مقدمه طراحی داخلی چیست؟
طراحی داخلی یا (Interior Design) که به عنوان یک حرفه، یک هنر و یک صنعت در دنیا شناخته شده، بهینه سازی فضاهای داخلی ساختمان ها به منظورانجام فعالیت های روزمره یعنی زندگی و کار است.
بخش اعظم عمر ما درفضاهای داخلی بناها سپری می شود.
این فضاها محیطی را ایجاد می کنند که پاسخ گوی نیازهای اساسی ما نظیر نیاز به سرپناه بوده و بسیاری از فعالیت های ما در آن صورت می گیرد.
همچنین آنچه به یک بنا روح می بخشد، فضای داخلی آن است.
بنابراین می توان گفت کیفیت فضای داخلی از یک طرف تأثیر مستقیمی بر نحوه انجام فعالیت های ما در آن دارد و از طرف دیگر نگرش، احوال و شخصیت ما را تحت تأثیر قرار می دهد.
براین اساس، هدف طراحی داخلی، بهبود عملکرد فیزیکی و روانی فضا برای راحت سازی زندگی در آن است.
فضای معماری بدون طراحی داخلی یا اصلاً قابل استفاده نیست و یا در صورت قابل استفاده بودن، کارآیی لازم و بهینه را نخواهد داشت.
طراحی داخلی زندگی همه آحاد جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد و تأثیرات آن در زندگی به وضوح قابل مشاهده است.
از این رو موضوع طراحی داخلی به هیچ وجه محدود به اقشار مرفه و خانههای اعیانی نیست.
طراحی داخلی می تواند برای کل جامعه و طبقات کم درآمد هم مفید باشد.
اگر قناعت را اصل اساسی امروز جامعه بدانیم و قصد داشته باشیم امکان زندگی راحت را در فضای ۴۰ یا ۶۰ متری پارتمانها فراهم کنیم، طراحی داخلی یک ضرورت گریزناپذیر خواهد بود.
طراحی داخلی می تواند به ما نشان دهد که در این فضای کوچک چطور و با چه وسایلی باید زندگی کنیم.
از آنجا که طراحی داخلی در ارتباط مستقیم با ویژگی های روحی روانی انسان قرار دارد، بایستی برای نیل به یک طرح مطلوب، ویژگی های رفتارهای انسانی در فضاهای داخلی زیستی اعم از عمومی و خصوصی، در طراحی به دقت مورد توجه قرار گیرد.
از این رو طراح به هنگام طراحی فضای داخلی با دومقوله سروکار دارد: کاربرد آن فضا، و احساس و تأثیری که میخواهد آن فضا بر استفاده کننده داشته باشد.
طراحی داخلی طیف گوناگونی از عناصر و مؤلفه ها از قبیل فرم، نور، رنگ، بافت، کف، سقف، دیوار، عناصر کارکردی و تزیینی و مبلمان را در برمی گیرد.
این عناصر ابزارهای کار طراح هستند که همگی باید بطورهماهنگ و متناسب در یک طرح مرتبط و خوشایند قرار گیرند.
طراحی داخلی که در حد واسط میان معماری و طراحی قرار می گیرد، به همان میزان که شامل جنبههای کاربردی، ساختاری و فنی می شود، طراحی تجسمی و جنبه های بصری و زیبایی شناسانه را نیز در بر دارد.
از این رو طراحی داخلی اغلب در ردیف هنرهای تجسمی به حساب آمده است و برای موفقیت در آن، بایستی تا حد نسبتاً زیادی با عناصر و اصول طراحی تجسمی و مبادی سواد بصری آشنا بود.
طراحی داخلی مجموعه دانش " فن و هنری است که با عناصر متعلقه و مرتبطش از قبیل فرم رنگ بافت و ....
سعی در بهینه سازی فضاها و دست یابی به کارائی و کار کرد مناسب درکنار زیبائی " معانی و معناها میباشد.طراحی داخلی با ایجاد مجموعه ای از بایدها و نبایدها "کثرت ها و کاستی ها "و قرار دادن فرم در برابر فرم و فضا " طبیعت در برابر هندسه ( معماری ارگانیک ) " داخل در برابر خارج و همچنین قدرت و منطق مردانه از یک سو و احساسات زنانه از سوی دیگر (که در اوج وجود به تفاهم رسیده اند )می کوشد ارتباط معنائی و فرمال ( fomal )را مفهوم بخشد .در واقع طراحی داخلی به وسیله این ترکیب می خواهد به اهداف مورده نظر خود در طراحی فضا دست یابد.
در طراحی داخلی با ایجاد ضرب و آهنگ در هندسه می توان احساسات انسانی را بیدار ساخت در تمامی ابعاد نفوذ کرد و حرکتهائی غیر از حرکتهای عمودی و افقی ایجاد کرد.
