مقدمه
با گسترش علم و تکنولوژی شاهد تغییرات متنوعی در وسلیل گوناگون و یا ایجاد وسایل جدید هستیم . حال باید از این منظر به آن نگاه کرد که چرا تغییرات ایجاد میشوند ؟ ویا اینکه این نوع اوسیله چرا تغییر کرده و به گونه ای دیگر مطرح شده است ؟ و ما هم میتوانیم به این گونه سوالت به این گونه پاسخ دهیم گسترش علم است که باعث این گونه تغییرات می شود . حال باید گفت که چرا و چگونه ؟ پاسخ این سوال را با یک مثال آغاز می کنیم : بشر در زمانهای دور اطلاعات محدودی راجع به محیط زندگی خود داشته است یا اینکه راجع به علم پزشکی اطلاعات کمی داشتند و بسیاری از مسائل برای آنها به طور امروزی حل نشده بود و وقتی که همین بشر به اطلاعات دست پیدا می کرد سعی بر این داشت تا بتواند از آن در رسیدن به هدفهای خود استفاده کند . مثلا آنها برای شکار از سلاحهای چوبی استفاده می کردند ولی وقتی همین بشر آهن را شناخت و به قابلیت های آن پی برد ،از آن در کارهای خود استفاده کرد و باعث شد تا وسیلهای دیگر شناخته ، طراحی و تولید شود . پس میتوان گفت که علم داشتن و گسترش آن باعث به وجود آمدن طرهای متنوع می شود . حال پدید آمدن طرحهای جدید هم به همین گونه است که وقتی وسیله ای ساخته یا اینکه نیازی شناخته می شود طرحهای دریگری برای تکمیل آن به وجود می آید . مثلا میز کامپیوتر ، تا موقعی که کامپیوتر ساخته نشده بود نیاز به طراحی یک میز کامپیوتر نبود و وقتی هم که یک میز کامپیوتر طراحی شد و با پیشرفت علم تغییرات روی آن انجام گرفت (از لحاظ زیبایی ، ارگونومی و ...)
ورود کامپیوترها به دنیای ما هر چند با مزایای بسیاری همراه بود اما مثل هر پدیده فناورانه دیگری تبعات منفی نیز همراه خود داشت؛ از جمله مهمترین این تبعات می توان به هشدارهای گاه به گاه پزشکان مبنی بر جلوگیری بیماری های ناشی از نشستن های طولانی مدت پشت میز کامپیوتر و خیره شدن به صفحه مانیتور اشاره کرد.
میلیونها نفر از مردم روزانه از کامپیوتر استفاده می کنند و تقریبا آن را جزء جدا نشدنی زندگی خود می دانند . با این حال بیان نکاتی که مشترکاً برای تمام انسانها جهت مشکلات و برطرف کردن آنها جهت سهولت در کار با کامپیوترانجام می شود ، لازم و ضروری می باشد . با این وجود در این پروژه تعدادی نکات نسبتاً مشترکی آورده شده که می تواند به حل این مشکلات کمک کند .
این مجموعه که به نام طراحی کافی نت است هدف این است که بتوانیم با تحقیقات لازم برای مباحث ارگونومی ، زیبایی و تولید یک ایده ی مناسب برای کافی نت ایران تلاش کنیم .
در این پروژه آشنا می شوید با :
1) اول با مسائل و مشکلات موجود در یک میز کامپوتر
2) مسائل ارگونومیک موجود در یک ایستگاه کار کامپیوتر
3) به طور مفصل مسایل ارگونومیک یک میز کامپیوتر
4) طراحی یک میز با اطلاعات موجود
و ...
محصول : میز کامپیوتر
پروسه آنالیز محصول
توصیف محصول: در طراحی این محصول ازفرم استفاده شده است. ابعاد آن متناسب با کاربری افراد استفاده گر طراحی شده است.
آنالیز: از لحاظ آنالیز این محصول استفاده از ارگونومی میز کامپیوتر استفاده شده استفاده از حداقل فضای میز قرار دادن جای مخصوص برای وسایل مورد نیاز کاربر اعم از پرینتر و...
تعبیر : هدف از طراحی این محصول راحتی از حد دسترسی به حوزه فضای کار می باشد .که در این طرح تا حد امکان لحاظ شده است.
قضاوت : بررسی هایی که در مورد این محصول _(میز کامپیوتر ) انجام شده است می توان گفت که استفاده طولانی مدت از یک میز غیر استاندارد و فاقد موارد ارگونومیکی موجب آسیب های جدی به بدن می شود که لحاظ کردن موارد ارگونومیکی باعث کاهش این آسیب ها می شود.
