مقدمه:
همزمان با پانهادن انسان به عرصه هستی و پیدایش اندیشه و تفکر انسانی تلاش بشر برای ثبت انتقال و آموزش فرآوردههای ذهن و خرد و آنچه ما دانش مینامیم به اطرافیان و نسلهای آینده بعد آغاز گشت. به گونهای میتوان گفت نسبت میان دانش بشری و ابزارها و شیوههای ثبت و انتقال و آموزش آن به عنوان بخشی از این دانش در گذر زمان ثابت بوده است تکه سنگی که ساکنان غارها، پندارها و انگاههای خویش را بر آن نقش میکردند سنگ بنایی بوده که دانش بشری را از محدوده قفسه سینه افراد فراتر برده و با دیگران به اشتراک میگذاشت و تا امروز که به فشردن کلیدی حضار زمان و مکان را در مینوردند با سرعت در حال گسترش و رشد میباشد.
امروز شاید نتوان دانش راحتی با تخصصیترین نگاه هم مرزبندی کرد اما به همان نسبت ابزارها و فنآوری ثبت انتقال و آموزش آن در حال پیشرفت میباشد انقلاب اطلاعات و پیشرفت و بروز رسانی سریع در حوزههای گوناگون دانش و نیز ابزارهای اطلاع رسانی نوعی عدم ثابت در گستره مفاهیم تفکری و نیز اندیشههای پیادهسازی شده بر پایه آنرا موجب شده است و این با توجه به عمومیت یا متن ابزارهایی کامپیوتر و گرهخوردن کوچکترین نیازهای فردی و اجتماعی با آن نیاز به آشنایی و شیوههای بهرهگیری از این ابزارها را به منظور برخورداری از حوزههای مختلف دانش به کوتاهترین زمان و کاراترین شیوه ممکن افزایش دهد.
فنآوری دیجیتال همسو با فن آوری اطلاعات انسان را در رسیدن به این هدف یاری مینماید افزایش قابلیت ذخیره و جابجایی حجم گستردهای از اطلاعات در سخت افزارهای موجود (در مقایسه با ابزارهایی نظیر کتاب) و امکان بهرهگیری از امکانات دیداری و شنیداری و چند رسانهای و به کارگیری تکنیکهای آموزشی و روانشناسی در برنامههای کاربردی نظیر CDهای آموزشی خواست عمومی برای تولید و گسترش آنها را سبب شده است تولید این CDها و برنامهها در کشور ما هم رو به افزایش است با توجه به تأثیر استفاده از ویژگیها و مفاهیم محلی نظیر زبان و با توجه به زمان بر بودن فراگیری و آشنایی با زبانهای خارجی تولید CDهای آموزشی و برنامههای علمی کاربردی به زبان فارسی و نیز برخورداری از ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی کاربران ایرانی از اهمیت خاصی برخوردار است علاوه بر این افزایش امکاناتی نظیر آزمون و خطا در محیطهای شبیهسازی شده و نیز جستجو دسترسی سریع علاوه بر کاهش زمان کاهش هزینههای آموزشی را موجب گردیده است اطلاعات قدرت است اگر در حجم بیشتر و با زمان و هزینه کمتری به صورت بهینهتر بدان دسترسی داشته باشیم این امر علاوه بر افراد توجه دولتها را به خود جلب میکند و بیگمان سازماندهی صنفی و نیز دولتی آن ما را در رساندن به جایگاه شایسته در بهرهگیری اطلاعات و دانش بشری یاری مینماید.
پیشگفتار:
برنامه POWER POINT یکی از کاربردیترین نرمافزارها برای ارائه یک مجموعه اطلاعاتی میباشد این برنامه که در بسته نرمافزاری Microsoft office جای دارد اطلاعات جمعآوری شده را با امکانات ویژهای در اختیار کاربر قرار میدهد. گردآوری و ارائه نمایشی یک مجموعه اطلاعاتی گوناگون درباره یک یا چند موضوع ساده و آسان نیست. حال در نظر بگیرید که میخواهید این مجموعه اطلاعات را برای گروهی از مخاطبین که در یک جلسه و یا همایش علمی گرد آمدهاند به نمایش بگذارید. چنین اطلاعاتی در رسانههای گوناگونی مانند عکس، فیلم، نمودار، صدا، روندنما و متنهای کوتاه قابل ارائه هستند و بهتر است که در عین حال به طور همزمان و به صورت یکپارچه ارائه شوند.
تا چندی پیش چنین اموری را با استفاده از روشهای مختلف مانند نمایش فیلم روی پرده و یا دستگاه ویدئو، پروژکتور و روشهای دیگر به صورت ترکیبی و همزمان با سخنرانی انجام میدادند. این روشها معمولاً توأم با مشکلات فنی و چه بسا سردرگمی مخاطب و سخنران بود. با پیدایش نوار ویدیویی امکانات جدیدتری برای این گونه برنامهها که به آنها Persentation میگویند به وجود آمد.