ما در معماری با فرکانس های نوری که طول و عرض و ارتفاع را تعریف می کنند، سروکار داریم و موقعی که این سه به موجزترین شکل واقع شود،شما احساس زیبایی میکنید مجموعه ای از اشکال هندسی، که به صورت مجرد و بی هیچ واسطه ای در فضایی دو بعدی تعین یافته اند.
تناسبات، ابعاد، غلظت، تونالیته رنگ های استفاده شده و تحریکات حسی موجود در هر اثر ، بیانگر هماهنگی دقیق در اجزاء است.
انسان به واسطه گرافیک محیطی در کنار طراحی داخلی با محیط پیرامون خود سخن می گوید ، و با دیگران ارتباط برقرار می کند.
طراحی داخلی در ایجاد فضایی مطلوب و دلنشین برای افراد جامعه نقش موثردارد.
محیط مناسب یعنی فضایی که بشر در آن بتواند فارغ از فشارهای ناخواسته روانی رشد کرده و شکوفا شود و این از خواسته های عقلانی و منطقی هر جامعه است.
گرافیک " محیط زیبایی بصری و نظم و هماهنگی مطلوب فضا است.
مقصود از تمام طرح های گرافیکی برای محیط داخلی و خارجی ایجاد فضایی برای زندگی پر نشاط و سالم و قانع کننده است.
مشخص کردن یک مکان از مکانی دیگر ، زیبا سازی ، نظم و انسجام بخشیدن به فضای و گسترش حیطه فعالیت طراحی داخلی، از اهداف گرافیک محیطی به شمار می رود.
تفسیر مشکل کشف و شناسایی یک مشکل ، زمینه ساز نقطه شروع و آغازی است بر یک فرآیند ، جهت حل مشکل .
با توجه به نوع مشکل این عمل در ظاهر می تواند به صورت یک جریان پیچیده و سیستماتیک گسترش یابد .
بنا بر این جهت حل مشکل لازم است که آن را از مراحل مختلف عبور داد تا به نتیجه و حلی صحیح و منطقی رسید و در این راستا تفسیر مشکل یعنی اینکه مشکل موجود را به صورت کلی و بدون توجه به جزئیات آن تعریف کرده و سپس با مشخص نمودن اجزاء مختلف آن به شناخت حقیقی از آن دست یافت.با توجه به این تعریف در پی تفسیر مشکل مورد نظر بر می اییم.
برنامه ریزی عنوان پروژه : طراحی مبلمان برای فضای اداری ضرورت وجودی پروژه:استفاده از فضا جهت بهبود عملکرد کاری جدول برنامه ریزی مشکلات وضع موجود : _نبود جای کافی برای قرار دادن ابزار و وسایل _نبود مبلمان مناسب برای فضای مورد نظر _ استفاده از متریال نامناسب در ساخت ابزار _نورپردازی نامناسب فضا _کفپوش نامناسب _نبود جایی برای قرار دادن کتابها و ارشیو مطالب اطلاعات مورد نیاز : آگاهی از استاندارد های موجود شناسایی افراد مرتبط با محصول و درک خواسته های آنها شناسایی محیطی که محصول در آن استفاده می شود بررسی کامل عملکرد محصول تحلیل شرایط کامل کاری استفاده گر اصلی بررسی استیتیکی در زمینه رنگ و فرم شناخت متریال مناسب جهت ساخت (تحلیل موضوع) در این بخش از تحقیقات ، برسی دقیق تری را بر موضوع مورد بحث انجام می دهیم .
هدف از این تحقیقات فهمیدن صحیح و منطقی مسائلی است که در ایجاد مصنوع ایده آل ، نقش اساسی را ایفا می کنند .
جهت کامل کردن یک تولید ، لازم است اطلاعات گسترده ای از فاکتورهای موثر مربوط به آن گردآوری شود و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات ، نکات مهم آن جمع بندی و بر اساس نتایج جمع بندی ، قضاوت صورت گیرد که ما در ذیل به آن می پردازیم .
کلیاتی برای معماری فضا های اداری ساخت ساختمان اداری جدید به موقعیت محلی آن بستگی دارد.
ساختمان باید تا حد امکان در محلی ساخته شود که از روشنایی مفید روز بهره برده و از تابش شدید نور و گرمای خورشید دور باشد...
● ساختمان های اداری: ساختمان یک اداره بزرگ شامل مکانهای مختلف و متعددی است: ۱) بخش های اداری دفاتر مجزا برای یک تا سه نفر به همراه کارگاههایی برای کار آموزان و دفاتر گروهی برای حداکثر ۲۰ نفر، بعضی ادارات کارگاههای مجزا را با بخش های گروهی یکی می کنند.
در اداره ای با پلان باز به جز یک بخش منشی گری مجزا، بقیه مکانها برای کار فردی و گروهی چند منظوره اختصاص می یابد.