روش D O I T
DEFINE : تشریح مسإ له
OPEN : مسأ له را باز کردن
IDENTIFY : شناسایی وتعیین کردن خروجی ها
TRENSFORM اطلاعات را عملی کردن
تعیین آزردگی ونیاز اصلی یا فلسفه وجودی محصول:
این نیاز از وقتی شکل گرفت که بشر دست به اختراع کامپیوتر زد . یعنی اینکه همانطور که گفتیم به وجد آمدن و اختراع وسیلهای باعث خلق و به وجود آمدن دیگر وسیله ها می شود .
انسان برای راحتی خود در استفاده از کامپیوتر و بازدهی بالاتری دست به تولید این محصول شد .
البته کامپوتر های اولیه به قدری بزگ بودن که نیازی به میز نداشته است .ولی با گذشت زمان آنها کوچکتر شدند و بشر با احساس این نیاز که چطور می تواند از این محصول راحت تر استفاده کند دست به خاق این محصول کرد .
تعیین آزردگی و مشکل فعلی محصول :
ورود کامپیوترها به دنیای ما هر چند با مزایای بسیاری همراه بود اما مثل هر پدیده فناورانه دیگری تبعات منفی نیز همراه خود داشت؛ از جمله مهمترین این تبعات می توان به هشدارهای گاه به گاه پزشکان مبنی بر جلوگیری بیماری های ناشی از نشستن های طولانی مدت پشت میز کامپیوتر و خیره شدن به صفحه مانیتور اشاره کرد. پس در حال حاظر می توان گفت :
مشکلات ارگونومی
*عدم محل قرار گیری مناسب ماوس
*عدم محل قرار گیری مناسب پرینتر
* عدم محل قرار گیری مناسب اسکنر
* دید نسبت به مانیتور مناسب نیست
* وضعیت نا مناسب کیبورد
قیمت آنها که بسیار بالا بوده
عدم زیبایی در میز های موجود ارزان قیمت
نداشتن قابلیت جمع شدن (پک کردن ) برای حمل نقل
بخشهای مختلف مشکل فعلی و موارد مطرح در نیاز جدید:
در این بخش می توان به مشکلاتی که در یک ایستگاه کاری کامپیوتر اشاره کرد .در هر ایستگاه کاری کامپیوتر شرایط باید به گونهای باشد که امکان پنج عمل اصلی : کار با صفحه کلید ، کار با ماوس ، نوشتن ، دیدن اسناد و مشاهدهی صفحه ی نمایش وجود داشته باشد و در عین حال ، آسایش کاربر برای انجام فعالیتهای طولانی مدت مهیا شده و آسیبی به سلامت وی وارد نگردد.
زیرا قرار گیری صحیح قطعات به شما این امکان را می دهد تا کار خود را سریعتر ، پر بازده تر و سالمتر انجام دهید .
لیست باید ها :
تعبیه جا برای قرار دادن کتاب های شخصی
قرار دادن جای کیبورد و ارگونومی موس برای چب دستان و راست دستان
اختصاص مکانی برای پرینتر و ...
ارایه فرم متنوع بر اساس تیوری گشتالت
گذاشتن زیر پا برای افرادی که ارتفاع زانوی آنها کمتر از حد صدک مورد نظر است
تعبه جای برای قرار دادن cd و نرم افزار
تئوری گشتالت Gestalt
گشتالت را علم روانشناسی شناخت فرم و شکل معنا می کنند که از سال 1920 در بین روانشناسان آلمانی مطرح شد. نظریه گشتالت بیان می کند که مغز انسان برای درک موضوعات پیچیده ای که از اجزای گوناگون تشکیل شده اند، این روش را در پیش می گیرد که تمام اجزاء را در قالب یک موضوع واحد جمع بندی کند و در ابتدا یک درک کلی از آن موضوع حاصل کند. هرچقدر که اجزای این مجموعه وابستگی و ارتباط منطقی تری با یکدیگر داشته باشند، گشتالت آن مجموعه مستحکم تر است و درک پیچیدگی آن نیز با تلاش کمتر و راحت تر صورت می پذیرد.
با این وجود هنوز در بسیاری از فرهنگ ها برای این کلمه آلمانی معنای دقیقی لحاظ نشده است. از آنجا که مقوله گشتالت و فن شناخت فرم دارای منبع جامعی نیست و پیش از این نیز مطالبی در باب اصول اولیه آن به وسیله ی اساتید در غالب جزوه منتشر شده است این مقاله سعی دارد به بررسی گشتالت از زاویه ای دیگر بپردازد چنانکه برخی از مباحث، بر حسب عدم تکرار آنها حذف گردیده اند.
