهد شد.
اگر این گزینه غیرفعال باشد با تغییر مقادیر هیستوگرام تصویر هیچ تغییری نخواهد کرد تا اینکه روی دکم ok پنجره Levels کلیک کنید.(یعنی تغییر فقط پس از اعمال شدن دیده خواهد شد).
3- در یک تصویر رنگی شما هم میتوانید کل مقادیر RGB یا CMYK را همزمان تغییر دهید و هم میتوانید روی تک- تک رنگهای اصلی هر یک از دو مود کار کنید.
برای انتخاب هر رنگ اصلی باید در مستطیل کانال بالای پنجره Levels روی فلش به سمت پایین کلیک کرده و از لیست ظاهر شده کانال موردنظر خود را انتخاب کنید.
در حال حاضر فعلاً کانال مرکب RGB یا CMYK است را انتخاب کنید در ادامه همین فصل در مورد کانالهای رنگ توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
4- برای آنکه حد سیاه یک تصویر را تعیین کنید باید مثلث سمت چپ نمودار زیر هیستوگرام را با ماوس گرفته و آن را روی جایی که خطوط عمودی هیستوگرام از آنجا آغاز میشوند قرار دهید منظور از حد سیاه آن است که تصویر از این حد بیشتر نمیتواند فاقد یک کانال باشد 5- برای تعیین حد سفید یک تصویر باید در نمودار میلهای زیر هیستوگرام فلش سفید سمت راست را با ماوس گرفته و آن را روی نقطه که از آن به بعد خطوط عمودی هیستوگرام تمام میشوند قرار دهید منظور از حد سفید آن است که تصویر بیشتر از این حد نمیتواند دارای یک کانال باشد بعبارت دیگر دو حد سیاه و سفید زیر هیستوگرام بیانگر حداقل و حداکثر مقدار رنگی هستند که یک کانال مثلا قرمز یا RGB میتواند داشته باشد و شما با گرفتن فلش وسط نمودار و کشیدن آن به چپ یا راست در داخل این محدوده میتوانید مقدار رنگ یک کانال را کمتر یا بیشتر کنید.
6- با گرفتن فلش وسط و کشیدن آن به چپ یا راست مقدار رنگ را در کانالی که انتخاب کردهاید تعیین کنید.
در شکل نتیجه اعمال چنین تغییری دیده میشود.
7- برای آنکه کنتراست را تعیین کنید باید از نمودار میلهای پایین پنجره Levels که نمودار Output Levels است استفاده کنید.
در این نمودار میلهای دو فلش سیاه و سفید وجود دارد فلش سیاه کنترلکننده وضوح سایههای تصویر است هر چه این فلش را بیشتر به سمت راست بکشید تصویر کمرنگ تر شده و در نتیجه رنگهای تیره آن کاهش مییابد.
اما اگر فلش سفید سمت راست نمودار را به سمت چپ بکشید تصویر تیرهتر می شود مکان اولیه فلش سفید یا توخالی حداکثر میزان رنگهای روشن تصویر را نشان میدهد بنابراین هر چه آن را بیشتر به سمت چپ بکشید رنگهای روشن تصویر در تیرگی محو میشود در این حالت نیز سایههای تصویر محو میشود اما این مرتبه سایه روشن تصویر در تیرگی محو میشود شما باید با تغییر دادن مکان این دو فلش آن حالتی که تصویر بیشترین کنتراست را پیدا کند بدست آورید یعنی مرز بین سایه و روشن تصویر باید دارای حداکثر وضوح باشد به چنین تصویری تصویر با کنتراست زیاد اصطلاحاً شارپ یا تیز گفته میشود.
عکس این حالت تصویر یا کنتراست پایین یا فلو نامیده میشود.
8- پس از خاتمه کار روی دکمه OK این پنجره کلیک کنید.
علاوه بر اینها شما میتوانید از ابزار قطرهچکان استفاده کره و ترازهای پنجره Levels را تغییر دهید به این منظور در پنجره Levels روی قطرهچکان سفید کلیک کرده و سپس روی روشنترین نقطه تصویر کلیک کنید.
بعد روی قطره چکان سمت چپ کلیک کرده و سپس روی تیرهترین نقطه تصویر کلیک کنید.