۲) قسمت های انبار اسناد برای نگهداری پرونده ها، طرح ها، میکروفیلم و وسایل الکترونیکی، لوازم بایگانی و ثبت ، ثبت اسناد باز سازی و خرد کردن.
۳) بخش های خدمات اصلی اداری، دارای تجهیزات نوشتاری، تکثیر ، چاپ، فتوکپی و کامپیوترهای شخصی کلیاتی برای معماری فضاهای اداری ساخت ساختمان اداری جدید به موقعیت محلی آن بستگی دارد.
۳) بخش های خدمات اصلی اداری، دارای تجهیزات نوشتاری، تکثیر ، چاپ، فتوکپی و کامپیوترهای شخصی ۴) قسمت پست خانه، نامه ها و محموله های پستی، کنترل ورود و خروج اجناس ۵) بخش نمایش گروهی شامل اتاقهای گردهمایی با دیوارهای متحرک و بخش های نمایشگاه، تالار های کنفرانس و گردهمایی .
۶) امکانات اجتماعی شامل رختکن، آشپزخانه، توالت برای هر طبقه یا بخش، بخش استراحت کارکنان، محل خوردن و آشامیدن، امکانات ورزشی، سالن غذا خوری با آشپزخانه.
۷) مکانهای اضافی و ضمیمه، احتمالاً برای تعلیم در زمینه استفاده از وسایل سمعی و بصری ۸) امکان نیاز به وجود یک قسمت برای ورود اتومبیل ، جای پارک (به صورت زیر زمین) و بخش های تحویل.
۹) فضاهای گروهی شامل راهروها – پلکان – آسانسورها – ورودی های خروجی و اضطراری به صورت داخلی و خارجی.
۱۰) خدمات اصلی شامل وجود مسائل خدمات فنی ، تهویه مطبوع، دستگاه تهویه، سیستم حرارتی ، برق، سیستم آرمانی ، پردازش اطلاعات، مرکز کامپیوتری، مخابرات و نظافت و مراقبت سطح زیر بنای لازم در ادارات را تقریباً از ۲ تا ۳متر مربع به حدود ۱۵ تا متر مربع۱۸ افزایش می دهند.
● روند کار: تاثیرات تکنولوژی اطلاعات کامپیوتری کردن سیستم اداری پیشرفت در زمینه ی تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات به تغییر شرایط کاری در اداره ها کمک شایانی کرده است.
تاثیر کامپیوتری کردن سیستم اداری بر کارگاهها و نقشه ها، نیازهایی را دفع کرده که ساختمانهای اداری موجود دیگر نمی توانند آنها را برآورده نمایند.
طراحی مناسب ، موانع روند کار را به حداقل می رساند.
● شرایط قرارگیری فضاهای اداری: ساخت ساختمان اداری جدید به موقعیت محلی آن بستگی دارد.
ساختمان باید تا حد امکان در محلی ساخته شود که از روشنایی مفید روز بهره برده و از تابش شدید نور و گرمای خورشید دور باشد.
در ایالات متحده، ۹۰% از ساختمانهای اداری در جهت شرق و غرب ساخته شده اند زیرا نفوذ نور خورشید در صیح و بعدازظهر ناخوشایند است.
استفاده از سایه بان برای ممانعت از نور خورشید از سمت جنوب آسان می باشد.
با این وجود اگر جهت اولیه، شمالی – جنوبی باشد نور خورشید به همه ی اتاقها می رسد.
● سیستم ها: ساخت یک ردیف اتاق معمولاً مقرون به صرفه نبوده و تنها برای بخشهای انتهایی اداره که نور خورشید یک معضل است قابل قبول می باشد.
طراحی اتاقهای سه ردیفه و منظم مخصوص ساختمانهای اداری و مرتفع است.
در ساختمانهایی که بدون راهرو ساخته می شوند.
همه ی اتاقها (با نور طبیعی و مصنوعی ) در اطراف یک هسته ارتباطی شامل آسانسور ها – پلکان کانالهای تهویه و ...
جمع می شوند.
ولی در ساختمانهای دیگر بخشهای خدماتی در حاشیه قرار می گیرند.
می توان از نور خورشید تا فاصله ۷ متری از پنجره استفاده کرد.
با استفاده از سیستم های جدید تکنولوژی روشنایی روز که مسیر نور را هدایت کرده و تغییر می دهند.
( منشور ها و باز تابنده ها) می توان از روشنایی روز حداکثر استفاده و بهره برداری کرد.
● شناخت انواع ادارات ساختمانهای اداری بزرگ معمولاً بناهای چند طبقه با دیوارهای متحرک داخلی هستند.
مراکز تاسیساتی مثل لوله کشی – پلکان – آسانسورها و غیره معمولاً در حداکثر مراجل تعیین شده از طرف مقررات ساختمان سازی قرار می گیرند.
