دستگاه های هوا ساز : - هدف از ساختن دستگاه هوا ساز تامین هوای مطبوع و سالم با دما و رطوبت مناسب می باشد ( به وجود آوردن محیط ایده آل ) هواساز دستگاهی واسط بین چیلر ( بویلر) و کانال های هوا می باشد .
- هواساز هم برای گرمایش و هم برای سرمایش به کار می رود .- - هوا ساز از لحاظ شماتیک خیلی شبیه ارواشر است فقط به علت اضافه شدن چند جزء به آن بزرگتر می باشد ، سیستم کاری آن نیز شباهت زیادی دارد تنها تفاوت اینکه سیستم خنک کنندگی در ارواشر به صورت تبخیری و در هواساز چیلر می باشد .
- سیستم کاری هوا ساز : (boilerهوای گرم از طریق لوله های آب گرم که از طریق موتورخانه و منبع تغذیه ای مانند دیگ ( می آید .
داخل کویل هواساز شده و از طریق کانال هوا را منتقل می شود .
برای سرمایش نیز به همین طریق از از چیلر که آب مبرد در آن است استفاده می شود .
boiler تفاوت اینکه به جای پس هواساز دستگاهی است که با سیستم مرکزی کار می کند .
- فرآیند های داخل دستگاه های هواساز : 1- گرم کردن هوا : این فرآیند به وسیله کویل گرمایی آب داغ یا بخار انجام می شود .
در این فرآیند مقدار رطوبت موجود تغییر نمی کند .
رطوبط نسبی کاهش و حرارت محسوس افزایش می یابد ( به همین دلیل می گویند بخاری یا شوفاژ هوا را خشک می کنند ) 2- سرد کردن هوا : از طریق کویل سرمایی که از داخل آن آب مبرد ( تهیه شده در چیلر) عبور می کند .
چنانچه فرآیند سرد کردن افزایش یابد چون سرمایش بیشتر موجب تقطیر آب می شود وقتی که به نقطه ی شبنم رسید .
3- رطوبت زدن : این فرآیند به وسیله ی پاشیدن آب یا بخار به داخل جریان هوا انجام می شود (بیشتر در زمستان و مناطق گرم و خشک ) در این فرآیند حرارت محسوس کاهش و رطوبت نسبی افزایش می یابد 4- خشک کردن : به وسیله ی کویل سرمایی که دما ی سطح آن پایین تر از دمای نقطه ی شبنم هوای عبوری می باشد صورت می گیرد .
یا اینکه هوا از روی املاح جاذب رطوبت مانند سیلیکات ها عبور داده می شود .
در این فرآیند رطوبت نسبی هوا کاش (تابستان ) نکته : سطح حرارتی کویل سرد حتما باید بیشتر از سطح حرارتی کویل گرم باشد .
عمل رطوبت گیری در کویل سرد توسط لوله ی آب وافشانک های متعدد که بر بر روی لوله ی رفت به رنگ قرمز و برگشت به رنگ آبی بر روی کویل (بدنه ی دستگاه ) شخص است که با وصل کردن لوله های بویلر وچیلر بوسیله ی مهره و ماسوله به آن مورد استفاده قرار می گیرد .
کنترل رطوبت : مقدار رطوبت نسبی توسط درجه ی روی کنترل کننده ی رطوبت تنظیم می شود عمل قطع و وصل و یا کم و زیاد کردن مقدار آب جریانی ، در شیر سه راه موتوری ،توسط ترموستاتی انجام می شود که در کانل برگشت هوا به هواساز نصب می شود ترموستاتی انجام می شود که در کانل برگشت هوا به هواساز نصب می شود کنترل دما : کنترل دیگر توسط ترموستات اتاقی در راهرو ، هال و یا محل مناسب دیگرنصب شده و به باد رسان هواساز فرمان خاموش و روشن می دهد .
سیستم کنترل باید طوری طراحی شود که ابتدا ترموستات کانالی به شیر راهه دستور داده و سپس در مراحل بعدی ترموستات اقامی فرمان قطع باد رسان را بدهد .
دستگاه های هواساز که از ورق گالوانیزه ساخته می شوند با توجه به شرایط مکانی و موقعیت نصب ممکن است قائم ویا افقی ساخته شوند .
1- یک منطقه ای تمام بخش های ساختمان دما و رطوبت یکسان دستگاه هوا ساز به صورت : 2- چند منطقه امکان هوادهی با دما و رطوبت مختلف به مناطق متفاوت بخشهای اصلی دستگاه هواساز : 1- فیلتر 2- فن 3- کویل های گرمایی و سرمایی 4 - رطوبت زن و تجهیزات کنترلی باد وکانال رفت و برگشت هوا به داخل ساختمان و یک کانال به هوای تازه ی خارج ارتباط دارد .
با تنظیم دما ، رطوبت ، تامین هوای تازه و فیلتر کردن آن عمل تهویه مطبوع انجام .
هوای برگشتی از اتاقها با هوای تازه در محفظه اختلاط دستگاه مخلوط شده و سپس از کویل های سرمایی یا گرمایی و رطوبت زن عبور می کند .
برای استفاده از دو سیستم چیلر و بویلر باید لوله کشی از این دو به کویل های سرد وگرم هواساز انجام شود .
آب جریان یافته در کویلها پس از تبادل حرارتی با هوا به سمت دستگاه اولیه بر می گردد .
اجزاء داخل هواساز و نحوه قرارگیری آنها محل قرار گیری کانال ها در سقف کاذب هواسازی که با چیلرست شده باشد ممکن است هزینه های اولیه بالایی داشته باشد ولی مزایای هواسازی : 1- در عوض سایر هزینه های ثانویه را پایین می آورد .
2- خرابی مکانیکی آن کمتر 3- تعمیر و نگهداری آن راحت تر است .
4- کانال کشی سیستم هواساز نسبت به لوله کشی سیستم فن کویل سال های زیادی دوام می یابد .