چکیده
این پروژه برنامه ساخت یک وب سایت شخصی برای استاد است . که شامل صفحات ایستا و پویای وب می باشد . برنامه نویسی اسیتای آن توسط نرم افزار Dreamweaver و زبان HTML و برنامه نویسی پویای آن توسط زبان PHP انجام گرفته است . بانک اصلاعاتی مرتبط با آن MYSQL می باشد .
امکانات این وب سایت شامل موارد زیر می باشد :
1 ) اطلاعات شخص استاد برای آشنایی بیشتر دانشجویان با سوابق استاد خود .
2 ) اطلاعات دروس ارئه شده توسط استاد که شامل بارم بندی دروس عنوان پروژه درس و منابع مورد استفاده در تدریس هر درس می باشد .
3 ) اعلام غرات دانشجویان .
4 ) اعلام عنوان پروژه های فارغ التحصیلی برای انتخاب دانشجویان .
5 ) صفحه تماس برای ارتباط دو طرفه بین دانشجو و استاد که شامل طرح سوالات و پیشنهادات از طرف دانشجویان و ارسال پاسخ توسط استاد می باشد .
6 ) دانشجویان هم چنین می توانند از طریق E . mail نیز با استاد در ارتباط باشند .
مقدمه
این روزها همه ما کلماتی نظیر اینترنت ، وب سایت – طراحی وب ، اطلاع رسانی از طریق اینترنت و ..... را از یاد می شنویم ولی آیا تا به حال نسبت به معنی این کلمات دقیق شدهایم ؟
کاربرد بسیار وسیع اینترنت در جوامع امروز بشری و استقبال از آن مرا بر این داشت تا تجربهای در زمینه اینترنت بدست بیاوریم و چه تجربهای بهتر از طراحی وب سایت .
در این فصل قصد داریم به مطالبی نظیر
ضرورت انجام پروژه
طرح سوالهای ابتدایی برای یک طراح وب سایت
اهداف انجام این پروژه
تعریف واژههای کلیدی
در انجام این پروژه بپردازیم .
ضرورت انجام این پروژه :
اینترنت رسانهای با توان بسیار گسترده و بالاست اما شرکتها، سازمانها و افراد نسبتاً کمی توانستهاند از آن به شکل موفقیت آمیز بهره برداری کرده و آنرا در جهت مقاصد خود به کار گیرند .
دردوران دانشجویی در اغلب موارد دنبال منبعی برای بدست آوردن اطلاعات لازم دررابطه با درس و استاد و اعلام نمرات بودم . بعضی از استادهای محترم برای خود وب سایت داشتند و تا حدودی این نیاز را برای دانشجویان بر طرف می کردند ولی در اغلب اوقات این سایتها دچار نقصهایی بودند که مهمترین آنها عدم بروز رسانی سایت بود .
با توجه به این مسأله بر آن شدم تا وب سایتی طراحی کنم که دانشجویان بتوانند به راحتی اطلاعات مورد نظر خود را از این سایت دریافت کنند و همچنین بتوانند با استاد خود نیز به راحتی ارتباط برقرار کنند .
البته این وب سایت هم دچار نواقصی است که به دلیل کمبود وقت نتوانستم به آن بپردازم امیدوارم در آینده این وب سایت توسط خودم با سایر دانشجویان تکمیل گردد تا بتوانند به خوبی جوابگوی دانشجویان عزیز باشد .
طرح چند سؤال :
در رابطه با طراحی سایت وب یکسری سؤالها مطرح است که شاید به نظر پیش پا افتاده برسد ولی تا درک درستی نیست به آن نداشته باشیم مسلماً نمی توانیم سایت خوبی هم طراحی کنیم .
اکنون به طرح بعضی از این سوالات و پاسخ آن میپردازیم :
سایت وب چیست ؟
سایت وب مجموعهای از صفحات مرتبط به یکدیگر است که انبوهی از اطلاعات را در قالب متن ، تصویر، صدا ، و فیلم در اختیار بیننده قرار می دهد .
چه کسانی میتوانند سایت وب داشته باشند ؟
تمام اشخاص و سازمانها می توانند سایت وب د اشته باشند به جرأت می توان گفت که سریعترین و بهترین راه معرفی فعالیتها ، محصولات و شرکت ها سایت وب است . در و اقع وب نقش کاتالوگ اینترنتی را بازی می کند .
سایت وب چه مزایایی دارد ؟
با داشتن سایت وب میتوان کلیه اطلاعات مربوط به یک سازمان ، شخص ، و یا .... مانند بیوگرافی ، حوزه فعالیت و محصولات را در قالب یک کاتالوگ جامع ایجاد کرد . با این تفاوت که بر خلاف کاتالوگهای عادی نیازی به چاپ و توزیع این کاتالوگ نخواهد بود و به سهولت درکمترین زمان برای کلیه افرادی که به اینترنت متصل هستند قابل دسترسی خواهد بود . در ضمن افراد با دیدن سایت وب و در صورت نیاز برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانند از طریق اینترنت و با ارسال نامه با سازمان و یا شخص در ارتباط باشند .