برای صرف حداکثر زمان و تداوم کار در محیط های اداری، می توان هسته های تاسیساتی را در جلوی ساختمان در یک طرف از داخل ساختمان، در گوشه های داخلی در انتهای یک گذر گاه ، پایین راهروها نزدیک منبع نور قرار دارند.
یک ردیف ستون ساده مرکزی باغث ایجاد راهرو در یک سمت یا سمت دیگر می شود.
ساخت یک ردیف دو تایی از ستون، دفاتری با ارتفاع یکسان را ایجاد می کنند.
در چنین شرایطی راهروها باید مستقیماً توسط پنجرعه های مرتفع و یا از طریق درهای شیشه ای داخل دیوار روشن شوند.
می توان راهروها را از طریق نور گیرهای سقفی در ساختمانهای پهلو دار و ساختمانهای کوتاه، ساختمانهای زاویه دار، ساختمانهای T شکل و U شکل به صورت مقرون به صرفه با روشنایی روز روشن کرد.
● مبلمان فضاهای اداری: تناسب لوازم اداری با دفاتر، تحت تاثیر عواملی چون قابلیت تطبیق ، تنظیم، دوام، سازگاری، فضای نگهداری، بهره وری، زیبایی و چگونگی سیم کشی می باشد.
فضای مورد نیاز برای کارمندان در حالت نشسته یا ایستاده ، مبنایی برای محاسبه ی حداقل فاتصله بین میزها و میز تحریرها است (حداقل فاصله مطلوب ۱۰ متر) صندلیها باید قابل تنظیم چرخدار و مبله و مجهز به پشتی تکیه دادن باشند.
دفاتر بایگانی ، آرشیو و کارتهای اطلاعات مربوط به دانشگاهها و ...
را می توان در کمدهای بدون پهلو که معمولاً از جنس استیل و در ابعاد استاندارد ساخته می شوند قرار داد.
تاریخچه ساخت مبل و آشنایی با سبک های اصیل ساخت صندلی یکی از شاخصه های رشد تمدن، تغییر و تحول در نگرش انسان نسبت به زندگی بوده است و به طبع آن تغییر در طراحی در کلیه اسباب و لوازم مورد استفاده در زندگی از طراحی در لباس تا معماری و دکوراسیون داخلی منازل و...
ظهور صنعت در قرن نوزدهم، تغییراتی بنیادین در تفکر و تولید ایجاد کرد و انتقال و تغییر صور و اشکال از معماری سنگین و مکعبی شکل به صور منحنی شکل، یکی از عوامل زمینه ساز در طراحی مبلمان بوده است.
به عبارتی معماری و دکوراسیون را اساساً نمی توان از هم تفکیک کرد.
مبلمان از تغییر شکل و تحول چهارپایه ها، نیمکت ها...
و میزهای ساده حاصل شد و این تغییرات تدریجاً و در طول زمان حاصل شد و این تغییرات تدریجاً و در طول زمان حاصل شد زمان ساخت نخستین مبل های اولیه را، به علت عدم دستیابی به نام سازندگانشان دقیقاً نمی توان مشخص کرد.
بعد از قرن 15 بود که اولین مبل هایی که شناسایی شده اند نام سازندگان و صنعتگران خود را به همراه داشته اند.
در قرن 18 میلادی مبلمان حجیم و پر زینت، انعکاسی از معماری و اماکن مذهبی آن دوران بود، قطعات قطور و خشک و خشن به مدد کنده کاری های حجیم همراه با نصب قطعات فلزی گران قیمت و سنگ ها و چوب های کمیاب تزیین می شدند و این مخصوص دورانی است که هنوز مهارت های فنی و تکنولوژی ماشینی نتوانسته بود توان سازندگان را افزایش دهد.
در عصر رنسانس، مهارت های فنی فوق العاده موجب پیدایش کنده کاری های بسیار عالی و بدیع نخست در ایتالیا و بعدها در آلمان، اسپانیا، فرانسه و بالاخره انگلستان گردید و دقیقاً مبل های دوره رنسانس از خطوط معماری ساختمان ها پیروی می کردند.
سبک های آن دوره به نام سلاطین نام گذاری شده بودند که از آن میان مبل های تئودور، الیزابت، ژاکوبی، ویلیام، ماری، ملکه آن و لوئی فرانسه را می توان نام برد.
و در برخی دیگر از نام سازندگان خود مایه گرفته بودند که از آن میان مبل های چیپندل Chippendale، (هپل وایت) Hepple white، آدام (ADAM) و شراتون (Sheraton) معروف ترین آنان هستند.
از قرن 18 میلادی به بعد مبل های سنتی گسترش پیدا کرد و ارزش خود را در دهه های بعدی نیز حفظ نمود و حتی امروزه بعد از چندین قرن هنوز از این سبک ها استفاده می شود.