گشتالت Gestalt و روانشناسی گشتالت مکتب برلن هم نامیده می شود. به وجود آوردن گشتالت، یعنی ماده بی فرمی را بر اساس منطقی اصولی و به وسیله ساختاری با قاعده به صورت یکپارچه درآوردن. این روند یک عمل خلاقانه است که در آن با ترکیب مختلف عناصر گشتالت مانند فرم، رنگ، رویه و جنس، واحدهای نو به وجود می آید.
تأثیرات گشتالت یک تو لید صنعتی به وسیله "نوع سبک گشتالت" آن به وجود می آید که بر اساس ترکیبی که دارا می باشد بر روی استفاده گر تأثیر می گذارد. تأثیر فوق سبب بروز حالاتی در مشاهده کننده یا استفاده گر تولید می شود به طوری که با توجه به تأثیر می تواند تولیدی را رد یا قبول نموده و یا نسبت به آن بی تفاوت باشد.
بنابراین یکی از وظایف طراحان صنعتی دانستن روش یا سبکی است که تولید بتواند بر روی استفاده کنندگان گوناگون تأثیر دلخواه (مورد نظر) را بگذارد. به همین جهت طراح باید برای به دست آوردن تأثیرات ایده آل عناصر گشتالت را بر پایه سبکی مناسب به نظم در آورد.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت شناخت طراح صنعتی از ارزش استتیکی و استتیک تجربی و داشتن مهارتی که بتواند آنرا در پروسه طراحی به کار گیرد بسیار مهم می باشد. تولیدات صنعتی دارای گشتالتی که عناصر گشتالت آن به نظمی غیر عادتی و آوانگارد به وجود آمده باشد از نظر اقتصادی برای صاحبان تولید در برابر تولیدات با گشتالت کمتر ارجحیت دارد و به تو لیدات مشابه ترجیح داده می شوند.
گشتالت خود یک ارزش است. تولیدات صنعتی که دارای گشتالت آگاهانه باشند به صورت با دوام تری مورد استفاده قرار می گیرند.
عناصر گشتالت:
خصوصیات استتیکی گشتالت در یک تولید صنعتی توسط عناصر گشتالت آن مشخص می شود.
عناصر گشتالت می توانند به عنوان حامل پیام های استتیکی یک تولید محسوب شوند. انتخاب و متناسب بودن عناصر گشتالت توسط طراح صنعتی بر اساس چگونگی رفتاریست که استفاده گر در مقابل آن ابراز خواهد نمود.
عناصر گشتالت به عناصر ماکرو Macro و میکرو Micro تفکیک می شوند.
عناصر ماکرو: غالبا در جریان درکی (اکثرا آگاهانه) دریافت می شوند. مانند فرم، جنس، رویه، رنگ
عناصر میکرو: عبارت از آن عناصریست که در جریان درک بلافاصله ظاهر نگشته ولی در مجموع درک می گردند. به عنوان مثال در یک تولید صنعتی پیچ های ریز فواصل بین قسمت های ساخت یا سرپیچ ها جزء عناصر میکرو می باشند.
ساختمان گشتالت:
در بررسی گشتالت ساختمان یک تولید دو پدیده نظم و پیچیدگی از موضوعات مهم می باشند. نظم و پیچیدگی فاکتورهای وابسته به یکدیگر در گشتالت محصول بوده و وجود هرکدام به مقدار زیاد می تواند دال بر کمتر بودن دیگری باشد.بدین ترتیب محصول صنعتی می تواند دارای پیچیدگی زیاد و نظم کم ویا دارای نظم زیاد و پیچیدگی کم باشد.
این دو پدیده در تولیدات صنعتی باید به دقت مورد توجه قرار گیرند. زیرا موضوع ارتباط آنها با یکدیگر مسئله مهم در مطالعه استتیک اشیا ودرک استتیکی می باشد.
بالا بردن کیفیت گشتالت:
- داشتن اسکلت ساختمانی قابل قبول و قابل شناخت بودن عناصر فرمی آن. همچنین آشکار بودن ارتباط کلی آن با بخش های دیگر بر مبنای فرم ها، حجم ها، اندازه ها، رنگ ها، کیفیت جنس و گرافیک تولید.
- ادامه اصول ساخت یعنی اصول گشتالت انتخاب شده در تمام طرح. (فرضا اصول قرینه یا هندسی را در همه جا به کار بریم). وضوح کلیت عناصر گشتالت مانند تغییرات فرمی رنگ ها و نوشته ها (که این ها باید در معرض