اگر در تصویر ناحیهای دارید که به نظرتان رنگ آن متوسط است با قطرهچکان وسطی روی آن کلیک کنید با انجام این کارها سه رنگ حداقل حداکثر و متوسط تصویر انتخاب میشوند و هیستوگرام متناسب با آنها تغییر میکند.
اگر قطرهچکان خالی سمت راست را انتخاب کرده و سپس روی یک نقطه از تصویر کلیک کنید هر مقدار درصد از کانالی که انتخاب کردهاید در آن نقطه وجود داشته باشد از کل نقاط تصویر آن مقدار درصد از آن رنگ کسر میشود.
مثلاً اگر کانال آبی لاجوردی را انتخاب کرده و قطرهچکان خالی را روی یک نقطه از تصویر که مقدار لاجوردی آن 10% است کلیک کنید از رنگ کل نقاط تصویر 10% رنگ لاجوردی کم میشود.
عکس این حالت با انتخاب قطرهچکان پر اتفاق میافتد یعنی با انتخاب این قطرهچکان و کلیک کردن روی یک نقطه از تصویر هر مقدار درصد از کانالی که انتخاب کردهاید و آن نقطه وجود داشته باشد به کل پیکسلهای تصویر همان درصد از آن کانال اضافه میشود.
مثلاً اگر کانال Cyan را انتخاب کرده و سپس با قطرهچکان پر روی نقطهای از تصویر که درصد آبی لاجوردی آن 20% است کلیک کنید به رنگ کل پیکسلهای تصویر این مقدار آبی لاجوردی اضافه میشود قطرهچکان خاکستری کاری بین این دو کار را انجام میدهد یعنی گاهی اوقات به یک کانال از رنگ تصویر یک درصد را اضافه و گاهی از آن کم میکند که این به نقطهای که روی آن کلیک میکنید بستگی دارد.
دستور Curves تنظیم رنگ یک تصویر از طریق دستور Curves بسیار شبیه به انجام کار با دستور Levelsاست.
شما میتوانید با هر دو این دستورا مقدار روشنی تصویر را تنظیم کنید.
تفاوت عمده این دو دستور در آن است که به جای تنظیم رنگ یک کانال توسط سه فلش زیر هیستوگرام پنجره Levels شما در دستور Curves میتوانید مقدار هر کانال را توسط یک نمودار جداگانه به هر اندازه دلخواه تعین کنید.
هنگامی که پنجره Curves را باز میکنید در ابتدا شما درکادر مربعی داخل آن به جای یک منحنی یک خط قطری را مشاهده میکنید.
همچنین دیگر از هیستوگرام خبری نیست در عوض شما یک نوع نمودار خطی دارید که در واقع قطر مربع است.
در این مربع ضلع افقی پایین بیانگر مقادیر اصلی یا همان مقادیر Input Levelsیا ترازوهای ورودی دستور و ضلع عمودی سمت چپ بیانگر مقادیر جدید یا همان Output Levels یا ترازوهای خروجی دستور است.
هنگامی که در ابتدا این پنجره را باز میکنید خط این نمودار بصورت یک خط قطری است زیرا هیچ مقدار جدیدی به رنگها وارد نشده است.
همه پیکسلها دارای مقادیر ورودی و خروجی یکسانی هستند.
همانند قبل در این پنجره نیز مطمئن شوید که گزینه preview فعال است تا بتوانید تأثیر تغییر خط منحنی برروی تصویر را در همان لحظه مشاهده کنید.
همانند پنجره Levelsشما میتوانید روی دکمه Autoاین پنجره کلیک کرده یا از قطرهچکانهای آن استفاده کنید اما از آنجاییکه دستور Curve نسبت به دستور Levels کنترل بیشتری برای تنظیم رنگ در اختیار شما قرار میدهد بهتر است به جای استفاده از این دو از منحنی تراز این دستور استفاده کنید تا بیشترین کنترل را در تنظیم رنگ در اختیار داشته باشید.
روی یک نقطه از تصویر دکمه سمت چپ ماوس را کلیک کرده و پایین نگه دارید.
در این حال ماوس را به اطراف حرکت دهید مشاهده میکنید که روی خط قطری که از این به بعد به آن منحنی تنظیم رنگ خواهیم گفت یک نشانه مربعی ظاهر میشود که با جابجا شدن ماوس روی منحنی تنظیم رنگ بالا و پایین میرود.