به منظور هماهنگ شدن با معماری تحول یافته مبلمان نیز بتدریج نه تنها از طریق فرم و سبک بلکه از نوع مواد و چوب نیز تغییر یافت.
چوب های مختلفی مثل بلوط، سرو، آبنوس، گردو، شاه بلوط بتدریج جایگزین چوب گردو و ماهاگونی شدند.
در اواخر قرن 17 از چوب گردو و به میزان قابل ملاحظه ای در ساخت مبلمان استفاده می شد.
تزئینات مبلمان در گذشته غالباً در تداخل با مفهوم کاربردی و استفاده و اتلاف وقت قرار می گرفت.
این امر هنرمندان سازنده را به سمتی سوق داد که بتوانند به صرف انرژی و وقت قرار می گرفت.
این امر هنرمندان سازنده را به سمتی سوق داد که بتوانند با صرف انرژی و وقت کمتر، محصولاتی مقاوم و زیبا و حتی المقدور به صورت ماشینی خلق کنند و در واقع از مصالح به کار رفته حداکثر استفاده را به عمل آوردند.
عمل اتصال و مونتاژ قطعات چوبی از مهارت های مربوط به کنده کاری نشات می گرفت.
از خراطی چوب جهت سبک کردن مبلمان های سنگین و تغییر شکل از قطعات مکعبی مستطیل به استوانه ای استفاده شد.
پس از اختراع ماشین های تراش و با افزایش راندمان کاری فرآیند هایی مانند خم کردن چوب، ورقه ورقه کردن و مونتاژ مکانیکی قطعات به سازندگان این مدد را رساند که بتوانند زیباترین و مقاوم ترین مبل ها را در کوتاه ترین زمان ممکن با تناسبات بدیع و بر مبنای ابعادی استاندارد بیافرینند و همچنین تحول در علم شیمی و فرآورده های شیمیایی صنعتی، در قیاس با گذشته انواع مواد جلا دهنده مصنوعی و مقاومی را در اختیار سازندگان قرار دارد تا بتوانند به مبل ها، نمای دلپذیرتری بدهند.
از آنجا که صندلی ها در تاریخچه مبلمان جای ویژه یی دارند و به عبارتی صندلی های قدیمی از اجداد مبلمان های امروزی محسوب می شوند در ذیل به معرفی چند سبک صندلی می پردازیم.
سبک ژاکوبی Jacobean Style: ژاکوبی یک سبک مبلمان انگلیسی است که در فاصله سال های 1603 تا 1688 شکل گرفته است صندلی بلوطی با پشتی بلند و با پایه های کنده کاری شده ظریف و تشکچه با پوشش مخمل اسپانیایی معرف کلیه تناسب ها و خطوط این نوع مبلمان است.
از تشکچه نرم مبلمان ژاکوبی اولیه، مبلمان با پوشش پارچه سبک استوارت Stewart Style پدید آمد در این سبک شکوه سبک و ظرافت فوق العاده کار نتیجه پیشرفت های درودگری بود به نام گرین لینگ گینبز.
Grinling Gibbons سبک ملکه آن: در عصر ملکه آن مبلمان خانگی از مشخصات و خصوصیات کنده کاری که معرف سبک های گذشته بود فاصله گرفت.
این سبک اولین نوع مبلمان در انگلستان بود که در آن ترکیب توامان زیبایی و راحتی مطرح بود.
دسته های صندلی و پشتی های آن مناسب با بدن انحنای داده شده بود، روکش های پارچه ای جای کنده کاری را گرفت و پایه های پنجه شیری خطوط منحنی و نیز گوشه های گرد شده در این سبک پدیدار و چوب بیست پایه های صندلی ناپدید شدند.
پشتی های مجلل و مرتفع سبک های قبلی به ارتفاع کوتاه تری نزاع پیدا کردند.
در این دوره بود که برای اولین بار در انگلستان از چوب ماهاگونی استفاده شد.
صندلی های سبک ملکه آن، پشتی های تو رفته یا صاف داشته و صندلی روکش پارچه ای داشته و غالباً قابل برداشتن از روی صندلی بوده است.
سبک چینپدل Chippendale Style: توماس چینپدل در فاصله 1775 - 1750 سرآمد کابینت سازهای لندن بود با ورود ماهاگونی به صحنه حرفه درودگری، چینپدل مبادرت به تهیه طرح هایی نمود که اختصاصاً با این چوب جدید انطباق داشتند در کار خود منحصراً به کنده کاری های ظریف تکیه کرده و از منبت کاری پرهیز می نمود.
پایه های کروی و پنجه های موجود در جرح های اولیه وی در طرح های بعدی کنار گذاشته شده و در عوض از پایه های راست در کارهای بعدی استفاده گردید.
سبک رابرت آدام Robert Adam style: رابرت آدام، معمار تعداد زیادی از قصرها و خانه های باشکوه لندن بود.