با پیدایش رایانهها و تهیه نرمافزارهای ویژه که هر یک دارای امکانات خاصی میباشند ارائه اطلاعات آسانتر و در عین حال زیباتر و جذابتر گردید. چنین نرمافزارهایی با تواناییهای متفاوت برای تهیه برنامه نمایشی رایانهای به بازار عرضه شدند.
تفاوت و برتری نمایشی رایانه ای نسبت به روشهای قبلی این است که امکان گزینش هر بخش و یا هر نوع اطلاعات در یک دموی رایانهای در کوتاهترین زمان میسر است. دیگر اینکه امکان ترکیب همه رسانهها مانند فیلم، عکس، متن، نمودار یا موسیقی و گفتار روی آن انجامپذیر است.
Power point یکی از رایجترین نرمافزارهای رایانهای میباشد و قادر است از دیگر نرمافزارهای بسته نرمافزاری Office و یا دیگر نرمافزارهای قابل نصب روی آن نیز بهره جوید.
آشنایی با کاربرد و ویژگیهای Power point
این برنامه دارای امکانات ویژه و خاصی شامل اشکال، تصاویر دکمههای متحرک ابزارهای ایجاد اسلاید برشهای صدا و دیگر امکانات میباشد که جهت هر چه زیباتر ارائه دادن کار لازم میباشد. در نهایت میتوان برنامه نمایشی را توسط دستگاه ویدئو، پروژکتور به صورت سیاه و سفید رنگی و یا اسلایدهای 35 میلیمتری روی پرده و به صورت فایل در اینترنت و یا روی صفحه مانیتور به نمایش گذاشت.
آشنایی اصول کار با ابزراها و نوارها
برای اجرای برنامه Power point 97 روشهای متفاوتی وجود دارد که یکی از سادهترین آنها در صفحه Desktop ویندوز کلیک کردن روی منوی Start انتخاب گزینه Progroms و کلیک کردن روی Power poin میباشد.
نوار عنوان (Title Bar)
در بالای صفحه نمایش Power point 97 ابتدا نوار عنوان برنامه مشاهده میشود در گوشه سمت چپ این نوار نام برنامه و نام فایل جاری قرار دارد که در ابتدا به دلیل ذخیره ننمودن فایل نام پیشفرض Presentation است. در سمت راست نوار عنوان دکمههای Minimize(کوچکنمایی)، Maximise (بزرگنمایی)، Restore(وضعیت قبلی) و Close قرار دارند که این دکمهها روی کل برنامه تأثیر میگذارند.
فهرست انتخاب اصلی- نوار فهرست انتخاب (Menu Bar)
نوار منو که بالاترین نوار ابزار برنامه است فهرست گزینشی را در اختیار شما قرار میدهد که در آن میتوان فرامین را از طریق کلیک کردن انتخاب نمود. نوار منو مانند نوار عنوان دارای کادر کنترل میباشد اما این کلیدهای روی فایل جاری عمل میکنند.
فعال کردن منوها
برای فعال کردن منوها سه روش وجود دارد
با نشانگر ماوس روی منوی مورد نظر کلیک کنید
با کلید Alt منو را فعال سازید و با استفاده از فلشهای جهتدار روی صفحه کلید در نوار منو حرکت کرده و سپس منوی مورد نظر را انتخاب کنید
کلید Alt همراه با حرف زیرخطدار هر منو نیز آن را فعال سازد
خروج از منوها
برای خارج شدن از منوها نیز دو شیوه پیشنهاد میشود:
نشانگر موس را در خارج از منوی انتخاب شده کلیک کنید
برای خارج شدن از منو دوباره و برای خروج از زیر منو سه بار کلید Esc را فشار دهید
نوارهای ابزار (Toolbars)
نوار ابزارها نوارهای دکمهای هستند که در پایین نوار منو قرار دارند و شامل دکمههای کوچک مصور میباشند و با کلیک کردن روی هر یک از آنها میتوان عملیات بخصوصی را انجام داد. این نوار ابزارها برای دسترسی سریع به فرامین پرکاربرد مورد استفاده قرار میگیرند. Power point 97 نوار ابزارهای از پیش تنظیم شدهای دارد که به ترتیب توضیح داده شدهاند.
نوار ابزار Standard
این نوار ابزار که در پایین نوار منو قرار دارد شامل متداولترین دکمههای عملیاتی در Power point مانند چاپ، ذخیرهسازی، غلطیاب املایی، باز کردن فایل و دیگر موارد میباشد.