دیوارها
دیوار های بتن مسلح بصورت مختلف در ساختمانها و ابنیه فنی مورد استفاده قرار میگیرند. از لحاظ رفتار و محاسبات سازهای، دیوارها را میتوان بصورت زیر دسته بندی نمود.
1- دیوار های حایل
2- دیوار های باربر (منظور بار قائم است)
3- دیوارهای زیرزمین
4- دیوارهای غیرباربر (دیوارهای جداساز و دیوارهای محیطی)
5- دیوار های برشی
در عمل ممکن است یک دیوار ترکیبی از حلالت 5گانهی فوق را دارا باشد.
12-1-1- دیوارهای حایل
دیوارهای حایل دیوارهایی هستند از بتن غیرمسلح (موسوم به دیوارهای وزنی) یا بتن مسلح که از آنها به منظور پایداری در مقابل فشار جانبی خاک (یا آب) استفاده میگردد. در شکل 12-1 چند نوع از دیوارهای حایل که استفاده از آنها معمول است، نشان داده شده است. شکل 12-1-الف دیوار حایل وزنی را نشان میدهد که غالباً از بتن غیرمسلح و یا مصالح بنایی ساخته میشود. عامل پایداری و مقاومت این نوع دیوار در مقابل فشارهای جانبی وزن دیوار میباشد و ابعاد و مقطع دیوار طوری انتخاب میشود که برون محوری برآیند بار محوری و لنگر خمشی در هر مقطع در میانی آن قرار گیرد، تا تنش کششی در آن ایجاد نشود. اشکال 12-1-ب و پ بترتیب دیوارهای حایل طرهای و دیوار حایل پشت بنددار را نشان میدهند که هر دو نوع از بتن مسلح بوده و عامل پایداری آنها در مقابل بارهای جانبی، مقاومت خمشی دیوار و وزن خاکی میباشد که در روی پاشنهی دیوار قرار میگیرد.
این گونه دیوارها، دالهای بتن مسلح یکطرفه یا دوطرفهای میباشند که رفتار خمشی آنها در مقابل بارهای جانبی در طی فصول مختلف این کتاب مورد بحث قرار گرفته است. طراحی این دیوارها محتاج به اطلاعات کافی در زمینه فشار جانبی خاک، رفتار و مقاومت خاک زیر شالوده دارد که در اینجا وارد جزئیات بیشتر نشده و مطالعهی آن به فرصت مناسبتری واگذار میشود.
12-1-2- دیوارهای باربر
طبق تعریف دیواری را باربر میگویند که علاوه بر وزن خودش، نیروی خارجی قائمی را که ناشی از عکس العمل سقف یا غیره است، حمل نماید. این دیوارها میتوانند از مصالح بنایی، بتن مسلح در جا ریخته و بتن مسلح پیش ساخته باشند. استفاده از دیوارهای بتن مسلح پیش ساخته با توجه به سرعت زیاد نصبشان، امروز رواج زیادی پیدا کرده است و با توجه به روش واداشتن، به آنها دیوارهای غلتی گفته میشود. در آیین نامهی بتن ایران، فصل بخصوصی به مقررات و روش محاسبه دیوارها اختصاص دارد که در زیر به تشریح آنها میپردازیم. ضوابط این فصل برای طراحی دیوارهایی است که تحت تأثیر بار محوری همراه با خمش یا بدون خمش میباشند و طراحی دیوارهای حایل طرهای را که فقط تحت خمش هستند در بر نمیگیرد. همان طور که بیان شده طراحی دیوارهای حایل طرهای بر مبنای اصول حاکم بر خمش معمولی بوده (فصل سوم و فصل دهم «دالهای یکطرفه» ) و فقط درصد میلگردهای حداقل آنها مطابق این بخش در نظر گرفته میشود. مقررات آئین نامهی بتن ایران در مورد طراحی دیوارهای باربر به شرح زیر میباشد.
کلیات:
- دیوارها باید برای بارهای برون محور و هرگونه بار جانبی یا سایر بارهایی که در معرض آن قرار میگیرند، طراحی شوند.
- در صورتی که دیوار تحت بار متمرکز قرار گیرد، عرض موثر دیوار مساوی با عرض سطح اتکا به اضافهی چهار برابر ضخامت دیوار در نظر گرفته میشود که نباید از فاصلهی مرکز به مرکز بارها تجاوز نماید (شکل 12-2).
- برای تأمین پایداری، دیوارها باید به اعضای متقاطع با آنها مانند کفها، بامها، یا به ستونها، پایهها و پشتبندهای دیوار و دیوارهای متقاطع و پیهامهار شوند.