در سبک وی نفوذ گنجینه های کلاسیک را که در پمپی Pompe و هرکولونوم Herculaneum حفاری گردیدند منعکس است.
صندلی های رابرت آدام تنوع فوق العاده ای را داشته است ولی شاید بتوان صندلی با پشتی بیضوی را نمونه بارز این سبک دانست.
ارتفاع این صندلی ها برای حفظ کنتراست بین پانل های عمودی و پنجره های بلند معماری وی کوتاه گرفته می شد.
سبک جرج هپل وایت: هپل وایت، یک کابینت ساز بادید عملی قوی بود که کارهای خود را ابتدا به سبک آدام ساخت.
بعدها صندلی با پشت بیضوی و سپری سبک آدام را اصلاح و تکمیل نمود.
این صندلی جدید با طرح شاخه گندمی و دکوراسیون باز، نمونه ای از طرح شیک و سبک طرح های زیبا و فوق العاده متقارن وی بود هپل وایت معتقد بود که زیبایی خط در انحنای آن است و به همین دلیل از طرح های با خط مستقیم پرهیزمی نمود.
او به چوب ماهاگونی و خصوصیت مقاوم آن که به کمک آن می توانست کارهای سبک وزنی بسازد عشق می ورزید.
در کارهای خود برای پیدایش سایه روشن مشخص تر در قسمت های کنده کاری شده از جلای روشن استفاده می کرد.
کتاب راهنمای کابینت ساز و دوزندگان مبل The cabinet makers & upholsterer به وسیله همسرش (آلیس) طبع گردید.
سبک توماس شراتون (1806- 1751) Thomas Sheraton: شراتون یکی از مهم ترین طراحان مبلمان در نیمه دوم قرن 18 محسوب می گردد و با اینکه خود مبل ساز بود احتمالاً هرگز یکی از طرح های خود را نساخت.
بیشتر صندلی های وی ظاهری با ظرافت زنانه داشتند ولی به علت دانش مبل سازی وی همه آن ها از استحکام قابل ملاحظه ای برخوردار بودند.
شراتون فسمتی از اطلاعات خود را از سبک فرانسوی لوئی شانزدهم به عاریت گرفت ولی نفوذ آن بر روی طرح، فوق العاده بود.
کتاب ترسیمی کابینت سازها و مبل سازها The cabinet makers & upholsterers drawing book در سال 1793 چاپ شد.
در این زمان ماهاگونی به نفع چوب اقاقیا و چوب مخطط و چوب لاله درختی امریکایی، کنار گذاشته شد.
منبت کاری با چوب های روشن تر نیز در کارهای وی وجود داشت.
مبل فرانسوی- دوره لویی پانزدهم (1774- 1715): شاخص مبل دوره لوئی چهاردهم، کنده کاری ها و خطوط متقارن پیچیده ای بود آندره شارل بول Andre charles Boulle که یک هنرمند جهانی در حرفه درودگری محسوب می گردید.
سبکی با دکوراسیون گران قیمت ابداع کرد.
مبلمان این دوره، حجیم و سنگین بودند.
در دوره لوئی پانزدهم زندگی درباری در نهایت شکوه و جلال بود.
مبلمان در اواخر این دوره، دکوراسیون بیش از حدی را داشته ولی نسبت به مبلمان اوائل دوره کوچک تر و راحت تر بوده است.
در طرح لوئی شانزدهم از هنر هنرمندان گذشته استفاده شد و به کار زیبایی و سادگی بیشتری داده شد.
در این دوره خطوط راست جای سبک های کنده کاری شده شلوغ را گرفتند طراح مشهور، دو امپراطور آخر این دوره، جی ریزنر J.H.Riesener بود.
طرح های رمی که در معماری فرانسه به کار می رفتند بر روی طراحی مبلمان این دوره نیز تأثیر گذارده است.
سبک دانکن فایف Duncan phyfe style سالهای 1768- 1874: دانکن فایف در اسکاتلند به دنیا آمد ولی اولین طراح مشهور مبلمان در امریکا گردید.
در کارهای اولیه وی نفوذ سبک های آدام و سبک شراتون منعکس است.
در طرح های فایف،تعادل، استقامت ساختمانی و جنبه های اقتصادی پیش بینی شده است.
مشخصات بارز طرح های وی عبارتند از استفاده از شکل چنگ به عنوان پشتی، کنده کاری های تو رفته و برآمده ی استوانه ای و روی پایه ها و دسته ها، پایه های پنجره ای برنجی و کنده کاری های برگی و تکه ی بارز دیگر در سبک وی را می توان انحنای رو به خارج پایه های صندلی ها و میزها دانست.
سبک های مدرن Modern Styles: پس از جنگ جهانی دوم، طراحان مبلمان با مطالعه و بررسی کار روی سبک های گذشته توانستند از نقطه نظر هنری و کار روی چوب های متعدد و مفاهیم کاربردی آن ها، طرح های زیبایی بیافرینند که تداوم این امر در مبلمان های امروزی همچنان ادامه دارد.