روی هر نقطهای که نمیخواهید رنگ آن تغییر کند کلیک کنید مثلاً اگر میخواهید فقط رنگها متوسط تصویر را تغییر دهید و میخواهید رنگها روشن و تیره آن بدون تغییر باقی بمانند روی رنگهای روشن و تیره کلیک کنید.
سپس روی وسط منحنی تنظیم رنگ گلیک کرده و آن را با ماوس به اطراف بکشانید تا آنکه رنگهای تصویر مطابق میل شما شوند.
اگر منحنی را به سمت بالا بکشید رنگها روشنتر و اگر به سمت پایین بکشید رنگها تیرهتر میشود.
در شکل 7-6 شکل منحنی پس از چند مرتبه تغییر دیده میشود.
برای آنکه روی منحنی تنظیم رنگ یک نقطه را حذف کنید کافیست آن را با ماوس گرفته و به خارج از نمودار بکشید.
برای کسب تجربه با این منحنی ابتدا یک کانال را انتخاب کرده و سپس رأس بالایی آن را با ماوس گرفته و آن را بطور عمودی در امتداد ضلع سمت راست نمودار پایین آورید مشاهده میکنید که مقدار کانال انتخاب شده در تصویر هر چه بیشتر به سمت پایین بیایید کمتر میشود حال مجدداً این رأس را به گوشه بالایی سمت راست نمودار بکشید.
این مرتبه این رأس در امتداد ضلع بالایی نمودار از سمت راست به چپ بکشید.
مشاهده میکنید مقدار آبی لاجوردی تصویر دائماً بیشتر میشود توجه کنید که در این دو حالت ضلع راست و بالای نمودار اگر مثلاً در یک پیکسل رنگ آبی وجود داشته باشد آبی آن اضافه میشود و در غیر اینصورت مثلاً اگر پیکسلی فقط رنگ زرد داشته باشد به این رنگ هیچ مقدار آبی اضافه یا از آن کم نخواهد شد.
اکنون مربع واقع در گوشه پایینی منحنی تنظیم رنگ را با ماوس گرفته و در امتداد ضلع عمودی سمت چپ نمودار به سمت بالا بکشید.
مشاهده کنید که اگر مثلاً کانال آبی را انتخاب کرده باشید به مقدار آبی تصویر افزوده میشود اما این شیوه چه تفاوتی با شیوه قبلی که گوشه بالایی منحنی را به پایین یا چپ میکشیدید دارد؟
در اینحالت به زیر کل تصویر رنگ آبی اضافه میشود یعنی حتی اگر پیکسلی هیچ رنگ آبی نداشته باشد باز هم به آن رنگ آبی اضافه خواهد شد تا 100 درصد.
همین حالت هنگامی که گوشه پایینی منحنی تراز را با ماوس گرفته و به سمت راست بکشید رخ میدهد یعنی از زیر کل تصویر رنگ انتخاب شده کم میشود در حین کار با دستور Curve همواره دستور show info را از منوی wivdows اجرا کنید تا پالت info یا اطلاعات باز شود.
به این ترتیب هر زمان که مکاننمای ماوس را روی تصویر قرار دهید بصورت یک قطرهچکان در میآید و مقدار رنگهای اصلی تصویر در آن نقطهای که مکاننما قرار دارد در داخل پالت info یا اطلاعات باز شود.
به این ترتیب هر زمان که مکاننمای ماوس را روی تصویر قرار دهید بصورت یک قطرهچکان در میآید و مقدار رنگهای اصلی تصویر در آن نقطهای که مکاننما قرار دارد در داخل پالت infoنشان داده میشود.
به این ترتیب متوجه میشوید که مثلاً چقدر آبی به یک نقطه اضافه شده است.
دستور Color Balance برای آنکه با مفهوم واقعی موازنه رنگها آشنا شوید باید به چرخ رنگ که در شکل نشان داده شده است نگاه کنید اگر بعداً مکان رنگها در این شکل را فراموش کردید میتوانید به این شکل رجوع کنید.
در چرخ رنگ هر رنگ دارای یک رنگ متضاد است اگر از یک رنگ به مرکز این چرخ یک خط رسم کرده و آن را ادامه دهید به رنگ متضاد آن میرسید رنگ لاجوردی ضد رنگ قرمز، رنگ سبز ضد رنگ سرخابی و رنگ زرد ضد رنگ آبی است.