مراحل ایجاد سایت وب چیست ؟
برای اینکه یک سایت وب د اشته باشید ابتدا باید برای سایت خود نامی اختصاری به ثبت برسانید که اصطلاحاً دامنه (Domain ) نامیده می شود پس برای سایت خود فضایی در اینترنت اجاره کنید و نهایتاً باید نسبت به طراحی صفحات سایت خود اقدام کنید .
اهداف :
هدف این پروژه ایجاد یک سایت کاملاً پویا توسط PHP است .
منظور کلی اهداف سایت در دو بخش کاربر و مدیر سایت تعریف میشود
بخش کاربر :
الف) کاربران با ورود به سایت می توانند کلیه اطلاعات مرتبط با درس و استاد و پروژههای نمونه را دریافت کنند وبا استاد خود در ارتباط باشند
ب ) مدیر سایت با وارد کردن کلمه و رمز عبور خود وارد بخش مدیر سایت می شود .
بخش مدیر سایت :
ج) مدیریت سایت بروی کلیه اطلاعات سایت نظارت کامل دارد .
د) مدیر سایت در هر زمان که لازم بداند میتواند اطلاعات سایت نظیر اطلاعات دروس را به روز کند .
و ) همچنین استاد محترم می توانند به صحبتها و یادداشتهای دانشجویان خود پاسخ گوید .
تعریف واژههای کلیدی
آپاچی (Apache ) سرویس دهنده HTTP با منبع باز (Open source ) است
پی اچ پی ( php ) علامت اختصاری Hypertext pre processor :php نوعی زبان است که با مستندهای HTML بکار می رود تا عملکردهای محاورهای سرویسدهنده را اجرا کند . php بروی تمام سیستمهای عامل اجرا می شود php ممکن است درون یک صفحه وب جای گرفته و برای دسترسی و ارائه اطلاعات پایگاه دادهای استفاده شود . پسوند HTML که حاوی یک برنامه PHP است با پسوند PhP ذخیره می شود . به طور کلی PHP به معنای Personal Home pageاست که در نسخههای بعدی اش با اصطلاح PHp Hypertext preprocessor یا PHP آمده است .
بارگذاری (down load ) در ارتباطات ، انتقال یک کپی فایل از کامپیوتری دوردست به کامپیوتر درخواست کننده از طریق مودم یا شبکه .
RDBMS علام اختصاری Relational DataBase Management system
وب (web ) مجموعه اسنادی با پیوند داخلی در سیستم فوق متنی کاربران وب را از طریق صفحه مبدأ وارد میکنند .
صفحه وب (web page) سند ومتنی در شبکه وب جهانی صفحه وب شامل فایل HTML است که فایلهای گرافیکی و برنامهها را دارد و در داخل شاخه خاصی قرار د ارد ( توسط URL قابل شناسایی است ) معمولاً صفحه وب پیوندهایی با دیگر صفحات وب دارد .
ایستگاه وب (WebSite ) دستهای از اسناد و ابسته به HTML و فایلهای وابسته به آن برنامهها و بانکهای اطلاعاتی که توسط سرویس دهنده HTTP در وب جهانی به آنها سرویس داده می شود اسناد HTML در ایستگاه وب معولاً حاوی یک یا چند عنوان وابسته است و از طریق فوق پیوندهایی در ارتباط با یکدیگر قرار می گیرند .
Photoshop : محصول نرم افزاری Aobbe برای ویرایش و ارتقای تصویر دیجیتالی ، روتوش عکس و مدیریت رنگی تصاویر گرافیکی . جبران سازی چند گانه ، ویرایش متنی با کنترل قالب بندی و مدیریت و کنترل پیشرفته رنگی از ویژگی های photoshop است .
زبان پرس و جوی ساخت یافته : (Structured Query Language )
زبان بانک اطلاعاتی که در پرس و جو به روزدرآوری و مدیریت بانکهای رابطهای مورد استفاده قرار می گیرد . استانداری برای محصولات بانک اطلاعاتی است و علامت اختصاری آن SQL می باشد .
برگههای آبشاری (CSS ) ویژگی مربوط به HTML ( زبان نشانهگذاری متن ویژه وب ) که توسط کنسرسیوم وب (WBC ) توسعه یافته و به نویسندگان اسناد HTML و کاربران آن امکان می دهند تا برگههای آبشاری را به اسناد HTML خود متصل نمایند برگههای آبشاری شامل اطلاعات مربوط به آمادهسازی چاپ و چگونگی ظهور صفحه مانند متن داخل صفحه است . CSS مخفف Cascading style sheets است
رابط دروازه عمومی (CGI ) علامت اختصاری Common Gateway Interface است . مشخصاتی که ارتباطات بین سرویس دهندگان اطلاعات (مانند سرویس دهندگان HTTP ) و سایر منابع روی کامپیوتر سرویس دهنده مانند بانگهای اطلاعاتی و سایر برنامهها را تعریف میکند .