نکاتی در طراحی فضاهای اداری: فضای اداری اغلب به عنوان حیطه یک فعالیت با حدودش تعریف میشود.
ممکن است این فضا فعالیتهای متعدد و متفاوتی را در برگیرد.
فعالیتهایی که بطور همزمان و یا درپی هم انجام میگیرند و حدود آنرا مجموعهای از دیوارهای حجیم و با خط موجود در کفسازی تعیین میکند.
امروزه سهولت و سرعت درانجام وظایفی که همواره در حال تغییر است، در طراحی نقش تعیین کننده را بر عهده دارد.
فعالیتهای اداری میبایست به منظور ابقای خود تغییر کند.
به همین ترتیب میبایست مراحل طراحی براساس این تغییرات و نیز بر اساس قوانین موجود برای کارمندان و روابط کاری میان آنها تغییر کند، بنابراین در جهت تطبیق این فعالیتهای نوین باید فضاها وسیعتر فرض شوند.
الگوهای جدید، قدیمیها را با شکست مواجه کردهاند.
فضاهای کار و فعالیت، اهداف سادهای را دنبال میکنند و برای انجام آن فعالیتها مناسب هستند.
فضاهای انفرادی، فضاهایی که به مذاکرات آرام اختصاص یافته، سالنهای کنفرانس مجهز به سیستمهای مداربسته در کتابخانهها، سالنهای کنفرانس و بوفه همگی فضاهایی هستند که بیشترین فعالیتها در آنها صورت میگیرد.
این موضوع بحث اقتصادی بودن را مطرح میسازد، فضاهای فعالیت میبایست مناسب باشد تا بتواند از یک برنامهریزی خوب پشتیبانی کند و فضاهای بزرگ نباید برای تمامی مدت روز بیاستفاده باقی بمانند.
میبایست برای فعالیتها و ارتباطات محیط کار بهترین هماهنگی را پدید آورد.
فضاها، بلوکهای ساختاری را شکل میدهند که به منظور پدید آوردن دفاتری با جانمایی مناسب میبایست با هم متناسب در نظر گرفته شوند.
این فضاها بطور همزمان قوطیهایی را شامل میشوند که فعالیتها بواسطه آنها جای خود را پیدا میکنند.
فضایی که توسط یک شخص اشغال میشود،که ابعاد آن بر اساس ردهبندی شغلی، سلول و جز اصلی ساختار فضایی یک ساختمان اداری است.
اتاقها و سالنهای کار از یک و یا ترکیب چند سلول حاصل میشوند تا خود در مرحله بعدی با هم ترکیب شده و قسمت های مختلف ارگانیسم را به وجود آورند.
فضای مور نیاز یک اتاق کار متاثر از عوامل زیر میباشد.
شخص یا اشخاص اشغال کننده و وضع آنها چگونگی و مقدار مبلمان نوع کاری که در فضا انجام میگیرد.
عوامل دیگری نظیر شبکه واحدها، ساختار نیزبر فضای اتاق کار اثر خواهند داشت.
دفترهای عمومی باید به نحوی طراحی گردند که فردیت و آزادی نسبی هر کارمند به خطر نیافتد و فعالیت هر شخص موجب مزاحمت برای دیگران نگردد.
از یک دفتر عمومی، کارمندانی استفاده میکنند که کارشان در ارتباط با یکدیگر است و یا کار مشترکی را انجام میدهند.
همچنین کارمندانی که فعالیت و مراجعان آنها باعث ایجاد صدا و مزاحمت برای دیگران نشود.
در دفترهای عمومی بزرگ فضاهای بدون استفاده و تلف شده به حداقل میرسد.
در سالنهای کار عمومی میزها باید به نحوی در کنار هم قرار گیرند که باعث مزاحمت برای یکدیگر نگردند و هر شخص حریم خصوصی معینی داشته باشد.
در کنار این سالنها اتاق خصوصی برای رئیس بخش و اتاق جلسات قرار میگیرد.
میتوان برای هر سالن سرویس بهداشتی و آبدارخانه نیز طراحی نمود.
استفاده از دیواره کوتاه و پانلهای جداکننده بین میزها حریم شخصی کارمندان را حفظ کرده و مانع از اختلال در عملکرد می گردد.
این سیستم برای به اشتراک گذاری اطلاعات و تجهیزات بسیار موفق عمل میکند.
افراد مرتبط با محصول بررسی گروه های انسانی مرتبط با محصول ، شرایط اجتماعی سلایق و خواسته های آنها محور مورد بحث در این بخش است .
یک محصول تنها به علت نیاز در سطح خواسته مشتریان خود است که وجود خارجی پیدا می کند.