- قوانین انتقال نیروها از پای دیوار به شالوده مطابق قوانین انتقال نیرو از ستون به شالوده میباشد که در فصل 11 کتاب مورد بحث قرار گرفته است. علاوه بر آنها برای دیوارهای درجا بتنریزی شده، سطح مقطع میلگردهای انتظار موجود در سطح تماس، نباید کمتر از میلگردهای حداقل دیوار باشد که در قسمت بعد به آن اشاره خواهد شد.
میلگردهای حداقل برای دیوارهای باربر (هیچگونه نیروی برشی توسط دیوار حمل نمیشود)
طبق آئین نامهی بتن ایران،میلگردهای حداقل افقی و قائم باید طبق بندهای زیر باشد، مگر اینکه مقدار زیادتری میلگرد برای مقاومت در برش مطابق روابط موجود در بخش دیوارهای برشی لازم باشد.
- حداقل نسبت سطح کل میلگرد قائم به کل سطح مقطع بتن برابر است با 0012/0 برای میلگردهای آجدار با مقاومت جاری شدن 400 نیوتن بر میلیمتر مربع یا بیشتر و به قطر کمتر از 16 میلیمتر. برای سایر میلگردهای آجدار این حداقل مساوی 0015/0 میباشد. درصورت استفاده از شبکههای جوشی، صاف یا آجدار، با قطر 16 میلیمتر یا کمتر، این حداقل مساوی 0012/0 میباشد.
- حداقل نسبت سطح کل میلگرد افقی به کل سطح مقطع بتن برابر است با 0020/0 برای میلگردهای آجدار با مقاومت جاری شدن 400 نیوتن بر میلیمتر مربع یا بیشتر و به قطر کمتر از 16 میلیمتر.
برای سایر میلگردهای آجدار این حداقل مساوی 0025/0 میباشد. در صورت استفاده از شبکههای جوشی، صاف یا آجدار، با قطر 16 میلیمتر یا کمتر، این حداقل مساوی 0020/0 میباشد.
جزئیات آرماتوربندی
در دیوارهای با ضخامت بیشتر از 250 میلیمتر، به جز دیوارهای زیرزمین، هر یک از آرماتورهای قائم و افقی باید در دو سفره به موازات سطوح دیوار، مطابق بندهای زیر، پیش بینی شوند:
I- در دیوارهایی که یک رویهی آنها در تماس با خاک یا هوا قرار دارد:
الف: یک سفره آرماتور شامل حداقل نصف و حداکثر دوسوم آرماتور لازم برای هر امتداد باید در فاصلهای بیش از 50 میلیمتر و کمتر از یکسوم ضخامت دیوار از رویهی خارجی قرار داده شود.
ب: یک سفرهی دیگر آرماتور شامل باقیماندهی آرماتور لازم برای هر امتداد باید در فاصلهای بیشتر از 20 میلیمتر و کمتر از یکسوم ضخامت دیوار از رویهی داخلی قرار داده شود.
II- در سایر دیوارها هر سفرهی آرماتور شامل نصف آرماتور لازم در هر امتداد، باید در فاصلهای بیشتر از 20 میلیمتر و کمتر از یکسوم ضخامت دیوار از هر رویه قرار داده شود.
(در تمام موارد، ضوابط پوشش بتنی روی میلگرد باید طبق مطالب عرضه شده در فصل ششم رعایت گردد).
فواصل آرماتورها
الف: فاصلهی میلگردهای قائم و میلگردهای افقی از یکدیگر نباید بیشتر از سه برابر ضخامت دیوار و یا 350 میلیمتر باشد.
ب: در مواردی که سطح مقطع کل آرماتور قائم کمتر از یک درصد مساحت کل مقطع بتن است و یا در مواردی که بر اساس تحلیل سازه، آرماتور قائم به عنوان آرماتور فشاری مورد نیاز نیست، محصور کردن آرماتور قائم با خاموت الزامی نیست. برای مقادیر بیشتر آرماتور قائم، آرماتوربندی دیوارها باید مشابه ستونها انجام شود.
پ: دور تا دور بازشوهای درها و پنجرهها، علاوه بر آرماتورهای حداقل، باید حداقل دو میلگرد با قطر 16 میلیمتر یا معادل آن قرار داده شود. این میلگردها باید حداقل به اندازهی طول گیرایی یا 600 میلیمتر از گوشهی بازشو به داخل دیوار ادامه یابند و یا با خم، قلاب یا هر وسیلهی دیگری به طور کامل مهار شوند.