HTML : علامت اختصاری Hypertext Markup Language که نوعی زبان کامپیوتری است این زبان برای مستندات شبکه جهانی وب مورد استفاده قرار میگیرد HTML کاربردی از SGML است که برچسبهایی رابرای علامت زدن عناصر متنی و گرافیکی دورن نوشتهای به کار میبرد تا به مرورگر نشان دهد که چگونه آنها را به کاربر نمایش دهد و به اعمالی از کاربر مانند فعالسازی ارتباطی به وسیله فشار ماوس و یاکلید پاسخ دهد .
PHP چیست ؟
PHP که در ابتدا در سال 1994 توسط Rasmus Lerdorf ایجاد شد ، مخفف واژگان Personal Home Pages به حساب میآمد.
با گسترش قابلیتها و موارد استفاده این زبان ، PHP در معنای Hypertext Preprocessor به کار گرفته شد . ( عبارت پییشپردازشگر (preprocessor ) بدین معنی است که PHP . اطلاعات را قبل از تبدیل به زبان HTML . پردازش می کند . )
مطابق مطالب سایت وب رسمی PHP که در آدرس www.php.net قراردارد (تصویر1-j )، PHP یک زبان اسکریپتی سمت سرویسدهنده (Server-side )، Cross-platform و HTML embeded می باشد .
سمت سرویس دهنده بودن PHP ، بدین معناست که تمام پردازشهای این زبان بر روی سرویسدهنده ، در حقیقت یک کامپیوتر مخصوص می باشد که صفحات وب در آنجا نگهداری میشوند و از آنجا به مرورگر کاربران منتقل میشوند . چگونگی انجام این روند ، در ادامه این قسمت ، توضیح داده می شود ( به قسمت PHP چگونه کار می کند ؟ مراجعه کنید ).
منظور از Cross – platform بودن این زبان ، این است که بر روی هر سیستم و با هر سیستم عاملی از قبیل Unix و Windows ، Macintosh و o2/2 ، اجرا می شود . توجه کنید که منظور از این سیستم عاملهای سیستم عامل هایی می باشد که بر روی سرویس دهنده نصب می شوند PHP نه تنها قابلیت اجرا بر روی هر سیستم عاملی را دارا می باشد . بلکه برای منتقل کردن برنامههای آن از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر ، احتیاج به تغییرات اندکی خواهید داشت و حتی در بعضی از موارد بدون احتیاج به هیچ تغییری می توانید یک برنامه به زبان PHP را از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر منتقل کنید .
منظور از HTML embeded بودن PHP این است که دستورات این زبان در بین کدهای HTML قرار میگیرند . بنابراین برنامهنویسی به زبان PHP کمی پیچیده تر از برنامه نویسی به زبان HTML به حساب میآید .
PHP برخلاف زبانهای برنامهنویسی ) programming Languages ) یک زبان اسکریپتی (scripting Language ) میباشد . به عبارت دیگر دستورات PHP بعد از رخداد یک رویداد ( evevt ) اجراء میشوند . این رویدادها میتوانند شامل ارسال یک فرم رفتن به یک URL مشخص ویا موارد دیگر باشند . متداولترین زبان اسکریپتی ، زبان Java Script می باشد که معمولاً برای پاسخ به رویدادهای کاربر در مرورگر وب به کار میرود .
تفاوت عمده Java script با PHP در این است که Java Script یک تکنولوژی سمت سرویس گیرنده (Client – side ) یک تکنولوژی سمت سرویسگیرنده (Client – side ) میباشد . زبانهایی مانند Java script یا PHP ، تفسیر شونده (interpreted)نامیده می شوند . به عبارت دیگر برای اجرا به یک مفسر مانند مرورگر وب احتیاج دارند . اما زبانهای برنامهنویسی مانند c یا Java بعد از ترجمه به زبان ماشین (compile ) به خودی خود قابل اجراء میباشند .
جدیدترین نسخه PHP میپردازد . اما به دلیل جدید بودن این نسخه ، در حال حاضر اکثر سرویسدهندهها از نسخه 3.X استفاده می کنند . تفاوت این دو نسخه PHP بسیار اندک می باشد و تغییرات مهم ، عموماً در مسیر اصلاح عملکرد این زبان ، صورت
گرفتهاند .
شما برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد PHP 4.0 می توانید به آدرس وب www.zend.com مراجعه کنید .