تفکر طراح نیز تنها در چارچوب آنچه ذکر شد شکل می گیرد و خلاقیت ناشی از فکر طراح تنها مجموعه ای از ایده های نو است که به منظور ارتقا و یا ارضای سلیقه مصرف کننده و بر طرف کردن نیازهای او بدون ایجاد نیازهای جدید شکل می گیرد .
دانستن اینکه مشتری چه نیازهایی دارد از چه سطح سلیقه ای برخودار است و برای برطرف کردن نیاز خود چه اندازه می پردازد ، مجموعه ای از دانسته هایی مورد نیاز برای طراح – تولید کننده محسوب می شود که در کنار دیگر عواملی که در بخش های دیکر ذکر خواهد شد خواهد توانست محصولی را از ایده به طرح و از طرح به وجود تبدیل کند .
افراد مرتبط با محصول تقسیم بندی کلی گروه اول :کارمندان،ارباب رجوع،نظافت چی،ابدارچی گروه دوم : طراح و مسئول خرید گروه سوم : عوامل تولید تا توزیع کارمند (کاربر) جنس : اکثرا مذکر سن : بین 24 تا 50 سلیقه : به فورم های ایستا و مقاوم علاقه مندند از شلوغی محیط و فضای اطرافشان گریزانند میزان استفاده:بسته به نوع قراردادی بودن یا پارت تایم بودن کارمندان شیفت کاری انها مشخص می شود.
طبقه اقتصادی : شامل طبقات سطح بالا و متوسط اجتماعی می باشداکثرا دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی می باشند.
خصائص روحی – روانی : تحت فشار بودن یک کارمند با توجه به شرایط کاری حساسی که دارد ، ارتباط مستقیمی با میزان تجربه و قدرت روحی اش دارد .
کارمند معمولا منظم ، دقیق ، نکته سنج ، حساس و در عین حال پذیرنده است .از آنجا که شغل کارمند تمام روز های هفته را اشغال می کند این گروه معمولا خستگی فیزکی و روانی بالایی را تحمل می کنند.
فرسودگی جسمی و روانی حاصل از کار زیاد این گروه منجر به بیماری هایی خواهد شد که معمولا در بسیاری موارد مشترکند .
لیست خواسته های : _در ایجاد ارتباط کارمند با مراجعین ایجاد مشکل نکند.
_فضای اطراف کاربر را شلوغ نکند.
_رنگهای استفاده شده در مبلمان از نظر روانی و احساسی تاثیر منفی نداشته باشد _متریال مقاوم در ساخت _از نظر زیبایی و استتیک با کلاس کاری و موقعیت در تداخل نباشد ارباب رجوع جنس : شامل هر دو گروه می باشند.
سن : بیشتر افراد گروه مورد بررسی بین 20 تا50 سال را به خود اختصاص داده اند .
خصائص روحی – روانی : افراد در مراجعه به ادارات دولتی قسمتی از زمان خود را در اسانسور ها و راه پله ها به سر می برند تا فرد مورد نظر خود را پیدا کنند در نتیجه پس رسیدن به مکان مورد نظر به دنبال جایگاهی برای استراحت می گردند.در برخورد اولیه شان بسیار حساس و خسته به نظر می رسند در نتیجه فراهم کردن مکانی برای مراجعین از وظایف طراح دکوراسیون می باشد.
سلیقه : افراد در فضاهای اداری به محیط اطرافشان توجه خاصی دارنددر این گونه فضاها افراد به دنبال دیدن وجه تازه ای از نو اوری هستند فرم های جدید و فانتزی تر.
میزان استفاده از محصول: مراجعین در فضاهای اداری تا زمانیکه به خواسته ی خود برسند در انجا باقی مانده ئ از فضا استفاده دمی کنند.
لیست خواسته های مراجعین: ظاهر مناسب مبلمان متریال نرم رنگهای ارمش دهنده نظافتچی : هر چند جزو عوامل کاری نیست اما برای پاکیزه کردن سیستم و فضای اطراف آن با محصول بر خورد خواهد داشت .
جنس : شامل هر دو گروه می باشد سن : محدودیتی ندارد.
خصائص فرهنگی : دارای تحصیلات سطح پایین .
جزو اقشار با فرهنگ اجتماعی پایین که در عین حال محیط کاریش اورا مجاب به رفتار طبقه بالاتر از خود می نماید .
سلیقه : فرم های بدون لایه را برای پاکیزگی آسان می پسندد .
از اجزاء کوچک بیزارند و فضاهای کوچک برایشان مشکل ایجاد می کند .
میزان ارتباط : یک بار در هفته به صورت معمول و در غیر این صورت اگر آلودگی مقطعی پیش بیاید با محصول مرتبط می شوند.
لیست خواسته های نظافتچی : محصول اجزای زیادی نداشته باشد.
به راحتی جابجا شود .