مقدمه:
در این جلسه پیرامون راسته لپیدوپترا (Lepidoptera) یا پروانهها مطالبی را بعرض می رسانیم.
* پروانه ها (Lepidoptera)
پروانهها حشراتی هستند که تقریباً همه مردم آنها را میشناسند و دارای چهار بال هستند که سطح بالها بوسیله پولک پوشیده شده است. لارو همه گونههای پروانهها به استثنا چند گونه محدود از گیاهان مختلف تغذیه میکنند. تعدادی از گونهها در این راسته از آفات بسیار مهم درختان میوه و تعداد معدود دیگر در شرایط گلخانهای جزء آفات گیاهان زینتی به شمار میروند.
برای شناسایی و تفکیک گروههای مختلف پروانهها، دو ویژگی مهم الف) رگبندی بال وب) مکانیسم جفتشدن بالهای جلو و عقب به هنگام پرواز قابل توجه است. رگبندی بالدر پروانهها نسبتاً ساده و تعداد رگهای عرضی و طولی کم است.
درپروانهها چهار مکانیسم برای جفت شدن بالهای جلو و عقب به هنگام پرواز وجود داردکه عبارتند از:
1-فیبولا(Fibula)
2-ژوگوم(Jugum)
3-فرنیلوم(Frenulum)
4-هیمورال اَنگِل (Humeral angle)
عمدهپروانههای روز پروازی که در طبیعت مشاهده میشوند دارای مکانیسم هیمورال انگلهستند. لارو پروانهها بصورتهای مختلفی از گیاهان تغذیه میکنند. تعدادی از آنهاآزادانه از قسمتهای مختلف گیاه مانند برگ، میوه یا گل تغذیه میکنند و یا در داخلشاخه و تنه درختان بافت چوبی گیاه را استفاده میکنند. تعداد معدودی از گونهها همجزء آفات انباری هستند و در شرایط انباری از انواع خشکبار تغذیه میکنند.
راسته لپیدوپترا به پنج زیر راسته تقسیم میشود که عبارتند از:
1.زوگلوپترا(Zeugloptera) ؛ تنها پروانههایی هستند که دارای آرواره بالا میباشند. بنابراینتوانایی تغذیه از مواد جامد مثل گرده گلها را دارند و این ویژگی در سایرپروانهها دیده نمیشود. در این زیر راسته خانواده میکروپتریژیده(Micropterygidae) حائز اهمیت است.
2.زیرراسته داکنونیفا(Dacnonypha) ؛ گرچه حشرات کامل دارای آرواره هستند ولی آروارههایشان غیرفعال است.در واقع گالههای مربوط به هر یک از آروارههای پایین بهم متصل شده و خرطوم رابوجود آوردهاند که بوسیله آن از مواد مایع تغذیه میکنند.
3.زیرراسته اکسوپوریا (Exoporia) ؛ در این راسته خانوادهای به نام هیپالیده(Hepialidae) وجود دارد که از نظر شکل ظاهری شباهت به پروانههای اسفینژیده(Sphingidae) دارد ولی لاروهای آنها عموماً از ریشه گیاهان تغذیه میکنند.
4.مونوتریزیا(Monotrysia)؛ تعدادی از گونههای مونوتریزیا بصورت مینوز فعالیت
میکنند.مهمترین خانواده این زیر راسته استیگملیده (Stigmellidae) است که لاروهای آن ازپارانشیم برگهای گیاهان تغذیه میکنند.
5.بزرگترینزیر راسته دیتریسیا (Ditrysia)است؛ عمده پروانهها در این زیر راسته تقسیمبندیمیشوند که به تعدادی از خانوادههای آن اشاره میکنیم:
-خانوادهتینیئیده (Tineidae)یکی از خانوادههای زیر راسته دیتریسیا است که عموماً لارو آنها از منسوجات تغذیهمیکنند.
-لیونیتیده(Lyonetidae)و گراسیلاریده (Gracillaridae) نیز مینوز هستند که لاروهایشان در بین اپیدرمفوقانی و زیرین برگ از پارانشیم برگ گیاهان تغذیه میکنند.
-خانوادهپیهریده (Pieridae)که در واقع روز پرواز بوده و جزء آفات مهم کَلَم هستند. این خانواده دارای دامنهمیزبانی نسبتاً وسیعی هستند و امکان فعالیت آنها در شرایط گلخانهای روی محصولاتگلخانهای وجود دارد.
-خانوادهلیکینیده (Lycaenidae)؛تعدادی از لاروهای گونههای این خانواده در لانه مورچهها زندگی میکنند. در واقعمورچهها تعدادی از جمعیت خودشان را در اختیار لارو این پروانهها قرار میدهند واینها هم از مراحل مختلف قبل از بلوغ مورچهها تغذیه میکنند و تولید عسلک کرده کهمورچهها از عسلک تولید شده توسط این لارو پروانهها تغذیه میکنند.
* پروانههای باتر فلای (Butterfly) یا پروانههای روز
1-اسفینجیده(Sphingidae)تعدادی از گونههای این خانواده در داخل کندوهای زنبور عسل زندگی میکنند.گونهای به نام اکرونتیا اوتروپوس (Acherontia atropos) جزء آفات مهمزنبور عسل به شمار میرود. گونههای دیگر این خانواده از گیاهان تغذیه میکنند.ویژگی بارز لاروها داشتن شاخی در انتهای بدن میباشد که به شناسایی آنها کمکمیکند.
2-خانواده ساتورنیده (Saturnidae)شامل بزرگترین پروانههای موجود در ایران میباشد. گونه پر طاووسی گلابی بزرگترینپروانهای است که در ایران وجود دارد.
3- نیمفالیده (Nymphalidae)
4- ساتی رئیده (Satyridae)
5-پاپیلیونیده (Papilionidae)
6-دانائیده(Danaidae)
وتعدادی دیگر از خانوادهها که لاروشان عموماً در روی گیاهان مرتعی و یا درختان میوهاز برگ گیاهان تغذیه میکنند. این پروانهها جزء آفات هم محسوب نمیشوند و تحتکنترل دشمنان طبیعی هستند.
بسیاریاز پروانههای روز پرواز جزء آفات مهم نیستند ولی تعدادی از پروانههای شب پروازتحت نام موس (Moths)در خانوادههای نوکتوئیده (Noctuidae) و پیرالیده(Pyralidae)از آفات بسیار مهم محصولات زراعی و گیاهی مختلف هستند.
بطورکلی جمعیت موجودات بوسیله دو دسته از عوامل کنترل میشوند.
الف) عوامل طبیعی مثل سرما؛
ب)دشمنان طبیعی.
به همین دلیل در گذشته کشاورزان در زمستان زمینهایشان را آب میدادند تازمین یخ ببندد و بسیاری از شفیره آفات مهم که در داخل خاک زندگی میکردند به اینطریق از بین بروند.
ازعوامل کنترل کننده دشمنان طبیعی لارو پروانهها عمدتاً زنبورهای براکلونیده(Braclonidae) و مگس های خانواده تاکی نیده (Tachinidae) میباشند که از اهمیتزیادی برخوردارند.