اگر از منوی فرعی دستور Adjustدستور Color Balanceموازنه رنگ را انتخاب کنید پنجره باز میشود.
اگر بخواهید یک رنگ را در تصویر خود کم کنید کافیست رنگ متضاد آن را اضافه کنید مثلاً زیاد کردن رنگ آبی باعث کم شدن رنگ زرد کل تصویر میگردد افزایش قرمز باعث کاهش لاجوردی میشود و ...
در شکل پنجره Balance Color نشان داده شده است.
از این پنجره برای تصحیح کلی رنگهای تصویر استفاده میشود این دستور بویژه در مواردی مفید است که یک تصویر را اسکن کرده و سپس متوجه شوید رنگهای تصویر اسکن شده با رنگهای تصویر اصلی متفاوت است البته قبل از آن حتماً باید مونیتور خود را کالیبره کنید.
همچنین آنچه که قبلاً در همین فصل در مورد هیستوگرامها گفتیم را نیر در نظر داشته باشید مثلاً در یک عکس کهنه زرد شده رنگها ممکن است بسیار تغییر کرده باشند.
در این حالت بسادگی میتوان با افزودن رنگ آبی به کل تصویر رنگ زرد آن را کاهش داد.
در پایین این پنجره یک ناحیه جدید در فتوشاپ 5/5 اضافه شده است که ناحیه Tone Balanceمیباشد به میزان روشنی یا تیرهگی یک رنگ اصطلاحاً تن یا تنالیته یا تناژ رنگ گفته میشود شما میتوانید با انتخاب یکی از سه گزینه shadow رنگهای تیره، Midtonesرنگهای متوسط و Highlightsکاری کنید که تنظیم رنگ فقط روی آن نوع از رنگی که انتخاب میکنید اعمال میشود همانطور که در مورد دستور Variationsتوضیح دادیم شما میتوانید همه تغییرات خود را فقط برروی یک تن رنگ خاص انجام دهید در نگارشهای قبلی فتوشاپ هم این دکمهها وجود داشتند اما کاربرد آنها به شما گفته نمیشد.
برای آنکه در یک تصویر دستور Color Balanceرا اجرا کنید مراحل زیر را انجام دهید: قسمتی از یک تصویر را انتخاب کنید.
(اگر چنین نکنید دستور روی کل تصویر اجرا خواهد شد) از منوی Image دستور Adjustو از منوی فرعی آن دستور Color Balance را اجرا کنید.
یکی از سه گزینه shadows، Midtones یا Highlightsرا انتخاب کنید.
عاقلانهتر آن است که اگر میخواهید روی کل تصویر کار کنید ابتدا دکمه رنگهای متوسط را فعال کنید زیرا معمولاً 90% یک تصویر از چنین رنگهایی تشکیل میشود گزینه Preserve Luminosityرا فعال کنید تا به این ترتیب با تغییر کردن رنگهای تصویر روشنی آن تغییر نکند.
اگر از نظر شما حفظ روشنی تصویر اهمیتی نداشته باشد نباید این گزینه را فعال کنید حتماً گزینه پیشنمایش Previewرا فعال کنید تا با هر تغییری که بوجود میآورید تأثیر آن را روی تصویر مشاهده کنید اکنون نمودارهای میلهای ناحیه Color Balance را در وضعیتهای دلخواه خود قرار دهید.
با هر تغییری که در این نمودارها میدهید اعداد ذکر شده در مستطیلهای Color Levels تغییر میکنند تا میزان تغییر بوجود آمده را بصورت عددی هم مشاهده کنید.
دامنه این اعداد از صفر تا 100+ و از صفر تا 100- است.
اکنون همین کارها را در صورت لزوم روی رنگها تیره و رنگهای روشن تصویر نیز انجام دهید تا در نهایت تصویر مناسب به نظر برسد.
روی دکمه OK کلیک کنید تا این تغییرات در تصویر اعمال شوند اگر پس از تغییر دادن یک تصویر با دستور Color Balance نتیجه کار آنطور که انتظار دارید نبود میتوانید از منوی Edit دستور Undoرا اجرا کنید.